TORSTAI 28.03.13


TORSTAI 28.03.13

1. ISRAELIN ja Turkin asettamat neuvottelijat ovat lähellä sopimusta, jolla pääministeri Benyamin Netanyahun Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganille antama anteeksipyyntö virallistettaisiin ja sovittaisiin siinä esitetyistä Israelin suorittamista kompensaatioista surmansa saaneiden omaisille sekä Turkin lupaama IDF:n sotilaita vastaan aloitettujen oikeus-toimien lopettaminen. Mikäli pääkohdista pystytään sopimaan molempia osapuolia tyydyttävästi, Turkki lopettaa Israelin vastaisen boikotin ja aloittaa normaalien diplomaatti-suhteiden palauttamisen,  vapauttaa kappasuhteiden elpymisen sekä poistaa esteet turismiliikenteeltä maiden välillä. Turkki on ollut israelilaisten turistien yksi suosituimmista lomanviettokohteista, eikä sen tyrehtyminen lähes kokonaan Turkin hallituksen vihamielisen asenteen vuoksi ole voinut olla vaikuttamatta negatiivisesti Turkin turismiteollisuuteen. Pääministeri Erdogan on kuitenkin varoitellut, etteivät normaalisuhteet voi palautua aivan lähiaikoina, sillä muslimimaana Turkin täytyy myös kuulostella toisten islamilaisten johtajien mielipiteitä. Vaikka Turkki ei olekaan arabimaa, eikä siten voi liittyä arabiliittoon, suhteet toisiin muslimimaihin ovat sille tärkeitä.

NEUVOTTELUISSA on pystytty lähestymään kolmessa kohdassa: Kompensaatio annetaan surmatun perheen jäsenille eikä kenellekään muille. Toiseksi Turkki antaa lupauksen olla syyttämättä IDF:n sotilaita oikeudessa. Kolmanneksi, jos joku yksityinen nostaa siviilikanteen IDF:n sotilaita vastaan, Turkki joutuu palauttamaan maksetut korvaukset.
Sen sijaan korvausten määristä ei ole päästy yhteisymmärrykseen. Turkki vaatii miljoona USD kustakin surmatusta. Israel tarjoaa saman, mitä Turkin hallitus maksaa kaatuneen sotilaansa omaisille, eli noin 75 000 USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166607#.UVPSVWJHT-k

TALOUS- JA KAUPPAMINISTERI Naftali Bennett kritisoi terävästi pääministerin anteeksi-pyyntöä Turkin pääministerille ja hänen antamiaan lupauksia korvauksista surmattujen omaisille, ja etenkin siitä, miten pääministeri Erdogan suhtautui siihen myöhemmin.
Bennett kirjoitti Facebookin sivullaan: ”Erdogan näyttää tekevän kaikkensa saadakseen Israelin katumaan anteeksipyyntöään samaan aikaan kuin hän käy henkilökohtaista ja räikeää kampanjaa Israelin ja Turkin välisten suhteiden kustannuksella”, hän selitti jatkaen: ”Vain muistin virkistämiseksi – mikään maa ei tee Israelille palvelusta uudistamalla suhteensa sen kanssa. Erdoganin tulee tiedostaa, että jos Israel joutuu terrorismin kohteeksi uudelleen, sen vastaus tulee olemaan vähintään yhtä terävä kuin Mavi Marmaran tapauksessa”.
Bennett osoitti sanansa IDF:n sotilaille vakuuttaen aina seisovansa heidän rinnallaan.
”Tehkää aina kaikkenne – tarkoitan voitavanne – Israelin valtion kansalaisten elämän suojelemiseksi. Tämä on teidän tehtävänne. Me hoidamme loput. Israelin kanssa seisoo teidän tukenanne”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166605#.UVPZgmJHT-k

2. ISRAELILAINEN lakiasian toimisto ilmoittaa, että se on Turkin pääministeri Erdogan, jota tulisi syyttää yhdeksän turkkilaisen aktivistin kuolemasta Mavi Marmaran tragediassa toukokuussa 2010, eikä IDF:n sotilaita.
Nitsana Darshan-Leitner, Shurat HaDin lakiasiaintoimiston toiminnanjohtaja, ilmoittaa suuttumuksensa Arutz Shevalle antamassaan lausunnossa kritisoiden ankarasti pääministeri Netanyahun anteeksipyyntöä pääministeri Erdoganille Mavi Marmaran tapauksessa.
Välittömästi Mavi Marmara aluksen pyrittyä laittomasta rikkomaan Israelin Gazan kaistalle julistaman merisaarron Israelin pitkäaikainen liittolainen Turkki lopetti kaikki ylemmän tason diplomaattisuhteet Israelin kanssa aloittaen jatkuvan parjauskampanjan.

