MAANANTAI 15.04.13


MAANANTAI 15.04.13

1. TÄNÄÄN viidentenätoista huhtikuuta 2013, joka juutalaisen kalenterin mukaan on viides iyar-kuuta 5773, Israelin yli kuusimiljoonainen kansa muistaa taisteluissa, terrori-iskuissa, sodissa ja onnettomuuksissa surmansa saaneita puolisoitaan, isiään ja äitejään, poikiaan ja tyttäriään, yhteensä 25 578 eri tahoilta maailmaa  kotimaahansa palannutta juutalaista. Presidentti Shimon Peres, joka itsepäisesti kieltäytyy katumasta traagisia Oslon sopimuksia vuodelta 1993, sanoi eilen illalla pidetyssä muistotilaisuudessa: ”Heidän muistonsa pysyy mielessämme kaiken aikaa”; pääministeri Netanyahu, joka menetti Joni-veljensä terroristien sieppaamien juutalaisten pelastusoperaation yhteydessä Entebbessä, sanoi: ”Me muistamme, me itkemme, me olemme haavoitettuja”.

Kaatuneitten ja muitten maansa hyväksi toimineitten mutta henkensä menettäneiden muistopäivä alkoi eilen illalla minuutin mittaisella hälytys-sireenien soitolla klo 20 00 sunnuntai-iltana. Tänään klo 11.00 sireenit soivat uudelleen hetken hiljaisuuden merkiksi koko maassa, jolloin jokaisen oletetaan pysähtyvän, mitä onkaan tekemässä, heidän muistokseen. Tunnettu kirjailija ja kommentaattori Amotz Asa-El käytti Jesajan tunnetun säkeen alkuosaa: ”Lohduttakaa, lohduttakaa Minun kansaani”, sanoo teidän Jumalanne. ”Puhukaa suloisesti Jerusalemille ja julistakaa sille, että sen vaivanaika on päättynyt, että sen velka on sovitettu, sillä se on saanut kaksinkertaisesti kaikista synneistänsä”. (Jes.40:1)

Juutalaisten rinnalla Israelin druusikansa suree IDF:n joukoissa palvelleitten 392:n sotilaansa menehtymistä kaikissa sodissa puolustaessaan yhteistä kotimaata. http://www.jpost.com/National-News/Druse-participate-in-Israels-joy-and-sorrow-309838

2. Huomenna 16.huhtikuuta juutalainen kansa iloitsee maasta, jonka Israelin Pyhä lupasi Abrahamille ja hänen jälkeläisilleen ikuiseksi omaisuudeksi, vaikka silloinen Kaanaan maa oli useitten vieraitten kansojen runsaasti asuttama, ja vaikka Abraham asui vieraana ja muukalaisena asuen teltoissa siirtyen lammas- ja vuohilaumojensa mukana paikasta toiseen löytämättä pysyvää asuinsijaa. Hän jopa joutui ostamaan hautapaikan vaimolleen Saralle heettiläisiltä sanoen: ”Minä olen muukalainen ja vieras teidän keskuudessanne; antakaa minulle perintöhauta maassanne, haudatakseni ja kätkeäkseni siihen vainajani”. Heettiläiset tarjosivat hänelle vapaata paikkaa haudalleen, mutta Abrahamilla oli tietty paikka, jota hän oli katsellut. Hän pyysi heettiläisiä taivuttamaan Efronia, Sooharin poikaa, myymään hänelle Makbelan luolan hänen vainonsa takana. Tyypillisen itämaisen kauppatavan mukaan Abraham maksoi Efronille 400 hopeasekeliä.

