TORSTAI 16.05.13


TORSTAI 16.05.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskusteluista Sochissa mustanmeren rannalla alkaa tihkua tiedonjyväsiä julkisuuteen, vaikka virallista tiedonantoa ei julkistettu eikä lehdistökatsaus selvittänyt mitään. Kuvista ja tiedon-jyväsistä päätellen keskustelut sujuivat kuitenkin ystävällisessä hengessä, vaikka mielipiteissä voikin olla erilaisia painotteita suhteessa Syyriaan ja Venäjän asetoimituksissa sinne, kuten myös yleisessä suhtautumisessa Bashar Assadin hallintoon.

Jpostin artikkelissa viitataan the New York Timesin artikkeliin, jossa todetaan Netanyahun vakuuttaneen Putinille, että ”Israel tulee vastaisuudessakin toimimaan estääkseen nykyaikaisten aseitten toimittamisen Syyrialle”. Artikkelin jatkossa israelilaisen virkailijan tiedottaneen New York Timesille (NYT), että ”Israel on päättänyt jatkossakin estää pitkälle kehitettyjen aseitten toimittamisen Hizbullahille, koska sellaiset aseet vaarantavat tasapainoa koko alueella”. Virkailija totesi edelleen NYT:n mukaan, että ”jos presidentti Assad reagoi IAF:n vastatoimia joko suoraan tai edustajansa välityksellä, hän vaarantaa oman hallituksensa, sillä Israel tulee reagoimaan niihin”.

PRESIDENTTI Putin kertoi lehdistölle keskustelujen jälkeen, että molemmat maat tulevat jatkamaan suoria kontakteja Syyrian tilanteen seuraamiseksi. ”Me sovimme jatkuvasta kontaktista, sekä henkilökohtaisella tasolla että järjestöjemme, erityispalvelujen kautta”, Putin kertoi journalisteille RIA Novostin mukaan. ”Negatiivinen näkymä voitaneen välttää vain aseellisen konfliktin mahdollisimman aikaisella lopettamisella ja siirtymisellä poliittiseen ratkaisuun. Erityisen tärkeää on välttää kaikkia toimia, jotka hämmentävät tilannetta”.
NETANYAHU kiitteli ”erinomaista tilaisuutta voida keskustella suoraan Venäjän presidentin kanssa  pyrkimyksissä  löytää tapoja tasapainon ja turvallisuuden lisäämiseksi”.
Hän totesi vähän ennen matkaansa Sochiin, että Israelia ympäröivä alue on hyvin myrskyinen, tasapaonoton ja räjähdysaltis.

NETANYAHUN matkaseurueeseen kuuluivat Kansallisen Turvallisuusneuvoston johtaja Ya´akov Amidror, sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Aviv Kovhavi sekä apulais-ulkoministeri Zeev Elkin, joka puhuen venäjää äidinkielenään on osallistunut aiempiinkin tapaamisiin Putinin kanssa. Kochavin uskotaan antaneen Putinille tiedustelutietoja Iranin ja Hizbullahin osallistumisesta Syyrian taisteluihin.
Putinin seurueeseen kuului Venäjän tiedustelujohtaja Mikhail Fladkov sekä puolustus-ministeriön virkailijoita.
Kumpikaan johtajista ei puuttunut S-300 it-ohjuspatteristojen toimituksiin Syyrialle. http://www.jpost.com/Defense/If-Assad-reacts-to-Syria-strike-Israel-will-retaliate-313265

LONTOOSSA ilmestyvä Al-Quds Al-Arabi raportoi tiistaina, että S-300 ilmatorjuntapatteristot ovat jo Syyriassa. Raportti julkistettiin samoihin aikoihin, kuin pääministeri Netanyahu oli matkalla Sotchiin, jossa hänen tarkoituksensa oli pyrkiä vaikuttamaan presidentti Putinin päätökseen myydä S-300 pitkälle kehitettyjä it-ohjuksia Syyrialle. Raportin mukaan Venäjä toimitti 200 S-300 ohjusten laukaisualustaa, ja että syyrialaiset sotilaat on jo koulutettu niiden käyttämiseen. JNS:n välittämä raportti perustuu suurialaisen upseerin antamiin tietoihin. Israelin viranomaisia huolestuttaa erityisesti aseitten joutuminen Hizbullahin käsiin, koska niillä pystytään tuhoamaan sekä lentokoneita että risteilyohjuksia, mikä tulee rajoittamaan IAF:n lentoja Syyrian ja Libanonin ilmatilassa ja niiden läheisyydessä. Niiden tutka pystyy seuraamaan lentoja pitkälle Israelin puolelle rajaa. Turismiministeri Uzi Landau totesi, että aseiden toimittaminen terrori-järjestölle merkitsee terrorismin tukemista.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ei vastaa suoraan kysymykseen asetoimituksista, vaan sanoo, että vuosia sitten solmitut asetoimitukset on pian hoidettu ajan tasalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168014#.UZR37WJHT-k

