TORSTAI 11.04.13


TORSTAI 11.04.13

1. HAIFAN lähellä keskiviikkona iltapäivällä sattunut paha liikenneonnettomuus vaati kuuden ihmisen hengen ja haavoitti toistakymmentä, joista 15 on vielä sairaalahoidossa, kolme heistä vakavasti haavoittuneina. Onnettomuuden aiheutti suuri kuoma-auto, jonka beduiinikuljettaja Rahatin kaupungista huusi menettäneensä autonsa jarrut. Poliisi epäili aluksi terrori-iskua, sillä palestiinalaiset ovat ennenkin käyttäneet raskaita kuoma-autoja hyökkäyksissään juutalaisia vastaan, mutta on sittemmin hylännyt tämän mahdollisuuden. Myös kuorma-autoa ajanut beduiinikuljettaja haavoittui lievästi ja vietiin sairaalaan poliisivartion suojassa, koska uhrien omaisten pelätään voivan kostaa hänelle. 

Neljänneksellä ylikuormitettu kuorma-auto ruhjoi kahdeksan henkilöautoa 100-200 metrin matkalla Bar Yehudakadulla Haifan ja Nesherin välissä pysähtyen lopulta mäen alla olevan sotilastukikohdan porttia vasten. 30-vuotiaalla autonkuljettajalla oli 16 aiempaa liikennerikettä. Onnettomuuspaikalle lähetettiin 29 ambulanssia ja 8 hätäapuajoneuvoa. Ambulanssien lääkintähenkilökunta kauhisteli tilannetta paikalla sanoen, että harvoin joutuu selvittämään näin pahalta näyttävää onnettomuustilannetta.
Silminnäkijöitten mukaan kuorma-auton jarrupalat kuumenivat ja sytyttivät ainakin yhden renkaan tuleen auton rymistellessä holtittomasti kukkulan rinnettä alas.   http://www.timesofisrael.com/truck-that-killed-six-in-haifa-was-25-overweight/

2. TALOUSMINISTERI Yair Lapid esittelee budjettisuunnitelmaansa pääministeri Netanyahulle tänään. Siinä esitettyjä leikkauksia ja erilaisia verojen ja maksujen korotuksia ovat sekä oppositio että toiset ministerit ehtineet kritisoida. Lapidin budjetin tarkoituksena on estää valtion nopeasti noussut velkaantuminen ja vähentää sitä siedettäviin lukuihin.

MEDIAN saamien ennakkotietojen mukaan suunnitelmassa esitetään lapsiavustusten leikkaamista 1.5 miljardilla NIS riippuen lasten määrästä. Avustuksen määrä lasta kohti alenee sen mukaan kuinka monta lasta perheessä on.
Arvonlisäveroa (VAT) nostetaan prosenttiyksiköllä, uusi arvo on 18 %. Hedelmille ja vihanneksille aiemmin annettu verovapaus poistetaan asteittain. Eilat on tähän saakka nauttinut verovapaudesta, mikä nyt esitetään poistettavaksi.
Tuloveroa kuten myös kuntaveroa nostetaan 1 % yli 20 000 NIS kuukaudessa ansaitseville.

