MAANANTAI 13.05.13


MAANANTAI 13.05.13

1. PLO:N huomattava virkailija Yasser Abed Rabbo kertoo Times of Israel journalistin Avi Issacharoffin haastattelussa käyneensä useita keskusteluja v. 2010 ja 2011 Nrtanyahun neuvonantajan ja uskotun Yitzhak Molchon kanssa tämän kodissa Kesareassa ja Jerusalemissa. Rabbo oli silloin PLO:n hallituksen puheenjohtaja. Tämä on ensimmäinen kerta, kun salaisista keskusteluista Rabbon ja Molchon välillä ja lopulta Rabbon ja Netanyahun välillä on kerrottu julkisuudessa. Rabbo kertoo, että keskusteluissa Molchon kanssa tutkittiin Israelin mahdollisuutta suostua rauhankeskusteluihin Palestiinan valtion perustamiseksi perustuen kesäkuun 4. päivää 1967 alkanutta sotaa edeltäneisiin 1949 aselepo-linjoihin. Rabbon muistikuvan mukaan hän tapasi Molchon kymmenkunta kertaa.
Käsittelen alla Issacharoffin artikkelin kohokohtia. 

Molcho piti tärkeimpänä Israelin turvallisuuskysymyksiä, Jordanin laakson säilyttämistä Israelin valvonnassa määräajan sekä IDF:n tukikohtia Samarian vuorilla. Rabbo kertoo vaatineensa karttaa rajoista, ja toiseksi sitä, että keskustelut tulee aloittaa rajoista eikä Israelin turvallisuudesta. Rabbo kertoo luvanneensa Molcholle, että he voivat keskustella vähäisistä aluevaihdoista, mutta keskustelujen aloittaminen turvallisuudesta ei sovi. Rajoista ja siitä voidaan keskustella rinnan. Keskusteluissa ei päästy yhtään pitemmälle, ja lopulta Molcho ilmoitti, etteivät hänen valtuutensa edellytä etenemistä tässä vaiheessa, koska Rabbon vaatimista asioista vain pääministeri Netanyahu voi päättää. Molcho sanoi informoivansa pääministeriä keskusteluista ja esittävänsä tapaamista.

TAPAAMINEN Netanyhaun, Molchon ja Rabbon välillä järjestettiin Rabbon muistikuvan mukaan helmikuussa 2011 Molchon talossa Jerusalemissa. Mukana oli neljä henkilöä: Netanyahu, Molcho, Rabbo ja Molchon vaimo. Tapaamisista ei tehty muistiota.
Rabbo kertoo keskustelun kestäneen 2.5 tuntia. Netanyahu aloitti keskustelun mennen Israelin kansan 3000-vuotiseen historiaan, mistä Rabbo ei välittänyt ollenkaan. ”Tämä oli tyypillistä Netanyahua, hän puhui isästään ja miten hän ja isä näkivät Israelin”.
Rabbo kertoo Netanyahun lopetettua kääntyneensä häneen päin ja sanoneensa: ”Anna minun kertoa sinulle jotain – me emme luota sinuun, emmekä usko sinua. Tämä on yleinen tuntemus palestiinalaisten keskellä, ja minä tunnen samoin”.
Rabbo kertoo selittäneensä Netanyahulle, ettei häntä kiinnosta Israelin 3000 vuoden historia, vaan siitä mitä on tapahtunut viimeisen 60 vuoden aikana. Hän kertoo maininneensa, että hänen perheensä oli kotoisin Jaffasta, jospa puhuisimme siitä? Netanuahu oli innostunut luvaten, että hän voi järjestää Rabbon perheen palamisen sinne. Hän kertoo sanoneensa tähän, ettei hän halua paluuta Jaffaan, vaan kotimaan.

KESKUSTELU Netanyahun ja Rabbon välillä ei johtanut mihinkään. Rabbo antaa ymmärtää, ettei Netanyahu suhtautunut keskusteluun tarvittavalla vakavuudella. Kun Rabbo mainitsi, että Ehud Olmertin kanssa keskusteltiin aluevaihdoista, hän esitti 1.5 %, mutta Olmert 6.5 %. Olmert sanoi jättävänsä muistion seuraajalleen, jona hän piti Netanyahua, koska ”Tzipi Livni ei hänen mielestään ole pääministeriainesta”. Netanyahu totesi, ettei hän ole nähnyt sellaista muistiota, johon Rabbo letkautti, että heidänkin muistionsa ovat kadonneet.
Rabbo kertoo Netanyahun luvanneen harkita asiaa Rabbon vaatimusten pohjalta ja ottavansa yhteyttä parin päivän päästä, mutta yhteydenottoa ei koskaan tullut.

