SUNNUNTAI 30.06.13


SUNNUNTAI 30.06.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerryn ponnistelut ”pienoishuippukokouksen” järjestämiseksi Israelin, Jordanian ja PA;n johtajien kesken on vielä aamun tunteina epävarmaa. Kerry on kuitenkin tehnyt enemmän kuin oman osansa saadakseen PA:n vastahakoisen, Netanyahua hyljeksivän puheenjohtajan joustamaan yhtä kuvausta varten, jotta olisi edes jotain liitettäväksi Kerryn toiminta-albumiin. Kerry tapasi Netanyahun kolmesti ja Abbasin kahdesti ja tapaa hänet vielä kolmannen kerran Ammanissa ennen palaamistaan Jerusalemiin, jossa hänen on määrä tavata Netanyahu neljännen kerran ennen iltapäivällä tapahtuvaa lentoaan Bruneihin Kaakkois-Aasian turvallisuutta koskevaan konferenssiin. Mieheltä vaaditaan todella paljon pystyäkseen pitämään ajatuksensa koossa hyppiessään kokouksesta toiseen.

Jordanian lehdistö ehti jo kertoa, että ”huippukokouksesta” olisi jo sovittu, mutta siviili-puolustusministeri ja turvallisuuskabinetin jäsen Gilad Eiland vakuutti, että sellaisen  kokouksen järjestyminen  on vielä auki. ”Parhaan tietämykseni mukaan Abu Mazen vaatii edelleen ennakkolupauksia, joihin meillä ei ole mitään halua suostua”, hän sanoi selittäen, että Abbas vaatii kaiken toiminnan lopettamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa, ennen Oslon sopimusta tuomittujen terroristien vapauttamista ja että 1949 aselepolinjat  neuvottelujen lähtökohdiksi.
”Oleellisin kysymys meille on varmistaa Israelin kansalaisten turvallisuusnäkökohdat. Me emme suostu vaatimuksiin  ennakkoehtoina neuvotteluille”, Eiland kertoi TV-2:n ohjelmassa ”Meet the Press”. ”Turvallisuuskabinetin jäsenenä äänestän mitä tahansa vaatimuksia vastaan ehtona neuvottelujen aloittamiseksi”.
Kiinalainen Xinhua uutistoimisto kertoo, että Abbas pitää Netanyahun tarjouksia Ammanin kokouksen järjestämiseksi liian pieninä.  Abbas on kuin sulhanen, joka kertoo häävierailleen, että heidän lahjansa ovat liian vähäpätöiset ja vaatii enemmän. ”Netanyahun tarjoama vapautettavien vankien määrä on liian pieni eikä tiesukujen ja tarkastuspisteiden poistaminen Juudean ja Samarian teillä tyydytä Abbasia”, kuten Xinhua kertoo.

KERRY joutui peruuttamaan lauantaiksi sopimansa tapaamisen Abu Dabissa. Hän luopui ajan säästämiseksi autosaattueesta siirtyessään Jerusalemin ja Ammanin väliä käyttäen siihen helikopteria. Kerry sanoi Kuwaitissa viikko sitten, että ”aika on rauhan pahin vihollinen. Ajan kuluminen mahdollistaa rauhan vastustajien täyttävän syntyneen tyhjiön”.
Analyytikot pyrkivät selvittelemään, mistä Abbasin jääräpäisyys johtuu. Erään arvion mukaan Abbas ei halua sopimusta Israelin kanssa minkäänlaisin ehdoin, vaan hän haluaa saada kaiken YK:n päätösten kautta. Erään arvion mukaan hän romuttaa koko Palestiinan Auktoriteetin (PA) ja ojentaa avaimet YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille. Tämän johdosta Kerry halusi neuvottelujen alkavan ennen YK:n istuntokauden alkua, joka jo ehti alkaa. Toiseksi Kerry pelkää arabivaltioissa edelleen muhivan väkivallan leviävän Israeliin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Kerry-to-meet-with-Abbas-in-Ramallah-for-third-time-318172

