MAANANTAI 08.07.13


MAANANTAI 08.07.13

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas selittää Al-Hayat arabilehden haastattelussa olevansa valmis neuvotteluihin Israelin kanssa, jos se suostuu hänen asettamiinsa ehtoihin, joiden hän sanoo sisältyvän YK:n päätöslauselmiin ja siten olevan velvoitteita Israelille. Hän sanoi ulkoministeri John Kerryn esittäneen joitain uusia ehdotuksia, joista hän sanoi, etteivät ne pahoja ole, mutta vaativat tarkempia selvityksiä. Lauantaina julkistetun haastattelun mukaan Abbas selitti, että Kerry on pian tulossa uudelleen Israeliin voidakseen aloittaa neuvottelut yli neljän vuoden jälkeen. Abbas sanoi, etteivät he ehkä voi saada neuvotteluissa kaikkea, mutta heillä on vaateita, joista he eivät tingi yhtään, ja tärkein niistä on Al-Quds, Jerusalem arabiankielellä, koska ilman sitä ei ole Palestiinan valtiota. Hän myös kielsi joissain piireissä kierrelleet huhut, että hän olisi tehnyt myönnytyksiä Kerryn edellisen matkan aikana.

PA:n puheenjohtaja selitti, että 1967 sotaa edeltävä aselepolinja sisältyy YK:n päätös-lauselmaan, kuten myöskin se, että 1967 jälkeen rakennetut setlementit ovat YK:n lauselman mukaan laittomia, ja siksi he pitävät siitä kiinni. Hänen ”velvoite-listallaan” on lisäksi ennen Oslon sopimusta tuomittujen vankien vapauttaminen sekä kaiken toiminnan lopettaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, jotka Israelin tulee tehdä ennen keskusteluja.
Al-Hayat haastattelussa Abbas kielsi turvautumisen aseelliseen vastarintaan, koska ”he kokeilivat sitä ja se aiheutti vain suurta tuhoa heidän alueillaan. Tavoitteemme on aseeton, rauhanomainen kansan vastarinta”, hän vakuuttaa. Tätä vakuutti myös Jasser Arafat ennen toista intifadaa, eikä ole mitään takeita, etteikö Abbas tekisi samoin. Toiseksi hänen aikansa alkaa olla lakipisteessään, eikä kukaan tiedä millainen ”rauhankumppani” seuraa häntä.
Abbas vakuutti Al-Hayat lehden mukaan, ettei kahden valtion periaatteelle ole vaihtoehtoa.
Tuoreen gallupin mukaan 27 % arabeista ja yksi kymmenestä israelilaisista uskoo neuvottelujen pääsevän alkuun ja väkivallan nousevan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169692#.UdpG72JHT-k

Fatahin tiedottaja Ahmed Assaf syytti sunnuntaina, että Hamas lietsoo mielialoja Egyptissä Muslimiveljeskunnalle myönteisiksi ja siksi Egyptin armeija sulki Rafahin rajaterminaalin Gazan ja Siinain välillä. Assaf sanoi, ettei Hamasin asenne edusta palestiinalaisia ja itse asiassa vahingoittaa heidän asemaansa Egyptin hallituksen silmissä. Toiseksi hän sanoi Hamasin vahingoittavan PA:n pyrkimyksiä saavuttaa Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalem ja palestiinalaispakolaisten paluuoikeus. Hän selitti, että sen sijaan että Hamas käyttää miljoonia dollareita TV-esityksiin, joissa se puuttuu Egyptin sisäisiin asioihin, sen tulisi käyttää varat palestiinalaisten valtiohaaveen tukemiseksi. Hän syytti Hamasin sekaantuvan Muslimiveljeskunnan ohjelman mukaan myös Libanonin ja Jordanian sisäisiin asioihin.
Fatah ja Hamas allekirjoittivat Kairossa 2011 sovintodokumentin, jonka mukaan vaalit olisi pitänyt pitää 12 kuukauden sisällä, mutta ne eivät pystyneet sopimaan väliaikaisesta hallituksesta, jonka vastuulla olisi ollut vaalien järjestäminen. Abbas ja Hamasin ulkomaan asioitten johtaja Khamed Mashaal allekirjoittivat helmikuussa 2012 sopimuksen, jolla erimielisyydet olisi selvitetty, mutta Hamasin johto Gazassa hylkäsi sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169693#.UdpNPmJHT-k