2. SYYRIAN kapinallisjoukkojen al-Tawhid prikaatin komentaja Abdulkader Saleh kertoo Cihan uutistoimiston journalistille, että Syyrian presidentti Bashar Assad on menettänyt voimansa taistella opposition joukkoja vastaan, ja siksi taistelua käydään nyt Iranin ja Hizbullahin joukkoja vastaan lisäten, että sota on nyt Syyrian  kansan taistelu Iranin ja shia-muslimien sotilaallisen ryhmittymän joukkoja vastaan.
Al-Tawhid prikaati on yksi suurimmista Aleppon luona taistelevista oppositioryhmistä.
”Iranilaiset pitävät Syyriaa Iranin 35:nä maakuntana, ja monet Iranin johtajista ovat sanoneet samoin. On ilmeistä, että Iran ja Hizbullah on myös osallisia Syyrian sisällissodassa. Hizbullahin aloittama offensiivi Idlibin ja Al-Qusairin alueilla todistavat tämän”, Saleh kertoi vihjaten samalla mahdolliseen salaliittoon Iranin ja Israelin välillä Assadin tukemisesta.
”Sen lisäksi Iran ja Hizbullah toimivat yhteistyössä Israelin kanssa Assadin hallinnon tueksi. Assad on suojannut Israelin rajan 40 vuoden ajan”.
Hän sanoi kiistävänsä määritelmän, että he ovat oppositiossa, sillä he taistelevat päästäkseen eroon vainoavasta hallituksesta. ”Me taistelemme vapauden ja vapaamielisyyden hyväksi”, Saleh luonnehti.
SALEH esitti väitteen, että IAF:n ilmaiskut kohdistuivat Assadin armeijan tukikohtiin, joiden komentajat olivat valmiit loikkaamaan kapinallisten puolelle ja luovuttamaan tukikohtansa tykistöineen ja puolustusaseineen opposition joukoille. ”IAF:n koneet iskivät niihin estääkseen aseiden joutumisen  opposition joukoille, eli Israel tukee Assadia”, hän selitti.
Hän kiisti väitteet, että kapinallisten joukot olisivat käyttäneet kemiallisia aseita, mutta syyttää Assadin joukkojen käyttäneen niitä useissa tapauksissa. Länsimaiden hitautta puuttua tilanteeseen selvien todisteiden alla osoittaa, että EU ja USA kannattavat Assadia.

SALEH vakuuttaa, että koska Assadin joukot ovat menettäneet suuria alueita Syyriassa ja taistelut ovat edistyneet huonosti, Assad suunnittelee itsenäisen Alawite maan muodostamista rannikolle, jonne hän voisi paeta lähimpine avustajineen. Salehin mukaan ongelman muodostaa siellä asuvat sunni-muslimit, minkä johdosta hänen joukkonsa ovat aloittaneet etnisen puhdistuksen tuhoamalla sunnit tai ajamalla heidät pois alueelta, mistä todisteena on Baniyan alueen massamurha, jossa 300 siviiliä sai surmansa.
Saleh vakuutti, etteivät kapinalliset salli Alawite maan itsenäistymistä. http://www.todayszaman.com/news-315222-opposition-commander-assad-defeated-we-are-fighting-iran-hezbollah.html

3. VENÄJÄN laivaston komentaja amiraali Viktor Chirkov sanoi sunnuntaina 12. toukokuuta, että laivaston ohjelma pysyvän henkilöstön asettamiseksi Venäjän Välimeren laivaston johtamiseksi on valmistumaisillaan, kertoo Debkafile aamun artikkelissaan. Cirkov puhui Sevastopolissa Mustameren laivastotukikohdassa todeten, että 20 meriupseerin johtoryhmä on jo valmis. Välimeren laivueeseen kuuluu kuusi sota-alusta ja sukellusveneitä, joiden määrää ei kerrota. Ne varustetaan ballistisilla ohjuksilla, joihin voidaan asentaa atomikärjet.
Debkafilen asiantuntijoiden mukaan Venäjä on päättänyt estää länsimaiden suunnitelmat puuttua sotilaallisesti Syyrian tilanteeseen tarvittaessa asevoimin, joita tuskin tarvitaan. Toiseksi Venäjä on päättänyt saada uudelleen sotilaallisen jalansijan Lähi Idässä, jonka se menetti 1992.