2. DEBKAFILE  käsittelee Sochin neuvotteluja aamun artikkelissaan todeten, että Venäjän viranomaiset vuosivat Al-Quds Al-Arabi lehdelle tiedot, että S-300 ohjukset ovat jo Syyriassa eikä niiden toimituksista kannata enää keskustella. Se oli samalla varoitus IAF:n koneille, että seuraavat ilmaiskut Syyrian alueelle Libanonin ilmatilasta eivät ole enää turvallisia.
Toiseksi DF kertoo, että tunnettu strateginen analyytikko Viktor Kremenyuk USA:n ja Kanadan Instituutista Moskovassa raportoi Netanyahun kertovan Putinille, että Israel tulee tuhoamaan Venäjän toimittamat S-300 ohjuspatteristot niiden toimitusten jälkeen ja ennen niiden asentamista. DF arvioi, ettei tämä ajatushautomo anna turhia lausuntoja.

DF arvioi, että julkistamalla Kremenyukin lausunnon Moskova halusi ilmoittaa Israelille, ettei se ole erityisen huolestunut IAF:n uhkauksista. Toiseksi DF arvioi, ettei Israel ja Venäjä pysty laatimaan kenttäohjeita, joiden mukaan S-300 ohjuksien toimintaa valvotaan, vaikka niissä olisikin venäläinen miehistö. Putin odottaa Netanyhaun mieluummin yrittävän taivuttaa presidentti Obama omaksumaan käytännöllisempi suhtautuminen Syyrian ongelmaan ja toimimaan yhteistyössä Venäjän kanssa diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi. Mikäli ohjus-patteristoissa todella on venäläinen miehistö, Israel harkinnee kahdesti ennen kuin hyökkää niitä vastaan. Obaman asenne voi vaarantaa Putinin suunnitteleman Syyria-konferenssin. http://www.debka.com/article/22963/Putin-again-warns-Netanyahu-hands-off-Syria

3. DEBKAFILE kertoo toisessa artikkelissaan, että Saudi Arabian ulkoministeri Saud Al-Faisal käytti tilaisuutta hyväkseen Organisation of Islamic Konference (OIC) Malin tilannetta käsittelevää kokousta Jeddassa Saudi Arabiassa pitääkseen yksityisen keskustelutilaisuuden paikalla olleen Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehin kanssa maanantaina 13. toukokuuta.
DF kertoo artikkelissaan Saudi Arabian todenneen, etteivät taistelut sotarintamalla ole edistyneet arabimaiden toivomalla tavalla, ja siksi on syytä aloittaa tutkimukset uudelle aloitteelle. Saudi Arabia ei ole mikään Bashar Assadin ystävä, sillä saudien tietämän mukaan Syyrian presidentti Hafez Assad oli Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhan takana, jolla oli läheiset henkilökohtaiset suhteet Saudien kuningashuoneen kanssa.

DF:n asiantuntijat arvioivat, että saudien ensimmäisenä tavoitteena on turvata Libanonin tasapaino ja turvallisuus Saudi Arabian, Hizbullahin ja Teheranin välisellä sopimuksella.
Toiseksi Saudi Arabia katsoo, että Syyrian taistelut on saatava loppumaan osapuolten välisillä sopimuksilla, koska länsimaat ovat osoittautuneet epäröiviksi eivätkä osaa päättää, voivatko ne antaa täyden tukensa kapinallisille länsiaseitten muodossa.
Iranin, Hizbullahin ja Assadin yhteistoiminta on aktivoitunut, mikä ilmenee niiden käännettyä sotaonnen taisteluissa kapinallisten vastaisiksi karkottaen niitä valtaamiltaan alueilta.
Saudit eivät haluaisi nähdä tilannetta, jossa Hizbullah palaa voittajana Syyriasta entistä mahtavampana ja vaativampana Libanonin sisäisissä asioissa.
DF sanoo, että keskustelut Ali Akbar Salehin ja Saud al-Faisalin kesken kestivät tuntikausia.
Saudit eivät myöskään arvosta korkealle Venäjän suunnittelemaa Syyria-konferenssia.

