TIISTAI 09.04.13


TIISTAI 09.04.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry osallistui eilen aamulla shoa-tilaisuuteen ja tutustui Yad Vashem holokaustmuseoon laskien maansa seppeleen 6 miljoonan holokaustissa menehtyneen juutalaisen muistoksi. Iltapäivän aikana hän tapasi presidentti Shimon Peresin sekä PA:n pääministerin Salaam Fayadin. Hän vakuutti puheessaan, että tie kahden valtion toteuttamiseen on vielä mahdollinen, kuten hän totesi tapaamiensa johtajien vakuuttaneen. Hän kuitenkin varoitteli edessä olevista vaikeuksista, mutta sanoi tien aukeavan, jos kaikki osalliset uskovat sen mahdolliseksi. Presidentti Peres viittasi puheessaan Iranin edelleen muodostavan suurimman esteen ja uhkan rauhanmahdollisuuksille alueelle mutta ilmaisi uskonsa, että USA  pystyy estämään Irania saamasta ydinasettaan ja hegemoniaa alueella.

ULKOMINISTERI Perryn sanotaan kehottaneen osapuolia pehmentämään vaatimuksiaan rajojen suhteen. PA vaatii Netanyahulta vakuutusta Juudean ja Samarian luovuttamisesta kokonaisuudessaan perustuen 1949 aselepolinjoihin pienen rajatarkistuksin. Saudi Arabian kruununprinssin Abdullahin, joka nousi myöhemmin kuninkaaksi, vuonna 2002 laatima esitys on noussut keskeiseksi PA:n vaatimuksiin. Arabiliiton 22 jäsenmaata hyväksyivät saudi-suunnitelman arabiliiton viralliseksi esitykseksi v. 2007, mikä on teoriassa edelleen voimassa.
Mahmoud Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoi, että Abbas vaati tavatessaan Kerryn, että neuvottelut Israelin kanssa tulee perustua arabisuunnitelmaan. Hän sanoi Abbasin matkustavan Qatariin osallistuakseen arabiliiton kokoukseen Dohassa, jossa asiasta keskustellaan kiireellisessä erityiskomiteassa, jota johtaa Qatarin pääministeri ja jonka jäseninä ovat Saudi Arabian, Egyptin, Jordanian ja PA:n ulkoministerit. 
Arabiliiton alivaltiosihteeri palestiinalaisten asioissa Mohammed Subeih sanoi komitean muodostavan erityisdelegaation, johon kuuluvat arabiliiton pääsihteerin Nabil Elarabi ja Qatarin pääministeri. Delegaatio matkustaa Washingtoniin laatiakseen ”uuden tiekartan Israelin miehityksen lopettamiseksi”.

PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat sanoo Kerryn tunnustelleen eri vaihtoehtoja pattitilanteen laukaisemiseksi ja ehdottaneen muutoksia vaatimuksiin rajoista perustuen 1949 linjoihin. Erekat kuitenkin torjuu tämän vakuuttaen, ettei arabisuunnitelmaa voi muuttaa. 
Israelin viranomaiset eivät halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa. Kerry tapaa pääministeri Netanyahun tänään kahden tunnin tilaisuudessa ennen Lontoon matkaansa. http://www.timesofisrael.com/kerry-struggles-to-broker-terms-for-new-peace-talks/

DEBKAFILE kertoo omiin lähteisiinsä viitaten, että PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tarkoituksena on turvautua Jasser Arafatin käyttämään taktiikkaan v. 2000 Camp Davidin Bill Clintonin johtamissa neuvotteluissa, joihin osallistuivat Israelin pääministeri Ehud Barak ja Jasser Arafat, ja joita kutsuttuun keskusteluiksi rauhasta, mutta joiden varsinaisena päämääränä oli taivuttaa Arafat luopumaan suunnitelmista väkivalta-aallon aloittamiseksi.
DF arvioi, että Abbasin päämääränä on aloittaa väkivaltaisuudet, joita hän kutsuu ”aseettomiksi”, huhtikuun 15. päivänä, Israelin muistaessa kaatuneitaan ja juhliessaan maansa itsenäisyyttä 16. huhtikuuta. Vaikka Abbas lupasi Obamalle tämän Ramallahin vierailun aikana pidättyvänsä väkivallasta, hän hyväksyy ”aseettomiin”  protesteihin kivitykset, petroli-pommit poliiseja ja sotilaita vastaan ja hyökkäykset israelilaisia autoilijoita vastaan kivin ja petrolipommein Juudean ja Samarian maanteillä. IDF on määritellyt nämä aseet tappaviksi ja toimii sen mukaan. DF arvioi, että Abbas haluaa esiintyä Arafatin tavoin kiihottaen väkivaltaan neuvottelujen ollessa käynnissä, joita Kerry suunnittelee Turkkiin toukokuun puolivälissä. http://www.debka.com/article/22881/Abbas-schedules-Palestinian-%22civil-intifada”-for-April-15-to-peak-during-peace-talks

