SUNNUNTAI 31.03.13


SUNNUNTAI 31.03.13

1. KOVIN kauan kesti, ennen kuin läntiset aseitten toimittajat Syyrian hallituksen joukkoja vastaan taisteleville kapinallisille joukoille alkoivat ymmärtää, että heidän toimittamiaan aseita markkinoitiin edelleen al-Qaidan tukemille joukoille, kuten Al-Nusra, jotka ovat miehittämässä Syyrian sekä Israelin että Jordanian välistä puskurivyöhykettä. Nämä joukot saavat joukkojensa ja aseittensa täydennystä myös Irakin kautta ja toimivat itsenäisesti eivätkä kuulu Vapaa Syyria järjestöön, jota länsimaat ovat tukeneet. Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi harkitsevansa uudelleen maansa asevientiä kapinallisille todeten: ”Emme toimita heille enää aseita, ennen kuin saamme takeet siitä, että tilanne on täysin opposition valvonnassa”, kuten hän sanoi perjantaina 29.03.13.
Samana päivänä Turkin hallitus ilmoitti takavarikoineensa 5 000 ampuma-asetta, kiväärejä, starttipistoolia, ampumatarvikkeita ja patruunoita Akcakalen kylässä ennen niiden lähettämistä Syyriaan. Debkafile (DF)toteaa, että tämä on alkuna länsimaiden asevientikiellon ulottamiseksi asetoimituksille myös kapinallisille eikä vain Assadin joukoille. Tämän jälkeen kapinallisten tukijoina toimivat Saudi Arabia ja Qatar, joista Saudi Arabia ilmoitti äskettäin toimittaneensa kapinallisille raskasta aseistusta. Länsimaat ovat huolestuneet tiedoista, että niiden toimittamia Free Syrian Army joukoille tarkoitettuja aseita on myyty edelleen Jabhat Al-Nusran joukoille, jonka USA asetti terrorijärjestöjen listalle. Al-Nusran joukot ovat miehittämässä Syyrian eteläosia lähellä Israelin ja Syyrian välistä rajaa lähellä Damaskosta.

ISRAEL, Turkki ja Jordania ovat yhdessä laatineet suunnitelmia Syyrian kemiallisten aseitten sieppaamiseksi, mikäli näyttää siltä, että ne ovat joutumassa kapinallisten käsiin.
DF arvioi, että Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun peittely-yrityksistä huolimatta näyttää ilmeiseltä, että Netanyahun päätöksen pyytää anteeksi pääministeri Erdoganilta mahdollisti presidentti Obaman nimenomainen pyyntö. Israelissa anteeksipyyntöä on pidetty vaarallisena ja harkitsemattomana, joka huonontaa Israelin strategista asemaa arabimaissa.

DEBKAFILE arvioi artikkelissaan, että Jabhat Al-Nusran aluevaltaukset Syyrian eteläosassa ovat vieläkin vaarallisemmat kuin kemiallisten aseitten uhka. DF paljastaa, että Al-Nusra on saanut Irakin jihadisteilta niiden valmistamia alkeellisia massatuhoaseita. DF arvioi edelleen, että voi olla liian myöhäistä estää Al-Nusran valtauksia ilman suoraa puuttumista asioihin, mitä länsimaat pyrkivät välttämään viimeiseen asti. Israelin kannalta tuhoisaa voi olla se, että Al-Nusran joukot saavat valvontaansa tärkeitä vesivaroja ja –lähteitä, joista Israelin ja Jordanian vesivarastot saavat täydennystä. http://www.debka.com/article/22865/West-embargoes-arms-to-Syrian-rebels-over-their-resale-to-al-Qaeda

2. ISRAELIN Golanilla asuvat IDF:n druusi-vetenaarit ovat ilmoittaneet haluavansa liittyä Assadille myötämielisiin joukkoihin Syyrian puolella asuvien druusien puolustamiseksi.
Satoja karaistuneita druusisotilaita odottaa tilaisuutta ylittää Syyrian rajan voidakseen liittyä sukulaistensa turvaamiseksi taistellakseen Al-Nusran joukkoja vastaan. Druusilähteen kertoivat Maariv-lehden toimittajalle, että viime viikolla Al-Nusran kapinalliset olivat hyökänneet Al-Khadr druusikylään surmaten 7 kylän asukasta.
”Olemme saaneet satoja puhelinviestejä nuorilta miehiltä, jotka vakuuttavat tekevänsä kaikkensa suojellakseen veljiään Syyriassa. He ovat valmiit liittymään sotilasosastoihin, taistelemaan tai keräämään varoja”, sanoo druusien hengellinen johtaja Israelissa sheikki Mowafak Tarif. Israel valloitti Golanin ylängöt 1967 puolustussodassa, jonka seurauksena Syyrian druuseja jäi Israelin puolelle. Heille tarjottiin oikeus saada Israelin kansalaisuus, mutta koska rauhansopimusta ei ole solmittu, ja koska he pelkäävät seurauksia Syyrian hallituksen taholta, jos ylängöt luovutetaan Syyrialle, monet eivät ole hyväksyneet tarjousta.

