SUNNUNTAI 14.04.13


SUNNUNTAI 14.04.13

1. KEMIALLISTEN aseitten käyttö Syyrian sisällissodassa on entistä todennäköisempi, kertoo Debkafile (DF) uutisartikkelissaan, mitä muut uutistoimistot tukevat taistelujen siirtyessä kolmanteen vuoteen. Syyrian naapurimaat Israel, Turkki ja Jordania ovat olleet tietoisia tästä mahdollisuudesta jo kauan, mutta asia vahvistui huhtikuun 3. päivänä Assadin armeijan tuntemattomana pysyttelevän upseerin annettua pahaenteisen varoituksen, että ”jos kapinalliset ja heidän johtajansa jatkavat etenemistään kohti Damaskosta, he tulevat kohtaamaan varman kuoleman”, kuten DF kertoo. Samaan aikaan Assad antoi määräyksen Damaskosta puolustavat 3. ja 4. divisioonan puolustavat joukot varustettaviksi suojavarusteilla ja kaasunaamareilla mahdollisen kemiallisten aineitten käytön varalta.
Syyrian armeija varusti jo aiemmin maan eteläosassa ja Syyrian Golanilla taistelevat joukot varustettaviksi suojavarustuksilla.

USA, Israel, Turkki ja Jordania perustivat yhteisen keskustoimiston kemiallisen sodankäynnin alkamisen varalta. Toimisto pyysi Israelia toimittamaan kapinallisille atropine-ruiskeita Golanilla armeijaa vastaan taisteleville kapinallisille. DF selittää, että atropine on erittäin  tehokas estämään sellaisten hermokaasujen kuten sarin, VX, tabun ja soman vaikutukset sekä poistamaan myrkytysoireet kuten pahoinvointi, oksennus, alavatsan halvaus sekä alhainen sydämenlyönti. DF arvioi, että tieto tästä on voinut antaa Assadin sotilaille aiheen tulittaa tarkoituksellisesti Israelin omalla puolellaan toimivaa partiota perjantai-iltana 12. maaliskuuta. Kukaan ei kuollut tai haavoittunut, mutta IDF iski kuitenkin takaisin varoitukseksi tykistöllä ja Tamuz-ohjuksella.
TIMES of London raportoi 12.04, että Syyriasta salakuljettu maanäyte vahvisti oikeuslääke-tieteellisen laitoksen tutkimusten mukaan, että alueella oli käytetty kemiallisia agentteja. Raportti ei kuitenkaan nimennyt kumpaakaan osapuolta syylliseksi. Damaskoksen läheltä otettu maanäyte ei kuitenkaan brittiasiantuntijoiden mukaan pystynyt täysin selvittämään, mitä kemiallista ainetta oli käytetty, ja että jäljet on voinut aiheuttaa kyynelkaasu. http://www.debka.com/article/22895/Chemical-warfare-looms-over-Syria-Israel-passes-atropine-to-rebels-, http://www.timesofisrael.com/soil-sample-proves-chemical-weapons-used-in-syria/
SYYRIAN ilmavoimat tekivät ilmaiskun lauantaina Saraqebin kaupunkiin Idlibin provinssissa. Ilmaiskussa kuoli ainakin 20 ihmistä, heidän mukanaan 3 lasta, kuten Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeusjärjestö kertoo. Amatöörin ottamassa videossa näytetään paksun savun nousevan kaupungista ja ihmisten pyrkivän sammuttamaan palavia autoja ja rakennuksia sekä kokoamaan kaduilta haavoittuneita ja kuolleita.
Saraqebiasta etelään hallituksen joukot iskivät yllättäen kapinallisten asettamaa tiesulkua ja sotilasasemaa vastaan surmaten ainakin 21 kapinallista ja haavoittaen muita. Vaikka kapinallisilla on ollut useita voittoja Syyrian pohjoisosassa, Assadin armeijalla on siellä tukikohtia ja myös lentoasemia, joista käsin se tekee yllätyshyökkäyksiä kapinallisia vastaan. http://www.timesofisrael.com/airstrike-in-north-syria-kills-20-activists-say/, http://www.timesofisrael.com/syrian-troops-battle-rebels-near-lebanon-border/

