TORSTAI 07.03.13


TORSTAI 07.03.13

1. EGYPTIN hallinto-oikeus mitätöi presidentti Mohammad Mursin päättämät parlamenttivaalit, joiden tuli alkaa 22. huhtikuuta ja toimittaa neljässä erässä kahden kuukauden aikana. Syynä mitätöimiseen oli se, ettei perustuslaki-oikeus ollut hyväksynyt Mursin esitystä vaaleista, kuten laki vaatii. AP:n mukaan sekä presidentti Mursi että Egyptissä valtaa pitävä Muslimiveljeskunta sanovat kunnioittavansa oikeuden päätöstä, vaikka presidentti harkitsee muutoksen hakemista hallinto-oikeuden päätökseen, jonka tuomari Abdel Meguib al-Moqanen totesi päätöksessään, ettei presidentti Mursi ollut alistanut päätöstään vaaleista perustuslakioikeuteen, kuten perustuslaki vaatii.

Lain oli säätänyt senaatti (ylähuone), koska parlamentin edustajainhuoneen vaalit peruutettiin väärien ehdokasvalintojen vuoksi. Senaatti oli lähettänyt lakiesityksen perustuslakioikeuteen, jossa useita kohtia muutettiin ja esitys palautettiin senaattiin. Vaaditut muutokset tehtiin, mutta senaatti ei lähettänyt korjattua esitystä perustuslakioikeuteen lopullista vahvistusta varten.
Vaalien siirtämissotku asettaa presidentti Mursin varsin kiusalliseen asemaan ja on omiaan vähentämään kansan entisestäänkin heikentynyttä luottamusta Muslimiveljeskunnan kykyyn hoitaa maan asioita tyylikkäästi ja laillisesti.

EGYPTIN oppositio kritisoi presidentti Mursin päätöstä vaalien järjestämisestä sanoen, ettei ajankohta ole sopiva eikä sisäinen tilanne maassa ole tasoittunut vaalirauhan säilymiseksi.
Pääoppositiopuolue Kansallinen Pelastusrintama (NSF) oli jo aiemmin esittänyt vaalien boikotoimista ja vaatinut vaalilain uudistamista. Se pelkää vaalien avoimuuden puolesta. Opposition ja Mursin johtaman hallituksen välinen kuilu on vain kasvanut talvella 2011-2012 pidettyjen vaalien jälkeen Mursin runnottua suurella kiireellä nimittämänsä perustuslakia laativan komitean laatiman uuden perustuslain. NSF syyttää Muslimiveljeskuntaa maan instituuttien miehittämisestä omilla kannattajillaan ja että hallitus nimitettiin ennen vaaleja.
Presidentti Mursin hallintoa ovat häirinneet paheneva taloustilanne sekä maassa jatkuvat mielenosoitukset varsinkin Kairon ulkopuolisissa kaupungeissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165962#.UTggR2JHT-k

2. ISRAELIN hallitusneuvotteluissa on lopultakin edetty ministerivalintoihin, ja pyörittely eri vaihtoehdoista ja ministerien henkilöllisyydestä värittävät keskusteluja. Päällimmäisenä on kysymys hallituksen koosta. Netanyahun nykyisessä hallituksessa on kaikkiaan 30 ministeriä ja apulaisministeriä, mitä sekä Lapid että Bennett haluavat karsia. Lapidin alkuperäinen vaatimus 18 ministeriä maksimissaan, mutta koska Bennett vaatii puolueelleen neljää ministeriä, luku nousisi 24:än. Bennett sanoo hyväksyvänsä enintään 25 ministeriä.

NETANYAHU haluaa säilyttää ulkoministerin aseman Libermanille, jonka jatkaminen virassa riippuu siitä, tuomitaanko hänet syylliseksi oikeudessa. Oikeuskansleri Weinstein tulkitsi lakia siten, että kysymys ministerinpaikan ”säästämiseksi” henkilöä varten on poliittinen kysymys, eikä siten kuulu hänen päätösvaltaansa. Lapid on kiinnostunut ulkoministeriöstä, mutta Netanyahu tarjoaa hänelle talousministeriötä, joka jäänee Bennettin käsiin, jos Lapid saa ulkoministeriön. Talousministerin virka on potentiaalisesti vaarallinen, koska talousministeri joutuu tekemään päätöksiä, jotka eivät aina miellytä kansaa.