Makbelan luola Hebronissa oli ensimmäinen juutalaisen omistukseen virallisesti tullut maapala Israelin maassa, jonka Jumala oli luvannut Abrahamille. (1:Ms.23)
Tämä lupaus maasta toistettiin Jumalan taholta useita kertoja, viimeksi Moosekselle, joka Jordanin itäpuolella Moabin maassa Nebon vuorelta sai katsella koko maata Gileadin Daaniin asti, koko Naftalin, Efraimin ja Manassen maan, koko Juudean maan aina Länsimereen saakka, Etelämaan sekä lakeuden, eli Jerikon, Palmukaupungin laakson aina Sooariin saakka sanoen: ”Tämä on se maa, jonka Minä valalla vannoen olen luvannut Abrahamille, Isakille ja Jakobille sanoen: Sinun jälkeläisillesi Minä annan sen. Minä olen antanut sinun omin silmin nähdä se, mutta sinne sinä et mene”.  (5.Ms:34:1-4)
Israelin valtio perustettiin Tel Avivissa väliaikaisen parlamentin kokouksessa 14.toukokuuta 1948 juuri ennen sapatin alkamista. Mutta sitä seuraavan päivänä viiden arabimaan armeijat ylittivät nuoren maan rajat tuhotakseen sen lopullisesti.
Kaikista lupauksista huolimatta maata ei tarjottu hopealautasella, vaan juutalainen kansa on joutunut taistelemaan jokaisesta tuumasta luvattua maata, eikä taistelu ole vielä loppunut.

IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz muisti kaatuneitten muistopäivän osanotto-sanoissaan erityisesti kaatuneitten omaisia ja armeijan velvollisuutta heistä. ”Me tuemme surevia perheitä heidän taisteluissaan menettämistään rakkaistaan. Me syleilemme heitä ja ojennamme heille auttavan käden ja olkapään tukea varten. Se on meidän velvollisuutemme”, Gantz kirjoitti muistopäivän vietissään lisäten. ”Israelilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin taistella ja voittaa”, tunnustaen, että tappio merkitsisi juutalaisen kansan perikatoa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4368001,00.html

3. ISRAELIN uunituore puolustusministeri Moshe Yaalon on tarttunut kaksin käsin niihin haasteisiin, jotka häntä odottavat Lähi Idän kiehuessa ylikuumenneen kattilan tavoin kaikkialla maan rajojen takana. Hän sai johdettavakseen armeijan, jota pidetään yhdestä maailman parhaista ja tehokkaimmista, mutta Yaalon katsoo tulevaisuuteen ja näkee tulevien haasteiden vaativan armeija kehittämistä entistä joustavammaksi ja toimintakykyisemmäksi.

Kuten Debkafile toteaa artikkelissaan, Moshe Yaalon tulee tulevaisuuden suunnitelmiensa toteuttamisessa törmäämään toiseen uunituoreeseen ministeriin, eli talousministeri Yair Lapidiin, jolla on myös suuret suunnitelmat valtion talouden tervehdyttämiseksi, mikä vaatii rajuja leikkauksia kaikilla aloilla, eikä puolustusministeriö ole siinä poikkeus. Mutta Yaalon on ennenkin katsonut vihollista silmiin todeten, että taisteluja vasta valmistellaan. Hän aikoo tunkea läpi Merkava 4 supertankin ja Tiger miehistövaunun (APC) kehityssuunnitelmat.

YAALONIN varsinaiset uudistussuunnitelmat koskevat kuitenkin koko Israelin puolustus-voimien uudelleen järjestämistä. Arabikevään nimellä kulkevat hienovaraiset kevätsateet ovat käytännössä osoittautuneet raivokkaiksi myrskytuuliksi, mitkä ovat armotta riepotelleet potentiaalisten vihollismaiden perinteiset raskasliikkeiset armeijat hajalle alentaen niiden iskukyvyn tasolle, jossa niillä tuskin on vastusta hyvin koulutetulle ja varustetulle Israelin armeijalle suoranaisissa armeijakuntien hyökkäyksissä. Mutta vihollisten vaarallisuus ei ole suinkaan poistunut, se on vaan muuntumassa uudenlaiseen epäsuoraan sotataktiikkaan, jossa pienehköt itsenäisesti toimivat yksiköt voivat vapaasti valita iskukohteensa, useimmiten siviiliasutusten keskellä tai infrastruktuuria vastaan.

