PERJANTAI 21.06.13


PERJANTAI 21.06.13

1. ”OSLO on epäonnistunut, ja nyt on korkea aika siirtyä eteenpäin uusin aloittein”, sanoi apulaisliikenneministeri Tzipi Hotoveli puhuessaan Tel Avivin yliopistossa tilaisuudessa, jossa oli tarkoitus muistaa Oslon sopimusten allekirjoittamisen 20-vuotispäivää. Tilaisuuteen osallistuivat myös kansanedustaja  Yitzhak Herzok (Labour) sekä tri Yair Hirschfeld, joka on yksi Oslon sopimusten laatijoista. ”Oslon sopimusmalli ei toimi ja on aika ajatella laatikon ulkopuolella. Kahden valtion periaate ei ole toteutuskelpoinen, mutta ei myöskään nykyisen tilanteen jatkuminen, joka johtaa Israelin laillisuuden kieltämiseen ulkovaltojen toimesta”, Hotoveli selitti puheessaan todeten, että ”Israelin tulee opetella elämään yhteistoiminnassa Palestiinan Auktoriteetin arabien kanssa” lisäten: ”Meidän tulee ulottaa Israelin hallintavalta Juudeaan ja Samariaan ja antaa arabeille täysi kansalaisuus mukaan lukien siviilioikeudet ja velvollisuudet. Demografia osoittaa selvää juutalaisenemmistöä, ja sen turvaamiseksi meidän tulee keskittyä miljoonan ulkomailla asuvan juutalaisen tuomiseksi Israelin vuosikymmenen aikana”, Hotoveli selitti näkemystään jatkaen:

”NELJÄ hallitusta työskenteli Oslon periaatteiden pohjalta pystymättä toteuttamaan sen tärkeimpiä päämääriä – rauhaa ja Israelin aseman parantamista maailman silmissä. Rauhan näky murskautui terrorihyökkäysten aallokossa Rabinin ja Barakin hallitusten aikana. Siitä välittämättä Israelin hallitukset jatkoivat ratkaisun löytämistä, vaikka samaan aikaan palestiinalaiset toistamiseen kieltäytyivät runsaskätisistä tarjouksista, kuten Ehud Barakin tarjous Jerusalemin jakamisesta ja Ehud Olmertin tarjous palestiinalaisten paluuoikeudesta”.
Hotoveli valitti PA:n entisen pääministeri Abu Alan jäämistä pois konferenssista, mikä hänen mielestään osoittaa PA:n mieluummin ottavan etäisyyttä rauhaan Israelin kanssa.
”Palestiinalaisten osanottajaan jäätyä pois konferenssista vain israelilaiset ja ulkomaiset osanottajat keskustelevat keskenään palestiinalaisten juostessa rauhaa pakoon”.

YITZHAK Herzog myönsi omassa puheessaan, että juutalaisyhteisöjen karkottaminen Gush Katifista osana irrottautumista Gazasta oli virhe aiheuttaen syviä traumoja kansassa.
”Meidän tulisi erottautua arabeista, mutta Israel elää syvässä epäilyksessä eikä usko, että sillä on rauhankumppani, eikä Gazan esimerkkiä voida irrottaa tästä yhteydestä”, Herzog analysoi tilannetta todeten, että ”PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on tehnyt historiallisen virheen juostessaan karkuun sen sijaan, että neuvottelisi pääministeri Netanyahun kanssa”.
Hän lohkaisi pientä leikkiä Netanyahu kustannuksella todeten: ”Lapid ja Bennett ovat omineet Netanyahun agendan jättäen hänelle vain lupaukset suostua neuvotteluihin”.