2. JP:n artikkelissa kolumnisti Haviv Rettig Gur varoittaa Netanyahua, että jättäessään puolueensa sisäisen yhtenäisyyden retuperälle, hänellä on korkea aika saada puolueensa tuki taakseen ennen elintärkeitä neuvotteluja palestiinalaiskysymyksestä. Gur aluksi viittaa Netanyahun yksinvaltaisen hallitustavan olevan perua hänen Yhdysvaltain oleskelunsa ajoilta, jonka presidenttiä hän pyrkii jäljittelemään. Hänen johtamansa Likudin menestyksen romahtaminen 7 edustajan verran olisi luullut herättävän hänen huomionsa, mutta nyt näyttää siltä, että puolueen sisällä nousee voimakas uuden polven johtama oppositio, joka vaatii muutoksia tapaan, jolla puoluetta johdetaan.
Tämä on uutta, sanoo Gur, sillä puheen-johtajalla ei ole ollut mainittavaa haastajaa Sharonin ajolta vuodesta 2005 lähtien.
Tänään sunnuntaina 30. kesäkuuta pidetään kahdet vaalit Likudin sisällä, yksi oleellisen tärkeä puolueen kansallisen politiikan kannalta, toinen koskien puolueen sihteeristöä, joka vastaa puolueen operaatioista ja taloudesta, ja jonka puheenjohtaja Yisrael Katz  joutuu taistelemaan uusien ehdokkaiden, Miri Regev, Gideon Saar, Gilad Erdan ja Silvan Shalom, kanssa, joskin hänen uskotaan selviytyvän voittajana, arvioi Gur. Vaalitappion myötä puolue menettää satoja tuhansia NIS kuukaudessa, mikä pahoin häiritsee sen taloutta. 
Likudin toisessa vaalissa valitaan sekä puolueen keskuskomitean että  puoluekanslian puheenjohtajat. 3600 jäsenen keskuskomitea valitsee Knessetin vaaliehdokkaat. Tämä oikeus poistettiin keskuskomitean sisällä havaitun korruption vuoksi, mutta palautettaneen takaisin. Vahvin ehdokas puheenjohtajan paikalle on Danny Danon.

Puoluekanslian tehtäviin kuuluu puolueen poliittiset kansaa kohtaavat kysymykset alkaen talouskysymyksistä ja päättyen palestiinalaisongelmaan. Kansliaa johti Danny Naveh, joka lähti politiikasta vuosikymen sitten, että uutta ole valittu jättäen kanslian johdon tuuliajolle. Tämä lienee sopinut hyvin Netanyahulle, joka on saanut hääriä kukkona tunkiolla.
Puoluekanslian puheenjohtajaehdokas on Zeev Elkin. Sekä Danon että Elkin vastustavat myönnytysten tekemistä PA:lle ja Palestiinan valtion perustamista.

Gur Sanoo artikkelissaan, että Netanyahu on syrjinyt yhteyden pitämistä jopa puolueen johtavien henkilöiden kanssa, hänellä ei ole suosikkiehdokasta kumpaankaan toimeen, ja mikä pahinta, hän näyttää kadottaneen tuntonsa siitä, mitä puolueen sisällä liikkuu.
Gur päätyy pohdiskeluissaan siihen, että vaikka puolueen sisäiset instituutit eivät yhtyisikään Netanyahun myönnytyksiin ja sopimuksiin palestiinalaisten kanssa, se ei kaataisi hänen johtavaa asemaansa hallituksessa eikä estäisi sopimusten voimaantuloa.
Viime viikolla Netanyahu päätti kutsua puolueen aktivistit yhteiseen kokoukseen, mikä osoittanee, että sanoma on mennyt perille. Tilaisuus pidetään viikon loppupuolella. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-alone-at-the-top/

3. EGYPTISSÄ mursin kannattajat ja häntä vastustavat järjestäytyvät tänään pidettävää suurmielenosoitusta varten, jossa vaatimuksena on presidentti Mursin ero.
Tämän päivän mielenosoitusten organisoinut Tamarod nuorisoliikkeen edustajat alkoivat kokoontua Kairon Tahrir-aukiolle lauantai-iltana pystyttäen sinne telttojaan ja kojujaan.
Mursin kannattajat pystyttivät samoin telttojaan Kairon Rabia al-Adawiya moskeijan lähelle Nasserin kaupunginosassa, heitäkin tuhansittain, joskin vähemmän kuin Tahrir-aukiolla. Mursin kannattajat kuuluvat Muslimiveljeskuntaan, jotka pyrkivät estämään ei-uskonnollisten ja vapaamielisten rynnäköt heidän syrjäyttämisekseen.