2. HIZBULLAH on toistuvasti kieltänyt lähettävänsä joukkojaan taistelemaan Syyrian presidentti Bashar Assadin armeijan rinnalla kapinallisia vastaan. Libanonilaisen oppositio-lehden Al-Mustaqbal mukaan 11 Hizbullah-taistelijaa ja suuri joukko haavoittuneita tuotiin Beirutin Hizbullahin valvomaan kaupunginosaan kaksi päivää kiivaiden taistelujen jälkeen Damaskoksen alueella Shia-pyhätön Sayida Sakinahin omistuksesta.
Silminnäkijät sanoivat kovaäänisillä varustettujen autojen liikkuvan Libanonin eteläosassa kehottaen kansalaisia luovuttamaan vertaan Beirutin eteläosassa.
Hizbullahin kiellosta huolimatta Syyriaan menneitä taistelijoita palautetaan ruumisarkuissa ja heitä haudataan kotikyliinsä kaikessa hiljaisuudessa selittäen, että he kuolivat harjoituksissa.
Vapaa Syyrian Armeija (FSA) Qusayrin kylässä lähellä Libanonin rajaa sanoo tulittaneensa Hizbullahin miehittämää Jousyan kylää, kuten saudien omistama lehti A-Sharq Al-Awsat raportoi. FSA:n tiedottajan mukaan Hizbullah tulittaa Qusairyn kylää Libanonista Hermelin vuoristoiselta alueelta.
FSA tiedottaa edelleen, että iranilaiset vallankumouskaartin upseerit johtavat Hizbullahin maaoperaatioita Syyriassa. Al-Mustaqbal lehden raportin mukaan 5 iranilaista ja 9 Hizbullahin taistelijaa sai surmansa FSA:n järjestämässä väijytyksessä lähellä Qusairya sunnuntai-iltana. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-bodies-pile-up-in-beirut-after-syria-fighting/

RÄJÄHTEILLÄ lastattu auto räjähti Damaskoksen lähellä Sabaa Bahrat aukiota maanantai-aamuna, kertoo Syyrian TV, joka kuvaa sitä terroristien suorittamaksi itsemurhaiskuksi. Hyökkäyksessä kuoli 15 ja ainakin 53 ihmistä haavoittui sytyttäen rakennuksia ja autoja tuleen paksun savun noustessa ilmaan. Alueella sijaitsevat mm. Syyrian keskuspankki, talousministeriö sekä valtion omistama investointiagentuuri, jonka tilat vaurioituivat iskussa. Lähellä sijaitsevat myös moskeija ja koulu, Venäjän lähetystö sijaitsee kilometrin päässä iskukohteesta. Raportin mukaan autonkuljettaja pyrki ajamaan investointi rakennusta kohti, mutta vartijat pysäyttivät sen. Kuljettaja räjäytti silloin auton. Syyrian pääministeri Wael al-Halgi sanoi, että iskun tarkoituksena oli vaurioittaa  Syyrian talouselämää.
Edellinen pommi-isku tehtiin Damaskoksessa helmikuun 21. päivänä Baath-puolueen päämajaa kohti, siinä iskussa kuoli 53 ihmistä ja haavoittui kaksisataa.
Assadin vastaiset kapinalliset joukot tunkevat yhä lähemmäs Damaskoksen keskustaa, jossa Assadin hallitus ja tärkeimmät virastot sijaitsevat. Väkivaltaisuuksissa kuolleiden lukumäärä lienee 70 000 – 100 000 välillä. Syyrian armeijan sotilaita on kuollut n. 9 000, mutta hallitus ei enää julkaise kaatuneitten nimiä.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo edelleen odottavansa Assadin lupaa lähettää asian-tuntijoita Syyriaan tutkimaan väitteitä kemiallisten aseitten käytöstä.

