SUNNUNTAI 07.07.13


SUNNUNTAI 07.07.13

1. EGYPTISSÄ jatkuivat veriset yhteenotot Muslimiveljeskunnan ja salafistien Al-nour kannattajien esittäessä vastalausettaan armeijan suorittamalle vallansiirrolle, jolla presidentti Mohammed Mursi syrjäytettiin ja hänen tilalleen nimitettiin perustuslakioikeuden presidentti Adli Mansour, joka vannoi virkavalansa torstaina. Mursi lähimpine avustajineen on pidätetty ja heitä pidetään armeijan valvonnassa luultavasti armeijan tiloissa Kairossa.
VÄKIVALTAISET mielenosoitukset alkoivat perjantaina ja jatkuivat eilen lauantaina kymmenien tuhansien ihmisten vaatiessa Mursin palauttamista ja armeijan paluuta kasarmeihinsa. Väliaikaiseksi presidentiksi nimitetty Adli Mansour hajotti parlamentin ylähuoneen eli suran, joka oli säätänyt myös lakeja, vaikka parlamentin alahuone, edustajain-huone oli jo aiemmin hajotettu oikeuden päätöksellä, eikä siten voinut käsitellä esityksiä. Mansor erotti myös maan tiedusteluministerin. Protestit jatkunevat tänään.

PÄÄMINISTERIN paikalle on ehdolla Nobel-palkittu IAEA:n entinen pääsihteeri, 71-vuotias Mohammed ElBaradei, jota USA:n ulkoministeri John Kerry oli suositellut Mansourille. Eilen ilmoitettiin ElBaradein käyneen kahdesti Mansourin luona keskustelemassa asiasta, ja myös  ilmoitettiin, että Mansour olisi nimittänyt hänet, mutta myöhemmin ilmoitettiin hänen olevan vain yksi potentiaalisista ehdokkaista. Muslimiveljeskunta syyttää, että vallansiirto oli USA:n tukema ja haluama, mitä tukee Kerryn esittämä suositus Mansourille.
Perjantain ja lauantain aikana kaduille tapahtuneissa kahinoissa sai surmansa ainakin 35 ihmistä ja yli tuhat haavoittui. Suuria mielenosoituksia oli Kairon lisäksi Aleksandriassa ja muissa kaupungeissa.

Salafistien Al-Nour puolue ilmoitti vastustavansa ElBaradein nimitystä kuten muitakin Mansourin tekemiä nimityksiä. Tämä heikentää armeijan asemaa tasapuolisena välittäjänä, jona se pyrkii esiintymään haluamatta pitää valtaa itsellään, sillä molempien vahvojen islamisti-puolueiden kääntyessä vastustamaan vallansiirtoa, sillä ei ole tukenaan islamin hengellistä valtaa pitäviä ryhmiä, mikä muslimimaassa on tärkeää.
Armeija puolustautuu todeten, että sen oli pakko toimia valtavien Mursin syrjäyttämistä vaativien mielenosoitusten vuoksi.

PERJANTAINA ja lauantaina kymmenet tuhannet Muslimiveljeskunnan kannattajat tulvivat kaduille vaatien syrjäytetyn presidentti Mursin palauttamista valtaan. He ilmoittivat vastustavansa ElBaradein nimittämistä pääministeriksi kutsuen vallankaappausta USA:n junailemaksi ja pääministeriehdokasta Washingtonin suosikiksi. Al-Nour, joka oli aiemmin suostunut armeijan komentajan Abdel Fattah el-Sissin järjestämään neuvottelu-tilaisuuteen, seuraa nyt veljeskunnan vanavedessä vallansiirtoa vastaan.

ANALYYTIKOT ovat selvitelleet, miksi valtavat kansanjoukot nousivat Muslimiveljeskunnan hallintoa vastaan, kun sen ja Al-Nourin kannatus viime vaaleissa oli yhteensä n. 74 %. Lienee totta, kuten eräs mielenosoittaja totesi, että kansa ei todella äänestänyt ääri-islamisteja, vaan he äänestivät Mubarakin hallintoa vastaan, riippumatta siitä, mitä siitä seuraa. Havaittuaan Veljeskunnan ja Mursin epäonnistumisen, he haluavat uudet miehet maan johtoon.
Mutta ElBaradei tuskin olisi oikea mies johtamaan maata eteenpäin.

