SUNNUNTAI 03.03.13


SUNNUNTAI 03.03.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kävi eilen illalla hakemassa presidentti Shimon Peresiltä kahden viikon lisäajan hallituksensa muodostamiseksi. Peres antoi hänelle takarajaksi 16 maaliskuuta. USA:n hallitus ilmoitti, että ellei Netanyahun hallitus ole silloin valmis, presidentti Obama tulee peruuttamaan Israelin matkansa. Tämä lisää pääministerin sisäisiä paineita, ikään kuin hänellä ei olisi niitä tarpeeksi jo ennestään. Hänen suosituimman hallituskumppaninsa Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid kirjoitti Facebookin sivullaan pitkähkön selityksen tavoitteistaan ja vaatimuksen ihmetellen, ”Miksi Shas on se puolue, joka on aina jokaisessa hallituksessa, johti sitä kuka tahansa”? Hän epäili, että Shas olisi kuitenkaan valmis istumaan hallituksessa, joka ”muuttaa valtion tukemien asuntojen kriteerit, perusopetus-järjestelmän pakolliseksi kaikkiin kouluihin, osallistumisen asepalveluun ja yeshiva-budjettien leikkaaminen, mutta kansa äänesti näiden puolesta”. Hän kritisoi myös Shasin tapaa käyttää poliittista taktikointia vastoin demokratian sääntöjä.
Käsitykseni mukaan Lapid ei tuon tekstin mukaan kieltäydy tulemasta samaan hallitukseen Shasin kanssa vastoin artikkelissa esitettyä väitettä, mutta suhtautuu siihen epäillen.

BAIT YEHUDIN puheenjohtaja Naftali Bennett purkaa sisäistä loukkaantumistaan siinä, että Netanyahu kutsui ennen hänen puoluettaan lähes kaikkien muiden johtajat keskusteluun boikotoiden Bait Yehudia. Hän sanoo Facebookin sivullaan Likutenun ilmaisseen selvästi, että kaikkein viimeiseksi Netanyahu haluaa hallitukseensa kansallisen uskontopuolueen selittäen, ”ettei se voi käydä rauhankeskusteluja PA:n kanssa, jos Bennettin puolue on hallituksessa”. Bennett arvioi, että pääministeri haluaa nyt muodostaa hallituksensa Shasin ja vasemmisto-puolue Labourin kanssa, mutta ilman Lapidia. Bennett muistuttaa, ettei hänen puolueensa boikotoi mitään puoluetta. Hän viittasi Netanyahun lausuntoon ”setlementtien” boikotoimisesta lisäten: ”Haluaisin saada Netanyahulta selkeän vastauksen, miten hän selittää oudon yhteytensä Tzipi Livniin, jonka boikottiohjelma ja rakennustoimen jäädyttäminen (Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä) on kaikkien tiedossa?” Julkisuudessa liikkuu huhuja, joiden mukaan pääministeri kosii hallitukseensa Yesh Atidia mutta jättäisi Bait Yehudin pois. Likutenun neuvottelutiimin johtaja David Shomron kielsi vihaisesti huhujen todenperäisyyden kutsuen niitä ”valheiksi ja petoksiksi”.
Netanyahu ja Bennett tavannevat toisensa tänään sunnuntaina.

ISRAEL tarvitsisi kiireesti vahvan ja toimintakykyisen hallituksen, mutta sivusta katsoen Likutenun neuvottelutaktiikka näyttää eksyneen väärille urille alusta lähtien ymmärtämättä, etteivät vanhat keinot poliittisesta ”hajota ja hallitse” taktiikasta päde enää.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305088

2. USA:N PRESIDENTTI Barack Obama nimitti lauantaina uuden Lähi Idän, Pohjois-Afrikan ja Gulfmaiden asioitten koordinoijan, nimeltään Philip Gordon. Hän on Valkoisen Talon  antaman lausunnon mukaan ulkopolitiikan asiantuntija, joka palveli maaliskuusta 2009 lähtien Euroopan ja Euraasian asioitten apulaisulkoministerinä. Vuoden 2008 presidentinvaaleissa hän toimi Barack Obaman ulkopoliittisena neuvonantajana.

USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Tom Donilov luonnehtii Philip Gordonia näin:
”Phil on ollut presidentti Obaman ulkopoliittisen tiimin avainjäsen viimeisen neljän vuoden ajan, ja hänen yönsä eurooppalaisten liittolaisten ja kumppanien kanssa on ollut korvaamaton auttaessaan meitä muotoilemaan politiikkaa ja antamaan lausuntoja kaikkialla maapallolla, mukaan lukien Libya, Syyria ja Iran”, Donilov sanoi lisäten: ”Hänen työnsä kansainvälisen turvallisuuden, kansainvälisen talouden ja Euroopan ja Lähi Idän asiain parissa tekevät hänestä täydellisesti sopivan henkilön koordinoimaan politiikkaamme näinä haasteiden ja mahdollisuuksien aikana Lähi Idässä, Pohjois-Afrikassa ja Gulf-(Persianlahden) maissa”.

Philip Gordon aloittaa uudessa tehtävässään 11. maaliskuussa, vain muutamia päiviä ennen Obaman Israelin matkaa 20.-22.03.2013 täydentäen Obaman hallituksen avainvirkojen täyttämistä ulkoministeri John Kerryn, puolustusministeri Chuck Hagelin ja CIA:n johtajan John Brennanin nimitysten jälkeen, jotka kaikki ovat herättäneet vastustusta. http://www.timesofisrael.com/obama-appoints-new-middle-east-coordinator/

3. SYYRIAN presidentti Bashar Assad kritisoi Sunday Times viikkolehdelle antamassaan
haastattelussa Englantia siitä, että se aseistaa Syyrian hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia. Hän sanoi sunnuntaiaamuna julkaistun haastattelun mukaan Englannin painostavan (bulling) Syyriaa. Hän kutsui Englannin politiikkaa ”lapselliseksi, sekopäiseksi ja epärealistiseksi” pyrkiessään rikkomaan EU-maiden asettaman asevientikiellon voidakseen aseistaa Syyrian kapinallisia. ”Tämän hallituksen ongelma on se, että sen kapea-alainen ja kehittymätön retoriikka vain korostaa tätä painostamisen ja hegemonian traditiota”, hän analysoi lisäten: ”Miten voimme odottaa Britannian pelaavan mitään roolia sen samaan aikaan tukiessa kysymyksen sotilaallistamista? Miten voimme olettaa sen työskentelevän väkivallan vähentämiseksi, kun se lähettää aseita terroristeille?”

ENGLANNISSA silmälääkäriksi erikoistuva ennen kutsuaan maan johtoon presidentti Bashar Assad puhui haastattelussa englanniksi artikkelin mukaan rauhallisesti, vaikka maassa riehuvat sisäiset taistelut ovat vaatineet 70 000 – 100 000 ihmisen hengen pakottaen lähes miljoona maan kansalaista pakenemaan taisteluja maan sisällä tai ulkomaille. Hän viime aikoina ilmaisemansa halukkuus neuvotella kapinallisten kanssa voi olla osoituksena hänen asemansa heikkenemisestä.

KÄSITELLESSÄÄN tammikuussa 2013 Damaskoksen lähellä sijaitsevaa tutkimusasemaa vastaan tehtyä ilmaiskua hän selitti, että Syyria tulee vastaamaan siihen omalla tavallaan. Hän sanoi, ettei koston tarvitse olla ohjuksia tai aseiden ammuksia, vaan Syyria tulee tekemään sen tavalla, jonka Israel tunnistaa. ”Me vastasimme siihen omalla tavallamme, ja vain Israel tietää, mitä me tarkoitimme. Vastaiskumme ei tarvitse olla ohjus ohjuksesta tai ammus ammuksesta. Meidän tapaamme iskeä vastaan ei tarvitse julkistaa”, hän selitti.

