MAANANTAI 10.06.13


MAANANTAI 10.06.13

1. PA:N virkailija Jibril Rajoub, joka johtaa PA:n olympiatoimikuntaa ja jalkapallofederaatiota, sanoi muutamia päiviä sitten arabiankielisen TV-yhtiön urheilukanavan haastattelussa, että koko Palestiina joesta mereen on miehitettyä aluetta PMW:n käännöksen mukaan. Hän vastasi toimittajan kysymykseen, tuleeko FC Barcelona Israelin vierailunsa aikana vierailemaan myös miehitetyillä alueilla, Rajoub vastasi: ”He tulevat miehitetyille alueille, sillä koko alue joesta mereen (Jordanjoesta Välimereen) on miehitetty”. Toimittaja tarkensi silloin sanoen, että hän tarkoitti Israelin miehittämiä alueita, mihin Rajoub vastasi: ”Tarkoitatko 1948?” Toimittaja totesi todella tarkoittaneensa Israelin 1948 miehittämiä alueita, mihin Rajoub vastasi tähän tapaan: ”Se oli israelilaisten typerä yritys tehdä jonkinlainen urheilutapahtuma yhdessä. Totta kai he pyrkivät käyttämään Barcelonaa viikunanlehtenä peitelläkseen rikoksiaan palestiinalaisten urheilua vastaan”.

JIBRIL RAJOUBIN haastattelu tuli julkisuuteen kolme päivää sen jälkeen, kun Israelin ääri-vasemmistolaisen puolueen Meretzin puheenjohtaja Zehava Galon kritisoi sitä, että puolustusministeri Moshe Yaalon oli lauantai-iltana kieltäytynyt antamasta Rajoubille lupaa osallistua Meretzin järjestämään Kansallisen Turvallisuustutkimuksen konferenssiin Tel Avivissa. Yaalon sanoi lausunnossaan: ”Päätin estää Jibril Rajoubin pääsyn Israelin alueelle, sillä vaikka hänet Israelin lehdistössä esitetään joskus jopa miellyttävänä henkilönä – itse asiassa on kysymys henkilöstä, joka viime aikoina kiihottaa Israelia ja sen asukkaita vastaan hyvin vakavalla tavalla, kritisoiden pääministeriä sanoilla, joita en halua toistaa, ja kyseenalaistaa Israelin laillisuuden urheiluinstituutioissa”.
”En voi hyväksyä tilannetta, jossa henkilö levittää demonisoinnin ja vihan sanoja meitä vastaan kuten pahin kiihottaja, ja samaan aikaan pyytää päästä Israelin valtion alueelle ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut”. Rajoub puhui Presidentin konferenssissa vähän aiemmin.
Toisessa PMW:n kääntämässä Rajoubin puheessa hän kutsui juutalaisia ”saatanallisiksi ja huoran pentujen sionisteiksi”; toisessa videossa hän kutsui pääministeriä koiraksi. Rajoub sanoi äskettäin, että jos hänellä olisi ydinpommi, hän ei epäröisi iskeä sillä Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168763#.UbVd92JHT-k, http://www.timesofisrael.com/pa-official-barred-from-tel-aviv-conference/

2. FATAH Tanzimin entinen johtaja Marwan Barghouti, joka Israelin tuomioistuimessa tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta, antaa toistuvasti lausuntoja vankisellistään käsin.
Viimeisessä tiedotteessaan hän kritisoi kovin sanoin USA:n ulkoministeri John  Kerryn pyrkimyksiä saada yli neljä vuotta siirtyneet rauhankeskustelut udelleen alkuun todeten: ”USA ei ole puolueeton kriisinratkaisija ja rauhankeskustelut Israelin kanssa ovat saavuttaneet täydellisen umpikujan”.  Hän esitti mielipiteensä kirjeessä, jonka hän sai salaa lähetettyä asianajajalleen toimitettavaksi edelleen kiinalaiselle Xinhua uutistoimistolle.

BARGHOUTI syytti presidentti Obamaa, että tämä oli estänyt Palestiinaa saamasta täyttä itsenäisyyttä YK:ssa ja sen alaisissa järjestöissä. ”Presidentti Obama on pettänyt monien odotuksen maailmassa. Hän on epäonnistunut saadakseen Israelin taipumaan rauhan-prosessin vaatimuksiin. Hän ei ole tähän saakka näyttänyt tähän saakka todellista haluaan toteuttaakseen kansainvälisen laillisuuden vaatimuksia”. Hän väitti USA:n lisänneen poliittista ja sotilaallista tukeaan Israelille ja kehotti Obamaa vatimaan Israelia lopettamaan miehityksen ja sallimaan itsenäisyyden Palestiinan valtiolle.