KAIRON ohella Aleksandria oli vallansiirtoa vastustavien mielenosoitusten kohteena, jossa 14 ihmisen ilmoitetaan saaneen surmansa ja arviolta kahdensadan haavoittuneen. Mielenosoittajat käyttivät aseinaan kiviä, polttopulloja, veitsiä ja karttuja.
Muslimiveljeskunnan johtajat vakuuttivat osoittavansa mieltään ilman väkivaltaa, toiset ääri-islamilaiset ryhmittymät eivät kieltäneet siihen turvautumista.

LAUANTAINA koptikristitty pappi ammuttiin kuoliaaksi Egyptin Siinain pohjoisosan provinssissa, millä haluttaneen laajentaa ryhmäkuntaista levottomuutta. Armeijan tukikohtia ja asemia vastaan hyökkäiltiin monin pakoin Siinailla, myös El Arishin kaupungissa.
Lauantain aikana julkistettiin uuden islamilaisen ryhmittymän perustamisesta, nimeltään ”Ansar al-Sharia”, sharia-lain tukijat. Perustajina ovat Salafi, Al-Qaida ja Hamas. Heidän päämääränään uskotaan olevan perustaa sharia-lakiin perustuva kalifikunta Siinaille. Ilmoituksensa mukaan järjestö alkaa hankkia aseita ja kouluttaa taistelijoita.
Muslimiveljeskuntaa vastustavien arabimaiden uskotaan tukevan vallansiirtoa taloudellisesti.
Lauantaina parituhatta mielenosoittajaa kokoontui armeijan parakkien edustalle, jossa presidentti Mursia uskotaan säilytettävän. Heidän ja sotilaiden välillä oli terävillä piikeillä varustettu teräslanka-aita. Mielenosoittajia kehotettiin pidättymään tulittamasta sotilaita, mutta kolmen mielenosoittajan sanotaan saaneen surmansa. Toinen mielenosoittajaryhmä oli kokoontunut läheisen moskeijan viereen imamin saarnassaan ylistäessä sumansa saaneita marttyyreiksi. Lähellä ainakin 15 tankkia seurasi tilannetta kauempaa puuttumatta siihen. http://www.jpost.com/Middle-East/ElBaradei-appointment-as-interim-PM-hits-snag-318966

USA:n puolustusministeri Cuck Hagel soitti Egyptin armeijan komentajalle Abdel Fattaj El-Sissille ainakin kolme kertaa perjantain ja lauantain aikana, mikä osoittanee USA:n ja Egyptin armeijoitten johdon keskinäistä vuoropuhelua. Hagelin kerrotaan painottaneen nopeaa ja joustavaa vallansiirtoa siviilihallitukselle, mutta myös esittäneen huolensa Egyptin kansan turvallisuudesta tarkoittaen ilmeisesti mielenosoituksissa surmattujen määrää. USA:n hallitus on vakuuttanut puolueettomuuttaan vallansiirron johdosta, jota se ei kutsu vallan-kaappaukseksi. Vaikka Obaman epäillään suurelta osin olleen Mubarakin hallituksen kaatamisen tukijana ellei peräti suunnittelijana, ja vaikka Obaman hallituksessa istuu kuusi Muslimiveljeskunnan myötäilijää, hän pettyi sen kykyyn selvittää Egyptin ongelmia vetäen tukensa sen alta. Myös USA:n armeijakuntien komentajien puheenjohtaja Martin Dempsey soitti el-Sissille, mutta heidän keskusteluistaan ei ole tietoa. http://www.jpost.com/Middle-East/US-urges-Egypt-army-chief-to-ensure-peaceful-civilian-transition-318978

Israelin armeijan entinen tiedustelupäällikkö, reservin kenraalimajuri Amos Yadlin arvioi, ettei Egypti sekavasta tilanteesta huolimatta ole luisumassa sisällissotaan, sillä armeijaa tukeva homogeeninen kansanosa tulee estämään sen. Hän perustaa arvionsa siihen, että Egyptin kansa arvostaa armeija eikä kuten Syyriassa, jossa mieltä osoitetaan ja taistellaan armeijaa vastaan. Hän arvioi, että Muslimiveljeskunta voi valita joko jatkuvien mielenosoitusten ja verenvuodatuksen tien, tai alistua armeijan valitsemaan suunnitelmaan odottaen aikaansa seuraaviin vaaleihin tai niiden yli noustakseen uudelleen valtaan. Hän uskoo Egyptin armeijan olevan nyt vapaampi taistelemaan islamisteja vastaan Siinaille. Israelin sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich sanoi Hamasin heikentyneen vallansiirron johdosta, ja vakuutti, että Israelilla oli toimivat suhteet Mursin hallinnon kanssa. http://www.jpost.com/Middle-East/Yadlin-Possibilty-of-civil-war-in-Egypt-is-low-318951

