TIISTAI 09.07.13


TIISTAI 09.07.13 

1. TILANNE Egyptissä ei osoita mitään nopeaa ratkaisua, päinvastoin, uutiset kertovat uusista uhkakuvista. Eilen tapahtunut tulitus sotilaitten ja presidentti Mursin kannattajien välillä, joka surmasi ainakin 51 ihmistä ja haavoitti satoja, nosti jännitystä entisestään. Muslimiveljeskunnan (MV) kanssa liitossa ollut salafisti-puolue Al-Nour ilmoitti vetäytyvänsä vastalauseeksi pois hallitusneuvotteluista, mikä mutkistaa pääministerin valintaa ja ministerilistan täydentämistä. Pääehdokkaana pidetty Mohamed ElBaradei lienee sivuutettu, eikä Israelissa tunneta ollenkaan surua sen takia, sillä hänen toimintansa IAEA:n pääsihteerinä jätti pahan maun suuhun. Hänen Irania suosiva asioitten käsittelynsä antoi Iranille mahdollisuuden jatkaa ydinsuunnitelmansa kehittämistä lähes esteettä.

Uutislähteet kertovat lisäksi, että ainakin 435 ihmistä haavoittui tulituksessa, useimmat luodeista. Armeijan tiedottaja sanoo armeijan toimineen armeijan laitosten suojelemiseksi ja vastanneen mielenosoittajien aloittamaan kiväärituleen sotilaita vastaan.
Mielenosoittajat puolestaan vakuuttavat, että he olivat istuma-asennossa tai rukoilemassa ilman provosoivia liikkeitä, kun parakeista tulvi aseistettuja sotilaita vartiomiesten ohi lähelle sotilasaluetta ympäröivää piikkilanka-aitaa avaten tulen varoittamatta. Ehkä heille oli annettu käsky hajottaa aidan taakse kokoontuneet väkijoukot, mutta miksi ei ensin ammuttu varoituslaukauksia, vaan suoraan ihmisiä kohti? Armeijan parissa näyttää olevan sama levottomuus ja paniikkimieliala, mikä leimaa koko Egyptin kansaa pelätessään tulevaisuutta.
Egyptin väliaikainen hallitus ilmaisi syvän valituksensa tapahtuman johdosta ja sanoi, että se on perustanut komitean asiaa tutkimaan. Armeijan tiedottaja Ahmed Ali sanoi, että armeija toimii aina harkiten ja viisaasti, mutta että sen kärsivällisyydellä on rajansa.