BARGHOUTI sanoi, että palestiinalaiset vastustavat taloudellista rauhaa täydellisen itsenäisyyden kustannuksella vaatien pakolaisten täyttä paluuoikeutta. Hän varoitti palestiinalaisia suostumaan neuvotteluihin ilman ennakkoehtoja sanoen sen vahingoittavan palestiinalaisten kansallisia intressejä. Hän luetteli Abbasin asettmat ennakkoehdot palaamiseksi neuvotteluihin Israelin kanssa hyläten arabiliiton lisäykset rauhan-suunnitelmaansa aluevaihdoista Israelin kanssa todeten, ettei sillä ole oikeutta tehdä myönnytyksiä Israelille. Hän vaati kansanvastarinnan aloittamista, koska Israel ei ole kiinnostunut rauhasta palestiinalaisten kanssa, eikä edistystä tapahdu ilman sitä.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas kokee Barghoutin kirjeen varsin kiusallisena, sillä se asettaa hänet temppelinharjalle, ja houkutus on suuri suostua USA:n miljardiavustuksiin.
PA:n ulkoministeri Riyan Malki syytti Israelia, että sen hyökkäävyys ja kieltäytyminen
lopettaa rakennustoiminta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sabotoivat Kerryn ponnistelut saada rauhankeskustelut alkamaan, ja häntä säesti PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo todeten, ettei Israel ole kiinnostunut kahden valtion periaatteesta.

USA:n ulkoministeri John Kerry peruutti tiistaiksi ja keskiviikoksi suunnitellun Israelin vierailunsa ilmeisesti todettuaan, ettei ilmapiiri ole suotuisa. Israelin viranomaiset kääntävät  tämän yösalaisin todeten, että jos ongelmia olisi, Kerry olisi varmasti kiirehtinyt paikalle.
Netanyahun suunniteltu Puolan vierailu samoihin aikoihin on voinut vaikuttaa siirtoon.

3. TIMES OF ISRAEL kertoo lähteisiinsä vedoten, että pääministeri Netanyahu tarjoutui viime vuonna vapauttamaan Mahmoud Abbasille 50 ennen 1993 Oslon sopimuksia tuomittua palestiinalaista, joista useilla on verta käsissään, houkutellakseen Abbasin tapaaman hänet. Abbas hylkäsi tarjouksen vaatien että kaikki 107 ennen 1993 tuomittua palestiinalaista tulee vapauttaa vain yhtä tapaamista vastaan, jossa hän olisi esittänyt rauhanehtonsa.
Lehdelle nimettömänä pysyttelevän PA:n virkailijan antamien tietojen mukaan Abbas voisi olla halukas tapaamaan Netanyahun, jos tämä vapauttaa kaikki 107 ennen Oslon sopimuksia tuomitut palestiinalaiset, mutta ei osannut sanoa, asettaisiko Abbas muita vaateita.
Pääministerin kanslia ei halunnut kommentoida asiaa.

PA:n nimettömänä pysyttelevän virkailijan mukaan, joka on Abbasin uskottu, ”ennen Oslon sopimuksia tuomittujen veteraaninen vapauttaminen on Abbasille strateginen vaatimus”.
Hän epäröi sanoa suoraan, josko tämä riittäisi Abbasille suostua tapaamaan Netanyahua.
Abbasin keskeisimpiä vaatimuksia on ollut kaiken ”setlementtitoiminnan” lopettaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Kuitenkin rakennustoiminta niissä on noussut 176 %  kolmen ensimmäisen kuukauden aikana edellisvuodesta.
Netanyahu on lähettänyt Abbasille viestejä sekä neuvonantajansa Molchon ja PA:n neuvottelijan Erekatin että Jordanian kuningas Abdullah II:n kautta ilman tuloista. Tarjoukseen sisältyy ehto, että Netanyahun täytyy tavata Abbas kasvokkain foto-op tilannetta varten. Ehkä pääministerin tulisi muistaa, että turhan liehittelevä ja innokas kosinta voi karkottaa morsiamen entistä kauemmas. Miehen tule osoittaa miehekkyyttä, ei hempeyttä. http://www.timesofisrael.com/abbas-rejected-netanyahu-offer-to-free-50-pre-oslo-prisoners-for-new-talks/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168756

