TIISTAI 23.07.13


TIISTAI 23.07.13

1. USA:N ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki selvitteli Israelin ja PA:n välisiä rauhan-neuvotteluja USA:n näkökannalta katsoen oikoen samalla joitain mediassa levitettyjä tietoja, joiden hän sanoi olevan virheellisiä. Ensimmäinen niistä on Israelin mediassa olleet Abbasin lähimpien kahden neuvonantajan ja auktorisoidun tiedottajan Abdel Rabbon ja Nabil Rudeinehin vakuuttelut, ettei PA ole vielä tehnyt lopullista päätöstä osallistumisestaan.
Psaki vakuutti, että molemmat osapuolet, Israel ja PA, ovat ilmoittaneet ilman epäilystä suostuneensa neuvotteluihin, jotka alkavat parin viikon sisällä Washingtonissa. Hän selitti samalla, ettei Jordania osallistu niihin ainakaan tässä vaiheessa. Hän vakuutti, että USA:n kannalta tämän hetken huoli koskee järjestelyjä ja valmisteluja.

PSAKI totesi, että ulkoministeri John Kerry viimeistelee USA:n neuvottelutiimin kokoonpanoa ja samalla kielsi tiedot, että Martin Indyk olisi nimitetty tiimin vetäjäksi. Indyk on entinen USA:n lähettiläs Israelissa, ja hän osallistui Gazan ja Samarian neljän juutalaisyhteisöjen karkotuksiin, eikä siten ja muista syistä johtuen ole erityisen suosittu Israelissa.
Psaki ei puuttunut Israelin mediassa esitettyihin vaatimuksiin, että palestiinalaisterroristien vapauttaminen tulee kytkeä USA:ssa yli 28 vuotta vankeudessa viruneen Jonathan Pollardin vapauttamiseen, jota myös USA:ssa pidetään kohtuuttomana rangaistuksena.

PSAKI sanoi USA:n perustavan neuvottelut Obaman v. 2011 pitämään puheeseen, jossa hän määritteli kantaansa näin: ”Neuvotteluissa tulee muodostaa kaksi valtiota, Palestiinan valtio pysyvillä rajoilla Israelin, Jordanian ja Egyptin kanssa, ja pysyvillä rajoilla Israelin ja Palestiinan välillä – perustuen 1967 linjoihin yhteisesti sovittuine vähäisine aluevaihtoineen siten, että molemmilla valtioilla on turvalliset ja tunnustetut rajat”. (Israel perustettiin 1948.)
Obama selitti edelleen, että Palestiinan valtion tulee olla ”itsenäinen ja jatkuva”, ja Israelin tulee pystyä puolustautumaan tarvittavan voimallisin välinein voidakseen estää terrorismin nousemisen, estää aseitten salakuljetus ja turvatakseen rajansa.
Obama esitti silloin vaatimuksen ”IDF:n vetäytymisestä Palestiinan alueilta koordinoidusti Palestiinan turvallisuusjärjestöjen omaksuessa vastuun itsenäisessä ei-sotilaallisessa valtiossa sovitun aikataulun puitteissa välivaiheen ja turvallisuusjärjestelyjen aikana”.
Psaki sanoi läpimurron tulleen perjantaina 11:llä hetkellä ja sanoi olevan luonnollista, että neuvotteluissa kosketellaan kaikkia kysymyksiä, myös jo sovittuja. http://www.timesofisrael.com/us-palestinians-agreed-to-talks-indyk-reports-premature/

2. ISRAELIN terrorin uhriksi joutuneiden omaisten taholta esitetään voimakasta vastustusta heidän läheistensä murhaajien päästämiseksi vapaaksi myönnytykseksi Abbasille.
Yksi uhreista on Rachel Weiss ja hänen kolme pientä poikaansa, Netanel (3), Rephael (2) ja Ephraem (9 kuukautta) sekä IDF:n sotilas David Delaroza, joka yritti pelastaa heidät.
He istuivat bussissa lähellä Jerikoa 30. lokakuuta 1988 ollessaan matkalla Tiberiaseen perhejuhlaan terroristin iskiessä väijytyksessä bussiin sytyttäen sen tuleen.
Hyökkäyksestä bussia vastaan tuomittiin Jomaa Adam vankeuteen ennen Oslon sopimuksia v. 1993, joten hän kuulunee niiden 82 vapautettaviksi aiotun terroristin joukkoon.

