TIISTAI 25.06.13


TIISTAI 25.06.13

1. AAMUN uutislähteet väittävät, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas olisi myöntymässä USA:n ulkoministeri John Kerryn hillittömän painostuksen alla tapaamaan pääministeri Benyamin Netanyahun – mutta vain hyvin rajoitetun ajan, ikään kuin se olisi kaikkein tärkein asia maailmassa, mitä hän haluaa. On onnetonta, että Israelin pääministerit ovat antaneet tilanteen luisua tasolle, jossa ilman mandaattia ja kansansa kannatusta toimiva vararikkotilassa olevan auktoriteetin puheenjohtaja toimii samalla arvovallalla kuin Israelin pääministerit jopa niin, että hän määrää tahdin, jonka mukaan yhteyksiä hoidetaan.

PA:n johto käyttää tässä kuten sen tapana on, ”lupaa ja kieltää” taktiikkaa hämätäkseen vastapuolta ja pitääkseen kaikki mahdollisuudet vielä auki. Tässä toteutunee Lähi Idässä tunnettu tosiasia, että arabi haluaa neuvotteluissa aina pitää yhden pakotien, jota voi käyttää hyväkseen, ellei kaikki menekään kuin odotettiin. Joka tapauksessa PA:n taholta kehotetaan kuuntelemaan Ramallahin virallisia lausuntoja, eikä epämääräisiä huhupuheita.
KERRYN kerrotaan harkitsevan, että hän antaisi sekä Netanyahulle että Abbasille jotakin kiihotetta, jolla tapaamishalua nostettaisiin. Ei ole selvää, mitä hän antaisi Netanyahulle, mutta huhujen mukaan Abbasia lahjottaisiin terroristien vapauttamisella Israelin vankiloista sekä virallisella rakennuskiellolla Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. Lisäksi Kerry voi vilauttaa muutamia dollarinkuvia Abbasille, joka tiettävästi kerää niitä pankkitileilleen.

PA uhkasi aiemmin viedä Israelin vastaisia syytteitä Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen (ICC), mutta suostuu siirtämään ne, jos todelliset neuvottelut saadaan alkamaan.
Netanyahun sanotaan valmistelevan ennen Oslon sopimusta 1993 vankeuteen tuomittujen terroristien vapauttamista, mikä on ollut yksi Abbasin ennakkoehdoista. Näiden myönnytysten tarkoituksena on pelkästään  suostutella  Abbas tapaamaan Netanyahun valokuvatilaisuutta varten, mistään neuvotteluista ei olisi kysymys. Vähän samaan tapaan kuin Bill Clintonin 40 minuutin puhe Shimon Peresin 90-vuotisjuhlilla puolen miljoonan USD palkkiolla.
Abbas haluaisi vapauttaa vangit ennen 07.07 alkavaa islamin paastokuukautta, ramadania.
Ulkoministeri John Kerry saapuu Israeliin torstaina viimeistelläkseen Netanyahun ja Abbasin mahdollista tapaamista, jota vielä pidetään epävarmana. http://www.timesofisrael.com/diplomats-netanyahu-ready-to-release-palestinian-prisoners/, http://www.timesofisrael.com/abbas-may-be-ready-to-restart-talks-report/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4396578,00.html

2. ISRAELIN parlamentissa, Knessetissä, hyväksyttiin ensimmäisessä käsittelyssä lakiesitys, jolla säännöstellään beduiinikansan asuinalueita, ja siirrettäisiin ilman lupaa valtion maalle asettuneet beduiiniheimot suunniteltuihin kyläyhteisöihin, joissa heille on valmistettu vesi- ja viemäriverkostot sekä sähköyhteys, ja kaikki järjestettyyn yhteiskuntaan kuuluvat  opetus- ja terveyspalvelut ja muut installaatiot. Vapaaseen liikkumiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen tottuneet luonnonihmiset, jotka pystyttävät telttansa haluamaansa paikkaan, tämä järjestely kahlitsee heidän tärkeimmän ominaisuutensa - oman elämänsä hallitsemisen.
Toiseksi järjestetty yhteiskunta vaatii maksua palveluksistaan, mihin he eivät ole tottuneet. Perinteisessä arabiyhteisössä sheikki tai vastaavan aseman omaava heimopäällikkö toimii heimonsa pankkina, rahanlainaajana ja –säästökassana. Hän kustansi heimonsa jäsenten yllättävät lääkäri- ym. kulut, mikä erämaaolosuhteissa varmisti sosiaalisen turvallisuuden. PA:n arabiyhteisöissä on vaikeutena saada kansa maksamaan verojaan, mikä tendenssi on havaittavissa myös Israelin arabikaupungeissa.