Pahimmin leikkaukset tuntuvat puolustusministeriön budjetissa, jota leikataan 3 – 4 miljardia NIS. Muiden ministeriöitten budjetteja leikataan yhteensä kuudella miljardilla NIS.
Hallituksen työntekijöitten palkkojen nosto jäädytetään kuten infrastruktuurin kehittäminen.
MAARIV-lehden heprealaisen julkaisun mukaan budjettileikkaukset tuovat valtion budjettiin 26.9 miljardia NIS, jolla pystytään osittain peittämään vuoden 2012 alijäämä 39 miljardia NIS, mikä on 4.2 % bruttokansantuotteesta ja kaksinkertainen suunniteltuun verraten.
Lapid esittää budjettiesityksen toteuttamista jo kuluvan vuoden aikana, jotta velkaantuminen saataisiin aisoihin.
Lapid tähdentää, että budjettiesitys on tarkoitettu keskustelujen pohjaksi, joten muutokset siihen ovat mahdollisia. Ministerit pyrkivät taistelemaan esitettyjä leikkauksia vastaan oman ministeriönsä budjetin säilyttämiseksi.
Hallituksen tulee saada budjetti hyväksytettyä Knessetissä kesäkuun kuudenteen mennessä, jonka jälkeen Knessetillä on päivä aikaa äänestää siitä ja lähettää se Knessetin talousvaliokuntaan. Lopullinen hyväksyminen tulee saada heinäkuun loppuun mennessä. http://www.timesofisrael.com/defense-earmarks-child-allowances-to-be-slashed-in-new-budget/
USA:n presidentti Obaman keskiviikkona julkistama budjetti nostaa Israelille myönnettävän vuosittaisen avustuksen määrää. Esityksen mukaan avustus on 4.3 miljardia USD. Myös Iron Dome ohjustentorjuntaan suunniteltu järjestelmä saa USA:n avustusta 220 miljoonaa USD, mikä ei sisältynyt vuoden 2012 budjettiin mutta lisättiin siihen myöhemmin.  Tämä on vatsin merkittävä huomio, sillä USA:n ennätyssuuren budjettivajauksen vuoksi pelättiin myös Israelin avustusten joutuvan leikatuksi. Obama vakuutti äskeisen Israelin matkansa yhteydessä, että huolimatta kotoisista talousongelmista Israelin avustukset pysyvät. Puolustusministeri Chuck Hagel vakuutti tavatessaan Ehud Barakin, että ohjustorjuntajärjestelmien tukeminen ja yhteistoiminta niiden kehittämiseksi tulee jatkumaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166993#.UWZWA2JHT-k
3. HAMASIN ulkopolitiikan johtoon uudelleen valittu Khaled Mashaal elättelee toiveita järjestön nostamiseksi tärkeäksi poliittiseksi tekijäksi Lähi Idässä kuitenkaan tekemättä myönnytyksiä Israelin suuntaan, mitä monet ulkovallat pitävät ehtona suhteiden kehittämiseksi. Khaled selittää, että Egypti. Qatar ja Turkki ovat jo tunnustaneet Hamasin merkityksen ja antavat jo sille joko avustuksia tai diplomaattista tukea. Länsimaat vaativat, että Hamas tunnustaa Israelin valtion, luopuu väkivallasta ja hyväksyy aiemmin tehdyt sopimukset Israelin kanssa. Hamas on toistuvasti torjunut nämä vaatimukset, mikä voi olla yksi este suhteiden palauttamiseksi Fatahin kanssa, joka hyväksyi ne pari vuosikymmentä sitten, vaikka kieltäytyy tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona.

JORDANIASSA toimiva poliittinen analyytikko Mouin Rabbani, joka usein tapaa palestiinalaisia poliitikkoja, myös Hamasin jäseniä, sanoo Mashaalin pyrkivän nostamaan Hamasin lailliseksi ja tunnustetuksi pelaajaksi. ”Hänen haasteensa ja ongelmansa on siinä, että hän pyrkii saavuttamaan haluamansa aseman kulkematta Fatahin jalanjälkiä”. Fatahin asema on keskeisestä tekijästä taantunut lähes merkityksettömäksi epäonnistuneiden rauhan-keskustelujen ja Palestiinan valtion perustamishaaveiden myötä.
KHALED MASHAALIN haaveiden avaimena on sovinnon löytäminen Abbasin ja Fatahin kanssa, minkä kautta Hamas voisi nousta PLO:n jäseneksi ja ajan myötä saada se haltuunsa. PLO:n toiminta on lamaantunut PA:n heikkouden mukana, mutta se edustaa teoriassa kaikkia palestiinalaisryhmittymiä, jotka edustavat PA:n laskelmien mukaan 11.5 miljoonaa palestiinalaista. PLO:lla on edustuksia ja yhteyksiä lukuisissa maissa, minkä johdosta sen saaminen valvontaansa viehättää Mashaalia. Hänen tulee kuitenkin odottaa, mihin ulkoministeri John Kerryn rauhantunnustelut johtajat, joilla ei uskota olevan edistymisen mahdollisuuksia Abbasin omaksuman Netanyahua torjuvan asenteen ja ylimitoitettujen ennakkovaatimusten vuoksi – tai siksi, että hän odottaa yhtenäistä kaliifikuntaa.