3. Israelin muodostama delegaatio, jonka tarkoituksena oli keskustella Netanyahun lupaamista korvauksista v. 2010 Mavi Marmaran tragedian yhteydessä surmansa saaneen yhdeksän turkkilaisen aktivistin omaisille, joutuu peruuttamaan matkansa Turkin apulasipääministeri Bulent Arincin ilmoitettua joutuvansa osallistumaan Turkin pääministeri Recep Tayyio Erdoganin viralliseen vierailuun Kirgisstaniin.
Uudeksi tapaamiseksi Turkki esittää 21. huhtikuuta, kuten Arinc kertoi journalisteille hallituksen istunnon jälkeen turkkilaisen päivälehden Harriyet mukaan.

Israel on tarjonnut kompensaatiota saman verran, mitä Turkki maksaa kaatuneitten sotilaittensa omaisille, eli korkeintaan 10 000 USD, mutta Turkin vaatimuksena on miljoona  USD kutakin surmansa saanutta aktivistia kohti. Luvut ovat toistaiseksi fiktiivisiä. 
Netanyahun anteeksipyyntöön sisältyi myös vaatimus, että Turkki estää lisävaatimukset oikeudessa IDF:n sotilaita vastaan, minkä Erdogan ilmeisesti hyväksyi.
Nyt kuitenkin Mavi Marmaralla olleet aktivistit, jotka katsovat haavoittuneensa sotilaitten avattua tulen kovapanoksilla heitä vastaan henkensä turvaamiseksi, ilmoittavat, ettei
anteeksipyyntö riitä heille, vaan he vaativat  rahallisia korvauksia.
Lisäksi muutamat korvauksia odottavat haluavat antaa saamansa varat Hamasille ja Jihadille, mikä asettaa Israelin kiusalliseen välikäteen terrorijärjestön rahoittamisesta.
Presidentti Barack Obama painotti Israelin vierailunsa aikana Israelin ja Turkin suhteitten korjaamisen tärkeyttä pitäen sitä välttämättömänä alueen rauhansuunnitelmien edistämisen kannalta. Israelissa Netanyahun anteeksipyyntöä, minkä hän teki Obaman painostuksesta neuvottelematta siitä neuvonantajiensa tai hallituskumppaniensa kanssa, herätti ankaria vastaväitteitä, koska Israel katsoo olevansa anteeksipyynnön velkaa Turkilta, ja toiseksi Lähi Idässä tällainen koetaan heikkouden merkiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166763#.UWPTFGJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n puolustusministeri Chuck Hagel, jonka nimityksestä käytiin pitkällistä köydenvetoa kongressissa ja jonka nimitys tapahtui harvinaisen tasapainottomin luvuin, lupaa vierailla Israelissa huhtikuun 21. päivänä, kuten armeijan radio raportoi. Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo, että vierailusta keskusteltiin, mutta että se toteutuu näin pian, on hänelle yllätys. Yaalon ei halunnut spekuloida julkisuudessa, onko vierailun kiireellisyys oire jostain, joka vaatii välitöntä hoitamista, mutta Syyrian ja Iranin tilanne ovat ilman muuta keskusteluissa, kuten myös jännittynyt tilanne Korean niemimaalla, jossa varomaton liike voi aiheuttaa suuren räjähdyksen molempien osapuolten varautuessa pahimman varalle. Hagelin intresseissä on tietenkin myös korjata pahoin ryvettynyttä imagoaan juutalaisten parissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166920#.UWPU6GJHT-k
-          Israelin vastuulliset viranomaiset kertoivat journalisteille Voice of Israel mukaan, ettei Israelin hallitus tule suostumaan PA:n esittämiin täysin kohtuuttomiin vaatimuksiin rajoista, vankien vapauttamisesta, rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa, kuten ei myöskään Abbasin vaatimuksiin, että Netanyahun tulee suostua etukäteen 100 %:n luovutuksiin Juudeassa ja Samariassa vähäisin tarkastuksin ja laatia kartta siitä. Viranomaisten mukaan ulkoministeri John Kerryn toiveet rauhankeskustelujen nopeasta aloittamisesta eivät myöskään näytä toteutuvan PA:n nykyjohdon aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166921#.UWPXCGJHT-k
