PERJANTAI 08.03.13


PERJANTAI 08.03.13

1. HALLITUSNEUVOTTELUT alkavat olla kriisivaiheessaan, joko ne saadaan periaatteessa ratkaistua tänään tai Netanyahu joutuu kertomaan valittaen presidentti Shimon Peresille hänen palattuaan Euroopan matkaltaan ensi viikon keskiviikkona, ettei hänelle uskottu tehtävä hallituksen muodostamiseksi onnistunut. Ilmassa on sentään toivoa, että myönteinen päätös saadaan sittenkin runnottua. Yesh Atidin johtaja Yair Lapid on tiettävästi joustanut vaatimuksessaan ulkoministerin paikasta ja hallituksen ministerien lukumäärästä siten, että hallituksessa voi olla 14 ministeriä, joista yksi on Netanyahun lupaama ulkoministerin paikka Libermanille odottaen oikeuden päätöstä häntä vastaan nostetuista syytöksistä.

Bait Yehudin puheenjohtaja Naftali Bennett vaatii, että rauhansopimuksesta palestiinalaisten kanssa tulee pitää kansanäänestys ennen sen allekirjoittamista. Netanyahun ja Tzipi Livnin välillä solmitussa sopimuksessa kansanäänestys voidaan järjestää tarvittaessa. Uutiset sen sijaan eivät kerro, mitä on sovittu rauhanprosessin siirtämisestä kokonaan Livnin käsiin, mitä Bennett vastusti ehdottomasti todeten, että se on kuin poliisinvaltuuksien antamista mafiapomolle. Bennett vastustaa ehdottomasti maan luovuttamista palestiinalaisille.
Mikäli positiiviset näkymät pitävät, pääministeri Netanyahu esittelee hallituksensa kokoonpanon presidentti Peresille keskiviikkona ja se vahvistetaan Knessetissä seuraavien päivien aikana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305679

2. USA:n presidentti Barack Hussein Obama ei osallistunut AIPAC:in konferenssiin, mutta hän tapasi USA:n 25:n juutalaisjärjestöjen johtajia Valkoisessa Talossa valmistellakseen suunniteltua Israelin matkaansa, jonka tulisi alkaa 20. maaliskuuta. Aiemmin oletettiin, että vierailu voidaan peruuttaa, ellei Netanyahu saa hallitustaan kasaan ennen 16. maaliskuuta, mutta viimeisten tietojen mukaan vierailu toteutunee kaikesta huolimatta.
OBAMAN suurin huoli näyttää olevan, miten saada muutettua syvälle Israelin kansaan juurtunutta näkemystä, että hän vihaa Netanyahua eikä ole kiinnostunut Israelista tai sen ja PA:n välisestä rauhansopimuksesta, jossa huomioitaisiin Israelin turvallisuustakuut.

Valkoisen Talon tilaisuuteen osallistuneita oli varoitettu etukäteen välttää esittämästä medialle, mistä Obama puhui tai miten siihen suhtauduttiin. Pari kolme  juutalaisjohtajaa ei kuitenkaan voineet pitää suutaan kiinni, vaan vertailivat tekemiään muistiinpanoja.
Heidän muistiinpanojensa ja havaintojensa perusteella Obama näytti rasittuneelta ja pyrki vakuuttamaan, ettei hänellä ole merkittävää Lähi Idän suunnitelmaa alueelle.  Se sijaan hän kehotti Israelia ja palestiinalaisia välttämään yksipuolisia toimia, jotka voisivat häiritä pyrkimyksiä rauhankeskustelujen aloittamiseksi. Nämä termit USA:n johtajien terminologiassa tavallisesti tarkoittavat Israelia ja juutalaisyhteisöjen rakentamista, eivät palestiinalaisten toimia, joista sen tekemä esitys Palestiinan valtion hyväksymiseksi ei-valtiojäseneksi YK:n yleiskokoukselle, joka hyväksyi sen 29. marraskuuta 2012, on huutava esimerkki. USA:n johto YK:n ja EU:n säestyksellä tuomitsi Israelin hallituksen hyväksymät Jerusalemiin ja Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin rakennussuunnitelmat vastauksena PA:n yksipuolisille toimille. Käytännössä päätökset olivat periaatepäätöksiä, joilla suunnittelu voidaan aloittaa, eikä niiden toteuttaminen onnistu lähi aikoina Israelin byrokratian monimutkaisuuden vuoksi.

