TORSTAI 04.04.13


TORSTAI 04.04.13

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas on haaretz.com tietojen mukaan, jotka perustuvat nimeämättömiin palestiinalaislähteisiin, valmis siirtämään Palestiinan valtion tunnustamis-pyrkimyksiä eri maissa kahdeksalla viikolla alkaen maaliskuun lopulla. Uutisen mukaan Abbas haluaa tällä antaa mahdollisuuden USA:n ulkoministeri John Kerryn ensi viikolla alkaville ponnisteluille saada yli neljä vuotta keskeytyksissä olleet rauhankeskustelut uudelleen raiteilleen. Abbasin kerrotaan saaneen asiaa koskevan päätöslauselman läpi Fatahin keskuskomiteassa saadakseen lukkiutuneen tilanteen laukaistuksi, mutta tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan, kuten Haaretz raportoi. Siihen sisältyy rangaistuspykälä, jonka mukaan tarjous on ehdollinen siten, että jos Israel pyrkii torpedoimaan tarjouksen häiritsemällä rauhankeskustelujen aloittamista esim. jatkamalla E-1 alueen rakentamissuunnitelmia, tarjous vedetään pois.

ABBASIN tarjous, mikä uutisen mukaan alkoi maaliskuun lopulla, lienee tehty osoittamaan ulkoministeri John Kerrylle PA:n rauhantahtoa, mikä keikkuu kuin nuoralla tanssija. Kerryn odotetaan saapuvan Israeliin ensi viikolla, jonka aikana hän tapaa sekä Israelin että PA:n johtajat ja keskustelutiimien vetäjiä. Uutisen mukaan PA siirtää määräajaksi anomustaan Haagin kansainväliselle rikosoikeudelle saada Palestiinan valtiolle virallinen  tunnustus, mikä antaisi sille oikeuden syyttää Israelia sotarikoksista ja muista olettamistaan rikoksista.
PA:n silmiä pahiten harittavat kysymykset ovat Israelin vankiloissa rikoksista tuomitut palestiinalaiset sekä juutalaisyhteisöjen rakentaminen Juudeassa ja Samariassa, joista se on toistamiseen uhkaillut esittää syytteet Haagin kansainväliselle rikosoikeudelle. USA:n hallitus on toistamiseen varoitellut PA:n johtoa kysymysten siirtämisestä kansainvälisiin instansseihin. Haaretz vihjaa raportissaan, että PA voi jatkaa tarjoustaan, jos ilmapiiri on suotuisa.

KERRYN matkasuunnitelmassa oli vierailla maanantaina Lontoossa, josta hän matkustaa Etelä-Koreaan, Kiinaan ja Japaniin, mutta hän päätti käydä lauantaina Turkissa, josta hän lentää Israeliin tavaten täällä Netanyahun ja Abbasin, ja lentää täältä Lontooseen.
Kerryn pikavisiitin mahdollisuuksiin poistaa esteet rauhankeskusteluista ei juuri uskota, eikä Valkoisen Talon tiedottajan Victoria Nulandin mukaan tarkoituksena ole aloittaa Henry Kissingerin 1973 sodan jälkeen onnistuneesti käyttämää vierailujen sukkulamenetelmää. http://www.timesofisrael.com/giving-us-efforts-a-chance-ramallah-reportedly-suspends-statehood-bids/

2. PRESIDENTTI Barack Obaman Israelin vierailun innoittamina satakunta huomattavaa juutalaisjohtajaa Amerikassa esittivät pääministeri Benyamin Netanyahulle vetoomuksen osoittaa hyvää tahtoaan rauhankeskusteluille tekemällä luottamusta kasvattavia myönnytyksiä palestiinalaisille heidän keskusteluvalmiutensa rohkaisemiseksi. Heidän laatimassaan avoimessa kirjeessä sanotaan mm. :”Uskomme, että tämä on haastava hetki sinulle ja uudelle hallitukselle reagoida presidentti Obaman rauhankutsuun ottamalla vakavia luottamusta kasvattavia askeleita tarkoituksella osoittaa Israelin sitoutumista kahden valtion periaatteeseen kahdelle kansalle ratkaisuna Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin”. 
Sadan huomattavan juutalaisjohtajan keskiviikkona julkaisemassa kirjeessä Israelin pääministeriä kehotetaan haastamaan PA:n johto vastaavaan luottamusta kasvattaviin toimiin ja ennen kaikkea palaamaan neuvottelupöytään.

