MAANANTAI 01.07.13


MAANANTAI  01.07.13

1. EGYPTISSÄ satoja tuhansia mielenosoittajia purkautui kaduille, suurin osa heistä opposition kannattajia, toiset presidentti Mursin kannattajia. Mielenosoituksia järjestettiin kahdessakymmenessä kaupungissa, mutta osanottajien lukumäärä oli sittenkin pienempi, kuin mitä järjestäjät olivat toivoneet. Nykyisten tietojen mukaan ainakin 10 mielenosoittajaa sai surmansa ja arviolta 400 haavoittui.
Osa nuorista mielenosoittajista erottautui pääjoukosta ja alkoi marssia kohti presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan päämajaa alkaen kivittää rakennuksia ja heitellen niitä kohti petroli-pommeja saaden rakennuksia ympäröivän kasvuston tuleen. Rakennuksia puolustavat Muslimiveljeskunnan kannattajat avasivat tulen mielenosoittajia kohti surmaten heistä kolme.

PRESIDENTTI Mursin kanslia pyrkii tyynnyttelemään kiihtyneitä mieliä tunnustaen, että virheitä on tehty, ja pyytäen keskusteluja tyytymättömyyttä herättäneistä kysymyksistä. Kanslia antoi selkeän lausunnon, ettei Mursi aio erota, mitä tuki Muslimiveljeskunnan samansuuntainen lausunto, ettei laillisesti valittua presidenttiä voida noin vain erottaa. Kepein ja tuliasein varustautuneet ääri-islamin kannattajat marssivat lähellä presidentin palatsia varoen ottamasta yhteen mielenosoittajien kanssa, mutta valmiina puolustamaan presidenttiä.
Kairon Tahrir-aukiollen kokoontuneet mielenosoittajat lauloivat Mursin vastaisia pilkkalauluja, huutelivat iskulauseitaan ja heiluttelivat lippujaan ja plakaattejaan ilotulitusraketteja laukoen. Tunnelma oli raporttien mukaan enemmän iloinen ja hilpeä kuin raivokas ja väkivaltainen. Ehkä kovalla helteellä oli oma osuutensa mielialojen hillitsemisessä ihmisten ruiskuttaessa vettä paahtavien telttojensa päälle.
Öljyteollisuudessa työskentelevä Amr Tawfeeq asetteli tuntemuksensa näin: ”Mubarakin kaataminen kesti 18 päivää; Presidentti Mursin kaataminen ei vie niin paljon aikaa”. Hän vakuutti, että Musrin on mentävä ja että he ovat valmiit maksamaan hinnan siitä. Tyytymättömyys ei koske vain Mursia, vaan muslimiveljeskunnan hallintoa, jonka opposition kannattajat haluavat kaataa. He sanovat saaneensa 22 miljoonaa allekirjoittajaa laatimalleen lausunnolle, joka käytännössä tarkoittaisi uutta vallankumousta. Jos allekirjoittajien määrä on totta, se on lähes kaksinkertainen Mursia äänestäneiden määrään verraten.

MURSIN kannattajat olivat kokoontuneet Kairon Rabia al-Adawiya moskeijan lähettyville vakuuttaen, etteivät he tule alistumaan opposition vaatimuksiin ja kehottavat presidenttiä pysymään lujana laillisine oikeuksineen eikä suostua opposition vaatimuksiin.
Tarkkailijat pelkäävät, että tunteet voivat pysyä vielä kuumeta lähipäivien aikana ja voivat jossain tapauksissa kehittyä väkivaltaisiksi yhteenotoiksi.
Armeija pysyttelee sivussa, mutta on vahvistanut elintärkeiden installaatioiden suojelua. http://www.timesofisrael.com/egypt-erupts-with-protests-demanding-morsis-ouster/