ASSAD kielsi, että Hizbullahin pyssymiehiä tai Iranin sotilaita taistelisi Syyrian armeijan rinnalla, ja kieltäytyi keskustelemasta väitteistä, että Syyria luovuttaa kemiallisia aseitaan Hizbullahille. Hän otti voimallisesti kantaa USA:n ulkoministeri Kerryn ilmoitukseen, että USA antaa 60 miljoonan USD arvosta ei-sotilaallisia tarvikkeita kapinallisille todeten, että ”tiedustelu, tietoliikenne ja taloudellinen apu ovat hyvin tappavia”. Hän kutsui USA:n päätöstä talousavusta kapinallisille kaksinaamaiseksi. mikä vain pidentää ongelman ratkaisua.
Syyrian ulkoministeri Walid Moallem ja Iranin ulkoministeri Aki Akbar Salehi sopivat äskettäin, että presidentti Assad pysyy virassaan, kunnes uudet vaalit on pidetty Syyriassa v. 2014. http://www.timesofisrael.com/assad-accuses-uk-of-bullying-vows-to-hit-back-at-israel/

4. USA:N ulkoministeri John Kerry lensi Turkista kiertueensa kolmanteen maahan Egyptiin, jossa hänet otettiin virallisten seremonioiden ohella plakaateilla, joissa häntä kehotettiin menemään kotiinsa ja lopettamaan tukensa bin Ladenin hallitukselle vaatien valtaa kansalle. Mielenosoitukset jatkuivat kolmantena viikkona väkivaltaisina Port Saidissa, jossa he polttivat poliisiaseman. Kerry keskustelee maan poliittisesta tilanteesta presidentti Mursin kanssa. Keskustellessaan maan talouselämän johtajien kanssa hän painotti IMF:n alustavasti myöntämän 4.8 miljardin USD lainan saamisen tärkeyttä maan talouden tasapainottamiseksi.
”On keskeinen, tärkein ja kiireinen tehtävä saada Egyptin talous voimakkaammaksi, että se pystyy nousemaan jaloilleen”, Kerry sanoi: ”Meille on selvää, että lainasopimus IMF:n kanssa on voitava viimeistellä, kasvattaaksemme kaupallisen ryhmittymän tarvitsemaa luottamusta.
Kerry tapasi myös arabiliiton pääsihteerin Nabil al-Arabin sanoen keskusteluja  tyydyttäviksi. Myöhemmin hän tapaa Egyptin ulkoministerin Kamel Amran. Hän keskusteli puhelimessa arabiliiton entisen pääsihteerin Amr Moussan, sekä oppositiossa olevan kansallisen pelastus-koaliittion (NSF) johtajien Mohammed ElBaradein ja Hamdeen Sabahin kanssa.

