PERJANTAI 19.04.13


PERJANTAI 19.04.13

1. YK:N turvallisuusneuvosto käsittelee ihmisoikeuksien rikkomuksia Syyriassa, mutta sitovien päätöslauselmien hyväksyminen on vaikeaa, koska neuvoston pysyvien jäsenten väliset mielipide-erot estävät löytämästä lauselmille hyväksyttäviä sanamuotoja, vaikka periaatteessa kaikki jäsenet ovat samaa mieltä siitä, että rikkomuksia tapahtuu molemmin puolin.
YK:n inhimillisten asiain johtaja väittää, että lapsia kuolee nälkään Syyriassa, mutta Syyrian hallituksen edustaja sanoo, että vain hallitus pystyy suojelemaan kansalaisiaan. Hän kehotti YK:n turvallisuusneuvosta hyväksymään päätöslauselman, jonka nojalla olisi mahdollisuus rajan yli tapahtuvia avustusoperaatioita tuen saamiseksi miljoonille apua tarvitseville.

YK:n alaisten järjestöjen johtajat ihmisoikeuksien, pakolaisten, naiset konfliktin ja lapset konfliktin aikana, käyttivät hyväkseen turvallisuusneuvoston tiedotustilaisuutta voidakseen esittää huolestuneisuutensa turvallisuusneuvoston jäsenmaiden edustajille saadakseen maailman johtajilta tarvitsemaansa tukea.
YK:n järjestöjen johtajat sanoivat New York Time lehdessä julkaisemassaan esittelyssä: ”Maailmassa ei vieläkään näytä olevan tarvittavaa tuntua kiireellisyydestä maailman hallitusten ja osapuolten kesken, jolla raakuudet ja tuho saataisiin loppumaan Syyriassa”.

YK:n turvallisuusneuvosto on viikosta viikkoon ja kuukaudesta kuukauteen jatkanut Syyrian tilanteen käsittelyä voimatta saada yhteistä julkilausumaa länsimaiden syyttäessä Assadin hallitusta ja Venäjän Kiinan tukemana esittäessä, että kapinalliset ovat yhtä lailla syyllisiä.
Turvallisuusneuvoston vuorotteleva presidentti Rwandan lähettiläs Eugene Richard Gasana luki myöhään torstaina lehdistötiedotteen, jossa hän sanoi neuvoston vakuuttavan, että ”lisääntyvä väkivalta on täysin hylättävä ja se on saatava loppumaan”. Tiedotteessa tuomitaan sekä Syyrian hallituksen että aseellisten ryhmittymien suorittamat ihmisoikeuksien rikkomukset. Siinä myös vaaditaan, että avustustoimet on voitava suorittaa ilman byrokraattisia vaikeuksia, ja missä se on mahdollista, suoraan rajan yli. Tällaisella tiedotteella ei ole juuri mitään yleistä tiedonantoa suurempaa merkitystä tai vaikutusta, sillä se edustaa neuvoston presidentin omaa näkemystä eikä neuvoston nimissä annettua lausuntoa.
Gasana toteaa, ettei siihen ollut mahdollisuutta ja tämänkin laatiminen oli vaikeaa.

TURVALLISUUSNEUVOSTO jatkaa asian käsittelemistä perjantaiaamuna. Silloin YK :n ja arabiliiton nimittämä rauhanvälittäjä Lakhdar Brahimi pitänee lehdistötilaisuuden, jossa hän vastaillee journalistien esittämiin kysymyksiin koskien Syyrian tilannetta. Hän otti vastaan toimensa viime vuonna Kofi Annanin luovutettua todettuaan, ettei hän löytänyt tarvittavaa yhteisymmärrystä länsimaiden sekä Venäjän ja Kiinan edustamien näkökantojen välillä.
Brahimi valittaa, ettei hänkään ole pystynyt rikkomaan pattitilannetta voidakseen edistää suunnitelmiaan väliaikaisen hallituksen muodostamista ilman Assadin mukanaoloa, mitä opposition edustajat vaativat, mutta ei ole eroamassa.

