KESKIVIIKKO 24.07.13


KESKIVIIKKO 24.07.13

1. SYYRIASTA on hyvää vauhtia kehittymässä kansainvälisen jihadin keskus aivan Israelin pohjoisrajan takana, sanoo IDF:n tiedustelun komentaja kenraalimajuri Aviv Kochavi. Syyrian avoimet rajat ja maan sisäinen hajanaisuus ja keskusjohdon puute tarjoavat erinomaisen tilaisuuden soluttautua sinne verukkeella liittyä Assadin armeijaa vastaan taisteleviin kapinallisiin, mutta perustaen oman yksikkönsä ja johtoportaansa maahan. Kenraalimajuri Kochavi puhui upseereille tarkoitetun tiedustelukurssin päättäjäistilaisuudessa.

”Seuratessamme alueella tapahtuvia muutoksia ne voisivat pitkällä tähtäyksellä tuoda uusia tilaisuuksia ja muutoksia”, Kochavi selitti todeten, että Syyrian sekava tilanne aiheuttaa toistaiseksi huolestuttavimman esimerkin niihin sisältyvistä riskeistä.
”Syyria houkuttelee tuhansittain paikallisia ja kansainvälisiä radikaaleja jihadin aktivisteja, jotka asettuvat sinne ei vain taistellakseen presidentti Bashar Assadin armeijaa vastaan, vaan toteuttaakseen näkyään uskonnollisesta islamilaisesta valtiosta”, hän selitti jatkaen:
”Aivan silmiemme edessä kansainvälinen jihadikeskus on muotoutumassa aivan ulko-ovemme eteen, laajassa mitassa, joka voisi uhata ei vain Israelia vaan myös Libanonia, Jordaniaa ja Siinain niemimaata ja voisi aiheuttaa seurauksia koko alueelle”. http://www.jpost.com/Defense/IDF-intel-chief-Syria-turning-into-jihadi-center-on-our-border-320843

2. ”ONKO Al-Qaida nousussa”, kyselee Ari Soffer INN:n artikkelissaan. ”Julistettuaan osallisuutensa suurimpaan irakilaiseen vankilapakoon, onko Al-Qaida selviytynyt 12 vuotta kestäneestä sodastaan länsimaita vastaan vahvempana kuin koskaan?”
Al-Qaida ilmoitti virallisesti tiistaina vastuunsa kahdesta vankilapaosta Irakissa, joissa vapautui yhteensä 500 kovan luokan kokeneita terroristeja, joista osa oli listassa odottamassa teloitusta osallistumisestaan verisiin hyökkäyksiin siviilejä ja turvallisuusjoukkoja vastaan.

INTERNETISSÄ julkaistussa artikkelissa järjestön edustaja totesi, että sunnuntain hyökkäykset olivat viimeinen aste kampanjassa vapauttaa kaikki Al-Qaidan vangit ja hyökätä oikeuslaitoksen virkailijoita vastaan. Siinä selitettiin edelleen, että hyökkäyksiä edelsi kuukausia kestänyt hienovarainen suunnittluvaihe.
Irakin viranomaiset aluksi kielsivät vankilapaon, mutta olivat pakotetut myöntämään sen, kun paenneiden vankien määrä vuosi julkisuuteen.
Hyökkäyksissä kahteen vankilaan ainakin 20 turvallisuusvartijaa sai surmansa. Viranomaiset pelkäävät, että vapauteen päässeet terroristit voivat aloittaa kostohyökkäykset turvallisuus-virkailijoita vastaan, siten edelleen lisäten sekavuutta ja verenvuodatusta Irakissa.

ARTIKKELISSA todetaan, että noin suuren määrän kokeneita terroristeja vapauttaneella hyvin suunnitelluilla ja toteutetuilla hyökkäyksillä tulee olemaan seurauksia laajemmalla rintamalla, ja siinä etenkin Syyriassa, jossa Al-Qaida äskettäin liittoutui Syyriassa taistelevien ryhmittymien, kuten Jabhat Al-Nusra, kanssa muodostaakseen laajan islamilaisen Irakin  valtion ja Al-Sham Levant tai ISIS. Irakissa tapahtuneet onnistuneet hyökkäykset vankiloita vastaan tukevat arvioita, joita Christian Science Monitor esitti artikkelissaan viitaten RAND järjestön suorittamaan tutkimukseen, jonka mukaan 13 vuotta USA:n presidentti George W Bushin aloittamasta sodasta terroria vastaan Al-Qaida on itse asiassa vahvistumassa. Artikkelissa todetaan, että hyökkäykset länsimaita vastaan ovat todella vähentyneet, 98 % hyökkäyksistä 1998-2011 ovat kohdistuneet muualle kuin länsimaihin, mikä osoittanee niiden käymän terrorin vastaisen sodan onnistuneen. Sen sijaan niiden huomio on kohdistunut ”paikallisiin” maihin, joihin ne pyrkivät perustamaan sharia-lailla hallittuja emiraatteja tai kalifikuntia. Kurdit ovat puolestaan perustamassa omaa sekulaaria valtiotaan Syyriaan.