YESH ATID, Bait Yehudi ja Kadima ovat aamun uutisten mukaan muodostaneet yhteisen puolue-blokin, jolla on 33:n kansanedustajan tuki. Tämä voi aiheuttaa kylmiä väreitä pääministerin selkäpiissä, sillä se voi antaa presidentti Peresille aiheen antaa hallituksen muodostaminen Yair Lapidille, jos Netanyahu ei onnistu siinä 16. maaliskuuta mennessä, tai vaihtoehtoisesti julistaa maahan uudet vaalit, joissa Likutenulle ennustetaan murskatappiota. 
Lapid kuitenkin rauhoittelee, ettei yhteisen blokin muodostamisen tarkoituksena ole esittää uhkavaatimusta Likutenulle, mutta  se lisää painostusta Netanyahulle. Kadima lupautui jo uuteen hallitukseen Hatnuan lisäksi, joten pääministerillä on 39 kansanedustajan tuki.
Netanyahun sanotaan murehtivan niiden ministerien kohtaloa, jotka menettävät paikkansa, jos Lapidin ja Bennettin vaatimus hallituksen pienentämisestä 18-24 ministeriöön toteutuu. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305579

3. TERRORINVASTAINEN toimisto varoittaa israelilaisia 26.maaliskuuta alkavasta pääsisäis-lomasta, joka jatkuu 01.04.saakka, että sekä Iranin ulkomailla pääosin toimiva Al-Quds Force osastot ja Hizbullah suunnittelevat terrori-iskuja erityisesti ulkomailla.
Kansallisen Turvallisuusneuvoston vastaterrorismin toimiston keskiviikkona antamaan varoitukseen sisältyy 27 maata, joihin matkustaville annetaan eriasteisia varoituksia.
Siinain niemimaa, jota israelilaiset suosivat sen läheisyyden ja pitkien hiekkarantojen vuoksi, on varoituslistan kärjessä, minkä johdosta lomanviettäjiä kehotetaan etsimään vaihtoehtoisia lomailukohteita. Siinaille on annettu useita sekä pommi-iskuja että sieppausvaroituksia.

Kolmanteen varoitusluokkaan lasketaan kuuluviksi Turkki, Kenia, Nigeria ja Azerbaijan, joissa terroriuhka on jatkuvasti voimassa.
Vuoden aikana on estetty kymmeniä suunniteltuja terrori-iskuja eri puolella maailmaa.
Turvallisuusvirkailijat katsovat, että shia-terrorismia maailmalla harjoittavat Hizbullah ja Al-Quds Force ovat suorittaneet tehtäväjaon siten, että Al-Quds Force keskittyy iskuihin Israelin lähetystöihin ja muihin israelilaisiin symboleihin kuuluvia laitoksia vastaan, kun Hizbullah suunnittelee iskujaan israelilaisten suosimiin turistikohteisiin.

VAROITUKSET on annettu turvallisuusviranomaisten antamien tietojen perusteella. Terrori-järjestöt ovat joutuneet peruuttamaan joitain suunnitelmiaan niiden paljastumisen vuoksi.
Uutislähde selittää, että shia-terrorismi on viimeisen kahden vuoden aikana huolellisesti ajanmukaistanut verkostoaan iskeäkseen sekä Israelin kansalaisia että ulkomailla asuvia juutalaisia vastaan, ja organisoinut yhteistoimintansa eri maissa. Lisäksi turvallisuus-viranomaiset ovat havainneet sen kokoavan tietoja kohteistaan ei maissa, kuten Kyproksella, Kreikassa, Turkissa sekä Thaimaassa ja Intiassa, joissa israelilaisia lomailee.

