SUNNUNTAI 09.06.13


SUNNUNTAI 09.06.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoutuu päättäväisesti irti apulaispuolustus-ministeri Dannu Danonin torstaina julkaistussa haastattelussa ilmaisemastaan arviosta, että voimakas enemmistö sekä hallitus-koaliittiossa että hallituksessa vastustaa kahden valtion periaatetta palestiinalaisten kanssa ja tulee estämään Palestiinan valtion perustamisen, jos sellainen esitys koskaan tulee äänestykseen.

PÄÄMINISTERIN kanslia sanoo lausunnossaan, ettei Danonin kanta edusta pääministerin eikä Israelin hallituksen käsitystä asiasta. Times of Israelin toimiston ja Raphael Ahrenin kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että pääministerin kanslia teki harvinaisen poikkeuksen vallitsevaan käytäntöön välttää sapattikäskyn rikkomista ja otti lauantaina suoraan yhteyttä lehden toimistoon tehdäkseen täysin selväksi, että pääministeri on kiinnostunut aloittamaan neuvottelut palestiinalaisten kanssa ilman ennakkoehtoja, ja että hänen asemansa kahden valtion periaatteen toteuttamisen puolesta on edelleen voimassa.
Kanslian lausunnossa ”PA:n johtoa kehotetaan aloittamaan suorat neuvottelut Israelin kanssa välittömästi voidakseen keskustella kaikista eteen tulevista kysymyksistä. PA voi niissä nostaa esiin vaatimuksiaan ja me teemme samoin, jotka tulevat käsittämään muiden muassa tiukat turvallisuusvaatimukset, Israelin tunnustaminen juutalaisten kansallisvaltiona, sekä julistus konfliktin lopettamisesta”.
Times of Israel arvioi, että Danonin mielipiteet häiritsivät pahoin Netanyahun yöunia ja herättivät tiettyä pettymystä kansainvälisesti paljastaen hallituksen sisäisen ristiriidan juuri ennen John Kerryn seuraavaa Israelin matkaa 11. -12. kesäkuuta.  Kerry on ehdottomasti kahden valtion periaatteen kannattaja, mutta pelkää ajan luisuvan käsistä.

DANON analysoi tilannetta haastattelussaan todeten, ettei kysymyksestä kahdesta valtiosta ole keskusteltu hallituksessa, mutta että jos sellainen esitys tuotaisiin hallitukseen, Likudin enemmistö ja Bait Hayehudi äänestäisi sitä vastaan. Hän jatkoi todeten, että Netanyahu jatkaa esityksiään suorista neuvotteluista hyvin tietäen, ettei PA tule koskaan hyväksymään hänen vaatimuksiaan. Toiseksi hän toteaa, että vaikka sopimusesitys saataisiinkin ja se tuotaisiin hallituksen istuntoon, jopa Likutenun 31:n kansanedustajan parissa enemmistö vastustaa Palestiinan valtion perustamista, ja että 10 vuotta sitten Likudin keskuskomitea julkaisi lausunnon, jossa se hylkäsi Palestiinan valtion perustamisen, eli juridisesti Likun vastustaa kahden valtion periaatetta. Netanyahu totesi Bar Ilan yliopistossa pitämässään puheessa v.2008 kannattavansa kahden valtion periaatetta.
Monet hallitusyhteistyöhön kuuluvat merkittävät ministerit ja kansanedustajat vastustavat kahden valtion periaatetta. Sitä kannattavat periaatteessa vain Yesh Atid ja Hatnua puolueet, joilla on yhteensä 25 edustajaa Knessetissä Likutenun ja Bait Hayehudin vastaavaa 43:a edustajaa vastaan.  (Likutenu = Likud + Israel Beitenu)
Danon totesi haastattelussa, että ”tällä hetkellä meillä ei ole neuvottelukumppania eikä siten ole ollut tarvetta keskustella asiasta hallituksessa. Mutta jos Kerryn painostuksesta neuvottelut saadaan alkamaan ja sopimus syntymään, silloin meillä on hallituskriisi”. http://www.timesofisrael.com/pmo-urgently-distancing-itself-from-deputy-ministers-comments-says-government-wants-two-solution/