TUNNOT sekä Kairossa että Aleksandriassa ja Port Saidissa ilmentävät sytytyslangan odottavan sytyttäjäänsä aiheuttaakseen räjähdyksen, jonka seurauksia ei kukaan pystyne arvioimaan. Jännitys on jatkunut pitkin edellistä viikkoa, jonka aikana surmattiin kahdeksan ihmistä, yksi heistä amerikkalaisjuutalainen opiskelija, joka puukotettiin kuolleeksi hänen pyrkiessään tallentamaan näkymiä kameraansa.
Egyptissä elätellään toiveita, että maan vahva armeija pystyisi estämään veriset yhteenotot, mutta armeijan komentaja ei omassa lausunnossaan halunnut ottaa kantaa puolesta eikä vastaan. Armeija voi lopulta joutua menemään väliin, mikäli tilanne kehittyy vaaralliseksi ja yleistä turvallisuutta uhkaavaksi.
Nuoret ”uutta vallankumousta” kannattavat aktivistit keräsivät 22 miljoonaa allekirjoitusta, joissa vastustetaan presidentti Mursin politiikkaa ja vaaditaan hänen eroaan.
Egyptiläisen lähteen mukaan presidentti Mursi perheineen siirrettiin pois Kairon presidentin palatsista hänen kaartinsa suojaamana jonnekin turvataloon Kairon ulkopuolella. Myös palatsin henkilökunta poistui kaiken varalta. http://www.timesofisrael.com/a-replay-of-mubaraks-twilight-this-time-with-morsi/

