KESKIVIIKKO 19.06.13


KESKIVIIKKO 19.06.13

1. G-8 MAITTEN johtajat olivat kuvitelleet voivansa määritellä yksiselitteisesti, miten Syyrian tilanne ratkaistaan ja miten presidentti Bashar Assad heitetään historian roskatunkioon, mutta nämä suunnitelmat tyssäsivät Venäjän karhun presidentti Vladimir Putinin itsepäiseen vastustukseen, vaikka hän oli yksin seitsemää johtajaa vasten. Lähiviikot ja kuukaudet näyttänevät, mihin suuntaan tilanne alkaa kaatua, mutta ennusteet eivät näytä hyviltä. 4 500 amerikkalaista sotilasta harjoittelee Jordaniassa, jota sikäläinen sotilasjohtaja kutsuu valmistautumiseksi sotilasoperaatiota varten Syyrian armeijan joukkoja vastaan.
USA toimitti amerikkalaisia aseita Turkkiin ja Jordaniaan, joista ne siirretään Syyrian kapinallisille. Niiden joukossa on tiettävästi olalta laukaistavia sekä IT- että PST-ohjuksia. Saudi Arabia sanoo lähettävänsä  kapinallisille ilmatorjunta- ja muunlaisia ohjuksia, joita sisältynee myös Englannin ja Ranskan asetoimituksiin.
Presidentti Putin puolestaan vihjaili G-8 konferenssissa Pohjois-Irlannissa, että Venäjä voi lisätä asetoimituksiaan Assadin joukoille.

NÄITÄ uutisaiheita tarkastellessa ei ainakaan näytä siltä, että verenvuodatus Syyriassa vähenisi lähi-viikkojen aikana. Päinvastainen lienee paremminkin todellisuus, kun taistelut Syyrian sisällä entisestään kiihtyvät ja uusien entistä tehokkaampien aseitten johdosta tullevat entistä verisemmiksi. Siviilitappiot siinä ennen kaikkea lisääntyisivät, ja on odotettavissa uusia pakolaisvirtoja taistelevien osapuolten jalkoihin jäävistä kaupungeista.
Aleppo lienee seuraava kohde, jonne pureutuneet kapinalliset ovat saamassa uusia aseita Turkin kautta. Assadin joukot valmistautuvat saartamaan kaupungin ja pyrkivät kuristamaan sitä ennen suoria hyökkäyksiä sen sisäosiin. Syyrian armeijan joukot ovat harjoitelleet Aleppon taisteluja varten Hizbullahin antamien, omiin kokemuksiinsa perustuvien, ohjeiden mukaan. Kaupungin 2 miljoonasta asukkaasta osa lienee paennut ajoissa odotettavissa olevia katkeria taisteluja, mutta valtaosa odottanee sydän kylmänä huomista päivää.

VENÄJÄ vastustaa ehdottomasti Syyrian ilmatilan julistamista lentokieltoon, mikä estäisi Assadin armeijaa käyttämästä ilmavoimiaan kapinallisia vastaan. USA ja Länsimaat uskovat Libyan esimerkin rohkaisemina, että niiden teknisesti ylivoimaiset hävittäjät pystyisivät pudottamaan lentokieltoa rikkovat syyrialaiskoneet. Avoin kysymys on, miten Venäjä tulisi toimimaan siinä tapauksessa. Tuskin se veisi sinne omia hävittäjiään, mutta se voisi toimittaa Assadin joukoille S-300 ilmatorjuntapattereitaan, joita aluksi hoitaisivat venäläiset sotilaat.
Ainoa järkevä ja inhimillinen ratkaisu olisi saada Syyrian tilanne hoidetuksi rauhan-neuvottelujen kautta. Sen onnistumista estää kapinallisten vaatimus Assadin eroamista välittömästi, mutta Putin sanoi G-8 konferenssissa, että Assad tulee pysymään vallassa kaikissa ratkaisumalleissa ainakin seuraaviin vaaleihin saakka v. 2014.

