SUNNUNTAI 12.05.13


SUNNUNTAI 12.05.13

1. PÄÄMINSTERI Benyamin Netanyahu oli tuskin ehtinyt asettaa jalkansa maansa kamaralle perjantaina palattuaan viiden päivän matkalta Kiinaan, kun hänellä oli jo kehitteillä uusi matkasuunnitelma, tällä kertaa Venäjälle. Suunnitelma on vasta kehitteillä eikä aikataulua ole vielä valmistettu, mutta Venäjän uutistoimisto RIA Novosti raportoi, että tapaamispaikka on Sochi Mustanmeren rannalla. Netanyahu haluaa tavata presidentti Vladimir Putinin henkilökohtaisesti keskustellakseen hänen kanssaan Venäjän suunnitelmista myydä uudenaikaisia aseita Syyrialle vastapainoksi länsimaiden suunnitelmille puuttua sotilaallisesti presidentti Bashar Assadin armeijan ja hänen joukkojaan vastaan taistelevien kapinallisten välisiin taisteluihin. Niiden suunnitelmissa ei liene lähettää maajoukkoja Syyriaan, vaan julistaa sinne lentokieltoalue ja aloittaa NATO:n ilmavoimien yhteishyökkäykset Syyrian armeijan strategisia kohteita vastaan samaan tapaan kuin Libyassa. Venäjä on kaiken aikaa vastustanut länsimaiden puuttumista Syyrian sisällissotaan, ja huippunykyaikaisten ilmatorjuntaohjusten liittäminen Assadin armeijan asearsenaaliin voisi tehokkaasti estää länsi-maiden suunnitelmat. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kieltäytyy suoraan tunnustamasta, että S-300 patteristojen toimitukset ovat ohjelmassa, vaan toteaa journalistien kysymyksiin, että Venäjä on sidottu aiemmin solmimiinsa sitoumuksiin.

ISRAEL katsoo ohjustoimitusten vaarantavan Israelin turvallisuutta, sillä S-300:n tehokas tutkajärjestelmä pystyy seuraamaan saman aikaisesti sataa kohdetta, joista se voi aktivoida 12 kohdetta, sen valmistautuminen aktiivi-toimintaan vaati mallista riippuen vain viisi minuuttia. Sen alhaisin toimintakapasiteetti on 25 metriä, joten se on tehokas sekä lentokoneita että alhaalla lentäviä risteilyohjuksia vastaan. Sen toimintasäde lienee 75 –200 km tai yli mallista riippuen, mutta tutkallaan se pystyy seuraamaan tuhannen kilometrin korkeuteen ja vaakatasossa 300 km., joten Syyrian eteläosaan sijoitettuna se pystyisi seuraamaan Israelin lentoliikennettä pitkälle Israelin puolella rajaa. Patteristo tutka-vaunuineen on liikuteltava omien pyöriensä avulla.
Venäjän toimituksiin arvioidaan kuuluvan kuusi S-300 ilmatorjuntapatteristoa ja 144 ohjusta. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-meet-with-putin-next-week/

2. PÄÄMINISTERI Netanyahun vaatimukset varustaa häntä kuljettava lentokone omalla makuuhuoneella on herättänyt ”laadukas hallitus” järjestön edustajat kyselemään hänen vaatimustensa mielekkyyttä. Matkustaessaan viime kuussa Englannin entisen pääministeri Thatcherin hautajaisiin Sara vaimonsa kanssa, hänelle ja hänen vaimolleen rakennettiin häntä kuljettaneeseen lentokoneeseen täysin suljettu makuutila, joka kaikkine varusteineen maksoi 127 000 USD. Järjestön edustajat pitävät tätä täysin kohtuuttomana  viiden tunnin lentomatkaa ja vain yhtä käyttöä varten.
Netanyahu puolsi järjestelyä todeten, että hänellä oli raskas työntäyteinen päivä osallistuttuaan itsenäisyyspäivän seremonioihin 16. huhtikuuta ennen matkaa ja että hän joutui lähtemään lentokentälle suoraan työpaikaltaan. Hän sanoo järjestelyjen tapahtuneen sääntöjen ja ohjeiden mukaan. Vertailun vuoksi artikkelissa mainitaan, ettei 90-vuotiaaksi pian kääntyvä presidentti Shimon Peres vaatinut erikoisjärjestelyjä 11 tunnin Kanadan matkaa varten. Asiaa puitaneen Knessetin valvontavaliokunnassa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-slammed-for-spending-127000-on-bed-for-flight-to-london/
NETANYAHU Kiinan matka on myös herättänyt arvostelua siksi, että hänen suureen delegaatioonsa kuului useita ministereitä ja hänen autonkuljettajansa bonusmatka, mutta talous- ja kauppaministeri Naftali Bennett, jonka tehtäviin kuuluvia asioita Kiinassa pääasiassa käsiteltiin, ei mahtunut koneeseen. Yediot Aharonot lehden journalisti Sima Kadmon kirjoittaa poliittiseen lähteeseen vedoten: ”Naftali Bennettin nimen olisi pitänyt olla ensimmäisenä Netanyahun matkaseurueen listalla. Koko tämän vierailun päämääränä oli talous- ja kauppasuhteiden kehittäminen Kiinan kanssa. Miten sellainen matka voidaan järjestää ilman ministeriä, joka vastaa noista?”
Artikkelissa vihjataankin kärkevästi, että ehkä Sara Netanyahu ja Naftali Bennett eivät mahtuneet samaan koneeseen? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167927#.UY80qWJHT-k

