PERJANTAI 24.05.13


PERJANTAI 24.05.13

1. USA.n ulkoministeri John Kerry saapui arabimaihin tekemänsä sukkuloinnin jälkeen Israeliin torstaiaamuna, aloittaen välittömästi neuvottelut Netanyahun kokoaman tiimin kanssa, johon kuuluivat oikeusministeri Tzipi Livni, strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz, puolustusministeri Moshe Yaalon, erikoislähettiläs Yitzhak Molcho ja armeijan sihteeri Eyal Zamir. Kerry jutteli myös hetken kaksistaan Netanyahun kanssa.

Kerry kehotti molempia osapuolia tekemään kompromisseja rauhan hyväksi, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että Netanyahun täytyy suostua Abbasin minimivaatimuksiin, eli täydelliseen rakennuskieltoon Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin alueilla, sekä vapauttamaan vankiloissa tuomioitaan kärsivät terroristit, joiden määrää ei ole paljastettu. Abbasilta vaaditaan vain, että hän siirtää Israelin vastaiset toimet kansainvälisillä areenoilla.

Israelin vasemmisto tarjosi aikoinaan kansalle ”harkittua riskiä” neuvotteluissa PA:n kanssa, minkä seurauksena lähes 1500 israelilaista, miestä naista ja lasta, menetti henkensä moninkertaisen määrän vammautuessa, osa heistä loppuiäkseen pyörätuoliin sidottuina.
Palestiinalaisten menetykset ovat moninkertaiset.
Pääministeri Netanyahu ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan ilman ennakkoehtoja missä ja milloin vain vakuuttaen, että rauhanneuvottelut ovat hänen ohjelmansa kärjessä.
Kukaan normaaliominaisuuksin varustettu ei pystyne ennakoimaan, mitä seurauksia Kerryn esittämä kompromissi toteutuessaan tulisi aiheuttamaan.

SELVIYDYTTYÄÄN Netanyahun tiimistä Kerry suuntasi suoraan Ramallahiin autolla valtatietä no 60 käyttäen, joka oli koko matkalta suljettu muulta liikenteeltä. Ramallahissa Kerry tapasi– saatuaan ensin käyttäytymisohjeet Erekatilta - Abbasin kokoaman tiimin, johon kuuluivat Saeb Erekat, Yasser Abed Rabbo ja Nabil Abu Rudeinah. Kerryllä oli myös kahdenkeskinen tuokio Abbasin kanssa, joka otti keskusteluissa esille Israelin jatkuvan rakentamisen juutalais-yhteisöissä, Israelin harjoittaman juutalaistamisen Jerusalemissa, setlerien harjoittaman väkivallan sekä arabien jatkuvan eristämisen, kuten ”presidentin” toimisto tiedotti.
Kerryllä oli aikaa jopa tehdä kävelyretki Ramallahissa ja El-Biressä nautiskellen turkkilaista shwarmaa, letun sisään käärittyä lihaa ja vihanneksia, sekä  makeita leivonnaisia.

TORSTAI-ILTANA Kerry söi illallista presidentti Shimon Peresin kanssa suitsuttaen toisilleen kohteliaisuuksia, joita Kerry vaatimattomana miehenä pyrki väistämään selittäen, ettei hänen osuutensa ole niin tärkeä vaan se, miten kansa sen omaksuu.
Kerry söi aamiaista perjantaiaamuna Netanyahun kanssa ennen lentoaan Etiopiaan.

MITÄÄN läpimurtoa keskusteluissa ei tietenkään saatu syntymään. Kerry kiitteli Netanyahun syvää antautumista hänen ponnistelujensa tueksi tien löytämiseksi eteenpäin.
Arabit olivat järjestäneet mielenosoituksen Ramallahiin kantaen plakaatteja, joissa he syyttivät USA:n suosivan Israelin arabien kustannuksella ilmoittaen, etteivät he luota amerikkalaisiin.
Haaretzin kolumnisti jopa kutsui Kerryä ilkeästi amerikkalaiseksi Don Quizotteksi.

