TIISTAI 02.07.13


TIISTAI 02.07.13

1. EGYPTILLÄ on ratkaisun päivä tänään, taas kerran, joka voi määrittää, mihin suuntaan kehitys alkaa suuntautumaan. Oppositio antoi tiistai-iltapäivään ja armeijan komentaja Sissi keskiviikkoiltaan saakka aikaa presidentti Mursille erota tai aloittaa muutokset hallinnossaan, mikä tarkoittaisi sitä, että hänen hallituksensa toimisi toimenpidehallituksena ja hän itse hoitaisi virkaansa väliaikaisena, kunnes vaalien kautta valittaisiin uusi parlamentti, hallitus ja presidentti. Egyptin parlamenttikysymys on kestämätön, sillä oikeuden päätöksellä sen edustajainhuone hajotettiin ja ylähuone toimii säätäen lakeja ilman toimivaltaa. Toinen tärkeä kysymys on maan perustuslaki, joka laadittiin kiireellä Muslimiveljeskunnan edustajien toimesta uskonnollisten ja vapaamielisten erottua sitä laativasta komiteasta havaittuaan, ettei heidän mielipiteitään kuunneltu. Presidentti Mursi vahvisti perustuslain allekirjoituksellaan. Opposition edustajat vaativat uutta komitea laatimaan muutoksia perustuslakiin.

PRESIDENTTI Mursi on edelleen uhmakas todeten, että hän tulee jatkamaan, ja että hänellä on uusi suunnitelma maan sisäiseksi järjestelmäksi. Opposition uhkavaatimuksen mukaan jos Mursi ei eroa, oppositio tulee jatkamaan mielenosoituksiaan ilman takarajaa, mikä tulisi ennen pitkää suistamaan maan taloudelliseen kaaokseen ja epäjärjestykseen.
Armeijan uhkavaatimuksen taustalla on uhka maan puolen miljoonan vahvuisten joukkojen todennäköisesti suorittama vallankaappaus estääkseen maan joutumisen avoimeen sisällissotaan. Oppositiolla näyttää olevan jonkinlaisia yksityisiä puolustusjoukkoja, ja Muslimiveljeskunta sanoo suunnittelevansa perustaa samantapaisia aseistettuja osastoja.

Armeija julkisti maanantai-iltana uuden lausunnon, jossa se pyrkii vakuuttamaan puolueettomuuttaan todeten, ettei sotilaskaappaus ole maan perinteen mukainen, ja ettei tarkoitus ole kaapata valta maassa, vaan kehotus sopimusratkaisuun. Times of Israel artikkelin mukaan Egyptin lipuilla varustettujen armeijan helikopterien lento Kairon taivaalla antoi kuitenkin opposition edustajille vihjeen, että armeija on enemmän heidän tukenaan.
Armeijan  lausunnossa todetaan: ”Jos armeijan vaatimuksiin ei suostuta, se on pakotettu julkistamaan oman suunnitelmansa tulevaisuutta varten, ja mitä askeleita se tulee ottamaan valvoessaan sen toteuttamista kaikkien isänmaallisten ja aitojen puolueiden ja järjestöjen myötävaikutuksella – sivuuttamatta yhtään”.
Artikkelissa todetaan, että epätarkasta sanamuodosta huolimatta sanoma on riittävän selvä:
Presidentti Mursin ero, islamilaisia suosivan perustuslain joittenkin kohtien kumoaminen ja ehkä pääministeri Hashem Kandilin ero.
Presidentti Mursi ja Muslimiveljeskunta eivät kuitenkaan halua luopua vuosikymmeniä odottamastaan valta-asemasta ja lupaa murskata kaikki yritykset sen syrjäyttämiseksi.
Mursin asettama hallitus kuitenkin osoittaa hajoamisen merkkejä, eilen ilmoitettiin neljän ministerin erosta ja tänään ulkoministeri Kamel Amr ilmoitti luopuvansa paikastaan. Myös pakallisten johtavien viranomaisten kuten kuvernöörien parissa havaitaan sama tendenssi