UUDEN lain, jota kutsutaan nimellä ”Prawer Bill”, äänestystä edelsivät äänekkään tunnepitoiset kärttyisät puheet varsinkin arabikansanedustajien taholta, joille sivistyneen yhteiskunnan käyttäytymisnormit eivät ole vielä sisäistyneet, vaan he huutavat oman elekielensä saattelemana ulos kaiken sellaisena, kuin se heidän aivoissaan velloo. Tämä kuulunee itämaiseen keskusteluperinteeseen, eikä ole suinkaan vieras juutalais-yhteisöissäkään, mikä tasaiseen keskusteluperinteeseen tottunutta suomalaista kauhistuttaa, kunnes oppii ymmärtämään, ettei huonokuuloisuudelle voi mitään.
Arabikansanedustajat repivät  lakiesitysluonnoksensa noustuaan puhujapönttöön, ja Ahmed Tibi, joka valmistui gynegologiksi Kairon yliopistossa, kaatoi lisäksi vettä esityspaperille. Knessetin edellinen  puhemies Reuven Rivlin kehotti Knessetiä osoittamaan johtajuutensa ja
pääministeriä löytämään ratkaisun ongelmaan valtion ja beduiiniväestön välisissä suhteissa erinäisillä tahoilla esitetystä vastustuksesta huolimatta.
Knessetin puhemies Yuli Edelstein joutui poistamaan salista Ahmed Tibin (Raam -Tal) katsoessaan hänen ylittäneen kansanedustajalta vaaditut kohtuullisuusnormit.  Jamal Zahalke kutsui lakia epäoikeudenmukaiseksi, moraalittomaksi, epäinhimilliseksi, kuitenkin välttäen käyttämästä rasistisia syytteitä, mikä useimmiten liittyy kiihotuspuheisiin.

Kiihtyneen keskustelun aikana Knessetissä arabikansanedustaja Afou Agbaria (Hadash) kuulutti julkisesti omassa puheessaan kolmannen intifadan aloittamista Israelia vastaan. Häntä ärsytti muiden arabiedustajien tavoin lakiesityksen kohta, jossa mainitaan, että ne beduiinit, jotka eivät pysty todistamaan omistusoikeuttaan alueille, joille he ovat kylänsä kyhänneet, poistetaan ja siirretään suunnitelluille alueilla. Monet juutalaisedustajat pitävät tätäkin selvänä epäoikeudenmukaisuutena, koska sillä tunnustetaan heidän omistus-oikeutensa maalle, jota he eivät ole omistaneet, ja rajoitetaan Israelin tulevaa suunnittelua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169279#.UclALmJHT-k

3. AVI Issacharoff tarkastelee artikkelissaan viimeistä Gazasta Israeliin ammuttua kuuden raketin iskua, joista vain kaksi Grad-rakettia oli tähdätty osumaan maaleihinsa, mutta jotka Iron Dome tuhosi ennen niiden osumista Ashkelonin rakennuksiin. Artikkelin kirjoittaja lähtee toteamuksesta, että Hamas tekee kaikkensa estääkseen vihollisuuksien puhkeamisen Israelin armeijan kanssa tässä vaiheessa, jossa sen sekä varainhankinta että asetoimitusten vaikeutuminen häiritsevät pahoin sen toimintakykyä. Egypti tehostaa Siinailta Gazaan kaistalle johtajien tunnelien tuhoamista johtamalla niihin vettä, ja Hizbullah antoi Hamasin edustajille uhkavaatimuksen siirtyä pois Libanonista, ainakin sen hallitsemilta alueilta. Tämän sai aikaan Hizbullahin havainto Qusairyn kaupungin valtauksen yhteydessä, että Hamasin miehiä oli liittynyt heitä vastaan taistelevien kapinallisten joukkoihin. Tämä aiheuttaa ongelmia myös Iranin asetoimituksille Hamasin joukoille Gazaan.