ARTIKKELIA lukiessa voidaan havaita Al-Qaidan taktiikan muuttuminen. Se ei taistele näkyvästi länsimaissa, vaan hyökkää niiden intressejä vastaan muualla, etenkin Pohjois-Afrikassa, jossa Al-Qaida Africa, Maghreb, taistelee sekä paikallisia hallituksia että niitä tukevia länsijoukkoja vastaan kuten ranskalaisia sotilaita vastaan Malissa. Benghazin hyökkäys USA;n lähetystöä vastaan kuten hyökkäys Algerian öljynjalostuslaitosta vastaan olivat sen suunnittelemia tai ehkä toteuttamia. Länsimaissa se on pystynyt kouluttamaan ja käyttämään länsimaisia kansalaisia yksittäisiin hyökkäyksiin.
Ennen pitkää Israel joutunee pakosta Al-Qaidan keskittyneiden hyökkäysten kohteeksi.
IDF:n sotilaat ovat jo joutuneet ajoittaisiin laukausten vaihtoihin Syyriassa Israelin rajan tuntumassa operoivien terroriryhmien kanssa.
Syyriassa taistelee tuntematon määrä eurooppalaisia Assadin armeijaa vastaan. Virkailijat pelkäävät tilannetta, jossa nämä kokeneet ja karaistuneet taistelijat palaavat kotimaihinsa. Al-Qaidan hylätystä tukikohdasta löydettiin USA:n passi, eli siellä oli USA:sta tulleita taistelijoita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170197#.Ue9o1WJHT-k

3. RÄJÄHDYS Niilin Delta-alueella turvallisuuspalvelun päämajan ulkopuolella haavoitti 13 virkailijaa ja 3 siviiliä aikaisin keskiviikkona, mikä lisää epäilyksiä turvallisuusjoukkojen kykyyn huolehtia turvallisuustilanteesta maassa presidentti Mursin pidätyksen jälkeen.
Pääasiassa yöaikaan käydyissä katutaisteluissa Mursin kannattajien ja heitä vastustavien välillä 11 ihmistä on saanut surmansa maanantaista lähtien. Useimmat uhreja vaatineet yhteenotot tapahtuivat Muslimiveljeskunnan protestileirin lähettyvillä Kairossa. 
Mursin kannattajat väittivät keskiviikkona, että kaksi marssijaa sai surmansa talojen katoilta ammutuista laukauksista.