Heillä on sukulaisia Syyriassa ja syyrialainen kansallistunto elää edelleen voimallisena heidän keskuudessaan. Israelin hallituksen ministerin Ayoub Karan kansliapäällikkö Mendi Safadi sanoo, että ”maiden välille pystytetystä aidasta huolimatta ihmiset voivat ylittää rajan kenenkään tietämättä tai kuulematta. Tämä on todellisuutta Israelin ja Syyrian rajalla”.
Masaden entinen pormestari Golanilla sanoo, että ”druusit haluavat elää rauhallisesti omaa elämäänsä, mutta jos joku koskettaa Syyrian druuseja vaarantaa oman henkensä”.
”Druusit eivät halua valtaa Syyriassa, mutta jos heitä aletaan surmata, se avaa kaikki portit, mistä on osoituksena lukuisten nuorten miesten halukkuus mennä puolustamaan veljiään”.

3. SYYRIAN kapinallisten ilmoituksen mukaan he ovat saaneet haltuunsa ainakin osan Aleppon strategisesti tärkeästä lähiöstä päivien kiivaiden taistelujen jälkeen. Aleppon mediaryhmä ja siellä toimiva aktivisti Mohammed Saeed raportoi, että kapinalliset olivat miehittäneet Sheikh Maqsoud pääosin druusien asuttaman kaupunginosan myöhään perjantaina. Lontoossa toimiva ihmisoikeusjärjestö, jolla on yhteyksiä Syyrian tilanteeseen, ilmoitti kapinalisten vallanneen vain osan lähiöstä ja että kiivaat taistelut jatkuvat.

Tarkkailijat sanoivat kapinallisten siepanneen hallitukselle myönteisen sunni-saarnaajan, katkaisseen hänen kaulansa, ripustaneet hänen päänsä Al-Hssan moskeijan minareettiin ja raahanneet hänen päätöntä ruumistaan pitkin katuja, kuten Syyrian valtion omistama TV-yhtiö Al-Ikhbariya raportoi sanoen saarnaajan nimeksi Hassan Seifeddine, kuten AP kertoo. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-enter-strategic-aleppo-neighborhood/

4. YK:n asettamat tuhannen miehen vahvuiset UNDOF-joukot (YK:n vetäytymistä tarkkailevat joukot) ovat joutuneet pahaan välikäteen. He liikkuvat Syyrian ja Israelin välisellä puskuri-vyöhykkeellä aseettomia vain tarkkaillen tilannetta, joskus avustaen Israelin druusien lähettämien omenaerien siirtämistä Syyrian druuseille tai avioliittojen solmimista sukulaisten kesken rajan yli. Tämä hiljaiselo on nyt pahasti häiriintynyt, mikä asettaa UNDOF-joukot kolmen vaihtoehdon eteen, kuten joukkojen intialainen komentaja kenraalimajuri Iqbal Singh Singha toteaa: Yksi on UNDOF joukkojen hajottaminen ja onnistuneen operaation lopettamien; toinen on aseistaa joukot Libanonissa toimivien UNIFIL-joukkojen tapaan, ja kolmas on jatkaa heikentynein voimin ja tehtäväkuvauksen alla, vain tarkkaillen salakuljetusta ja muuta laitonta toimintaa rajan yli puuttumatta siihen.

22. lokakuuta 1973 YK:n päätöslauselman no 338 sovittiin aselepolinjat, jonne kummankin asevoimat vetäytyivät ja väliin jäävä puskurivyöhyke pidetään aseettomana, jota UNDOF joukot partioivat. Sopimuksen mukaan vangit oli vaihdettava 24 tunnin kuluessa ja surmattujen sotilaitten ruumiit 10 vuorokauden kuluessa. UNDOF joukot aloittivat toimintansa välittömästi sopimuksen solmimisen jälkeen, jossa tarkoin määriteltiin, ettei se ole rauhan-sopimus, minkä johdosta Israel ja Syyria ovat edelleen teknisesti sotatilassa.
UNDOF joukkoja vastaan on hyökkäilty ja heitä  on siepattu, minkä johdosta niiden toiminta on rajoitettu vain päiväaikaan ja partioita vähennetty. Niiden tehtävä on vai olla siellä voimatta puuttua tilanteeseen YK:n päämajaan laadittujen raporttien ohella. UNDOF joukkojen asema ja mandaatti joudutaan harkitsemaan täysin uudelta pohjalta ja uusien realiteettien valossa nykyisen sopimuksen umpeutuessa kesäkuussa tänä vuonna. http://www.timesofisrael.com/the-final-days-of-the-uns-golan-peacekeepers/