DEBKAFILE arvioi artikkelissaan, että saudit joutuisivat joustamaan monista aiemmin tärkeinä pitämistään päätöksistä, missä Gulfalueen pienten öljymaiden kohtalo on vaakalaudalla.
Saudi Arabia ei halua Turkin lisäävän vaikutusvaltaansa Syyriassa ja Libanonissa, minkä vuoksi lähestyminen Teherania hyödyntää molempia osapuolia. DF arvioi, että Saudi Arabian kannan muuttumisen julkistaminen tässä vaiheessa on tarkoitettu häiritsemään presidentti Obaman ja Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin tapaamista tänään Washingtonissa. http://www.debka.com/article/22967/Saudis-explore-Iranian-options-for-Syria-Lebanon-in-talks-with-Iran’s-Salehi

4. UUTISOTSIKOITA
-          Siinain jihadisteja edustavat joukot sieppasivat aikaisin torstaiaamuna kolme egyptiläistä poliisia ja neljä sotilasta heidän matkustaessaan minibusseilla El Arishista Rafahiin. Artikkelin mukaan sieppaajat vaativat Egyptin pidättämien jihadistien vapauttamista. Egyptiläiset siepattiin lähellä Gazan rajaa, minkä johdosta Egypti lisäsi valvontaansa Siinain ja Gazan välillä, ettei heitä muilutettaisi Gazan kaistalle. BBC:n artikkelin mukaan Egypti on pyytänyt Siinain beduiinijohtajia toimimaan välittäjinä siepattujen sotilaitten ja poliisien vapauttamiseksi. Egypti on aloittanut laaja-mittaisen operaation Siinain niemimaalla sen jälkeen, kun Rafahissa surmattiin 16 egyptiläistä sotilasta viime vuonna kommandotyyppisessä iskussa.
-          Egyptin korkein oikeusneuvosto päätti jättäytyä pois presidentti Mursin hallituksen tukemista oikeuslaitoksen uudistussuunnitelmista syyttäen Mursia heidän riippumattomien oikeuksiensa rajoittamisesta. Maan tuomarien muodostama korkein neuvosto päätti keskiviikkona pidättäytyä uudistusta suunnittelevasta konferenssista. He vastustavat uutta lakia, joka pakottaisi tuhansien tuomarien joutumista ennen- aikaiselle eläkkeelle. Mursin kannattajat väittävät, että oikeuslaitoksessa on tuhansia Mubarakin aikaisia tuomareita ja lakimiehiä, jotka vastustavat uudistuksia. Monet tuomarit ovat uudistusten kannalla, mutta he eivät halua hallituksen osallistuvan niihin. Lakiesityksen mukaan tuomarien eläkeikä alennettiin 70:stä vuodesta kuuteen kymmeneen, mikä pakottaisi 13 000 tuomaria ja syyttäjän viraston virkailijaa eläkkeelle. Monet heistä ovat korkeassa virassa, myös korkeimmassa neuvostossa. http://www.timesofisrael.com/egyptian-judges-suspend-talks-with-president/
-          Toistaiseksi tuntemattomat joukot tunkeutuivat UNIFIL:n tukikohtaan Libanonin, Syyrian ja Israelin rajojen tuntumassa. Tunkeutujat varastivat tukikohdasta aseita, ammuksia ja erilaisia sotilastarvikkeita pidättäen kolme UNIFIL-sotilasta, jotka kuitenkin myöhemmin vapautettiin. YK:n Libanonin joukkojen komentaja kenraali Herve Ladsous tapasi tiistaina Libanonin presidentti Michel Suleimanin vakuuttaen tälle tarvetta työskennellä Libanonin hallituksen kanssa maan pitämiseksi turvallisena. EU uhkasi sunnuntaina vetää joukkonsa pois Libanonista ja Syyrian eteläosasta, ellei niiden turvallisuutta pystytä lisäämään. http://www.timesofisrael.com/unifil-base-overrun-3-soldiers-kidnapped/
-          Palestiinalaiset aloittivat länsimaisen kalenterin mukaan eilen keskiviikkona 15.05. - jona päivänä Israelin valtion perustaminen julkistettiin Tel Avivissa sapatin aattona, mutta jota arabit kutsuvat nimellä nakba, katastrofi - heitä kohdanneen ”onnettomuuden” vieton muistojuhlan soittamalla hälytyssireenejä suurimmissa arabikaupungeissa kahdentoista aikaan. Tämä oli merkkinä yleisten hyökkäysten aloittamiseksi Israelin poliiseja ja sotilaita ja siviilejä vastaan Juudean ja Samarian alueilla. Gazan arabit osallistuivat siihen ampumalla Kassam-raketin Israelin puolelle; Syyrian puolelta ammuttiin kaksi kranaattia Hermonin rinteelle, mutta on epäselvää, liittyikö niiden ammunta nakba-päivän viettoon tai että kuka ne ampui, tarkoituksellisesti vai vahingossa. Jerusalemin Nabluskadulla arabit hyökkäsivät juutalaisen kimppuun haavoittaen häntä, hyökkääjät pidätettiin. Kuusi arabia hyökkäsi juutalaisten kimppuun heidän ollessa menossa