OBAMA ei sanonut kannattavansa sotilaallista puuttumista Iranin ydinasesuunnitelmiin, mutta sanoi sellaisen mahdollisuuden olevan edelleen pöydällä, mutta vasta diplomatian lopullisesti epäonnistuttua. Hän sanoi, ettei hän halua osallistua ihmisten kosiskeluun ”rintaansa takoen” saadakseen heidät tuntemaan olonsa paremmaksi.
OBAMA myönsi, että on luonnollista ihmisten puhuvan usein ristiin ja omistavan erilaisia mielipiteitä. Tällä hän pyrki osoittamaan, etteivät Israelin ja USA:n johdon joskus kiivaatkin erimielisyydet tarkoita suhteiden huononemista, sillä ne ovat mielipidekysymyksiä, joita esiintyy USA:n ja Israelin näkemyksissä ja myös turvallisuuskysymyksissä.
Obamalla on tarkoitus tavata Israelin johtajat, PA:n ilman mandaattia hallitseva puheen-johtaja Mahmoud Abbas, sekä piipahtaa Jordaniassa jututtamassa kuningas Abdullah kakkosta. Hän totesi rauhannäkymien olevan heikkoja, mutta ei ole heittänyt kirvestä kaivoon. Hän sanoi kertovansa sekä Israelin että PA:n johtajille, että rauhan mahdollisuus riippuu palestiinalaisista. Hän vakuutti, ettei vierailun tarkoituksena ole ratkoa ongelmia vaan saada omakohtainen vaikutelma, miten asiat nähdään paikan päällä. Toiseksi hän haluaa puhua suoraan kansalle yhteisestä historiasta, intresseistä ja kulttuuritaustasta.
Washingtonin ortodoksiunionin johtaja Nathan Diament sanoi opastaneensa Obamaa käsittelemään puheessaan israelilaisille juutalaisten syvästä kiintymyksestä Israeliin. Obama itse haluasi puhua nuorille, joiden hän olettaa paremmin ymmärtävän hänen ajatuksiaan. Tämä voisi tapahtua Jerusalemissa. Toiseksi hän ehkä haluaisi vierailla Länsimuurilla, mutta turvallisuusongelmat rajoittavat hänen liikkumistaan, kuten myös PA:n johtajien varoitukset olla vierailematta Jerusalemin itäosassa, koska se voidaan tulkita Israelin oikeuksien tunnustamiseksi edelleen kiistanalaisilla alueilla. YK:n näkemyksen mukaan Jerusalem on edelleen YK:n valvonnan alainen, mitä USA:n presidentit tukevat kieltäytyen tunnustamasta Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi. Siksi USA:n lähetystö on edelleen Herzliassa, vaikka kongressi päätti vuosia sitten muuttaa sen Jerusalemiin. USA:n presidentit ovat vuodesta toiseen siirtäneet päätöksen toteuttamista. YK:lla on edelleen vahva miehitys Jerusalemissa ”Pahan Neuvon Vuorella”, kuin symbolina Israelin pääkaupungin heikosta asemasta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305708

3. POHJOIS-KOREAN johto pahoitti mielensä lopullisesti YK:n turvallisuusneuvoston päätettyä entistä kovemmista sanktioista maata vastaan, ja ilmoitti mitätöineensä Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välille solmitun hyökkäämättömyyssopimuksen, joka on ollut voimassa viimeisestä koreoiden välisestä sodasta lähtien. Samalla Pohjois-Korea ilmoitti poistaneensa maiden välille asennetun ns. ”kuuman linjan”, jonka tarkoituksena oli poistaa erehdyksessä syntyneet vihollisuudet. Asiasta raportoi AFP.

