KESKIVIIKKO 01.05 13


KESKIVIIKKO 01.05.13

1. USA:n ulkoministeri John Kerryn neuvottelema saudi suunnitelman modifioitu versio, jonka maanantaina julkistivat Washingtonissa arabiliiton delegaatio puheenjohtajansa Qatarin ulkoministeri Sheikh Hamda bin Jassem Al Thanin kautta yhdessä Kerryn ja varapresidentti Joe Bidenin kanssa, vastaanotettiin varovaisen myönteisesti. Modifioitua suunnitelmaa ylistetään selkeänä voittona Kerryn diplomatialle ja tienä eteenpäin Israelin ja PA:n välisen rauhanprosessin edistämiseksi. Ainoa muutos, joka on tehty alkuperäiseen saudisuunnitelmaan, on tämän hetken tietojen mukaan lisäys, jonka mukaan tulevan Palestiinan valtion ja Israelin välinen raja muotoillaan osapuolten kesken huomioiden mahdollisuudet vähäisiin aluevaihdoksiin.

PA:n taholta todetaan, että arabiliiton modifioitu versio vastaa suurin piirtein PA:n kantaa asiaan, mutta että sitä tulee tutkia vielä lopullista lausuntoa varten, kuten PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanaili. Hän sanoi, että 57 arabi- ja muslimimaata tukevat suunnitelmaa. Hän muotoili ajatuksiaan todeten, että rauhansuunnitelma tarjoaa kaikenkattavan alueellisen ratkaisun perustuen siihen, että Israel toteuttaa kansainvälistä lakia suhteiden normalisointia vastaan alueen kuiden maiden kanssa. ”Israelin alustava suunnitelman hylkääminen osoittaa taas kerran, ettei Israelilla ole rauhansuunnitelmaa. Sen sijaan se jatkaa alueen kolonalisointia ja hyökkäyksiä palestiinalaisten oikeuksia ja paikallista rauhaa vastaan”.

Mahmoud Abbas sanoi Itävallan vierailunsa aikana tavattuaan presidentti Heinz Fischerin, että ”jatkuva rakentaminen setlementeissä ja tuhansien palestiinalaisvankien kärsiminen Israelin vankiloissa vaarantaa rauhan saavuttamisen”. Abbas ei uskaltanut tai halunnut ottaa selkeää kantaa aluevaihdoksiin. Hän totesi journalistien kysymyksiin, että aluevaihdoista on keskusteltu Israelin pääministereitten kanssa, joten se ei ole uusi asia, mutta ei antanut selkeää kantaa aiemmin myönteiseen suhtautumiseensa.
Kysymykseen kahden valtion periaatteesta hän sanoi, ettei hän aseta ennakkoehtoja sen toteuttamiseksi neuvottelujen kautta, mutta hän tulkitsee aiemmin asettamansa ehdot Israelin velvollisuuksiksi, jotka sen tulee toteuttaa joka tapauksessa kansainvälisen lain mukaan.
ABBAS sanoi puhuneensa Fischerin kanssa vaaroista, mitä juutalaisyhteisöt muodostavat Juudeassa ja Samariassa ja etenkin Jerusalemissa. ”Toiseksi me keskustelimme Fatahin ja Hamasin välisistä sovintoneuvotteluista ja yhtenäishallituksen muodostamisesta Hamasin kanssa valmistelemaan parlamentin ja presidentin vaaleja kolmen kuukauden sisällä”.

PALESTIINALAISET radikaaliryhmittymät PFLP ja DFLP esittävät molemmat vastustuksensa aluevaihdoksiin Israelin kanssa, mutta PA:n virkailija Ramallahissa sanoi, että palestiinalaiset oli täysin koordinoitu arabiliiton Washingtonin delegaation kanssa. Hän totesi, että PA:n ulkoministeri Riyad Malki oli arabiliiton delegaation mukana Washingtonissa.
Radikaaliryhmät PFLP ja DFLP totesivat: ”Kukaan ei auktorisoinut arabidelegaatiota antamaan vapaaehtoisesti palestiinalaisten maata. Me tuomitsemme esityksen yrityksenä laillistaa setlementit Länsirannalla ja Itä Jerusalemissa kansainvälisen lain ja Geneven neljännen konvention rikkomuksina”. DFLP:n korkea virkailija Muhammad Jadallah syytti Qataria yrityksistä pyrkiä likvidoimaan palestiinalaiskysymyksen sekä pyrkimyksistä kaapata valta arabiliitossa USA:n päämäärien edistämiseksi.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei itse halunnut vielä käsitellä kysymystä, mutta hänen kansliansa suhtautuu siihen varovaisen myönteisesti. Roomassa Paavi Francis II:n vieraana oleva presidentti Shimon Peres lausui tähän tapaan: ”Uskoakseni on mahdollisuus avata rauhan-neuvottelut Israelin ja PA:n välillä, sillä Abu Mazen on vilpitön (genuine) rauhankumppani. Arabiliiton ministerit ilmaisivat tukensa kahden valtion periaatteelle, jonka myös me olemme hyväksyneet ja sen tukemiseksi on muodostettu laaja rakennelma edistyksen varmistamiseksi”. Netanyahun nimittämä rauhanneuvottelija oikeusministeri Tzipi Livni sanoi näkevänsä arabiliiton päätöksessä edistystä, vaikka varoittaakin, että tie on vielä pitkä ja kivikkoinen, ennen kuin sitä voidaan toteuttaa käytännössä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-PA-give-positive-nod-to-Arab-League-proposal-311638, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-PA-give-positive-nod-to-Arab-League-proposal-311638