MIELENOSOITTAJIEN julkistaman videon mukaan heidän mielialansa ovat kääntymässä avoimesti armeijaa ja väliaikaista hallitusta vastaan. MEMRI:n käännösten mukaan he suuntaavat sanansa suoraan armeijan komentajaa kenraali Abdel Fatah el-Sisiä vastaan todeten hänen kiihottaneen kansan marttyyrimielialaan. ”Varoitamme sinua, sinä olet luonut uuden Talibanin ja uuden Al-Qaidan Egyptiin, nämä massat hajaantuvat itsemurharyhmiksi, jotka tuhoavat sinut ja koko Egyptin. Sinä aloitit terrorismin Egyptissä, sinä aloitit sisällis-sodan Egyptissä. Sinä allekirjoitit kuolintodistuksia Kansalliselle Pelastusrintamalle ja sen jäsenille, ja Tamaroudin kapinallisille ja niille, jotka vastustivat Mursia”. Video-otoksessa joku nainen uhkaa maan kristittyjä sanoen: ”Te olette naapureitamme, me poltamme teidät”.
Kesäkuun 30. päivän jälkeen, jolloin armeija syrjäytti presidentti Mursin hallinnon, alkaneet mielenosoitukset ovat laajenneet ja muuttuneet entistä raaemmiksi, mitä ovat kiihottaneet julkistetut videot laajoista raiskauksista ja rikoksista sekä vastustajien heittämisestä katoilta alas varmaan kuolemaan. Yli sata ihmistä on saanut surmansa ja toistatuhatta haavoittunut tähän aamuun mennessä, ja jos tiedot intifadan alkamisesta Egyptissä pitävät paikkansa, kaaos tulee entisestään pahenemaan Egyptissä.
Yleisen kaaoksen vanavedessä tulee nälänhätä, mikä pakottaa ihmiset tunkeutumaan myymälöihin, marketteihin ja varastoihin etsiessään syötävää perheilleen. Tämä on varoituksena myös Israelille, jonka hyvinvointi ei ole jäänyt huomiotta Egyptissä. http://www.timesofisrael.com/muslim-brotherhood-calls-for-mass-protests-a-day-after-massacre/
Egyptiläiset jatkavat armeijan ja Adli Mansourin johtaman hallinnon vastaisia mielenosoituksiaan iskulauseilla, joissa ”armeijan komentajaa El-Sisiä kutsutaan Allahin viholliseksi”, ja ”armeijaa syytetään heidän presidenttinsä varastamisesta”.
Väliaikainen presidentti Adli Mansour antoi julkisuuteen suunnitelmiaan lähitulevaisuudesta, Hän lupaa asettaa 15 päivän kuluessa toimikunnan laatimaan muutoksia kumottuun perustuslakiin, minkä jälkeen toinen komitea tutkisi muutokset ja esittäisi ne parlamentin edustajainhuoneelle, joka on valitsematta. Lakiasäätävä komitea toimii yhdessä vielä muodostamattoman hallituksen kanssa. Presidentillä on oikeus päättää maan politiikasta ja budjetista sekä määrätä poikkeustila maahan sen jälkeen, kun hallitus on sen hyväksynyt lain edellyttämällä tavalla, kuten Ahram online raportoi. Parlamenttivaalit voitaisiin pitää Egyptissä ensi vuoden alkupuolella, ehkä helmikuussa 2014. http://www.timesofisrael.com/egypt-to-hold-parliamentary-elections-in-about-6-months/
USA:n Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney selvitteli median edustajille hallituksen suhtautumista Egyptin vallansiirtoon varoen kutsumasta sitä vallankaappaukseksi. Carney sanoi tilannetta ongelmalliseksi ja sanoi hallituksen tutkivan sitä lain puitteissa, minkä jälkeen
se tulee esittelemään havaintonsa kongressille. Hän totesi Mursin syrjäyttämisen sopivan USA:n poliittisiin intresseihin, mutta kannattamatta mitään osapuolta. Vaikka lopullinen päätös 1,3 miljardin USD vuotuisesta avustuspaketista on tekemättä, Carney antoi ymmärtää, että Obama haluaa jatkaa sitä kuten yhteistyötä Egyptin armeijan kanssa. USA:n Egyptille antama avustus on kaikkiaan n. 1,8 miljardia USD vuodessa. Sen lopullinen kohtalo riippuu siitä, minkä sanamuodon lain tulkinta saa, mikä ei anna Obamalla mahdollisuutta kiertää sitä, jos vallansiirto katsotaan vallankumoukseksi. http://www.timesofisrael.com/white-house-says-it-us-wont-cut-aid-to-egypt/

2. TURKIN Istanbulissa sijaitseva Bezi-puisto, jossa alkoivat väkivaltaisiksi muuttuneet mielenosoitukset, avattiin eilen pariksi tunniksi, mutta sen jälkeen suljettiin uudelleen. Puistoon ehtineet ihmiset karkotettiin kyynelkaasun ja vesitykkien avulla. Puisto liittyy oleellisesti viereiseen Taksim-aukioon, jota Erdoganin hallitus aikoo kehittää uusien suunnitelmien mukaan pystyttäen ränsistyneitten Ottomaaniajan parakkien tilalle uusia rakennuksia, joissa esiteltäisiin Turkin suuruuden ajan saavutuksia.

Istanbulin kuvernööri Huseyin Avni Mutlu ilmoitti maanantaina iltapäivällä puiston avaamisesta varoittaen, ettei se saa muodostua levottomuuksien pesäpaikaksi, mutta perui päätöksensä kolmen tunnin kuluttua kehottaen ihmisiä poistumaan sieltä.
AP:n toimittaja sanoi nähneensä, miten poliisi työnsi suojakilvillään ihmisiä pois, toisessa paikassa käyttäen kyynelkaasua ja kolmannessa, jossa ihmiset alkoivat kivittää poliisia, siihen vastattiin vesitykeillä pidättäen kolmisenkymmentä ihmistä. Useita ihmisiä haavoittui.