4. Jpostin vakiokolumnisti Barry Rubin kirjoittaa kolumnissaan 10.06.2013 otsikolla Kerryn hämmentävä rauhanprosessin pakkomielle. Rubin on sitä mieltä, että sanoessaan yötä päivää työskentelevänsä palestiinalaisongelman kimpussa Kerry unohtaa kokonaan luvanneensa toimia samoin lukuisissa muissa ongelmakimpuissa, Syyria, Irak, Afganistan, Egyptin muslimiongelmat, ja lukuisissa muissa kiireistä huomiota vaativissa kohteissa.
Rubin ei hyväksy Kerryn määritelmää, että se, ettei asiaa olisi jo ehditty ratkaista moneen kertaan, johtuu kyynisyydestä. ”Kysymys ei ole kyynisyydestä vaan lapsellisuudesta”, Rubin heittää Kerrylle takaisin todeten, että ilmeisesti kukaan ei ole kertonut Kerrylle, että viimeinen tilaisuus menetettiin 13 vuotta sitten Camp Davidissä v. 2000. Rubin kelaa asiaa:
-          PLO:N, PA:n ja Fatahin johtaja Yasser Arafat hylkäsi tarjouksen Palestiinan valtiosta pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa ja 20 miljardin USD alkupaketin valtiolle.
-          Arafat aloitti verisen viisi vuotta kestäneen sodan, joka vaati 2000 israelilaisen hengen. (Lisäksi kolme kertaa suuremman määrän palestiinalaisia)
-          Bill Clinton tarjosi vielä runsaammin, mutta Arafat hylkäsi senkin.
-          Arafat kieltäytyi vielä sittenkin, kun hänet oli piiritetty Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa, missä vain USA:n painostus pelasti hänet nöyryyttävältä tappiolta.
-          Camp Davidin jälkeen 13 vuoden aikana PA ei ole halunnut vilpittömiä neuvotteluja.
-          Puolet  maasta, jota Abbas haluaa, on Hamasin valvonnassa, joka työskentelee Israelin tuhoamiseksi suostumatta minkäänlaisiin rauhanehtoihin.
-          Islamistien juhliessa voittojaan Hamasin suosio nousee, Fatah leimataan petollisen antautumismielen kannattajaksi. Tämä on arabille kuolemansynti.
-          Kerryn tarjous 4 miljardin paketista turismin kohentamiseksi hylättiin 24 tunnin aikana. PA:n päämääränä on saada kaikki mahdollinen ennen neuvotteluja.
Rubin pitää naurettavina Kerryn pelotteluja, että Israelin tulee valita juutalaisen ja demokraattisen valtion välillä todeten, että jos se ei vaarantunut 35 vuoden aikana, ei nytkään. Hän olettaa, ettei Israel hallitse palestiinalaisia, heillä on oma hallintonsa, ja kuka välittää siitä, kuinka paljon heitä on? Rubin katsoo Israelin ja PA:n  vakuuttelut  -tutkivansa tarkoin eri vaihtoehtoja - vain tosiasian peittelyksi, ettei kumpikaan halua neuvotteluja, mutta Kerryn mieliksi ja haluksi olla loukkaamatta hänen mieltään, teeskentelevät olevansa tosissaan. Hän jopa katsoo Kerryn painostuksen nopeista ratkaisuista vaarantavan USA:n uskottavuuden arabimaitten silmissä. Hän pelkää Kerryn kokevan hämmentävän tappion. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/The-Region-Kerrys-embarrassing-peace-process-obsession-315969

