SUNNUNTAI 28.07.13


SUNNUNTAI 28.07.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu (Bibi) on antanut myöten vastoin kaikkia aiempia lupauksiaan ja lupaa vapauttaa 104 terroristia, joista monilla on juutalaisten verta käsissään. Koska päätös terroristien vapauttamisesta, jonka hän teki USA:n hillittömän painostuksen alaisena, on saanut runsaasti vastustusta sekä kansan parissa että myös hänen hallituksensa ministerien keskuudessa, hän katsoi viisaaksi kirjoittaa avoimen kirjeen kansalle, jossa hän pyrkii vetoamaan päätöksensä viisauteen selittämättä, mikä se mahtaa olla, sekä vedoten omakohtaiseen menetykseen veljensä Jonathanin saatua surmansa Entebben lentokentällä johtaessaan juutalaisten panttivankien vapauttamista terroristien käsistä. Netanyahu opastaa, että ”joskus pääministeri joutuu tekemään raskaita päätöksiä vastoin kansan tahtoa selittäen, että jos sitä aina seurataan, pääministeri on tarpeeton”.

BIBI myös viittasi terroristien uhrien omaisten haavoihin, jotka aina revitään auki uudelleen terroristien vapauttamisen yhteydessä: ”Se on tuskallista heille, tuskallista kansalle ja hyvin tuskallista minulle. Seuraavan yhdeksän kuukauden aikana tulemme harkitsemaan, onko olemassa palestiinalainen elementti, joka meidän tavoin todella haluaa lopettaa meidän välisen konfliktin. Sellainen tilanne on mahdollinen vain ehdoilla, jotka varmistavat Israelin kansan turvallisuuden ja vahvistavat kansallisia intressejämme. Jos tulemme toteamukseen, että sellainen on mahdollista saavuttaa, alistan sen kansanäänestykseen”.
Netanyahu selitti ”ettei niin kohtalonomaista päätöstä voida tehdä Knessetin suljetuissa tiloissa, vaan jokaisen maan kansalaisen on saatava vaikuttaa maan tulevaisuuteen ja kohtaloon näin tärkeässä kysymyksessä”. Terroristit vapautetaan kaikesta huolimatta.

Pääministeri sanoi asettavansa neljän hengen ministerikomitean valvomaan vankien vapauttamista, jonka katsotaan tarkoittavan sitä, että hän on jo päätöksensä tehnyt, ja että äänestäessään komitean perustamista äänestetään samalla vankien vapauttamisen puolesta. Komiteaan kuuluvat hänen lisäkseen puolustusministeri Moshe Yaalon, yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aaharonivich sekä oikeusministeri Tzipi Livni. Asiasta äänestetään tänään sunnuntaina hallituksen viikkokokouksessa.

LIKUDIN ministerit sanovat joutuneensa pääministerin kovan painostuksen alaisiksi, jotta he äänestäisivät hänen tahtonsa mukaan. Liikenneministeri Israel Katz kertoi JP:n toimittajalle, että hän ilmoitti jo viikko sitten vastustavansa terroristien ja murhaajien vapauttamista, uhrien omaisten vahingoittamista ja kiihottamista terrorismiin eikä muuta kanraansa.
Bait Hayehudin puheenjohtaja Naftali Bennett sanoi, että puolueen ministerit tulevat äänestämään terroristien vapauttamista vastaan.
Israel Beitenun ministerit äänestävät omantuntonsa mukaan ilman pakkoa. Apulaispääministeri Danny Danon ja apulaisministeri Avi Wortzman äänestävät esitystä vastaan, jota Wortzman kutsuu vaaralliseksi ja typeräksi.

Land of Israel johtajaryhmän puheenjohtajat Yariv Levin (Likud) ja Orit Struck (Bait Hayehudi) kutsuvat esitystä häpeälliseksi antautumiseksi terrorismille. ”Israel antautuu taas uudelleen”, he sanoivat yhteisessä lausunnossa. ”Vauhti, millä hallitus peräytyy aiemmin julistamistaan asenteista ennen neuvottelujen alkamista, on hyvin huolestuttava”.
Danon kirjoitti Likudin ministerille: ”Tämä asettaa Israelille tason pitkälle meneviin kompromisseihin, joihin se antautuu vastapuolen naurettavien vaatimusten edessä. Kehotan äänestämään terroristien vapauttamista vastaan, mutta neuvottelujen puolesta”. 
Danon lisäsi, että Likudin jäsenten keskuudessa on enemmistö tällaista mieletöntä kymmenien terroristien vapauttamista vastaan, joilla on satojen israelilaisten verta käsissään. Hän päätti kirjeensä esittäen vaatimuksen Jonathan Pollardin vapauttamisesta. http://www.timesofisrael.com/bereaved-families-skewer-netanyahu-for-prisoner-release-plan/

