TIISTAI 12.03.13


TIISTAI 12.03.13

1. LIKUTENUN, Yesh Atidin ja Bait Yehudin puheenjohtajat esikuntineen neuvottelivat maanantai-iltana pitkään yöhön 3.5 tuntia kestäneissä keskusteluissa rutistaakseen vielä viimeiset erimielisyydet, etteivät ne häiritsisi joustavaa asioitten käsittelyä hallituksessa. Osapuolet sopivat siitä, että uudessa hallituksessa on 21 ministeriä, joista viimeinen on varattu Libermanille odottamaan oikeuden päätöstä hänen syytösjutussaan. Likutenun ja Yesh Atidin välillä käytiin kädenvääntöä siitä, voiko nykyinen opetusministeri Gideon Saar jatkaa toimessaan. Yesh Atid tarjoaa siihen rabbi Shai Pironia. Netanyahu moitti Lapidia jarrutustaktiikasta voidakseen kiristää viimeiseen saakka lisämyönnytyksiä.

NYKYISEN näkymän mukaan hallituksen kokoonpano on seuraava:  Likud 7 ministeriä; Israel Beitenu 4; Yesh Atid 4 tai 5; Bait Yehyda 3 ja Hatnua 2. Kadiman mukaan tulo on vielä epävarmaa. Jos se tulee mukaan, Yesh Atid  saa 4 ja Kadima 1 ministeripaikan, jonka puheenjohtaja Shaul Mofaz antanee vastauksen tänään, haluaako hän hallitukseen.
Rabbi Piron sanoo lähteneensä politiikkaan Lapidin lupauksella, että hänestä tulee uusi opetusministeri. Jos tämä ei toteudu, hän saanee terveysministeriön, ja sisäministeriö jaetaan Yael Germanin ja Meir Cohenin kesken, molemmat Yesh Atidista. Jos Piron saa opetusministeriön, Gideon Saar saanee siinä tapauksessa sisäministeriön.

BENNETT:in Bait Uehuda  saanee kauppa-, teollisuus- ja työministeriön lisäksi yleisen diplomatian sekä uskontoministerin tehtävät, joihin kuuluvat myös käännytystehtävät muiden ohella, jotka aiemmin eivät kuuluneet uskontoministerille. Bennett vaatii myös, että Israelin Maahallitus alistetaan asunto- ja rakennusministeriölle, eikä enää pääministerin kanslian alaisuuteen. Bennett pelkää, että Maahallituksen jääminen pääministerin valvonnan alle pienentää ”setlementti-ministerin” Uri Arielin toimintamahdollisuuksia. ”Setlementti-ministeriö” termi olisi syytä poistaa käytöstä ja korvata se vaikka ”asutusministeriöllä”.
Asutusministeriöön on tarkoitus perustaa osastot Negevin ja Galilean asioita varten sekä Jerusalemin asioita käsittelevä osasto. Bennett haluaa, että asutusministeriö oikeutetaan hoitamaan Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin rakentamista tarvitsematta hakea Maahallituksen tai puolustusministeriön vahvistusta, kuten tähän saakka on vaadittu. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306083

2. YK TULEE harkitsemaan hyvin huolellisesti Golanin kukkuloilla valvontatehtäviään suorittavien UNDOF-joukkojen aseman Syyrian nopeasti muuttavissa tilanteissa, sanoi YK:n tiedottaja Martin Nesirki. Viime viikolla 21 filippiiniläisen sotilaan sieppaaminen valvonta-tehtäviään suorittaessaan on tuonut mukaan kokonaan uuden elementin, johon aseettomina partioivat YK:n joukot eivät ole varautuneet ja mikä ei kuulu heidän tehtäviinsä, selitti YK:n tiedottaja Martin Nesirky maanantaina. ”Viikonvaihteen aikana tapahtuneessa tilanteessa kaksi tuntematonta ampujaa tulitti yhtä YK:n asemaa”, hän totesi. ”Onneksi kukaan ei haavoittunut hyökkäyksessä”.
Keskiviikkona siepatut UNDOF sotilaat vapautettiin sieppaajien toimesta lauantaina yllättäen Jordaniaan, josta he ovat palaamassa Israelin kautta tukikohtaansa Syyriassa.