OPPOSITIO ilmoittaa, että ellei presidentti Mursi eroa viiteen mennessä tiistai-iltana, he julistavat maahan yleislakon ja pysäyttävät maan kokonaan. Armeijan antama määräaika umpeutuu huomenillalla. Mitä armeija tulisi tekemään, jos Mursi ai eroa?
Artikkelin kirjoittaja Avi Issacharoff päätyy johtopäätökseen, että armeija voi antaa tilanteen jatkua mielenosoituksineen ja hyökkäyksineen valtion laitoksia vastaan kuitenkin pyrkien suojelemaan elintärkeitä laitoksia vihjaten, että Mursi voi itse pyytää armeija apua. http://www.timesofisrael.com/for-egypts-military-theres-no-turning-back/

Presidentti Mursin kanslia ilmoittaa, ettei sitä informoitu armeijan uhkavaatimuksesta, ja että sen sanamuoto viittaa vallan kaappaukseen, mutta että Mursi tulee jatkamaan oman suunnitelmansa toteuttamista maan sisäisten ongelmien ratkaisemiseksi.
Oppositio kehottaa USA:ta pysytellä sivussa sen asioista. Mieliala on noussut Yhdysvaltain vastaiseksi. USA:n Egyptin lähettilään kuvia kannettiin mielenosoituksissa presidentti Mursin kuvien rinnalla punaisella X:llä varustettuina hylkäämisen osoittamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4399557,00.html,

2. TURISMIMINISTERI Uzi Landau toteaa ulkoministeri John Kerryn uupumattomien kolmen päivän aikana tehtyjen yritystensä jälkeen, että on aika huomioida, että myös Israel on
vakavissaan halutessaan neuvotella palestiinalaiskysymyksen lopullisesti. Hän sanoo, ettei Israelin tule antaa myönnytyksiä palestiinalaisille, vaan heidän tulisi tehdä niitä Israelille.
Landau sanoo epäilevänsä puheenjohtaja Mahmoud Abbasin vilpittömyyttä sanoessaan haluavansa neuvotteluja, mutta ettei hän voi luopua ennakkovaatimuksistaan. Hän sanoo tukevansa Netanyahun suostumista neuvotteluihin ilman ehtoja.

Landau sanoo, että esimerkin vuoksi Netanyahun tulisi vaatia PA:lta, että se muuttaa opetus-järjestelmänsä sisällön, jossa luetellaan israelilaisia kaupunkeja väittäen niitä  palestiinalaisiksi, sekä joissa juutalaisia halvennetaan kutsuen heitä sioiksi ja apinoiksi.
Hän vaatii vastavuoroisuutta palestiinalaisilta. Hän toteaa, että juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa vaikuttaa tosiasioihin maassa ja sitä kautta neuvotteluihin, mutta palestiinalaiset rakentavat siellä paljon enemmän, mikä pitäisi myös huomioida.

KYSYTTÄESSÄ suhdettaan Palestiinan fiktiiviseen valtioon Landau selvitteli, ettei sellaisen perustaminen ole ollenkaan mielekäs mahdollisuus. Hän perustelee tosiasiaa, että Israelin solmi sopimuksen PA:n kanssa, mutta muutaman vuoden sisällä se hajosi kahteen, joilla on aivan erilainen päämäärä. Hän viittaa presidentti Anwar Sadatin lausuntoon, että Egypti on ainoa arabivaltio (Pohjois-Afrikassa), muut maat, Tunisia, Libya, Jemen, Irak, ovat vain heimoja joilla on valtion lippu vihjaten, ettei Palestiinan kansaa ole olemassa, vain erilaisiin tavoitteisiin pyrkiviä ihmisryhmiä yhteisen lipun alla. Siten kun yksi ryhmä menettää valtansa toiselle, se tyrmää tai mitätöi kaikki aiemmat sopimukset, kuten kävi Gazassa.
Landau ei halua tehdä rauhansopimusta vain pariksi vuosikymmeneksi, se ei ole mielekästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169504#.UdJ09GJHT-k

Pääministeri Netanyahu totesi tavatessaan Italian pääministerin Enrico Lettan Jerusalemissa, että jos Abbas suostuu tulemaan neuvotteluihin, hän odottaa teltassa puolivälissä Ramallahin ja Jerusalemin välillä ja pysyy siellä, kunnes valkoista savua tulee savupiipusta. John  Kerry soitti koneestaan Netanyahulle matkalla Bruneihin vakuuttaen, että hän tulee takaisin viimeistelemään sopimukset neuvottelujen aloittamiseksi, kun hänen Jerusalemiin jättämänsä ja israelilaiset neuvottelijat ovat valmistelleet dokumentit. Kerryn Lähi Idän avustaja Frank Lowenstein ja ulkoministeriön lainopillinen asiantuntija Jonathan Schwartz ovat jo neuvotelleet Netanyahun avustajan Yitzhack Molchon ja kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtajan Yaacov Amidrorin kanssa löytääkseen formulan, jolla Abasin jääräpäinen kieltäytyminen voitaisiin ohittaa. Kerryn puhelinsoitosta kertoi CBS:n kirjeenvaihtaja Brennan.

