TORSTAI 21.03.13


TORSTAI 21.03.13

1. PRESIDENTTI Obaman Israelin vierailua ja poliittisten tarkkailijoiden siitä antamia kommentteja tarkastellessa ei voi välttyä tuntemukselta, että se on kuin hyvin harjoiteltu näytelmä, jossa kunkin lausumat vuorosanat on etukäteen valmisteltu ja huolella harjoiteltu. Vierailun pääasiallinen tarkoitus ei ole ratkoa Iranin, Syyrian, palestiinalais- tai minkään muunkaan paikallisen kysymyksen ongelmia, vaan molemminpuolinen vakuuttelu keskinäisestä ymmärryksestä ja yhteistoiminnasta, ellei peräti rakkauden ilmaisemisesta, kuten eräs analysoija luonnehti. Tämä viimeinen määritelmä on todella yliampuva ja ehkä perua siitä maagisesta otteesta kuulijoihin, jolla hän varasti äänestäjien sydämet ja vangitsi heidän mielensä kamppaillessaan ensimmäisestä virkakaudestaan.

AINOA pieni tekninen moka muuten sujuvasti suunnitellussa näytöksessä sattui lentokentällä
presidentin Beast-auton kuljettajan täyttäessä tankkinsa vahingossa lyijyttömällä bensiinillä, eikä tuo ”peto” käytä muuta kuin dieseliä. Niinpä ”Beast” kieltäytyi starttaamasta ja jouduttiin hinaamaan paikalta. Obama lennätettiin kahdella helikopterilla Jerusalemiin, jossa hän majoittui King David hotelliin, joka oli huolella valmistanut ”kuninkaallisen” majapaikan. Amerikasta presidentin vierailua seuraamaan oli tullut 200 journalistia, joka majoittuivat toiseen lähellä olevaan luxus-luokan hotelliin.
Obama oli tuonut mukanaan Amerikasta magnoliapuun, jonka hän yhdessä presidentti Peresin kanssa istutti presidentinlinnan puutarhaan. Maatalousministeriö eristi puun sanoen, että se pidetään eristyksessä, kunnes on varmistettu, ettei se tuonut mukanaan mitään haittoja, jotka voivat vahingoittaa paikallisia kasveja ja aiheuttaa vahinkoa maataloudelle.

OBAMA selitti puheissaan, että hän on vakaasti päättänyt estää Irania saamasta ydinasetta ja että sen estämiseksi kaikki mahdollisuudet pidetään pöydällä. Hän vakuutti USA:n horjumatonta tukea Israelin turvallisuudelle todeten, että Israelilla on oikeus puolustautua - niin kuin se tarvitsisi kenenkään vakuuttelua. Toiseksi hän lupasi USA:n varmistavan Israelin kyvyn puolustautua, ja sanoi työryhmien valmistelevan USA:n vuosittaisen tukipaketin jatkamista 2017 jälkeen seuraavat 10 vuotta, jolloin nykyinen 10-vuoden sopimus päättyy. Toiseksi hän vakuutti USA:n jatkavan Iron Dome järjestelmän edelleen kehittämistä.
Obama oli varovainen viitatessaan Syyriaan, mutta totesi USA:n aiemman kannan mukaan, että Syyrian armeija on luultavasti syyllistynyt kemiallisen agentin käyttöön Aleppon lähellä, mutta sanoi, että asiaa tutkitaan ja seurauksista päätetään tutkimusten valmistuttua.

PRESIDENTTI Obama oli kovin varovainen puhuessaan palestiinalaisista todeten, että Israelin ensisijainen velvollisuus on huolehtia kansalaistensa hyvinvoinnista. Hän totesi  kuitenkin olevansa mielissään Netanyahun vakuuttelusta, että hän on vakaasti kahden valtion periaatteen kannalla ja lupasi hallituksensa tutkivan mahdollisuuksia, joilla Israelin ja PA:n välistä luottamusta ja arvonantoa voidaan kehittää kestävän rauhan perustaksi. Kumpikaan ei mennyt virallisissa puheissaan rajoihin eikä muihinkaan yksityiskohtiin, mikä ei tarkoita sitä. etteikö niistä keskusteltu hyvinkin tiiviisti suljettujen ovien takana.