Issacharoff ei artikkelissaan löydä kunnon syytä, miksi Islamic Jihad, jonka oletetaan ampuneen raketit, asettui tietoisesti vastustamaan Hamasin antamaa kieltoa hillitä liipaisin-sormeaan. Hän mainitsee, että Hamasin poliisi ampui Jihadin terrorisolun johtajan, mutta oliko tämä todellinen syy, ja tapahtuiko se ennen rakettien ampumista?
Artikkelissa kerrotaan lauantaina tapahtuneesta Hamasin poliisin tekemästä ratsiasta tunnetun huumekauppiaan Shujaiyya-kotiin, mitä Islamic Jihadin aktiivijäsen Raed Jundiya pyrki estämään. Jundiya sai surmansa, mutta on epäselvää, kuka hänet ampui. Jihadin mukaan hänet surmasi Hamasin poliisi. Hänen hautajaisissaan sunnuntaina Hamasin sotilasajoneuvo töytäisi Jihadin sotilassiiven komentajaa Mohammad al-Harazinia, mitä jihad pitää tahallisena syyttäen Hamasin pettureita heidän jäsenensä surmaamisesta. Ehkä Jihad halusi osoittaa rakettien ampumisella tyytymättömyyttään ja  rangaista Hamasia.
Palestiinalaiset eivät usko tämän jatkuvan, eivätkä myöskään usko, että se oli seurauksena palestiinalaislehden tietoihin, että IDF olisi pidättänyt Hamasin aktivistin Mohammad Abu Ridan Siinain niemimaalla, mikä tuntuu uskomattomalta. http://www.timesofisrael.com/in-gaza-its-business-as-usual/