NETANYAHU tapasi torstaipäivän aikana maassa vierailevan Ranskan entisen presidentin Nicolas Sarcoxyn sekä Englannin ulkoministeri William Haguen, joka kehotti osapuolia osoittamaan todellista johtajuutta voidakseen edistää rauhanprosessin onnistuneeseen lopputulokseen pystyen välttämään päämäärää häiritsevät harha-askeleet. http://www.jpost.com/Middle-East/Kerry-urges-Netanyahu-Abbas-to-compromise-for-peace-314212

2. syyriasta paennut tiedemies, joka työskenteli Assadin kemiallisten aseitten parissa, sanoo, että länsimaihin levitetyt tiedot Assadin armeijan kemiallisten aseitten käyttö suuressa mitassa ovat vähintään liioiteltuja tai virheellisiä. Hän sanoo armeijan käyttänen sarinia pieninä annoksina pysäyttääkseen kapinallisten etenemisen ja kokeillakseen maailman reaktioita, ja koska suhtautuminen siihen on ollut epämääräinen, se on rohkaissut Assadia  lisäämään niiden käyttöä. Hän ei kuitenkaan usko, että Assad olisi antanut vapaat kädet eri kemiallisten agenttien käyttämiseen.
Tiedemies toteaa, että armeijan kemistit ovat sekoittaneet erilaisia kemiallisia agentteja, kuten sarinin joukkoon armeijan käyttämää kyynelkaasua, jota antavat erilaiset oireet niistä saastuneille, mikä tekee tunnistamisen vaikeaksi. Hän mainitsee uhrien kärsineen hengitysoireitten ohella silmien hämärtymistä, mikä viittaa kyynelkaasun käyttöön. Hänen mukaansa kemiallisen kärjen asentaminen Scud B raketin kärkeen aiheuttaa räjähtäessään kolmen kilometrin pituisen ja 500 metrin levyisen kemiallisen pilven, jonka alle joutuneet ihmiset joutuvat kaikki sen vaikutuksen alaisiksi. Hän arvioi, että armeija käytti pieniä määriä sarinia ja ehkä sen sekoituksia kapinallisten pelottelemiseksi ja pysäyttämiseksi.

TIEDEMIES arvioi, että Assadin armeijalla on 700 tonnia sarinia, joka riittäisi tuhoamaan kaikkien Syyrian merkittävien kaupunkien asukkaat, ja sen kuljettamiseksi ainakin 3000 pommia, jotka voidaan täyttää kemialisin agentein, sekä yli sata kemiallisin agentein täytettyä kärkeä Scud ohjuksia varten. Hän sanoi, että Syyrialla on sarinin lisäksi sinappikaasua sekä tehokkainta hermokaasua VX, mutta ei tabunia. Hän sanoo paenneensa Syyriasta ennen joulukuun 23. päivää 2012, jolloin ensimmäistä kertaa Assadin väitettiin käyttäneen kemiallisia agentteja Khaldiyessä, Homsin esikaupungissa, jota hän pitää strategisesti tärkeänä, koska se jakaa alawiten ja sunni-muslimien asumia alueita. Hän uskoo, että Aleppon Khan Al-Assalin lähiössä käytettiin sarinin ja isopropyl-alkoholin sekoitetta maaliskuun 19. päivänä. Joittenkin uhrien kertomus voimakkaasta hajusta viittaa muiden kemiallisten yhdisteitten kuten kyynelkaasun käyttöön, koska sarin ja hajuton ja mauton. Lisäksi heillä ei ollut sarinin myrkytykseen liittyviä muita oireita, hän selitti.

SYYRIA on pyrkinyt pitämään kemiallisten aseitten parissa työskentelevät tiedemiehensä tarkan valvonnan alaisina, jopa 24 tuntia vuorokaudessa salaisuuden säilyttämiseksi.
Al-Jazeera kertoo artikkelissaan, että Syyrialla on tarpeeksi välineitä kemiallisten aseitten lähettämiseksi suunniteltuihin kohteisiinsa. Syyrian Tieteellisen Opetus- ja Tutkimus-keskuksen Instituutissa (CSSR) toimii 6000 tiedemiestä rakettiteollisuuden ja 300 kemiallisen asekehittelyn parissa. Kellään henkilökuntaan kuuluvalla ei ole lupaa puhua työstään ulkopuolisten kanssa eikä antaa lausuntoja tai haastatteluja median edustajille.