POHJOIS-KOREAN ilmoitus huonontaa ennestään jännittyneitä suhteita kahden Korean välillä. Maailma yllättyi Pohjois-Korean tehdessä onnistuneen ohjuskokeen viime kuussa. Viime perjantaina tehty onnistunut ydinkoe on tarkkailijoiden oletusten mukaan voinut olla Iranin valmistama ballistisen ohjuksen kärkeen soveltuva ydinräjähde.
Tämän mukaan Iranin ydinase on ollut valmis jo jonkun aikaa.
Torstaina Pohjois-Korea nosti jännitystä edelleen uhkaamalla Yhdysvaltoja ennalta ehkäisevällä ydinpommi-iskulla. Maan johtajat turvautuvat toistuvasti ärsyynnyttyään jostain kärkeviin uhkauksiin ilman seurauksia, joten niihin on totuttu. Ongelmana on tietenkin se, että jossain vaiheessa uhkaus voidaan toteuttaa, tai jonkun sotilaan liipaisimella lepäävä suonenvedon omainen sormi laukaisee kuolettavan aseen päästäen helvetin valloilleen.

POHJOIS-KOREAN valvoman Korean jälleenyhdistämiskomitean (CPRK) lausunnossa todetaan, että ”Pohjois-Korea mitätöi kaikki etelän ja pohjoisen välille solmitut hyökkäämättömyyssopimukset”, kuten AFP:n välittämässä raportissa todetaan.
Molempia osapuolia sitova sopimus solmittiin 1991, jossa vakuutetaan ongelmien ratkaisemista rauhanomaisesti pyrkien estämään vahingossa syntyvät sotilaalliset kriisit.
Koreoiden välille asennettiin ns. kuuma linja 1971. Pohjois-Korea on usein ennenkin uhannut katkaista puhelinyhteydet, ja on niin tehnytkin kahdesti, solmien ne uudelleen.

YK:n turvallisuusneuvosto kiristi Pohjois-Korean vastaisia sanktioita vähentäen sen mahdollisuuksia kansainvälisessä valuutanvaihdossa vastauksena sen suorittamalle ydinkokeelle 12. helmikuuta 2013. Lisäksi turvallisuusneuvosto asetti Pohjois-Korean mustalle listalle ja antoi hallituksille oikeuden tarkastaa sen laivoja merillä.
USA:n hallitus totesi pystyvänsä puolustamaan itseään ja sen liittolaisia, mukaan lukien Etelä-Korea, mitä tahansa pohjoisesta tulevaa uhkaa vastaan. USA aloitti yhteiset sotaharjoitukset viime viikolla yhdessä Etelä-Korean kanssa nimellä ”Foal Eagle”, joihin osallistuu 10 000 USA:n ja 200 000 Etelä-Korean sotilasta. Pohjois-Korean lausunnossa uhataan vastata mihin tahansa sen maa-, meri- ja ilmatilan loukkauksiin säälimättä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166012#.UTmFDWJHT-k

