SUNNUNTAI 14.07.13


SUNNNUNTAI 14.07.13

1. ISRAELIN arabit järjestivät perjantaina mielenosoituksia Egyptin syrjäytetyn presidentti Mohammed Mursin puolesta. Kafr Kanan kylässä Galileassa pari tuhatta ihmistä osallistui Muslimijärjestön pohjoisen haaran järjestämään tilaisuuteen. Järjestön johtaja sheikki Raed Salah, joka aiheuttaa jatkuvia ongelmia Israelin poliisille, totesi puheessaan tähän tapaan: ”Niin sanottua vallankumousta Egyptissä ei tehty Mursin syrjäyttämiseksi, vaan se oli sisäisten ja ulkoisten voimien, enimmäkseen ja ennen kaikkea Israelin miehitysvaltion ja USA:n, salaliitto Egyptin hallituksen kaatamiseksi”. Hän jatkoi edelleen todeten, että Egypti ja Egyptin kansa pystyy ylittämään Israelin rajan ja vapauttamaan Al-Aksa moskeijan ja Temppelivuoren Israelin miehityksestä. ”Ei se ollut salaliitto presidentti Mursin kaatamiseksi, vaan Palestiinan vapauttamista ja arabikunniaa vastaan”, Salah hehkutti syyttäen Egyptin vapaamielisiä antautumisesta Troijan hevoseksi sionistien ja läntisten intressien hyväksi. Hän kehotti Egyptin armeijaa pitämään tähtäimessään Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan voidakseen vapauttaa ne Israelin miehityksestä.

SALAH tunnetaan vuosien aikaisesta antisemitismistään. Hän syyttää juutalaisia lasten murhaamisesta saadakseen verta pääsiäisleivän leipomiseen, ja kehottaa kolmanteen intifadaan Al-Aksa moskeijan vahingoittamisen estämiseksi Israelin suorittamilla arkeologisilla kaivauksilla lähellä Länsimuuria Jerusalemissa, joilla ei ole mitään todellisuuspohjaa. Hän on kärsinyt ajoittain Israelin vankiloissa tuomittuna varojen keräämisestä terrorijärjestö Hamasille. Salah muistelee mielihyvällä jo lapsena piirrelleensä hakaristejä, kuten hän kehui Lontoossa toimivan arabiankielisen TV- kanavan haastattelussa 2009. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169884#.UeIyoWJHT-k

ISRAEL antoi luvan Palestiinan poliisille lähettää joukkojaan Israelin valvomille alueille Jerusalemin itäosissa Temppelivuorelle pyrkivien muslimimassojen valvomiseksi. INN:n artikkeli ei kerro, mikä instanssi antoi luvan heille, mutta ilman hallituksen suostumusta sitä tuskin olisi voitu antaa. Ennakkotapauksena se voi olla vaarallinen, mistä voi tulla tapa. Perjantai oli muslimien paastokuukauden ramadanin ensimmäinen päivä. Israelin poliisi oli asettanut omia osastojaan ”strategisiin paikkoihin” tarkkailemaan tilannetta, mutta mistään tavallisuudesta poikkeavasta ei ole tiedotettu. Poliisin ja PA:n turvallisuusjoukot toimivat toisistaan erillään varustautuen mahdollisiin mielenosoituksiin Egyptin presidentti Mursia vastaan tai hänen puolestaan. Aikaisin perjantaiaamuna Mursin kannattajat olivat ripustaneet Mursia edustavan suurikokoisen kuvan Al-Aksa moskeijan sisäänkäynnin yläpuolelle tekstillä Egyptin presidentti. Yhdentoista aikoihin poliisin mukaan 53 000 muslimia oli noussut vuorelle, myös suuri joukko Jerusalemin arabeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169866#.UeI6tGJHT-k