2. ISRAEL hiljenee tänään auringon laskiessa muistamaan ja suremaan ennen valtion perustamisesta lähtien sodissa kaatunutta 23 085  taistelijaansa ja sotilastaan. Surupäivän alkamisesta ilmoittavat kaikkialla maassa soivat hälytyssireenit. Maanantaina klo 11.00 sireenit soivat uudelleen merkiksi siitä, että kansa hiljenee 3 minuutin ajaksi koko maassa.
Mutta suru ja murhe muuttuu äkillisesti iloiseksi juhlinnaksi maanantai-iltana auringon laskiessa, sillä silloin kansa alkaa juhlinnan oman itsenäisen juutalaisen valtionsa perustamisen kunniaksi.
Joittenkin mielestä ei ole soveliasta yhdistää näitä kahta erilaista muistopäivää, mutta toiset haluavat juutalaisen kansan tiedostavan, miksi nämä uhrit olivat välttämättömiä.

Sodissa ja erilaisissa taisteluissa menehtyneitten sotilaitten lisäksi muistetaan eri terrori-iskuissa kuolleen 2 493 siviilin murhaa. Viime vuoden aikana menehtyneitten sotilaitten luetteloon lisättiin 92 nimeä niistä sotilaista, jotka kuolivat aktiivipalveluksessa, tauteihin tai onnettomuuksissa harjoitusten aikana, 37 IDF:n sotilasta, 12 turvallisuusjoukkojen ja 43 sodissa haavoittuneita veteraaneja. Menehtyneitten israelilaisten kokonaismäärä on 25 578. 
Virallisia muistotilaisuuksia pidetään sunnuntai-iltana että maanantaipäivän aikana. http://www.timesofisrael.com/israelis-prepare-to-remember-25578-fallen/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4367584,00.html

3. PA:N pääministeri Salaam Fayad esitti lauantaina puheenjohtaja Mahmoud Abbasille eronpyyntönsä, jonka tämä vajaan puolen tunnin keskustelujen jälkeen hyväksyi pyytäen Fayadia toimimaan toimitushallituksen johtajana kunnes uusi hallitus on muodostettu.
Fayad esitti eronpyyntönsä jo helmikuussa, mutta Abbas pyysi häntä siirtämään sen Obaman vierailun jälkeen. Puheenjohtaja Abbasin ja pääministeri Fayadin välit ovat olleet tulehtuneet jo kauan kummankin uhatessa toistavasti Fayadin siirtymiseksi syrjään. Viimeinen taistelu käytiin Abbasin nimittämän talousministeri Nabil Qassimin erottua tehtävistään, minkä Fayad hyväksyi Abbasin ollessa ulkomailla. Fatahin jäsenet ovat jo kauan vaatineet Fayadin erottamista, koska he pitävät häntä liian länsimaisena ja syyttävät häntä PA:n talouden joutumisesta kriisitilaan. Toisten syytösten mukaan Fayad kaivoi maata Fatahin alta pidättämällä palkkoja Gazassa asuvilta Fatahin jäseniltä.

USA ja EU pyysivät Abbasia pitämään Fayadin pääministerinä, sillä he luottavat tähän USA:ssa koulutettuun entiseen Maailmanpankin virkamieheen. Miten tämä vaikuttaa niiden myöntämiin avustuksiin on nähtävissä tulevaisuudessa, mutta EU:n budjetteihin sidottuihin määrärahoihin sillä tuskin on vaikutusta.
Fayadin tilalle on ehdolla kaksi nimeä: PA:n investointirahaston johtaja Muhammed Mustafa ja Nablusin kansallisen yliopiston An-Najah presidentti Rami Hamdallah.
Fayadin neuvonantaja Omar al-Ghul sanoo, että USA:n esittämä painostus Fayadin pitämiseksi pääministerinä vahingoitti sekä Fayadin että Abbasin uskottavuutta. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-accepts-Palestinian-PM-Fayyads-resignation-309710

4. PA:n vankeinhoidon ministeri Issa Qaraqea väitti lauantaina, että Israel kieltäytyy vapauttamasta yli 8 kuukautta syömälakossa ollutta 33-vuotiasta Samir Issawia, vaikka hän on huonossa kunnossa ja voi menehtyä koska tahansa. Issawi pidätettiin vuonna 2002 ja tuomittiin 26 vuodeksi vankilaan terrorismista, mutta hänet vapautettiin 2011 Gilad Shalitin vapauttamisoperaation yhteydessä 1027 vangin joukossa. IDF pidätti hänet uudelleen hänen sekaannuttuaan uudelleen terrorismiin huolimatta allekirjoittamastaan vakuutuksesta pysyä poissa siitä. Oikeus tuomitsi hänet kärsimään lopputuomionsa vankilassa.