JOHN KERRYN 74-vuotias vaimo Teresa Heinz Kerry sai äkillisen sairauskohtauksen sunnuntaina iltapäivällä, ja hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan heidän Nantucket kodistaan Massachusettsissa. Häneltä leikattiin vasen rinta syövän vuoksi 2009 ja myöhemmin toinenkin, ja hän on ollut tarkkailtavana siitä lähtien. Hänen aiempi aviomiehensä senaattori John Heinz Pennsylvaniasta kuoli lento-onnettomuudessa 1991. Hän meni naimisiin John Kerryn kanssa v. 1995. John Kerry oli kotonaan kaksi viikkoa kestäneen Lähi Idän matkansa jälkeen ja seurasi vaimonsa mukana paikalliseen ja edelleen Bostonin sairaalaan. Hänen sanotaan olleen purjehtimassa Egyptin vallansiirron aikana. Hän suunnitteli ennen vaimonsa sairastumista palaavansa Washingtoniin osallistuakseen talousministeri Jack Lewn kanssa korkean tason neuvotteluihin Kiinan edustajien kanssa keskiviikkona ja torstaina. Hänen suunnitelmissaan oli tehdä kuudes matkansa Israeliin viikon lopulla, mutta se matka peruuntunee hänen vaimonsa vakavan sairastumisen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/teresa-heinz-kerry-hospitalized-in-critical-condition/

2. HIZBULLAHIN taistelijoiden perheet ovat vaatineet, ettei heidän poikiaan ja miehiään lähettäisi Syyriaan ja siellä taistelevat tuotaisiin kotiin. He sanovat, että Israelin vastainen taistelu on pyhä, mutta Assadin avustaminen asukkaittensa lahtaamiseksi on häpeällinen. Perheitten huoli poikiensa kohtalosta on noussut sitä mukaa, kuin Syyriassa surmansa saaneiden kuolinuhrien määrä kasvaa. Baalbekin alueilla olevat perheet, jotka ovat lisäksi joutuneet Syyrian kapinallisten kostoiskujen kohteiksi, tapasivat Hizbullahin korkean neuvoston jäsenen Mohamed Yazbekin äskettäin vaatien, että shura-neuvosto kieltää  libanonilaisia sotilaita taistelemasta naapurimaissa, kuten Lontoossa ilmestyvä arabilehti Avsharq al-Awsat raportoi sunnuntaina.

Tuntemattoman lähteen mukaan vaatimuksen esittäjät tuntevat ylpeyttä siitä, että heidän poikansa taistelivat, kuten he sanovat, voitollisesti Israelin armeijaa vastaan 2006  Libanonin kakkossodassa lopettaen Israelin armeijan 20 vuotta kestäneen läsnäolon Etelä Libanonin puskurivyöhykkeellä, mutta että he häpeävät heidän osallistumistaan Syyrian taisteluihin.
Heidän sanotaan esittäneen, että Hizbullah vaatii Iranin osallistumista suuremmin joukoin Syyrian taisteluihin Hizbullahin asemesta. Pääsihteeri Hassan Nasrallahin vierailun jälkeen  Teheranissa Hizbullahin taistelijoiden lukumäärä Syyriassa kasvoi oleellisesti, mikä selvästi vaikutti Assadin armeijan taistelumoraaliin sen pystyessä karkottamaan kapinallisjoukkoja monista täkeistä kohteista, jotka ne olivat miehittäneet. Lisäksi Iranin ja Venäjän asevienti Assadin joukoille uusine entistä kehittyneimpine aseineen kasvattaa taisteluintoa.
Presidentti Assadin armeija saa miestäydennystä alaviiteilta, kristityiltä ja shioilta sekä sunneilta, jotka pelkäävät olojensa huononevan kapinallisten asettamien sharia-lakien muodossa, kuten on tapahtunut heidän miehittämillään alueilla.  http://www.timesofisrael.com/families-of-hezbollah-fighters-beg-leaders-to-bring-sons-home-from-syria/

3. EGYPTIN armeija sotilaat avasivat tulen aamun tunteina Muslimiveljeskunnan (MV) kannattajia vastaan, jotka olivat kokoontuneet armeija parakkien ulkopuolelle, joissa syrjäytettyä presidentti Mohammed Mursia pidetään kotiarestissa. MV tiedottajan mukaan 34 ihmistä kuoli tulituksessa, AFP:n mukaan kuolleita oli 16 ja Reutersin mukaan 15. Haavoittuneita oli satoja. MV:n tiedottajan Gehad El-Haddadin mukaan sotilaat ampuivat kovilla sekä käyttivät kyynelkaasua hajottaakseen aamurukouksiin tulleet ihmiset. Tveetissä esitetyn artikkelin yhteydessä oli kuvia ehkä sairaaloista.
Egyptin median ilmoituksen mukaan MV:n kannattajat yrittivät rynnäköidä parakkeihin, minkä estämiseksi sotilaat joutuivat käyttämään kovia ammuksia. Mielenosoittajat surmasivat yhden armeijan upseereista, mikä kiihotti sotilaita vastatoimiin.