Egyptin sunnijohtajat ovat ilmaisseet ilonsa neljän shia-muslimin murhasta, heidän joukossaan huomattava shia-johtaja sheikki Hassan Shehata, Gizan provinssissa Zavia Abu Muslam kylässä. Kaikkiaan 3000 sunnimuslimia osallistui hyökkäykseen heidän kotejaan vastaan, raastaen neljä miestä kadulle, jossa heidät hakattiin kuoliaiksi ja heidän koti-talonsa poltettiin maan tasalle. Huomattavat sunnijohtajat kuten Walid Ismail ja Mazen Sarsawi ilmaisivat TV-ohjelmissa iloitsevansa miesten murhasta MEMRI:n käännöksen mukaan.
Walid Ismail ilmaisi tyytyväisyytensä näin: ”Koko Egyptin kansa on onnellinen Shehatan kuolemasta. Kysy keltä vain. Hassan Shehata kirosi profeetta Muhammadin kumppaneita ja syyttää uskovien äitiä, Aishaa huoruudesta”.
Sarsawi selitti, että ”vaikka tapa. jolla heidät murhattiin, ei ollut hyväksyttävä, kansa on onnellinen siitä. Tästä voi olla onnellinen. Tämä on profeetan vihollisten surmaaminen, jotka kirosivat Allahia, hänen profeettaansa ja hänen kumppaneitaan”. Hän sanoi kansan antavan anteeksi murhaajille, koska heitä provosoitiin, siksi Shehata kantaa itse vastuun siitä. ”Rikolliset, jotka levittävät saastaa kansaan maassamme, kantavat vastuun siitä. He provosoivat kansaa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169480#.UdEcqWJHT-k

2. USA:n ulkoministeri John Kerry joutui lopulta 72 tuntia kestäneiden tiiviiden keskustelujen ja taivuttelujen jälkeen toteamaan, että aika voi todellakin olla rauhan keskustelujen pahin vihollinen siksi, että hänen kohdallaan se loppui kesken. Hän ei kuitenkaan vielä heittänyt
kirvestään kaivoon, vaan totesi, että rauhantoiveet ovat lähempänä kuin koskaan ja uhkasi tulla takaisin lähiviikkojen aikana.
Abbasin haukkukoira Saeb Erekat totesi Kerryn jo mentyä matkoilleen, ettei mitään läpimurtoa saavutettu tavatessaan median edustajia Ramallahissa Abbasi ja Kerryn vihoviimeisen tapaamisen jälkeen.

Ulkoministeri Kerry kuitenkin sinnikkäästi uskoo saavuttavansa päämääränsä ennen pitkää kutsuen keskusteluja molempien osapuolten kanssa hyvin positiivisiksi.
”Hiukkasen enemmän työtä ja keskustelut voivat alkaa. Voin mielihyvin kertoa, että saavutimme todellista edistystä matkamme aikana, ja hiukan lisätyötä ja keskustelut lopullisesta tilanteesta voidaan saavuttaa. Alussa oli iso railo mielipiteitten välillä, ja me pystyimme pienentämään sitä oleellisesti. Meillä on joitain erityisdetaljeita ja –työtä  selvitettävinä, mutta uskon vahvasti, että olemme oikeilla jäljillä ja että kaikki osapuolet työskentelevät erittäin hyvässä uskossa saavuttaakseen päämäärän”.
Kerry kielsi, että Israelin rakentaminen vihreän linjan takana muodostaisi ongelmia, lisäten ”mitä hyvänsä esteitä ilmenee, ne poistetaan”. ”Vaaditaan rohkeutta pysyä asiassa ja pystyä tekemään rohkeita päätöksiä”. Hän puhui 13 tuntia pääministeri Netanyahun kanssa ja toiset kuusi tuntia Abbasin kanssa. Hän sanoi palaavansa alueelle lähiviikkojen aikana, koska häntä pyydettiin tulemaan.

Aiemmin useasti toistettujen vaatimustensa lisäksi Abbas vaatii aikataulua, jonka puitteissa keskusteluja käydään, ettei tulisi tuntua ajan tuhlaamisesta.
Azzam al-Ahmad, Abbasi läheinen neuvonantaja ja Fatahin virkailija, syytti Netanyahua, ”ettei hän ollut myöntynyt PA:n vaatimuksiin, jotka eivät ole vaatimuksia ollenkaan, vaan velvoitteita, jotka Israel on velvollinen suorittamaan kansainvälisten julkilausumien mukaan”. Hän syytti Netanyahua, ettei tämä anna selkeitä vastauksia, ei edes vapautettavista vangeista, josta on tullut Abbasille pakkomielle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169478#.UdEiDGJHT-k

3. KANSANEDUSTAJA Yoni Chetboun (Bait Hayehudi) totesi Arutz Shevan toimittajalle, että John Kerry näyttää itsekin luopuneen kahden valtion periaatteen toteutumisesta. ”On olemassa pakkomielle, joka lähentelee mielipuolisuutta suhteessa kahden valtion periaatteeseen, ja monet ihmiset seuraavat sitä kuin sotavangit”, Chetboun totesi jatkaen: ”Vasemmisto on onnistunut kääntämään kansan mielipiteen siinä määrin, että kahden valtion periaatetta toistellaan jopa oikeiston joissakin piireissä”.