2. IAF:n kirurgisen tarkka täsmäisku Gazaan tiistaina moottoripyörään, jonka ajaja raketin-rakentamisen asiantuntija sai surmansa ja yksi sivullinen haavoittui, on JP:n artikkelin laatijan Jaakov Lappinin mukaan varoittava esimerkki sekä paikallisille radikaaleille islamryhmille että Hamasille, ettei Israel katsele toimettomana sivusta rakettien ampumista Israelin siviili-asukkaita vastaan. IDF:n lausunnossa todetaan, että vaikka Israelin turvallisuusjoukot joskus odottavat soveliaan tilaisuuden ja pitävien tiedustelutietojen saamiseksi, se ei tarkoita sitä, etteikö se toimisi antaakseen sopivan vastauksen ja varoituksen.

IDF:n lausunnossa tähdennetään sitä, että pelkkä tietoisuus IDF:n vastaiskusta pitää terroristit aina liikkeellä ja estää heitä punomasta juoniaan uusista terrori-iskuista.
Hamas on tietoinen globaalin jihadin vastuuttomien iskujen vaarantavan sen omaa turvallisuutta, sillä Hamas ei halua kiihottaa tilannetta tässä vaiheessa, eikä antaa IDF:lle aihetta uuteen operaatioon Gazan kaistalla. Hamas on siksi levittänyt poliisejaan ja turvallisuusjoukkojaan rajavyöhykkeen tuntumaan estämään uudet raketti-iskut.

IDF kutsui yllättäen 2000 reserviläistä sotaharjoituksiin Syyrian rajan tuntumaan. Vaikka jännitys on viime päivinä noussut myös Libanonin rajalla Hizbullahin mahdollisten iskujen varalta, harjoitusten pääpaino on tällä kertaa Syyrian yhä sekavammaksi kehittyvä tilanne, joka voi jossain muodossa levitä laajamittaisena iskuna Israelin puolelle.
Israelin johto on mieltynyt termin ”viesti” käyttämiseen vastatoimiensa yhteydessä, mikä tarpeettomasti käytettynä siihen liittyvine uhkauksineen, joita tavallisesti ei toteuta, ovat samalla nakertaneet sen merkitystä hampaattomana sanahelinänä.
IDF:n lausunnossa kuitenkin esitetään toivomus, että sekä Syyrian eteläosassa taistelevat joukot että Iranin sätkynukke Hizbullah lukevat IDF:n viestin oikein, jolla halutaan osoittaa sen valmius vastata mihin tahansa rajan yli tulevaan iskuun välittömästi ja lujasti. http://www.jpost.com/Defense/Analysis-IDF-maintaining-deterrence-in-the-South-and-North-311671, http://www.jpost.com/Defense/2000-reserves-called-up-to-North-border-in-surprise-drill-311586

3. SYYRIAN tilanne näyttää kehittyvän suursotaan, minkä vaaraa ovat suuresti lisänneet havaitut kemiallisten aseitten käyttämistapaukset ainakin kahdessa kohteessa, josta länsimaat syyttävät Assadin armeijaa, joka puolestaan kieltää syyllistyneensä niihin. Todisteet ovat kuitenkin sitä luokkaa, että USA:n presidentti Obama harkitsee kapinallisten aseistamista amerikkalaisin asein. Hän ei halua lähettää Syyriaan amerikkalaisia joukkoja, vaan pyrkii käyttämään paikallisia ryhmittymiä asettamiensa päämäärien saavuttamiseksi, joita hän ei ole paljastanut. Hän on useassa tilanteessa esittänyt ratkaisua väliaikaisen hallituksen muodostamiseksi, jossa Assad ei olisi mukana. Ongelma on vain siinä, että taisteluissa suurinta menestystä saavuttanut ryhmittymä Al-Nusra, kuuluu Irakissa voimistuneeseen al-Qaidaan. Syyrian mielenosoitukset alkoivat ei-uskonnollisina yli 2 vuotta sitten, kuten Debkafile toteaa artikkelissaan, mutta sisällissodan nimellä kulkevaksi kehittyneet taistelut Assadin armeijan ja kapinallisten välillä ovat yhä enemmän saaneet uskonnollisen sävyn.