Debkafile kuitenkin varoittelee artikkelissaan, että väärinarvioinnin mahdollisuudet ovat suuret ja vaaralliset, sillä vaikka perinteiset armeijat näyttävät olevan hajallaan, niiden taustalla on kuitenkin voimallisia yksikköjä, jotka voivat liittyä yhteen muodostaen uudenlaisia taistelu-joukkoja. DF arvioi, että Iranin armeija voimistuu ja monipuolistuu, Hizbullah on kehittynyt mainittavaksi armeijaksi kymmenin tuhansin ohjuksin, Hamas aseistautuu ja kouluttaa armeijaansa iranilaisten kouluttajien valvonnassa, ja Egypti valmistelee omaa salaista Iranin vallankumouskaartin tapaista itsenäisesti toimivaa armeijaansa. Nämä voivat yhteen liitettyinä muodostaa todella vaarallisen uhkan Israelin rajojen taakse. Jordanian monarkia heiluu elämän ja kuoleman välimailla, ja hashemiittien hallitus voi romahtaa koska tahansa, mikä lisää uuden tuntemattoman elementin Israelin itärajalle.

DF kertoo, että Yaalonin haaveena on muodostaa IDF:n perinteisestä armeijasta erillisiä itsenäisesti toimivia armeijan yksiköitä, joilla on omat hyökkäyshelikopterinsa, tankkinsa, tykistönsä ja erikois-joukkonsa omine asevarikoineen ja huoltojoukkoineen.
Sen sijaan Yaalon panostaa entistä enemmän meri- ja ilmavoimiin sekä ohjusyksiköihin ja cyber-sodankäyntiin. DF arvioi, ettei suunnitelma välttämättä säästä valtion varoja. http://www.debka.com/article/22897/Yaalon-plans-to-restructure-the-IDF-as-small-self-contained-armies

4. HIZBULLAHIN taistelijoita on entistä enemmän sekaantumassa Syyrian taisteluihin. Times of Israel kertoo artikkelissaan, että tuhatkunta naamioitunutta Hizbullahin jäsentä partioi Kalashnikov-kivääreineen Libanonin ja Syyrian välistä raja-aluetta molemmin puolin rajaa. He kertovat journalisteille haluavansa puolustaa Syyrian puolella asuvia shia-muslimeja, joiden kodit ovat vaarassa alueelle tunkeutuneiden kapinallisten sunni-taistelijoiden taholta, kuten äskettäin raportoitiin al-Qasr kylän lähellä. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah toteaa, että hänen taistelijansa tukevat Syyriassa Assadin puolesta taistelevia shia-joukkoja, jotka kutsuvat itseään nimellä ”Popular Committees” (Kansankomiteat). Tämä lienee ensimmäinen kerta, kun Hizbullah tunnustaa julkisesti osallistuvansa Syyrian taisteluihin.
ASSADIN hallitus perustuu suurelta osin alawiittien tukeen, joka on shia-muslimeista eronnut omaperäinen haara, jota etenkin sunni-muslimit pitävät vääräuskoisina. Kansankomiteat perustettiin viime vuonna, jota Hizbullah tukee, vaikka se ei tunnusta sitä julkisesti. Libanonilaisia on asunut vuosisatojen ajan Syyrian puolella usein kaksoiskansalaisuudella. He sanovat olevansa pakotetut puolustamaan kotejaan sunni-kapinallisia vastaan, ja siksi liittyneet kansankomiteoihin. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-backed-fighters-stepping-up-role-in-syrian-civil-war/