4. ISRAELIN ja Kreikan laivastot aloittivat torstaina kaksi viikkoa kestävät harjoitukset ”Noble Dina” Välimerellä. Harjoitusten tarkoituksena on tutkia  Välimeren pohjasta löydettyjä valtavia kaasuesiintymiä hyödyntävien porauslauttojen puolustamista ulkoista uhkaa vastaan. Harjoituksissa selvitetään erilaisia toimintamuotoja, kuten navigointi, etsintä ja pelastus-palvelut, valmius kriisitilanteissa, joihin merivoimat voivat joutua tehtäväänsä suorittaessaan, lääkinnällinen evakuointi ja muita vastaavia. AFP:n mukaan kaasukenttien puolustaminen on yksi harjoitusten päämäärä, mutta ei ainoa. Libanon ei ole tyytyväinen Israelin esittämään kaasualueiden rajauksiin ja uhkaa puolustaa oikeuksiaan vaikka sodalla. Turkilla on samoin omia vaatimuksiaan lähellä Kreikan kaasulöytöjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166002#.UTmVxWJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n senaatti vahvisti torstaina John Brennanin CIA:n johtajaksi. Valintaa edelsi kiivas keskustelu Valkoisen Talon ajamaa oikeutta hyökätä miehittämättömillä koneillaan epäilyttäviä henkilöitä, myös USA sisällä sen omia kansalaisiaan vastaan. Etenkin republikaanien parissa tätä oikeutta pidetään erittäin vaarallisena, koska hallitus voi käyttää sitä keinona eliminoidakseen vastustajiaan ja kriitikoitaan ilman syytöksiä ja oikeuden päätöksiä. Brennanin tausta on hämärän peitossa, eikä häntä tunneta julkisuudessa, kuten oli laita edellisten kiistanalaisten nimitysten kanssa. Hän on palvelut 25 vuotta CIA:n leivissä ja hän oli kiistanalaisen käytännön toteuttaja käyttää miehittämättömiä tiedustelukoneita (drones) ulkomailla eliminoitaviksi määriteltyjen henkilöiden surmaamiseksi. Senaatti hyväksyi nimityksen äänin 63 – 34 senaattori Rand Paulin järjestämän 13 tuntia kestäneen jarrutus-taktiikan jälkeen. Hän halusi tarkempia tietoja hallituksen päätöksestä eliminoida USA:n kansalaisia miehittämättömien tiedustelukoneitten avulla. Näillä koneilla on käytettävissään tekniikan viimeisimmät laitteet etsiä ja tunnistaa henkilöitä keräämiensä biologisten tunnisteiden kuten kasvokuvan perusteella sekä täsmäaseitten käyttäminen kohteen tuhoamiseksi aiheuttamatta hämminkiä ympäristössään. Vuodesta 2004 lähtien USA on tehnyt 350 hyökkäystä drones-koneillaan surmaten 1963 – 3293 ihmistä, niistä siviilejä 261 – 305. Obama peri tämän käytännön George Bushilta, ja on laajentanut ja tehostanut sitä presidenttinä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166013#.UTmZKmJHT-k
-          Hollannin hallitus antoi direktiivin, jonka mukaan Juudean ja Samarian sekä Golanin ylängöllä valmistetut ja maatalouden tuotteisiin tulee merkitä, mistä ne ovat peräisin. Myös Jerusalemin itäosassa valmistettuihin tuotteisiin tulee merkitä valmistuspaikka. Tämän tarkoituksena on aloittaa laajamittainen Israelin tuotteiden boikotointi. Hollanti on ollut yksi Israelin läheisimmistä tukijoista Euroopan sisällä, joten tämä direktiivi tulee yllätyksenä. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun asiasta oli keskusteltu EU:n asiaa käsittelevän komission kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166004#.UTmd6mJHT-k
-          USA:n ulkoministeriö ilmoitti torstaina, ettei egyptiläinen toisinajattelija Samira Ibrahim saa Michelle Obaman myöntämää arvostusmitalia ennen kuin hänen twiitissä kertomansa mielipiteet on tutkittu. Ibrahim kiisti koskaan kirjoittaneensa raskauttavat mielipiteet tweetin sivullaan ja väitti jonkun kirjoittaneen ne hänen tietämättään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166007#.UTmfdGJHT-k
-          Likudin kansanedustaja Ofir Akunis sanoo, että Likud on hyväksynyt Yair Lapidin laatiman haredi-kansan asevelvollisuussuunnitelman. Shas ja UTJ jäänevät hallituksen ulkopuolelle ainakin tässä vaiheessa. Ulkoministerin paikka jää odottamaan oikeuden päätöstä. Akunis vakuuttaa, että talousministeriötä tarjottiin Lapidille, mutts Atidin taholta kielletään sellaisen tarjouksen tekeminen. Hallituksen muotoutuminen näyttää kuitenkin toteutuvan, ellei uusia karikoita esiinny reitillä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305746
-          21 YK:n filippiiniläistä sotilasta siepanneet kapinalliset sanovat, että sotilaita pidetään heidän vierainaan eikä heillä ole mitään hätää. Heidät luvataan vapauttaa sitten, kun Assadin joukot ovat poistuneet alueelta, jossa heitä pidetään. Vapaan Syyrian Armeijan johto sanoo sieppausta erehdykseksi ja lupaa vapauttaa heidät, mutta sillä ei taida olla edellytyksiä päättää heidän kohtalostaan. YK:n sotilaitten lähettäminen Israelin ja Syyrian väliselle puskurivyöhykkeelle ilman aseita hyvin tiedostaen, että kapinalliset valvovat sitä, on komentajan tekemä virhe. Assadin armeija ei kuitenkaan osoita mitään merkkejä vetäytymisestä Jamian kylästä, jossa heitä pidetään. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=305706



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021