Kerry painotti kansallisen sovittelun tärkeyttä NSF:n ilmoitettua boikotoivansa presidentti Mursin päättämiä parlamenttivaaleja.
Mursin kausi alkoi suurin odotuksin, mutta hylättyään Muslimiveljeskunnan perinteisen  odottavan ja rauhoittavan politiikan, hänen kiireinen tapansa ottaa itselleen diktaattorin valtuudet ja runnoa läpi maan uusi perustuslaki herättivät raivokkaita mielenosoituksia, joita on kestänyt kolmatta viikkoa. Mursi joutui perumaan joitain kahmimiaan valtaoikeuksia, mutta se ei pystynyt lopettamaan epäilyksiä hänen pyrkimyksistään opposition hiljentämisestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165784#.UTL0qWJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin puolustusministeri Ehud Barak lentää Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa USA:n uuden puolustusministerin Chuck Hagelin ensimmäisenä ulkomaisena virkaveljenään. Tapaaminen on sovittu tapahtuvaksi Pentagonissa tiistaina. Miesten keskustelujen ohjelmasta ei ole kerrottu julkisuudessa, mutta Iranin kysymys lienee johtoteema. Hagelin valinta oli ennen kuulumattoman vaikea ja kyselytunti kongressissa rassaava juutalaisjärjestöjen syyttäessä häntä Israelin vastaiseksi. Hänen kansliansa sanoo Hagelin olevan kunnioitettu saadessaan ensimmäiseksi tavata Israelin puolustusministerin. Hagel on itse vakuuttanut syytöksiä perättömiksi ja tuntevansa syvästi Israelin merkityksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165795#.UTMA9WJHT-k
-          Lauantai-iltapäivänä Syyriasta ammutut kolme kranaattia putosivat vaarattomasti Ramot Magshimim lähelle. IDF:n taholta todettiin, että kysymys oli tahattomasta Syyrian armeijan ja kapinallisten välillä käydystä laukausten vaihdosta, jossa helposti ammukset harhautuvat maalistaan. IDF tekee kuitenkin valituksen YK:lle tulitauko-linjan yli tapahtuneesta loukkauksesta. Samantapaisia harhalaukauksia on tapahtunut ennenkin sisällissodan saartaessa yhä tiukemmin Damaskoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165781#.UTMC3WJHT-k
-          PA:n pääministeri Salaam Fayad oli kansansuosiota haaliessaan mennyt mielenosoittajien mukaan Bili:n kylän lähellä Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan  mieltään osoittavien joukkoon. Paikalle komennettu IDF:n osasto joutui käyttämään kyynelkaasua – kuten se tekee lähes joka perjantai – hajottaakseen mielenosoituksen. Fayad oli innoissaan mennyt aivan etulinjaan, ja joutui kyynel-kaasupilven sisään, josta turvallisuusmiehet veivät hänet kiireesti turvaan. IDF on levottomana silmäillyt palestiinalaisten toimia peläten kolmannen intifadan puhkeamista, jolla PA:n johtajat uhkailevat Abbasia myöten. IDF on antanut kehotuksia, että tuo sana intifada, jolla tarkoitetaan tapaa, jolla koira hätistelee kärpäsiä ympäriltään, poistettaisiin retoriikasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165775, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165769
-          Gazan palestiinalaiset terroristit tulittivat perjantaina iltapäivällä kohti Shaar Hanegev juutalaisyhteisöä. Tulitus ei aiheuttanut ihmisvahinkoja, mutta IDF:n Gzan divisioonan komentajan auto kärsi vaurioita. Tämä oli ensimmäinen tulitus Gazasta Israelin puolelle Kairossa solmitun tulitaukosopimuksen aikana, mutta kranaatteja sieltä on ammuttu ainakin kolmeen eri kertaan, viimeksi tiistaiaamuna, jolloin kaksi Grad-rakettia ammuttiin kohti Ashkelonia. Hälytys oli silloin kytketty pois päältä, mutta raketit eivät aiheuttaneet vahinkoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165773#.UTMHBmJHT-k
-          Oli sotatila tai ei Israelin ja Syyrian välillä, Golanilla kasvatettuja omenoita viedään tänäkin vuonna kuten aiemminkin Syyriaan. Poikkeuksena oli viime vuosi johtuen Syyrian sisällissodasta. Omenat ovat druusien viljelmiltä Golanilla. Heillä on paljon sukulaisia Syyriassa ja kuulumisia vaihdetaan ns. ”huutokukkulan” laelta Syyrian puolelle. Operaatio toteutetaan YK:n ja Punaisen Ristin yhteistoimin. Omenalasti puretaan israelilaisista kuorma-autoista rajalla ja lastataan uudelleen Punaisen Ristin kuorma-autoihin. Syyrian puolella ne kulkevat vain muutaman sadan metrin matkan, josta paikalliset kaupustelijat hakevat ne omilla autoillaan. Operaatio omena alkoi 2005, jolloin 5000 tonnia druusien kasvattamia omenoita vietiin Syyriaan. http://www.timesofisrael.com/israel-to-renew-apple-exports-to-syria/
-          Libanonissa toimiva uutisweb-sivu Ya Libnan kertoo, että al-Qaidan kanssa toimiva Jabhat al-Nusra ryhmittymä miehitti Syyrian armeijan Deir al-Zour asevarikon. Saaliin joukossa oli Scud-ohjuksia, kuten uutisessa kerrotaan. Israelin apulaispääministeri Moshe Yaalon sanoo Israelin seuraavan tilanteen kehittymistä rajan toisella puolella, mutta ei katso tämän vahingoittavan Israelin turvallisuutta. Kapinallisryhmän edustaja sanoi ilahtuneena, miten ”Irakissa valmistetut ohjukset ovat nyt heidän käsissään”. Yaalon sanoi, että jos aihetta ilmaantuu, IDF tulee puuttumaan tilanteeseen Syyrian puolella rajaa, kuten se on tehnyt aiemminkin.  http://www.timesofisrael.com/islamist-syrian-rebels-reportedly-seize-up-to-13-scud-missiles/
-          Pääministeri Netanyahu käväisi salaisella vierailulla Ammanissa, jossa hän keskusteli kuningas Abdullah II:n kanssa Syyrian kemiallisista aseista. Toisena aiheena oli rauhanprosessin nykytila. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-met-with-king-abdullah-over-peace-talks-report/





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021