4. UUTISOTSIKOITA
-          MAARIV-lehti raportoi aamun uutisissaan, että pääministeri Netanyahu on myöntymässä ulkoministeri Kerryn pyyntöön vapauttaa ennen 1993 Oslon sopimuksia vankeuteen tuomitut terroristit ennen heinäkuun 7. päivää alkavaa islamin paastokuukautta. Lisäksi raportin mukaan hän julkistaa rakennuskiellon Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosien juutalaisyhteisöihin ”hyvän tahdon eleenä Abbasille”. Vastapainoksi Abbas luopuisi muista ennakkovaatimuksistaan. Nämä ”myönnytykset” eli antautuminen pakon edessä, on nähtävä enemmän ”hyvän tahdon eleinä” ulkoministeri John Kerrylle, joka näyttää toimivan monella rintamalla samaan aikaan saamatta läpimurtoa yhdelläkään, mutta jonka ponnisteluja arvostetaan vilpittöminä ilman taka-ajatuksia.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169286#.UclH-GJHT-k
-          Terroristit avasivat tulen kohti bussia, joka anoi Hawaran arabikylän lähellä Sikemin (Nablusin) eteläpuolella. Luodit tunkeutuivat bussin sivulla oleviin laukkutiloihin, mutta onneksi kukaan ei haavoittunut bussissa. Laajat poliisi- ja sotilasosastot  tulivat välittömästi paikalle haravoiden ympäristöä syyllisten löytämiseksi. Hawaran alueella tapahtui samantapainen tulitusisku bussia vastaan Arielista Elon Morehin yhteisöön Biton risteyksissä lähes kolme viikkoa sitten. Bussin kuljettaja piti päänsä kylmänä jatkaen ajoaan IDF:n Samaria prikaatin läheiseen Bahad-tukikohtaan. Tämä viimeinen aseellinen hyökkäys panssaroitua bussia vastaan tapahtui tiistaiaamuna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169284#.UclKSGJHT-k
-          Egyptistä Israeliin ja Jordaniaan johtavaa kaasuputkea vastaan tehdyt terrori-iskut, joiden seurauksena kaasutoimitukset lopetettiin, tuli vuoden 2012 aikana maksamaan Israelille 187 miljoonaa USD. Talousministeriön pääkirjanpitäjä Michal Abadi-Boiangiu totesi raporttia esitellessään, että suhteellisen halvan kaasun asemesta Israel joutui käyttämään raskasta polttoöljyä, mikä tekee prosessista paljon kalliimman. Tämän seurauksena Israelin sähköyhtiön (ILC) velat nousivat 19 miljardiin USD vuoden 2012 lopulla, mikä vaikutti yhtiön investointeihin. PA:n arabien velat Israelin sähköyhtiölle noussevat yli 850 miljoonaan NIS. Egypti itse on kokemassa kaasun puutetta ja hallitus on joutunut vähentämään kaasun vientiä ulkomaille sekä kehottanut teollisuuslaitoksia vähentämään tuotantoaan energian säästämiseksi, kertoo Qatarissa ilmestyvä The Peninsula. Qatar lähettää lahjana Egyptin kansalle viisi rahtilaivallista nesteytettyä kaasua heinäkuun lopusta elokuuhun. Muslimiveljes-kunnan johtama hallitus ei ole pystynyt vakauttamaan Egyptin taloutta, mikä puolestaan aiheuttaa rajuja purkauksia 85 miljoonaisen kansan parissa hintojen noustessa ja työttömyyden pysyessä korkeana. Kesäkuun 30. päivänä presidentti Mursin hallintoa vastustavat uhkaavat järjestää miljoonan ihmisen mielenosoituksen, mihin Mursin kannattajat uhkaavat vastata vasta-mielenosoituksella. Egyptin armeija valmistautuu puuttumaan tarvittaessa tilanteeseen. Israelin kaasulöydöt mahdollistavat myös viennin. Hallitus teki äskettäin päätöksen, että 40 % kaasun-tuotannosta voidaan viedä ulkomaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169285#.UclMxGJHT-k
-          Kaksi arabia hyökkäsi juutalaista miestä vastaan Jerusalemin promenaadilla aikaisin maanantaiaamuna. Hän käveli pitkin rentoutumisaluetta Armon Hanatzim arabilähiön lähellä Jerusalemin eteläosassa. Kaksi nuorta arabia hyökkäsin parikymppisen juutalaismiehen kimppuun varoittamatta, mutta poliisin tulo paikalle säikäytti heidät pakosalle jsäästäen miehen vakavilta vammoilta. Poliisi aloitti tutkimukset. Arabien hyökkäykset juutalaisia vastaan ovat tulleet entistä julkeammiksi ja vaarallisemmiksi. Heidän päämääränään ei näytä olevan vain vahingoittaa, vaan tappaa. Jerusalemin ja sen lähiympäristön palomiehet ovat käyneet toivottamalta näyttävää taistelua toistuvia tuhopolttoja vastaan pääkaupungin alueilla. Alkukuukauden aikana he ovat joutuneet sammuttamaan ainakin viisi tuhopolttoyritystä Jerusalemissa; toukokuussa yrityksiä oli ainakin 13. Arabit ovat useissa tapauksissa kivittäneet palokuntalaisia, jotka tarvitsevat poliisin suojelua voidakseen täyttää velvollisuutensa. Terroristien kohteina ovat olleet erityisesti Armon Hanatziv Jerusalemin eteläosassa sekä IDF:n Ofarit tukikohta Scopus-vuoren alueella lähellä Issawiyan arabilähiötä. Viime aikoina tuhopolttoihin ovat liittyneet autoilijoiden kivitykset, petrolipommit sekä tulitukset Juudean ja Samarian maanteillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169271#.UclRvWJHT-k
-          Knesset hyväksyi ensimmäisessä äänestyksessä kesäajan jatkamisen lokakuun viimeiseen sunnuntaihin saakka, seuraten käytäntöä Euroopassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169278#.UclVcGJHT-k
-          Juudean ja Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika käytti tilaisuutta hyväkseen muistuttaen pääministeri Netanyahua kunnioittamaan isänsä tahtoa ja kieltäytyä julistamasta rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, vaikka käytännössä se on ollut voimassa vuoden alusta lähtien. Pääministeri Netanyhau osallistui Barkanin juutalaisyhteisössä peruskoulun avajaistilaisuuteen. Koulu nimettiin Netanyahun isän Ben-Zion Netanyahun mukaan. Mesika muistutti pääministeriä isänsä testamentista, jossa hän vaatii rakentamaan, eikä tuhoamaan. Hän muistutti myös pääministerin vaalilupauksista ja siitä, ettei rauha tarkoita lasten karkottamista kodeistaan, eikä heidän kotinsa ja tulevaisuutensa varastamista. - Kun muistutus vain tuottaisi tulosta, eikä kulkisi yhdestä korvasta sisään, toisesta ulos. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169261#.UclWI2JHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021