Israel on ilmaissut valmiutensa vapauttamaan hänet Gazaan, mutta PA haluaa kiskoa hänestä irti kaiken mahdollisen propaganda-arvon, ja vaatii hänen vapauttamistaan Juudeaan tai Samariaan ennen siirtämistä Gazaan tai ulkomaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167068#.UWpfOGJHT-k
ISRAEL on tunnustellut mahdollisuuksia vapauttaa Samer Issawi joko johonkin YK:n tai EU:n jäsenvaltioon. Hänen asianajajansa kuitenkin sanoo, että Issawi kieltäytyy hyväksymästä Israelin esitystä ja YK:n ja EU:n taholta todetaan, etteivät ne ole saaneet virallista pyyntöä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167052#.UWphx2JHT-k

5. MAVI MARMARAN epäonnistuneeseen yritykseen v. 2010 - murtaa Israelin asettama kauppasaarto estääkseen pommientekotarpeiden ja ohjusten vienti Gazaan - aktivistien yksi johtajistoon kuuluva Sinan Albayrak asettaa turkkilaiselle Aksan lehdelle antamassaan haastattelussa koko traagisen tapahtuman päälaelleen.
”Mikä on anteeksipyynnön merkitys? ”Me surmasimme yhdeksän ihmistä ja olemme pahoillamme” – eikö se kuulostakin naurettavalta? Kerron mitä Turkin valtion olisi pitänyt tehdä: Sen olisi estää se alusta lähtien, mutta me pyysimme sitä ja menimme omasta halustamme”, Alabayrak toteaa lehden etusivun artikkelissa.
Lehden artikkelissa todetaan joittenkin esittäneen, että aktivistien olisi pitänyt nostaa syytteitä Turkin eikä Israelin hallitusta vastaan, sillä huomattava aktivistijohtaja itse tunnustaa, että Turkin hallituksen olisi pitänyt estää onneton ja poliittisesti arveluttava yritys murtaa Israelin asettama laillinen saarto, vaikka Israel varoitti estävänsä sen tarvittaessa voimatoimin.
Turkki on jatkanut Israelin vastaisia toimiaan, mistä viimeisin on Tunisian ja Egyptin kanssa tekemä päätös estää Israelin osallistuminen NATO:n Välimerenmaiden keskustelu-tilaisuuteen. Israelin korvauksia käsittelevä valtuuskunta matkustanee Turkkiin 22. huhtikuuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167073#.UWpjemJHT-k
6. UUTISOTSIKOITA
-          New Yorkin osavaltion Albanyn yläkoulun opiskelijoille annettiin tehtäväksi kirjoittaa aiheesta: Miksi juutalaiset ovat pahoja? Aiheen tarkoituksena oli kertoa oma näkemyksensä, miksi natsit murhasivat kyysi miljoonaa juutalaista, mutta opettaja esitti aiheen valmiiksi tuomitsevana. Opettaja valmisti aihetta lähtien olettamuksesta, että opettaja on natsivirkailija ja että oppilaan tulee vakuuttaa kuuliaisuuttaan natsi-virkailijalle lähtien toteamuksesta, että juutalaiset ovat pahoja. Asia tuli julkisuuteen Albany Time Union julkaisemassa artikkelissa, jossa asiasta kerrottiin ja todettiin, että kolmas oppilaista kieltäytyi kirjoittamasta aiheesta. Koulun valvoja Vanden Wyngaard arvioi, ettei tarkoitus ollut syyttää juutalaisia. Albanyn koulu-alueen tiedottaja Ron Lesko sanoi, että hallitus tutkii tilannetta ja päättää jatkotoimista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167076#.UWppamJHT-k
-          Hamas Gazassa on aloittanut uudelleen ns. yhteistoimintahenkilöitten metsästämisen armahdusajan umpeuduttua, jonka kuluessa virkailijoille ilmoittautuneita ei syytetä eikä heitä pidätetä, joskin heidän tunnustuksensa arkistoidaan, mutta ei anneta turvallisuusjärjestön käyttöön. PA:n laintulkinnan mukaan, joka suurelta osin perustuu joko Turkin ottomaanihallituksen tai Jordanian miehityksen valtakaudelta, vihollisen kanssa liittoutuneita rangaistaan kuolemalla, kuten myös maan myymisestä ei-muslimille, mitä PA on toteuttanut Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167075#.UWpst2JHT-k
