KESKIVIIKKO 17.07.13


KESKIVIIKKO 17.07.13

1. IRANIN elokuussa virkaansa astuva presidentti Hassan Rouhani lähetti eilen viestejä sekä Syysian presidentti Bashar Assadille että Hizbullahin pääsihteerille Hassan Nasrallahille vakuuttaen Iranin ja Syyrian sekä Iranin ja Libanonin läheisten suhteitten olevan paras tae seistessä vihollisiaan vastaan Lähi Idässä, etenkin sionistista hallitusta. Valtion tukeman FARS uutistoimiston mukaan Rouhani ylisti Syyrian kansaa taistelussa lännen salaliittoa vastaan vakuuttaen, että Assadin hallitus tulee voittamaan nykyiset ongelmansa.

Syyrian kansanedustaja Khaled al-Abbod sanoi, että Assadin vastustajat ovat aseita USA:n ja Israelin käsissä todeten, että lopulta kapinalliset nousevat nykyisiä tukijoitaan ja liittolaisiaan vastaan, kuten IRNA uutistoimisto raportoi. Myös hän viittasi Syyrian vastaiseen salaliittoon.
Hizbullahille lähettämässään viestissä Rouhani (Rohani, Rowhani) vakuuttaa ”Iranin tukevan Libanonin vakaata kansaa sekä palestiinalaisia”, tarkoittaen Hamasia.
Rouhani pyrkii lämmittämään suhteita Eurooppaan voidakseen rikkoa maan taloutta kuristavat taloudelliset pakotteet hyödyntäen häneen liitettyä maltillisuuden kuvaa. http://www.timesofisrael.com/irans-rouhani-affirms-support-for-syria-hezbollah/

2. EGYPTIN väliaikainen presidentti Adli Mansour otti tiistaina vastaan uuden hallituksen vannoman virkavalan. Pääministeri Hazem el-Beblawin johtamassa hallituksessa on 33 ministeriä, heidän joukossaan kolme kristittyä ja kolme naisministeriä, ennätys Egyptissä. . Avainministeriöitä johtavat maan liberaalisten ryhmittymien edustajat.
Armeijan komentaja Abdel Fattah el-Sisi, joka johti presidentti Mursin syrjäyttämistä 03.07., toimii hallituksessa varapääministerinä ja edelleen myös puolustusministerinä.

Pääministeri el-Beblawi sanoi tarjonneensa ministerinpaikkoja myös Muslimiveljes-kunnalle, mutta se kieltäytyi niistä. Toinen islamilainen puolue al-Nour kieltäytyi myös hallitusvastuusta, mutta sen tiedottaja sanoo puolueen edustajan toimivan hallituksen neuvonantajana. Hallituksen virkavalan edeltävänä iltana ja yönä 7 mielenosoittajaa sai surmansa ja 261 haavoittui Kairon kaduilla. Egyptin valtion tiedostustoimiston mukaan yhteenotoissa haavoittui 17 poliisia ja 401 mielenosoittajaa pidätettiin.
Tärkeän tiedotus- ja terveysministeriön johtoon valittiin naisministeri.
Aiemmissa hallituksissa on tavallisesti ollut kaksi naisministeriä.
Huomion osoituksena nuorille Mansour nimitti aiemman oikeusministeriön ”väliaikaiseksi oikeus- ja kansalliseksi sovitteluministeriöksi”, jota johtaa tuomari Mohammed al-Mahdi.
Kansallinen pelastuspuolue sai kolme ministeriötä.
Al-Nour puolueen tiedottaja sanoi puolueen vastustavan virkavalansa vannonutta hallitusta.

3. USA:n Jordaniassa kuudetta Lähi Idän vierailuaan jatkava ulkoministeri John Kerry uskoo edelleen pystyvänsä selvittämään suman, joka on täydellisesti pysäyttänyt rauhanprosessin juoksun Jordanjoen länsipuolella. Hän näyttää käyvän keskusteluja Abbasin kautta, jonka kanssa hänellä on yksityisillallinen Ammanissa, mutta hän ei tavanne Netanyahua.

Kerryn aika Ammanissa on mennyt selvitellessä Syyrian pakolaisten tilannetta Jordaniassa ja heidän aiheuttamaansa taloudellista rasitetta sen ilmankin tiukalle budjetille. Pakolaisten lukumäärä on yli puoli miljoonaa. Kerry suunnittelee vierailua yhdessä pakolaisleirissä Jordaniassa saadakseen paremman kuvan heidän ahdingostaan ja väitteistään, ettei USA anna tarpeeksi tukea kapinallisille. USA:n huolena on Assadin joukkojen viime viikkoina saavuttamat voitot taisteluissa kapinallisia vastaan.
Hän tapaa keskiviikkona Ammanissa arabimaiden ulkoministereitä keskustellen heidän kanssaan yleisestä tilanteesta Lähi Idän kiehuvassa kattilassa, mutta myös arabiliiton hyväksymästä arabialoitteesta, joka tarjoaa suoria suhteita Israelin ja arabimaiden välille, jos rauhansopimus saadaan aikaan Israelin ja palestiinalaisten välille. http://www.timesofisrael.com/kerry-mulls-visit-to-syrian-refugee-camp-in-jordan/

