TIISTAI 05.03.13


TIISTAI 05.03.13 

1. TILANNE Israelin ja Syyrian välisellä puskurivyöhykkeellä, jonne Syyrian armeija ei saanut viedä joukkojaan, on muodostumassa vaaralliseksi, koska kapinallisten ryhmiä on - Syyrian armeijan vedettyä joukkonsa puskurivyöhykkeen ja Damaskoksen väliltä - mennyt sinne ja ampunut sieltä kranaatteja Israelin puolelle. Israel ja Syyrian sodan loputtua 1967 maitten välille muodostettiin tulitauon mukainen rajalinja, ja sen taakse YK:n valvoma puskurivyöhyke. Sinne tunkeutuneet kapinalliset ilmeisesti kuuluvat löysästi al-Qaidaan.

SEKÄ Israel että Venäjä esittivät varoituksen YK:lle, että alueella on kehittymässä vaarallinen tilanne, johon on syytä tarttua välittömästi.
ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor lähetti kirjeen YK:n turvallisuusneuvostolle valittaen, että puskurivyöhykkeeltä Israelin puolelle ammuttiin lauantaina 2. maaliskuuta viisi kranaattia todeten mm.: ”Israelin ei voida olettaa seuraavan toimettomana sivusta, kun Syyrian armeijan holtittomien toimien johdosta sen kansalaiset joutuvat vaaralle alttiiksi”, vakuuttaen, että ”Israel on noudattanut äärimmäistä pidättyvyyttä tähän saakka”. 

VENÄJÄN YK:n lähettiläs Vitaly Churkin kutsui puheessaan tilanteen kehitystä ”hyvin vaaralliseksi ilmiöksi aseellisten ryhmien operoidessa puskurivyöhykkeellä” jatkaen, että se on jotain, joka voi potentiaalisesti vaarantaa Syyrian ja Israelin välisen turvallisuuden”.
Vitaly Churkin toimii maaliskuun aikana turvallisuusneuvoston presidenttinä. Hän totesi, että YK:n asettamat valvontajoukot ovat aseettomia eivätkä voi hallita syntynyttä tilannetta.
Hän muistutti, että Syyria ja Israel ovat edelleen teknisesti sotatilassa.

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että tapaus sattui Venäjän kannalta pahaan aikaan, vain päivää ennen Venäjän sponsoroimia Syyrian hallituksen ja kapinallisten välisiä keskusteluja Moskovassa. Venäjä pelkää Israelin mahdollisten vastatoimien häiritsevän keskusteluja. Edellisellä kerralla Israel vastasi tammikuussa Syyriasta ammuttuihin kranaatteihin lähettämällä IAF:n koneet ilmaiskuihin Damaskoksen lähellä sijaitsevaa sotilaallista tutkimusasemaa vastaan. DF kertoo, että samanlainen ei-kenenkään maa  muodostuu myös Syyrian ja Jordanian väliselle alueelle, josta armeija on vetänyt joukkonsa. Tämä voisi antaa Israelille aiheen muodostaa tukikohtiaan sinne estääkseen aseellisten kapinallisryhmien asettumista sinne. Churkin kutsui näitä aseistettuja ryhmiä, joihin kuulunee Jabhat al-Nusra, jonka USA asetti terroriryhmien listalle, ”potentiaalisiksi häiriköiksi”, mutta kehottaen samalla Israelia pidättyvyyteen, ettei se aiheuttaisi viivytyksiä neuvotteluille verenvuodatuksen lopettamiseksi Syyriassa. http://www.debka.com/article/22803/Russia-and-Israel-each-warn-trouble-building-up-on-Golan-border,
Apulaispääministeri Moshe Yaalon totesi äskettäin, että Israel seuraa tilanteen kehitystä Syyrian rajan takana, mutta ei halua puuttua siihen tässä vaiheessa. ”Seuraamme tilannetta tarkasti, mutta niin kauan kuin siitä ei ole meille välitöntä vaaraa, emme halua sekaantua Syyrian sisällissotaan. Tällä hetkellä emme näe mitään erityistä vaaraa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165881#.UTWIZGJHT-k

