TIISTAI 23.04.13


TIISTAI 23.04.13

1. USA:N Israelissa virallisella vierailulla oleva puolustusministeri Chuck Hagel ylisti yhdessä israelilaisen virkaveljensä Moshe Yaalonin kanssa USA:n tarjoamaa asetoimitussopimusta, joka on osa 10 miljardin toimitussopimusta Israelin, Saudi Arabian ja UAE:n kanssa todeten, että ”sen ansiosta Israel tulee säilyttämään teknisen etumatkansa lähinaapurien kanssa”. Aseita ei kuitenkaan toimiteta välittömästi, vaan niiden saaminen voi kestää vuosikausia. Yhteissopimuksella tukitaan arvostelijoiden suut aseiden myynnistä arabeille.

Moshe Yaalon kiitteli USA:n ja Israelin raudankujaa ystävyyttä, mistä tehty sopimus on osoituksena. Yhteisymmärrys maiden välillä on Israelille erityisen tärkeä Iranin voimistuvaa uhkaa vastaan, sekä Syyrian yhä vaarallisemmaksi kehittyvän tilanteen johdosta. Länsimaat ovat keskustelleet Syyrian kapinallisille annetun nykyisen pääasiassa taloudellisen tuen laajentamisesta siten, että siihen sisältyisi myös länsimaisia aseita, joita Syyrian Kansallisneuvosto (SNC) toivoo saavansa.
”Tänään otimme yhden merkittävän askeleen USA:n ja Israelin välisissä puolustussuhteissa”, Hagel luonnehti sopimusta jatkaen: ”Ministeri Yaalon ja minä sovimme, että USA antaa Israelille mahdollisuuden hankkia sarjan pitkälle kehitettyjä uusia sotilaallisia järjestelmiä, mukaan lukien ”antiradiation” ohjuksia, hävittäjien tutkajärjestelmiä, KC-135 ilmatankkaus-koneita, ja V-22 Osprey (miehistönkuljetuskoneita), joita USA ei ole toimittanut muille maille”.

YAALON paljasti puheessaan epäsuorasti Israelin tuhonneen ohjuskolonnan, joka oli matkalla Syyriasta Hizbullahille Libanonissa. Hän totesi ohjusten toimitusyrityksen ylittäneen Syyrian presidentti Bashar Assadille annetun varoituslinjan, minkä johdosta IDF toimi estääkseen kehittyneiden aseiden joutumisen terrorijärjestöjen käsiin. Tämän uskotaan tarkoittaneen tammikuun 30. päivänä tuhottua autokolonnaa, joka USA:n tietojen mukaan kuljetti ilmatorjunta ohjuspattereita, jotka Israelin tulkinnan mukaan oli tarkoitettu Hizbullahille.
Yaalon selitti, että toinen varoituslinja on tulitus Syyriasta Golanille aselepolinjan yli.
Kolmas varoituslinja on kemiallisten aseitten ja ohjusten joutuminen kapinalisten käsiin.
Hagel tarkensi tätä todeten, että USA:n asettama varoituslinja on kemiallisten aseitten käyttö Syyriassa. Hän sanoi USA:n tutkivan syytöksiä niiden käyttämisestä kummankin osapuolen toimesta, mutta kieltäytyi sanomasta, miten USA toimisi myönteisessä tapauksessa todeten, ettei USA keskustele julkisuudessa operatiivisista kysymyksistä.

CHUCK HAGEL tapasi myös pääministeri Netanyahun sekä presidentti Shimon Peresin.
Hän kävi tutustumassa Yaalonin kanssa Golanin ja Galilean alueisiin parin tunnin helikopteri-lennolla, minkä jälkeen hän totesi saaneensa aivan erilaisen käsityksen tilanteesta alueilla, vaikka hän oli tutustunut niihin aiemminkin.
Hagel jatkaa matkaansa Israelista pikavierailulla Jordaniaan, ja sieltä Saudi Arabiaan ja UAE:en, joissa hän viimeistelee asetoimitussopimukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167386#.UXYYemJHT-k