5. EILEN arabit viettivät ”maanpäiväänsä” 1976 tapahtuneen marssin muistoksi, jossa kuusi Israelin arabia sai surmansa hätääntyneitten poliisien avattua tulen marssivaa joukkoa kohti saadakseen heidät pysähtymään.
Lauantaina 2 sotilasta haavoittui lievästi Kalkiliyassa 10 km:n päässä Tel Avivissa satojen arabien pyrkiessä ohittamaan sotilaitten asettaman tiesulun. Sotilaat käyttivät mellakantorjumisvälineitä ja ampuivat varoituslaukauksia ilmaan.
Toisessa tilanteessa 4-vuotias poika haavoitti arabien kivitettyä autoa, jossa hän matkusti, Tekoassa Gush Etzionissa. Poika vietiin hoidettavaksi Hadashan sairaalaan.

Sakhninin kaupungissa maan pohjoisosassa tuhansia arabeja osallistui marssiin kantaen Israelin vastaisia iskulauseplakaatteja sekä heilutellen Syyrian ja PLO:n lippuja. Mielenosoittajat hyökkäsivät Al-Jazeeran filmiryhmää vastaan karkottaen heidät kaupungista ja vahingoittaen kameramiestä’ päähän. Heitä syytettiin presidentti Assadin tukemisesta. Ramallahin ja Jerusalemin välisellä Qalandiyan tarkastusasemalla käytiin myös sotilaitten ja arabien välisiä kahakoita kivitysten ja mellakantorjuntavälineistön voimin.
Betlehemin lähellä sotilaat ajoivat takaa kivittäjiä, mutta heidän jeeppinsä kaatui nurin haavoittaen neljää sotilasta palestiinalaisten riemuitessa ja huudellen ”Allah Akhbar”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166655#.UVfpsGJHT-k