OBAMAN ensimmäisiä repliikkejä siirtäessään kenkänsä Air Force One portailta Israelin maaperälle oli toteamus, että ”Pyhä Maa ansaitsee rauhan”. Toiseksi hän vakuutti, että on mukavaa olla taas Israelin maassa. Hymyä, selkään taputtelua ja osittaista syleilyäkin riitti auringon porottaessa lähes täydeltä terältään, joten sekin oli hoidettu kunnolla. Nämä tarkoin opetellut eleet kuuluvat diplomaattiseen retoriikkaan, joiden tarkoituksena on antaa haluttu kuva tarkkailijoille, mutta jotka huonosti peittävät erimielisyydet, joita väistämättä esiintyy maitten johtajien välillä. Kahdenkeskinen kemia on kuitenkin tärkeä luottamuksen syntymisen kannalta, ja tässä lienee ollut suurin kompastuskivi Netanyahun ja Obaman välillä. Toisaalta presidentti Peresin vakuuttelu, että hän täysin luottaa Obamaan kaikissa ratkaisuissa, tuntuu tarpeettomalta liehittelyltä, eikä sen aitous herätä luottamusta edes sivullisissa. Netanyahu ja Obama kutsuivat toisiaan etunimiltä. Obama kutsui pääministeriä nimellä BIBI ja tämä puolestaan Obamaa nimellä Barack, laskien leikkiä toistensa jälkikasvusta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=307175

Hamasin tervetulotoivotus oli neljän Kassam-raketin ampuminen Shaar Hanegevin juutalais-yhteiöä kohti. Yksi raketeista osui asuintalon pihalle särkien rakenteita, yksi putosi aukealle paikalle aiheuttamatta vahinkoa, 2 Gazan alueelle. Sderotin kaupunginjohtaja David Buskila
arvioi, että se oli Gazan palestiinalaisten muistutus presidentti Obamalle, että te voitte tehdä sopimuksia PA:n kanssa, mutta meillä on lopullinen sana. http://www.timesofisrael.com/kassam-barrage-fired-at-israel-damage-reported/

2. Egyptissä tuomarien muodostama paneeli esitti suosituksen, että Muslimiveljeskunta tulee hajottaa. Heidän esittämänsä argumentti oli se, ettei sillä ole mitään laillista perustaa.
Paneelin oli nimittänyt maan korkein oikeus tehtävänään antaa oikeudelle suositus, jonka perusteella se voi aloittaa keskustelut Muslimiveljeskunnan laillisuudesta, mikä alkaa myöhemmin tässä kuussa.
VELJESKUNNAN laillisuutta on tutkittu sen perustamisesta vuonna 1928 lähtien useissa oikeustapauksissa. Vuonna 1954 silloin hallitseva sotilasjuntta hajotti sen. Järjestö on kuitenkin jatkanut toimintaansa piilossa julkisuudelta kasvattaen ja hioen organisaatiotaan huolimatta hallitusten jatkuvasta häirinnästä ja sen toimihenkilöiden pidätyksistä.

PRESIDENTTI Hosni Mubarakin hallinnon kaatuessa helmikuussa 2011 sotilasjuntta poisti sitä koskevat kiellot, ja se perusti poliittisen puolueen, joka sai parlamenttivaaleissa selvän enemmistön, ja jonka ehdokas Mohammed Mursi  voitti presidentin vaalit.
Veljeskunnan lakimies totesi, että Muslimiveljeskuntaa edustava ryhmä rekisteröitiin hallituksessa vuoden alussa, ja rekisteröidään uudelleen uuden hallituksen astuessa virkaansa parlamenttivaalien jälkeen, kuten laki vaatii.
Puolueen lainopillinen neuvonantaja Abdel-Moneim Abdel Maqsoud totesi Al-Jazeeran toimittajalle, ettei puolueen rekisteröintiä julkistettu, koska se ei lisää siihen mitään. Sen sijaan ei tiedetä, miksi se ei julkistanut rekisteröitymistä, vaikka sitä syytettiin julkisuudessa laittomaksi ryhmittymäksi. Lakimies sanoo, että Veljeskunnan poliittinen siipi ”Vapaus ja Oikeuspuolue” on erillään Veljeskunnasta.
Veljeskunnan tiedottaja Ahmed Aref sanoo, ettei paneelin suositus ole sitova, ja että ryhmä aikoo uudistaa rekisteröinnin heti uuden hallituksen astuessa valtaan.

Paneelin suositus annettiin pari päivää ennen suunniteltua mielenosoitusta Veljeskunnan toimitilojen edessä. Siinä protestoidaan Muslimiveljeskunnan edustajien muodostamia katupartioitavastaan, jotka mukiloivat ihmisiä ja lyövät heitä piiskoillaan ilman syytä tai siksi, että he maalaavat grafiitteja seiniin. Heidän uhrinsa ovat usein naisia, joiden he väittävät provosoivan heitä toimillaan tai pukeutumisellaan. http://www.timesofisrael.com/egypt-judges-recommend-dissolution-of-brotherhood/