-          PA:n alueilla olevat arabit syyttävät, että Bat Ayin juutalaisasukkaat olivat käyneet tuhoamassa vanhan arabiasukkaan viinitarhoja ja katkoneet oliivipuita. Syytös sisältyy ”Stop the Wall” raporttiin. Järjestö kutsuu web-sivullaan julkaisemassaan raportissa operaatiotaan nimellä ”Kansan parista nouseva apartheidin vastaisen muurin kampanja”, alaotsikolla ”Setlementit, maan ja luonnonvarojen varkaus, maan tuhoaminen”. Raportin mukaan Bat Ayin juutalaisasukkaat katkoivat tusinoittain oliivipuita ja 55 viinipensasta Hamad Abdul Hamid Jaberin hedelmätarhoista viime torstaina. Kaadettujen puiden joukossa oli yksi quinsepuu ja 45 oliivipuuta, kaksi niistä yli 30 vuotta vanhoja. Raportin mukaan tuholaiset olivat kirjoittaneet, että teko kuuluu ns. hintalappu-toimiin, joilla kostetaan heille aiheutettu vahingot. Raportissa ei kerrota, millä kielellä laput oli kirjoitettu eikä syytöksiin uhkauksista arabiviljelijää vastaan ole dokumentoitu videonauhalla, kuvilla tai muulla tavoin, kuten ei myöskään syytöksistä aiemmin väitetyistä tuhotöistä 78-vuotista arabiviljelijää vastaan.  Artikkelissa valitetaan, että asioita ymmärtämätön kansa usein nielee tällaiset artikkelit ja syytökset tosina, ja että lähellä PA:n alueella sijaitseva arabikylä Beit Ummar tien no 60 varrella on yksi terrorismin pesäpaikkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167080#.UWpudWJHT-k
-          Presidentti Mursi asettaman tutkimuskomitean raportissa väitetään, että armeijan lääkärit pakotettiin operoimaan mielenosoituksissa vammautuneita ihmisiä ilman puudutusta tai nukutusta osana kidutusmenetelmiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167057#.UWpzk2JHT-k
-          Jordanian parlamentin alahuone päätti äänin 110 – 150 vapauttaa v. 1997 israelilaisia koulutyttöjä kylmästi kiväärillä murhanneen Ahmed Musa Dakamsan, joka kärsii saamaansa elinkautista jordanialaisessa vankilassa. Maaliskuun 13. päivänä 1997 jordanialainen sotilas Dakamsa avasi tulen 7- ja 8- luokkalaista tyttöoppilasryhmää kohti Naharaymissa surmaten heistä seitsemän. Tytöt kuuluivat Beit Shemeksen uskonnolliseen Amit kouluun. Dakamsa tuomittiin jordanialaisessa tuomioistuimessa elinkautiseen usean ihmisen murhaan syyllistyneenä. Jordanian oikeusministeri sanoo kannattavansa Dakamsan vapauttamista kutsuen häntä sankariksi. Naharaymissa sijaitseva murhapaikka muodistettiin puutarhaksi, mistä jordanialaiset eivät pidä. Murhaaja ehti ampua kaksi täyttä lipasta, ennen kuin hänen aseensa jumiutui ja toiset sotilaat saivat hänet taltutetuksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167065#.UWp0QmJHT-k
-          Hatnua-puolueen kansanedustaja Amram Mitzna sanoo, että Yair Lapidin nimittäminen talousministeriksi on sama kuin Peretzin nimittäminen puolustus-ministeriksi, kumpikin ovat yhtä taitamattomia ministeriönsä asioiden hoidossa ja Lapid tullee tekemään samanlaista hallaa kuin Peretz Olmertin hallituksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167069#.UWp4BGJHT-k










Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019