Netanyahu on toistamiseen tarjonnut keskusteluja Abbasille ilman ennakkoehtoja, mutta tämä ei ole kelvannut hänelle. Obama kehotti Israelin vierailunsa aikana Abbasia pudottamaan vaatimuksensa ehtona keskusteluille.
Kerryn odotetaan kuitenkin keskittyvän enemmän Israelin myönnytyksiin, mitä Israelin yleinen mielipide pitää ajanhaaskauksena ja vain heikkouden osoituksena. Etenkin Netanyahun hallituksen monet uudet ministerit ovat ilmoittaneet vastustavansa uusia myönnytyksiä. http://www.timesofisrael.com/us-jews-urge-israel-to-take-confidence-building-steps-for-talks/

3. MEIR SHEETRIT, Marokosta muuttanut Hatnuan kansanedustaja, sanoo, että askenazi- ja sefardi-juutalaisten välinen kulttuuriero on yksi pahimmista jarruista päästä sopimukseen PA:n kanssa. Hän on sitä mieltä, että Israelin pääministerit ja keskustelujen vetäjät eivät ymmärrä arabimieltä ja siksi luottamusta ei pääse syntymään. Hän sanoo, että jos hän olisi pääministeri, hän nimittäisi neuvottelutiimiin arabin tai druusin, joka pystyisi tulkitsemaan sitä oikein. Sheetrit sanoo, että vuoden 2002 saudisuunnitelma, jonka arabiliitto hyväksyi omakseen, on paras suunnitelma, koska se lupaa 56:n arabimaan tunnustavan Israelin ja aloittavan diplomaattisuhteiden solmimisen arabimaiden ja Israelin välille. Siihen sisältyy kuitenkin vaatimuksia palestiinalaisten paluuoikeuksista tai oikeudenmukaisista korvauksista, rajojen vetämisen 1949 aselepolinjoille ja Jerusalemin itäosien luovuttamista palestiinalaisille, mitä Israel ei voi hyväksyä esitetyssä muodossa.

Sheetrit sanoo yrittäneensä valistaa pääministereitä Olmertia ja Netanyahua, joiden kanssa hän työskenteli, mutta ilman tulosta. Hän sanoo, ettei kukaan palestiinalaisjohtaja voi suostua palestiinalais-pakolaisten paluuoikeuden luovuttamiseen saamatta siihen kaikkien 56:n arabimaan suostumusta, mikä on mahdotonta. Siksi hän suosittelee saudisuunnitelman hyväksymistä, koska ”se on paras, mitä Israelille on koskaan tarjottu tai tarjotaan”. Hän uskottelee lisäksi, että tämä vapauttaisi arabimaat yhdistymään Iranin vastaisen rintaman luomiseksi. Arabiliitto vahvisti viimeksi Dohan kokouksessaan 27. maaliskuuta tukevansa saudisuunnitelmaa. http://www.timesofisrael.com/israels-condescending-ashkenazi-leaders-preventing-peace-deal/

4. TILANNE Korean niemimaalla kuumenee vaarallisesti. Etelä-Korean armeija pitää harjoituksia, joissa se pyrkii simuloimaan pohjoisen mahdollista yllätyshyökkäystä etelään. Pohjois-Korea puolestaan siirtää keskimatkan ballistisia ohjuksiaan maansa itärannikolle valmistellessaan mahdollisia iskuja Etelä-Koreaan sekä amerikkalaisia kohteita vastaan Guamilla ja Japanissa. Näiden ohjusten kantomatka on 3000 km.
USA:n puolustusministeri John Hagel sanoo suhtautuvansa Pohjois-Korean uhkauksiin vakavasti ja on asettanut THAAD ohjuspuolustusjärjestelmän Guamin saarilla sijaitsevien tukikohtiensa ja siellä asuvien amerikkalaisten suojaksi. USA:n ja Etelä-Korean puolustus-järjestelyjä häiritsee epätietoisuus, mikä Pohjois-Korean todellinen iskukyky on, ja toiseksi ovatko uuden presidentin uhkaukset todellisia vai vain hänen imagonsa vahvistamiseksi.