3. DEBKAFILE käsitteli artikkelissaan 22. toukokuuta Syyrian tilannetta ja Assadin mahdollisia seuraavia askeleita. Artikkelissa todetaan Israelin johdon aliarvioivan – taas kerran – Assadin armeijan  kyvyn ja kestokyvyn, mikä johtaa vaaralliseen harhaan, ettei Syyrialla ole voimaa eikä mahdollisuuksia kiihdyttää tilannetta Israelin rajalla. USA:n ulkoministeriön näkemyksen mukaan Assadin armeijan viimeaikaiset voitot ja kapinallisten karkottaminen Qusairin kaupungin ja sen lähikylien alueilta on vain tilapäinen ilmiö eikä siten osoitus voimasuhteiden siirtymisestä ehkä pysyvästi Assadin eduksi. DF arvioi, että länsimaihin levitetyt tiedot kapinallisten etenemisestä ja Assadin armeijan sotilasyksiköiden suurimittaisista loikkauksista kapinallisten puolelle ovat suurelta osin propagandaa.

DEBKAFILE  arvioi, että Assad on saanut uutta rohkeutta ehkä Venäjän toimittamista aseista ja katsoo siksi voivansa julkisesti uhata Israelia pienimuotoisella sodalla Golanin kukkuloilla.
DF kuitenkin arvioi, että pääpaino siitä lankeaa Hizbullahille, jolla on valtava ohjus- ja raketti-arsenaali, ja sen ohella kymmenien tuhansien suuruinen hyvin koulutettu miehistö sekä rakettien käyttöön että kommandoiskuihin Israelin puolelle. Julkisuudessa ei tiedetä, miten paljon ja mitä ohjuksia tai muita aseita Syyria on pystynyt toimittamaan Hizbullahille.

Israelin armeija ja kotirintama suhtautuu kuitenkin kaikella tilanteen vaatimalla vakavuudella pyrkien harjoittamaan yksiköitään usean rintaman sotaa varten. Kemiallisin asein tapahtuvan hyökkäyksen mahdollisuus on myös enemmän todennäköinen kuin mahdollinen. Tämän vuoksi koko maassa järjestetään ensi viikolla sunnuntaiaamusta lähtien kemiallisen sodankäynnin harjoitukset, jossa pyritään tutkimaan siviiliasukkaiden valmiutta yllättävään kemiallisin asein tehtävään hyökkäykseen. Harjoitus kestänee koko viikon. Asukkaille annetaan hälytysmerkit summereille, mutta myös tiedotusvälinein ja kännyköiden kautta. Ihmisiä kehotetaan etsimään lähin suojatila, tai paneutumaan vatsalleen maahan pitäen käsiään päänsä suojana. Sodan varjo leijuu uhkaavana Israelin yllä.   http://www.debka.com/article/22984/Israel’s-dithering-over-Golan-strikes-gives-Assad-go-ahead-for-war-of-attrition