ISRAELIN turvallisuusviranomaiset ovat olleet yhteyksissä maihin, joihin israelilaisten lomamatkat suurelta osin suuntautuvat pyytäen niitä tehostamaan turvallisuustoimiaan. Tarkoitus ei ole estää ihmisiä matkustamasta kohteisiinsa, vaan osoittamaan suurinta varovaisuutta ja pitämään silmänsä ja korvansa auki.
Helmikuussa Nigerian turvallisuusjoukot pidättivät Iranin tukeman terrorisolun, joka suunnitteli iskuja Israelin ja USA:n kohteita vastaan Nigeriassa. He syyttävät Abdullahi Mustapha Berendeä ja kahta muuta nigerialaista toimimisesta iranilaisten valvojiensa käskyjen mukaan kooten tietoja israelilaisten ja amerikkalaisten käyttämistä hotelleista. Berende herätti huomiota useilla epäilyttävillä Iranin vierailuillaan ja kontakteillaan siellä. Vuonna 2010 Nigeria takavarikoi iranilaisen aseita kuljettavat 13 konttia, jotka oli lähetetty Iranin Bandar Abbas satamasta. Asiaan todettiin liittyvän Iranin vallankumouskaartin upseerin ja 2 nigerialaista.
Syyriassa sunni-muslimien global-jhad on aktivoitunut, ja sen toimia seurataan tiiviisti. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=305554

4. VENEZUELAN diktaattorin Hugo Chavezin menehtyminen  58-vuotiaana syöpään on herättänyt toiveita Israelissa maitten välisten suhteitten parantamiseksi sellaisiksi, kuten ne perinteisesti ovat olleet. Chavezin viha kohdistui ennen kaikkea amerikkalaisiin ja USA:n valvomiin yhtiöihin niiden hyödyntäessä rikkauksia maassa omaksi edukseen. Hän pyrki etsimään tukijaa NL:n hajottua ja Kuuban joutuessa talousvaikeuksiin, ja vähitellen sellainen löytyi Iranista, jonka kanssa Venezuela solmi lukuisia sopimuksia yhteistoiminnasta ja keskinäisestä ystävyydestä. Asiantuntijat painottavat, ettei Chavez varsinaisesti vihannut juutalaisia, joita maassa asuu 10 000 ja joita hän toisinaan vakuutti suojelevansa, vaan tämä tuli tavallaan kylkiäisenä Amerikan vihasta ja suhteista Iranin kanssa.

ISRAELIN ja Venezuelan suhteiden ei kuitenkaan odoteta paranevan kovin nopeasti, sillä maa on tavallaan tuuliajolla voimakkaan ja impulssiivisen johtajan poistuttua näyttämöltä. Kukaan ei osaa ennustaa, miten maan johto nyt muotoutuu mahdollisten vaalien jälkeen. Venezuela on johtava maa Etelä Amerikan maiden muodostaman Bolivarian Alliance ALBA keskuudessa, johon kuuluvat Venezuela, Bolivia, Kuuba, Ecuador ja Nicaragua, joita yhdistävät epäluuloiset ja vihamieliset tunteet USA:n ylivaltaa vastaan. Chavez avusti petro-dollareillaan muita Etelä A meriakan maita, mm. Kuubaa, jonka kouluttamia lääkäreitä toimii useissa maissa.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305558

5. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrialainen virkailija sanoo SANA-uutistoimistolle antamassaan lausunnossa, että he löysivät Israelin asettamia vakoilu- ja tiedusteluvälineitä. Uutisessa ei kerrota, missä päin maata löytö tehtiin, mutta viitataan rannikkoon. Välineistön toimintoihin kuului uutisen mukaan puhelin-kuuntelu, valokuvaus, tallennus ja tietojen välittäminen. Syyrian hallituksen virkailijat ovat toistamiseen väittäneet löytäneensä Israelin asentamia vakoilulaitteita. Toiseksi he väittävät erään pidättämänsä ”terrorijengin” hallusta löytyneensä pitkälle kehitettyjä amerikkalaisia tai israelilaisia aseita, kiväärejä, tarkkuuskiväärejä, ohjuksia ja muita aseita. Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) taholta on kiistetty tällaiset väitteet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165964#.UThIr2JHT-k
-          USA:n ensimmäinen nainen Michelle Obama ja ulkoministeri John Kerry tulevat perjantaina kunnioittamaan 10 naista ”International Women of Courage” kunnianosoituksella. Naisten joukossa on egyptiläinen, 25-vuotias Shamira Ibrahim, jonka meriittilistaan kuuluu osallistuminen Egyptin kansanousuun sen alusta lähtien ja sen jälkeen mielensä osoittaminen naisten raiskauksia vastaan mielenosoitusten aikana, kuten myös siveettömyystestien suorittaminen protesteihin osallistuneille naisille, ettei sotilaita ja poliiseja voitaisi syyttää raiskauksista. Testit suorittanut lääkäri vapautettiin, mutta Ibrahim aikoo valittaa asiasta kansainväliselle oikeudelle. Ulkoministeriön laatimasta Ibrahimin meriittilistasta on unohtunut joukko muita tietoja. Shamira Ibrahim on vannoutunut Hitlerin kannattaja; toiseksi hän vihaa Amerikkaa kiihkeästi, hän haluaisi syyskuun 11. päivän 2001 WTC:n tuplatornien tapaisen hyökkäyksen uusimisen, ja että jokainen kolkka USA:ssa  sytytetään tuleen. Israelissa tapahtuneita terrori-iskuja hän kuvaa ”hyvin ihastuttaviksi uutisiksi”. Nämä Ibrahimin ”meriitit” kaivoi esiin Breibart News toimittaja Ben Shapiro. Kun tieto tästä levisi julkisuuteen, ulkoministeriö keksi valheen, että Ibrahimin tweet-sivut oli varastettu eikä niistä siten saatu tietoja. Varkausilmoitus tehtiin kuitenkin vasta sen jälkeen, kun Shapiron tiedot oli julkistettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165972#.UThLnGJHT-k
-          Yesh Atid puolueen puheenjohtaja Yair Lapid sanoo selvästi närkästyneenä, että Likutenun taholta on tarpeeksi jauhettu hallituspaikkojen jakoa, ja että Likutenun kyynisyys täytyy loppua. Hän kieltää uhanneensa hallituksen muodostajaa todeten, ettei se ole hän, joka viivyttää hallituksen muodostamista, vaan Likud, joka pitää kiinni ulkoministeri paikasta luvattuaan sen Libermanille, jonka oikeuskäsittely voi siirtyä kuukausien päähän. Eikö ulkomaan asioitten hoito ole Netanyahulle tärkeä? Likudin Knessetin jäsenten puheenjohtaja Zeev Elkin sanoo, että hallitus voidaan muodostaa nopeasti, jos Lapid luopuu ulkoministeriöstä eikä vaadi 20 ministerin maksimi-hallitusta. Hallitusyhteisyö voi ajaa karikolle varsin pian, jos se muodistetaan näitten henkilökohtaisten sympatioitten ja antipatioitten varaan. Labour-puolueen sisällä kuohuu myös. Kansanedustaja Cabel vaatii Yachimovichin erottamista ja hänen nimittämistään puolueen johtoon, koska hän haluaa hallitukseen, mitä puheenjohtaja vastustaa väittäen maailmankatsomuseroja Netanyahun kanssa liian suuriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165974#.UThQxWJHT-k
-          Harvardin yliopiston juutalaisopiskelijoille annettiin tekaistuja evakuointimääräyksiä ”Israelin apartheid-viikon” aikana. Viikon kunniaksi järjestetään tilaisuuksia maailman-laajuisesti yliopistojen ja opistojen asuntoalueilla. Kampanjan juutalaisopiskelijoitten ”evakuoimisesta” hoiti Harvardin Palestiinan Solidaarisuuskomitea, jonka ”häätökäskyssä” sanottiin: ”Ilmoitamme pahoitellen, että asuttamanne asunto on tarkoitus tuhota seuraavan kolmen päivän sisällä”. Anti Defamation League (ADL) esitti voimallisen vastalauseen tästä yrityksestä häväistä juutalaisia opiskelijoita ja demonisoida Israelin valtiota todeten: ”Tämä taktiikka on suunniteltu hiljentämään ja uhkailemaan Israelin puolesta toimivia opiskelijoita Harvardissa ja koko maassa”. Yliopistot ja muut korkeantason opintolaitokset näyttävät kokonaan unohtaneen niille kuuluvan arvostuksen ja kunnioituksen säilyttämisen antautuessaan yhä julkeammin Israelia ja juutalaisia pilkkaavien ja islamin asiaa ajavien äänitorviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165975#.UThUyWJHT-k
-          Syyrian kapinalliset valvovat Israelin ja Syyrian välille muodostetulla aseettomalla vyöhykkeellä it-aseitaan esitellen, vain muutaman metrin päässä IDF:n partiosta. Kapinalliset sieppasivat 20 YK:n aseetonta sotilasta esittäen vaatimuksia heidän vapauttamisekseen. YK:n tulee kiireesti puuttua asiaan tai IDF tekee sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165953#.UThZCGJHT-k





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019