2. Nablusin pormestari Ghassan Shaka´a varoittaa, että elleivät rauhankeskustelut etene, Hamasin suosio tulee kasvamaan entisestään Juudeassa ja Samariassa. Hän varoitti myös, että arabien kärsivällisyys ei siedä enempää, vaan he tulevat menemään kaduille protestoimaan Israelia vastaan syyttäen sitä siitä, ettei se ole suostunut PA:n vaatimuksiin, joista hänen mielestään vankien vapauttaminen on tärkein.
”Kerry on rauhan mies”, Shaka´a sanoo. ”Annetaan hänelle mahdollisuus onnistua. Pitäytyen tähän me voimme joutua häviäjiksi, mutta siinä tapauksessa emme ole ainoat”.
Hän ennusti, että PA tulee liittymään Israelin vastaisiin mielenosoituksiin, jotka järjestetään rauhan prosessin hitautta ja PA:n taloudellisia ongelmia vastaan. ”Me olemme menettämässä kansasuosion. Olemme aina tarjonneet kansalle diplomaattista ratkaisua, mutta nykyisin me toimimme pelkästään käskyjen mukaan, joita me saamme (PA:n presidentiltä Mahmoud Abbasilta). Heidän toimintansa riippuu Israelin toimista”. Hän selitti, että kieltäytymällä neuvottelemasta Israel kehottaa arabeja kannattamaan Hamasia.

PLC:n parlamenttijäsen Jamal Tirawi asetteli sanansa näin: ”Israelin suorittamat toimet, mukaan lukien IDF:n toimittamat ratsiat ja etsinnät PA:n alueilla kuten myös Israelin kieltäytyminen vapauttaa palestiinalaisvankeja heikentävät Ramallahin hallituksen arvovaltaa kansan silmissä. Kansa ei luota PA:n hallitukseen. Miksi heidän pitäisi? Ei ole mitään edistystä rauhanprosessissa. Kuka antaa toivoa Hamasille? Israelin hallitus”. Tirawi, entinen Tanzim-Fatahin jäsen ja aseellisen taistelun johtajia, joka vietti vuosia Israelin vankilassa, sanoo: ”Abbasi vaatii vankien vapauttamista, mutta Netanyahu kieltäytyy. Hamas sieppasi väkivalloin Gilad Shalitin ja vapautti hänellä 1027 vankia Israelin vankiloista. Emme halua sotaa emmekä kolmatta intifadaa juuri nyt. Tämä on Israelin paras tilaisuus”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Nablus-mayor-If-Kerry-peace-bid-fails-Palestinians-will-take-to-streets-319695

3. PA:n nimeämätön virkailija sanoo, että Egyptin sisäinen kriisi on kärjistänyt Hamasin ja Fatahin välisiä suhteita ja tekee entistä vaikeammaksi jatkaa sovintoneuvotteluja.
Fatahin johto kannattaa armeija suorittamaa vallansiirtoa Egyptissä, kun Hamasin johto kanattaa edelleen syrjäytettyä presidentti Mursia, ja on joutunut armeijan silmätikuksi.
Perjantaina Jerusalemin Temppelivuorella Al-Aksa moskeijan sisäänkäynnin yläpuolelle oli kiinnitetty suurikokoinen Mursin valokuva varustettuna tekstillä ”Egyptin presidentti”. Kansanjoukossa heilutettiin Hamasin lippuja ja huudeltiin Egyptin armeijan komentajan Abdel Fattah el-Sissin vastaisia iskulauseita. Fatahin johto tuomitsi Mursia kannattavan mielen-osoituksen.

Pian edellisen jälkeen Abbas soittii kiireesti El-Sissille vakuuttaen PA:n pysyttelevän Egyptin sisäisten asioitten ulkopuolella. Hän ei kuitenkaan voinut mitään sille, että Israelin arabit osoittivat mieltään Mursin puolesta myös Kafr Kanassa Galileassa. Nämä mielenosoitukset oli järjestänyt sheikki Raed Salah, Muslimijärjestön pohjoisen haaran kiihkomielinen johtaja.
Abbas pelkää, että mielenosoitukset Temppelivuorella ja muualla tulevat häiritsemään Fatahin ja Egyptin todellisen johtajan kenraali El-Sissin välisiä suhteita syyttäen Hamasia juuri siitä puuttumalla Egyptin sisäisiin asioihin.

