MAANANTAI 20.05.13


MAANANTAI 20.05.13

1. IAF:N ilmaiskut Syyriaan näyttävät avanneen pullon, jossa asui sodan henki. Mikä pahinta, USA ja Venäjä näyttävät valmistautuvan kylmän sodan asetelmiin, kuten Sunday Times kertoi sunnuntain numerossaan. Lehti kertoi Syyrian armeijan asentaneen kotimaassa valmistettuja Tishreen ohjuksia ampuma-asentoon kohteenaan Tel Aviv. Lehti viittaa israelilaisen ohjus-expertin Uzi Rabinin lausuntoon, jossa hän kertoo Tishreen ohjusten olevan erittäin tarkkoja: ”Vaikka ne eivät osuisikaan suoraan Ben Gurionin lentokentälle, ne voisivat aiheuttaa vakavia vaurioita ja keskeyttää kaiken siviililiikenteen kentälle”. Israelilainen virkailija kertoi viime viikolla New York Timesin toimittajalle, että Israel iski kolme kertaa Syyrian asekolonnia vastaan, joiden tarkoituksena oli toimittaa pitkälle kehitettyjä ohjuksia Hizbullahille, ollen valmis tarvittaessa uusiin iskuihin varoittaen samalla, että Israel on valmis iskemään raskaasti takaisin, jos Syyria reagoi niihin iskemällä Israeliin. Syyrian presidentti Bashar Assad kertoi argentiinalaiselle Clarin lehdelle antamassaan haastattelussa, ettei hän aio erota ennen 2014 pidettäviä vaaleja, jossa maahan valitaan uusi parlamentti ja presidentti. Hän syytti Israelia kapinallisten suorimisesta antamalla heille logistista ja tiedustelutukea.

Wall Street Journal kertoi perjantain numerossaan, että Venäjä aseistaa Assadin armeijaa uudenaikaisilla aseilla ja lähetti Syyrian rannikon edustalle toistakymmentä sota-alusta suojelemaan Tartun satamaa, jota Venäjä on laajentanut ja uudenaikaistanut Välimeren laivastonsa käyttöä varten. Venäjä puolusteli asetoimituksiaan sanoen niiden perustuvan vuosia sitten solmittuihin sopimuksiin, jotka se haluaa toteuttaa oman uskottavuutensa säilyttämiseksi. Ulkoministeri Sergei Lavrov totesi, etteivät toimitukset muuta tasapainoa alueella, mutta ne vahvistavat Assadin iskukykyä kapinallisia vastaan, joiden päämääränä on hänen hallituksensa kaataminen ja maan ajaminen sekasortoon, kuten myös varoittaa Yhdysvaltoja ja EU-maita sekä Israelia olla sekaantumatta Syyrian sisällissotaan.  USA ja EU-maat pitävät asetoimituksia hyökkäävinä toimina länsivaltoja vastaan.
New York Times kertoi edelleen perjantain numerossaan, että Venäjän toimituksiin kuuluu Yakhont risteilyohjuksia, jotka on suunniteltu sota-alusten ja muita merimaalien tuhoamista varten. Artikkelissa varoitetaan, että Israelin kaasukentät Välimerellä ovat Yakhont ohjuksen kantomatkan sisällä ja sellaisinaan hyvin arkoja ohjusiskuille. http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2013/05/20/israeli-syrian-powder-keg-is-about-to-explode-syria-points-surface-to-surface-missiles-towards-tel-aviv/