MUTLU kertoi twiitin tiedotteessaan joutuneensa sulkemaan puiston uudelleen, koska se oli muodostumassa laittomien mielenosoitusten ja miehityksen paikaksi. Gezi-puisto suljettiin poliisin toimesta kesäkuun 15. päivänä mielenosoitusten estämiseksi, jotka hallituksen suunnitelmien vastustamisesta muuttuivat pian Erdoganin hallintoa vastustaviksi.
Toisen tiedon mukaan poliisi pidätti ainakin 50 ihmistä. Media ryhmän edustajat ”Reporters without Borders” kertoivat että poliisi hyökkäsi ainakin 12:ta journalistia vastaan ja että 2 heistä on pidätetty. He vastustavat kyynelkaasun ja vesitykkien käyttöä rauhallista mielenosoitusta vastaan. Oikeus hylkäsi Erdoganin hallituksen suunnitelmat Taksim-aukiosta, mutta sen päätöksestä voidaan valittaa, eikä lopullista päätöstä vielä tiedetä.
Pääministeri Recep Tayyip Erdogan on hyvin hämillään mielenosoituksista, joiden hallituksen politiikan vastaisuus näyttää olleen hänelle yllätys. Ne voivat vaikuttaa maan seuraaviin vaaleihin ja vaikeuttaa hänen suunnitelmiaan Turkin suuruuden palauttamiseksi. http://www.timesofisrael.com/turkey-again-closes-istanbuls-gezi-park/

3. ISRAELIN poliisin herkkä itsetunto oli kovilla koetuksilla eilen, kun suuri määrä juutalaisia halusi nousta Temppelivuorelle, heidän joukossaan 150 lasta, mikä erityisesti aiheutti heille harmaita hiuksia. Vaikka lasten tulo oli sovittu etukäteen, heitä pidettiin portin ulkopuolella tunnin verran, jonka aikana heidät jaettiin kolmeen ryhmään. Poliisit uhkailivat ryhmien jäseniä pidätyksellä, mikäli he osoittavat pienintäkään merkkiä hartauden harjoituksesta, kumartaa ei saa – ei edes kiviä poistaa sandaalista – ei rukoilla eikä edes puhua naapurin kanssa koko kiertueen aikana. Selitykseksi sanottiin, että koska vuorella on muslimeja, heidän uskonnollinen itsetuntonsa häiriintyy helposti ja se voi aiheuttaa väkivaltaisuuksia. On käsittämätöntä, miten Israelin toistuvat hallitukset ovat antaneet tilanteen kehittyä tällaiseksi juutalaisten pyhimmällä vuorella, jossa heidät muinaiset kaksi Temppeliään sijaitsivat.