5. UUTISOTSIKOITA
-           Pääministerin kanslia vakuuttaa, ettei mitään rakennuskieltoa ole asetettu Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin eikä Jerusalemin itäosiin. Armeijan radio kertoo kuitenkin, että Israelin hallitus on asettanut tosiasiallisen rakennuskiellon Jerusalemin itäosiin. Armeijan radio kertoi maanantain lähetyksissään perustuen Israelin siviilihallinnon, Yeshhaneuvoston tietoihin juutalaisyhteisöistä ja Jerusalemin kaupungin tilastoihin, jotka kaikki toteavat yhtäpitävästi, ettei uusia asuntoja ole markkinoitu 1967 sotaa edeltävän vihreän linjan itäpuolella vuoden alusta lähtien. Israelin maahallitus ILA vahvistaa, että pääministerin kanslia on antanut epävirallisen määräyksen rakennuskiellosta noilla alueilla. Jerusalemin asema on tietenkin yksi kinkkisimmistä ratkaista potentiaalisissa rauhan neuvotteluissa, mutta tilannetta tuskin parantaa Israelin hallituksen aristelu kertoa asia julkisuudessa kuten se on, eikä luimistella tyhjien lupausten valheellisessa peitossa ”olla valmis neuvottelemaan ilman ehtoja missä ja milloin vain”. Tämä antaa PA:lle tilaisuuden esittää julkisuudessa omia toistuvia vaatimuksiaan, kuten se tekeekin, ilman, että Israel reagoi niihin mitenkään. Likudin kansanedustaja Ofir Akunis vakuutti viime viikolla, ettei hallitus ole syyllinen rakennus-toiminnan hitauteen Jerusalemin itäosissa. ”Ei ole sellaista päätöstä, eikä sellaista ole koskaan tehty, eikä rakennustoimintaa koskaan kielletä Jerusalemin itäosissa”, Akunis vakuutti Knessetin kyselytunnilla viime viikolla. Jossakin haisee.
-          Egyptin vaikutusvaltainen muslimisaarnaaja sheikki Ussuf al-Qaradawi hyökkäsi rajusti Hizbullahia vastaan kutsuen sitä saatanan puolueeksi  Al-Arabiyan haastattelussa sunnuntaina. ”Kun Hizbullah taisteli Israelia vastaan, minä tuin sitä. Minä seisoin sen rinnalla Saudi Arabian muslimioppineiden hyökätessä sitä vastaan. He olivat kaikkein luotettavimpia oppineita, jotka varoittivat Hizbullahista”. Hän sanoo heidän varoittaneen heitä Hizbullahin tavasta kylvää epäsopua, sen ideologiasta ja päämääristä. ”Minä asetuin heitä vastaan ja puolustin Hizbullahia”. Qatadawi analysoi mielipiteittensä muuttumista selittäen, että puolue, joka sanoo olevansa Allahin puolue, kuten sen nimi sanoo, mutta taistelee omaa kansaansa vastaan, miten se voi olla Allahin puolue? Se on saatanan puolue. Hän sanoo arabioppineiden olleen kehittyneempiä kuin hän varoittaessaan Hizbullahista. ”Luulin heidän olevan veljiämme. mutta kun he menivät Syyriaan surmaamaan veljiämme, se soittaa, etteivät he sittenkään ole veljiämme”. Hän hämmästelee sitä, miten kukaan muslimi voisi puolustaa Israelia, mikä on hänen mielestään mahdottomuus. Qaradawi tunnetaan TV-ohjelmastaan Sharia ja elämä, jota esitetään Al-Jazeeran TV:n kanavien kautta, jota seuraa 60 miljoonaa katsojaa, sekä websivustaan Islamonline, jossa hän esiintyy korkeimpana oppineena.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168768#.UbWXNmJHT-k
-          Kaksi lainopin professoria tutkivat Israelin asemaa Juudeassa ja Samariassa  konferenssissa nimeltä ”Kansainvälinen Laki Israelissa” tullen tulokseen, että Israelilla on vahva näyttö omistusoikeuteen Juudeassa ja Samariassa eikä se pitäisi hyväksyä määritelmää miehittäjästä siellä. Professori Jeremy A Rabkin George Mason yliopistosta ja professori Avi Bell San Diegon ja Bar Ilan yliopistoista keskustelivat kysymyksestä. Bar Ilan yliopistin lakiasiainosaston järjestämän konferenssin tarkoituksena oli tutkia Israelin väitettyä Juudean ja Samarian miehitystä kansainvälisen lain kannalta, johon PA:n johtajat toistuvasti viittaavat vakuuttaessaan arabien oikeutta maahan ja Israelin miehitystä. Tuntuu oudolta, etteivät Israelin johtajat ja lain tuntijat ole puuttuneet terävämmin kysymykseen, jota Netanyahun asettama Edmond Levin komitea tutki tullen samanlaisiin lopputuloksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168767#.UbWbH2JHT-k






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021