PERJANTAI 15.03.13


PERJANTAI 15.03.13

1. HALLITUSPUOLUEIDEN neuvottelutiimit kokoontuivat vielä kerran torstai-iltana tasoittamaan viimeiset kurtut hallitussopimuksesta Likutenun, Yesh Atidin ja Bait Jehudin kesken, joka oli tarkoitus allekirjoittaa torstaina. Tämä viimeinen kupru syntyi ilmeisesti siitä, että Netanyahu ilmoitti, ettei hän hyväksy apulaisministereitä, joista Lapidille ja Bennettille luvatut varapääministerin tittelit olivat vaikeimmat Bibille niellä nikottelematta. Pahat kielet lauloivat eilen, että se oli Sara Netanyahu, joka nosti metakan saatuaan tietää vara-pääministerien nimityksistä. Tämä Sara-tyttö näyttää olevan sen verran tomera vaimo-ihminen, että hänen edessään jopa hallitukset vapisevat, jos lienee totta. Likudin neuvottelu-tiimin puheenjohtaja asianajaja David Shimron kielsi huhujen todellisuuden.

Bennett totesi, että kaikki epäselvät kysymykset tulee selvittää ennen sunnuntaiksi sovittua allekirjoitusta. Kysymys Tzipi Livnin valtuuksista rauhankeskusteluissa on edelleen avoin. Likudin kansan-edustaja, energia- ja vesiministeriksi valittu, Gilad Erdan sanoo, ettei hän hyväksy nimitystä, ellei siihen liitetä ympäristönsuojeluministerin tehtäviä.
Netanyahun pinna tässä näyttää olevan pahiten katkeamispisteessä, koska häntä painostetaan sekä työpaikalla että kotona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166249#.UUKou2JHT-k

Vihoviimeinen tieto ennen seuraavaa hämminkiä kertoo, että Netanyahu soitti sekä Lapidille että Bennettille torstai-iltana saaden heidät luopumaan varapääministerin titteleistä vastoin heille annettuja lupauksia pääministerin kotirauhan palauttamisen vuoksi. Tämän uutisen mukaan sopimusasiakirjat valmistetaan lopullisesti ja allekirjoitetaan ennen sapatin alkua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166249#.UUKtwmJHT-k

2. ARABIEN heittämät kivenjärkäleet saivat ilmeisesti bussinkuljettajan menettämään autonsa hallinnan, mikä puolestaan sai raskaan kuorma-auton jarruttamaan ja heittelehtimään teillä. Takaa ajava henkilöauto, jossa oli äiti kolmen lapsensa kanssa, ei pystynyt väistämään, vaan törmäsi kuorma-auton perään työntyen osittain sen alle ruhjoutuen pahoin etuosastaan. Onnettomuuspaikalle tiellä no 5 kiirehtinyt Magen David Adom lääkintäpalvelun jäsenet joutuivat työskentelemään 25 minuuttia, ennen kuin saivat ruhjoutuneeseen autoon juuttuneet pois autonrojusta. Onnettomuus tapahtui torstai-iltana 18.25 aikaan lähellä Barkan risteystä Arielissa. Autoa ajanut 32-vuotias äiti haavoittui kohtalaisesti, ja hänen 2-, 4- ja 6-vuotiaat tyttärensä haavoittuivat myös. Etuistuimella istunut 2-vuotias tytär ei hengittänyt, mutta hänelle annettiin tekohengitystä suusta suuhun menetelmässä. Hänen hengityksenä palautui, mutta hän oli tajuton vietäessä sairaalaan. Auton romua esittävää kuvaa katsoessa on ihme, että äiti ja hänen 2-vuotias tyttärensä selvisivät hengissä, kaksi muuta istuivat takapenkillä.