Cherboun kuitenkin  lisäsi, että kansa on paljon sionistisempi kuin monet sen edustajista.
Hän arvioi tarkastellessaan palestiinalaisten tilannetta, että useimmat palestiinalaiset mieluummin muuttavat Jordaniaan tai Israelin hallinnon alle, kuin jäävät PA:n korruptoituneen johtajiston vallan alle. Hän kehottaa liittämään Juudean ja Samarian C-alueet Israeliin ja vähitellen antamaan niissä asuville arabeille oikeudet ja täydet kansalaisoikeudet sitä mukaa, kuin he sitä haluavat. ”Jotkut tyytyvät asumisoikeuteen kuten Jerusalemin itäosissa asuvat arabit, osa haluaa muuttaa Jordaniaan”, hän arvioi.

CHETBOUN arvioi pääministeri Netanyahun nykyistä Palestiinan valtiota suosivaa kantaa, että hän uskoo Netanyahun voivan ajatella asioita vielä kerran, koska hän kasvoi ja hänet koulutettiin poliittisessa ilmapiirissä, jossa nämä ideat ovat vallitsevia, ja tulisi vielä kiittämään Bait Hayehudia näiden ideoiden tuomisesta esiin ja niiden toteuttamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169471#.UdEvsmJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n pääministeri Rami Hamdallahin autosaattueeseen kuuluva turvallisuusmiesten ohjaama auto yritti ohittaa edellään ajavan auton laittomasti yli yhtenäisen valkoisen viivan. Auto törmäsi suoraan vastaantulevan auton kanssa nokakkain. Vastaantulevassa autossa olleet kuusi ihmistä, saman perheen jäsentä Tekoasta, haavoittuivat kaikki, ja PA:n omistamassa autossa olleet kolme henkilöä haavoittuivat samoin. Onnettomuus tapahtui Tekoassa lähellä Hebronia. Tekoalaisen perheen molemmat vanhemmat kärsivät kohtalaisia tai vaarallisempia vammoja, lapset haavoittuivat lievemmin. PA:n autossa istuneet saivat lieviä vammoja, heidät vietiin Hebronin sairaalaan, Tekoan perhe Ein Keremin sairaalaan. Pääministeri Hamdallahin auto ei ollut osallinen onnettomuudesta. Hamdallah erosi parin viikon sisällä nimityksestään pääministeriksi, mutta jatkaa vt.pääministerinä.
-          Pääministeri Netanyahu vakuuttaa, että mikä hyvänsä rauhansopimus tai osa siitä, tuodaan neuvoa-antavaan kansanäänestykseen. Näin hän lupaili Sveitsin ulkoministeri Didier Bulkhalterille viime kuussa tämän Israelin vierailun aikana. On paikallaan muistuttaa poliitikkoja heidän lupauksistaan, sillä heidän muistinsa on kovin hatara ja valikoiva. Netanyahua on syytetty siitä, että hän vaalikiertueillaan lupailee oikealle ja vasemmalle unohtaen lupauksensa välittömästi. Pääministeri selitti, ettei tarkoitus ole viivyttää rauhanprosessia, vaan varmistaa, että Israelin turvallisuusvaateet tulee täysin huomioitua. Netanyahu selittää, ettei hän pidä oikeana päättää diplomaattisesta asiasta mielivaltaisella enemmistöllä. Opposition edustajat suosittavat parlamentin hyväksymistä, toisten mielestä referendum antaa tarvittavan laillisuuden. Knesset hyväksyi 2010 lain, jonka mukaan Golanin ja Jerusalemin itäosien luovuttaminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön Knessetissä. PA vaatii Jerusalemin itäosaa pääkaupungikseen. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-any-peace-deal-will-be-brought-before-the-public/