UUSIN uhkaus tässä kissa ja hiiri leikissä saatiin nimettömän pohjoiskorealaisen armeijan tiedottajan kautta, joka Korean Keskusuutistoimiston välittämän lausunnon mukaan raportoi, että Pohjois-Korean joukoille on oikeus vastata USA:n hyökkääviin toimiin ”voimakkailla käytännöllisillä sotilaallisilla vastaiskuilla, mukaan lukien ydinaseet”. Pohjois-Korea ilmoitti äskettäin lisäävänsä uraanin rikastustoimia ja käynnistäneensä ydinreaktorin aktivoimisen valmistelut, sekä valmistautuvansa ennalta ehkäiseviin iskuihin Yhdysvaltoja vastaan.
Pohjois-Korean tiedetään valmistelevan ydinpommin pienentämistä sopivaksi ohjuksen kärkiosaan, mutta sen uskotaan vievän vielä vuosikausia. Toisaalta viimeinen ydinkoe oli luultavasti tällaisen pienen ydinlatauksen testaus, ehkä yhdessä Iranin tiedemiesten kanssa.

PUOLUSTUSMINISTERI John Hagel sanoi, että rauha on vielä mahdollista toteuttaa Korean niemimaalla, mutta etteivät uhkaukset ja provosoivat toimet kuulu siihen.
USA:n THAAD ohjuspuolustusjärjestelmään kuuluvat liikkuvat laukaisualustat, tutkavalvonta, vastaohjukset ja keskitetty tulenvalvonta. 

USA:N joukkojen komentaja Koreassa kenraali James Thurman sanoo tilannearviossaan, että tilanne Korean niemimaalla on ennen näkemättömän jännittynyt ja vaarallinen, mikä voi räjähtää kasvoille koska vain. Tilannetta monimutkaistaa Kiinan mahdollinen sekaantuminen tilanteeseen. Se vie joukkojaan Pohjois-Korean rajoille valmistautuessaan tilanteen kiihtymiseen. Kiinalla on ratkaisematon ongelma Japanin kanssa asumattomista kalliosaarista Sen Kaku, joiden läheisyydessä uskotaan löytyvän öljyä ja luonnonkaasua. USA:n republikaanien kansanedustaja Peter King kehottaa Yhdysvaltoja iskemään ensin eikä odottamaan, että USA:n kansalaisia haavoittuu ja kuolee. http://www.wnd.com/2013/04/u-s-commander-tension-climbing-to-unprecedented-level/?cat_orig=world