ISRAELIN pääministeri Netanyahun toistuvat yritykset suhteiden palauttamiseksi eivät olleet saaneet positiivista vastausta Turkin pääministeriltä, joka vaati virallista anteeksipyyntöä, korvauksia surmattujen omaisille ja Gazan saarron lopettamista. Viime perjantaina Netanyahu ilmeisesti presidentti Obaman painostuksesta päätti soittaa Erdoganille -  vain muutama minuutti Obaman koneen lähdön jälkeen - esittäen anteeksipyyntönsä ja korvaustarjouksen.
Darshan-Leitner monien muitten tapaan suhtautuu erittäin kriittisesti pääministerin hätiköiden tehtyyn päätökseen todeten, että ”se osoittaa pateettista vetoamista islamilaisen kiihkoilijan tunteisiin, joka vertaa sionismia natsismiin”. Hän sanoi, että Turkissa on edelleen vireillä oikeustoimia IDF.n sotilaita vastaan syytettyinä sotarikoksista, vaikka sen sijaan Turkin
pääministeriä Erdogania tulisi syyttää oikeudessa aktivistien surmasta Mavi Marmaralla. Hän viittaa YK:n antamaan lausuntoon, joka ”tutkittuaan Gazan kaistan kauppasaartoa päätti lausuntonaan, että juutalaisella valtiolla on täysi oikeus kansainvälisen lain mukaan estää aseitten kuljettaminen terroristeille alueella”.
”Flotilla, jolle Turkin hallitus antoi materiaalista tukea, oli IDF:n merisotilaitten hengen vahingoittamiseksi suunniteltu provokaatio”, Darshan-Leitner kirjoittaa lisäten tapauksen  osoittavan, ”ettei Israelin hallitus ole vieläkään vapaa USA:n painostuksesta”.

SHURAT HADIN lakiasiaintoimisto nosti kanteet flotilla-aluksia vakuuttaneita vakuutusyhtiöitä vastaan estääkseen Mavi Marmaran tapauksen uusiutumisen. Vuonna 2012 toimisto voitti multimiljoonan USD oikeusjutun Syyrian hallitusta vastaan, joka oli sekaantunut turkkilaisen PKK-järjestön suorittamaan amerikkalaisten arkeologien sieppaukseen Turkissa 1991. Oikeus katsoi Syyrian hallituksen osavastuulliseksi sieppaukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166599#.UVPd-GJHT-k

3. HAMASIN sisäministeriön tiedottaja Ibrahim Salah ylpeili, että Hamasin aloittama kampanja vakoilusuhteisiin Israelin kanssa antautuneiden katuminen rikostaan, ilmoittautuminen viranomaisille ja luopuminen suhteistaan Israelin kanssa, on onnistunut yli odotusten. Hän kehuu, että viranomaisille ilmoittautuneiden määrä on suurempi viimeisen 15 päivän aikana, jolloin kampanja on ollut voimassa, kuin aiemman kolme kuukautta kestäneen edellisen kampanjan aikana vuonna 2010.
SALAH vakuuttaa, ettei ketään, joka katuu ja ilmoittautuu viranomaisille säädetyn ajan kuluessa, pidätetä eikä syytetä, vaan hän voi palata vapaasti kansansa ja perheensä yhteyteen. Hän kirjoittaa Facebook-sivullaan, että ilmoittautuneiden antamat tiedot kootaan kaukana turvallisuuspalveluksesta ja ne pidetään salaisina.

