PERJANTAI 17.05.13


PERJANTAI 17.05.13

1. EIVÄTPÄ onnistuneet pääministeri Netanyahun maanittelut ja julmistelut Venäjän presidentti Putinille Sotchissa tiistaina 14.05.. Koko matka taisi mennä mönkään, koska mitään hyvää ja ylentävää ei ole ilmoitettu saavutetun. Kansanjohtajien on tietenkin hyvä tavata toisensa silloin tällöin jo pelkästään siksi, että korkeat johtajat elävät eräänlaisessa henkisessä selibaatissa, heillä ei ole suoraa kontaktia juuri muihin kuin läheisiin avustajiinsa ja ehkä aviopuolisoonsa kotonaan. Siksi johtajia on helppo manipuloida, koska eihän heillä ole mahdollisuutta eikä aikaa lukea edes sanomalehtiä, vaan uutiset syötetään avustajien valikoimina paloina.

VENÄJÄN johto ei juuri hätkähtänyt Netanyahun varoituksista, että jos Syyria saa uuden-aikaisia aseita kuten S-300 it-ohjuksia, Israel tulee tuhoamaan ne.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi torstaina TV-haastattelussa Putinin ja Netanyahun tapaamisen jälkeen, ettei Venäjä ole solmimassa uusia sopimuksia, vaan toteuttamassa velvoitteitaan entisistä sopimuksista. ”Olemme jo toteuttaneet osan sopimuksesta, ja tulemme toteuttamaan sen täydellisesti”, Lavrov selitti. Hän jatkoi, että kyvyttömyys täyttää solmitut sopimukset vaikuttaa haitallisesti Venäjän uskottavuuteen.

Netanyahu selitti TV-kakkosen mukaan, että S-300 – ja ilmeisesti muutkin huippu-nykyaikaiset ohjukset, joista Iskander 9K720 lienee vaarallisin – voivat syöstä Lähi Idän laajaan sotaan. Iskanderin kantomatka on 280-400 km tyypistä riippuen, nopeus 2.1 km/s.
Israelin viranomaiset vakuuttivat TV-2:n toimittajalle, ettei Sotchin tapaaminen ollut epäonnistunut, mutta että tulokset olisivat voineet olla paremmat, jos Putin olisi joustanut.
S-300 tutka pystyy seuraamaan sataa kohdetta samaan aikaan 200 km:n etäisyydellä, joten sen vaikutusalue ulottuu Syyriasta pitkälle Israelin puolelle. Lavrov totesi puolestaan, että S-300 järjestelmä auttaa Syyria puolustamaan ilmatilaansa. Hänellä lienee ollut mielessä Libyan tilanteen toistuminen, jossa USA:n ja NATO:n johtamat ilmavoimat pommittivat armotta lähes puolustuskyvyttömän maan tärkeimpien kaupunkien hallituskorttelit maan tasalle.
Toiseksi Israel on huolestunut Fataj-110 maasta maahan ohjusten joutuminen Hizbullahin käsiin, sillä niillä on pitkä kantomatka ja ne ovat huomattavan tarkkoja. http://www.timesofisrael.com/unmoved-by-israel-russia-will-deliver-top-air-defense-system-to-assad/

2. DEBKAFILE tarkastelee myös omassa artikkelissaan Sotchin tapaamisen vaikutuksia todeten, että pääministeri Netanyahu epäonnistui vääntämään Putinin kättä, eikä se mikään ihme olekaan, onhan Putin sentään mustan vyön judokamestari, BIBI tuskin edes kävelijä.
DF arvioi artikkelissaan, että Venäjän johtaja oli erityisen tuohtunut saatuaan tietää, että amerikkalainen sotalaiva USS Kearsarge oli samaan aikaan kiinnittymässä Eilatin satamaan mukanaan 20 kpl V-22 Osprey helikopteria, jotka USA:n puolustusministeri Chuck Hagel oli luvannut toimittaa Israelin vierailunsa yhteydessä huhtikuussa. Aluksessa oli kannellaan 1800 merijalkaväen sotilasta, jotka voivat olla osa USA:n lupaamista joukoista suojelemaan Jordanian rajaa Syyriasta tulevaa uhkaa vastaan.