SUNNUNTAINA  kymmeniä tuhansia MV:n kannattajia kokoontui Tahrir aukiolle vaatimaan presidentti Mursin vapauttamista kutsuen häntä heidän presidentikseen.
Väliaikaiseksi presidentiksi valitulla Adli Mansourilla on ollut vaikeuksia löytää henkilö, joka tyydyttäisi mahdollisimman monia ryhmittymiä. Aiemmin esitetty Mohamed ElBaraday ei ole saanut kannatusta. MV:n ja Salafien Al-Nour puolueen kannattajat vaativat, että pääministerin tulee olla uskontoon ja puolueisiin sitoutumaton henkilö. Lauantaina Al-Nourin sanotaan estäneen EkBaradein valitsemisen pääministeriksi.
Ei-uskonnollinen ja vapaamielinen ryhmittymä tarjosi sunnuntaina pääministeriksi kompromissi-ehdokasta Ziad Bahaa-Eldiniä, joka vielä harkitsee tarjousta. ElBaradeita esitetään varapresidentiksi Mansourin rinnalle. http://www.timesofisrael.com/scores-of-muslim-brotherhood-activists-said-killed-in-clash/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Mielenosoitusten kiihkossa brutaalisuus ja epäinhimillinen kiihko saa ihmiset käyttäytymään epänormaalisti. Todisteina siitä on julkisuuteen päästetyt videonauhat, joissa MV:n kannattajat työntävät kaksi Mursin syrjäyttämistä kannattavaa nuorta katolta alas. Ainakin toisen alaikäisen sanotaan kuolleen toisten seuratessa tapahtumia sivusta, kuten Al-Arabiya raportoi. Alhaalla olevat hakkasivat pudotettuja kepeillä, yhdellä hakkaajista oli Al-Qaidan musta taistelulippu käsissään. http://www.timesofisrael.com/islamists-throw-youths-off-a-roof-in-egypt/
-          PA:n TV jatkaa omaa Israelin vastaista taisteluaan kiihottaen nuoria ja pieniä lapsia vihaan Israelia ja juutalaisia vastaan. Palestinian Media Watch (Palestiinan Median tarkkailu) käänsi viime viikolla PA:n virallisen TV-kanavan kautta lähetettyä ohjelmaa, jossa 7-9 vuoden ikäiset tytöt lausuvat runoa, heidän isänsä seuratessa sivusta. Videossa nähdään yhden tytöistä lausuvan tunnepitoista runoa Jerusalemista. ”Oi sinä, joka murhasit Allahin profeetat, oi sinä, joka kasvatettiin vuodattamaan verta. Sinut on tuomittu häväistykseen ja kärsimyksiin. Oi sionin lapset, kaikkein ilkeimmät luotujen joukossa, oi barbaariset apinat, surkea siat”.
Runossa ei vain häväistä juutalaisia, vaan pyritään todistelemaan, ettei Jerusalem kuulu juutalaisille.
”Jerusalem oksentaa sinut ulos saastaisuutesi tähden. sillä Jerusalem, sinä epäpuhdas, on kunnioitettava ja tahraton. Ja Jerusalem, sinulle saastainen, on siisti ja puhdas”. Israelin johtajat ja poliitikot ovat vuodesta toiseen ja päivästä toiseen vaatineet, että PA:n tulee virallisesti ja käytännössä lopettaa lastensa ja nuortensa kasvattaminen vihaan ja kostonhaluun,. Sitä on vaadittu kaikkien sopimusten yhteydessä ja se sisältyi jo Oslon sopimuksiin, mutta käytännössä PA:n johdon päin vastaisista vakuutuksista huolimatta mitään ei ole tehty sen lopettamiseksi, ja PA:n johto ylistää terroristeja, lasten ja naisten murhaajia sankareiksi ja marttyyreiksi, joiden nimiin omistetaan puistoja, katuja ja lasten ja nuorten leirejä ja tapahtumia.  http://www.timesofisrael.com/pa-tv-airs-young-girls-calling-jews-barbaric-monkeys-wretched-pigs/