SAUDI ARABIA, Qatar ja UAE ovat sunni-muslimimaita, jotka tukevat kapinallisia asein ja taloudellisen tuen kautta, kun Assadin hallitus ja armeija perustuu alaviittien johtamaan shia-leiriin, jota tukevat Iran ja sen tukema Hizbullah Libanonissa. Assadin hallitusta tukee Venäjä, joskin se on aiemmin toiminut vain aseitten toimittajana Iranin ohella sekä diplomaattisena tukena lähinnä YK:n turvallisuusneuvostossa, mutta sen asenne vihjaa tarvetta muutoksiin.
Vaarallisena kehityksenä pidetään kapinallisten hyökkäyksiä shia-muslimien pyhiä paikkoja ja moskeijoita vastaan, josta hyökkäys Aleppon vanhaa moskeijaa vastaan on varoittava esimerkki. Hyökkäyksessä sortui moskeijan korkea minareettitorni. Damaskoksen itäpuolella sijaitseva suuri Umayyad moskeija on toinen vaaran merkki, jonka valkoiseen minareetti-torniin shia-muslimien odottama Jeesus (Isa)ilmestyy mahdin ollessa menossa vapauttamaan Jerusalemia. Jos tuohon moskeijaan kajotaan, se voi aiheuttaa räjähdyksen koko Lähi Idässä.
(katso Israelupdate, Islamin messias)

DEBKAFILE arvioi Obaman harkitsevan kolmen potentiaalisen vaihtoehdon välillä.
Hän voi lähettää USA:n ilmavoimat tuhoamaan Assadin sotilaalliset tukikohdat ja lentokentät. Toiseksi hän voi antaa käskyn ohjusiskuista Syyrian massatuhoaseitten varastoihin sekä mereltä että rajanaapureissa sijaitsevista tukikohdistaan.
Kolmanneksi hän voi lähettää 20 000 sotilasta Jordaniaan Syyrian rajan läheisyyteen.
Hän voi tietenkin käyttää näiden vaihtoehtojen yhdistelmiä, mutta joutunee jollain asteella sekaantumaan tilanteeseen saadakseen mielettömän verenvuodatuksen loppumaan. Tilannetta on pahoin sekoittanut al-Qaidan soluttautuminen Irakista Syyriaan päämääränään suuren ja yhtenäisen kalifikunnan rakentamiseksi Iranista Egyptiin ja Pohjois-Afrikkaan. http://www.debka.com/article/22938/Israeli-reserves-called-up-for-Syrian-Lebanese-borders-Military-drill-starts-Sunday