5. UUTISOTSIKOITA
-          Kaksi palestiinalaista, Amer Nassar (17) ja Najo Bilbisi (18) saivat surmansa eilen keskiviikkona osallistuessaan IDF:n tukikohtaa vastaan tehtyyn hyökkäykseen Samariassa. He heittivät petrolipommeja tukikohtaa ja sotilaita vastaan, jotka saamiensa pysyvien ohjeiden mukaan ampuivat varoituslaukauksia ilmaan ja sen jälkeen jalkoihin, koska se ei tehonnut. Kovien patruunoiden käyttö on luvallista, jos sotilaat katsovat henkensä olevan vaarassa. IDF:n päättäväisiä toimia vastata mielenosoittajien vaarallisiinkin hyökkäyksiin ovat sitoneet puolustusministeriön ohjeet välttää tuliaseiden käyttöä kiviä heitteleviä vastaan viimeiseen saakka. Tämä ohje on alkanut muuttua viime päivien kuolemaan johtaneitten kivitysten vuoksi, joita palestiinalaisnuoret harjoittavat Israelin rekisterilaatoilla varustettuja autoja vastaan. He jopa valmistavat väijytyksiä saadakseen autoilijan pysähtymään ruhjoakseen sen jälkeen auton tuulilasit ja puhkoakseen renkaat, tai murskatakseen auton tuulilasin,  saadakseen kuljettajan menettämään autonsa hallinnan ja ajamaan ulos tieltä. Nuoret täydentävät aiheuttamansa onnettomuuden hyökkäämällä haavoittuneen kuljettajan ja autossa istuneiden kimppuun. Heidän tarkoituksensa on tappaa, ei vain vahingoittaa. Viimeisiä hyökkäyksiä kiihdyttivät 64-vuotiaan terrorismista tuomitun vangin kenraali Abu Hamdiyehin menehtyminen sairaalassa syöpään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166757#.UV0_S2JHT-k
-          Egypti vaatii Hamasilta selitystä, miksi se sallii rakettien ampumisen Israeliin alueeltaan. Viimeinen hyökkäys tapahtui eilen keskiviikkona klo 14.00 aikoihin, kun kaksi rakettia iskeytyi Eshkolin aluekeskuksen alueelle. Hälytyssireenit ilmoittivat rakettien tulosta lähettäen asukkaat suojatiloihin. Onneksi ne putosivat asutusten ulkopuolelle aiheuttamatta fyysisiä vammoja tai aineellista vahinkoja. Viimeisten rakettien ampujaksi ilmoittautui Al-Aksa Marttyyrien prikaati, joka sanoo ampuneensa raketit kostoksi komentajansa kenraali Abu Hamdiyehin kuolemasta syöpään, josta se syyttää Israelin sairaala- ja vankilaviranomaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166755#.UV1De2JHT-k
-          Hamasin ulkoministerin virkaan valittiin Kairossa edelleen Khaled Mashaal, joka aiemmin ilmoitti haluavansa erota. Hamasin politbyroon johtoon valittiin ainakin kaksi Gilad Shalitin vapautusoperaation yhteydessä Israelin vankilasta oikeuden tuomitsemaa mutta Netanyahun vapauttamaa terroristia. Politbyroon ilmoituksen mukaan Gazassa pidetyssä kokouksessa valittiin keskuskomitean uusi johtajisto, jossa ovat mukana vapautetut terroristit Yahya Snawar ja Ruhi Mushtaha. Keskuskomitean tehtäviin kuuluu mm. päättää, mitä terroritekoja suunnitellaan ja toteutetaan. Kaikilta Israelin vapauttamilta terroristeilta vaaditaan kirjallinen ja allekirjoitettu vakuutus, jolla he suostuvat pysyttelemään poissa terrorismista. Ongelma on vaan siinä, että vapauduttuaan heidät otetaan arabiyhteisöissä vastaan sankareina ja esikuvia lapsille ja nuorille, ja heidät palkataan korkeisiin tehtäviin. Hamasin Gazan kokouksessa Ismael Haniyeh valittiin apulaisulkoministeriksi Mashaalin alaisuudessa. Sitä oli aiemmin hallinnut Musa Abu Marzouk. Mashaalin kilpailija Mahmoud al-Zahar ei saanut tarpeeksi kannatusta keskuskomitean jäseneksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166759#.UV1FXmJHT-k
-          Kansainvälinen BDS (Boikot, Divest, Sanction) järjestö, joka on järjestelmällisesti pyrkinyt saamaan Israelin juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotin eri maissa, ei ole onnistunut pyrkimyksissään saada Kuolleenmeren mineraalituotteiden, erilaisten ainutlaatuisten voiteiden ja rasvojen, syrjintää. Tuotteiden esittelijät ja niitä kauppaavat sanovat, että mitä enemmän BDS niitä pyrkii syrjimään, sitä enemmän niiden suosio kasvaa ja myynti rehottaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166762#.UV1JWWJHT-k
-          Mavi Marmaran Gazaan pyrkivän aluksen valloituksen yhteydessä vammautunut turkkilainen aktivisti sanoo lahjoittavansa mahdollisesti saamansa korvaukset Hamasille ja Islamic Jihadille. Tämän jos minkä luulisi kertovan ilman selityksiä, mikä heidän varsinainen päämääränsä oli, ei avustusten vieminen Gazaan, joita aluksesta ei löydetty, vaan diplomaattisen ongelman aiheuttaminen Turkin ja Israelin välille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166763#.UV1K-GJHT-k
-          Israelin turvallisuusjoukkojen saamien tietojen mukaan Siinailla ja Gazassa pesivät jihadistit ja salafistit valmistelevat koordinoituja raketti-iskuja Israelin puolelle Eilatiin ja muihin maan eteläosan taajamiin. IDF siirtää Iron Dome patteriston Eilatin suojaksi. Debkafilen artikkelin mukaan al-Qaidaan löysästi liittyvä salafistiryhmä Jerusalemin Jihad-prikaatit ampuivat keskiviikkona viisi Kassam-rakettia Israeliin, ja että tämä oli pian alkavan suuren operaation alkusoitto. Eilatin ohella USA:n tukikohdat Siinailla voivat olla hyökkäysten kohteina. http://www.debka.com/article/22871/South-Israel-on-alert-for-multiple-al-Qaeda-strike-Iron-Dome-posted







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019