Fatahin ja Hamasin tiet erosivat Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2006 ja muodostaen oman hallituksensa sinne, jota johtaa Ismail Haniyeh, joka valittiin Khaled Mashaalin varamieheksi ulkoministeriön johtoon, ensimmäisenä Gazasta. Fatahin ja Hamasin sovintoneuvotteluissa Kairossa tutkitaan mahdollisuutta, että Hamas ja Fatah muodostavat yhtenäishallituksen Länsirannalle ja Gazaan, mutta että Hamas valvoo Gazan turvallisuus-joukkoja. Hamas suostuu vaaleihin, jos Israel lupaa, ettei se pidätä Hamasin vaaliehdokkaita. Palestiinalaisten lakiasäätävän neuvoston vaalit ovat yli neljä vuotta myöhässä, minkä johdosta sekä Abbasin että hänen hallituksensa ovat teoriassa laittomia.
Abbasin johtama PA on suurissa talousvaikeuksissa, kun Hamas saa yllättävän suuria lahjoituksia arabimailta, joista Qatarin 407 miljoonan tuki rakennustoimintaan on suurin.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan suunnittelee Gazan vierailua, mutta Obaman pyynnöstä vasta Erdoganin Washingtonin vierailun jälkeen. http://www.timesofisrael.com/hamas-eyes-bigger-regional-role/
PA:n pääministeri Salaam Fayad on jättänyt eronpyyntönsä Abbasille, ties monennenko kerran, ja Fayad on itsekin uhannut erota useamman kuin kerran, mutta tämä näyttää toteutuvan. Abbas julmistui hänen nimittämänsä talousministerin erottua hänen itsensä ollessa ulkomailla. Abbas ei luota Fayadiin, mutta koska hän on länsimaiden lemmikki ja sen ansiosta tuonut varoja PA:n pohjattomaan pussiin, Abbas jätti hänet pääministeriksi, mutta ottaen häneltä pois talousministeriön johdon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167002#.UWZs72JHT-k

