KESKIVIIKKO 10.07.13


KESKIVIIKKO 10.07.13

1. PERJANTAINA Syyrian rannikkokaupungin Latakian satamassa tapahtui paikallisten todistajien mukaan voimakas räjähdys, joka tuhosi useita armeijan asevarastoja. Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) korkean sotilasneuvoston tiedottaja Qassem Saadekkine arvioi lausunnossaan, että räjähdykset aiheutuivat ehkä mereltä ammutuista raketeista. Hän selitti, etteivät heidän resurssinsa riittäisi näin suuriin räjähdyksiin, ja siksi arvioi, että ehkä Israel oli ampunut raketit laivasta. Hän sanoi, että heidän tiedustelunsa oli saanut selville, että varastoissa säilytettiin mm. venäläisvalmisteisia Yackhont risteilyohjuksia, kuten hän selitti Reutersin toimittajalle. ”Ei se ollut FSA:n kohteena”, hän selitti Reutersin toimittajalle. ”Ei se ollut kapinallisten suorittama isku. Hyökkäys tehtiin joko ilmasta käsin tai ohjusiskuna Välimerellä olevasta aluksesta”. Hän kertoi kuulleensa ”valtavia räjähdyksiä, joiden suuruus ylittää heidän kapasiteettinsa, joten niiden tekijän täytyy olla uudenaikainen armeija, jollainen Israelilla on”, kuten hän pyrki osoittamaan.

ISRAELIN puolustusministeri Moshe Yaalon vakuutti tiistaina, ettei Israel sekaannu naapuri- maiden asioihin, mutta toimii, jos se katsoo asettamansa punaiset varoituslinjat ylitetyiksi. Hän lisäsi epämääräisesti, että aina kun Lähi idässä räjähtää, Israelia syytetään joka tapauksessa, minkä jotkut katsovat tarkoittavan huonosti salattua myönnytystä. Israelilla olisi tietenkin syy pyrkiä estämään Syyrian armeijaa saamasta Yackhont risteilyohjuksia, sillä yliäänen nopeudella lähellä meren pintaa kulkevia ohjuksia on vaikea havaita ja torjua. Israel varoitti aiemmin Venäjää, että IDF voi yrittää tuhota Venäjän toimittamia uudenaikaisia aseita, kuten S-300 ja Yackhont, mikäli se katsoo niiden uhkaavan Israelin turvallisuutta.
FSA:n edustaja syytti maanantaina, että IAF:n koneet olivat pommittaneet varasto-rakennuksen al-Qassia tukikohdassa al- Havan kylässä lähellä Homsin kaupunkia. Rakennuksessa säilytettiin hänen mukaansa Venäjän toimittamia S-300 it-ohjuksia.
EDELLÄ olevat tiedot tulevat Assadin hallitusta vastaan taistelevien FSA:n edustajien taholta, joten ilman vahvistusta toisista lähteistä niiden todenperäisyys on kyseenalainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169777#.UdzuRGJHT-k

2. VENÄJÄN YK:n lähettiläs Vitaly Churkin kertoi reporttereille - toimitettuaan ensin YK:n pääsihteerille 80-sivun mittaisen asiaa koskevan dokumentin – että Syyrian kapinalliset olivat käyttäneet maaliskuun 19. päivänä hallituksen valvomaa Aleppon Khan al-Assal lähiötä vastaan tekemässään Bashar-3 ohjusiskussa Sarinia. Iskussa kuoli 28 henkilöä, heitä 16 armeijan sotilaita, ja lisäksi 86 ihmistä haavoittui. Kapinalliset syyttivät hyökkäystä Assadin joukkojen tekemäksi.
CHURKIN kertoi reporttereille toimitettuaan asiakirjan YK:n pääsihteerille Ban ki-Moonille, että Assad oli pyytänyt Venäjää, läheistä liittolaistaan, tekemään tutkimuksia hyökkäyksestä sen jälkeen, kun YK:n tarkastusryhmä ei päässyt paikalle tutkimusten laajuudesta nousseiden erimielisyyksien vuoksi. Hän kertoi, että hyökkäyspaikalta otettuja näytteitä analysoitiin kemiallisten aseiden käyttöä vastustavan organisaation hyväksymässä venäläisessä laboratoriossa. Churkin kertoi edelleen, että tutkimusten mukaan hyökkäyksessä käytetty Bashar-3 raketti oli kotitekoinen ja että se oli täytetty Sarinilla. Edelleen, koska Sarinissa ei oltu käytetty kemikaalien reaktiota hidastavaa ainetta, mitä tarvitaan Sarinin pitkä-aikaista varastointia varten, tämä osoittaa, että se oli valmistettu kotioloissa vähän aiemmin. Aiemmin raportoitiin, että Al-Qaidan kanssa liitossa olevat ryhmät saivat kemiallisia aseita Irakista.