3. IDF  antoi välittömän häätökäskyn joukolle palestiinalaisia, jotka olivat - Obaman vierailua hyväkseen käyttäen ja IDF:n ja poliisin huomion ollessa kiinnittynyt hänen turvallisuutensa takaamiseen - pystyttäneet telttojaan uudelleen E-1 alueelle. IDF sanoo kuitenkin, ettei asiaan puututa vierailun aikana, mutta palestiinalaiset häädetään sieltä välittömästi hänen koneensa suunnattua matkansa kohti Jordaniaa. Heidän tunkeutumisensa E-1 alueelle, jonka IDF julisti aiemmin kielletyksi sotilasalueeksi, liittyy palestiinalaisten väkivallattomaan protestiin omien ongelmiensa vuoksi, jotka johtuvat Abbasin hallituksen sekavasta ja korruptoituneesta hallinnosta, minkä johdosta työttömyys Juudeassa ja Samariassa lienee 26 %:n luokkaa, eikä PA ole pystynyt maksamaan virkamiestensä ja turvallisuusjoukkojensa palkkoja, tai niistä on maksettu vain osa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lähettää hätäsanomia maailmalle, että se auttaisi PA:n ylös katastrofista ja lopullisesta romahtamisesta, mikä sitä uhkaa.

IDF sulki kaikki läheiseen Eizariyan arabikylään johtavat tiet ja valvoo, ettei E-1 alueelle  pääse apujoukkoja. Arabit ovat kuitenkin oppineet ohittamaan tiesulut käyttäen vuohipolkuja ja heikkoa kuunvaloa hiippaillakseen alueelle IDF:n huomaamatta. Arabit antoivat E-1 alueelle nimen Bab al-Shama, ja telttakylälleen nimen Ahfad Yunis. Arabimielenosoittajien mukana kulkee ulkomaisia aktivisteja, anarkisteja sekä paikallisia vasemmistolaisia, jotka kannustavat ja kiihottavat arabeja sekä hankkivat ulkomaista rahoitusta toimilleen. On vaikea ymmärtää, miksi heidän sallitaan toimia vapaasti maassa, ettei heitä pidätetä ja tuomita vahingoista ja viranomaisten vastustamisesta tai muista rikoksista ja karkoteta maasta ilman paluuoikeutta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-erect-new-E1-tents-as-Obama-arrives-307176

4. UUTISOTSIKOITA
-          Neljä syyrialaista tuli rajan yli Israelin puolelle, kaksi heistä vietiin suoraan sairaalaan. IDF suhtautuu hyvin varoen Syyrian tilanteeseen peläten, että pakolaistulva voi jossain vaiheessa suuntautua Israeliin etenkin, jos kemiallisin asein tehdyt hyökkäykset uusiutuvat Syyriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166410#.UUrDKGJHT-k
-          Israelin vapauttama syömälakossa ollut terroristi aloitti syömisen välittömästi päästyään Gazan kaistalle, jonne hänen karkotettiin. Hän sanoi saaneensa suuren voiton IDF:sta ja miehityksestä ja uhosi jatkavansa taistelua Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166404#.UUrD22JHT-k
-          Egyptin juutalaisia asukkaita käsittelevä dokumenttifilmi saadaan esittää maan teatterissa kuun loppupuolella, kertoo filmin tekijöitä edustava Amir Ramses. Renaissance teatteri ilmoittaa Facebookin sivullaan, että filmi esitetään siellä kuun lopussa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166426#.UUrEcGJHT-k
-          USA:n uusi puolustusministeri Chuck Hagel sanoo vierailevansa Israelissa huhtikuussa vahvistaakseen maiden välisiä puolustussuhteita. Ehud Barak tapasi hänet USA:n matkansa aikana sanoen jälkeenpäin, että Hagelin Israelin vastaisia lausuntoja on suurenneltu ja vääristelty. Huhtikuun tapaaminen on ensimmäinen molempien saadessa nimityksensä äskettäin. Israelin puolustusministeri Moshe Yaalon onnitteli Hagelia nimityksestä ja toivotti hänet tervetulleeksi Israeliin. Heillä lienee runsaasti keskusteltavaa ja oppimista toistensa tavoista ja ideoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166425#.UUrFjmJHT-k
-          Obaman tämän päivän ohjelmassa on käynti Ramallahissa, jossa asukkaat ovat järjestäneet hänen vierailuaan vastustavia mielenosoituksia ja aikovat jatkaa tänään. Toisten tietojen mukaan Abbas on lieventänyt jyrkkiä vaatimuksiaan keskustelujen aloittamiseksi Israelin kanssa. New York Timesin mukaan Abbas laskeskelee, että Netanyahu voi asettaa salaisen rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan kertomatta siitä kellekään. Salaisuutena se tuskin pysyy, mutta tätä taktiikkaa on käytetty ennenkin ilman että sillä on ollut mitään vaikutusta Abbasiin. Hänen pitkän tähtäyksen ohjelmassaan ei ole rauha Israelin kanssa, vaan kalifikunta Lähi Itään, joka ulottuu Iranista Irakin, Syyrian ja Libanonin kautta Egyptiin, eikä siinä ole sijaa juutalais-valtiolle. Kaikki muut sopimukset ja suunnitelmat ovat vain taktiikkaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4359303,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021