HAMAS aloitti tehostetun operaation Israelin ilmiantajien - sekä todellisten että kuviteltujen - paljastamiseksi kaapattuaan vallan lähes verettömässä operaatiossa 2007, mistä lähtien se on hallinnut Gazan kaistaa eliminoiden Fatahin viranomaisten toimet Gazassa, vaikka PA maksaa edelleen heidän palkkansa – sikäli kuin tyhjä kassa sen sallii – ilman työpanosta.
Operaatio ”Pilvenpatsas” aikana Hamas tehosti ilmiantajien paljastamista ja teloitti kuusi epäilemäänsä miestä julkisesti kadulla ilman tutkimuksia ja oikeuden päätöstä.
Lontoossa ilmestyvä Al-Sharq Al-Awsat raportoi keskiviikkona, että Israel on kiihdyttänyt agenttien rekrytointia kohdistaen sen erityisesti nuoriin miehiin, joita houkutellaan internetin kautta nuorten naisten avulla, jotka sanovat etsivänsä romanttisia suhteita miesten kanssa. Nuoria miehiä houkutellaan näin Gazan rajalle, jossa Shin Bet pidättää heidät välittömästi aloittaen heidän kouluttamisensa salaisiksi asiamiehiksi Gazaan.
Salah sanoo, että monet nuoret miehet ovat tällä tavoin joutuneet asiamiehiksi, mutta katuvat päätöstään ja sanoutuvat siitä irti. Armahdusaika kestää 11. huhtikuuta 2013 saakka. http://www.timesofisrael.com/hamas-boasts-of-pursuading-israeli-spies-to-repent/

4. YK:n turvallisuusneuvosto esitti keskiviikkona syvän huolensa, että Israelin ja Syyrian välille sovitun puskurivyöhykkeen toistuvat rikkomukset voivat levittää taistelut rajan yli Israelin puolelle Golanin kukkuloita. YK on tietenkin huolestunut ennen kaikkea puskurivyöhykkeellä aseettomina liikkuvien kansainvälisten joukkojensa UNDOF turvallisuudesta.

Tuhat miestä käsittävien UNDOF joukkojen velvollisuutena ei ole toimia poliiseina eikä puuttua mahdollisiin vihollisuuksiin alueella, vain tarkkailla tilannetta ja raportoida siitä YK:n päämajaan. Syyrian armeijan ja kapinallisten väliset taistelut ovat ajaneet haavoittuneita sotilaita Israelin rajalle, josta heitä on viety lääkintähoitoon Israelin sairaaloihin. Heitä lienee päästetty Israeliin tusinan verran, tällä hetkellä 7 heistä on sairaalassa, yksi kuoli saamiinsa vammoihin. Puskurivyöhyke alkaa Hermonin vuoren tienoilta jatkuen 70 km:n päähän Syyria ja Jordanian rajalle. Yarmouk-joelle. Syyrian puolelta on ammuttu Israelin puolelle muutaman kerran, osa varmaan tahattomasti, joihin IDF on vastannut ampumalla takaisin. Mitään joukkojen välistä suoraa kontaktia ei ole toistaiseksi tapahtunut. Syyrian sisällissota on saanut yhä julmempia muotoja, jopa syytteitä kaasuhyökkäyksistä molemmin puolin. Uhrien luku on joittenkin lukujen mukaan lähemmäs 100 000, joskin alempia lukuja esitetään. Vahvistamattomat huhut presidentti Assadin kohtalosta ovat värittäneet viimeisiä uutisia. http://www.jpost.com/Defense/UN-concerned-Syria-war-spilling-over-into-Golan-307921