2. Pääministeri Netanyahu puhui presidentin konferenssin päätöstilaisuudessa eilen todeten: ”Rauhan tilan säilyttämiseksi meidän tulee olla vahvoja sekä tänään että tulevaisuudessa, sillä rauhanmalli, joka kyseenalaista turvallisuutemme ei ole kestävä, enkä tule koskaan spekuloimaan Israelin ja sen kansa turvallisuudella”, hän selitti jatkaen. ”Sen tähden, kun puhumme huomisesta, tarkoitan sillä rauhan, turvallisuuden ja myös varallisuuden huomista”.
”Israelin tulee pysyä vahvana, ja kaikkein suurin vaara, mikä meitä uhkaa on se, että kaikkein vaarallisin ase maailmassa joutuisi kaikkein vaarillisimpien hallitusten – varsinkin yhden hallituksen - käsiin. Emme voi sallia, että Iran saa käsiinsä ydinpommin”.
Netanyahu totesi, että Iranin kansa haluaa parempaa huomista, kuten presidentin vaalit selvästi osoittaa, mutta Iranin diktaattori kieltää tämän ja estää kansaa saavuttamasta sitä. Hän totesi presidentti Rouhanin ensimmäiseksi sanoneen, että ”Iranin oikeudet tulee turvata, mutta hän ei viitannut kansan, vaan Iranin oikeuksiin, tarkoittaen tällä oikeutta ydinpommiin”.
Pääministeri analysoi edelleen todeten, että Iranin uudella hallituksella on uusi tyyli, mutta entinen sisältö; se on uusi taktiikka nimeltään ”neuvottele ja rikasta: hymyile, puhu ja etene pommin rakentamiseksi”. Hän vaati kansainvälistä yhteisöä lisäämään painostustaan Irania vastaan, koska kysymys on kansainvälisestä ,mutta ennen kaikkia Israelin, turvallisuudesta.

Siirtyen rauhanprosessiin Netanyahu toisti kehotuksensa PA:lle tulla neuvottelemaan ilman ehtoja sanoen olevansa valmis kun palestiinalaiset ovat. Hän lähti historiasta alkaen ”vuodesta 1920, jolloin arabit enimmäistä kertaa hyökkäsivät juutalaisten maahanmuutto-toimistoa vastaan Haifassa vuoteen 1967 saakka, 47 vuoden aikana, he hyökkäsivät kiivaasti juutalaista valtiota vastaan riippumatta sen rajoista, koska tarkoituksena oli sammuttaa sen vielä heikkona hiipuva elämän liekki kerta kaikkiaan ja lopullisesti”. Netanyahu viittasi Gazan evakuoimiseen kuvitellen sen lopettavan vihollisuudet sieltä, mutta se toi vain raketit jättäen  juutalaiset hämmästelemään, miksi kaikki nuo raketit ja tulitus? Vastaukseksi palestiinalaiset sanovat: ”Palestiinan vapauttamiseksi”, millä he tarkoittavat Bershevaa, Ashkelonia, Jaffaa, koko Syyria-Palestiinaa, mukaan lukien Israelin valtion alue.

Netanyahu sanoi, että palestiinalaiset ovat jakaantuneet kahteen pääleiriin: Niihin, jotka avoimesti vaativat Israelin tuhoamista terroria käyttäen, ja niihin, jotka kieltäytyvät vastustamasta edellisiä. Hän sanoo, että todellinen rauha tulee vasta sitten, kun PA:n johto rohkenee avoimesti tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, hyväksyen juutalaiset asumaan rinnallaan muinaisessa kotimaassaan itsenäisenä kansana, mikä on tärkein kohta.
Netanyahu vakuutti juutalaisten haluavan rauhaa Israelissa, Lähi Idässä, koko maailmassa sanoen rukoilevansa sitä ja odottavansa toisten rukoilevan myös tätä samaa rukousta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169148#.UcPx-2JHT-l
David Bedein, Israel Research News Agency, puhui presidentin konferenssissa myös sanoen tulleensa esittämään kysymyksiä, miksi kansalle ie kerrota koko totuutta, vaan syötetään puolivalheita, ja miksi kansa ei suostu avaamaan silmiään nähdäkseen totuuden, mihin Oslon sopimukset ovat johtaneet. Hän selitti että sana ”hasbara” tarkoittaa totuuden kertomista, selittämistä, totuudellisen tiedon antamista, valittaen, että vain harva esittää kysymyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169132#.UcP7JWJHT-k