2. TURKISSA mielenosoittajat olivat palannet Istanbulin Taksim-aukiolle nujakoiden poliisien kanssa, jotka käyttivät kyynelkaasua ja vesikanuunoita heidän hajottamisekseen. Taksim Solidarity Platform niminen järjestö kehotti mielenosoittajia tunkeutumaan suljettuun Gezi-puistoon, mutta Istanbulin kuvernööri varoitti sellaisen yrityksen johtavan heidät yhteenottoihin poliisin kanssa.
TURKIN Halk-TV:n ottamissa videokuvissa näytettiin mielenosoittajien seisovan poliisiryhmän edessä näyttäen kopioita oikeuden päätöksestä, jolla Erdoganin jallituksen suunnitelma korvata Ottoman-ajalta olevat heikkokuntoiset ja vaaralliset parakit uusilla rakennuksilla oli mitätöity. Viranomaisilla o tietenkin oikeus valittaa oikeuden päätöksestä, joka oli samalla isku pääministeri Erdogabin hallitukselle.
Erdogan on toiminut nopeasti murskaten armeijan oikeuden toimia erotuomarina Gamal Atatyrkin laatiman perustuslain ja käytännön ja uudistusmielisten välillä kaataen 4 hallitusta ennen Erdogania. Monet eivät kuitenkaan luota hänen asettamiinsa päämääriin, vaan epäilevät hänen pyrkivän ehdottomaan yksinvaltaan perustaakseen ottomaanien tapaisen hallinnon, joka ulottaisi valtansa rajojen yli rauhallisen kehityksen ja sopimusten kautta.
Edellisissä mielenosoituksissa kuoli 4 ihmistä ja 7 500 haavoittui poliisin kovien otteiden vuoksi, mitä kansa ei voinut hyväksyä.
Istanbulin kuvernööri Huseyn Avni Mutlu sanoo, että perustuslaki sallii mielenosoitukset ilman lupaa, mutta kaupungin laki vaati sen, eikä hän siten voi toimia vastoin lakia. Hallituksen viranomaiset syyttävät taiteilijoita, journalisteja ja liike-elämässä toimivia liittymisestä mielen-osoittajiin kaataakseen Erdoganin hallituksen. http://www.jpost.com/Middle-East/Turkish-protesters-return-to-Taksim-riot-police-respond-318940