Netanyahu kritisoi EU:n virkailijoitten vihjauksia, että vaikka Kerryn ponnistelut yhteisen sävelen löytämiseksi PA:n kanssa epäonnistuisivatkin, EU jatkaa PA:n tukemista.
Hän katsoo, että USA:n ja EU:n pitäisi esiintyä samoista lähtökohdista eikä heitellä kapuloita toisen rattaiden eteen. Netanyahu kritisoi Italian myöntyvää suhtautumista Hizbullahiin. Hän haluaisi, että EU asettaisi sen terrorijärjestöjen listalle. Hän vakuutti, että hänen ensimmäinen velvoitteensa on varmistaa Israelin turvallisuus sekä Hizbullahin ja Syyrian että Iranin suhteen. Lakkoilevat Israelin ulkoministeriön työntekijät osoittivat mieltään talon ulkopuolella. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-tells-Italian-counterpart-Israel-wants-peace-with-Palestinians-318318

Bait Hayehudin kansanedustajat Ayelet Shaked ja Orit Struck kehottivat Netanyahua pysymään sanoissaan neuvotella ilman ennakkoehtoja. Heidän mukanaan lehdistö-tilaisuudessa oli myös Yossi Mendelevich, jonka poika sai surmansa Haifan terrori-iskussa 2003. Kansanedustajat varoittivat pääministeriä, ettei hän vapauttaisi terroristeja, koska he palaavat siihen opittuaan uusia menetelmiä vankikavereiltaan. Shaked totesi, että on väärin moraalin ja maan itsenäisyyden kannalta vapauttaa murhaajia kärsittyään osan tuomioistaan. Hän sanoi tätä käytäntöä hyvin vakavaksi virheeksi, koska murhaajat saavat rohkeutta todetessaan, että suoritettuaan murhan he voivat vapautua parin vuoden kuluttua. Nämä lasten ja naisten murhaajat ovat niitä, joita PA kunnioittaa sankareina, ja jos saa surmansa iskua suorittaessaan, marttyyreiksi, joiden nimiin nimitetään puistoja ja katuja, ja joiden nimessä järjestetään lasten ja nuorison leirejä, joissa heitä ylistetään esimerkkeinä. Näistä murhaajista sepitetään lauluja ja kertomuksia, joita estetään PA:n virallisilla kanavilla.