The Times on London raportoi lauantaina, että Israel pitää parempana, että presidentti Bashar Assad pysyy vallassa, kuin että ääri-islamilainen hallitus saa vallan siellä. Lehti viittaa artikkelissaan nimeämättömään israelilaiseen tiedusteluvirkailijaan, joka toteaa: ”Parempi paholainen, jonka tunnemme kuin demonit, joita voimme vain kuvitella, jos Syyria vajoaa kaaokseen ja ääri-islamilaiset kaikkialta arabimaista saavat jalansijaa siellä”.
IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Yoav Mordechai huitaisee lehden tiedot sivuun todeten, ettei hän tiedä, kuka tietoja antoi lehdelle. ”Olen oppinut melkoisesti sellaisten lainausten käyttämisestä eri tarkoituksia varten. Koska olen tietoinen tiedusteluportaan arvioinneista Syyrian tilanteessa, pidän lähdettä epäluotettavana ja jopa perättömänä. IDF:n sisällä me seuraamme ja valmistaudumme kaikkiin näkymiin, sekä pohjoisessa että muilla rintamilla, mikä ei anna meille paljon aikaa spekulointiin”.
Amos Yadlin, IDF:n entinen tiedustelujohtaja, kieltää myös Times of London lehden vihjaukset, että Israel suosittelisi Assadin pysymistä vallassa. ”Mitä pikemmin Assadin hallitus kaatuu, sen parempi”, hän kertoi armeijan radion lähetyksessä.
Said Naffaa, entinen kansanedustaja Israelin druusiyhteisöstä, syyttää lausunnossaan länsimaita Syyrian vihollisten tukemisesta niiden hyökkäyksissä Syyriaa vastaan. Hän arvioi, että Assad pysyy vallassa, mutta että hän joutuu suorittamaan radikaaleja uudistuksia Syyriassa. Kysyttäessä, eikö hän ole tietoinen uhriluvuista Syyriassa, Naffaa toteaa, että on samantekevää, mistä luoti tulee, se on koaliittion johtajien velvollisuutena, länttä tarkoittaen. Naffaa palveli Knessetissä 2007-2013, mutta 2010 Balad-puolue ilmoitti poistavansa tukensa häneltä sanoen hänen ylittäneen toimivaltansa. Häntä syytettiin laittomasta matkasta vihollismaahan hänen järjestettyään 300:n Israelin druusin matkan pyhille paikoille Syyriassa, ja Libanonin druusijohtajan Walid Jumblatin tapaamisesta ilman puolueen lupaa. http://www.timesofisrael.com/army-denies-it-prefers-devil-assad-to-demon-rebels/

2. Assadin armeijan sotilaat yhdessä Hizbullahin pyssymiesten kanssa aloittivat sunnuntaina
yhdistetyn hyökkäyksen Qusairin kaupungin vapauttamiseksi kapinallisilta. Debkafilen mukaan kaupunki olisi jo eilen vallattu, mutta aamun raporttien mukaan taisteluja käydään edelleen kaupungissa, vaikka armeijan tiedottaja ennustaa, että muutaman tunnin kuluttua Syyria lippu liehuu kaupungintalon salossa ja kapinalliset on murskattu. Saudilehti Al-Arabi raportoi, että 52 surmansa saaneen joukossa oli 20 Hizbullahin pyssymiestä, yksi hiestä Hizbullah upseeri Fadi al-Jazar, joka vietti jonkin aikaa Israelin vankilassa, mutta luovutettiin vankienvaihdossa Libanoniin. Saudit tukevat kapinallisia.
Kapinallisia edustava Hadi Abdallah kertoi Qusairista, että Syyrian lentokoneet pommittivat kaupunkia aamulla ja että kranaatteja ammuttiin kaupunkiin 50 laukausta minuutissa. Ainakin 52 ihmistä sai surmansa, monet heistä siviilejä. Hän sanoi Syyrian tankkien tulittavan kaupunkia pohjoista, Hizbullah etelästä ja lännestä.
Qusairin kaupunki on strategisesti erittäin tärkeä, sillä se avaa maantieyhteyden Damaskoksesta Homsiin ja Latakiaan, jossa on Venäjän laivaston merisatama. Kaupunki sijaitsee Libanonin pohjoiskärjen koillispuolella alueella, jota jakavat sunni- ja shiamuslimit. Alawite kansa asuttaa Syyrian vuoristoista rannikkoseutua. Assadin hallitukselle yhteys Hizbullahin tukialueista Bekaan laaksosta Libanonista Syyrian alawite-alueelle on tärkeä.
Samalla se katkaisee kapinallisten ase- ja miehistötoimitukset Libanonista Syyriaan. Debkafile lisää edelliseen, että Turkki on siten ainoa henkireikä kapinallisten avustustoimille Irakin ohella, mutta Turkin pääministeri Erdogan käänsi takkinsa taas kerran, ja tukee nyt USA:n ja Venäjän suunnitelmaa rauhankonferenssin järjestämiseksi. DF arvioi edelleen, että Israelin vaikutusmahdollisuudet kutistuvat samalla, jos se haluaa välttää suursodan.

3. TALOUSMINISTERI Yair Lapid kertoili New York Timesin reportterille tuntemuksistaan ja aikeistaan lähi aikoina. Hän tunnustaa, että siirtyminen suositusta TV-puheohjelman juontajasta epäsuosituksi talousministeriksi, joka joutuu kuristamaan ihmisten hyvinvointia maan talous-tilanteen korjaamiseksi, oli tuskallinen. Hän lohduttautuu sillä, että kun säästöohjelman tulokset alkavat tulla päivänvaloon, hänen suosionsa nousee sen mukana. Lapid lupasi, että hänestä tulee seuraava pääministeri, ei ehkä aivan lähitulevaisuudessa, mutta ettei hänellä ole kiire sen kanssa. Vaalipuheissa hän lupasi Netanyahulle 18 kuukautta.