NESIRKY totesi, että tilanteen arvioimisella on kiire, koska joukkojen turvattomuus on entisestään noussut sisällissodan laajetessa.
”Tämä on hyvin vaarallinen paikka operoida, ja siksi on selvää, että kollegat rauhanturvaamis-tehtävissä harkitsevat hyvin tarkoin tapaa, millä tehtäviä ja partiointia suoritetaan”, hän sanoi.
UNDOF päätti jo lopettaa yöpartioinnin kokonaan. Sotilaat ovat Filippiineiltä, Itävallasta ja Intiasta. Joukkojen kokonaisvahvuus Syyriassa on n. 1000 miestä.

VIIME viikolla 8 filippiiniläistä UNDOF sotilasta luopui tukikohdastaan ja tuli turvaan Israelin puolelle ensin sovittuaan rajan ylityksestä IDF:n kanssa. Debkafile raportoi eilen, että YK:n joukot ovat suuremmassakin määrin hakemassa turvapaikkaa Israelista. Tämä voi ennakoida, että UNDOF joukot lähettäneet maat kutsuvat sotilaansa turvallisuussyistä kotiin.
”UNDOF joukkojen vetäminen Syyriasta ei välttämättä kiihdyttäisi yhteenottoja Syyrian kapinallisten ja Israelin välillä”, selittää Bar Ilan yliopiston kansainvälisten suhteitten ja konfliktien selvittämispyrkimysten luennoitsija tri. Benjamin Molov. Hän toimi usean vuoden ajan UNDOF:n yhteysupseerina. Hän toteaa, että ”UNDOF-joukkojen läsnäolo ei toisaalta pystyisi estämään vihollisuuksien syntymistä, eikä se kuulu heidän tehtäväkuvaansa”.
MOLOV selitti, ettei heidän tehtäviinsä kuulu toimia poliiseina Israelin ja Syyrian puolella toimivien joukkojen välillä, ja esille tulevissa konfliktilanteissa heidän ensisijainen vastuunsa on oman turvallisuutensa takaaminen. ”Heidän tehtävänsä ei ole asettaa omaa henkeään vaaralle alttiiksi”, Molov sanoo omiin kokemuksiinsa nojautuen. ”Heidän tehtävänsä on valvoa tulitauon säilyttämistä ja raportoida mahdolliset rikkomukset”. http://www.timesofisrael.com/un-says-troops-in-golan-heights-came-under-fire/

3. USA:n presidentti Barack Hussein Obaman ensi viikon keskiviikkona alkavan Israelin vierailun eräänä päämääränä on pyrkiä etsimään toimia, joilla Turkin ja Israelin tulehtuneet välit saataisiin järkevälle tasolle. Välien parantaminen on tärkeä USA:n ja NATO.n Lähi Idän ja ennen kaikkea Iranin ja Syyrian asioiden hoidon kannalta, mitä vuosikaudet jatkunut mököttäminen on pahoin häirinnyt.
Israelin ja Turkin välien huononemisen aloitti Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin omaksuma näky entisen Ottoman-vallan uudistamisesta rauhanomaisten sopimusten kautta lähinaapurien kanssa havaittuaan, ettei sen vuosikaudet ajama ja toivoma pääsy EU:n jäseneksi näyttänyt onnistuvan sille asetettujen kohtuuttomiksi todettujen vaatimusten vuoksi.

Erdoganin näyn toteuttamisessa läheinen suhde Israelin kanssa oli esteenä, ja siksi hän aloitti suhteitten asteittaisen viilentämisen. Hän käytti Israelin suorittamaa cast lead operaatiota Gazassa tekosyynä syyttäen presidentti Peresiä Davosin konferenssissa julkisesti lasten  murhaajaksi törmäten vihaisesti ulos konferenssisalista.
Toisen aiheen hän sai Mavi Marmaran murhenäytelmästä Välimerellä, jossa Turkin avustama ja tukema alus yritti murtaa Israelin asettaman Gazan kauppasaarron. Laivan kieltäydyttyä suuntaamasta kurssiaan Ashdodiin, jossa sen  lasti olisi tarkastettu, IDF:n joukot valtasivat aluksen, mikä kehittyi väkivaltaiseksi nujakoinniksi aluksessa olleiden aktivistien ja sotilaitten välillä, jotka aluksi väripatruunoilla varustettuina lopulta turvallisuutensa vuoksi käyttivät kovia luoteja surmaten 9 aktivistia, heistä 8 Turkin ja 1 Turkin ja USA:n kansalaista. Turkki vaatii virallista anteeksipyyntöä ja korvauksia surmattujen omaisille, mihin Israel ei ole suostunut.