3. UUTISOTSIKOITA
-           Knesset hyväksyi eilen lain, jolla arabipaimenia kielletään tuomasta lammaslaumojaan valtion omistamalle maalle. ”Lain tarkoituksena on säännöstellä laiduntamista julkisella maalla ja suojella kotimaatamme, avoimia alueita ja metsikköjä, että ne voidaan erottaa yhteiseen käyttöön”, selitti maatalousministeri Yair Shamir esitellessään lakiesitystä. Arabi-kansanedustajat kutsuvat lakia rasistiseksi väittäen, ettei laitumia ole tasapuolisesti käytettävissä molempia kansanosia varten. Heidän mielestään juutalaisia kohdellaan erilaisesti heidän taustoistaan johtuen. Voidakseen laiduntaa laumojaan julkisella maalla, siihen täytyy hakea erityislupa komitealta, joka hakemukset käsittelee.
-          Kuwaitilainen kansanedustaja Nabil al-Fadhi sanoo, ettei Koraani kiellä tekemästä kauppoja Israelin kanssa. Hän sanoo ostavansa Israelilta laitteita, joilla hänen maansa voi puolustautua naapuriensa uhkaa vastaan. Hän saa tukea toiselta kansanedustajalta Hammad Al-Dosarilta, joka puolustaa kaupallisten suhteitten solmimista Israelin kanssa. He sanovat, että jos maan turvallisuuden kannalta on mielekästä ostaa puolustusjärjestelmiä Israelista, se on tehtävä todeten, että he jopa rakastaisivat Israelia siitä. He muistelivat Muhammedin myös harjoittaneen liikesuhteita juutalaisten kanssa – joskin ne olivat kovin yksipuolisia kuoleman uhan alla juutalaisille. http://www.jpost.com/Middle-East/Kuwaiti-lawmakers-justify-trade-ties-with-Israel-318388
-          Arkeologit sanovat löytäneensä muinaisen tabernaakkelin, liitonmajan, jossa liitonarkkia säilytettiin ennen Temppelin rakentamista muinaisen Shilon paikalta. Arkeologit esittelevät löytöjään tällä viikolla Shilossa pidettävässä konferenssissa, jonka järjestää Shilon organisaatio. Arkeologit sanovat löytäneensä kiviä, joihin on porattu reikiä. Niihin on tuettu liitonmajan aitauksen pystytolppia väliaikaista aitaa varten. He sanovat, ettei kiviä oltu tarkoitettu kotikäyttöä varten. Lähellä tätä paikkaa Tel Shilosta on löydetty rakenteita, jotka ajoitetaan aikaan ennen Kuningas Davidia. Rakennuksien raunioista löydettiin poltettuja saviruukkuja ja kaksi suurta pataa, joita ei ole käytetty yksityistaloudessa, vaan ne lienevät kuuluneen keskeiseen julkiseen rakennukseen. Alueen lounaisosasta löydettiin jäänteitä kivimuurista, mikä osoittanee, että alueen sisäänkäynti oli siellä. Liitonmaja sijaitsi lähellä sisäänkäyntiä, mikä sopii kuvaan. Kuten Raamatussa kerrotaan, filistealaiset valtasivat Shilon ennen kuningasten aikaa ja myös liitonmajan. He saivat sotasaaliikseen myös Liitonarkin, vieden sen Filisteaan, mutta myöhemmin palauttaen sen, koska se aiheutti pahoja sairauksia. Tabernaakkelin aidan ja majan osia säilytettiin myöhemmin Jerusalemin ulkopuolella Kiryat Jearimissa, kunnes David uskalsi tuoda ne pääkaupunkiinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169512#.UdKRgWJHT-k
-          Arabipoika kuoli noustuaan IDF:n jeepin katolle yhteenotossa sotilaitten ja palestiinalaisten välillä Juudeassa maanantaina. Tilanne kehittyi kohtalokkaaksi pojalle yön aikana Durassa, lounaaseen Hebronista. IDF:n tiedottajan mukaan palestiinalaiset kivittivät sotilaita, jotka vastasivat siihen ampumalla varoitus-laukauksia. Hänen mukaansa useita arabeja kiipesi autojen katoille. 19-vuotias arabi Moataz Sharawna sai surmansa luultavasti auton tönäistyä häntä, kuten arabit väittävät, tai sotilaitten ampumista luodeista saadakseen hänet pois jeepinsä katolta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169516#.UdKXq2JHT-k
-          Pääministeri Benyamin Netanyahu antoi vakavan varoituksen Jerusalemissa vierailevalle Kansainvälisen Punaisen Ristin (ICRC) presidentille Peter Mauerille todeten, että Israelin viholliset maan etelä ja pohjoisosissa syyllistyvät toistuviin sotarikoksiin ja rikoksiin inhmisoikeuksia vastaan tulittamalla kiväärein ja raketein Israelin siviilikohteita ja käyttäen siviilejä ihmiskilpinä. ”Hizbullahin terroristit suorittavat sotarikoksia Syyriassa ja lahtaavat viattomia Syyrian siviilejä, samalla kooten kymmeniä tuhansia raketteja, varastoiden niitä siviiliasuntoihin ja osoittaen ne kohti Israelia”. Hän vakuutti, että Israel noudattaa kansainvälistä lakia, mutta ei voi istua toimettomana nähdessään vihollistensa ja terroristien rikkovan kahta kansainvälistä lakia vastaan tulittamalla siviilikohteita ja käyttäen heitä ihmiskilpinä Libanonissa ja Gazassa. Hän varoitti, että vastatessaan vihollisen uhkaan siviilejä voi kuolla, mutta vastuu siitä on Hamasin ja Hizbullahin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169497#.UdKaAGJHT-k

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021