2. Kapinallisten miehitettyä Raqqan kylän Irakin rajan tuntumassa Syyrian armeijan sotilaita pakeni Irakin puolelle. Heidät päätettiin palauttaa Syyriaan Rabiyan rajanylityspaikan kautta, mutta sotilaita kuljettanut autosaattue joutui Irakin puolella al-Qaidaan kuuluvan ryhmän asettamaan väijytykseen. Autosaattuetta tulitettiin kranaatein ja kivääritulella Akashatin kylän lähellä. Irakin pääministerin tiedottaja Ali al-Moussawi kertoi AP:lle, että syyrialaiset sotilaat olivat aseettomia ja muutamat heistä haavoittuneita. Hän vakuutti, ettei Irak halua ottaa kantaa taisteleviin joukkoihin Syyriassa, mutta sotilaiden sallittiin päästä Irakiin inhimillisistä syistä johtuen. Hän totesi, että väijytyksessä kuoli 48 syyrialaista ja 9 irakilaista sotilasta. Irakin puolustusministeriön ilmoituksen mukaan lisäksi 10 syyrialaista sotilasta haavoittui. Hän arvioi, että väijytys oli huolella valmisteltu ja että hyökkääjät olivat saaneet tiedon saattueesta.
Anbarin provinssin neuvoston jäsen Jassim al-Halbousi totesi hyökkäyksen ilmentävän selviä al-Qaidan käyttämiä tunnusmerkkejä.
Irakin pääministeri Nouri al-Maliki totesi AP:lle antamassaan lausunnossa, että hän pelkää kapinallisten mahdollisen voiton muodostavan Syyriasta terroristien pesäpaikan, josta käsin ne voisivat vaarantaa koko alueen turvallisuuden aiheuttaen taisteluja Jordaniassa ja Irakissa. http://www.timesofisrael.com/48-syrian-soldiers-killed-in-al-qaeda-ambush-in-iraq/, http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-say-theyve-liberated-northern-town/

ENGLANNIN ulkoministeri William Hague totesi BBC:n Andrew Marr ohjelmassa tilanteen Syyriassa kehittyneen  niin vaaralliseksi, ettei Englanti voi enää seurata sivusta, vaan tulee harkitsemaan kapinallisten aseistamista. USA ja Englanti ovat aiemmin päättäneet antaa taloudellista apua kapinallisille. Haguen lausunto asettaa Englannin virallisen kannan Syyrian tilanteen arvioimiseksi varsin kyseenalaiseen valoon. Eivätkö Euroopan ja USA:n johtajat todellakaan ole tietoisia, millaisten ryhmien kanssa he ovat tekemisissä ja keitä aseistavat? Eikö tilanteen kehitys Pohjois-Afrikan maissa ole avannut näkemään, että he avustavat ääri-islamin funda-mentalisteja, joiden päämääränä on islamin sharia-lain voimaan saattaminen sen kireimmässä muodossaan demokratian valheellisen kaavun suojassa? http://www.bbc.co.uk/news/uk-21647014

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu harkitsee erilaisia myönnytyksiä palestiinalaisille ”hyvän tahdon eleenä” presidentti Obaman suunnitellun Israelin vierailun kunniaksi. Myönnytyspaketti on tiettävästi Ehud Barakin johtaman puolustusministeriön laatima.
Pakettiin kuuluvat pienten maa-alueitten luovuttaminen C-alueelta, jota Israel täysin hallitsee, rakennuslupien myöntäminen palestiinalaisille sekä vankien vapauttamista. Nämä kuuluvat Israelin johdon vakiomyönnytyksiin ilman, että PA tekisi elettäkään vastavuoroisesti.

Ron Friedmanin kirjoittaman ”Times of Israel” julkaiseman artikkelin mukaan, joka perustuu MAARIV-lehden tiistaina julkaisemaan artikkeliin, pääministeri Netanyahu harkitsee puolustusministeriön laatimaa myönnytyspakettia, johon kuulunevat seuraavat ”hyvän tahdon eleet”: Israel luovuttaa Rawabin arabikaupunkiin palestiinalaisten laittomasti C-alueelle rakentama tiepohja; toinen Tulkarmiin johtava tiepohja; taannehtivien rakennuslupien myöntäminen kymmenelle laittomasti rakennetulle palestiinalaiskylälle, joita uhkaa purkaminen, sekä 123 Fatah-ryhmittymään kuuluvan Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivän palestiinalaisen terroristin vapauttaminen. Lisäksi Israel luovuttaa PA:n poliisille ammuksia USA:n toimittamiin aseisiin, jotka voidaan kääntää IDF:n sotilaita vastaan mahdollisen konfliktin aikana, kuten asiantuntijat varoittavat ja kuten on tapahtunut aiemmin.