Fatahin tiedottaja Ahmed Assaf totesi Muslimijärjestön olevan mielenosoitusten takana  ja syytti Israelia, ettei se ollut estänyt niitä. Hän hämmästeli, miten Hamasin lippuja ja Mursin suurikokoinen kuva saatiin muilutettua Temppelivuorelle Israelin poliisin estämättä? Hän väitti vain muutamien kymmenien Hamasin kannattajien osallistuneen Temppelivuoren mielen-osoitukseen, mutta varoitti El-Sissin vastaisten iskulauseiden vahingoittavan suhteita.
PA:n Jerusalemin asiain ministeri Adnan Husseini sanoi muslimien nousseen vuorelle protestoidakseen vain yhtä asiaa: Israelin miehitystä. Myös vuoren rutiinista vastaavan waqfin  mullah sanoi vastustavansa mielensoistusten järjestämistä vuorella, etenkään Hamasin toimesta puuttumalla Egyptin sisäisiin asioihin.
Hamasin edustaja puolestaan syytti Fatahia, että sen edustajat syöttävät valheita Egyptin viranomaisille vaikeuttaakseen Fatahin ja Hamasin välien korjaamista.
Hamasin pääministeri Ismael Haniyeh kielsi kaikki syytteet puuttumisesta Egyptin sisäöisiin asioihin kutsuen niitä perättömiksi ja tehdyksi.

Israelin viranomaiset suhtautuvat epäilevästi Hamasin väitteisiin, että sillä on kulissien takaisia keskusteluja EU:n virkailijoitten kanssa. Hamas on joutunut vasaran ja alasimen väliin kannattaessaan estoitta presidentti Mursia ja toisaalta myös menettäessään Syyrian hallituksen ja Hizbullahin luottamuksen ja tuen, kun selvisi, että Hamasin miehiä taisteli kapinallisten riveissä Qusairin taisteluissa, joihin Hizbullain joukot osallistuivat. PA menetti tukijansa Mubarakin kaaduttua, ja on nyt pannut roponsa El-Sissin ja Adly Mansourin puolesta, jolle hän soitti perjantaina. Toisaalta tuntien EU:n johdon arabimyönteisyyden ja kriittisen asenteen Israelia kohtaan tiedot voivat hyvinkin olla tosia, sillä myös Obaman hallituksen tiedetään pitäneen yhteyksiä Hamasin kanssa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israeli-officials-skeptical-of-Hamas-claims-of-EU-back-channels-319736

Egyptin armeijan valvoma väliaikainen hallitus, joka on vielä muotoutumisvaiheessa, katkoo suhteitaan palestiinalaisiin kaikilla tasoilla. Osoituksena siitä on palestiinalaisten karkottaminen Egyptin armeijan akatemioista ja viisumien kieltäminen maahan pyrkiviltä. Siinailla armeija surmasi parikymmentä Hamasin jäsentä ja pidätti parisataa, jotka olivat siellä yhteistoiminnassa paikallisten beduiinien ja islamilaisten ääriainesten kanssa. Tähän tapaan kirjoitti Egyptin asioihin perehtynyt kolumnisti Youssef Ibrahim New York Sun lehdessä. Hamasia syytetään terrorismin vastaisen taistelun upseerin ja neljän sotilaan murhasta. Yksi Siinailla Jordaniaan johtavan  kaasuputken äskettäisistä räjäyttäjistä oli PA;n arabi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169881#.UeJWVWJHT-k