Debkafile toteaa, että ilmoitus Venäjän Välimeren laivaston pysyvästä sijoittamisesta alueelle tuli pian sen jälkeen, kun IAF:n koneet iskivät Syyrian ohjusvarastoihin, ja 24 tuntia sen jälkeen, kun kaksoispommi-iskut räjähtivät turkkilaisessa Reyhanlin kaupungissa lähellä Syyrian rajaa surmaten tämän hetken tietojen mukaan 46 ihmistä ja haavoittaen lukuisia. Paikalle menneet turkkilaiset viranomaiset syyttivät avoimesti Assadin hallitusta pommi-iskuista, mikä herätti pelkoja Moskovassa, että Turkki voi suunnitella ilma- tai ohjusiskuja syyrialaisiin kohteisiin kasvojensa pelastamiseksi IAF:n kahden ilmaiskun jälkeen.
DF arvioi edelleen, että Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin Washingtonin vierailu 16. toukokuuta asettaa myös paineita jonkinlaisille vastatoimille. Erdogan aikoo esittää Obamalle Turkin hankkimia todisteita, että Assadin armeija on käyttänyt kemiallisia aseita.

PAHOJA  aavistuksia lähitulevaisuudesta ovat lisänneet IAF:n koneitten matalalennot Libanonin eteläosan ja Bekaan laakson yllä, missä Hizbullahin tukiasemat sijaitsevat.
Tämän huomioiden pääministeri Netanyhaun mahdollisuudet vaikuttaa presidentti Putinin päätökseen toimittaa huippunykyaikaisia aseita sekä Assadille Syyriaan, että myös Irakiin, Jemeniin ja Sudaniin, tuskin onnistuvat. Netanyahu ja Putin tavannevat toisensa Sochissa  Mustanmeren rannikkokaupungissa, mutta aika on vielä auki.
DF arvioi edelleen, että presidentti Obaman haluttomuus puuttua asevoimin Syyrian tilanteeseen on vahvistanut Venäjän päätöstä saada pysyvä jalansija Lähi Idässä, mihin Syyrian epäselvä ja vaarallinen tilanne antavat sopivan aiheen.
Äskettäin raportoitiin, että USA:n Syyrian lähettiläs Ford kävi salaisella vierailulla Syyria puolella, jossa hänen uskotaan tavanneen kapinallisten edustajia todisteiden hankkimiseksi väitetystä kemiallisten aseitten käyttämisestä. http://www.debka.com/article/22965/Russia-staffs-Mediterranean-fleet-Turkey-weighs-payback-for-Syrian-bombings