-          Terroristien aiheuttaman lisääntyneen uhkan vuoksi rakettihyökkäyksistä Siinailta Eilatiin ja muihin asutuskohteisiin maan eteläosassa saivat IDF:n siirtämään Iron Dome patteristoja alueelle. IDF asensi niitä myös maan pohjoisosaan Syyrian tilanteen kehittyessä entistä vaarallisemmaksi Assadin joukkojen vetäydyttyä lähemmäs Damaskosta jättäen rajavyöhykkeen avoimeksi ääri-islamisteille. IDF tosin vakuuttaa, että sen siirtäminen Golanille kuuluu armeijan rutiiniharjoituksiin. Viides patteristo siirrettiin Askelonin läheisyyteen raketti-iskujen alkaessa uudelleen. Gazan terroristit ovat ammuskelleet harvakseltaan rakettejaan Israelin puolelle, viimeksi holokaustin muistopäivänä kesken seremoniaa lähellä Gazan rajaa Eshkolin alueella. Vastauksena siihen Yaalon sulki Kerem Shalomin terminaalin Gazaan kokonaan ja sallii vain hätäaputapausten pääsevän Eretzin kautta, Karnin toimiessa normaalisti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166913#.UWPY52JHT-k
-          Kaikkiaan 30 maata lähettää osastojaan Bahrainiin ensi kuun alussa suuriin merisotaharjoituksiin Persianlahdella. Harjoituksissa tutkitaan etenkin miinan-raivauksen toimittamista ahtailla laivaväylillä, joiden kautta kulkee arviolta 30-40 % länsimaiden raakaöljystä. Toinen tehtävä on tutkia öljytankkereiden saattoalusten toimintaa lahdella. Iran on toistamiseen uhannut sulkea lahden kaikelta vieraalta laivaliikenteeltä, ja on kehittänyt sitä varten nopeita pienveneitä, jotka voidaan aseistaa myös torpedoilla, sekä rakentanut lisää sukellusveneitä. Ehkä vaarallisin muoto on kuitenkin merimiinat, jotka voidaan upottaa merenpohjaan ja haluttaessa nostaa ne sieltä törmäyskorkeudelle. Mikäli Korean tilanne kuumenee avoimeksi sodaksi, Iran voi tuntea tarvetta lisätä painostusta Persianlahdella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166906#.UWPcAGJHT-k
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahamadinejad avasi kaksi uraanilaitosta tiistaina. Yksi on uraanimalmin louhintalaitos Saghand Iraniin keskiosassa. Louhimo sijaitsee lähellä Ardakania; toinen on yellowcake tuotantolaitos Shahid Rezayeenejad. Ardakanin kuvernööri kertoi journalisteille, että Saghandin uraani louhitaan 350 metrin syvyydestä, ja lähetetään Rezayeenajadin laitokseen yellowcake tuotantoa varten. Ahmadinejad avasi laitokset ”kansallisena ydinteknologiapäivänä” pian sen jälkeen, kun viimeiset P5+1 maiden ja Iranin väliset Iranin ydinteollisuutta koskevat neuvottelut päättyivät Almatyssa ilman näkyviä tuloksia. Iranin johtava parlamentaarikko Alaeddin Boroujerdi sanoi, että Iran pitää pöydällä mahdollisuutta erota NPT-sopimuksesta, jos länsimaat vievät asian YK:n turvallisuusneuvostoon tai uhkaavat lisäsanktioilla. USA:n ulkoministeri John Kerry vakuuttaa, että sotilasiskujen mahdollisuus on entistäkin todennäköisempi, elleivät neuvottelut tuota tuloksia. http://www.timesofisrael.com/iran-inaugurates-new-uranium-mine-processing-plant/
-          USA:n Kansallinen Juutalaisnaisten Neuvosto vaatii ortodoksimonopolin lopettamista vihkimistä ja avioeroa koskevissa kysymyksissä. Asia on kuumana Yhdysvalloissa, mutta se tullee vaikuttamaan tilanteeseen myös Israelissa, jossa yhä kasvava määrä vihkimistä haluavia joutuu matkustamaan ulkomaille. Toinen kuuma kysymys on ortodoksien monopoli kääntymiskysymyksissä, mitä Shas-puolue on valvonut. Uusi sisäministeri voi joutua tarttumaan tähän kuumaan perunaan, vaikka sormensa polttaen. http://www.timesofisrael.com/us-womens-group-urges-israeli-civil-marriage/
-          USA:n merivoimat ilmoittaa varustavansa ensimmäisen sota-aluksena laser-tykillä lentokoneitten ja alusten tuhoamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4365743,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021