DEBKAFILE arvioi, että Putin katsoi USA:n joukkojen ja aseiden toimittamisen Syyrian potentiaalista uhkaa vastaan samaan aikaan, kun se valmistelee kansainvälistä konferenssia Syyrian tilanteen selvittämiseksi diplomaattisesti, osoittavan uskon puutetta USA:n taholta.
DF toteaa, että Netanyahu palasi Sotchin matkaltaan tyhjin käsin ja vahvistuen pelossaan, että Venäjä on antanut Syyrian hallitukselle avoimet kädet muuttaa Golanin kukkulat ja Horan Syyrian eteläosassa uudeksi vastarintakentäksi, josta käsin se voi antaa Hizbullahin ja palestiinalaisryhmien suorittaa iskujaan Israelin puolelle rajaa.

DF:n näkemyksen mukaan Venäjän asenne rohkaisee Syyrian presidentti Assadia jatkamaan veristä sotaansa, kuten myös Hizbullahin ja palestiinalaisen DFLP:n johtajia Iranin tuella.
Israel on myös vahvistanut, ettei ”nakba-päivänä” Syyriasta ammutut kaksi kranaattia olleet vahingonlaukauksia, vaan tarkoituksellisesti ammuttuja.
Torstaiaamuna ”Abdel Qader al-Husseini Prikaatin Marttyyrit” ilmoitti, että ”se oli ampunut kaksi rakettia Israelin vartioasemaa kohti Golanilla kunnioittaakseen Nakba-päivää, ei juhliakseen vaan kostaakseen  marttyyrien puolesta”. DF arvioi, että tämä sinänsä pieni välikohtaus voi olla alkuna laajemmalle yhteenotolle IDF:n ja Syyriassa toimivien yksityisten ja terrori-järjestöjen välillä. http://www.debka.com/article/22970/Syrian-Israeli-war-of-words-via-Putin-edges-into-Syrian-Hizballah-war-of-attrition-

New York Times raportoi torstaina, että Venäjä toimittaa Syyrialla uudenaikaisia merialuksia vastaan suunniteltuja risteilyohjuksia. Kysymys on Yakhont uudistetusta versiosta, jonka tutkaa on tehostettu entistä tarkemmaksi. New York Times arvioi, että nämä meriohjukset vahvistavat Venäjän päättäväisyyttä estää USA:n ja EU-maiden yritykset saartaa Syyria sekä mereltä että ilmasta käsin.
Defence Update raportoi joulukuun 3. 2011, että Venäjä on toteuttanut 2007 allekirjoitetun sopimuksen mukaan 72 Yakhont risteilyohjuksen toimittamisen Syyrialla jopa ennen määräaikaa. Ohjukset kuuluvat kahteen Bastion rannikkopuolustus-järjestelmään. Kukin Bastion patteri käsittää 18 liikkuvaa laukaisualustaa, kussakin kaksi 3M55E ohjusta. Ohjuksen kantomatka maalla ja merellä on 300 km, räjähdekärki 299 kg. Hinta on 300 miljoonaa USD.
GMR raportoi, että ohjus on Yakhont SS-N-26 supersonic risteilyohjus. Sen nopeus on 2.6 mac 14 km:n matkalla alentuen sitten 1.5 mac vauhtiin 120 km:n matkalla matalalennolla.
Artikkeleiden mukaan Syyrialla on jo Yakhont ohjuksia, mutta uusi toimitus käsittää uudistettua mallia, jonka tutka on parannettu aiemmasta. http://globalmilitaryreview.blogspot.co.il/2011/12/russia-delivers-yakhont-supersonic.html

3. OBAMAN hallitus vihjaa viimeisissä arvioissaan, ettei Iranin ydinpommi ole enää estettävissä, eli diplomatia on tehnyt voitavansa eikä ole nähtävissä uutta suuntaa, jota edetä. Viinissä päättyivät viimeiset IAEA:n ja Iranin neuvottelijoiden väliset keskustelut torstaina ilman tulosta, tapaaminen oli 10. kerta 18 kuukauden sisällä. Neuvotteluja IAEA:n ja Iranin välillä on käyty viimeisen viiden vuoden ajan. Iranilaiset neuvottelijat ovat käyttäneet tehokkaasti hyväkseen taktiikkaa, jossa he vuoroin lupaavat uusia aloitteita, mutta neuvotteluissa vetävät kaiken takaisin sopien uusista neuvotteluista.
Iranin vastaisia pakotteita on vähitellen kiristetty, mutta koska Venäjä ja Kiina vastustavat niitä samoin kuin voimatoimien käyttämistä, niiden tehokkuus vesittyy ja antaa Iranille mahdollisuuden etsiä tapoja niiden kiertämiseksi.