OBAMAN uskotaan nyt katsovan, että Israelin parlamenttivaalien jälkeen muodostettava hallitus on ideologialtaan sovittelevampi ja halukkaampi elvyttämään aiemmin molemmille osapuolille edulliset suhteet.
Erdoganin helmikuussa julkisessa puheessaan esittämä rinnastus sionismista rikoksena inhimillisyyttä vastaan oli paha takaisku, jota voitaneen pitää suorasanaiseksi tunnustetun miehen vihaisena tunteenpurkauksena, jonka monet kansainväliset järjestöt, viimeksi EU:n ulkomaanasioitten johtaja, ovat tuominneet sopimattomana ja vääränä.
Erdogan osoitti oman suosituimmuusasemansa nostamalla Turkin Ramallahin asiainhoitajansa Palestiinan valtion lähettilään asemaan.  http://www.timesofisrael.com/obama-to-push-for-israel-turkey-reconciliation/

4. IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz puhui Herzlian konferenssissa eilen selvitellen strategista tilannetta lähinnä pohjoisrajan tuntumassa. Hän totesi puheessaan, että presidentti Bashar Assadin hallituksen kaatuminen, joka on todennäköinen, ei välttämättä lisää turvallisuutta Israelin puolella. Hän selitti, että vaikka Syyrian armeija iskukyky on oleellisesti heikentynyt, mikä sulkee pois suoran sotilaallisen hyökkäyksen, sen jälkeen maata hallitsevat kapinalliset ja monitahoiset eri päämääriä havittelevat ryhmittymät tulevat suuntaamaan hyökkäystensä kohteen Israeliin.

GANTZ totesi, että Israelin päähuomio kohdistuu tietenkin Hizbullahiin ja sen aikeisiin, koska se on ilman muuta alueen vahvin ryhmittymä valtioiden vakinaisten armeijoiden ohella. Hän sanoi puoleksi uhaten, että jos Hizbullah aloittaa vihollisuudet Israelia kohtaan, hän mieluummin on Israelin kuin Libanonin kansalainen. Hän totesi IDF:n olevan hyvin tietoinen Libanonin infrastruktuurista, mikä joutuisi IDF.n iskujen kohteeksi. Hän kuitenkin tähdensi, ettei Israelin intressin mukaista ole aloittaa vihollisuuksia, mutta on valmis tarvittaessa.
Gantz totesi, ettei mene viikkoakaan, etteikö hän joutuisi käsittelemään turvallisuuteen liittyviä strategisia uhkauksia, joista julkisuudessa ei puhuta. Hän totesi, että Syyria on nykyisin erittäin vaarallinen maa, jossa hyvin aseistetut ryhmittymät vapaasti mellastavat, ja jotka Assadin potentiaalisen poistumisen jälkeen suuntaavat iskunsa Golanille. http://www.timesofisrael.com/gantz-says-lebanon-will-pay-if-hezbollah-attacks/