2. JERUSALEMIN Länsimuurilla pelättiin tänään alkavan ikävän näytöksen Women of the Wall sunnuntaiaamun kuukautisen rukoustilaisuuden ja sitä vastustavan ääriortodoksisen mielen-osoituksen välillä. Ortodoksit vakuuttivat tuovansa paikalle kymmeniä tuhansia ortodoksimiehiä eri puolilta maata, mutta sunnuntaiaamuna heitä oli kokoontunut paikalle vain useita satoja. Nuorukaisia oli kielletty saapumasta tilaisuuteen.
Women of the Wall edustajia saapui paikalle kolmisensataa, jotka poliisin suojeluksessa ohjattiin naisille varattuun osaan Länsimuurin edessä olevaa aukiota.

Poliisi oli varautunut tilaisuuteen tuomalla paikalle satoja poliisiupseereita. He olivat vahvistaneet miesten ja naisten alueita erottavia raja-aitoja. Naiset kokoontuivat puistossa, josta poliisi ohjasi heidät Länsimuurille tilaisuutta varten avatusta sisäänkäynnistä.
Poliisin varotoimista huolimatta pientä kähinää syntyi ortodoksi- ja Women of the Wall naisten välillä ortodoksinaisten huutaessa solvauksia kutsuen heitä pyhäinhäpäisijöiksi.

ULTRA-ORTODOKSIEN edustaja totesi, että tarkoituksena oli tuomalla paikalle kymmeniä
tuhansia ortodokseja estää pelkällä massallaan naisten suorittama pyhän paikan häpäiseminen. Hän katsoo naisten pyrkivän aiheuttamaan riitaisuuksia, mikä tulee estää. 

WOMEN of the Wall kokoontuu joka uuden kuun alussa Länsimuurille ylistämään Israelin Jumalaa. He ovat aiemmin tuoneet mukanaan Tora-rullia ja lukeneet niistä otteita muurilla, mutta jättivät ne pois tällä kertaa, koska Muurin rabbi Shmuel Rabinovitch oli kieltänyt niiden tuomisen vedoten aiempaan sopimukseen, joka kieltää ne naisilta. Sen sijaan naiset pitävät harteillaan perinteisesti vain miesten pitämiä rukousliinoja tupsuineen (tallit) ja tefillim (phylakteries) saatuaan tuomarin tulkinnan, jonka mukaan ne ovat sallittuja.
Women of the Wall asianajaja lupaa suorittaa tarkemman tutkimuksen naisten oikeuksista Länsimuurilla, erityisesti oikeuteen lukea Tora-rullasta Länsimuurilla. Aiemmin poliisi on toiminut hyvinkin väkivaltaisesti poistaessaan muurilta naisia, joiden he ovat katsoneet rikkovan sopimuksia ja siten aiheuttavan yleistä häiriötä.
rabbi Weiss totesi tilanteesta, että Länsimuurin toinen nimitys ”Itkumuuri” on paikallaan, sillä ”Jumala itkee juutalaisen kansansa eripuraisuutta Pyhän Vuoren juurella”.
Tel Avivin yliopiston suorittaman mielipidetutkimuksen mukaan 48 % israelilaisista kannattaa naisten oikeuksia harjoittaa hartauttaan Länsimuurilla haluamallaan tavalla. http://www.timesofisrael.com/police-prepare-for-western-wall-showdown/

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Venäjän presidentti Putin oli perjantaina soittanut pääministeri Netanyhaulle, jo kolmannen kerran kuukauden sisällä, kuten Kreml ilmoitti kärkevässä lausunnossaan lauantaina. Putin on vakavissaan tarjotessaan venäläisiä joukkoja Syyriaan Itävallan vetämän 377 YK:n rauhanturvaajan tilalle. YK:n taholta tyrmättiin tarjous suoralta kädeltä vedoten sopimukseen, ettei YK:n viiden pysyvän jäsenmaan joukkoja saa käyttää rauhanturvatehtäviin Syyrian ja Israelin välisellä aseettomalla vyöhykkeellä.
Venäjä vastasi tähän, että sopimus on vuosikymmeniä sitten (1974) hyväksytty, ja että on aika muuttaa sitä vastaamaan aikamme realiteetteja.