CHURKIN sanoi päätelmänään, että todisteet osoittavat kapinallisten käyttäneen valmistamiaan kemiallisia aseita Khan Al-Assal hyökkäyksessä. ”Käytettävissämme olevien tietojen mukaan Bashar-3 rakettien valmistuksen aloitti ns. Bashar Al-Nasser prikaati helmikuussa 2013. Prikaatilla on yhteyksiä FSA:n kanssa”.
Syyria kutsui maanantaina YK:n asettaman Syyriassa käytettyjen kemiallisten aseitten käytön tutkimusosaston johtajan Ake Sellstromin ja YK. aseistariisunnan johtajan Angela Kanen ulkoministeritason keskusteluihin Al-Assalin tapauksesta. Venäjä tulee kutsua voimallisesti.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon haluaa, että tutkimuksia kemiallisten aseitten väitetystä käytöstä Syyriassa on suoritettava muissakin kohteissa, kuin Al-Assalissa.

USA, Englanti ja Ranska ovat aiemmin väittäneet saaneensa todisteita, että kemiallisia aseita on käytetty Syyriassa. Churkin sanoo tukevansa YK:n esittämiä tutkimuksia, mutta sanoi epäilevänsä länsimaiden saamien todisteiden luotettavuutta. OBAMA syytti aiemmin suunnitellessaan lentokieltoa Syyriaan, että Assadin armeija on surmannut ainakin 150 siviiliä hyökkäyksissä, joissa on käytetty kemiallisia aseita. Venäjä vastustaa lentokieltoalueita Syyriaan kuten myös ulkomaiden puuttumista Syyrian sisällissotaan. USA:n johdolla Jordaniaan on koottu ulkomaisia joukkoja, jotka harjoittelevat jordanialaisten joukkojen kanssa kommandotyyppisten iskujen suorittamista Syyriaan, jos kapinallisten pelätään saavan käsiinsä Assadin armeijan kemiallisten aseiden varastoja. Näitä iskuja olisi voitava tukea ilmaiskuilla, jonka vuoksi lentokielto olisi tarpeen. http://www.timesofisrael.com/russia-syrian-rebels-used-sarin-nerve-gas/

3. ”MINUN nimeni on Rachel Corrie”, on nimenä yhden naisen esittämällä 90 minuuttia kestävällä teatterikappaleella, monologilla, joka käsittelee 10 vuotta sitten Gazassa Israelin armeijan pusku-traktorin surmaaman idealistisen, silloin 23-vuotiaan aktivistin ideologian taustoja. Esitys on vahvasti kantaa ottava ja poliittisesti latautunut, minkä takia sen esittäminen on kielletty monissa paikoissa kuten New Yorkin Broadway v. 2008, Torontossa ja Floridassa, useimmiten Israelia tukevien järjestöjen toimesta.  Maaliskuussa sitä esitettiin heprealaisena versiona filmijuhlien aikana Tel Avivissa, ja sunnuntaina Khan-teatterissa Jerusalemissa. Jerusalemin apulaispormestari David Hadari pyrki estämään kaupungin taloustuen näytökseltä, mutta kaupunki päätti osittaisesta rahoituksesta esitykselle.

Rachel Corrie kuului Kansainväliseen Solidaarisuusliikkeeseen (ISM), jonka jäsenet pyrkivät osallistumaan alistetuiksi katsomiensa ihmisryhmien taisteluun  oikeuksiensa puolesta. Israelissa heitä esiintyi usein TV-kuvissa tunkeutuen kielletyksi sotilaskohteiksi julistetuille alueille tyhmänrohkeasti panssarivaunujen tai traktorien eteen häiritäkseen niiden toimintaa. Rachel Corrie oli toisten ISM aktivistien mukana Gazan ja Egyptin välisellä alueella, jossa IDF pyrki sulkemaan Hamasin kaivamia tunneleita Egyptin puolelle, joiden kautta se toi aseita ja räjähteitä, mutta myös taloustarvikkeita ja jopa ihmisiä Gazaan. IDF:n puskutraktori oli tasoittamassa maata, kun Corrie jättäytyi sen eteen voidakseen estää, kuten aktivistit väittävät, sitä murskaamasta asuintaloa, mutta jonka oikeus havaitsi olleen tasoittamassa maata lähellä rajalinjaa. Corrien vanhemmat Cibdy ja Craig nostivat oikeudessa vaateen armeijaa vastaan syyttäen sitä heidän tyttärensä murhasta. Oikeus vapautti sekä IDF:n upseerit ja traktorin kuljettajan kaikista syytteistä todeten, että tapaus oli onnettomuus.