BUSSISSA ISTUNEET matkustajat saivat myös haavoja lasinsirpaleista kivien särkiessä bussin ikkunoita. Poliisi aloitti välittömät tutkimukset asiassa keskittyen selvittämään, että onnettomuus todella aiheutui bussia vastaan heitetyistä kivistä, ja toiseksi, saadakseen kiinni kiviä heitelleet. Poliisikomentajan Mickey Rosenfeldtin edustaja sanoi, että poliisi sai samoihin aikoihin useita ilmoituksia kivien heittelystä alueella, missä onnettomuus tapahtui.
Bussissa istunut entisen kansanedustajan Yehiel Hazonin vaimo haavoittui. Hazon sanoi, että hallituksen tulee puuttua kovalla kädellä Juudean ja Samarian alueilla yleistyneeseen kivien ja petrolipommien heittelyyn. Arielissa asuva Hazxon sanoi vihaisena, etteivät Netanyahun vaatimia myönnytyksiä Obaman vierailun onnistumiseksi voida toteuttaa pienten sylilasten hengen kustannuksella. ”Kehotan hallitusta toimimaan voimalla ja päättäväisyydellä. Viimeisen kolmen viikon aikana alueen tiet ovat muodostuneet kuolemanloukuiksi. Kehotan hallitusta unohtamaan hallituksen ja Knessetin istuimet ja suojelemaan kansalaisiaan”.

JUUDEAN, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Avi Roeh sanoi, että Arielin lähellä sattunut välikohtaus oli terrori-isku. Hän sanoi selittäneensä IDF:n johdolle, että sen tulee suhtautua vakavammin kivien heittelyyn, sillä ”kivet tappavat ihmisiä”. Likudin kansanedustaja Danny Danon sanoi, että puolustusministerin ensimmäisiä tehtäviä on puuttua Juudean ja Samarian maanteiden turvallisuuden takaamiseen.
Jerusalemin poliisi sanoo Rosenfeldin mukaan lisäävän poliisivoimia Jerusalemissa, koska on odotettavissa palestiinalaisten aiheuttamia väkivaltaisuuksia muslimien aamurukousten jälkeen. Helmikuussa tehtiin 100 hyökkäystä Länsirannalla, niistä 84 petrolipommein, tammikuussa 56. Jerusalemissa tehtiin 38 hyökkäystä, niistä 35 petrolipommein, tammikuussa tehtiin 27 hyökkäystä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306477

3. ISRAEL BEITENU:n puheenjohtaja Avigdor Liberman, joka on pysytellyt kovin hiljaa viimeisten viikkojen aikana hallitusneuvottelujen ollessa kiihkeimmillään, palaa hiljalleen omalle paikalleen. Hänen ulkoministerinpaikkansa odottaa oikeuden päätöstä.
Lieberman reagoi torstai-iltana tapahtuneeseen onnettomuuteen todeten, että IDF:n tulee muuttaa sääntöjään joutuessaan konfliktilanteeseen kiviä heittelevien arabiterroristien kanssa ja käyttää tuliaseitaan. Hän totesi, että arabien harjoittama kivien heittäminen on jatkunut yli 30:n vuoden ajan. ”Ensimmäinen kivistä surmansa saanut uhri oli IDF.n sotilas Eshter Ohana, joka haavoittui autoaan ajaessaan päähänsä osuneesta kivestä, vietiin tajuttomana sairaalaan ja kuoli parin viikon kuluttua”, Liberman sanoi vuoden 1983 tapahtumasta.
Hän jatkoi todeten, että sadat ihmiset ovat siitä lähtien haavoittuneet, jotkut heistä vaikeasti, arabien heittämistä kivistä. Hän haluaa muutosta asiaan.

LIBERMAN esitti toivomuksen, että uusi puolustusministeri Moshe Yaalon tarttuu asiaan kovalla kädellä muuttaakseen säännöt, joiden mukaan sotilaat toimivat joutuessaan vastakkain arabiterrorismin kanssa kohdellen kiven heittelijöitä kuten aseistettuja henkilöitä. Hän selitti, että vain tämä pystyy estämään torstai-illan tapahtumien uusiutumisen.
Naftali Bennett otti myös kantaa asiaan: ”Jotkut ihmiset suhtautuvat kiviä heitteleviin kevyesti estäen toimimasta heitä vastaan. Kivien heittelijät pyrkivät murhaamaan, ja heitä tulee kohdella sen mukaisesti”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166245#.UUK7KWJHT-k

4. IDF:n sotilaat avasivat tulen torstai-iltana Nitzanei Oz lähellä Sharonin alueella arabeja vastaan, jotka heittivät petrolipommeja heitä vastaan. Tulituksessa yksi pommeja heittänyt arabi haavoittui ja vietiin kohtalaisessa kunnossa Punaisen Ristin ambulanssilla PA:n sairaalaan Tulkarmissa.
Sotilaat haravoivat alueella välikohtauksen jälkeen ja löysivät asevaraston täynnä useita heittovalmiita petrolipommeja. Arabien tarkoituksena lienee ollut aloittaa useiden petroli-pommien heitteleminen sotilaita vastaan samaan aikaan, mutta sotilaat estivät sen.