Debkafile toteaa, ettei Venäjä aio noin vain luopua esityksestään, mutta koska sen laatiminen ja käsittely YK:ssa voisi viedä aikaa, Venäjä suunnittelee vievänsä joukkoja Syyriaan joka tapauksessa, mutta ne pysyttelisivät aseettoman vyöhykkeen pohjoispuolella odotellessaan asian käsittelyn etenemistä. Ne tuskin olisivat aseettomia, sillä ne joutuisivat joka tapauksessa puolustamaan itseään kapinallisjoukkojen hyökkäyksiä vastaan.
Kremlin lausunnossa pidettiin Israelin median kertomuksia siitä, miten kapinalliset olivat miehittäneet Quneitran kaupungissa ainoan rajaterminaalin, liioiteltuina, koska muutama kapinallinen oli päässyt livahtamaan sinne syyrialaisten sotilaitten nukkuessa, mutta kapinalliset pakenivat nähdessään kolmen syyrialaisen panssarin lähestyvän.

DEBKAFILE  analysoi tilannetta todeten, että Putinin päätös venäläisten joukkojen lähettämisestä Syyriaan on vastine USA:n lähettämille joukoille Jordaniaan. Kuten äskettäin kerrottiin, 1000 USA:n merijalkaväen sotilasta rantautui Aqavassa Jordanian eteläkärjessä levittäytyen Syyrian vastaiselle rajalle estääkseen taistelujen leviämisen rajan yli ja toiseksi ollakseen valmiina kommandohyökkäyksiin Syyrian puolelle, jos kemialliset aseet ja ohjukset ovat vaarassa joutua kapinallisten käsiin, tai jos halutaan jouduttaa Assadin hallituksen kaatumista. Joukkojen suojana on F-16 koneita ja Patriot ilmatorjuntapattereita.
Nämä sotilaalliset toimet  asettuvat suoraan Venäjän intressejä vastaan.
Artikkelin mukaan Putin ei ole tehnyt lopullista päätöstä asiassa kuten ei myöskään, koska kiistanalaiset S-300 ilmatorjuntaohjukset ja muut huippuaseet toimitetaan Syyrialle. http://www.debka.com/article/23030/Putin-acts-to-override-Israeli-UN-objections-to-Russian-troops-on-the-Golan