PUTIN hämmästeli kokouksessa länsimaiden halua aseistaa kapinallisia, jotka ovat osoittaneet toimivansa tavalla, mikä on kaukana yleisinhimillisistä vaatimuksista, ja joiden tausta osoittaa enemmän monikansallisiin seikkailijoihin ja ääriliikkeisiin, kuin hallituksensa politiikkaa vastaan taisteleviin syyrialaisiin oppositioryhmiin. Toiseksi Putin kyseenalaisti USA:n esittämät väitteet, että Assadin joukot olisivat käyttäneet kemiallisia aineita antaen ymmärtää, ettei hän ollut yksin epäilyksineen G-8 johtajien parissa.
Putin ja Obama tapasivat toisensa kaksistaan kokouksen aikana, mutta ainoa asia, josta he pystyivät sopimaan, oli Geneven rauhanneuvottelujen aloittamisen kiireellisyys.
Tarkkailijat toteavat, että kylmän sodan viileät aallot pyyhkivät keskikesän lomarantoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169078#.UcFAvGJHT-k

JORDANIAN armeijan ja 19 arabi- ja länsimaisten joukkojen suurimmat Jordanian maaperällä koskaan järjestetyt sotaharjoitukset ”Eager Lion 2013” amerikkalaisten kouluttajien valvonnassa enteilevät valmistautumista tilanteeseen, jossa Assadin ote heltiää ja Syyria olisi joutumassa kaaokseen. Harjoituksiin osallistuu 8 000 sotilasta, jotka harjoittelevat rajaturvallisuutta, epä-tavallista sodankäyntiä, terrorismin vastustamista ja vastahyökkäyksiä varten. Taustalla on myös pelko Syyrian kemiallisten aseitten joutuminen ääriainesten  käsiin, mikä tulee voida estää. Sotaharjoitusten rinnalla jordanialaiset mellakkapoliisit harjoittelevat mellakan torjunnan taktiikkaa pakolaisleirissä, ja avustus- ja kriisinhallintajärjestöt kouluttavat 7000 siviiliä, jotka ovat avustaneet pakolaisleirien hoitamisessa. Jordanialainen upseeri vakuuttaa, ettei tarkoituksena ole hyökätä ketään vastaan, vaan varmistaa Jordanian turvallisuutta. Jordanialaiset ovat sunni-muslimeja ja vastustavat kiihkeästi Iranin shia-muslimien vaikutusvallan kasvua alueella. He seuraavat huolestuneina Hizbullahin joukkojen siirtymistä Daraan alueelle Jordanian rajan tuntumassa vahvistamaan Assadin joukkoja siellä. Syyriassa on yli puoli miljoonaa Syyrian pakolaista, ja määrän pelätään nousevan vuoden aikana yli miljoonaan, jos taistelut kiihtyvät entisestään. Paine lisääntyy myös Israelin rajalla, jonka kautta haavoittuneita syyrialaisia sotilaita etsii apua Israelin puolelta. http://www.timesofisrael.com/us-war-games-in-jordan-send-warning-message-to-assad/

YK:N TURVALLIUUSNEUVOSTON presidentti arvioi, että YK tulee lisäämään UNDOF joukkojensa määrää Syyrian ja Israelin välisellä aseettomalla vyöhykkeellä. Joukkojen määrä on nyt 913 miestä, mutta sitä kasvatetaan siten, että määrä tulisi olemaan 1 250 miestä. UNDOF-joukot ovat partioineet aseettomina vain tarkkaillen tilannetta ja raportoiden sen kehityksestä puuttumatta suoraan tilanteisiin vuodesta 1974 lähtien. FIJI lupaa lähettää sotilaitaan ja Itävalta voi peruuttaa joukkojensa poistamisen ja jopa lisätä niitä. http://www.timesofisrael.com/un-likely-to-expand-golan-peacekeeping-force/

2. GAZAN terroristit laukaisivat kolme Kassam-rakettia kohti Israelia aikaisin keskiviikko-aamuna. Yksi raketti putosi Hof Ashkelonin alueelle aiheuttamatta aineellisia tai henkilövahinkoja. Kahden muun putoamispaikkaa etsitään, ne ovat voineet pudota Gazan puolelle turvallisuusaitaa. Tämä oli ensimmäinen kerta yli viikkoon, kun raketteja ammuttiin.
Pari päivää sitten raportoitiin, että Hamas on asettanut usean sadan aseistetun osaston valvomaan, ettei raketteja ammuta Israelin puolelle, mutta sen estäminen ei aina onnistu.