4. UUTISOTSIKOITA
-          Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah vannoi puhuessaan Al-Manar TV-lähetyksessä, ettei Hizbullah anna presidentti Bashar Addasin hallituksen kaatuvan. Hän sanoi, että Syyrian hallituksella on paljon ystäviä maailmassa, jotka tukevat Assadia. ”Syyrialla on todellisia ystäviä alueella ja maailmassa, jotka eivät salli Syyrian joutuvan Amerikan ja Israelin käsiin tai Takfirille”, joka on ääri-islamilainen sunni-järjestö.  INN:n artikkelissa todetaan taistelujen siirtyneen Vapaan Syyrian armeijalta yhä enemmän Al-Nusra joukoille, jotka saavat miehistö- ja asetäydennystä Irakin al-Qaidalta. Hizbullah ei virallisesti ole ilmoittanut sekaantuneensa Syyrian taisteluihin, mutta sen arvioidaan menettäneen 180 miestä katuneina suorittaessaan jihadin velvoitteita”, kuten järjestön tiedottaja sanoo. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah esitti vakavan varoituksen, että jos kapinalliset koskevat muslimiprofeetan Muhammadin tyttärentyttären Saida Zeinabin mausoleumiin Damaskoksessa, tilanne ryöstäytyy pois käsistä. Shia-muslimit pitävät hänen mausoleumiaan pyhänä, mutta etenkin Saudi Arabian päähaara Wahhabilaisuus pitää hautamonumenttien palvontaa vääräuskoisena ja tuhoavat niitä. Varoittava esimerkki on Irakissa sijaitseva Al-Askari pyhättö, jota shiat pitävät pyhänä, mutta joka vaurioitui 2006 pommituksissa. Vaarana on, että Syyrian taistelut leviävät Libanoniin, jossa jännitys eri väestöryhmien välillä on kireä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167616#.UYDTB2JHT-k
-          Presidentti Barack Hussein Obama harkitsee tappavien hyökkäysaseitten toimittamista Syyrian kapinallisille, ja on pyytänyt Venäjän presidentti Vladimir Putinia lopettamaan Bashar Assadin tukemisen. Hän tehnee asetoimituksia koskevan päätöksensä lähiviikkojen aikana, mutta tuskin ennen tapaamistaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa kesäkuun puolivälissä. Putin tapaa ulkoministeri John Kerryn ennen sitä. Viranomaiset tähdentävät, että Obama edelleen kannattaa diplomaattista ratkaisua Syyrian tilanteeseen, mutta vielä epäselvä kemiallisten aseitten käyttäminen voi vaikuttaa hänen kantansa muuttumiseen. Uutinen ei kerro, minkälaisia aseita USA voisi toimittaa, mutta päätöksen tehtyään hän saa ne kapinallisille nopeasti liittolaismaittensa varastoista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4374608,00.html
-          Presidentti Shimon Peres sanoi Rooman kirkon johtajan paavi Francis II:n Vatikaanissa ojentaen hänelle erikoispainetun Raamatun ja samalla esittäen hänelle kutsun vierailla Israelissa mieluummin niin pian kuin suinkin. Peres ei sentään kutsunut paavia ”maailman hengelliseksi johtajaksi”, kuten YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon tavatessaan uunituoreen paavin. Vatikaanin tiedottaja kertoi paavin hyväksyneen Peresin esittämän kutsun ”mielihyvällä ja ilolla”, vaikka vierailun aikataulu on täysin auki. Tämänkaltaiset vierailut vaativat pitkäaikaiset ja huolelliset suunnitelmat valtavine turvallisuusjärjestelmineen. Paavi vieraili Israelissa kardinaali Jorge Mario Pergoglion ominaisuudessa juuri ennen Jom Kippur-sotaa. Toivoa sopii, ettei hän tällä vierailulla toisi uutta veristä sotaa Israeliin. Peres ja paavi keskustelivat Israelin ja PA:n välisistä rauhanneuvotteluista - tai niiden puutteesta - ilmaisten tyytyväisyytensä arabiliiton joustettua saudisuunnitelman suhteen. ”Sinulla on tärkeä rooli rauhan edistämisessä ja uskon lujittamisessa siihen. Pyydän sinua lisäämään saarnoihisi miljoonien uskovien ihmisten edessä maailmassa toivon rauhaan Lähi Idässä ja maailmassa”, Peres pyyteli paavilta, joka mielellään kuuntelee tällaista. Paavi puolestaan esitti toiveen Israelin ja PA:n pikaisesta palaamisesta saman pöydän ääreen keskustelemaan rauhasta.
-          Lontoo vältti pommi-iskun, kun kuuden miehen solu tuli paikalle liian myöhään äärioikeistolaisen English Defence League mielenosoitukseen. Poliisi pidätti heidät ajaessaan autoa ilman vakuutusta. http://www.timesofisrael.com/uk-attack-narrowly-avoided-because-terrorists-ran-late/
-          Italian poliisi pidätti tiistaina neljä kuuden miehen solusta, joka suunnitteli terrori-iskuja USA:ssa, Italiassa ja Israelissa, vaikka kohteet olivat vielä auki. Heidät pidätettiin Andriassa Italian eteläosassa Puglian alueella. Solun uskotaan pyrkineen hankkimaan jäseniä, joita se lähettää ulkomaille saamaan koulutusta terrorismissa. Solun jäsenten sanotaan olleen äärimmäisen anti-semiittisiä la lännen vastaisia. http://www.reuters.com/article/2013/04/30/us-italy-arrests-islam-idUSBRE93T0MP20130430
-          Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin jäsenet ilmaisivat äärimmäisen ilonsa ja ylistyksensä viiden lapsen isän murhaajaa kohtaan hänen onnistuttuaan murhaamaan hänet Tapuan risteyksen lähellä olleesta poliisista huolimatta. Fatah julkaisi murhaajan Salam al-Zaghalin kuvan facebookissa hänen murhaamansa juutalaisen Evyatar Borovskyn kuvan kanssa tekstillä: ”Zalam al-Zaghal, joka puukotti setlerin al-Zaatarin risteyksessä, on vapautettu vanki, joka istui miehittäjän vankilassa 4 vuoden ajan”. Murhatun tekstissä luki: ”Kuva setleristä, joka sai surmansa tänään armeijan al-Zaatarn tarkastuspisteessä Nablusista etelään vapautetun vangin ja sankarin Tulkarmista kotoisin olevan Salam alZaghalin toimesta”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167619#.UYDiLmJHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019