IAEA:n neuvottelutiimin johtaja Herman Nackaerts voi vain todeta diplomaattisesti. ”Meidän parhaimmatkaan yrityksemme eivät ole onnistuneet”.
EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton tapasi torstaina Istanbulissa Iranin ydinneuvottelijan Saeed Jalilin, joka epäonnistuneen keskustelun jälkeen totesi, että toiveita on jatkaa keskusteluja ensi kuussa.
USA:n ulkoministeriö ilmoitti boikotista erästä yhtiötä vastaan Dubaissa, mutta boikottien tehokkuus alkaa olla entistäkin arveluttavampi. Ne kiusaavat kyllä pahastikin Iranin talouselämää, mutta mullah-johto on entistä tiukemmin päätöstensä takana.
Iran toimii YK:n Geneven aseistariisumiskonferenssin puheenjohtajamaan automaattisen kierrätyksen mukaan toukokuun 27. ja kesäkuun 23. päivien välisenä aikana.

Washingtonissa Uusi Amerikan Tutkimuskeskus julkisti raportin, jossa tutkitaan mahdollisuutta, että Iranin ydinpommi on väistämätön. Raportissa suositellaan, että USA:n tulee siinä tapauksessa omaksua politiikka, jolla pyritään estämään ydinaseen leviäminen. On odotettavissa, että monet Lähi Idän arabimaat seuraavat Iranin jälkiä, mikä tulisi voida estää. Raportissa suositellaan, että Amerikan tulee valmistautua sen varalle, vaikka se ei olekaan USA:n johdon suositeltavin tilanne. Monet maat ovat todenneet, että Iranin ydinpommi romuttaa koko NPT sopimuksen, eli mikään ei estä muita maita hankkimasta omaa asetta.
Hämmästyttävintä tässä teatterissa on se, että suurin uhka NPT:n säilymiseksi on Iran, ja se tulee nyt johtamaan järjestöä, jonka tehtäviin kuuluu valvoa NPT:n säilymistä.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Arviolta 30 000 ääri-ortodoksia osoitti mieltään Jerusalemissa ”pahaa hallitusta” vastaan, joka pakolla yrittää saada ortodoksit suorittamaan asevelvollisuutensa siinä missä muutkin. Rabbit kehottivat mielenosoittajia vastustamaan tätä synnillisten hallitusta ja pakottaa se peruuttamaan yleisen asevelvollisuuden. Mielenosoittajat kokoontuivat armeijan toimiston eteen, jossa asevelvollisia rekisteröidään. Shas ja UTJ eivät virallisesti tukeneet mielenosoitusta, paikalle oli kerääntynyt 30 000 – 40 000 mustatakkista ja -hattuista ihmistä. Mielenosoitus kehittyi väkivaltaiseksi, jonka johdosta kuusi poliisia haavoittui, pari vakavammin. Mielenosoittajista viisi haavoittui. Poliisi joutui käyttämään hankkimiaan joukkojen hajottamiseen kehitettyjä menetelmiä. Jotkut ortodoksijärjestöt eivät halunneet virallisesti tulla mukaan, peläten sen vain vahvistavan talousministeri Yair Lapidin asemaa, joka käy kampanjaa ortoksien saamiseksi osallistumaan paitsi asevelvollisuuteen myös työelämän haasteisiin ja siksi Lapid haluaa heidän yeshivoittensa opettavan myös matematiikkaa ja englanninkieltä muiden ohessa. Ortodoksien on havaittu soveltuvan erityisesti tietokoneteollisuuteen, koska he ovat tottuneet tutkimaan ja analysoimaan eri vaihtoehtoja pyhiä kirjoituksiaan opiskellessaan. http://www.timesofisrael.com/ultra-orthodox-turn-out-en-masse-to-protest-draft/
-          Kanadan pääministeri Stephen Harper ilmaisi torstaina syvän paheksuntansa siitä, etteivät maailman johtajat osoita tarvittavaa tukea Israelille, Lähi Idän ainoalle demokraattiselle ja tasapainoiselle valtiolle. ”Ei ole mitään niin lyhytnäköistä lännen pääkaupungeissa kuin tuen höllentyminen, mitä olemme nähneet Israelia kohtaan kaikkialla maapallolla”, Harper sanoi. Hän puhui vierailunsa aikana New Yorkin kaupungissa. Hän kosketteli myös Syyrian tilannetta kehottaen länsimaita suhtautumaan erittäin varovaisesti ajatukseen kapinallisten aseistamiseksi. ”Meidän ei tule antaa pettää itseämme, sen raakuuden ja äärimmäisyyden, jota harjoitetaan molemmin puolin. Tuntemattomien ihmisten aseistaminen, joiden päämääristä emme ole tietoisia, on äärimmäisen riskialtista”, Harper selitti. http://www.timesofisrael.com/canada-pm-slams-world-leaders-for-not-supporting-israel/