MYÖNNYTYSPAKETISTA on keskusteltu jopa EU:n koordinaattorin Tony Blairin kanssa, mutta siinä vaiheessa Netanyahu hylkäsi sen. Puhuessaan AIPAC:n konferenssille videon kautta hän viittasi tähän, mutta keskittyi puheessaan Israelin turvallisuuden takaamiseen. Ehud Barak sen sijaan esitti ilman ehtoja yksipuolisten toimien tekemistä, koska näyttää, ettei rauhanprosessi etene aivan lähiaikoina. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-mulling-minor-land-transfer-to-palestinians-ahead-of-obama-visit/

4. USA:n ulkoministeri John Kerry ehti Lähi Idän kiertueellaan Saudi Arabiaan, jossa hän saudien pääkaupungissa Riadissa keskusteli prinssien kanssa saudien ongelmista ja Iranista. Uutiset ovat kovin niukkasanaisia keskustelujen aiheista ja tuloksista.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli myös yllättäen tunkeutunut sinne seurueineen, ja Kerry viivytteli koneensa lentoa seuraavaan etappiin antaakseen keskustelumahdollisuuden tälle entiselle terrorijohtajalle, joka vaatii ”setlementtitoiminnan jäädyttämistä”.
Ghana Yaarin kirjoittaman Arutz Sheva laatiman artikkelin mukaan Abbas ilmestyi Riadiin yllättäen vaatien Kerryltä audienssia, joka järjestettiin Ritz-Charlon hotellissa molempien delegaatioden kesken ”viime minuutin tapaamisessa” saudien pääkaupungissa.