Vain pari päivää aiemmin arabiterroristi sai surmansa Al-Fawwar arabikylässä sotilaita vastaan tekemänsä hyökkäyksen aikana. Sotilaat menivät arabikylään pidättääkseen heitä petrolipommeilla heittäneen arabin, mutta kylän asukkaat hyökkäsivät joukolla heitä vastaan sotilaitten lopulta joutuessa turvautumaan aseisiinsa turvallisuutensa vuoksi.
Palestiinalaisten väkivalta on selvässä nousussa, mitä varsinkin Hamas kiihottaa ennen  presidentti Obaman Israelin vierailua. Obaman suunniteltu Ramallahin vierailu jouduttaneen peruuttamaan ja hänen PA:n alueille tekemäänsä kiertoajelua typistämään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166248#.UUK_s2JHT-k

Sotilaat toimivat nopeasti torstai-iltana Arielin lähellä tapahtuneen terrori-iskuksi todetun  suorittajien löytämiseksi. Perjantaiaamuun mennessä sotilaat olivat pidättäneet 10 epäiltyä. Kaikki asuvat lähellä tapahtumapaikkaa; 8 asuu Heresin kylässä, 2 Kefel Harathissa. IDF:n perjantaiaamun lausunnossa todetaan, että IDF suhtautuu hyvin vakavasti kansan pariin levinneeseen ”kansanterrorismiin”, johon kuluu maanteillä ajavien kivittäminen. IDF lupaa jatkaa sekä avointa että salaista toimintaansa turvallisuuden palauttamiseksi alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166253#.UULDYGJHT-k

5. IMF sanoo julkistamassaan raportissaan, että Israelin ja PA:n tulee tehdä voitavansa talouden heikkenemisen estämiseksi Juudean, Samarian ja Gazan kaistalla. Raportin mukaan ”talous heikkenee ja työttömyys lisääntyy johtuen jatkuvista rajoituksista ja lisääntyvästä poliittisesta epävarmuudesta”, kuten siinä todetaan, kehottaen kiireisiin toimiin, osoittaen sanansa PA:lle, Israelille ja tukijamaille taloustilanteen tasapainottamiseksi ja talouskasvun elvyttämiseksi. Washingtonissa toimiva IMF sanoi, että kasvu PA:n alueella on nyt 5 %, edellisvuonna 6 ja 2010-2011 kasvu oli 11 %:n luokkaa, mutta alamäki jatkuu. Raportissa PA:ta kehotetaan hillitsemään budjettivajauksen kasvua menoja karsimalla, mutta Israelia kehotetaan poistamaan liikenne-esteitään ja sallimaan vientiä. IMF varoittaa, että PA:lla on 400 miljoonan USD budjetin alijäämä; Israelin tulee vapauttaa 250 miljoonaa NIS.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166250#.UULFu2JHT-k