YK:n korkea komissaari pakolaiskysymyksissä Antonio Guterres varoitti neuvostoa, että ellei taisteluja saada loppumaan, ennen pitkää lähes puolet Syyrian 20.8 miljoonan kansasta on inhimillisen avun tarpeessa vuoden 2013 lopussa. Hän sanoi, että 400 000 asukasta on paennut kodeistaan viimeisten 7 viikon aikana. Pakolaisten määrä on nyt 1 367 413, ja jos nykyinen suuntaus jatkuu, vuoden loppuun mennessä pakolaisten määrä on 3.5 miljoonaa, minkä lisäksi 6.5 miljoonaa asukasta tarvitsee apua Syyrian sisällä. http://www.timesofisrael.com/security-council-condemns-human-rights-violations-in-syria/
Ranska ja Englanti vakuuttavat saaneensa riittävät todisteet, että presidentti Assadin armeija on käyttänyt kemiallisia aseita Aleppossa ja Homsissa ja luultavasti Damaskoksen lähellä, kertovat diplomaatit YK:ssa. Molemmat maat ovat luovuttaneet todisteensa löydöistään YK:n pääsihteerille Ban ki-Moonille 25. maaliskuuta lähettämässään kirjeessä. Pääsihteeri totesi keskiviikkona, että kolme maata ovat vaatineet lisätodisteita kemiallisten aseitten käytöstä, ja että hänen nimittämänsä asiantuntijat odottavat Syyrian hallituksen lupaa suorittaa tutkimuksia paikoissa, joissa niitä väitetään käytetyn. Diplomaattien anonyymisti antamien tietojen mukaan asiantuntijat matkustavat kuitenkin Syyrian naapurimaihin, joissa he haastattelevat ja tutkivat kemiallisten agenttien vaikutusten alaisiksi joutuneita. Länsimaat ovat levottomina seuranneet Assadin hallituksen toimia ja USA:n presidentti Obama varoitti, että kemiallisten agenttien käyttö taisteluissa ylittää USA:n asettaman varoituslinjan, mikä antaa sille oikeuden puuttua tilanteeseen.
Syyrian YK :n lähettiläs Bashar al-Jaafari esitti torstaina syytöksen, että Israel avustaa salafisteja ja muita oppositioryhmittymiä niiden taisteluissa hallituksen joukkoja vastaan. Hän puhui torstaina YK :n järjestämän erityiskeskustelun aikana ihmisoikeuskysymyksistä Syyriassa. Jaafari syytti Israelin antaneen lääkintäapua kapinallisille ja palauttaneen heidät taisteluihin. ”Israelilla on yhteyksiä Salafin, Takrin ja muiden terroriryhmien kanssa, antaen heidän ylittää aselepolinja miehitetyn Golanin alueella, hoitaen heidän haavoittuneitaan israelilaisissa sairaaloissa ja palauttaen heidät sitten taistelutantereelle”. Hän esitti syytöksiä länsimaiden tiedustelujärjestöille, että ne avustavat Syyrian kapinallisia, jotka ovat tuhonneet ja harjoittaneet sabotaasia aiheuttaen silläkin verenvuodatusta. Israel on parissa yhteydessä antanut haavoittuneiden ylittää aselepolinja ja antanut heille lääkintähoitoa vieden pahimmin haavoittuneet sairaalahoitoon. Tervehdyttyään heidät on palautettu Syyriaan. http://www.timesofisrael.com/syrian-un-ambassador-accuses-israel-of-aiding-rebels/

2. JOUKKO Euroopan maiden entisiä johtajia, joihin kuuluvat EU:n entinen ulkoasioitten johtaja Javier Solana, Italian pääministeri Giuliano Amato, Ranskan pääministeri Lionel Jospin ja entinen EU:n Lähi Idän lähettiläs Miguel Moratinos, vaativat EU:n ulkoasiain johtajalle Catherine Ashtonille lähettämässään kirjeessä, että EU:n tulee muuttaa suhtautumistaan Israelin ja PA:n väliseen konfliktiin. He vaativat kirjeessään, että EU:n tulee vaatia Israelilta täyttä rakennuskieltoa Israelin juutalaisyhteisöissä Juudeassa ja Samariassa, ja asettaa Israel miehittäjävaltion asemaan, jossa se on laillisesti täysin vastuussa kaikesta, mitä Juudeassa ja Samariassa tapahtuu.