-          IDF:n Juudean ja Samarian divisioonan komentaja prikaatinkenraali Tamir Yadai vieraili torstaina Hebronin kukkuloilla tavaten Har Hevron hallituksen johtajan Tzviki Bar Hain. He keskustelivat alueen juutalaisyhteisöjen turvallisuudesta ja etenkin niihin johtavilla teillä. Bar Hai esitti vaatimuksen, että IDF:n tulee lisätä alueen turvallisuutta kitkeäkseen pois teitä vainoavat kivittäjät ja petrolipommien heittäjät. Yadai totesi, että IDF harkitsee sotilaskomppanian sijoittamista Adoraymiin. He kävivät tutustumassa muinaiseen juutalaiseen Susyan kaupunkiin, tarkastelivat aluetta neuvoston toimistorakennuksesta Meitarimin kukkulalla sekä uudessa alueen hätäkeskuksessa Adoraymissa. Divisioonan komentajan tarkastusmatka alueelle oli seurausta keskiviikkona IDF:n jeeppiä vastaan tehtyyn petrolipommi-iskuun, jossa neljä sotilasta sai palohaavoja, kaksi heistä on edelleen sairaalassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168050#.UZXp-2JHT-k
-          Beit Elin asukkaat osoittivat mieltään Binyaminin alueella torstaina huononevaa turvallisuutta vastaan teillä ja jopa sisällä juutalaisyhteisöissä arabien kivittäessä autoilijoita ja uskaltaen jopa yhteisöä suojaavan aidan varteen kivittäen siitä asukkaita. Viime viikolla yhteisössä asuva nainen haavoittui aidan taakse tulleen arabin kivitettyä häntä. He kyselevät, missä itsenäinen voima lopulta on. He vaativat diskriminoimisen lopettamista vain tyydyttääkseen Obamaa. He sanovat, että kivittäminen on terroria ja IDF:n tulee käsitellä sitä sellaisena. Heidän ainoa toiveensa on saada asua rauhassa omassa kodissaan, ja siihen he vaativat IDF:n tukea. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168053#.UZXtH2JHT-k
-          Ministeri Naftali Bennett tervehtii tyydytyksellä talousministeri Yair Lapidin lupausta ottaa käsittelyyn maan satamatyöntekijöitten kohtuuttomat ansiot ja heidän poliittinen monopoliasemansa, jonka suojassa kukaan ei ole uskaltanut puuttua heidän vaatimuksiinsa. Bennett tervehti tyydytyksellä Lapidin lupausta, joka on pieni askel kohti monopoliasemien murtamista kansan parhaaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168064#.UZXuwWJHT-k
-          Wall Street Journal raportoi, että Venäjä lähetti tusinoittain sota-aluksiaan Syyrian rannikolla sijaitsevan Tartusin merisataman turvaksi mahdollisia länsimaiden sotilaallisten toimien estämiseksi. Syyrian uutistoimisto SANA raportoi torstaina, että viisi Venäjän Tyynenmeren laivasto alusta kuli Suaezin kanavan kautta Välimerelle, mitä ei ole nähty kymmeniin vuosiin. Venäjä rakentaa Välimeren laivasto-osastoa, jonka johtoporras tule sijaitsemaan alueen maassa, ehkä Kyproksella. Venäjä on selvästi koventanut otteitaan Lähi Idässä, jossa se haluaa palauttaa NL :n aikana hankkimansa jalansijan, mihin Syyria antaa sopivan verukkeen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4380847,00.html
-          Jerusalemin lämpötila: Perjantai 19-25; lauantai 20-29; sunnuntai 18-29 C-astetta. http://www.timesofisrael.com/



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021