EU:n ulkoministerit sopivat Luxenbourgissa maanantaina pidetyssä kokouksessaan antaa Syyrian kapinallisille heidän tarvitsemaansa öljyä tapaus tapaukselta, mutta eivät tehneet päätöstä hyökkäysaseiden toimittamisesta heille. AFP:n raportin mukaan EU-maat antavat kapinallisille apua öljyntuotannon teknologian ja investointien alueille. Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle totesi: ”Me haluamme opposition hallitsemien alueiden kehitystä, haluamme auttaa taloudellista jälleenrakentamista”, hän sanoi jatkaen: ”Ihmiset tulevat havaitsemaan, että on olemassa todellinen vaihtoehto siihen, mikä vallitsi maassa presidentti Assadin hallinnon aikana”.
Venäjä kritisoi EU-maiden päätöstä sanoen sen aiheuttavan vastareaktion. ”Tämä syventää vastakohtaisuutta eikä avusta poliittista ratkaisua ongelmaan, joka on syntynyt pitkän ajan kuluessa”, totesi Venäjän apulaisulkoministeri Mikhail Bogdanov Ria Novostin uutistoimiston mukaan. ”Me katsomme tällaisten yksipuolisten toimien rikkovan kansainvälistä lakia”. Hän totesi, että Venäjän ulkoministeri Serbei Lavrpv ja USA:n ulkoministeri John Kerry keskustelevat asiasta tavatessaan Brysselissä tiistaina.
Syyrian öljyntuotannosta, jonka myynti muodosti kolmanneksen Assadin hallituksen budjetissa ennen sanktioita, EU on ostanut 95 %. Syyrian kapinallisten merkittävimmäksi ryhmittymäksi on noussut Jabhat Al-Nusra, jolla on yhteyksiä al-Qaidan kanssa, mikä on antanut aiheen Ranskalle harkita uudelleen aseavusta kapinallisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167392#.UXYjwmJHT-k
2. VENÄJÄN päivälehti PRAVDA julkaisi perjantain online-sivullaan artikkelin, jossa se syyttää Israelin rokottavan palestiinalaisvankeja vaarallisilla viruksilla ennen heidän vapauttamistaan, mikä johtaa heidän kuolemaansa.
Artikkelissa todetaan näiden virusten aiheuttavan rakkosyöpää ja maksan häiriötiloja.
Artikkelin mukaan useimmat vapautetuista vangeista kuolevat. Tällä ei voitane tarkoittaa sitä, että ilman rokotuksia he olisivat kuolemattomia.
Pravdan mukaan asian toi julkisuuteen äskettäin vapautettu arabivanki Rania Saqa.
INN:n artikkelissa todetaan, että edellisen kaltaiset syytökset ovat yleisiä arabimediassa. Niiden tarkoituksena on saattaa Israel huonoon valoon kansainvälisellä areenalla esittämällä syytöksiä, jotka usein ovat täysin naurettavia, mutta joita kansainvälinen media kuuliaisesti toistaa tutkimatta niiden todenperäisyyttä.
Israelin vankilassa tuomiotaan kärsivä mutta pitkään syömälakossa ollut palestiinalaisvanki Samer Issawi, 32, suostui sopimukseen Israelin kanssa, jonka mukaan hän istuu vankilassa seuraavat kahdeksan kuukautta ennen vapauttamistaan. Hän on kieltäytynyt nauttimasta ruokaa yli 8 kuukauden ajan. Hänen asianajajansa Fawad Bulous kertoo, että Issawi lopettaa syömälakkonsa allekirjoitettuaan vapauttamissopimuksen vankilaviranomaisten kanssa tiistaina. Hän vapauttamisekseen käyty aktiivinen media ja Israelin vasemmistolaisten käymä julkisuuskampanja on pitänyt hänen tapauksensa lehtien palstoilla ulkomaita myöten. Hänen kuolemansa vankilassa voisi aiheuttaa uuden protestiaallon arabien keskuudessa.
Issawi tuomittiin 28 vuoden vankeusrangaistukseen osallisuudestaan sarjaan ampumis-tapauksia poliisiautoja ja opiskelijoita vastaan Heprealaisen Yliopiston alueella Jerusalemissa. Hänet vapautettiin Gilad Shalitin vapauttamisoperaation yhteydessä 2011 ehdolla, ettei hän poistu Jerusalemin alueella. Poliisi tavoitti hänet Länsirannalla heinäkuussa 2012, minkä johdosta hänet tuomittiin oikeudessa kärsimään lopun aiemmasta tuomiostaan. Viranomaisen mukaan hän pyrki vapauttamisensa jälkeen muodostamaan uusia terrorisoluja. Syömälakkoon alettuaan hän nautti vain vettä ja vitamiineja. Hän kieltäytyi tarjouksesta karkottaa Gazaan tai EU-maahan. Israel vapautti aiemmin syömälakossa olleen Asyman Sharawnehin Gazaan ehdolla, että hän pysyttelee siellä ainakin 10 vuoden ajan. http://www.timesofisrael.com/palestinian-prisoner-agrees-to-end-hunger-strike/