5. UUTISOTSIOITA
-          Kaksi helikopterilentäjää sai surmansa heidän ohjaamansa Kobra-kopterin syöksyttyä maahan lähellä Revadimia Israelin eteläosassa. IDF on aloittanut turman syyn selvittämisen. Yhteys koneen lentäjiin menetettiin yhden aikaan aamuyöstä. Alassyöksyn nähneet kertoivat koneesta tulleen tulenlieskoja ennen sen putoamista vehnäpeltoon. Pelastuspartio löysi paikan viiden aikaan aamulla. Kobra-helikopterit, jota kutsutaan nimellä Tzefa, on ollut IDF:n kalustossa 1970-luvulta lähtien, eivätkä ne ole usein joutuneet onnettomuuksiin. Maaliskuussa 2008 Kobra syöksyi Välimereen, ja heinäkuussa 2010 yksi Sikorsky ch-53 kone törmäsi vuoreen harjoituslennolla Romaniassa. Pahin onnettomuus tapahtui Libanonin ajalla, jossa kaksi Sikorsky ch-53 (Yasur) helikopteria törmäsivät helmikuussa 1997 surmaten 73 helikoptereissa ollutta IDF:n sotilasta. http://www.timesofisrael.com/two-crewmen-killed-in-army-helicopter-crash/
-          Naisrukoilijat ovat aloittaneet aktiivisen vastarinnan Jerusalemin poliisin omaksumaa ja rabbien hyväksymää käytäntöä vastaan, jonka mukaan Länsimuurilla rukoilevat naiset eivät saa käyttää rukousliinaa harteillaan miesten tapaan. Naiset ovat pidätysten uhalla toistuvasti rikkoneet käytäntöä, ja viimeksi heidän joukkoonsa oli liittynyt kolme naiskansanedustajaa, jotka immuniteettiaan hyväkseen käyttäen olivat rohkeasti asettaneet valko-sinisen rukousliinansa harteilleen. Käytännön rukousliinojen (tallitot) käyttämisestä aloitti Länsimuurin rabbi 2003, ja korkein oikeus vahvisti sen lisäten, etteivät naiset saa lukea Tora-kääröä Länsimuurilla. Sunnuntaina Muurin Naiset nimisen järjestön puuhanainen Anat Hoffman teki valituksen sekä yleisen turvallisuuden ministerille Yitzhak Aharonovichille ja poliisikomentajalle Yohanan Daninolle ultraortodoksien asumissa Jerusalemin osissa pystytetyistä useista julisteista, joissa kehotetaan protestoimaan Muurin Naisten länsimuurin häpäisemisestä ja pyhyyden rikkomisesta. Hoffman sanoo, että sellainen kehotus voi rohkaista kansaa estämään pyhyyden rikkomisen vahingoittamalla ryhmän jäseniä. Tämä on 21-luvun Israelia, jossa rabbien ajastaan pahoin jälkeen jääneet tulkinnat edelleen suuresti häiritsevät kansan yhtenäisyyden muodostumista. http://www.timesofisrael.com/female-mks-join-women-of-the-wall-for-prayer-service/
-          Hamasin hallitus Gazassa tuomitsee Israelin turismiministeriön ja PA:n johdon aloitteet Afrikan ja Aasian maiden muslimien pyhiinvaellusmatkoista Jerusalemiin. Hamasin lausunnon mukaan heidän houkuttelemistaan vierailemaan Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin pyhillä paikoilla on sionistien laatima salahanke. Hamasin hyökkäys PA:n johdon kampanjaan muslimeille vierailla Länsirannalla liittyy sen ja Fatahin väliseen taisteluun vallasta. Varsin monet muslimijohtajat kuten myös Egyptin koptikristityt ovat varoittaneet kannattajiaan vierailemasta Jerusalemissa. http://www.timesofisrael.com/hamas-attacks-islamic-tourism-to-jerusalem/
-          Rabbi Yehuda Glick vaatii tutkimuskomitean asettamista tutkimaan Temppelivuorella äskettäin tapahtunutta väkivaltaista hyökkäystä poliisia vastaan, missä käytettiin petrolipommeja, joita heitettiin poliiseja kohti myös Al-Aksa moskeijasta. Välikohtaus alkoi perjantaina muslimien rukousten jälkeen. Muslimien videossa nähdään poliisin seisovan paikoillaan muslimien pommittaessa heitä moskeijasta tuoleilla ja mitä käsiinsä saivat ja myös petrolipommeilla sytyttäen yhden poliisin vaatteet tuleen. Rabbi Glick sanoo vaatimuksessaan, että poliisien komentajien antamat komennot pidättäytymisestä vastaamaan väkivaltaan häpäisee poliiseja ja rohkaisee mielenosoittajia yhä uhkarohkeampiin tekoihin. Hän sanoo, että jos ei-muslimi vie Temppelivuorelle vaikka viinipullon, hänet pidätetään, mutta muslimit voivat viedä sinne polttopulloja. Hän vaatii tutkimaan, miten Israel on menettänyt Temppelivuoren hallintaoikeutensa, ja miten se voidaan saada takaisin. Pahinta närää herättää poliisin omaksuma käytäntö, etteivät juutalaiset, kristityt tai ketkään ei-muslimit saa rukoilla vuorella, vaan jopa huulten epäilyttävä liike saa poliisin iskemään pahaa-aavistamattomaan pyhiinvaeltajaan epäillen hänen rukoilevan äänettömästi. ”Miten on mahdollista, etteivät juutalaiset saa rukoilla pyhimmällä vuorellaan, mutta muslimit saavat tehdä mitä haluavat kenenkään estämättä?”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166114#.UT7wFWJHT-k
-          Abbas aikoo nostaa Israelin vankiloissa rikoksistaan tuomittujen  palestiinalaisten terroristien aseman keskusteltavaksi Obaman vierailun aikana. Heidät on asiallisesti pitkällisten oikeudenkäyntien kautta tuomittu vankeuteen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=306125







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019