3. UUTISOTSIKOITA
-          Syyriassa Assadin armeijaa vastaan taistelevien kapinallisjoukkioiden kesken on syntynyt taisteluja, mikä voi olla seurausta Muslimiveljenkunnan hallituksen syrjäyttämisestä Egyptissä, joka tuki kapinallisia Syyriassa. Nämä 13 pääryhmittymästä irronneet ryhmät, jotka edustavat jihadisteja ja maltillisempia joukkoja, ovat nyt alkaneet taistella keskenään vallasta. Suurin näistä ryhmistä lienee Irakin Al-Qaidan kanssa liitossa oleva syyrialainen yksikkö ISIS, joka näyttää nielleen Al-Qaidan kanssa yhteyksissä olleen, aiemmin suurimman 13 ryhmän liikkeistä, Jabhat Al-Nusran. ISIS asettaa sharia-lain voimaan kaikissa miehittämissään kylissä ja kaupungeissa, joissa heidät otettiin vastaan vapauttajina ymmärtämättä sen seurauksia. Perjantaina raportoitiin kymmenien taistelijoiden saaneen surmansa ryhmien välisissä taisteluissa Al-Danan kaupungissa lähellä Turkin rajaa. Lontoossa majaileva Syyrian ihmisoikeusjärjestö raportoi, että paikallisen islam-pataljoonan komentajan ja hänen veljensä päät löydettiin roskakasasta, heidän ruumiinsa jostain muualta. Assadin armeijan ja kapinallisten väliset taistelut keskittyvät nyt Homsin miljoonan asukkaan kaupungin omistukseen, sekä Daraan kaupunkiin ja Damaskoksen lähiöihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169651#.UdkeLmJHT-k
-          Israelissa seurataan toisella silmäkulmalla ulkoministeri John Kerryn ponnisteluja keskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n haluttomien johtajien kesken. Koska hän päätyi tiiliseinään yrittäessään taivuttaa Abbasin kättä, hän olettaa Netanyahun olevan helpommin voitettavissa, ja siksi hän esittää ”PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vaatimusten mukaisia vaatimuksia jotka eivät ole vaateita vaan velvoitteita”, kuten he niitä kutsuvat. ”Israelin ja PA:n välinen konflikti, joka muinoin oli arabi-maailman ongelmien synkkä symboli ja lähde, on nyt melkein sivuohjelma Lähi Itää runtelevassa ryhmäkuntaisessa ja taloudellisessa onnettomuudessa. Ja silti Mr. Kerry Obaman tukemana uskoo, että tämän ongelman selvittäminen on kaiken vaivan arvoinen”, kirjoittaa New York Times. Hagai Segal ei säästele sanojaan eikä sievistele niitä yntenews.com artikkelissaan, että Kerry on käyttänyt enemmän aikaa ja tehnyt useampia matkoja Israeliin kuin Hillary Clinton koko toimikautenaan eikä näytä ymmärtävän, että siinä missä USA ei ole pystynyt sovittelemaan arabimaiden kesken, hän kuvittelee voivansa sovittaa ristiriidat juutalaisvaltion ja PA:n välillä. Segal myös epäilee Kerryn älyllisiä lahjoja pystyäkseen sovittamaan sovittamattomia. Hän arvioi, että jos sellainen kuitenkin onnistuisi, seurauksena olisi korkeintaan epäonnistunut Syyria ellei peräti Egypti, kuten on havaittu Gazassa. Siksi Segal epäilee Kerryn onnistumista Palestiinan valtion perustamiseksi ennen kuin arabikevään leppeät mutta jo hyisiksi kehittyneet tuulet saavuttavat ”Palestiinan”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4401598,00.html
-          Palestiinalaislähteet, joiden alkuperää ei anneta, sanovat, että Kerryn suunnitelmiin keskustelujen aloittamiseksi kuuluu se, että Israel vapauttaa 103 (tai 123) ennen Oslon sopimusta tuomittua terroristia sekä kaiken toiminnan keskeyttäminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. PA:lle Kerryllä on tarjottavana 4 miljardin USD elvytyspaketti, jonka toteutumista Tony Blair tulisi valvomaan. Tämä edellyttäisi melkoisia myönnytyksiä myös Israelin taholta, tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamista ja C-alueiden luovuttamista PA:n hallintaan, ja vastaavia. Toisen palestiinalaislähteen mukaan Kerryn suunnitelma pohjautuu Obaman Israelin vierailun aikana määrittelemään päämäärään: ”Kaksi valtiota asuen vierekkäin turvallisina ja rauhallisina 1949 aselepolinjojen mukaisin rajoin vähäisin aluevaihdoin, ja Israelin valtion tunnustamista juutalaisena”. Lähteen mukaan ”perusongelma on se, etteivät palestiinalaiset luota Netanyahuun, eivätkä usko häntä”, kuten Rabbo sanoi. Netanyahun sanotaan suostuvan terroristien vapauttamiseen, mutta vain vaiheittain peläten Abbasin menevän matkoihinsa kädenpuristuksen jälkeen, jos kaikki vapautetaan kerralla. http://www.timesofisrael.com/kerrys-peace-plan-includes-settlement-freeze-outside-major-blocs/
-          Times of Israel artikkelissa tarjotaan kahden päivän matkaa Länsi Galileaa, kallioisia reittejä, vuohenjuustoa, oliiveja, vuohenmaitoon tehtyä jäätelöä ja hyvää ruokaa hyvissä ravintoloissa, minkä vastapainoksi tarvitaan kehon trimmausta järjestetyillä patikkaretkillä maastoon. Galilean alue on vähän tunnettua eikä siellä ole suuria kaupunkeja ja asutus on harvaa. Tarjotut retket keskittyvät kukkuloihin ja alueella sijaitseviin kyliin ja tutustumista perinteisiin kansantaitoihin, juustontekoon, viini-pensaiden kasvattamiseen ja viinin valmistamiseen sekä ennen kaikkea puhtaaseen ilmaan ja lähes koskemattomaan luotoon huimine näköaloineen. Jännitystä kaipaavat voivat kuvitella, miltä tuntuisi 65 000 Hizbullahin ampuman raketin lentävän pään yli. http://www.timesofisrael.com/cliffs-olive-trees-and-goats-milk-ice-cream-in-the-western-galilee/
Sää on tänään Jerusalemissa 22-34 C-astetta, seuraavina päivinä asteen viileämpää.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021