5. UUTISOTSIKOITA
-          65-vuotias Israelin valtio rekisteröi uusia merkkipaaluja. Israelin valtion asukasmäärä ylitti 8 miljoonan rajan ja juutalaisasukkaitten määrä ylitti 6 miljoonaa. Valtion asukkaitten kokonaismäärä on 8 018 000, josta juutalaisia 6.04 miljoonaa (75.3 %), arabeja 1.6 miljoonaa (20.7 %), sekä kansalaisia, joita nimitetään termillä muut, mukaan lukien ei-muslimiarabit, on 318 000 (4 %). 163 000 lasta syntyi viime vuonna, 41 000 kuoli ja 19 500 ihmistä muutti Israeliin. Israelin perustamisen aikaan v. 1948 maassa asui 806 000 juutalaista, Tel Aviv Jaffassa oli yli 100 000 asukasta; tänään 14 kaupunkia ylittää 100 000:n asukkaan rajan, kuusi niistä 200 000. http://www.timesofisrael.com/israel-at-65-population-tops-8-million/
-          PA:n pääministerin Salam Fayadin erottua tehtävistään lauantaina maailmalla ihmetellään, mikä tulee olemaan Palestiinan Auktoriteetin tulevaisuus. Muutamat ennustavat, että Fayadin ero oli alkuna PA:n hajoamiselle. Abbas hyväksyi Fayadin eron saman tien, mutta harkitsee nyt seuraavaa päätöstään: Etsiikö uutta pääministeriä ja uutta hallitusta, vaiko ottaako itse pääministerin tehtävät vastuulleen. Hamasin ja Fatahin välinen Qatarissa viime vuonna solmittu sopimus edellyttää väliaikaisen hallituksen muodostamista ennen PLC:n parlamenttivaaleja. PA:n peruslain mukaan Abbasin tulee kahden viikon kuluessa muodostaa uusi hallitus, jonka muodostamiseksi hän aloittaa tunnustelut maanantaina Kuwaitin matkansa jälkeen. Fatahin taholta ei haluttu antaa lausuntoa tilanteesta, vaan viitattiin siihen, että asia on puheenjohtaja Abbasin käsissä. Palestiinan kommunistinen puolue esitti vaatimuksen, että Ismail Haniyhein tulee erota myös ja antaa tilaa yhtenäishallituksen muodostamiseksi kansalliselta pohjalta. PA:n presidentin ja parlamentin vaalit voitaneen järjestää 3-6 viikon kuluessa, jos keskusvaalilautakunta pystyy viimeistelemään äänestäjäluettelot. Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimistossa ylistettiin Abbasia, että hän pystyi torjuman USA:n painostuksen ja erottamaan Fayadin, jonka eroa monet Fatahin jäsenet ovat vaatineet. http://www.timesofisrael.com/as-pm-resigns-palestinian-politics-face-the-unknown/
-          Saksa harkitsee uusien miehittämättömien hyökkäyskoneitten ostamista, ja siinä Israelin suunnittelemat ja valmistamat drone-koneet ovat Der Spiegelin mukaan nousseet ykköstilalle ennen amerikkalaisvalmisteisia koneita. Lehden mukaan Saksan asiantuntijat ovat jo neuvotelleet asiasta IDF:n edustajien kanssa. Saksassa kuitenkin käydään kovaa polemiikkia siitä, onko eettisesti ja moraalisesti oikein käyttää miehittämättömiä koneita hyökkäyksiin. Niiden hyödyllisyys on ollut merkittävä valvonta- ja tiedustelutehtävissä. USA on käyttänyt niitä runsaasti Afganistanissa ja Jemenissä sekä viimeksi Pohjois-Afrikassa. http://www.timesofisrael.com/germany-mulling-purchase-of-israeli-attack-drones/
-          Jordanian Israelin lähettiläs vakuuttaa lähetystön ulkopuolelle kokoontuneille mielenosoittajille, ettei Nahariyan massamurhaajaa vapauteta, vaan hän joutuu istumaan loputkin vankeustuomiostaan.
-          Israelilaiset turistit ovat uudelleen löytäneet Turkin lomakohteet, jotka ovat aina olleet israelilaisten suosiossa, mutta joita pääministeri Erdoganin Israelin vastainen politiikka pyrki boikotoimaan. Siinai on toinen israelilaisten suosima lomakohde, mutta Siinaille pesiytyneet ääri-islamilaiset ryhmät pommi- ja sieppausuhkineen ovat pudottaneet ne pois suosituksesta. Tel Avivin lentokenttä odottaa satojen turkkilaisten koneitten saapumista turistien lennättämiseksi edes takaisin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4365235,00.html
-          PA:n ulkoministeriö kutsui Kanadan lähettilään Katherine Ferrief Frechette antamaan selityksen, miksi Kanadan ulkoministeri John Baird tapasin Israelin oikeusministerin ja Hatnua-puolueen puheenjohtajan Tzipi Livnin Jerusalemin itäosassa. Oikeusministeriö sijaitsee lähellä Puutarhahautaa 1949 aselepolinjan itäpuolella. Baird sanoi vain, että hän halusi tavata Livnin paikassa, joka oli hänelle sopivin. PA:n ministeri ilmaisi voimakkaan vastalauseensa tällaisesta diplomaattisesta virheestä. Arabiliiton pääsihteeri Nabil ElArabi sanoi olleensa  shokissa kuultuaan tapauksesta. PA valvoo mustasukkaisesti, ettei sen oikeuksia poljeta Jerusalemin itäosissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167123#.UWvEp2JHT-k

.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019