Uhrilukujen kasvaminen ja toistuvat veriset yhteenotot Mursin kannattajien ja häntä vastustavien välillä tekevät rauhanomaisen sovittelun entistäkin vaikeammaksi.
Aiemmin pelättyä ja raaoista otteistaan tunnettua poliisia ja turvallisuusvirkailijoita vastaan on hyökkäilty etenkin Siinain niemimaalla. Enemmän kuin tusina poliiseja on saanut surmansa Siinain pohjoisosissa presidentti Mursin syrjäyttämisen jälkeen. Räjähdys vaurioitti äskettäin Kairon ja Siinain pohjoisosan välillä sijaitsevaa poliisiasemaa. Delta-alueen Dakahliyan provinssin pääkaupungissa Mansourissa turvallisuusjoukkojen päämajan ulkopuolella räjähtänyt pommi haavoitti 19 ihmistä puoliyön jälkeen. Ramadanin paastokuukautta elävät kansalaiset paastoavat päivällä ja syövät ja nauttivat öisin liikkuen suurin joukoin ulkona. Poliisit vastasivat rakennuksen sisältä avattuun tulitukseen. Presidentin tiedottaja kutsui pommi-iskua terrorismiksi pystymättä kertomaan ketkä sen tekivät. http://www.timesofisrael.com/explosion-at-egypt-security-building-injures-16/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Debkafile käsittelee artikkelissaan Syyrian tilannetta ja sitä, miten siitä on tulossa kansainvälisen jihadin keskus, kuten myös YK:n Lähi Idän lähettiläs Roberty Serry totesi raportissaan YK:ssa. DF sanoo, että Netanyahu otti väärän suunnan, eli pani panoksensa väärälle hevoselle hyökätessään neljästi Syyrian armeijan laitteita vastaan. Hizbullah taistelee Assadin joukkojen rinnalla ja saa sieltä uudenaikaisia aseita suoraan edes kuljettamatta niitä ensin Libanoniin. Artikkelissa käsitellään myös IDF:n tiedustelujohtajan Kochavin raporttia todeten, että Al-Qaida ja viimeksi Pakistanin ja Afganistanin Taliban on menossa Syyriaan ja mahdollisesti myös Siinaille. Nämä karaistuneet taistelijat, joilla on tukijansa Afganistanissa ja Persianlahden maissa, antavat oman panoksensa islamilaisen sunni-kalifaatin perustamiseksi Irakin ja Syyrian raunioille. Tilanne Syyriassa on vähintäänkin sekava, sillä Assad ja Hizbullah sotivat shia-muslimien hyväksi Iranin avustamana. Niin sanotut kapinalliset edustajat sunni-muslimeja, mutta niiden riveissä on taistelijoita lukuisista maista. DF vihjaa, että IDF kävi suuren taistelun Assadin armeijan kanssa 17.kesäkuuta, mitä ei ole julkistettu. Kochavi lensi silloin Yhdysvaltoihin vertaamaan tiedustelutietoja Obaman hallituksen kanssa. Keskusteluista ei luonnollisesti ole annettu lausuntoja julkisuuteen. http://www.debka.com/article/23141/IDF-faces-oncoming-Al-Qaeda-tide-on-three-Israeli-borders-Golan-Lebanon-Sinai
-          Debkafile kertoo toisessa artikkelissaan, miten kuusi Egyptin armeijan upseeria muilutti itsensä Mursin kaaduttua 03.07. Gazan kaistalle, ja perustivat sinne vasta-rinnan päämajan rantahotelliin, josta käsin he aikovat jatkaa taistelua nykyistä hallitusta vastaan Egyptissä. Ryhmän huomattavin jäsen on lääkärinkoulutuksen saanut Mahmoud Izzat Ibrahim, Muslimiveljeskunnan (MV) arvoasteikossa neljäs Badien jälkeen, ja tunnetaan nimellä ”iron man”, teräsmies. MV valitsi hänet johtamaan hallituksen vastaista kampanjaansa. Hänet muilutettiin Egyptistä Hamasin ja Siinain beduiinien avustuksella ja niiden käyttämiä reittejä pitkin. JP:n artikkelin mukaan Gazassa pelätään, että Egypti voi yrittää saada Gazan kokonaan valvontaansa. http://www.debka.com/article/23139/Six-Egyptian-Muslim-Brotherhood-highups-flee-to-Gaza-set-up-command-post-for-uprising
-          Keskiviikkopäivänä puolen päivän jälkeen 150 rabbia ja maallikkoa kokoontuu valitsemaan maalle askenazi- ja shefardi-päärabbin. Heidän on valittava parhaaksi katsomansa edustajat seitsemästä ehdokkaasta. Kahdeksas ehdokas rabbi Eliyahu Aberjil heitti pyyhkeen kehään. Rabbit Stav, Shapira ja Eliyaho kuuluvat uskonnollis-sionistiseen ryhmittymään, rabbit Lau, Yosef, Boaron ja Arusi kuuluvat hareidi-ryhmittymään. Ehdokas Arusi valitti valintamenettelyn nöyryyttävän ehdokkaita ja esittää muutoksia valintamenetelmiin. Jotkut vaativat koko päärabbi järjestelmän poistamista, sillä se periytyy ottomaani-hallinnon ajoilta helpottamaan hallitsijan tehtäviä, toiset kuten Bennett sanovat, että yksi päärabbi riittää maalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170217#.Ue-LamJHT-k
-          Har Hakodesh (Holy Mountain) web-sivu, jolla esitettään juutalaista Temppeliä vuorella ja siihen liittyvää historiallista tietoutta, on saanut muslimien vihat päälleen. Sivua on yritetty hakkeroida moneen kertaan, ja islamilaisen järjestön pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salaah uhkaa vastatoimilla. Sivulla esitellään myös kuvia alueista, joihin juutalaisilla ei ole lupaa mennä. Boaz Yakovi ”Lev Hauma” NGO-järjestöstä, joka laati esitykset, sanoo, ettei tarkoitus ollut pahoittaa kenenkään mieltä, vaan esitellä historiaa sellaisena kuin sen tiedetään tapahtuneen. Kolmannen Temppelin rakentaminen on nousemassa juutalaisten tietoisuuteen, vaikka kukaan ei ymmärrä, miten ja minne se voitaisiin pystyttää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170220#.Ue-OOmJHT-k
-          Egypti sanoo tuhonneensa 80 % Siinailta Gazaan johtavista salakuljetustunneleista. Tämä vähentää Egyptistä tuotettavien tuotteiden määrää ja voi aiheuttaa mielenosoituksia monien menettäessä ansiotulonsa.
-          Knessetin eettinen valiokunta poisti arabikansanedustajan Ahmed Tibin oikeuden johtaa mitään keskustelua yhden viikon ajan.   
-          Ilmiriita talousministeri Yiar Lapidin ja tiedusteluministeri Yival Steinitzin välillä aiheutti   sen, että pääministerin täytyi poistaa Steinitz istunnosta, jotta keskusteluja voitiin jatkaa. Steinitz toimi talousministerinä ennen Lapidia. Heillä on erimielisyyksiä rauhan-keskusteluista ja talousasioista, joissa Lapid syyttää Steinitzia ymmärtämättömyydestä. Lapid tietää niistä luultavasti vielä vähemmän.  http://www.timesofisrael.com/pm-banishes-steinitz-from-cabinet-meeting/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019