4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kutsui eilen avainministereitään kokoukseen, jossa kosketeltiin EU:n äskettäin antamaa ”pogromia”, jota hallitus pitää törkeänä puuttumisena Israelin ja PA:n välisiin asioihin pyrkien sanelemaan mahdollisten rajojen sijainnin.
Tyrmistystä EU:n direktiivistä aiheuttaa se, että se julkistettiin Tisha Be´av päivänä, jolloin useimmat juutalaista kansaa kohdanneet onnettomuudet ovat tapahtuneet, valtaosa niistä Euroopan valtioissa vuosisatojen kuluessa.
Pääministeri antoi terävasanaisen lausunnon tavattuaan avainministereitään: ”Pääministerinä en voi sallia satojen tuhansien Juudeassa ja Samariassa, Golanin kukkuloilla ja yhdistetyn pääkaupunkimme Jerusalemin itäosassa joutua vahingoitetuiksi”, hän sanoi tavattuaan Benettin, Tzipi Livnin ja Zeev Elkinin lisäten: ”Emme hyväksy kenenkään sanelupolitiikkaa rajakysymyksessä. Se ratkaistaan suorissa neuvotteluissa Israelin ja palestiinalaisten välillä”.
Legal Forum for Israel vaatii pääministeriä toteuttamaan Edmond Levyn komitean havainnot Juudean ja Samarian sekä Golanin ylängöllä.

MINISTERI Naftali Bennett sanoi EU:n pogromien olevan taloudellista terrorismia. ”Tämä on taloudellista terroria rauhaa vastaan. Jos EU haluaa osallistua rauhanprosessiin, sen tulee lopettaa yksipuolisten päätösten tekeminen”. EU:n komission päätös tulee voimaan 18.07.13.
Bennett rauhoitteli: ”Ei tämä ole mikään poliittinen tsunami, sillä 65 vuotta maailma on boikotoinut Israelia, eikä kukaan, ei edes Catherine Ashton, voi pakottaa Israelia luovuttamaan osia maan pääkaupungista Jerusalemista maan vihollisille”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169988#.UeY34WJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-    Kaksi arabia hyökkäsi eilen illalla Jerusalemin Damaskosportin edustalla 30-vuotiasta haredi-miestä vastaan puukottaen häntä rintaan ja selkään. Magen David Adom antoi ensiavun ja vei hänet Shaare Zedek sairaalaan, jossa hänessä havaittiin kuusi puukonhaavaa. Hänen kuntonsa on kohtalainen. Molemmat arabit pakenivat paikalta poliisin saavuttua. Arabien hyökkäykset juutalaisia vastaan ovat suuresti lisääntyneet Jerusalemin itäosissa. Viime torstaina 3 arabia hyökkäsi 18-vuotiasta juutalaista vastaan Jerusalemin juutalaiskorttelissa hakaten ja potkien häntä paeten paikalta poliisin tullessa. Poliisi löysi heidät kuitenkin ja pidätti heidät myöhemmin. Viime kuussa Jerusalemin promenaadilla kävellyt mies joutui kahden arabin hyökkäyksen kohteeksi. 20-vuoden ikäinen mies pystyi itse kävelemään sairaalaan. Arabit pakenivat poliisin tultua paikalle. Kolme viikkoa sitten Jerusalemin piirioikeus tuomitsi arabin Adnan Rajabin viideksi vuodeksi vankilaan hänen puukotettuaan haredimiehen Jerusalemin itäosassa huhtikuussa 2012. Hyökkääjä pakeni mutta saatiin kiinni myöhemmin. Uhri sai vaarallisia haavoja vatsaan ja maksaan, joiden hoitaminen vaati erityistoimia sairaalassa. 
-          ADL:n johtaja Abraham Foxman sanoo, että EU:n pogromien myötä PA sai vapaat kädet esittää ennakkovaatimuksiaan rauhankeskusteluja varten Israelin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169996#.UeZHxGJHT-k
-          Korkean suunnitteluneuvoston alakomitea aikoo hyväksyä 1071 uuden asuntoyksikön rakentamisen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Kysymys ei ole yhteisöjen laajentamisesta vaan täydennysrakentamisesta. http://www.timesofisrael.com/israel-set-to-approve-1071-new-units-in-west-bank/
-          Kaksi syyrialaista miestä pääsi soluttautumaan rajan pinnassa IDF:n tyhjänä olevaan tukikohtaan. Sotilaiden havaittua heidät he menivät tarkastamaan asiaa, jolloin Syyrian armeijan sotilaat avasivat tulen ehkä miesten karkottamiseksi. IDF:n vahvistusten tultua paikalle miehet pääsivät pakenemaan. http://www.timesofisrael.com/syrian-gunmen-fire-on-israel-patrol/, http://www.debka.com/article/23122/Syrian-soldiers-shoot-at-IDF-Golan-patrol-after-unidentified-infiltrators-move-in
-          Liikenneministeri Yisrarel Katz sanoo, että Israelin ulkoministeriön työntekijöiden lakon vuoksi EU:n pogromi yllätti Israelin täysin. Työriita, joka on kestänyt viikosta ja kuukaudesta toiseen, on vaikeuttanut ulkomaisten johtajatason vierailujen järjestämistä ja aliaa-aikovien matkoja Israeliin. Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöjen neuvosto kehottaa hallitusta peruuttamaan kaikki EU:n tukemat ja valvomat työt C-alueilla, joiden oikeellisuus lienee muutenkin kyseenalainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169998#.UeZLnGJHT-k





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019