Kotellille Jerusalemin vanhassa kaupungissa. –Neljä sotilasta ja kuusi poliisia haavoittui eri puolilla Juudeaa ja Samariaa syntyneissä kahakoissa. Yhteenottoja tapahtui Kalandian tarkastusasemalla Jerusalemin pohjoispuolella, Al-Arub pakolais-leirillä lähellä Betlehemiä, Pawer pakolaisleirillä Hebronin lähellä, kuten myös Turmus Eiassa Ramallahista itään. – Arabit hyökkäsivät IDF:n jeeppiä vastaan petrolipommeilla Hurvan arabikylässä. Auto heittäytyi pois tieltä, kääntyi ympäri ja syttyi tuleen haavoittaen neljää sotilasta, jotka vietiin  sairaalaan hoidattamaan palovammojaan. – Muutamat arabit yrittivät nousta E-1 alueelle, jonne juutalaiset olivat pystyttäneet tilapäishökkeleitä. Sotilaat estivät heidän aikeensa ja tarkoituksensa istuttaa puita E-1 alueelle merkiksi omistusoikeudestaan. - Kolme poliisia haavoittui Jerusalemin vanhankaupungin alueella arabien kivityksissä. Kahdeksan arabia pidätettiin näissä kahakoissa. – Nakba-päivän marssi ja pääjuhla pidettiin Ramallahissa Jasser Arafatin mausoleumin lähellä. PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi käytössä kuluneessa puheessaan, että palestiinalaisilla on oikeus itsenäiseen valtioon –67 sotaa edeltävin rajoin pääkaupunkinaan Jerusalem, vankien vapauttamiseen, ja että pakolaisten asema täytyy ratkaista oikeudenmukaisesti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4380229,00.html
-          Valtio ilmoitti eilen korkeimmalle oikeudelle aikovansa laillistaa neljä etäyhteisöä Juudeassa ja Samariassa vastauksena Peace Now esittämään vaatimukseen kuuden etäyhteisön tuhoamiseksi. Tämän järjestön saama oikeus esittää mielensä mukaan vaatimuksia korkeimmalle oikeudelle on käsittämätön lapsus, johon korkein oikeus on antautunut, sen ”käsikassaraksi”, kuten sitä nimitetään. Neljä etäyhteisöä ovat Givat Assaf, Givat Haroeh, Maale Rekhavam ja Mitzpe Lakhish. Osa Givat Assafin maasta on yksityisen omistuksessa, mistä kauppoja hierotaan, muut ovat valtion maalla, joten niiden laillistamisessa ei pitäisi olla ongelmia. Alkuvuodesta IDF hajotti 9 rakennusta Maale Rekhavamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168033#.UZSkkmJHT-k
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon jäädytti Juudean ja Samarian siviilihallinnon suunni-telman uuden arabikaupungin rakentamiseksi C-alueelle Jordanjoen laaksossa 2000 dunamin (500 eekkerin) alueelle. Kaupunki tunnetaan nimellä Nu´aimah. Maariv-lehden mukaan Yaalon keskeytti suunnitelman heti saatuaan tiedon siitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168021#.UZSm4WJHT-k
-          Oikeusministeri Tzipi Livni julmistelee kuuden kansanedustajan voimin Naftali Bennettelle, ettei hän anna tämän yksin päättää uusista järjestelyistä Länsimuurin edustalla. Naisjärjestöt ovat vaatineet oikeutta rukoilla alueella tahtonsa mukaan pitäen yllään myös perinteisesti vain miehille tarkoitettuja fylastereita ja rukousliinoja. Bennett sanoo, ”ettei Livni koskaan keskustellut hänen kanssaan ennen menoaan julkisuuteen ja käyttäytyessään kuin naarasnorsu posliinikaupassa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168031#.UZSoRmJHT-k
-          Jerusalemin poliisi kielsi juutalaisilta oikeuden nousta Temppelivuorelle saatuaan uhkauksia arabiryhmiltä uusista väkivaltaisuuksista. Poliisin päätös antautua uhkan edessä on herättänyt ankaria vastalauseita juutalaisten taholta, sillä tämän katsotaan vain kiihdyttävän arabien hyökkäyksiä haistaessaan verentuoksun sieraimissaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168039#.UZSp8GJHT-k
-          Israelin sähkölaitos nosti toimittamansa sähkön hintaa 6.3 %. Tarkoitus oli nostaa 8 % mutta Tamirin kaasutoimitukset alensivat hintaa. PA on velkaa ainakin 750 miljoonaa NIS Israelin sähkölaitokselle.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168030
-          Syyrian taisteluissa kuolleiden ihmisten lukumäärä on nyt 94 000, sanoo Syyrian ihmisoikeusjärjestön edustaja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168020#.UZSwomJHT-k











Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021