3. PÄÄMINISTERI Netanyahu, Bibi, toimi ulkoministerin ominaisuudessa – koska ulkoministeriä ei ole nimitetty Libermanin tilalle, joka odottaa oikeuskäsittelyn etenemistä – isäntänä Israelissa vierailevalle EU:n ulkoministeriön johtajalle Catherine Ashtonille – jonka pätevyyttä virkaansa olisi korkea aika kyseenalaistaa – pyrkien selittämään asioita, kuten ne Israelissa nähdään ja koetaan. Bibi selitti vieraalleen, ettei Iranin uuden presidentin myhäilevän ystävällisen hymyn ja tyynnyttelevien sanojen tule antaa johtaa itseään harhaan, sillä tuon naamion taakse kätkeytyy murhanhimoinen ja säälimätön tappaja. Bibi selitti, että tulee tutkia hänen tekojaan eikä sanojaan, sillä se oli hän, joka lauloi USA:n turvallisuus-järjestöt uneen 2003 saaden ne uneksimaan, että Iran oli lopettanut kaiken toiminnan ydinteollisuuden alalla kuitenkin samaan aikaan kehottaen ydinteollisuuden parissa työskenteleviä kiihdyttämään tahtiaan. Se oli hän, joka johti hallitusta vastaan protestoivien hakkaamista, pidättämistä ja heittämisestä vankiselleihin mielipuolisen kidutuksen alla odottaen vain armeliasta kuolemaa, joka lopettaisi heidän kärsimyksensä.

EI OLE kysymys poliittisesta pyörittämisestä vaan siitä, että sentrifugit jauhavat lisää rikastettua uraania, ja tämän tulee loppua, ja sen toteuttamiseksi on tärkeää, että EU yhdessä USA:n  Israelin ja maailman kaikkien vastuullisten tahojen kanssa vaativat Iranin ydinpommi-prosessin lopettamista.
Toisena aiheena Bibi otti esille Hizbullahin tapauksen, jota EU arkailee nimittää terrori-järjestöksi ihmetellen, jos tämä ei ole selviö, mikä on sitten terrorijärjestö, kuten hän kyseli.
”He murhaavat ihmisiä oikealta ja vasemmalta, he murhaavat ihmisiä ilman rajoitusta, mukaan lukien Euroopan mantereella, kuten havaittiin Bulgariassa ja Kyproksella”.
Kolmanneksi Bibi otti esiin rauhanprosessin sanoen olevansa valmis neuvotteluihin ja tukevansa ulkoministeri John Kerryn ponnisteluja sen hyväksi.

CATHERINE ASHTON vastasi Netanyahun puheeseen sanoen, että EU tukee täysin Kerryn ponnisteluja, koska se on oikea tie eteenpäin. Hän tunnusti Israelin turvallisuusvaateet, joiden hän sanoi olevan lähtökohta puuttumatta yksityiskohtiin. Hän kiitteli tilaisuutta saada keskustella Netanyahun kanssa Iranin presidentin vaalien jälkeen sanoen olevansa ”etuoikeutettu johtaessaan kahden polun prosessia”.
Ainoa soraääni oli hänen vaatimuksensa, että Israelin tulee lopettaa Gazan saarto huomioimatta ollenkaan, miten monta sataa rekka-autoa kuljettaa päivittäin kaikenlaisia tavaroita ja ruoka-aineita kuten myös sähköä ja polttoöljyä Gazan kaistalle. Tulee mieleen, että oli löydettävä jotain, josta moittia. ”Jolla on silmät, mutta ei näe, ja korvat eikä kuule”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169133#.UcQCTWJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169155