”Tulevat sukupolvet tulevat ajattelemaan, että on anteeksiantamatonta, että me - eurooppalaiset – emme pystyneet estämään jatkuvaa palestiinalaisten itsemääräämis-oikeuksien jatkuvaa tuhoamista”, kirjeessä lausutaan.
Kirjelmässä vaaditaan, että Ashton huolehtii, ettei v. 1967 linjoja hämärretä ja tekemään selvän eron laillisesti tunnustetun Israelin 1967 linjojen sisällä ja niiden takana sijaitsevien laittomasti miehitettyjen alueiden välillä.

Kirjeen laatijat väittävät rauhanprosessin olevan kuolemassa ja varoittavat ihmisoikeuksien pahenemisesta Länsirannalla. Kirjeessä todetaan, että lopullinen ratkaisu tulee perustua kahden valtion periaatteeseen, ja että nykyinen tilanne on Israelin turvallisuuden kannalta kestämätön. Kirjeen laatijat esittävät, että on aika esittää varoitus, että lännen politiikka tukee miehitystä lisäten, että lisääntyvä todiste osoittaa USA:n epäonnistuneen edistääkseen palestiinalaisten tasa-arvoa ja diplomaattista ratkaisua ongelmaan. He pitävät EU:n toimintaa epäeettisenä ja epäviisaana ja vaativat hyökkäävämpää politiikkaa. http://www.timesofisrael.com/former-senior-european-officials-warn-of-dying-peace-process/