-          Poliisi pidätti 21-vuotiaan miehen Bnei Brakista syytettynä grafiittien raapusteluun kristillisen luostarin seiniin Latrunissa viime vuonna. Häntä syytetään vandalismista, mutta ei sentään terrorismista, jota hänelle tarjottaisiin, jos hän olisi piirrellyt sanomansa arabin omistamaan seinään. Mies yritti sytyttää tuleen luostarin puisen ulko-oven onnistuen vain osittain. Luostari kuuluu trappisteille, joilla oli vuoteen 1960 saakka sääntö välttää kaikkea joutavaa puhetta, itse asiassa vaieten kokonaan paitsi rukouksen aikana, jolloin se oli sallittua. Luostari sijaitsee Jerusalemista Tel Aviviin johtavan valtatien eteläpuolella, 1949 aselepolinjan itäpuolella. PA on viime aikoina alkanut vaatia Latrunin aluetta Palestiinan valtioon, jos sellainen koskaan muodostetaan sanoen, että ”se on oleellinen osa palestiinalaisten perintömaata”. http://www.timesofisrael.com/police-arrest-bnei-brak-man-over-latrun-vandalism/
-          Likudin eilisissä vaaleissa pääehdokkaat tulivat valituiksi odotusten mukaisesti. Yisrael Katz säilytti paikkansa Likudin sihteeristön puheenjohtajana, mutta kaksi muuta kuluvat nuoreen polveen, jotka kritisoivat Netanyahun politiikkaa ja etenkin hänen myönnytyspolitiikkaansa palestiinalaiskysymyksessä. Apulaispuolustusministeri Danny Danon tulee johtamaan Likudin keskuskomiteaa ja apulaisulkoministeri Zeev Elkin Likudin kansliaa. Keskuskomitealla on oikeus muuttaa puolueen sääntöjä ja valita puolueen ehdokkaat parlamenttivaaleissa. Likudin kanslia puolestaan määrittelee puolueen politiikan palestiinalaiskysymyksissä sekä ulkopoliittisissa kysymyksissä, siten kuin ne tulevat esiin. Puolueen 3600:sta jäsenestä 80 % osallistui vaaleihin, mikä osoittaa niiden tärkeyden. Sihteeristö valvoo puolueen operaatioita ja taloutta. http://www.timesofisrael.com/danon-and-elkin-to-head-likud-institutions/
-          USA:n ulkoministeriö tuomitsee Bashar Assadin joukkojen hyökkäykset Homsin kaupunkiin pureutuneita kapinallisjoukkoja vastaan. Ulkoministeriön tuomio on outo, sillä miksi se hyväksyy sen, että ääri-islamilaiset joukot pitävät kaupunkia vallassaan vastoin asukkaitten tahtoa? Assadin hallitus on kuitenkin maan laillinen hallitus ja se velvollisuutena on puolustaa asukkaittensa turvallisuutta ja vapautta siten, kuin se sen katsoo hyväksi. USA:n hallitus haluaa lentokieltoalueita Syyriaan voidakseen lähettää Jordaniaan kokoamansa F-16 hävittäjänsä tuhoamaan syyrialaisia kaupunkeja, samaan tapaan kuin Libyassa, laskematta siviiliuhrien määrää. Amerikkalaisia aseita virtaa kapinallisille ja niiden joukossa on myös raskasta aseistusta, tykkejä sekä it.- ja pst.-aseita. Obaman hallitus on tuominnut Bashar Assadin hallituksen kaadettavaksi hinnalla millä tahansa, vaikka se johtaisi avoimeen sotaan Venäjän kanssa, jonka intressien mukaista on pitää Assad vallassa. http://www.timesofisrael.com/us-condemns-heavy-syrian-attack-on-homs/
-          YK:n arvion mukaan Syyrian sisällissota on maksanut 60 - 80 miljardia USD. Bahrain esittää, että Iran avustaisi Syyrian sisällissodan ratkaisemisessa, joka on jo vaatinut yli 100 000 ihmisen hengen. http://www.timesofisrael.com/syrian-civil-war-caused-15b-in-damage-official-claims/, http://www.timesofisrael.com/bahrain-iran-can-help-ease-syrian-civil-war/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019