2. VIIKONVAIHDE oli verinen sekoittaen entisestään huolestuttavaa tilannetta Israelin naapurimaissa. Uutiset kertovat toinen toistaan suuremmista uhriluvuista: Egyptissä Muslimiveljeskunnan (MV) ja armeijan  ja sitä tukevien mielenosoittajien välisissä yhteenotoissa sai surmansa MV:n tiedotteen mukaan kuoli 66 ihmistä ja toiset 61 ihmistä ovat aivokuolleita. Yli 4000 hoidettiin eri asteisten vammojen vuoksi, monet heistä kyynelkaasun aiheuttamien vammojen vuoksi.
Reutersin toimittaja laski 36 ruumista ruumishuoneella, mutta terveysviranomaiset sanovat, että läheisten sairaaloiden ruumistiloissa on lisäksi 21 surmansa saanutta.
MV:n edustaja sanoi, että armeijan sotilaat eivät ampuneet jalkoihin tai haavoittaakseen, vaan he ampuivat ihmisten päähän tai rintaan tappaakseen.
Armeijan edustajat sanovat MV:n suurentelevan uhrilukija omaksi edukseen. Kaikkiaan 200 ihmistä on saanut surmansa kesäkuun kolmannesta päivästä lähtien, jolloin armeijan syrjäytti presidentti Mursin ja MV:n hallinnon Egyptissä.
Armeijan päämääränä näyttää olevan murskata MV:n valta-asema. Muslimiveljeskunnan  johtaja Badie puolestaan asettaa tavoitteekseen armeijan aseman heikentäminen sen saamiseksi siviilihallituksen alaisuuteen, kuten demokratioissa on tapana. http://www.jpost.com/Elections-2013/Muslim-Brotherhood-claims-its-supporters-massacred-in-Cairo-321187

3. SEKASORTOISEN väkivallan lisääntyminen hälyttävästi lähinaapureissa on saanut Israelin puolustusvoimat valmistautumaan mahdollisiin suoriin konflikteihin aseellisten joukkojen tai armeijoiden kanssa raja-alueilla. Vastaavat upseerit sanovat, että on vain ajan kysymys, koska väkivalta purkautuu raja yli Israelin puolelle.
Syyrian ”kapinalliset” ovat Syyrian hallituksen mukaan surmanneet 123 ihmistä maan pohjois-osassa, suurin osa siviilejä; osa vangittuja hallituksen sotilaita, jotka teloitettiin näytöstyyliin. Syyrian valtion uutistoimisto SANA raportoi kapinallisten suorittaneen massamurhan, pahoin-pidellen surmattujen ”marttyyrien” ruumiita ja heittäen heidät syvään kaivantoon kaupungin ulkopuolella. Syytös julkistettiin sen jälkeen, kun ryhmä nimeltä ”Islamin kalifaatin kannattajat”, julkistivat Youtubissa videon n. 30:n nuoren miehen ruumiista, jotka oli pinottu muurin viereen. Heidän sanottiin olleen Assadin hallitusta kannattavia sotilashenkilöitä.

Syyrian ihmisoikeusjärjestön tarkkailija sanoi perjantaina Khan Al-Assalissa, että maanantaina ja tiistaina yli 150 sotilasta oli surmattu kaupungissa ja sen ympäristössä, heistä 51 vangiksi saatuja armeijan sotilaita ja upseereita, jotka teloitettiin.
Kapinalliset taistelivat kurdisotilaitten kanssa Turkin rajan pinnassa. Osa kranaateista meni rajan yli Turkin puolelle. Turkin viranomaisen mukaan kapinalliset kuuluivat Al-Nusran joukkoihin. Rajanylityspaikan Ras al-Ain omistus oli vielä epäselvää.
Syyrian armeija jatkaa kapinallisten asemien moukaroimista tykistöllään ja ilmaiskuilla. Tarkkailijan  mukaan lauantaina 29 siviiliä, heistä 19 lasta, kuoli Aleppon pohjoisosassa maasta ammutun ohjuksen osuessa asuinrakennukseen.
Kapinalliset ovat muuttaneet taktiikkaansa keskittyen asutuskeskusten ulkopuolella olevien erillisten armeijan tukikohtien valtaamiseen.

IDF:n tiedustelun komentaja Avi Kochavi sanoi viime viikolla, että lyhyellä tähtäyksellä turvallisuusuhka on nousemassa, mutta pitkällä tähtäyksellä terroripesäkkeiden nouseminen  on suurin uhka. Syyria on muodostumassa kansainvälisen jihadin keskukseksi.
Israel on rakentanut kiireellä turva-aitoja sekä Syyrian rajalle että Siinain rajalle, varustaen ne kaikilla tekniikan tarjoamilla tunnisteilla, hälytyslaitteilla ja kameroilla, mutta mikään aita ei pysäytä päättäväistä terrorijärjestöä ohittamasta asetettuja turvallisuusesteitä. Syyriassa taistelee lukuisia terrorijärjestöjä, joista Al-Qaida liittolaisineen lienee vaarallisin.