YAIR LAPID, joka pitää itseään keskustalaisena, totesi palestiinalaiskysymyksen muodostavan keskeisen ongelman Israelille. Hän esittää, että Israelin tulee tehdä tilapäinen sopimus palestiinalaisten kanssa kolmeksi tai viideksi vuodeksi, jonka aikana ehditään laatia suunnitelmat lopullista sopimusta varten, jossa määritellään rajat, juutalaisyhteisöjen kohtalo, palestiinalaispakolaisten asema ja Jerusalem.
Lapid sanoo, että juutalaisyhteisöjen tulee voida huolehtia sisäisen kasvun aiheuttamasta rakentamisesta ja muista siihen liittyvistä kysymyksistä, mutta Jerusalem tulee säilyttää yhtenäisenä ja jakamattomana, eikä Palestiinan pääkaupunki sovi sinne. Jordania miehitti Jerusalemin itäosat mukaan lukien vanhakaupunki 1948, mutta Israel vapautti ne 1967 puolustussodassa, ja liitti itäosat virallisesti Jerusalemin kaupunkiin 1980. Jordania säilytti itselleen Temppelivuoren ja muslimien pyhien paikkojen valvonnan Jerusalemissa, mutta niiden omistusoikeus säilyy Israelilla. Lapid sanoo tuntevansa tuskaa siitä, että joitain juutalaisyhteisöjä joudutaan evakuoimaan Gush Katifin tapaan.