3. TIFFANIE WEN esittelee Times of Israel artikkelissaan psykologi Glenn Sullivanin kirjaa, joka käsittelee terrorismin psykologiaa. Artikkelin otsikossa toetaan: Älä joudu paniikkiin? Israelilaiset ovat varsin aikuistuneita paikallisia pelkoja vastaan.(Dont panick? Israelis really are ”quietly mature” when facing regional fears)
Artikkelin alussa viitataan pariin esimerkkiin, joissa osoitetaan, miten pelkkä tietoisuus vaarasta voi aiheuttaa ihmisissä oireita ikään kuin ne olisivat kohdanneet heitä. Ensimmäisen maailman sodan aikana USA:n viidennen divisioonan 500 sotilasta valittivat rinnan puristusta, hengitysvaikeuksia ja näön sumentumista, jotka ovat kaasumyrkytyksen oireita. Myöhemmin todettiin, ettei divisioona ollut koskaan joutunut kaasuhyökkäyksen kohteeksi. Media keksi sille nopeasti nimen ”kaasumania”.
Artikkelissa todetaan, että Irak uhkasi hyökätä kaasuraketeillaan Iranin pääkaupunkia vastaan saaden sen asukkaista 100 000 – 1.5 miljoonaa pakenemaan, vaikka kaasuhyökkäystä ei koskaan toteutettu. Sullivan toteaa, että pelkkä huhu saa ihmiset pelkoreaktion valtaan.
Sullivan toteaa tutkimusten osoittavan, että israelilaiset ovat erityisen vahvoja kestämään voimakkaitakin uhkatiloja joutumatta paniikkiin. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan Israelin toisen intifadan jälkeen tutkituilla israelilaisilla oli vähemmän traumanjälkeisen henkisen tasapainottomuuden oireita (PTSD) kuin USA:ssa syyskuun 11. 2001 WTC:n tuplatornien tuhoamisen jälkeen.
Artikkelissa todetaan, että Syyrian presidentti Assadin valtavat kemialliset aseet muodostavat Israelille potentiaalisen uhkan, joko Assad käyttää niitä Israelia vastaan tai ne joutuvat terroristien käsiin. Tässä tilanteessa israelilaisten sietokyky selviytyä uhkan edessä tulee taas kerran testatuksi, mutta tutkijat vakuuttavat, ettei massapaniikkia tule syntymään. Artikkelissa viitataan myös tutkimuksiin, joiden mukaan israelilaiset ovat yksi onnellisimmista ihmisistä maan päällä, ja toteavat, että tämän sietokyky ominaisuus voi osaltaan selittää sen.  http://www.timesofisrael.com/dont-panic-israelis-really-are-quietly-mature-when-facing-regional-fears/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Talonrakennusministeri Uri Ariel sanoi itsenäisyyspäivän puheessaan, että hallitus aikoo edetä E-1 alueen rakennussuunnitelmien kanssa Jerusalemin ja Maale Adumimin välissä. Jerusalemilla on ongelmia löytää rakennuskelpoista maata talonrakentamista varten, ja siinä tämä alue, jolle on suunniteltu rakennettavaksi n. 3 600 asuntoyksikköä palvelutiloineen ja mahdollinen hotelli ja vastaavia rakennuksia, on enemmän kuin tarpeen. Oikeusministeri Tzipi Livni, Jonka Netanyahu nosti tällaiseen avain virkaan hyvin tietäen hänen palestiinalaismyönteisyytensä, tarttui hanakasti Arielin lupaukseen ensimmäisten asuntojen olevan muuttokunnossa puolentoista vuoden kuluessa. Livnin mukaan Arielin suunnitelma on tarpeeton provokaatio ja yksipuolinen toiminta, joita tulee välttää. Arielin aikataulu tuskin pätee tuntien Israelin byrokratian ja rakentamis-tahdin hitauden. Tärkeintä tässä onkin se, että alueen rakentamisen suunnittelu edistyy. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167254#.UXD9TmJHT-k
-          Gazan terroristit ampuivat kaksi kassam-rakettia Israelin puolelle torstaiaamuna. Raketit putosivat Eshkolin aluekeskuksen alueelle aiheuttamatta vahinkoa. Keskiviikkoaamuna salafistit ampuivat kaksi Grad-rakettia Eilatin kaupunkiin. Yksi putosi omakotitalon takapihalle, toinen kaupungin ulkopuolelle, kumpikaan raketti ei aiheuttanut aneellisia tai fyysisiä vahinkoja, joskin joku joutui shokkiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167279#.UXEALWJHT-k
-          Kahdella autolla liikkuvat palestiinalaiset yrittivät rosvota israelilaisen auton Maahle Efraimin tiellä, mutta taisivat valita väärän auton. Palestiinalaiset pakottivat auton pois tieltä, mutta autossa olleet siviiliasuiset poliisit pidättivät heidät. Heidän toisesta autostaan löydettiin välineitä, joilla voi murtautua lukittuun autoon. Palestiinalaiset yrittävät lavastaa yrityksensä siviilirikokseksi eikä terrorismiksi, mikä tässäkin tapauksessa lienee ollut heidän tarkoituksenaan. Palestiinalaiset ovat yhä useammin turvautuneet maantierosvoukseen Israelin rekisterilaatoilla varustettujen autojen varastamiseksi erityisesti Juudean ja Samarian alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167278#.UXEBJmJHT-k
-          EL AL, Arkia ja Israir virkailijat osoittavat mieltään sunnuntaina hallituksen päätöstä vastaan laajentaa Israelin ilmatilan käyttöoikeuksia eurooppalaisille lentoyhtiöille. Virkailijat uskovat päätöksen johtavan kilpailun kiristymiseen ja työntekijöitten irtisanomisiin, minkä vuoksi he vastustavat päätöstä. Virkailijoiden lakko alkaa sunnuntaina viideltä aamulla, mutta sen loppuminen on epäselvää.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167276#.UXEDQmJHT-k
-          Fyysikko Stephen Hawking, joka on täysin ALS taudin runtelema ja joka pystyy kommunikoimaan ihmisten kanssa tietokoneen kautta kasvoliikkeittensä avulla, on lupautunut vierailemaan Israelissa kesän aikana. Hän osallistuu silloin presidentti Shimon Peresin vuotuiseen viidenteen konferenssiin nimellä. ”Facing tomorrow”. Tämä on hänen toinen vierailunsa maassa, ensimmäisen hän teki Englannin lähetystön kutsumana. Hän puhui äskettäin Kaliforniassa täydelle salille. Hän vakuutti siellä, ettei maailmankaikkeuden syntyminen vaatinut Jumalan myötävaikutusta, vaan se syntyi kuin itsestään alkuräjähdyksen seurauksena. Cernin hiukkaskiihdyttimellä tiedemiehet uskovat voivansa eristää ns. jumalapartikkelin, Higgsin bosomin, jonka he uskovat aiheuttaneen maailmankaikkeuden synnyn. He eivät liene tutustuneet Raamattuun ja siellä Johanneksen evankeliumiin, jonka alussa kerrotaan, miten ja minkä kautta kaikki näkyvä maailmankaikkeus on saanut alkunsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166765#.UXEFBmJHT-k

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019