Siinaille on pesiytynyt salafistien ja al-Qaidan terrorijärjestöjä, jotka saavat tarvitsemaansa apua ja opastusta alueen beduiiniheimoilta, jotka liittoutuvat eniten maksavan kanssa.
IDF kehittelee nopean toiminnan yksiköitä, joita voidaan lennättää nopeasti ongelma-alueille. Koko IDF:n toiminta ja järjestelmä aiotaan muuntaa erillisiksi itsenäisesti toimiviksi yksiköiksi, joilla olisi kullakin oma tykistö- ja panssariosastot ja myös UAV-lentotiedustelu.
Egyptin rajalla toimivan Caracal-pataljoonan komentaja Jackie Ben-Yakar sanoo, että hyökkäys rajan yli on vain ajan kysymys, mutta se on uuden komentajan päänsärky. http://www.jpost.com/Elections-2013/Muslim-Brotherhood-claims-its-supporters-massacred-in-Cairo-321187

4. UUTISOTSIKOITA
-          Presidentti Shimon Peres sanoi vieraillessaan 70-ikävuottaan viettävässä Revivim kibbutsissa, että Juudean ja Samarian (Yessan) juutalaisten tulee käyttää osaamistaan ja innovaatiokykyään muutamalla Negeviin. Hän totesi, että Ramat Hanegev alueella asuu vain 6 500 juutalaista, joten sinne mahtuu, mutta hän unohti mainita, että siellä tulevat vastaan beduiinit omina aluevaatimuksineen. Peres ehdotteli, että 100 000 juutalaista, tai vaikkapa vain puolet heistä, voisi muuttaa Negeviin ja muuttaa koko alueen ympäristön. Peres jätti mainitsematta, että ilman Jerusalemin ympäristön juutalaisasukkaita Juudeassa ja Samariassa asuu lähes 400 000 juutalaista. Suurimmaksi osaksi asumaton Negev muodostaa n. 60 % Israelin maa-alasta, ja sen kehittäminen järjestelmällisesti on vasta aluillaan muutamien kaupunkien kuten Dimona, Yerucham, Omer ja Arad toimesta, jotka ovat perustaneet teollisuuspuistoja ja korkean teknologian kyläyhteisöjä. Alueen ongelmana on liikenneyhteyksien puute, teitä on vähän eikä rautatietä alueelle. Peresin haaveellinen kuvitelma Juudean ja Samarian luovuttamisesta ja satojen tuhansien asukkaiden muuttaminen uusiin alkeellisiin olosuhteisiin hyvin hoidetuista taloistaan puutarhoistaan ja järjestetyistä kaupunkiolosuhteista on karkeaa puuttumista rauhan-keskusteluihin juuri sen kriittisimmällä kaudella arabien eduksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170326#.UfTSwWJHT-k
-          Lauantaina selvisi, että Israel – tai Netanyahu – on suostunut vapauttamaan 104 kovan luokan terroristia, joiden joukossa on murhaajia, jotka murhasivat lapsia mitä kauheimmalla kuviteltavissa olevalla tavalla 1980-1990 luvulla. Nimilista tulee lain mukaan julkistaa 48 tuntia ennen vapauttamista. Hallitus antanee vahvistuksen tänään neljän ministerin muodostamalle ryhmälle, joka käsitellee ja hyväksynee vapautettavien terroristien nimilistan, hallitukselle sitä ei näytetä. Vapautettavien listalla on Mahmoud Salam Saliman Abu Harabish ja Adam Ibrahim Jumaa-Jumaa, jotka 1988 murhasivat 26-vuotiaan opettajan Rachel Weissin, hänen kolme pientä, 2-, 3-vuotiaat ja 9 kuukauden ikäistä lastaan, ja nuoren sotilaan David Delarosan, joka yritti pelastaa heidät. He heittivät palopommeja bussiin, joka muuttui tulimereksi surmaten kaikki neljä. -  Toinen listassa oleva murhaaja surmasi samoin petroli-pommilla vuotta aiemmin raskaana olevan Ofra Moseksen ja nuoren pojan Tal Moseksen. Perheen isä Abie Moses ja kolme muuta pientä lasta pelastuivat pahoin palaneina. - Moshe Tamamin ja Zwi Kleinin murhaaja vapautetaan samoin. Taman siepattiin ja murhattiin; kolmen lapsen isä Klein ammuttiin hänen ajaessaan kotiin. Terroristien ja murhaajien vapauttamista ennen aikaiseen vapauteen puolustellaan sillä, että se kohentaa entisen terroristin ja korruptoituneen PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin asemaa, mutta PA kuittaa nämä antamatta yhtään mitään vastalahjaksi ja alkaen välittömästi vaatia lisää, kuten se on tehnyt aina ennenkin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170324#.UfTVYWJHT-k
-          Vahvistaakseen asioitten sujuvaa käsittelyä neljän ministerin työryhmässä Netanyahu lisäsi siihen tiede- ja teknologiaministerin Yaakov Perryn (Yesh Atid), joka kannattaa Kerryn suunnitelmaa aloittaa neuvottelut 1949 aselepolinjoista ja juutalaisten yhteisöjen tuhoamisesta arabisuunnitelman mukaan. Bibi pelkää, että Moshe Yaalon ja Itzhak Aharonovich voivat liittoutua häntä vastaan. Mielenosoittajia kokoontui pääministeri toimiston eteen vastustaakseen murhaajien ja terroristien vapauttamista. http://www.timesofisrael.com/pm-adds-peri-to-panel-on-prisoners-release-to-ensure-majority/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021