4. UUTISOTSIKOITA
-          Siviiliasuinen turvallisuusmies ampui Länsimuurin WC-tiloissa juutalaisen miehen ilmeisesti erehtyen hänen aikeistaan. Nelissäkymmenissä oleva mieshenkilö tuli WC-tiloista huutaen Allahu Akbar (Allah on suurempi) samalla vetäen jotain taskustaan, jota vartija luuli aseeksi. Hän avasi tulen miestä kohti. Häntä yritettiin elvyttää 20 minuutin ajan tuloksetta, vaan hän kuoli vammoihinsa. Miehen todettiin vierailleen muurilla toistuvasti, mutta vartija ei ilmeisesti tuntenut häntä, eikä sitä, että miehellä oli mielenterveysongelmia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169158#.UcQK_2JHT-k
-          Gazan kaistaa rautaisessa otteessaan pitävä Hamasin terrorijärjestö sanoo aloittavansa uudelleen Israelin kanssa yhteistoiminnassa epäiltyjen teloittamisen. Syytetty henkilö KC tuomittiin teloitettavaksi hirttämällä, kirjoittaa Hamasin sisäministeriön tiedottaja Islam Shahwan facebookin sivullaan. Tämä on viides yhteistoiminnasta tuomittu palestiinalainen Gazassa vuoden alusta lähtien, sanoo AFP. Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007 IDF:n vedettyä joukkonsa 2005 ensin karkotettuaan juutalaisasukkaat Gush Katifista samana vuonna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169152#.UcQM4mJHT-k
-          Kansanedustaja Yaacov Litzman (Yahadut Hatorah) esittää lakia, jonka mukaan jokaisen, joka kieltäytyy työskentelemästä tai liiketoimista  haredi-kansan edustajan kanssa, tulee rangaista ankarasti diskriminoinnin takia. Litzman selittää, että lain tarpeellisuus tuli esiin viimeistä hallitusta muodostettaessa, jossa ortodoksipuolueet sivuutettiin neuvotteluista vain uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi. Hän katsoo, että on korkea aika poistaa haredi-kansan syrjiminen Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169159#.UcQOv2JHT-k
-          PA:n pääministerin virkaan 02.06. 2013 nimitetty Hassan Hamdallah jätti eilen eroanomuksensa virastaan poistuen toimistostaan ja ajaen yksityisautollaan kotiinsa Tulkarmiin. PA:n johto lähetti välittömästi delegaation hänen kotiinsa pyrkien taivuttamaan häntä peruuttamaan eroanomuksensa, mutta ilman tulosta. Tämä on valtavaa hämmennystä aiheuttava takaisku Abbasille, joka kuvitteli nimittäessään Nablusin yliopiston arvostetun presidentin johtamaan nimittämäänsä hallitusta, saavansa suurimmat länsimaiset rahoittajansa uskomaan, että kaikki on hyvin, että luotettava henkilö vastaa PA:n  rahapussin hoidosta ja nostaa PA:n arvostuksen tasolle, jossa se oli Salaam Fayadin aikana. Hamdallah arvioi, että hänellä olisi pääministerille kuuluva arvovalta ja päättämisoikeus, mutta todettuaan, että Abbasin nimittämille kahdelle varapääministerille oli delegoitu hänelle kuuluvaa valtaa, hän katsoi turhaan kuluttavansa omaansa ja PA:n aikaa antautuessaan vain rivityöntekijäksi Abbasin suunnittelemassa korruptiorenkaassa, ja katsoi parhaaksi erota ajoissa. PA:n virkailijat ovat pyrkineet vakuuttamaan, ettei pääministeriksi nimitetty riidellyt Abbasin kanssa, mutta kyllä hän varmaan kyseli yhtä jos toistakin ennen ratkaisevaa eropäätöstään, ehkä akateemisen henkilön diskreetillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169145#.UcQQhGJHT-k
-          Israelin terveysviranomaiset ovat huolissaan, että Saudi Arabissa puhjennut uusi virustauti MERS, Middle East Respiratory Syndrome, voi levitä Mekkassa käyvien pyhiinvaeltajien mukana Israeliin. Taudin olemassa olo on ollut tunnettu jonkin aikaa, mutta vasta nyt siitä on alettu kirjoittaa ja informoida julkisuudessa, kirjoittaa New York Times. Tauti on samankaltainen kuin v. 2003 todettu SARS, mutta on tappavampi ja leviää helpommin ja nopeammin. Tautiin on kuollut 38 ihmistä ja siihen sairastuneiden kuolleisuus on 65 %., SARS:lla se oli 8 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169141#.UcQUMWJHT-k
-          Cisco-yhtiön johtaja John Cahmbers vakuuttaa, että uuden supernopean internetin  ja fiber-ptisen kaapeliyhteyden ansiosta, joka tullaan asentamaan kaikkialle Israeliin järjestelmän testaamiseksi käytännössä, koko Israelin yhteiskunta tulee kokemaan suuren muutoksen. Chambers maalailee, miten nämä uudet näkymät tulevat aiheuttamaan vallankumouksen terveyshuollosta opetusjärjestelmään. Hän arvioi, että koko maailma tulee seuraamaan digitaaliteknologian suomia avuja ja kehitystä elämän kaikilla aloilla, jota Israelissa testataan. http://www.timesofisrael.com/cisco-ceo-super-fast-internet-will-make-israel-test-case-for-digital-world/






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019