6. UUTISOTSIKOITA
-          Eläkeläisasiain ministeri hallituksessa Udi Urbach kehottaa poliisia kovempiin otteisiin ikääntyneitä kansalaisia vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, jotka ovat lisääntyneet maassa. http://www.timesofisrael.com/minister-urges-cops-courts-to-get-tough-on-attackers-of-seniors/
-          Israelin Kemiallisen ja Potaska yhtiön myyminen kanadalaiselle ostajalle nostattaa kiivaita vastalauseita ”sionismin vastaisena” ja epäisänmaallisena. Israel Chamical´s Ltd työntekijät sulkivat pääsyn yhtiön Suolamerellä sijaitseviin laitoksiin. Heidän protestinsa oli osa yhtiön 1300 työntekijän kampanjaa, jolla vastustetaan Kanadassa toimivan potaskateollisuuden jättiläisen halua ostaa yhtiön toiminta Kuolleenmeren eteläkärjessä. Potaskateollisuuden suuromistajat hallitsevat lannoitemarkkinoita ja päättävät hinnoista. Israelin laitoksen työntekijät pelkäävät uuden omistajan the Potash Corporation of Saskatshewan irtisanovan sen työntekijöitä laitoksessa ja vähentävän sen tuotantoa. http://www.timesofisrael.com/emotions-run-high-over-canadian-bid-for-israeli-company/
-          Bensiinin hinnan odotetaan Israelissa laskevan 38 agoraa maanantai-yönä. Nykyinen hinta on 8 NIS/ litra, uusi hinta 7.57 agoraa/litra 95-oktaaniselle bensiinille. Energia- ja vesiministeriön mukaan alennuksen mahdollistaa öljynhinnan lasku maailman markkinoilla sekä USD:n arvon lasku 3 %. Tamarin kaasua aletaan pumpata 45 sm:n kaasuputkea myöten Ashdodin kaasulaitokseen, mikä enteilee maan pääsyä omavaraiseksi kotimaisessa kaasunkulutuksessa. Kentän toimintaa kiirehdittiin Egyptistä tuotetun kaasun tyrehtyessä terroritoiminnan vuoksi. Israel säästää tällä 13 miljardia NIS vuosittain. Tamarin uskotaan tyydyttävän Israelin kaasuntarpeen parin vuosikymmenen ajan. Toinen paljon suurempi Leviathan kaasukentän toiminta alkanee lähivuosien aikana. Keskustelua kaasun myymiseksi ulos käydään hallituksessa ja monissa muissa instituutioissa, koska kaikki eivät halua myydä sitä. Tamirin kentän kapasiteetti on n. 250 miljardia kuutiometriä kaasua. http://www.timesofisrael.com/gas-prices-to-drop-in-april/, http://www.jpost.com/National-News/Report-Gas-from-Tamar-field-to-come-online-Sunday-308186
-          USA:n presidentti Barack Obaman Israelin vierailu nosti hänen suosiotaan amerikkalaisten keskuudessa, jota sekä demokraatit että republikaanit kiittelevät. Vaikka hänen uskottiin parantaneen uskottavuuttaan myös israelilaisten joukossa, mielipidetiedustelun mukaan nousu on vain 1 %:n luokkaa. Israeliin on juuttunut syvä epäluottamus hänen todellisista aikeistaan Israelin suhteen hänen muslimeja suosivan politiikkansa vuoksi. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Democrats-Republicans-happy-about-Obama-Post-poll-308237
-          Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sanoi Kairossa, että Israel rikkoo toistuvasti Kairossa operaatio ”pilvenpatsas” jälkeen sovittua tulitaukoa, kuten AFP raportoi. Hamas oli jo aiemmin valittanut Kairoon Israelin päätöstä rajoittaa Gazan kalastajien pyyntivesien leveyttä puolella vastaukseksi rakettitulesta Israeliin Obaman vierailun aikana. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Haniyeh-in-Cairo-to-complain-of-Israeli-truce-violations-308225
-          Ashkelonin rannikolla merelle huuhtoutuneista kolmesta beduiinista 19-vuotiaan Sulimanin ruumis löydettiin perjantaina. Etsinnät kahden veljeksen Nahed Sariye 26 ja Ateff 16 etsintöjä jatketaan viranomaisten ja vapaaehtoisvoimin. Poliisi varoittaa ihmisiä menemästä mereen, vaikka ilma on kaunis ja lämmin.  http://www.timesofisrael.com/second-body-found-off-ashkelon-coast/
-          Israelilainen naisautoilija haavoittui kohtalaisesti arabien kivitettyä hänen autoaan sunnuntaiaamuna Penuelin juutalaisyhteisön lähellä. Hänet vietiin sairaalaan. http://www.timesofisrael.com/israeli-woman-injured-by-rock-throwers-in-west-bank/
-          Johtava Israelin muslimien hengellinen saarnaaja Sheikh Taysir Rajab al-Tamimi, joka johtaa Hebronin sharia-oikeutta, väitti perjantain saarnassaan, että Israelin ministerien ja kansanedustajien vierailut Temppelivuorella enteilevät juutalaisten suunnitelmien toteuttamista kolmannen Temppelin rakentamiseksi ”muslimien pyhälle vuorelle”. Hän sanoi, että Obaman Israelin vierailun aikana esittämä vaatimus Israelin tunnustamiseksi juutalaiseksi valtioksi ja Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi merkitsee käytännössä sodanjulistusta. Hän esitti vaatimuksen kaikille muslimeille yhtyä rintamaan Al-Aksa moskeijan puolustamiseksi. http://www.timesofisrael.com/hebron-cleric-accuses-israel-of-plotting-to-rebuild-temple/
-          Shavei Israel jatkaa israelilaisten etsimistä eri kansoista. Se nimitti lähettilääkseen Italian eteläosaan rabbi Pinchas Putunrellon johtamaan paikallisten juutalaisten yhteisöä ja vahvistamaan aikoinaan uskontonsa pakosta hylänneiden etsimistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166625#.UVf902JHT-k
-          Bait Yedudi-puolueen puheenjohtaja ministeri Naftali Bennett sanoo Obaman äskeisen Israelin vierailun muistuttavan sitä, millainen positiivisen odottava tunnelma vallitsi Oslon sopimusten allekirjoittamisen jälkeen. Silloin ihmisille uskoteltiin, että ”jos me vain annamme arabeille maata ja muita myönnytyksiä, rauha tulee vallitsemaan kahden kansan välillä”. Toiseksi iskulauseena oli, että rauhan hyväksi kannattaa ottaa riskejä, mikä on ollut varsinkin Shimon Peresin ja Ehud Barakin teemana. He eivät ole huomioineet, että tehtyjä maanluovutuksia on mahdotonta peruuttaa ilman sotaa, jos myönnytykset ja harkitut riskit osoittautuvat vääriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166656#.UVf-nWJHT-k












Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019