4. UUTISOTSIKOITA
-          Ympäristöministeri Amir Peres hyökkäsi rajusti Danny Danonin lausuntoa vastaan, jossa hän hylkää kahden valtion periaatteen. Peretz sanoo, että joka hautaa kahden valtion periaatteen, asettaa koko sionismin idean vaaralle alttiiksi. Vasemmiston kauhunäkymä on tilanne, jossa Israel lopullisesti mukautuu yhden valtion periaatteen taakse. Hän sanoo puolueensa liittyneen hallitukseen edistääkseen kahden valtion periaatetta, ja he tulevat jatkamaan samalla linjalla. Hatnua-puolueella on kuusi kansanedustajaa ja sen puheenjohtaja oikeusministeri Tzipi Livni sai Netanyahulta valtuudet johtaa rauhankeskusteluja. Perets on sydämeltään Labour-puoleen jäsen, josta hän erosi ja liittyi Livnin puolueeseen riitauduttuaan Shelly Yachimovichin kanssa puolueen johtajuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168725#.UbQ1pGJHT-k
-          USA:n lähettiläs YK:n ihmisoikeusneuvostoon Eileen Chamberlain Donahue esitti voimakkaan hyökkäyksen YK:n nimittämän Lähi Idän erityisreportterin Richard Falkin laatimaa raporttia vastaan, jossa hän käsittelee arabien asemaa Israelissa. USA:n lausunnossa Richard Falkin laatimaa raporttia kutsutaan äärimmäisen yksipuoliseksi ja harhaanjohtavaksi. USA kehottaa YK:ta ja sen jäsenmaita vapauttamaan Falk nimityksestään ja erityisreportterin toimistaan täysin sopimattomana YK:n maineelle ja uskottavuudelle. Falkin raportti on tarkoitus esitellä UNHRC:n kokouksessa 10. kesäkuuta. Vaikka raportti ei ole vielä julkinen, sitä on kierrätetty jäsenmaiden edustajien keskuudessa. ADL, voimakas juutalaisjärjestö sanoo USA:n vastineen tervetulleeksi ja esittää, että Falk eroaa toimistaan välittömästi, tai jos hän ei siihen suostu, hänet erotetaan. Ironista tässä on se, että Falk on juutalaista sukua, edustaen näitä itseään vihaavia juutalaisia, jotka kiivaimmin hyökkäävät Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168729#.UbQ4MGJHT-k
-          Lontoon moskeijan tuhopoltto viime viikolla oli poliisin arvion mukaan kosto britti-sotilaan Lee Rigbyn raakalaismaiselle teurastukselle. Täysin tuhoutuneen kaksikerroksisen Somali Bravanese Welfare Associationin omistaman rakennuksen raunioista löydettiin kirjoitus ADL (English Defense League). Poliisi aloitti tutkimukset tästä ja lukuisista muista moskeijoita vastaan tehdyistä hyökkäyksistä sotilaan kaulan katkaisemisen aiheuttamasta suuttumuksesta johtuen Itä Lontoon eteläosassa. Muslimit käyttävät hyväntekeväisyysjärjestöiksi naamioituneita järjestöjä varojen keräämiseksi kansainvälisen terrorismin hyväksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168730#.UbQ7WGJHT-k
-          Kymmenet tuhannet mielenosoittajat tulvivat tänään Turkin kaupunkien kaduille osoittaakseen mieltään pääministeri Erdoganin harjoittamaa Turkin islamilaistamis-politiikkaa vastaan. Istanbulin Taksim-puiston välikohtausta, joka aloitti mielenosoitukset hallituksen päätettyä muuttaa sen liike- ja asuntokortteleiksi, ei enää pidetä protestien varsinaisena aiheena. Istanbulin pormestari vakuutti, ettei puistoa muuteta liike- ja asuntokäyttöön, vaan sinne aiotaan rakentaa Turkin historiaan liittyviä rakenteita, mutta kuka hänen lupauksiaan kuuntelee ja uskoo? Erdogan vakuuttaa jatkavansa valitsemallaan teillä ”eikä aio antaa muutamien terroristien ja ulkomailta ohjattujen mielenosoitusten estää suunnitelmiensa toteuttamista”. Hän vihjaa, että Iranin agentit ovat voineet kiihottaa kansaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168726#.UbQ9j2JHT-k
      Valppaat rajapoliisit estivät puukotusyrityksen Hebronin Patriarkkain mausoleumilla (Ma´arat HaMachpelah) lauantaiyönä. Kahden aikaan aamuyöstä 18-vuotias arabinuorukainen Hebronin Abu Sneineh lähiöstä hyökkäsi kohti poliiseja huutaen ja heiluttaen pitkää keittiöveistä. Poliisit ottivat välittömästi puolustusaseman osoittaen aseensa häntä kohti. Nuorukainen pysähtyi havaittuaan tilanteensa toivottamaksi ja pysähtyi, jonka jälkeen hänet pidätettiin ja vietiin kuulusteltavaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168727#.UbQ_OGJHT-k
-          Assadin neuvonantaja väittää, että IDF:n agentit toimivat Syyrian kapinallisten joukoissa neuvonantajina ja jopa toimittaen heille aseita. Hän väittää, että Qusairyn valtauksen jälkeen kapinallisten tiloista löydettiin Israelissa valmistettuja kranaatteja. Israelin viranomaiset tyrmäävät syytöksen todeten, ettei Israel ole sekaantunut Syyrian taisteluihin eikä halua tehdä niin tulevaisuudessa. http://www.timesofisrael.com/assad-advisor-israel-orchestrating-syrian-rebels/
-          USA liittyy Lähi Idässä käytävään Cyber-sodankäyntiin, josta se syyttää ennen kaikkea Irania. USA:n presidentti Obama keskusteli Kiinan presidentti Xsin kanssa Kiinan harjoittamasta Cyber-sodasta USA:n sisällä tunkeutuen hallituksen ja yritysten tietopankkeihin varastaen niiden tietoja ja arkaluonteisia dokumentteja. Joittenkin mielestä kolmas maailmansota on jo alkanut, sitä käydään tietokoneilla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389845,00.html


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019