5. UUTISOTSIKOITA
-          Maailmanpankki aikoo järjestää Länsirannan ja Gazan asukkaille ns. microwork työpaikkoja, joita uskotaan löytyvän 55 000 palestiinalaiselle 10 vuoden aikana. Työ tapahtuu internetin kautta kotioloissa online yhteyksillä globaalien yhtiöiden palveluksessa, jota kutsutaan nimellä ”microwork”. Maailmanpankki suunnittelee pilottityöskentelyn aloittamista, mutta päivämäärää ei ole vielä asetettu. Nuori polvi on erittäin hyvin perehtynyt ATK-tekniikkaan, minkä johdosta tällainen toiminta voidaan aloittaa ilman suuria investointeja. MP julkisti keskiviikkona tutkimuksen nimellä ”Microwork for the Palestinian territories”, jossa tutkitaan tällaisen projektin hyviä ja huonoja puolia. V. 2011 palestiinalaisesta väestöstä 66 % oli alle 24 vuotta, lukutaito oli 94 %. Noin 39.4 % yli 10-vuotiaista käytti tietokonetta v. 2011; 50.9 %:lla oli oma tietokone ja heistä 30.4 % käytti internetiä. 50.3 %:lla on yhteys tietokoneeseen. Edelleen 60 % palestiinalaisista osaa englantia, mikä helpottaa, koska ohjeet ja manuaalit ovat enimmäkseen englanniksi. Työpaikkoja on tarjolla kääntäjille englannista arabiaksi ja takaisin, markkinatutkimuksissa, tietopankissa ja välityksessä, jopa graafisessa suunnittelussa. Palkat ovat 1-2 USD tunnilta, ilman etuisuuksia tai lomakorvauksia. http://www.jpost.com/Middle-East/World-Bank-to-hold-project-in-West-Bank-Gaza-307930
-          Bulgaria sanoo löytäneensä uusia todisteita, jotka vahvistavat Hizbullahin osallisuuden Burgan lentokentän edustalla viime heinäkuussa tapahtuneeseen bussin räjähdykseen, jossa kuoli 5 israelilaista nuorta. Bulgaria sanoo, että EU voi vieläkin päättää boikottitoimista Hizbullahia vastaan tai julistaa sen terrorijärjestöksi. Monet EU-maat ovat hyvin haluttomia tekemään tällaista päätöstä väittäen sen voivan kiristää Lähi Idän muutenkin kireitä suhteita, tai pelkäävät kostotoimia. Libanonin pääministeri Najib Mikati erosi vastalauseena Hizbullahin sekaantumisesta Libanonin hallitustoimiin ja jatkaen aseistautumista vastoin hallituksen päätöksiä. http://www.jpost.com/Defense/Bulgaria-EU-could-still-act-against-Hezbollah-over-Burgas-307907
-          Pääsiäisajan alku alkoi huonoissa merkeissä, sillä 7 henkeä on saanut surmansa liikenneonnettomuuksissa eri puolilla maata. Kaksi nuorta äitiä on uhrien joukossa ja useita lapsia on haavoittunut, jotkut vakavasti. Ehkä pahin onnettomuus tapahtui tiellä no 40, jossa kaksi lujaa ajanutta henkilöautoa törmäsivät toisiinsa surmaten kummassakin autossa nuoren äidin ja haavoittaen pahoin viittä lasta. Israelilaiset pyrkivät paitsi vierailemaan sukulaisissaan, myös piknikille luontoon tai retkeilemään luonnossa, mutta se lisää autoliikennettä teillä. http://www.jpost.com/National-News/Passover-traffic-accidents-especially-deadly-307891
-          Syyriassa toimiva Assadin hallitusta vastaan taisteleva al-Qaidan kanssa liittoutunut järjestö Al-Nusra armeija, jonka USA asetti terroristien listalle, on lisännyt voimiaan ja jäsenmääräänsä ulkopuolelta tulleiden taistelijoiden muodossa. Se saa ase- ja miestäydennystä etenkin Irakin kautta lähes avoimen rajan yli. Al-Nusra on lisännyt operaatioitaan varsinkin ns. puskurivyöhykkeellä Israelin ja Syyrian välillä. Jihad-taistelijat tulevat Irakista pieninä ryhminä, minkä johdosta heidän siirtymisensä Al-Nusran joukkoihin on jäänyt huomiotta. Israelin kannalta vaarallisin kehitys on siinä, että USA:n CIA toimittaa aseita ja joukkojen täydennystä Turkin ja Jordanian kautta, jossa se kouluttaa ja aseistaa niitä. CIA välittää myös hankkimiaan tietoja Assadin joukkojen liikkeistä ja suunnitelmista kapinallisjoukoille, kuten se teki Libyassa siten nopeuttaen Muammar Gaddafin hallinnon kaatumista. USA:n ulkoministeriön päämääränä näyttää olevan Libyan esimerkin toistaminen Syyriassa välittämättä siitä, miten se tulee vaikuttamaan Israelin turvallisuuteen. Syyrian kohtalo näyttää siirtyvän yhä enemmän Muslimiveljeskunnan ja Al-Nusran käsiin Egyptin tapaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166619#.UVQEJ2JHT-k
-          Keskiviikkona 15 000 ihmistä tungeksi Hebroniin vieraillakseen Patriarkkain mausoleumissa. Uusina kohteina ovat Otnielin hauta ja Hebronin opisto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166618#.UVQG9mJHT-k
-          Valtava ihmisjoukko osallistui torstaiaamuna perinteiseen pappien siunaamistilaisuuteen, ”birkat cohanim. Ensimmäinen siunaus oli 9.00 ja seuraava kymmenen aikoihin. Kymmeniä tuhansia ihmisiä parveili Jerusalemin vanhan-kaupungin ahtailla kaduilla ja kujilla. Autoliikennettä on alueella rajusti rajoitettu, mikä siirsi ruuhkat kaduille ja toreille muurien ulkopuolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166617#.UVQHpWJHT-k

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019