Eilen 08.07. alkoi juutalaisen kalenterin mukainen Av-kuukausi, jonka huippukohta on yhdeksäs Av-kuuta, päivänä, jolloin molemmat Temppelit tuhottiin ja jona vuosisatojen aikana diasporassa juutalaisia ovat kohdanneet lukuisat onnettomuudet. Niiden kunnioittamiseksi yhdeksäs Av-kuuta on paastopäivä, länsimaisen kalenterin mukaan 16.07. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169740#.Udu-oWJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n kongressi harkitsee edelleen, voiko se antaa luvan aseiden toimittamiseksi Syyrian kapinallisille, koska ne voivat joutua Al-Qaidan tai sen kanssa liitossa olevan ryhmän käsiin. Tämä viivyttää Obaman suunnitelmien toteutumista, joiden mukaan Muslimiveljeskunnan johtama ryhmittymä olisi saanut Syyrian tulevan hallinnon. Voimakkain tyhmä lienee Al-Qaidan kanssa liitossa oleva Jabhat Al-Nusra, jonka jäsenet surmasivat katolisen piispan perustamassaan sharia-lain hallitsemassa minivaltiossa Aleppossa tehden monia muitakin kauheuksia. Täysin kapaloidun piispan kaula katkaistiin keittiöveitsellä ja videoesitys siitä julkaistiin internetissä. USA on kuitenkin vienyt aseita Syyriaan salaa jo kuukausien aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169735#.UdvETWJHT-k
-          Puolustusministeri Mosge Yaalon päätti eilen jatkaa yhteistyötä Har Brachan yeshivan kanssa, joka siten saa takaisin yeshiva-hesder aseman, joka sillä oli aiemmin, mutta jonka Ehud Barack poisti. Yeshivalla on erityisasema, jonka puitteissa se voi yhdistää samanaikaisen opiskelun ja asepalvelun. Barack ei voinut sietää sitä, että yeshivan johtaja rabbi Eliezer Melamed kielsi sotilaita osallistumasta juutalaisyhteisöjen tuhoamiseen. Har Bracha yhteisö osoittaa tyytyväisyytensä Yaalonin päätöksestä, samoin kuin asunto- ja rakennusministeri Uri Ariel, joka onnitteli ministeritoveriaan oikeasta ja tarpeellisesta päätöksestä todeten, ettei sitä olisi pitänyt koskaan poistaakaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169739#.UdvGmmJHT-k
-          Israelilaiset enempää kuin Israelin arabitkaan eivät tosissaan uskoneet USA:n ulkoministeri John Kerryn onnistumismahdollisuuksiin saada kariutuneet rahnaneuvottelut Israelin ja PA:n välillä uudelleen selville vesille. 71 % juutalaisista ja 72 % arabeista katsoi, että Kerryn mahdollisuudet olivat lähes olemattomat ennen viimeistä Israelin vierailua tehdyn gallupin mukaan. 22 % juutalaisista ja 20 % arabeista uskoi mahdollisuudet hyviksi. 64 % juutalaisista kannattaa neuvotteluja, arabeista 95 %. 69 % juutalaisista ei uskonut läpimurtoon, 47 % Israelin arabeista uskoi, 42 % ei uskonut läpimurtoon. 57 % juutalaisista ja 51 % arabeista uskoo, ettei Israelin hallitus edes halua aloittaa rauhanneuvotteluja. 67 % juutalaisista katsoo, ettei PA halua jatkaa neuvotteluja, 86 % arabeista uskoo PA:n haluavan niitä. 58 % juutalaisista sanoo, ettei ole syytä antaa myönnytyksiä arabeille, 91 % arabeista haluaisi Israelin osoittavan enemmän joustavuutta. Enemmistö sekä juutalaisista että Israelin arabeista ei usko Netanyahun kykyyn taivuttaa Likud tukemaan kahden valtion periaatetta (45 juutalaista, 48 arabeista). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169727#.UdvI2mJHT-k
-          Israelissa aloitettiin biometristen ID-korttien ja passien jakaminen israelilaisille, jotka niitä haluavat. Kokeilu on aluksi vapaaehtoinen, jokainen uutta korttia tai passia haluava saa päättää, haluaako sen. Kokeilu aloitettiin Rishon Lezionissa ja Ashdodissa maanantaina. Korttiin liitetään paitsi kaikki henkilökohtaiset tiedot, myös sormenjäljet, valokuva ja kasvojen erityispiirteet. Kokeilu kestää pari vuotta, jonka aikana korjataan esiintyneet virheet ja puutteet, jonka jälkeen se tulee yleiseksi. Vaikka päätös mikrosirulla varustetusta älykortista on tehty, se ei ole herättänyt suurta suosiota, monet pelkäävät yksityisyyden katoavan ja hallituksen valvonnan ulottuvan entistä syvemmälle. Toiseksi älykortinkin tietoja voidaan varastaa ja korttia voidaan väärentää, sillä mikään inhimillinen ei ole täydellistä.  http://www.timesofisrael.com/long-delayed-biometric-database-pilot-program-gets-underway/
-          Muslimiveljeskunta julkisti web-sivullaan artikkelin, jossa väliaikaisen presidentin Adli Mansourin väitetään olevan juutalaista sukua. Hänen väitetään kuuluvan 7. päivän adventisteihin ja pyrkineen Egyptin Koptikirkon jäseneksi, mutta koptipaavi ei sitä hyväksynyt. Tieto voi olla tarkoitettu Mansourin saattamiseksi epäilyttävään valoon, ja se joka tapauksessa poistettiin pian, eikä siitä ole nostettu suurempaa hälyä. http://www.jpost.com/LandedPages/PrintArticle.aspx?id=318877
-          Haagin kansainvälinen rikosoikeus ICC asetti kolmen tuomarin muodostaman paneelin tutkimaan Mavi Marmaran tapausta Välimerellä, jossa kuoli yhdeksän Turkin kansalaista, yhdellä heistä myös USA:n. Oikeus ei ole vielä päättänyt aloittaako se omat tutkimukset asiassa. Välikohtauksessa lukuisia israelilaisia merisotilaitta hakattiin lähes tohjoksi rautaputkilla, kartuilla ja veitsillä ilmeisenä tarkoituksenaan vahingoittaa heitä mahdollisimman paljon. Sotilaat avasivat tulen vasta katsottuaan, että heidän henkensä oli vaarassa. Aluksi heillä oli vain väripistoolit. http://www.timesofisrael.com/international-court-preps-for-possible-marmara-probe/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019