ISRAELIN poliittisesti jännittyneessä ja sähköisesti latautuneessa ilmapiirissä maan ollessa selviytymistaistelussa vihamielisten naapureittensa keskellä, joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen  ja juutalaisten ajaminen mereen, voidaan kysyä, onko tilanne oikea tuoden siihen vahvasti palestiinalaisia suosivia elementtejä heidän johtajiensa kieltäessä kaiken yhteistoiminnan Israelin kanssa ja valmistaen kansaansa Israelin vastaisiin veritekoihin?
PA:n johto nimesi Rachel Corrien nimiin kadun ja ravintolan Länsirannalla. Arabiankielinen versio näytelmästä kiersi PA:n alueilla v. 2008. http://www.timesofisrael.com/play-about-slain-activist-rachel-corrie-opens-in-jerusalem/

4. EGYPTIN Muslimiveljeskunta (MV), jonka poliittinen siipi on Vapaus- ja Oikeus-puolue, hylkäsi väliaikaisen presidentin Adli Mansourin laatiman lähitulevaisuutta koskevan ohjelman, jonka mukaan Egyptin perustuslakiin tehdyt muutokset ja tarkennukset laaditaan neljän ja puolen kuukauden aikana, ja maan parlamentin ja presidentin vaalit pidetään vuoden 2014 alussa. Suunnitelman nopean julkistamisen katsotaan väliaikaisen hallituksen pyrkimykseksi vakauttaa hallintoaan ja otettaan maasta. Sillä ei ole kummankaan suuren islamin tunnusten alla toimivan puolueen tukea, koska myös Salafistitien Al-Nour sanoutui irti yhteistoiminnasta.