3. KAIKKIAAN 12 000 mielenosoittajaa protestoi lauantaina sapatin loputtua talousministeri Yair Lapidin esittämiä 2013-2014 budjettileikkauksia vastaan kuudessa kaupungissa.
Tel Avivissa protestimarsseihin osallistui arviolta 10 000 marssijaa, jotka hetkeksi katkaisivat Ayalonin valtatien liikenteen vilkkaan iltaruuhkan aikana. Protestoijat kantoivat kylttejä, joihin oli värkätty tekstejä kuten ”Missä on raha? Taikuunien liiveissä, typerys.” ja ”Voitko katsoa silmiimme huomenna?”. Marssijat lähtivät retkelleen Habima-aukiolta.

Jerusalemissa pari sataa mielenosoittajaa lähti taipaleelleen Gan Hasus alueelta marssien pääministerin asunnolle kantaen iskulauseitaan kuten ”Ihmiset vaativat sosiaalista oikeutta”.
Haifassa myös pari sataa mielenosoittajaa tukki kaupungin valtaväylän kantaen julisteita, joissa luki: ”Työntekijöitä, ei orjia”, ”Lapid, minä olen tulessa”.
Ramat Ganissa kolmesataa protestoijaa kokoontui energia- ja vesivarojen ministerin Silvan Shalomin kotitalon edustalle protestoidakseen suunnitelmia myydä kaasua ulkomaille.
He sulkivat katujen risteyksen sekä Ayalonin valtatielle johtajan tien. Poliisi pidätti kolme mielensoittajaa järjestyshäiriöiden vuoksi.
Yksi protestoijista, Ofer Barkan, sanoi, että ”äskettäin pidetyt parlamenttivaalit olivat suurin valhe Israelissa vuosiin. Muutoksen odottajat saivat iskun kasvoihinsa”. Hän vaati rahan ottamista suurliikemiehiltä ja luonnonkaasulta ja ihmisten elämän helpottamista.
Joku toinen totesi, että ”Yair Lapid on fotogeenisin keinoin muotoiltu Netanyahu”.

HALLITUS aloittaa keskustelut vuoden 2013 budjettiesityksestä, joka leikkaa valtion menoja 6.5 miljardia NIS , Vuoden 2014 budjettia karsitaan 18 miljardia NIS. Esityksessä tuloveroa  nostetaan 1.5 %, VAT (arvonlisäveroa) nostetaan prosentilla, uusi arvo on 18 %. Talousministeriö aikoo nostaa luksustarvikkeiden veroa, kunnallisveroja nostetaan 1 %:sta 26:en prosenttiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4378873,00.html

4. HALLITUS aloittaa talousministeri Yair Lapidin laatiman vuosien 2013 – 2014 budjettiesityksen käsittelyn hallituksen viikkoistunnossa tänään. Budjettiesityksen rajut leikkaukset kohdistuvat ensisijaisesti maan puolustusvoimien varojen leikkauksiin, jotka – vaikkakin välttämättömiä maan talouden saamiseksi terveelle pohjalle – samalla asettavat armeijan kyvyn suorittaa sille asetetut velvollisuudet maansa puolustamiseksi kovalle koetukselle. Ministerit ovat varmaan hyvin tietoisia tästä, mutta armeijan ja puolustus-ministeriön näkökantojen esittämiseksi reallisessa muodossa hallituksen istuntoon oli kutsuttu puolustusministeri Moshe Yaalon, IDF:n yleisesikunnan päällikkö kenraaliluutnantti Benny Gantz ja hänen varamiehensä armeijan suunnitteluosaston johtaja Nimrod Shefer. He antavat kukin vuorollaan oman näkemyksensä haasteista, joita Israel tulee kohtaamaan, niiden mukana Syyrian arvioidut 1000 tonnin biologisten ja kemiallisten aseiden varastot, eikä ole mitään syytä aliarvioida Iranin tukemien Syyrian ja Hizbullahin ohjuskalustoja, jotka kriisi-tilanteessa pystyvät asettamaan koko Israelin maan ohjushyökkäystensä alaiseksi.