Toukokuussa Gazasta ammuttiin Israelin puolelle vain kolme rakettia, huhtikuussa 12.
Israel pidensi myös Gazan rannikon edustalla kalastusvyöhykkeen kolmesta kuuteen meripenin-kulmaan tilanteen rauhoittumisen johdosta. Rajoitus asetettiin 21. huhtikuuta sen jälkeen, kun Gazasta ammuttiin kolme rakettia Obaman Israelin vierailun aikana; yksi raketeista putosi asuinrakennuksen sisäpihalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169083#.UcFWiGJHT-k

EU:n delegaation peruuttaessa Turkin vierailunsa ja YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin arvostellessa kohtuuttoman kovakätistä mielenosoitusten hajottamista pääministeri Recep Tayyip Erdogan kestitsi tiistaina uskonveljiään Gazasta. Artikkelissa vihjataan mahdollisuuteen, että EU-delegaation peruutus antoi Erdoganille aiheen järjestää tapaamisen Hamasin edustajien kanssa ehkä haluten saada edes jotain hyväksyvää ja mieltä ylentävää kuunnellessaan pelkkiä moitteita ilman ymmärtämisen häivääkään. Erdogan jopa heitti arvion, että Israelissa varmaan katsotaan vahingoniloisina hänen oman maansa ongelmia. Median suhtautuminen on kuitenkin varsin ymmärtävää ja pidättyvää, eikä juutalainen Laki suosittele iloitsemaan edes vihollisensa kohtalosta hänen joutuessa ongelmiin.

Erdogan ilmoitti vierailustaan Gazaan pian sen jälkeen, kun Netanyahu oli vastoin neuvoja ja ymmärrystä pyytänyt anteeksi Mavi Marmaran onnetonta tilannetta. Netanyahun kerrottiin soittaneen kentältä Obaman inspiroimana saatellessaan tätä kotimatkalleen maaliskuussa.
Turkkilainen lehti Todays Zaman kertoi, että Hamas-johtajat Ismail Haniyeh ja Khaled Mashaal tapaavat Erdoganin tiistaita. Heidän uskotaan pyytäneen Turkin apua Hamasin ja Fatahin välien sovittelemiseksi, sekä kohentamaan Hamasin suhteita Iranin ja Syyrian sekä Hizbullahin kanssa, jotka kärsivät pahoin Hamasin taistelijoiden osallistuessa Syyrian taisteluihin. Toiseksi Hamas pyrkii parantamaan suhteitaan Qatarin ja Saudi Arabian kanssa.
PA/PLO:n lähetystö Ankarassa kertoi Todays Zaman lehdelle, ettei sitä informoitu Hamasin johtajien vierailusta, mikä entisestään syventää Fatahin ja Hamasin välistä epäluuloa. http://www.jpost.com/Middle-East/Turkey-PM-Erdogan-welcomes-Hamas-leaders-317006