4. UUTISOTSIKOITA
-          Arabien hyökkäykset juutalaisia vastaan ovat muuttumassa entistäkin raaemmiksi. Tarkoituksena ei ole vain haavoittaa, vaan tappaa, kuten äskeinen tapaus Jerusalemissa osoittaa. Suuri joukko arabeja hyökkäsi vanhan juutalaismiehen kimppuun, joka oli menossa kodistaan muslimikorttelissa Shacharit rukouksiin Kotellille, kuten hänen tapana on tehdä joka sapattina. Hänen tyttärensä Tali Hoffman kertoi Arutz Shevan toimittajalle, että kun hänen isänsä saapui Haggaikadulle, muutama sata metriä Länsimuurista, arabi tuli esiin falafel-kioskista yrittäen muovituolilla saada hänet kaatumaan, ja kun se ei onnistunut, heittä muovituolin hänen päähänsä. Tuoli särkyi iskun voimasta ja Talin isä sai syvän haavan käsivarteensa, jolla hän yritti suojata päätään. Arabit eivät tehneet mitään vertavuotavan miehen auttamiseksi, mutta rajapoliisi vei hänet Kishlen poliisiasemalle, jossa hänelle annettiin ensiapua, ja jossa hän jätti valituksen hyökkäyksestä. Tali Hoffman kertoi, että 15 vuotta sitten hänen miehensä murhattiin lähes samalla paikalla. Hänen isänsä asuu tyttärensä miehen rakentamassa talossa, jonka paikalla oli ollut juutalaisten omistama talli. Artikkelissa todetaan juutalaisia vastaan tehtyjen hyökkäysten rajusta lisääntymisestä alkaen muistuttaa 1920 ja 1930 lukuja, jolloin ei ollut juutalaista poliisia eikä armeijaa. Niiden toimintaa häiritsee kuitenkin vasemmistolaisten soluttautuminen yliopistoihin, mediaan, oikeuslaitokseen ja poliittiseen järjestelmään, sekä kiihottajina arabijoukkoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167968#.UZCkd2JHT-k
-          Israelin entinen lähettiläs Washingtoniin Yoram Ettinger varoittaa, että ns. arabialoite on hunajalla päällystetty kuolemanloukku, jota monikaan ei aloitteen aiheuttamassa huumassa ymmärrä. Aloite perustuu YK:n päätöslauselmaan no 194, jossa suoritellaan arabipakolaisten paluuoikeutta ja vetäytymistä 1949 aselepolinjoille vähäisin aluevaihdoin, jotka sekä Arafat että Abbas ovat hylänneet. Ettinger varoittaa niitä, jotka painostavat Netanyahua suostumaan arabialoitteeseen, että he ovat unohtaneet, mihin Oslon sopimusten hyväksyminen johti, kuten myös kiihotuksen vihaan, jota arabialueilla harjoitetaan PA:n hallituksen toimesta. Hän sanoo, että arabit ovat erittäin huonoja toteuttamaan tehtyjä sopimuksia viitaten siihen. ettei edes arabivaltioitten rajasopimuksia ole kunnioitettu. Ettinger selittää, että 1400 vuoden  arabimaailmaa ovat hallinneet sodat ja epäselvät rajat ja kysyy: Miten muslimi voisi kunnioittaa vääräuskoisen infidelin kanssa tekemäänsä rajasopimusta? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167970#.UZCpP2JHT-k
-          Israelin budjettiesitystä puitiin eilen turvallisuuskabinetissa pääsemättä ratkaisuun. Tarkoitus on saada hallituksen äänestystulos tänään. Pahiten erimielisyyttä aiheuttaa tuskalliset leikkaukset, joita Lapid esittää puolustusministeriön budjettiin neljän miljardin NIS määrällä. Lapid arvioi, että puolustusbudjetin leikkaukset olisi helpompi suorittaa kuin muilta ministeriöiltä. Sekä puolustusministeri Moshe Yaalon että IDF:n komentaja Benny Gantz varoittavat, että leikkaukset vaarantavat armeijan kyvyn suoriutua sille asetetusta maan puolustamisvelvoitteestaan. Pääministeri Netanyahu käy yhdessä Yaalonin ja Lapidin kanssa kolmenkeskeisiä keskusteluja sopimuksen löytämiseksi, jotta budjetista voitaisiin äänestää tänään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167960#.UZCtE2JHT-k
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad voi saada 74 ruoskaniskun rangaistuksen äänestyslain rikkomisesta avoimesti tukiessaan pääneuvonantajansa Esfandiar Raham Mashialin ehdokkuutta ja tullessaan hänen mukanaan hänen ehdokkuutensa rekisteröintitilaisuuteen kesäkuun 4. päivän vaaleja varten. Vaalikomitea käsitteli kysymystä ja havaitsi yksimielisesti Ahmadinejadin rikkoneen vaalilakia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167972#.UZCvd2JHT-k
-          Lapidin budjettiesitys ei anna varoja haremin, arabien ja siviilipalvelusten järjestämiseksi, vaikka se oli yksi Lapidin keskeisiä vaalivaatimuksia. Netanyahu aikoo pienentää puolustusministeriölle aiottuja leikkauksia, mutta asia on vielä auki. http://www.timesofisrael.com/despite-political-will-no-money-for-universal-draft/
-          Lämpötilat. Jerusalem: Tänään 13-26 C-astetta puolipilvistä, huomenna 12-22 C astetta puolipilvistä, keskiviikkona 12-20 C-astetta sadekuuroja, torstaina 14-22 C-astetta, puolipilvistä. Tuuli on viileää, vaikka auringossa on lämmintä. http://www.timesofisrael.com/





Comments

Anonymous said…
Tekstissä lukee että "Molcho oli silloin PLO:n hallituksen puheenjohtaja". Onkohan tuo tosi, eikö hän ole juutalainen poliitikko?

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019