Toinen kiirettä aiheuttava kysymys on pyrkimys osoittaa maailmalle, että Egyptin on nopeasti omaksumassa siviilihallinnon ja palauttamassa oikeuden ja järjestyksen maahan, mikä on elintärkeä länsimaisten avustusten ja diplomaattisen tuen varmistamiseksi.
Uuden hallinnon tärkein ja kiireellisin asia on maan talouden nostaminen kuilusta, jonne se oli luisunut MV:n hallituskauden aikana. Saudi Arabia ja UAV, joiden sanotaan antaneen tiedustelu- ja taloustukea armeijan komentajalle Abdel Fattah el-Sisille vallansiirron onnistumiseksi, ovat lupautuneet avustamaan Egyptiä miljarditukiaisilla. http://www.timesofisrael.com/egypts-muslim-brotherhood-rejects-transition-plan/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Knessetissä on herätetty henkiin kerran jo syrjäytetty lakiesitys, jolla estettäisiin ulkomaisen tuen turvin toimivien NGO-järjestöjen (Non Government Organisation) toiminta Israelissa. Esityksen toivat esityslistalle Ayelet Shaket (Bait Hayehudi) ja Robert Ilatov (Likutenu). He viittaavat lakiesityksessään järjestöihin kuten Breaking the Silence, Ir Amim ja lukuisia muita järjestöjä, jotka saavat miljoonia USD vuosittain eurooppalaisilta hallituksilta. Edellinen ryhmä julkistaa ja nostaa syytteitä oletetuista sotilaitten sotarikoksista, jotka perustuvat sotilaitten antamiin haastattelulausuntoihin usein tilanteista, joissa he eivät itse olleet mukana. Näitä voitaneen kutsua kuulopuheiksi, joilla ei pitäisi olla mitään todistusarvoa, mutta joita maan vasemmistoon kallellaan oleva oikeuslaitos korkeinta oikeutta myöten kuuliaisesti rekisteröi ja aloittaa oikeustoimet. Ir Amin puolestaan on voimallisesti Israelin oikeuksia vastaan Jerusalemin itäosiin nostattaen toistuvasti oikeusjuttuja maanomistuksesta ja arabeja kannattavista tapauksista. Lakiesityksessä sanotaan: ”NGO-järjestö ei voi saada ulkomaan hallituksen antamaa tukea yli 20 000 NIS vuodessa, jos sen palkattujen toimihenkilöiden tai johtajan päämäärä tai toiminta sisältää mitä hyvänsä seuraavista: 1. Vaatii IDF:n sotilaita kansainväliseen rikosoikeuteen, 2. Kehottaa boikotoimaan, poistamaan investointeja tai asettaa sanktioita Israelin valtiota tai sen kansalaisia vastaan, 3. Kieltää Israelin juutalaisena demokraattisena valtiona, 4. Kiihottaa rasismiin, 5. tukee ihollismaata tai terroriryhmää aseellisessa taistelussa Israelin valtiota vastaan. Shaked sanoi, ettei Israelin tule antaa ulkomaiden vaikuttaa sen imagoon ja arvoihin. Hän sanoi, että Israel on hyökkäyksen kohteena tuplasti, sillä ulkomaisen raha vaikuttaa äänestäjien mielipiteisiin ja pieni mutta äänekäs painostusryhmä pystyy saamaan äänensä kuuluviin paremmin kuin kansan enemmistö. Ilatov sanoi näiden ryhmien käyttävän hyväkseen julkista asemaansa toimiakseen Israelia vastaan juutalaisena, demokraattisena maana. ”Nämä NGO-järjestöt pyrkivät hajottamaan maan rakennusosia ja luodakseen epätarkkoja, negatiivisia ja subjektiivisia kuvia Israelista kansainväliselle yhteisölle”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169780#.Ud0XpmJHT-k
-          Haredi-puolue Shas ilmaisi tyrmistyksensä siitä, että sotilaspuvussa haredi-kansan asuma-alueella asuva sotilas joutui sen hyökkäyksen kohteeksi. Uskonnollinen sotilas joutui kivityksen ja häväistyksen kohteeksi vieraillessaan Mea Shearim-lähiössä Jerusalemissa. Shas-puolueen puheenjohtaja Ariye Deri sanoi olevansa shokissa sellaista iljettävyyttä kohtaan pienen ääriryhmän nuorison hyökättyä juutalaista sotilasta vastaan ilman häpeää ja myötätuntoa. Rabbi David Zwi Karlstein sanoi, että sellainen sotilas on varmaan opiskellut yeshivassa ja saanut rabbinsa hyväksyminen astuessaan asepalvelukseen. Hän sanoo, että asiasta voidaan keskustella, mutta sotilaan vahingoittaminen on häpeällistä. Sotilaita vahingoittava vahingoittaa omaa sieluaan. ”Jokainen varjelkoon omaa sieluaan”.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169781#.Ud0foWJHT-k
-          Ministeri Naftali Bennett puolusti Harediyhteisöä, jonka nuoret miehet olivat hyökänneet juutalaista sotilasta vastaan Mea Shearimissa Jerusalemissa todeten, ettei koko yhteisöä saa tuomita yksittäisen tapauksen perusteella. Bennett kirjoitti web-sivullaan: ”Hyökkäystä asepuvussa olevaa haredi-sotilasta vastaan omassa asuin-ympäristössään on pidettävä äärimmäisen vakavana, ja uskon poliisin pystyvän hoitamaan sen. Kuka tahansa vahingoittaa israelilaista sotilasta, joutuu vastuuseen”. Mutta Bennett arvioi sitten, että aivan yhtä vakavaa on tuomita koko haredi-kansa yksittäistapauksen vuoksi todeten, että päämääränä on saada haredikansa osaksi työelämää ja puolustamaan maataan vuoropuhelun kautta, ei kiihottaen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169783#.Ud0iwmJHT-k
-          Rajapoliisit pysäyttivät palestiinalaisen taksiauton tiellä no 60 Ein Yabrud tarkastus-pisteessä Samariassa tarkastusta varten. Autossa olleesta sylimikron kotelosta löydettiin ladattu automaattiase. Taksinkuljettaja ja autossa matkustanut henkilö vietiin kuulusteluihin. Toisessa tapauksessa ryhmä arabeja yritti hyökätä IDF:n asemaan, mutta sotilaat saivat sen estettyä. Yksi arabeista yritti siepata sotilaan aseen, mutta sotilaat pystyivät estämään sen vieden miehen kuulusteltavaksi.
             Yasser Abdel Rabbo tapasi Netanyahun tämän kotona, mikä on saanut PA:n johdon
             tuomitsemaan sen vakuuttaen, ettei sellainen ole sopivaa missään muodossa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinian-groups-decry-meeting-between-PLO-Israel-as-normalization-319323






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021