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n ulkoministeri John Kerry kehotti Netanyahua asettamaan täyden rakennuskiellon 1949 aselepolinjojen itäpuolisilla alueilla, siis myös Jerusalemissa, ehtona rauhan-neuvottelujen alkamiseksi. Tämän hän lienee saanut keskusteluistaan PA:n johdon kanssa, jolle tämä on siinä määrin iskostettu heidän paksuun kalloonsa, ettei sitä mikään sieltä poista. Netanyahun reaktiosta ei ole selvyyttä, mutta maassa liikkuvien tietojen mukaan hän on kaikessa hiljaisuudessa jo asettanut rakennus- kiellon voimaan. Netanyahu kokeili tätä vuosia sitten asettamalla 10 kuukauden rakennuskiellon, mutta PA:n johto ei korvaansa lotkauttanut siihen, minkä johdosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt kärsivät tuntuvia menetyksiä saamatta mitään tuloksia aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168282#.UZ8fOWJHT-k
-          Syyria esitti Ammanissa koolla olevalle WBO:n foorumille lausuntoesityksen, jossa se syyttää Israelia Golanin syyrialaisasukkaiden terveydenhoidon huononemisesta johtuen Israelin hallituksen painostustoimista, kuten esityksessä sanotaan. Tämä näyttää seuraavan tarkoin lähes samoin termein, mitä PA/PLO esittää omissa esityksissään. Huomioiden Syyrian sisäiset ongelmat ja vuosikymmeniä kestäneen diktatuurin harjoittamat painostustoimet Syyrian syytökset tuntuvat naurettavilta, elleivät ne olisi niin järkyttäviä Syyrian kansan kärsimysten vuoksi. Erään arvion mukaan sisällissota on vaatinut 94 000 ihmisen hengen, paljon suuremman määrän haavoittumisen ja 2.5 miljoonan ihmisen joutuminen joko maan sisäiseen tai ulkoiseen maanpakoon asuen tilapäisissä telttakylissä alkeellisin varustein. Syyrian esityksessä vedetään esiin vanha syytös, jonka mukaan Israel kaivaa Golanin maahan radioaktiivista jätettään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168273#.UZ8hMmJHT-k
-          Haredi-kansanedustajat ovat sotajalalla Lapidin ja Bennettin laatimasta haredinuorten asepalvelussuunnitelmasta. Sen mukaan vain 1 800 etevintä Tora-opiskelijaa saa poikkeuksen jatkaa opintojaan muiden 18 vuotta täyttäneiden ollessa pakotetut siirtymään armeijan kaksivuotiseen asepalvelukseen. Palvelusaika on normaalisti 3 vuotta, mutta sitä aiotaan alentaa, mikä suunnitelma hyväksytään. Esitys on tarkoitus toteuttaa seuraavan kolmen vuoden kuluessa. Vaikka armeija tarvitsee miehiä ja asepalvelukseen halukkaiden määrä pienenee, alokasmäärän äkillinen suuri hyppäys voi osoittautua mahdottomaksi hupenevien käyttövarojen vuoksi. Toteutuessaan  suunnitelma edustaa pienoista vallankumousta juutalaisvaltiossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168260#.UZ8jkmJHT-k
-          Aradissa äskettäin kuolleina löydettyjen pienten tyttöjen äiti syyttää kaupungin poliisia, ettei se ottanut todesta hänen varoituksiaan lasten isän vaarallisuudesta tyttäriään kohtaan. Beduiiniyhteisössä lähellä Aradin kaupunkia kahden pienen tytön murha aiheuttaa kipeää keskustelua ihmisarvoista beduiiniyhteisöissä ja siinä etenkin tyttöjen osuus ja heidän ihmisarvonsa, jota aliarvostetaan vuosisataisin perintein. Aradin poliisiaseman komentaja ja kaksi muuta upseeria erotettiin viroistaan velvollisuuksiensa laiminlyönnin vuoksi.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4383634,00.html
-          Kemiallisen tehtaan räjähdyksessä torstaina Ramat Hovavissa surmasi yhden työntekijän ja haavoitti 31 muuta. Myrkyllistä vuotoa tahtaasta ei ole havaittu. Suurin osa sairaalaan viedyistä kärsi savuhaitoista tai shokista. Laitos toimittaa kemiallisia komponentteja TEVA-teollisuudelle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4383626,00.html
-          Englannin ulkoministeri William Hague tunnustaa, että Israelin suosio on jonkin verran laskenut. Hän arvioi, etteivät enempää Israelin kuin PA:nkaan neuvottelijat ole valmiit istumaan saman pöydän ääreen sopiakseen yhteiselon säännöistä. Sivusta katsoen sovinto PA:n nykyjohdon kanssa on umpilukossa, eli ainoa mahdollisuus näyttää olevan sen vaihtuminen tai eliminoiminen, ja aloitus todellisten kansan-johtajien eli sheikkien kanssa sivuttaen poliittiset kähmijät, joille tilanteen jatkuminen lihottaa heidän ulkomaisia pankkitilejään, eivätkä siksi näe syytä muutoksiin. http://www.timesofisrael.com/hague-israel-has-lost-some-of-its-support-in-britain/

Lämpötila Jerusalem: Perjantai 23-35 Castetta, kuivaa; lauantai 19-30 puolipilvistä; sunnuntai 16 – 27 C astetta; maanantai 17-28 astetta, aurinkoista. http://www.timesofisrael.com/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019