ISRAELIN hallitus käsitellee vankien vapauttamista muiden asioiden lomassa ensi sunnuntain viikkoistuntonsa aikana. Vapautetaanko heidät ennen parin viikon sisällä alkavia neuvotteluja Washingtonissa, on vielä epäselvää. Netanyahu vakuutti aiemmin, ettei terroristeja vapauteta ennen neuvotteluja, sillä Abbas voi muuten syödä sanansa ja kävellä ulos pöydästä.
Israel ei vapauta  ennen Oslon sopimusta tuomittua  21 muuta  terroristia eri syistä johtuen.
Israelin viranomaiset ovat vihjanneet, että ensimmäinen erä vapautetaan 4-6 viikkoa neuvottelujen alkamisesta ja sen jälkeen vaiheittain 6-8 viikon välein edistymisen mukaan. Israelin lain mukaan vapautettujen nimet tulee julkistaa 48 tuntia ennen vapauttamista, jotta uhrien omaiset voivat esittää mahdolliset vastustuksensa korkeimmalle oikeudelle.

Adam ei suinkaan ole yksin murhaajista, tuskin edes pahin heistä. Khaled al-Azrak asetti pommin Mahane Yehuda torille toukokuussa 1990 surmaten yhden ja haavoittaen 9 pyrkien toistamaan iskunsa Tel Avivin Carmel torilla. Mahmoud Muammar ja Ibrahim Salad puukottivat kuoliaaksi Heprealaisen Yliopiston professorin Menahem Sternin tämän kävellessä kansalliseen kirjastoon kesäkuussa 1989.
”Se on salahanke, heidän kanssaan ei koskaan tule olemaan rauhaa”, yeshiva-opiston opiskelijan Erez Shmuelin veli, jonka kolme palestiinalaista puukottivat kuoliaiksi toukokuussa 1993, kertoi Times of Israel toimittajalle. ”Antaa heidän mädäntyä vankilassa aivan kuin veljeni makaa murhattuna Herzlvuoren sotilashautausmaalla”. Hän sanoi, etteivät he juuri huutele sisäisistä tuntemuksistaan, mutta että kysymys kalvaa heitä kaiken aikaa.

TERRORIN uhrien omaisia edustaa järjestö nimeltä Almagor, joka kerää ja taltioi terroristien uhreja ja heidän murhaajiaan koskevaa aineistoa, johon sisältyy hyökkäyksiä vaelluksella olevia pariskuntia ja juutalaisia työnantajia vastaan, epäiltyjä palestiinalaisia ilmiantajia, sieppausyrityksiin osallistuneita vankienvaihtoa varten sekä hyökkäyksiä uhrin ruumiin vahingoittamiseksi tai silpomiseksi.
Almagorin tiedottaja Avi Bromberg sanoo armeijan radion haastattelussa 14, kesäkuuta, että joka kerran kun hallitus vapauttaa terroristeja ja murhaajia, uhrien ja heidän omaistensa sydän revitään auki yhä uudelleen. ”Vapauttaessaan heitä pääministeri ja hänen hallituksensa vahingoittavat maan oikeusjärjestelmää, Israelin yhteisöä, sekä uusien asevelvollisten motivaatiota palvella IDF:n riveissä”.

Palestiinalaisille arabeille kysymys on kunniasta. Terroritekoihin syyllistyneitä ylistetään ja sumansa saaneita palvotaan esimerkkeinä lapsille ja nuorille. Heidän nimiinsä avataan puistoja, katuja ja suunnitellaan lasten ja nuorten tapahtumia ja leirejä. Heitä ylistetään PA:n virallisilla TV- ja radiokanavilla, heistä laaditaan runoja, lauluja ja näytelmiä, joita esitetään vahvasti vääristeltyinä ja liioiteltuina ja poliittisesti väritettyinä kansansankareina. Israelin vankiloissa lienee n. 5000 tuomittua arabia. Fatahin virkailija ja vankiklubin johtaja Kadoura Fares toteaa, ettei Abbas voisi mennä neuvotteluihin Israelin kanssa ilman vankien vapauttamista, ja etteivät arabit tee eroa siviili ja sotilasuhrien välillä, juutalaisuus ratkaisee. http://www.timesofisrael.com/let-the-prisoners-die-in-jail-just-as-my-brother-lies-dead-on-mt-herzl/

3. KNESSET hyväksyi äänin 64 –21 ns. Peri-lain, jolla haredi-yhteisö tulee osallistumaan yleiseen asepalveluun. Tiistaiaamuna lakiesitys hyväksyttiin ensimmäisessä lukemisessa ja tullakseen voimaan se täytyy hyväksyä kahdessa lisäistunnossa. Esityksestä keskusteltiin koko yön ajan osittain kiihtyneissä tunnelmissa ja äänestettiin 05.00 aamulla. Haredi ja UTJ kansanedustajat odottivat äänestyksen tulosta saksit käsissään ”repäistäkseen” vaatteensa surun merkiksi, joka tehdään tavallisesti läheisen kuoleman johdosta.

Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid jatkoi kansaa jakavia kärjekkäitä puheitaan selittäen esityksen vastustajille, että Tora kehottaa tekemään työtä kuusi vuorokautta, ja sitten levähtämään, mutta ei istumaan joutilaana kuusi päivää Toraa ja Talmudia lukien.
UTJ:n kansanedustaja Meir Porush kahlitsi itsensä puhujapönttöön tuomillaan käsiraudoilla todeten, että näin Israelin valtio sitoo yeshiva-opiskelijat. Kesti jonkin aikaa ennen kuin hänet saatiin irrotettua ja poistettua puhujan paikalta.
Shasin ja UTJ:n edustajat käyskentelivät Knessetin aulassa lukien psalmeja ja rukouksia.
Meir Porush puhalsi tuomallaan sofar-torvella kuin sotahuudon tai surun merkiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170182#.Ue41OGJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Pohjois-Amerikan aliyah-järjestön Nefesh-Be´Nefesh sponsoroima lasten aliyah saapuu tänään Ben Gurionin lentokentälle. Vastaanottoseremonia pidetään kentällä 12. 00 Israelin aikaa. NBN:n kone tuo silloin Israeliin 106 lasta 41:stä perheestä. Lennolla tulee kaikkiaan 231 uutta olim-kansalaista Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170181#.Ue4502JHT-k
-          Syyriassa presidentti Assadin armeijaa vastaan taistelevan Al-Qaidan kanssa liitossa olevan Jabhat Al-Nusra kertoo videoesityksessä, jota on levitetty viimeisten päivien aikana, että järjestö kannattaa kalifatin perustamista Syyriaan. Järjestön johtaja Abu Mohammad al-Julani sanoo järjestön vastustavan mitä hyvänsä poliittista ratkaisua tai parlamenttivaaleja, joka saavutettaisiin ulkoisen painostuksen alaisena. ”Muslimeina emme usko poliittisiin puolueisiin emmekä parlamenttivaaleihin, vaan neuvoa antavan kansankokouksen shuran hyväksymään hallintoon, joka jakaa oikeutta pyrkiessämme islamin sharia-lain omaksumiseen, joka on Allahin tarkoittama jihad”. Jabhat Al-Nusra vannoi uskollisuutta Al-Qaidan johtajalle Ayman Zawahirille kuukausia sitten. Järjestö on USA:n ja YK:n terrorijärjestöjen listalla. Järjestö tuomitsee Hizbullahin, joka sen mielestä tyhmästi paljasti sunni-muslimien vastaisen asenteensa. Järjestö suunnittelee itsenäisen sharia-lain ohjaaman islamilaisen valtion perustamista Syyrian pohjoisosiin, joissa hallitus on menettänyt otteensa jo kauan sitten. Se on joutunut taistelemaan muiden Assadin hallintoa vastustavien järjestöjen kuten kurdien kanssa, joilla on myös itsenäisyyshaaveita asuinalueillaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170180#.Ue47bWJHT-k
-          USA:n asevoimien eri aselajien komentajien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey kertoo USA:n senaatin asepalvelujen komitealle lähettämässään kirjeessä, että lentokieltoalueiden perustaminen Syyriaan maksaisi miljardi USD kuukaudessa, eikä voi suositella niiden perustamista. Hän sanoi vastustaessaan sotilaallista puuttumista tilanteeseen Syyriassa, että sellaiset toimet vahvistaisivat ääriaineksia ja saattaisivat kemialliset aseet heidän käsiinsä, mitä USA nimenomaan vastustaa. Kapinalliset ovat vaatineet aseita taistellakseen Assadin armeijaa vastaan, ja Jordaniaan paenneet syyrialaiset syyttivät ärtyneinä USA:n vetäytymisestä syrjään John Kerryn vierailun aikana pakolaisleirissä. Dempsey arvioi, että kapinallisten aseistaminen ja kouluttaminen maksaisi ehkä puoli miljardia, kun lentokieltoalueiden julistaminen ja lentopommitusten aloittaminen maksaisi useita miljardeja. Toiseksi lentopommitukset tuskin vähentäisivät siviiliuhreja, joita tulee tykistön ja muiden aseiden toimesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170179#.Ue5BWGJHT-k
-          Israelilaiset ryhmittymät vastustavat Martin Indykin nimittämistä Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin puolueettomana tarkkailijana. Ne sanovat, että Indyk on toinen puheenjohtaja ääri-vasemmistoa edustavan New Israel Fund järjestössä, eikä siten voi toimia puolueettomana erotuomarina. New Israel Fund on rahoittanut useita Israelille vihamielisiä järjestöjä, kuten esim. Goldstonen raportin syytökset perustuivat 92 %:n osuudelta tällaisten järjestöjen kokoamiin Israelia syyttäviin raportteihin, joista Goldstone itse myöhemmin sanoutui irti valittaen, että hänet oli johdettu harhaan. Indyk toimi USA:n lähettiläänä Israelissa samoihin aikoihin, kun Israel luovutti Hebronin PA:lle ja vetäytyi Gazasta ja Samarian pohjoisosasta. Hänen uskotaan painostaneen Israelin hallitusta USA:n hallituksen ohjeiden mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170184#.Ue5EaGJHT-k








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019