4. TUSINOITTAIN Efratin asukkaita osoitti mieltään yhdessä Women in Green kanssa Efratiin johtavan tien alkupuolella keskiviikkona. He haluavat, että hallitus lopultakin tekee jotain radikaalia saadakseen asukkaitten elämää vaikeuttavan kivien ja polttopullojen heittelyn loppumaan sekä israelilaisia autoilijoita että Efratin kyläyhteisöä vastaan, jota terroristit ovat myös tulittaneet omatekoisilla aseillaan.
Mielenosoitus pidettiin Artas arabikylän sisäänkäynnin edessä, koska tästä kylästä useimmat hyökkääjät ovat tulleet. Heidän taktiikkanaan on ollut asettaa tielle kiviesteitä tai palavia renkaita saadakseen autoilijat hiljentämään vauhtia ja pysähtymään, mikä helpottaa hyökkäysten suorittamista. Mielenosoittajat uhkaavat laajentaa protestejaan, elleivät viranomaiset kuule heidän vaatimuksiaan. Women in Green edustaja Nadja Matar sanoi, ettei kyse ole vain fyysisestä tai psyykkisestä vahingoittamisesta, vaan juutalaisesta kunniasta ja imagosta, joka tässä haastetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167003#.UWZuemJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat aikovat ottaa käyttöönsä uuden taktiikan saadakseen viranomaiset ymmärtämään tilanteen vakavuuden maanteillä. He aikovat lisätä asukkaitten läsnäoloa alueilla, joissa kivityksiä useimmin tapahtuu, ja pitää rukouskokouksia, jotka ovat sittenkin juutalaisten perinteiset ja tehokkaimmat puolustuskeinot. Efratin mielenosoittajat totesivat, ettei Abbasin lähettämien kivittäjien päämääränä ole vain autoilijoiden vahingoittaminen tai murhaaminen, vaan aiheuttaa heille pelkotiloja, mikä tekee heidän elämänsä sietämättömäksi. Varsinkin lapset ja odottavat äidit ovat tutkimusten mukaan eniten kärsineet Gazasta ammutuista raketeista. Mielenosoittajat vakuuttavat, etteivät he anna tämän pelkopsykoosin laajeta juutalaisten keskuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166971#.UWZxk2JHT-k
-          PA:n alueilla asuvien palestiinalaisten kannatus rakettitulesta Israelin puolelle on viimeisen gallupin mukaan selvästi laskenut. Jerusalemin Media ja Kommunikointi-keskuksen mukaan kannatus on 38.4 %, aiempi oli operaatio ”Pilvenpatsas” loppumisen aikaan 74 %. ”Pilvenpatsas” 8 vuorokautta kestäneen operaation aikana IAF ampui lähes 1500 täsmäohjusta gazalaisiin kohteisiin vastauksena n. 1200 rakettiin ja kranaattiin, joita Gazasta ammuttiin Israelin puolelle, kaksi yltäen Tel Avivin lähiöihin ja pari kohti Jerusalemia tarkoituksena osua Knessetiin, mutta ne jäivät lyhyiksi. Operaatio Pilvenpatsas päättyi Egyptin välittämään tulitaukoon 21. marraskuuta, mikä on suurin piirtein pitänyt, vaikka raketteja ammutaan edelleen, joskin harvemmin. Äskettäin IDF:n traktori ajoi miina-ansaan Gazan turva-aidan varrella, mutta vaikka traktori kärsi vaurioita, kukaan ei haavoittunut. Palestiinalaisista 60.2 % sanoi sotilas-operaation vahingoittaneen palestiinalaisten intressejä, ja niiden  tukeminen putosi 31.1 %:in 50.9%:sta. 65.1 % katsoi, että PA:n tulee suostua neuvottelemaan vain, jos Israel suostuu rakennuskieltoon Juudeassa ja Samariassa. Kuitenkin 36.8 % katsoi, että neuvottelut ovat paras keino saada konflikti ratkaistuksi. Väkivallatonta vastustusta kannatti 30.4 % painostuskeinona, edellisessä mittauksessa 21.9 %. Tutkituista 42.6 % sanoi äänestävänsä Fatahia, Hamasia vain 20.6 %. Tiedustelu suoritettiin 27.-31. päivien välissä maaliskuussa, haastateltuja oli 1 179 Gazan ja Länsirannan palestiinalaisista asukkaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166980#.UWZzvWJHT-k
-          Egyptin armeija osallistui vuoden 2011 kansannousun aikana, joka johti presidentti Horni Mubarakin syrjäyttämiseen ja pidätykseen, asukkaitten häviämiseen, kidutukseen ja surmaamiseen, kertoo julkisuuteen vuotanut raportti. Tämä huolimatta siitä, että viranomaiset ja upseerit vakuuttavat puolueettomuuttaan. Raportin laati presidentti Mohammed Mursin nimittämä tutkimuskomitea, jota luovutti raporttinsa Mursille, mutta jota ei ole vielä julkistettu. Brittilehti The Guardian sanoo saaneensa kopion osasta raporttia, mikä osoittaa armeijan harjoittamista siviilien vastaisista toimista. Raportissa suositellaan tutkimuksia armeijan korkeimmassa portaassa voidakseen selvittää, kuka antoi ohjeet sotilaille. Useita pidätettyjä vain hävisi jättäen omaiset epävarmoiksi, mitä heille on tapahtunut. Raportin vuotaminen julkisuuteen asettaa paineita Mursille, joka otti vallan korkealta sotilasneuvostolta Mubarakin kaatumisen jälkeen ja voitettuaan presidentin vaalit, siksi, ettei hän nostanut syytteitä armeijan korkeita upseereita vastaan. Se voi myös aiheuttaa Mubarakin ja hänen sisäministerinsä Habib al-Adlyn oikeustoimien uusimisen. Mubarak ja Adly tuomittiin elinkautiseen vankeuteen siksi, etteivät he onnistuneet estämään yli 800:n mielen-osoittajan surmaamisen 18 päivää kestäneiden mielenosoitusten aikana, jotka alkoivat tammikuun 25. päivänä 2011. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166999#.UWZ5mmJHT-k
-          IDF:n sotilaitten yrittäessä pidättää sotilaita kivittänyttä palestiinalaista Hebronissa torstaiaamuna tämä hyökkäsi sotilaan kimppuun yrittäen siepata hänen aseensa. Sotilas pystyi kuitenkin estämään hänen aikeensa. Mies pidätettiin ja vietiin kuulusteltavaksi.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019