LAPID sanoi kyseenalaistavansa palestiinalaisten rauhantahdon, sillä he vaativat rauhaa ja oikeutta, Israel rauhaa ja turvallisuutta, eivätkä ne aina tapaa toisiaan. Hän pitää Mahmoud Abbasia palestiinalaisten ”uhrijärjestelmän” perustajajäsenenä eikä sopivana rauhan-kumppanina. Vaikka Lapid on pysytellyt poissa rauhanprosessin vaiheista, hän sanoo toivovansa, että USA:n ulkoministeri John Kerry pystyy potkimaan prosessin uuteen alkuun tullessaan vierailulle maahan tällä viikolla.
Yair Lapid (Yesh Atid) ja Naftali Bennet (Bait HaYehudi) avustivat toisensa vaalivoittoon. He vakuuttavat edelleen kunnioittavansa solmimaansa ystävyyssopimusta, vaikka mediatiedot kertovatkin sen joutuneen kovaan puristukseen karun todellisuuden edessä, sillä he eivät ole samaa mieltä kaikissa oleellisissakaan kysymyksissä.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian puolelta ammuttiin kivääritulta Israelin armeijan Tel Hazekan valvonta-asemaa kohti viime yön aikana, mutta ne eivät aiheuttaneet uhreja tai vaurioita. Asemalla lähellä Alonei Habashan kylää työskentelevät IDF:n sotilaat arvioivat, että laukaukset olivat harhalaukauksia kapinallisten ja Assadin sotilaitten välisistä taisteluista rajan tuntumassa. Sotilaat eivät vastanneet tulitukseen. http://www.timesofisrael.com/golan-heights-hit-by-stray-bullets-from-syria/
-          Hallituksen asettama komitea päätyi 13 vuoden jahkailun jälkeen tulokseen, ettei v. 2000 toisen intifadan aikana lehtien otsikoihin nostettu silloin 12-vuotias arabipoika Muhammad al-Dura saanut surmaansa sotilaitten luodeista, jos hän yleensä sai surmansa sotilaitten ja arabien välisen tulitaistelun aikana. Komitea tutki tilanteesta otettua videota, joka selvästi osoittaa, että poika nousi ylös tilanteen jälkeen. Ranskan TV-kakkosen esittämä video oli peukaloitu osana kampanjaa Israelin laillisuuden kieltämiseksi, totesi pääministeri Nentanyahu. Ranskalainen oikeus antaa asiassa oman tuomionsa lähipäivien aikana. http://www.timesofisrael.com/second-intifada-icon-muhammad-al-dura-didnt-die-in-2010-shooting-israel-claims/
-          Seitsemän Egyptin turvallisuusjoukkojen jäsentä, jotka Siinain terroristit sieppasivat torstaina heidän ollessaan matkalla El Arishista Rafahin kaupunkiin Gazan rajalla, esittivät videolähetyksessä vetoomuksen presidentti Mursille vapauttaa niin pian kuin suinkin korkein terrorijohtaja, etenkin sheikki Hamada Abu Shita, joka pidätettiin syytettynä sotilaitten surmaamisesta Siinailla, ja tuomittiin 2012 poissaolevana kuolemaan. Kuusi Egyptin poliisia ja yksi rajapoliisi vetoavat presidentti mursiin, etteivät he kestä heihin kohdistettua kidutusta, ja siksi heidän vapauttamisekseen vaaditut vangit on vapautettava kuten Gilad Shalit Hamasin vankeudesta Gazassa. Shalit vapautettiin viiden vankeusvuode jälkeen 1027 turvallisuusvankia vastaan. Video oli julkaistu Youtube kanavalla tuntemattoman henkilön toimesta. http://www.timesofisrael.com/video-shows-kidnapped-egyptian-security-officers/
-          Jordanian parlamentin äänestettyä Israelin lähettilään karkottamiseksi Jordanian pääministeri Abdullah Ensour toteaa, että kansanedustajien tehtävänä on antaa neuvoja eikä tehdä päätöksiä. Hän totesi edelleen, ettei rauhansopimuksen mitätöiminen Israelin kanssa kuulu kansanedustajien mandaattiin. Viime viikolla Jordanian senaatin puheenjohtaja Taher al-Masry totesi, ettei arabien reaktio Israelin suorittamiin rikoksiin Temppelivuorella ole tarpeeksi Israelin pelottelemiseksi. PA:n johto päätti jokin aika siten luovuttaa Temppelivuoren ja muslimien pyhien paikkojen valvonnan Jerusalemissa Jordanialle. Jordanian hallituksen ministeri Mohammed al-Momani sanoi, että Jordania harkitsee diplomaattisia ja oikeudellisia toimia Israelia vastaan yksilöimättä, mitä ne olisivat. Jordanian tasapainotilanne johtuu pääosin Israelin antamasta turvasta, joten olisi syytä varoa keikuttamasta venettä. http://www.timesofisrael.com/jordans-pm-parliament-shouldnt-meddle-in-treaties/
-          Israel antoi luvan UNESCO:n delegatiolle matkustaa Israeliin tutkiakseen kunnostustöitä vanhankaupungin alueella, missä uuden jalankulkurampin rakentamista on siirretty vuodesta toiseen palestiinalaisten vastustuksen vuoksi, vaikka tilapäiseksi rakennettu puinen ramppi on hengenvaarallinen. Lupa annettiin PA:n luvattua siirtää viisi Israelin vastaista esitystään UNESCO:ssa. Israelilaisen diplomaatin mukaan delegaatio ei nouse Temppelivuorelle eikä ota kantaa Mughrabi-ramppiin. UNESCO hyväksyi Jerusalemin vanhankaupungin maailman perinnekohteeksi v.1981 ja uhanalaiseksi vuotta myöhemmin Edellinen tarkastus-matka tehtiin v.2004, vaikka järjestö on vaatinut lupaa tulla tarkkailemaan paikkoja vuodesta toiseen. PA/PLO valittiin järjestön jäseneksi vastoin sen omia sääntöjä, koska vain valtioilla on siihen oikeus. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/UNESCO-delegation-arrives-on-rare-inspection-trip-to-Jlem-313664
-          Negevin beduiinit Bir Hadaj kylästä pyrkivät katkaisemaan autoliikenteen Retanim kibbutsiin Ramat Hanegevin alueella. Kasvonaamarein varustetut beduiinit polttivat autonrenkaita valtatiellä ja vartioivat tekemäänsä tiesulkua kivittäen autoilijoita, jotka yrittivät ajaa siitä läpi. Yksi Retanim kibbutsin äiti pääsi lastensa kanssa tiesulun läpi vaikka hänen autoaan kivitettiin. Negevin poliisi lähetti paikalle poliiseja, jotka ottivat tilanteen hallintaansa. Retanimin asukkaat järjestivät mielenosoituksen pahenevaa turvattomuutta vastaan vaatien tilanteen korjaamista, jotta kivitykset ja ilkivalta teillä ja yhteisöä vastaan saadaan loppumaan. http://www.jpost.com/National-News/Beduin-pelt-Retamim-residents-with-stones-313670

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019