3. UUTISOTSIKOITA
-          Pentagon hylkäsi ulkoministeri John Kerryn suunnitelman hyökätä välittömästi Syyrian lentokenttiä vastaan, kertoo Bloomberg tiistaina. Raportin mukaan Kerry oletti Assadin ilmavoimien käyttäneen lentokenttiä levittääkseen kemiallisia agentteja kapinallisten joukkoja vastaan. Armeijoiden komentajien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey kritisoi Kerryn suunnitelmaa vaatien lisäselvityksiä. Hänen kerrotaan lisänneen, ettei ulkoministeriö ole ehkä aivan selvillä siitä, miten monimutkainen sellainen operaatio tulisi olemaan. Amerikan kongressin edustajat näyttävät vaativan lentokieltoaluetta Syyriaan rajoittuen Turkin ja Jordanian vastaisiin rajoihin. Kerry on joutumassa kovin pahaan luottamuspulaan kiirehtiessään Obaman asettamien tavoitteiden saavuttamista, missä hänen pahin karikkonsa on Venäjän ehdoton vastustus. Miten pitkälle se tulisi ulottumaan, jos USA toteuttaa omat suunnitelmansa, on arvailujen varassa. Kummallakaan johtajalla ei ole varaa luovuttaa tässä tahtojen välisessä kamppailussa. Sopii vain toivoa, etteivät viileät suhteet äkillisesti muutu kuumaksi aseelliseksi kamppailuksi heidän välillään. http://www.timesofisrael.com/kerrys-syria-attack-plan-said-grounded-by-pentagon/
-          Iranin presidentiksi valittu Hassan Rouhani kutsuu vaalivoittoaan voitoksi äärimmäisyysaineksista. Hän astuu virkaansa elokuun alussa. Länsimaissa on aloitettu keskustelu, miten suhtautua tähän maltilliseksi määriteltyyn mieheen, joka ”tappaa hymyillen”, kuten afrikkalaiset kutsuivat yhtä lähetystyöntekijää. Yleinen kanta näyttää olevan ”odota ja katso”, mihin USA:n johto yhtyy. Rouhani sanoo kuitenkin omalla tyynnyttelevällä tavallaan, ettei Iranin ydinprojektia voida peruuttaa.  Hänen ensimmäinen lausuntonsa Israelista toteaa, että Iranin talousongelmat johtuvat Israelista, mikä syytös ei sinänsä ole mitään uutta, jopa Turkin pääministeri Erdogan väittää, että mielenosoitukset maassa ovat Israelin lietsomia. http://www.timesofisrael.com/rowhanis-first-diplomatic-success-and-possibly-his-last/
-          Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov sanoi eilen, että Iran on vakuuttanut, ettei se tule jatkamaan uraanin rikastamista yli 20 prosenttiasteen. Debkafilen raportista ei selviä, oliko tarjous väliaikaisesta keskeyttämisestä. Rouhanin kiireellisin toimi tulee kuitenkin olemaan maan talouden kohentaminen, joka on kärsinyt pahoin etenkin öljyn-tuotannon ja kansainvälisen pakki- ja rahaliikenteen rajoitusten vuoksi. Lavrov selitti, että ensimmäistä kertaa havaitaan todellista edistystä Iranin ydin-suunnitelman käsittelyssä ja vaati tilaisuuden käyttämistä. Lavrov kutsuu Iranin tarjousta käänteen-tekeväksi etenkin huolesta, että Iran rikastaa ydinpommiin soveltuvaa 90 %:n uraania, mikä on paljon nopeampi käytännössä toteuttaa kuin alle 20 %:in. Hän kehotti länsimaita vastaamaan Iranin tarjoukseen merkittävällä tavalla poistamalla Iranin vastaisia sanktioita, myös YK:n asettamia, lopullisesti eikä vain toistaiseksi. Artikkelissa kerrotaan, että G-8 maat julkistivat yhteisen julkilausuman, jossa ne vaativat ylimenokauden hallituksen asettamista Syyriaan ja Assadin syöksemistä vallasta. Venäjä esitti eriävän mielipiteensä G-8 lausunnosta, ja Lavrov ilmoitti Teheranista, että länsimaat menettävät otollisen tilaisuuden sivuuttaessaan Iranin vastustavan kannan Assadin syrjäyttämiseen. Toiseksi Debkafile sanoo  Lavrovin pyrkivän miedontamaan Rouhanin äskeistä lausuntoa, jossa hän totesi, ettei Iran luovu koskaan kokonaan ydinsuunnitelmansa toteuttamisesta. Lavrov totesi tämän tarkoittavan, että Iran rikastaa uraania nykyisestä 5.3 %:n tasosta 20 %:n tasoon, mutta ei jatka sen pitemmälle. Pääministeri Netanyahu sanoo, että kysymys on vain Iranin johdon omaksumasta viivytystaktiikasta, eikä päämäärä ydinpommin rakentamiseksi ole poistunut tyynnyttelevistä lausunnoista huolimatta. Tarkkailijat huomioivat, että potentiaalinen sotilaallinen operaatio Iranin ydinlaitoksia vastaan on siirtynyt ainakin vuodella, minkä aikana Iran saa pomminsa valmiiksi. http://www.debka.com/article/23056/Lavrov-Iran-agrees-to-halt-20-percent-uranium-enrichment-West-must-lift-sanctions
-          Toistaiseksi tuntemattomat vandaalit tekivät yöllisen tihutyönsä Abu Gosh kylässä töherrellen arabien vastaisia grafiitteja ja puhkoen 28 auton renkaat täysin käsittämättömässä vandalismissaan rauhallista ja valtaväestön kanssa erinomaisissa suhteissa eläviä kylän asukkaita vastaan 10 km Jerusalemista. Poliisi lupaa löytää rikolliset ja saattaa heidän oikeuteen vastaamaan teoistaan mahdollisimman pian. http://www.timesofisrael.com/pm-vows-to-deal-harshly-with-un-jewish-abu-ghosh-attackers/
-          Polio-viruksen löytyminen äskettäin etelän viemärijärjestelmästä sai lasten vanhemmat kiireesti hakemaan rokotusta lapsilleen, kerrotaan Bershevan lastenhuollon taholta. Lisäksi viranomaiset tekevät kotitarkastuksia, että kaikki alle 6-vuotiaat lapset saavat rokotuksensa. http://www.timesofisrael.com/polio-scare-gets-parents-rushing-to-immunize-their-kids/
-          Egyptiläinen poliitikko Khaleh Zaafrani esitti TV-haastattelussa keskiaikaisen syytöksen, että juutalaiset leipovat pääsiäisleipänsä surmaamiensa lasten vereen. http://www.timesofisrael.com/egyptian-politician-revives-passover-blood-libel/



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021