-          Iranin poistuva, kaksi sallittua virkakautta palvellut, presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoo jäähyväistilaisuudessaan, että hänen virkakautensa suurin saavutus oli se, että hän pystyi  rikkomaan länsimaissa kielletyn tabun kieltää holokaustin tapahtuneen. Iranin Fars uutistoimiston mukaan hän kehuu saavutustaan näin: ”Me panimme sen globaalille tasolle. Se murskasi lännen kapitalistisen hallituksen selkärangan”. Hän myös vaati arabimaita yhdistymään kurittaakseen Israelia siitä, miten se on kohdellut palestiinalaisia. Ahmadinejadin jälkeen valittu Hassan Rouhani, joka astuu virkaansa ensi kuun alussa, kutsuu edeltäjänsä retoriikkaa vihapuheiksi, jotka olivat saattaa maan sotaan, ja lupaa muuttaa Iranin suhtautumisen maltillisuuteen ja avoimuuteen länsimaita kohtaan.
Tarkkailijat sanovat, että jo se, että hän kutsuu juutalaista valtiota Israeliksi, on edistystä edellisestä, joka käytti termiä sionistinen hallitus tai ryhmittymä. http://www.timesofisrael.com/ahmadinejad-says-holocaust-denial-was-his-major-achievement/
-          Konevaurio pakotti lentäjän ja hänen suunnistajansa käyttämään heittoistuimia
      pelastuakseen koneesta, joka syöksyi Välimereen. Pelastustoimet aloitettiin
            välittömästi ja molemmat nostettiin merestä hengissä, mutta vietiin kaiken varalta
            sairaalaan tutkimuksia varten.
-          Arviolta 5000 ultra-ortodoksista naista ja nuorta aiheutti sen, että poliisi katsoi viisaaksi siirtää Women of the Wall naiset toiseen paikkaan Länsimuurin edustalla. Ortodoksit katsovat naisten saastuttavan pyhän paikan, koska he eivät pukeudu oikein ja siveästi, että he rukoilevat rukousliinoja käyttäen ja että he joskus kantavat Tora-kääröjä, koska nämä on tarkoitettu vain miesten käyttöön. Reformirabbi Gilad Kariv sanoo poliisin toimineen vastoin oikeuden päätöstä, sillä naisilla on oikeus harjoittaa palvontaansa katsomallaan tavalla. Jerusalemin vt.pormestari Yossi Deutch, joka oli puuhaamassa ortodoksien mielenosoitusta, sanoi, että on häpeällistä, että naiset tulevat Länsimuurille Av-kuun ensimmäisenä päivänä hajottaakseen kansaa. Pääministeri antoi Nathan Sharanskylle tehtäväksi löytää ratkaisu, jolla ongelma juutalaisten pyhimmällä paikalla saadaan poistettua.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4402138,00.html
-          Syyrian armeijan asevarikon mystinen räjähdys perjantaina lähellä Latakian kaupunkia on askarruttanut tarkkailijoita. Hizbullahin läheinen lehti Libanonissa Al-Akhbar raportoi, että asevarikkoa kohti ammuttiin ohjuksia, joko rannikolta tai mereltä. Syyrian armeija upseeri lähellä Latakiaa sanoi, että varikkoon ammuttiin kolme ohjusta. Raportin mukaan yksi sotilas kuoli ja yhdeksän haavoittui iskussa. Asevarikko on osa sotilastukikohta n. 20 km:n päässä Latakiasta. Ilmaiskut on kuitenkin hylätty mahdollisena tukikohtaa vastaan tehtynä hyökkäyksenä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4402138,00.html
-          Debkafile raportoi Egyptin armeijan varmistelevan tärkeiden kohteiden suojelemista, kuten Suezin kanava, jonka laivaliikennettä MV:n erityisyksikkö El Giza al-Sidi uhkaa beduiinien tukemana; Suezin öljyinstallaatiot ja Sumed öljyjohto, joka alkaa Suezin lahdelta ja päättyy Välimereen.   http://www.debka.com/article/23103/Muslim-Brotherhood-34-shot-dead-in-Cairo-Egyptian-army-set-to-defend-oil-pipeline-and-Suez-shipping


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021