4. KANSANEDUSTAJA Nissan Shlomiansky (Bait Hayehudi) kehottaa sivuuttamaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kokonaan, jos haluaa rauhaa palestiinalaisten kanssa, sillä hänen ennakkovaatimuksensa ovat täysin kohtuuttomat, ja jos niihin suostutaan, tilanne vain pahenee entisestään. Hän arvioi, että palestiinalaiset kaipaavat  neuvotteluja enemmän kuin me. ”Asettaessaan ennakkoehdoksi terroristien vapauttamisen tarkoittaa samaa kuin kieltäytyminen neuvotteluista”, hän sanoo
Aiemmin Gila Gamliel (Likud) esitti samansuuntaisia mielipiteitä. ”Vaatimukset ovat naurettavia. Pääministeri on tehnyt asenteensa selväksi, ettei hän hyväksy ennakko-ehtoja, ja uskoakseni Knessetin enemmistö, myös keskustaan kuuluvista, kannattaa pääministeriä”. ”Palestiinalaisten mielettömät vaatimukset osoittavat taas kerran, ettei he halua rauhaa”, Gamliel selitti. Netanyahu sanoi kuitenkin Kerrylle ennen tämän kolmatta Ammanin matkaa, että hän on valmis keskustelemaan Abbasin vaatimasta rakennuskiellosta.
Tuntematta kaikkia taustatekijöitä sivusta katsoen Netanyahu on pelannut oman kätensä tässä pokeripelissä hyvin kehnosti kuunnellessaan USA:n ohjeita olkansa takaa. 
5. uutisotsikoita
-          Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoo, että turvallisuusjoukot ovat aloittaneet laajan ratsian Betlehemin alueella kitkeäkseen pois sinne pesiytyneet terroristit, ja lisäten: ”Lukuisia pidätyksiä on tehty”. Operaatio sai alkunsa Nissim Zeevin (Shas) tekemän parlamenttikyselyn johdosta IDF:n johdolle, ”mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt Betlehemin lähellä Raakelin hauta-kammiolla äskettäin sattuneen hyökkäyksen johdosta”. Palestiinalaisten hyökkäykset ovat lisääntyneet sekä tässä Raakelin haudan lähistöllä että Patriarkkain mausoleumin lähellä Hebronissa ja etenkin Jerusalemissa. IDF.n mukaan terroristit ovat käyttäneet hyökkäyksissään kotitekoisia kranaatteja. Danon selvitti, että Betlehemin alueelle on lähetetty uusia joukkoja vastaavien hyökkäysten estämiseksi. Pidätyksiä on myös suoritettu menemättä kuitenkaan yksityiskohtiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169430#.Uc_nWGJHT-k
-          Jerusalemin kaupungin ja asuntoministeriön välillä syntyneen sopimuksen mukaan pääkaupunki tulee laajentamaan Har Homan lähiötä rakentamalla sinne 930 uutta asuntoyksikköä. Kaupungin talouskomitea hyväksynee sopimuksen kokouksessaan tänään. Asuntoministeriö lupaa tukea asuntojen hintaa antamalla kuhunkin 100 000 NIS tukipaketin, kuten MAARIV-lehti kertoo. Talouskomitean hyväksyvä päätös on viimeinen este urakkatarjousten pyytämisen tiellä. Har Homa on yksi kiistanalaisista alueista Jerusalemissa, jotka Israel liitti virallisesti pääkaupunkiin, mutta joita PA vaatii itselleen. Har Homa rajoittuu Sur Baher arabikylään ja uusi laajennus katkaisee kylän yhteyden Betlehemin suuntaan, ainakin teoriassa.  Elisha Peleg Jerusalemin neuvostosta sanoo päätöksen osoittavan, että salainen rakennuskielto Jerusalemissa ei ole totta, mutta ei myöskään auta rauhankeskusteluja. Päätöksen sattuminen Kerryn vierailun aikana voidaan hänen mukaansa nähdä myös siten, ettei Israel hyväksy vieraiden puuttuvan asioihinsa. http://www.timesofisrael.com/jlem-to-approve-930-discounted-housing-units-beyond-green-line/
-          Arabikevät näyttää ehtineen jo Sudaniinkin, jossa tuhannet mielenosoittajat tulvivat lauantaina Khartoumin kaksoiskaupungin Omdurmanin kaduille vaatien maata diktatorisesti hallitsevan veteraanipresidentin Omar Hassan al-Bashirin eroa. Opposition edustajat ovat kyllästyneet ruuan korkeisiin hintoihin ja maassa rehottavaan korruptioon. Tarkkailijoitten mukaan lauantain mielenosoituksiin otti osaa jopa 10 000 ihmistä. Heidän iskulauseensa muistuttivat niitä, mitä mielenosoittajat käyttivät Tunisiassa, Libyassa ja Egyptissä. Reutersin raportin mukaan sotilaita ja poliiseja seurasi mielenosoitusta sivusta puuttumatta siihen. Bashir saa kannatusta armeijan ja ääri-muslimien taholta. Hän ei pidä opposition mielenosoituksia vakavina ja sanoo murskaansa ne . Sudanin talous on ollut sekaisin maan eteläosan erottua siitä 2011 muodostaen oman valtionsa, jonka asukkaat ovat pääasiassa kristittyjä ja maailman valtauskontoihin kuulumattomia animisteja ja muita. Riitaa on aiheuttanut maan öljylähteitten omistus ja niiden hyödyntäminen. http://www.reuters.com/article/2013/06/29/us-sudan-protest-idUSBRE95S0FK20130629
-          Iran rakentaa merisatamaa Sudanin rannikolle Punaisellamerellä. Sen kautta aiotaan kuljettaa Sudaniin ja siitä edelleen panssarivaunuja, ohjusjärjestelmiä, itsetoimivia tykkipatteristoja ja muuta aseistusta lähinnä Syyrian ja Hizbullahin tarpeisiin. Presidentti Bashir vuokrasi maan Iranille Port of Sudanissa. Tämä on toinen Iranin rakentama merisatama Punaisellamerellä Eritreaan rakennetun Assabin jälkeen, kertoo Debkafile artikkelissaan. Iranin vallankumouskaartin upseerit ja asiantuntijat ohjaavat satoja sudanilaisia työntekijöitä rakennushankkeessa, jolla on kiire. http://www.debka.com/article/23072/Iran-secretly-building-in-Port-Sudan-military-supply-base-for-Syria-Hizballah
-          Viikonvaihteen aikana Israelissa hukkui 3 ihmistä ja 13 haavoittui, kaksi heistä hengenvaarallisesti. Nuorin hukkunut oli 14 kuukauden ikäinen vauva, joka putosi perheen uima-altaaseen Omerissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169435#.Uc_0C2JHT-k

Lämpötila, Jerusalem: Sunnuntai 19-29; Maanantai 19-26; Tiistai 21-28; Keskiviikko 22-30 C-astetta. maanantaina puolipilvistä, muuten lähes pilvetöntä. (Times of Israel)
Kinneretin vedenkorkeus on –210.055, 294 sm alemman punaisen viivan yläpuolella. https://twitter.com/kinbot



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019