Ulkoisen paineen ja epävarmuuden kasvamisen ohessa armeijan paineita lisäävät lisääntyneet väkivaltaisuudet Juudean ja Samarian ja Jerusalemin alueilla, minkä pelätään voivan kehittyä avoimeksi kolmanneksi intifadaksi, väkivalta-aalloksi.
Talousministeri Yair Lapid uskoo pystyvänsä vähentämään oleellisesti vuoden 2012 budjetin ylitystä, joka oli 39 miljardia NIS (11 miljardia USD) tänä vuonna 6.5 miljardia NIS (2 miljardia USD). Tämän saavuttamiseksi kaikkien ministeriöitten tulee osallistua talkoisiin.
Lapidin esityksen mukaan puolustusministeriön varoja leikataan 4 miljardia NIS. Armeija tulee saamaan 51 miljardia (14.29 miljardia USD) v. 2013 ja 54.6 miljardia NIS (15.29 miljardia USD) vuonna 2014.
Armeijan komentaja Benny Gantz varoitti itsenäisyyspäivän puheessaan, ettei IDF pysty suoriutumaan velvoitteistaan, jos sen varoja oleellisesti leikataan, silloinen arvio oli 3 miljardia NIS. Leikkaukset tulevat vaarantamaan Tamir-panssaroitujen miehistövaunujen rakentamisen Limassa Ohiossa, mitä jo vaikeutti USA:n talousongelmat. Toiseksi armeijan kantahenkilö-kunta  voi joutua vähennysten kohteeksi tai heidän eläke-etujaan leikataan.
Leikkaukset voivat vähentää joukkojen harjoituksia sekä ammusten ja aseiden hankkimista.
Armeijan johto vakuuttaa jo aloittaneensa supistustoimien toteuttamisen. http://www.timesofisrael.com/ministers-to-debate-deep-cuts-to-defense-spending/