ARTIKKELISSA todetaan, että keskeisin aihe oli presidentti Obaman Lähi Idän ja Israelin 3-päivän vierailu, joka alkanee 20. maaliskuuta.
”Tilaisuus keskittyi rauhanprosessin elvyttämiseen”, sanoi PA:n delegaation jäsen lisäten, että toiseksi keskusteltiin presidentti Obaman vierailusta.
Abbas otti esille kysymykset ”Israelin harjoittamasta laittomuudesta Jerusalemissa”, ”setlementeistä” ja palestiinalais-vankien syömälakosta Israelin vankiloissa, kertoo Riadissa toimiva PA:n lähettiläs Jamal al-Shawbaki ”Voice of Palestine” radio-ohjelmassa.
Kerry totesi, ettei hän katsonut tärkeäksi vierailla Israelissa ennen uuden hallituksen syntyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165861#.UTWZwGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Maailmalla arvaillaan, mitä tapahtuu, jos Hizbullah saa kemiallisia aseita. Yiftah Shapir Kansallisesta Turvallisuustutkimuksesta varoittaa, että siinä tapauksessa maailma voi valmistautua terroristien käyttävän hyökkäyksissään kemiallisia aseita, kuten hän selitti Arutz Shevan haastattelussa. Hän kuitenkin ehkä yllättäen totesi, ettei Hizbullah välttämättä ole suurin uhka, kahdesta syystä johtuen: Ensiksi sillä ei ole tarvittavia ohjuksia niiden lähettämiseksi kohteisiinsa, ja toiseksi se pelkää kemiallisen hyökkäyksen jälkiseurauksia järjestöään ja Libanonia vastaan. Yleisesti on tiedotettu jo kuukausia sitten, että Hizbullahilla on pieniä määriä massatuhoaseita ja Iran pyrkii toimittamaan niitä sille lisää. Shapir arvioi, että Syyrian hallitus voi antaa niitä Hizbullahille varastoitaviksi turvallisuuden vuoksi, etteivät ne joutuisi kapinalisten käsiin. Kuten aiemmin julkistettiin, IAF:n koneet iskivät tammikuussa paitsi tutkimuskeskusta vastaan Damaskoksen lähellä, myös SA-17 ilmatorjunta-ohjuksia kuljettavaa autokolonnaa vastaan. Shapir arvioi, että suurin uhka on mahdollisuudessa, että massatuhoaseet joutuvat kapinallisten käsiin, minkä sekä länsimaat että Israel ovat valmiit estämään tarvittaessa ottamalla niiden varastot omiin käsiinsä. Tilanne Syyriassa on kuitenkin niin epäselvä, että tuskin edes Bashar Assad on itse täysin varma, mitä maassa tapahtuu kapinallisten valvoessa suurta osaa maasta, kuten Yiftah Shapir toteaa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165884#.UTWkRGJHT-k
-          Israel sulki Kerem Shalomin rajaterminaalin Gazan kaistalle seurauksena Ashkeloniin ammutusta kahdesta Grad-raketista. Terminaali oli tarkoitus avata maanantaina, ja 70 rekka-autoa täynnä ruoka- ja muita välttämättömyystarvikkeita odottaa terminaalin edessä Hamasin päätettyä sulkea pääsyn Gazaan. Tämä johtuu siitä, että Hamas haluaa poistaa rajanylitystä valvovan PA:n vuokraaman yksityisyhtiön ja asettaa sinne oman vuokralaisensa. Tämän johdosta nykyinen vuokralainen sulki ylityspaikan kokonaan. Israelin asettama koordinaattori territorioissa kenraalimajuri Eitan Dangot neuvotteli Ramallahissa tilanteesta todeten, ettei Israel voi ottaa riskiä antaa Kerem Shalomin turvallisuustarkastus Hamasin käsiin, etenkään nykyisessä jännittyneessä tilanteessa. Ei tämä ainakaan osoita, etteikö Gazassa olisi tarvikkeita ilman näitä toimituksiakin, joita viedään sinne 300 rekallista päivässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165859#.UTWotWJHT-k
-          Shin Bet julkisti maanantaina terrorisolun paljastamisen Hebronissa. Sitä johti Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä vapautettu 23-vuoptias Manjad Junidi, jonka syytetään olleen yhteydessä Gazaan karkotetun terroristin Basel Heimunin kanssa. Junidi pidätettiin marraskuussa viime vuonna. Lisäksi 25-vuotias Muhammad Shiidam Hebronista oli liittynyt solun jäseneksi. Häntä syytetään kuulumisesta terrorijärjestöön ja putkipommien rakentamisesta, jollainen häneltä löydettiin pidätettäessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165857#.UTWrUmJHT-k
-          IDF varoittaa israelilaisia ja turisteja sieppaamisyrityksistä retkeillessään maastossa, mikä näin kevään aikana luonnon alkaessa olla kukkeimmillaan on entistä suositumpi harrastus. IDF:n mukaan viime vuonna estettiin 20 terroriryhmää, jotka suunnittelivat  sotilaitten ja siviilien sieppauksia. Erityisesti yksinään maastossa pyöräilevät ovat IDF:n mukaan vaarassa joutua terroristien käsiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4352095,00.html
-          Kahta Labour-puolueen kansanedustajaa epäillään äänten ostamisesta, puolueen johtaja syyttää siitä Amir Peretziä. Poliisi aloitti tutkimukset maanantaina pian sen jälkeen, kun samanlaiset tutkimukset on käynnissä Likutenun ja Bait Yehudin parissa. http://www.timesofisrael.com/labor-mks-former-minister-suspected-of-buying-votes/
-          Israelissa aloitettiin ”vain arabeille” bussiliikenne Juudean ja Samarian alueilla. Joku ei pidä tästä, sillä Kvar Qasimin arabikylässä maanantaiyönä poltettiin kaksi bussia, jotka kuuluivat Afikim-yhtiölle, joka liikennöi kiistanalaisia busseja. Arabit pitävät kokeilusta, joka päätettiin aloittaa juutalaisten valitettua turvallisuusriskiä yhteisissä busseissa. http://www.timesofisrael.com/two-buses-torched-in-kafr-qasim/
-          Israel vie miehittämättömiä tiedustelukoneita 49:än maahan. Israel on USA:n jälkeen suurin koneitten viejämaa. IAF:n teollisuuden markkinointijohtaja Zwi Kalron kertoo, että tekniset laitteet toimivat nopeammin kuin viisi aistia. Hän sanoo, että koneitten lähettäminen taistelukentälle poistaa inhimillisen epäröintitekijän, onko jokin oikein tai väärin, onko se sallittua tai ei ja voiko siitä joutua vastuuseen. Koneen valvojat ovat kuitenkin viime kädessä vastuussa koneen toimista. IAF aloitti koneitten valmistuksen 1974, ja nyt siellä työskentelee yli 1000 ihmistä. http://www.timesofisrael.com/future-pilot-free-battlefield-already-in-reach/
-          Netanyahu aikoo ottaa Jonathan Pollardin vapauttamisen  USA:n vankilasta keskusteluihin Obaman kanssa, mitä myös presidentti Shimon Peres ajaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305271






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021