3. IDF:N komentaja Benny Gantz esitti toivomuksen puhuessaan Kansallisen turvallisuustutkimusten Instituutin vuosikonferenssissa maanantaina, että Israelin Turkin väliset suhteet voitaisiin palauttaa normaalitasolle.
”Turkki on laaja ja merkittämä valtio omaten intressejä, jotka ovat yhteneväisiä Israelin kanssa”, hän totesi jatkaen: ”Suhteet eivät ole lähelläkään sitä, mitä ne olivat muutamia vuosia sitten, ja toivomukseni on, että voimme kehittää suhteitamme Turkin kanssa lähitulevaisuudessa”.
Käsitellessään Irania Gantz totesi: ”Parhaan ymmärrykseni mukaan Iran käyttää jatkuvia neuvotteluja hyväkseen. Sanktiot alkavat osoittaa selviä tuloksia. Nämä ponnistelut ovat erittäin tärkeitä, sillä Iran havittelee alueellista ylivaltaa, mutta sen vaikutukset tulevat ulottumaan kauas alueen ulkopuolelle”.
GANTZ sanoi Syyrian tilanteesta, että Iran ja Hitzbullah ovat kaulaansa myöten antautuneet Syyrian tilanteeseen valmistautuen aikaan Assadin hallinnon jälkeen lisäten: ”Oudosti Venäjä tukee tätä voimallisesti Assadin hallituksen avustuksella”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167385#.UXYuvmJHT-k