UUTISOTSIKOITA
-     USA:n viranomaiset sanovat selvittäneensä, että Israelin dolphin-luokan sukellusvene oli suorittanut Latakiassa äskettäin Syyrian armeijan asevarikkoihin tehdyt iskut, joissa väitetään Venäjän toimittamien Yackhont risteilyohjusten ja it-ohjusten osia tuhoutuneen sekä lisäksi kolmannessa räjähdyksessä Assadin pahan päivän varalle varastoimien aseiden väitetään myös tuhoutuneen. USA:n virkailijoiden väitteitä tukee the Sunday Timesen kirjoitus, jossa väitetään samaa. Israelin viranomaiset ovat täysin hiljaa. Syyrian hallitus puolestaan toteaa, ettei Israelin armeijalla ollut mitään osuutta räjähdyksiin. Syyiassa taitelevat ”kapinalliset” syyttävät ulkomaisia elimiä räjähdyksistä mainiten Israelin IDF:n yhtenä vaihtoehtona.
-          Egyptin syrjäytetty presidentti Mohammed Mursi on rikostutkimusten alaisena, sanoo Egyptin yleinen syyttäjä. Hänen epäillään syyllistyneen kiihotukseen väkivaltaan, ihmisten vakoilemiseen sekä maan talouden saattamiseen vararikkotilaan. Syytökset ovat samantapaisia, mitä on tehty Muslimiveljeskunnan johtajia vastaan, niiden mukana sen johtaja Mohamed Badie. Sen sijaan syytteissä ei ole mukana vankilaan tehty hyökkäys, jonka seurauksena vankilassa ollut Mursi vapautui. El-Sissin armeijan sotilaat ovat pidättäneet satoja veljeskunnan johtajatason henkilöitä pyrkien murskaamaan sen vallan kokonaan. USA ja Saksa ovat johtamassa länsimaista kampanjaa painostaa Egyptin uusia hallitsijoita vapauttamaan presidentti Mursi, sillä hän oli kuitenkin kansanäänestyksen perusteelle valittu johtaja. Toiseksi voidakseen puolustautua häntä vastaan nousseisiin syytöksiin hän tarvitsee vapautta. AFP:n uutispalvelun julkistaman tiedon mukaan esityksen takana on Saksan ulkoministeri, ja että USA:n hallitus tulee pian julkistamaan samantapaisen lausuntonsa asiasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169890#.UeJbAmJHT-k
-          Hebronissa sijaitseva Patriarkkain mausoleumin kokoustilojen käyttö on sovittu vuorotteleviksi siten, etteivät niissä palvovat joudu kosketuksiin toistensa kanssa yhteenottojen välttämiseksi. Perjantai oli muslimien päivä, joka oli samalla islamin paastokuukauden ensimmäinen päivä. Juutalaisten mennessä perjantain jälkeen tiloihin he järkyttyivät muslimien suorittamista ilkitöistä tiloissa. Kaksi mezuzaa, oven ulkopuoliseen kamanaan kiinnitettyä pientä lieriötä, jossa on Raamatun lause, oli revitty pois ja niiden sisältö tuhottu, kolmatta on vaurioitettu. He olivat heitelleet mutaa ja roskia kaikkialle, ja rakennuksen ulkopuolella puutarhan kasveja oli vedetty pois juuriltaan.  Noam Arnon, Hebronin juutalaisyhteisön tiedottaja, vaati hallitusta päättämään nopeista toimenpiteistä pyhän paikan häpäisemistä ja sotkemista vastaan. Hän vertasi tätä maton polttamiseen moskeijassa, mihin hallitus suhtautui vakavasti todeten, että tämä on vähintään yhtä vakava rikos. Hän totesi, että vaikka samaa tapahtuu muslimien kaikkien juhlallisuuksien aikana ja siihen on totuttu, hän toivoo poliisin kuitenkin tällä kertaa suhtautuvan siihen täydellä vakavuudella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169886#.UeJd-WJHT-k
-          IDF ilmoitti perjantaina suorittaneensa ohjuskokeen, jolla testattiin sen työntövoimaa. Kokeen ilmoitettiin onnistuneen täysin. Uutisissa ei kerrottu, mistä ohjuksesta oli kysymys, mutta sen oletetaan olleen Jericho-ohjuksen jonkun version. Jericho 3 ohjuksen kantomatka on 5000 – 10 000 km  ja se pystyy kuljettamaan tonnin painoisen räjähdyskärjen. Edellinen koe suoritettiin marraskuussa 2011. IDF:n lausunnossa todettiin lyhyesti, että Palmachim tukikohdassa suoritettu koe, jossa testattiin ohjuksen työntövoimaa, onnistui hyvin. Lausunnossa todettiin myös, että laukaisu tehtiin suunnitelmien mukaan. Sen sijaan siinä ei kerrottu, minkä tyyppisestä Jericho-ohjuksesta oli kyse, keski- vai pitkän matkan, vai oliko se testilaukaus uuden satelliitin ampumiseksi avaruuteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169886#.UeJd-WJHT-k
-          Iranin ulkoministeriö kieltää Iranin toisin ajattelevien julkistaman tiedon, jonka mukaan sillä olisi todisteita uudesta maan alaisesta uraanin rikastuslaitoksesta, josta länsimaiden tiedustelu ei ole saanut vihiä. Tiedon mukaan laitos sijaitsee 60 km Teheranista koilliseen, lähellä Damavandin kaupunkia, että laitokseen liittyy useita tunneleita ja että se on ollut toiminnassa vuodesta 2006 lähtien. Julistettuihin dokumentteihin liittyy satelliittikuvia, joissa laitoksen sanotaan näkyvän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169877#.UeJjd2JHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021