6. UUTISOTSIKOITA
-          Haredi-kansan parissa kytee entistä voimallisempi vastenmielisyys ja pettymys hallitus-neuvottelujen sivuuttaessa sen lopulta kokonaan Yesh Atidin kieltäydyttyä istumassa samassa hallituksessa sen edustajien Shas- ja UTJ:n puolueiden kanssa. UTJ:n kansanedustaja Moshe Gafni sanoo opetusministeriksi valitun Shai Pironin haluavan vahingoittaa haredin opetusjärjestelmää. Haredi-kansaa edustavat rabbit, kansanedustajat ja mediavälineet tuomitsivat valitun hallituksen ”ilkeänä ja vihattavana”. B´hadrei Haredim websivulla haredi-kansan hengellinen johtaja rabbi Aharon Leib Shteinman kutsui Yesh Atidin puheenjohtajaa Yair Lapidia ja hänen isäänsä Tommy Lapidia ”pahan miehen pahaksi pojaksi”. Hän sanoi tavatessaan Degel Hatora kansanedustajia, ettei se hyväksy hallitusta koska, ”pysyykö haredi-mies uskolleen uskollisena armeijassa” todeten, ”ettei se ole mahdollista”. UTJ:n tunnettu kansan-edustaja Moshe Gafni sanoi, että hengelliseltä ja materiaaliselta kannalta katsoen nyt syntyvä hallitus on huonoin, mitä Israelissa on muodostettu. Hän lisäsi, että Naftali Bennettilla oli mahdollisuus vaikuttaa oikeistolaisen hallituksen muodostamiseen, mutta hän valitsi Israelin vasemmiston ja uskonnonvastaisuuden. Haredi-kansa kokee tulleensa petetyksi ja syrjään heitetyksi, eivätkä heidän hengellisten johtajiensa terminologia ole kaukana kirouksen asettamisesta 33. hallituksen, ”paholaisen hallituksen”, päälle. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306528
-          USA:n presidentti Barack Obama sanoi Israelin TV-2:n haastattelussa, että hänen suhteensa Netanyahun kanssa ovat liikemiesmäiset lisäten, että kumpikin esittää ajatuksensa suorasukaisesti, mutta se ei estä yhteistyötä monella alueella. Hän arvioi Iranin saavan pomminsa valmiiksi ”vuoden tai jotain sellaista” kuluessa. Hän sanoi esittävänsä Netanyahulle saman, mitä aiemminkin, että diplomatian tulee hoitaa asia. Hän toisti aiemmin esittämänsä kannan, ettei USA ilmeisesti halua ydinpommia Iranille, mutta oli kovin epämääräinen kysymyksestä. Hän vakuutti, ettei hänellä ole mitään suunnitelmaa esitettäväksi Israelin vierailunsa aikana, vaan kuunnella ja katsoa, löytyykö sieltä strategista ratkaisua ongelmaan. Hän aikoo selittää Abbasille, ettei ole oikein juosta Israelin vastaisine esityksineen YK:n elimiin, vaan istua neuvottelupöydän ääreen, jossa välit selvitetään. Juutalaisyhteisöistä Juudean ja Samarian alueilla hän sanoi, että niitä tulee tarkastella mittatikulla, ovatko ne hyödyntäviä vai vaikeuttavia palestiinalaisten maltillisille tulla neuvottelemaan. Hän tunnusti Israelin oikeuden huolestua kehityksestä alueella, mutta ettei tulevaisuutta voida rakentaa muutaman yksinvaltiaan tapaan pitää aluetta kourissaan. Pollardin vapauttamisesta hän sanoi, ettei se tapahdu aivan pian todeten, että USA:lla on runsaasti vankeja, joiden omaiset ja ystävät toivovat heidän vapauttamistaan. Hän puuttui 2009 Kairon puheen kritisismiin, ettei hän siinä maininnut juutalaisten voimakasta sitoutumista maahansa todeten, että hän on aina ihaillut juutalaisen kansan kiintymystä muinaiseen maahansa, jonne se nyt kokoontuu eri puolilta maailmaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306498
-          Hamasin sotilaallinen siipi Izza din al-Qassam kiistää kiivaasti Egyptin esittämät syytökset, että kolme sen jäsentä olisi osallistunut elokuussa viime vuonna tehtyyn iskuun Egyptin armeijan yksiköitä vastaan surmaten 16 egyptiläistä sotilasta. Al-Ahram lehti julkaisi asiaa koskevan artikkelin, jossa se nimeää 3 Hamasin aseellisen siiven jäsentä osallisiksi hyökkäykseen. Lehden toimittaja Ashraf Bader sanoo saaneensa tiedot Egyptin tiedustelu- ja turvallisuusvirkailijoilta.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=306530
-          Tel Avivin juostuun maratoniin osallistui 35 000 juoksijaa, joista tosin moni joutui hoiperrellen siirtymään sivuun helteisen sään vuoksi. Täysmaraton poistettiin ohjelmasta, mutta sekin oli liian vähän monille yrittäjille. 12 juoksijaa on edelleen sairaalassa kriittisessä kunnossa, ja 30-vuotias mies kuoli yliarvioiden voimavaransa. Kymmeniä muita hoidettiin paikalla ja 15 kiidätettiin sairaalaan. Lämpötila Tel Avivissa nousi yli 36 C-asteen. Terveysministerin kehotuksesta maratonin aloittamista siirrettiin varhaisemmaksi ja matkoja lyhennettiin, mutta ei riittävästi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=306556





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019