4. Rabbi Marc Schneier, jolla on hyvät suhteet Bahrainin hallitsijasuvun kanssa, kehottaa pääministeri Netanyahua tarttumaan tilaisuuteen aloittaakseen luottamussuhteen kehittämisen Bahrainin kanssa sen julkisesti määriteltyä Hizbullahin terrorijärjestöksi.
Rabbi Schneier on amerikkalaisen juutalaisseurakunnan uskonnollinen johtaja. Hän totesi tavattuaan äskettäin  Bahrainin kuninkaan Hamad bin Isa al-Khalifan ja kruununprinssin  Salman Bin Hamad al-Khalifan, että aika on kypsä aloittamaan suhteiden luomiseksi uudelta pohjalta, käyttäen hyväkseen yhteistä uhkaa, mikä tulee Iranin taholta.
Hän kehottaa Netanyahua vierailemaan Persianlahden arabimaassa, vaikka asiantuntijat sanookin, että tilanteet arabimaailmassa vaihtelevat alinomaa. Schneier sanoo, että länsimaat ovat niin kiinnittyneinä länteen, että se estää näkemästä kehitystä Lähi Idässä. Hän kehottaa Israelin johtoa aloittamaan keskustelut arabimaiden kanssa katsomatta länteen. Hän olettaa, että suhteet voisivat alkaa strategisella tasolla. Israelin ulkoministeriö ei kommentoi asiaa.
USA:n diplomaatin mukaan Bahrainille ja Israelilla on yhteistyötä tiedustelun ja turvallisuuden aloilla, kuten WikiLeaksin paljastama salaiseksi luonnehdittu keskustelu kertoo kuningas Hamadin ja USA:n lähettilään välillä vuonna 2005 todistaa. Schneier tunnustaa, ettei yritys ole helppo, mutta tilanne on suotuisa ja otollinen, jollaista ei voi ehkä koskaan toistua. Hän kehottaa Israelin johtoa ja pääministeriä ottamaan aloitteen käsiinsä tässä asiassa. http://www.timesofisrael.com/gulf-states-ready-for-peace-says-well-connected-us-rabbi/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Yair Lapidin johtama talousministeriö leikkaa ortodoksien yeshiva-oppilaitosten rahoitusta 340 miljoonaa NIS, 1.04 miljoonasta 700:an miljoonaan NIS. Budjettileikkausten suunnittelua valvomaan perustettiin komitea, jota johtaa tiede-, teknologia- ja avaruusministeri Yaakov Peri (Yesh Atid). Komitean perustamisesta sovittiin hallitusneuvotteluissa Likutenun, Yesh Atidin ja Beit Yehudin välillä. Komitea hyväksyi esityksen yeshivan leikkauksista. Päämääränä on tuoda kaikki kansan kerrostumat kantamaan yhteistä iestä 30 miljardin NIS budjettivajauksen pienentämiseksi sen ohella, että myös ortodoksipiirit velvoitetaan osallistumaan yleiseen asevelvollisuuteen sovittujen normien puitteissa. Kolmas etenkin ortodoksiperheitä koskeva leikkaus on lapsilisien alentaminen nykyisestä siten, ettei jokainen uusi lapsi automaattisesti saa  samansuuruisen avustuksen, vaan se alenee lapsiluvun mukana. Ortodokseilla ja haredi-juutalaisilla on perinteisesti suuret perheet. http://www.timesofisrael.com/treasury-to-cut-yeshiva-student-funding-by-30/
-          Väärennetyllä Israelin passilla liikkuva iranilainen mies pidätettiin Israelin lähetystössä Katmandussa 13.huhtikuuta. Koska viranomaiset pelkäsivät hänen voineen tutkia ja suunnitella terrori-iskua, asia alistettiin paikalliselle poliisille, jonka tehtävänä on tutkia hänen mahdolliset terroriyhteytensä, sekä potentiaaliset terrori-iskut Israelin instituutioita ja turisteja vastaan Nepalissa. Miehen nimeksi ilmoitettiin Mohsin Khosravian Himalajan Times englanninkielisessä raportissa Annapurna Post. Virkailijoiden epäilykset heräsivät miehen outo käyttäytyminen, joka tulkittiin mahdolliseksi vakoiluksi lähetystön päivärutiinin ja pohjapiirroksen selvittämiseksi. http://www.timesofisrael.com/iranian-arrested-after-suspected-of-scouting-israelis-in-nepal/
-          PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanslia osoitti kunnioitustaan ja arvostustaan 29 vuotta sitten kahden israelilaisen raakalaismaisen murhaajan äidille. Tayeb Abdel Rahim vieraili Abbasin lähettiläänä Deheisheh-pakolaisleirissä Betlehemissä, jossa hän osoitti PA:n johdon kunnianosoituksen Issa Abd Rabbon äidille, kuten PA:n virallinen uutistoimisto Wafa raportoi. Issa Abd Rabbo pysäytti aseella uhaten kaksi israelilaista vaelluksella ollutta opiskelijaa Ron Levin, 23, ja Revital Serin, 23. sitoi heidät aseellaan uhaten, pani pussit heidän päähänsä ja ampui heidät molemmat kuoliaiksi lokakuun 22. päivänä 1984. Issa Abd Rabbo tuomittiin kahteen elinkautiseen, mitä hän kärsii israelilaisessa vankilassa. Abbasin lähettiläs Abdel Rahim suitsutti ylistystään kaksoismurhaajan äidille kiitellen hänen kestävyyttään ja kärsivällisyyttään odotellessaan, että Israel jonkin ”hyvän tahdon eleen” yhteydessä PA:lle vapauttaisi hänen murhaajapoikansa, josta PA kutsuu sankariksi. Pääministeri Netanyahi lupaili ulkoministeri John Kerryn Israelin vierailun aikana, että hän voisi vapauttaa joukon pitkäaikaisia vankeja hyvän tahdon eleenä USA:lle voidakseen sillä parantaa neuvotteluilmapiiriä. PA:n johdossa nämä ”hyvän tahdon eleet”, joita Israelin johtajat ovat toistamiseen suorittaneet, on otettu vastaan ironisella havainnolla Israelin heikkoudesta sen rukoillessa kansainvälisen painostuksen vuoksi Abbasia tulemaan neuvottelemaan, jos ei rauhasta, edes suuresti vaihtelevasti säästä, kunhan vain neuvottelee. PA:n päivälehden Al-Hayat Al-Jedida mukaan jokaisen Israelin vankilassa rikoksiaan kärsivän terroristin perheelle PA maksaa 3 129 NIS (882 USD) kuukaudessa. PA:n virkailijan keskipalkka on 2.992 NIS (794 USD) kuukaudessa. Vangin omaisille maksettava kuukausistipendi riippuu perheen koosta ja vankilavuosista, kuten myös vangin arvostuksesta. Rabbon äitiä on ennekin kunnioitettu PA:n johdon taholta. Äiti toteaa urhoollisesti toivovansa, että hänellä olisi 10 Issan tapaista poikaa, josta hän on ylpeä. http://www.timesofisrael.com/bethlehem-terrorist-honored-by-abbas-representative/
-          IDF sanoo saaneensa vahvistusta kemiallisten aseitten käytöstä Syyriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167400
-          Knesset järjestää erityisistunnon Turkin suorittamasta armenialaisten kansanmurhasta 100 vuotta sitten. Turkki murhasi 1 – 1.5 miljoonaa armenialaista ensimmäisen  maailmansodan aikana. Kansanmurha alkoi sillä, että Turkin hallituksen käskystä ammuttiin 100 Armenian johtajaa Istanbulissa. Knessetin edellinen puhemies Reuven Rivlin sanoo, että kansanmurhaa on muistettava diplomatian vaatimuksista huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167401#.UXZUEGJHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019