5. UUTIOTSIKOITA
-          Amerikan juutalaisjärjestöjen johtajat kehottavat talousministeriötä harkitsemaan uudelleen suunnittelemansa 18 %:n arvonlisäveron ulottamista turistien ostoksiin ja turismiteollisuuteen yleensä varoittaen, että se voi vaikuttaa ihmisten valintaan lomakohteita harkitessaan. Lisäksi se voi vaikuttaa informaatiokanavien ja järjestöjen toimintaan, he varoittavat. Turismiministeriön mukaan vuonna 2012 maassa vieraili ennätysmäärä 3.5 miljoonaa turistia, heistä 610 000 USA:sta. http://www.timesofisrael.com/us-jews-call-on-israel-to-reconsider-vat-for-tourists/
-          Ulkoministeriön mukaan Israel avasi 11 uutta lähetystöä vuoden 2010 jälkeen. Ulkoministeriön vuosien 2013-2014 budjettiesityksen yhteydessä ministeriö paljasti, että niiden 11 lähetystön ja toimintapisteen joukossa oli yksi maa Persianlahden alueelta, mutta nimeä ei haluta julkistaa. Uusia kohteita ovat Uusi Seelanti, Ghana, Albania, Turkmenistan ja yleislähetystö Karibian alueella, konsulaatti Guangzhou Kiinassa, Mynchenissä (Saksa) ja Sao Paolossa (Brasilia), diplomaattinen toimipiste Tyynenmeren saarilla ja Gulfmaassa, jonka nimeä ei paljasteta. Israelilla oli diplomaattiset toimipisteen Omanissa ja Qatarissa, mutta arabimaitten sisäisen kuohunnan ja yleisen levottomuuden vuoksi ne suljettiin. Haaretzin mukaan Israelin viranomaiset ovat käyneet keskusteluja Bahrainin ja UAE:n diplomaattien kanssa. Qatarin emiiri on ollut kovin aktiivinen Israelin ja palestiinalaisten välisten suhteiden kanssa. Hän vieraili Gazassa ja lahjoitti Hamasille 450 miljoonaa USD talousapua. Hän sai arabiliiton modifioimaan arabiliiton aiemmin omaksumaa saudisuunnitelmaa saadakseen sen kelvolliseksi myös Israelin vaatimuksiin, esitellen sitä Obaman hallitukselle Washingtonissa. Israelin johto ei virallisesti ole ottanut kantaa siihen, eikä se uudelleen muotoiltunakaan tyydytä Israelin johtajia. http://www.timesofisrael.com/israel-has-diplomatic-mission-in-unnamed-gulf-state/
-          Aktivistit Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen puolesta suunnittelevat paisuttavansa aktiivisuuttaan E-1 alueella Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä. Massatoimintojen tarkoituksena on osoittaa alueen omistuksen kuuluvan Israelille, kertoo pitkäaikainen aktivisti Daniella Weiss Arutz Shevan toimittajalle. Weiss kertoo, että ”useat perheet ovat valmiit muuttamaan alueelle, vaikka siellä ei olekaan heille pysyviä asuntoja. Tällä on tarkoitus vastustaa arabien toistuvia pyrkimyksiä pystyttää alueelle leirejään vakuuttaakseen alueen omistusoikeutta”. Maale Adumimin pormestari Benny Kashriel kannattaa hanketta, kertoo Weiss. ”E-1 alue on Maale Adumimin lähiö, jonne rakennetaan tuhansia uusia asuntoja”, Weiss kertoo. Benny Kashriella on näkemys – miten arabit valtaavat valtion omistamaa maata Maale Adumimissa”. Hän myöntää, että USA ja EU vastustavat E-1 alueen rakentamista ja liittämistä Maale Adumimiin, mutta juuri siksi jonkun täytyy ottaa johto. Weiss ennakoi, että ainakin tuhat ihmistä tulee osallisrumaan massatapahtumaan, joka toteutetaan lähiaikoina. Hän vakuuttaa saavansa tukea poliitikoilta, rabbeilta ja muilta yhteisö-johtajilta. Hän sanoo odottavansa hallituksen tukea, sillä ”nykyinen hallitus on osoittanut suurta myötätuntoa Israelin maata kohtaan”. Weiss vakuuttaa, ”ettei tarkoitus ole liekkiä piiloleikkiä, vaan rohkeasti nostaa esiin keskustelu, onko maa meidän, vai pitäisikö se jakaa kahteen valtioon. Hallituksen tulee päättää asiassa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167933#.UY9ZWGJHT-k
-          Poliittinen aktivisti ja IDF:n sotilas vakuuttavat, että armeija on antautunut arabien kivitysten ja petrolipommien alla. Erez Tadmor sanoo Mida kuukausijulkaisun websivun artikkelissaan, että viime viikosta lähtien Yaakov Zlatkinin saatua vakavia vammoja arabimassan käsissä hän on puhunut useiden upseerien ja sotilaitten kanssa, jotka sanovat samaa: ”Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisten hyvinvointi ja turvallisuus, kuten myös heitä suojaavien sotilaitten, on jätetty vihollisen armoille”. Tadmor sanoo tilastojen osoittavan jyrkkää hyökkäysten, kivitysten ja petrolipommi-iskujen  nousemista - ehkä peräti sadoilla prosenteilla – kuten myös sotilaitten saamien ruumiinvammojen määrä jäseniinsä tai kasvoihinsa. ”Pahin on kuitenkin sotilaitten motiivin menettäminen asettua vastarintaan vihollista vastaan,  pyrkimys välttää todellista reaktiota heidän ja siviilien elämään kohdistuvaa uhkaa vastaan”. Tadmor selittää, että Zlatkin vammautui pahoin arabien käsissä vaikka paikalla oli neljä aseistettua sotilasta, jotka eivät uskaltaneet poistua kivityksen kestävästä ajoneuvostaan peläten joutuvansa käyttämään tuliaseitaan. Arabit kivittävät autoilijoita samalla alueella sekä kivin että petrolipommein Bitilun risteyksen lähellä. Sotilas valittaa, että 15 minuuttia arabi solvasi heitä eikä siihen reagoitu mitenkään. Hän kuvailee, mitä kaikkea syttyvää sotilasajoneuvossa on, ja sittenkään petrolipommien heittämistä ei pidetä hengenvaarallisena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167925#.UY9eMmJHT-k
-          Turkki syyttää Syyriaa kaksoispommituksista, jotka surmasivat 41 ihmistä. http://www.timesofisrael.com/four-killed-in-blasts-in-turkish-town-on-syria-border/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021