MAANANTAI 18.03.13


MAANANTAI 18.03.13

1. USA:n presidentti Barack Obaman Israelin vierailu alkanee ohjelman mukaan keskiviikkona 20. maaliskuuta ja jatkunee 22. maaliskuuta saakka. Hänen ohjelmastaan on ristiriitaisia tietoja; käykö hän Ramallahissa, ja miten kauan hän lopulta viipyy PA:n hallintoalueilla. Hän ei halunnut puhua Knessetissä esittäen syyksi, että hän haluaa puhua suoraan kansalle. Sen sijaan hän puhuu opiskelijoille järjestetyssä tilaisuudessa, jonne pääsy ei ole vapaa, vaan jonne USA:n Israelin lähetystön toimesta ja suosituksesta on kutsuttu muiden paitsi Arielin yliopiston opiskelijoita. Syyksi esitetään se, että vain ne yliopistot on kutsuttu, jotka työskentelevät lähetystön kanssa yhteisymmärryksessä, mitä se sitten tarkoittaneekin.
Arielin yliopisto sijaitsee ns. ”vihreän linjan” itäpuolella, minkä johdosta lähetystön laatima kutsuohjelma on rasistinen, ja kannanotto Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin kuvastaen USA:n ulkoministeriön arabimyönteistä linjaa. Ehkä USA:n lähetystö ei tiedä, että Arielin yliopiston opiskelijoista suuri osa on arabeja.

ISRAELIN asukkaat suhtautuvat Obaman vierailuun kyselyjen mukaan optimistisesti, kyynisesti tai välinpitämättömästi. Varsin moni ihmettelee, miksi vierailu piti järjestää kuuri nyt, kun Israelin hallitus on vasta muotoutumassa eikä vielä toimintakunnossa, ja mitkä asiat ovat niin kriittisiä, että ne vaativat vierailun toteutumista juuri nyt? Obaman taholta on painotettu, ettei hänellä ole mitään uusia ideoita esitettäväksi tai keskusteltavaksi.
Palestiinalaiset Ramallahissa puhuvatkin enemmän Obaman ”turistimatkasta” kuin vierailusta. Siellä on levitetty katujen varsille plakaatteja, joissa ”Obamaa kehotetaan pitämään älypuhelimensa poissa Ramallahista” tarkoittaen sitä, ettei Länsirannalla ole 3G kommunikointiteknologiaa, mitä asukkaat pitävät suurena puutteena. Protestien laatijoiksi epäillään nuorisoryhmiä, joilla on muutakin hampaankolossa PA/PLO:n johtoa vastaan. Plakaatteja kritisoidaan siitä, että niissä on unohdettu kriittisimmät puutteet, kuten palkkojen maksun viivästyminen kuukausia, asukkaitten yleinen kärsimys ja palestiinalaisvankien viruminen Israelin vankiloissa. PLO:n johtoa syytetään siitä, että se on yhä enemmän vieraantunut kansasta, mutta Yhdysvaltoja syytetään siitä, ettei se ole tukenut PLO:n esityksiä YK:n yleiskokouksissa, mutta sen sijaan boikotoi järjestöjä, jotka ovat tukeneet niitä.

SATAKUNTA palestiinalaista poliittista ja älymystöön kuuluvaa henkilöä Syyriassa tuomitsivat kärkevin sanoin Obaman vierailun Ramallahissa. Heidän julkistamansa lausunnon otsikkona on: ”Mene takaisin veriseen maahasi, sinä murhaaja”. Lausunnossa Obamaa syytetään Irakin tuhoamista ja Syyrian massamurhien tukemisesta.
Palestiinalaiset eivät odota Obaman vierailulta ainakaan mitään hyvää heidän kannaltaan. He katsovat johtajiensa olevan liian heikkoja voidakseen esittää vaatimuksia hänelle. PA:n talous on konkurssin partaalla, arabimaiden lupaamia avustuksia ei koskaan tule, sovinto-neuvottelut Hamasin kanssa eivät etene mihinkään, vaikka Abbas sanookin, ettei ole mitään eroa PA:n ja Hamasin hallinnon välillä, eikä Hamas ole terrorijärjestö. Ainoa positiivinen seikka, johon he voivat viitata, on USA:n kouluttamat ”poliisijoukot”, joita he voivat esitellä, mutta monien poliisienkin palkat on maksamatta, mikä pakottaa heidät liittymään aseellisiin järjestöihin, joilla on varaa maksaa heille. http://www.jpost.com/Middle-East/Obama-dont-bring-your-smartphone-to-Ramallah-306762

THE GUARDIAN Lontoossa arvioi, että Israel pyrkii painostamaan Obamaa Irania vastaan tehtävän sotilaallisen iskun kynnystä. Toiseksi Israel pyrkii saamaan Obaman lupaamaan, että se avustaa tai ainakin tukee diplomaattisesti Israelin mahdollisia iskuja kohteisiin, joissa Syyrian kapinalliset ovat saaneet haltuunsa ohjuksia. Obaman uskotaan lehden mukaan pyrkivän painostamaan Netanyahua suurempaan aktiivisuuteen rauhanprosessissa PA:n kanssa. Obaman hallitus on tehnyt selväksi, että se puuttuu tilanteeseen Syyriassa, jos Assad turvautuu kemiallisiin aseisiinsa. IDF:n piirissä katsotaan, että se on jätetty yksin hoitamaan Syyrian ohjusarsenaalin joutuminen kapinallisten käsiin, kuten Gurdian arvioi.
Lehden arvion mukaan vierailun aikana tuskin saadaan solmituksi pitäviä sitoumuksia.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4357589,00.html
Israel pyrkii osoittamaan Obamalle juutalaisten syvän kiintymyksen ja yhteenkuuluvuuden heille luvattuun maahansa. Obamalle näytetään kohteita, joiden avulla asiaa pyritään havainnollistamaan, ja tässä mielessä käynti holokaust-museossa on paikallaan. Tällaisen toiminnan tarkoituksena on prepata Obaman luvattoman heikkoa historian tuntemusta. http://www.jpost.com/International/Oren-Obamas-agenda-aims-to-combat-Jewish-history-deniers-306750

2. ISRAELIN uusi puolustusministeri Moshe (Bogie) Yaalon esitteli sunnuntain Facebookin sivullaan tehtäviä, jotka odottavat hänen työpöydällään, ja missä tärkeysjärjestyksessä hän aikoo niitä käsitellä.
YAALON teki selväksi, että Iranin ydinasehaaveet on listan kärjessä. Hän on aiemmissa kommenteissaan kannattanut USA:n johtavaa roolia sotilaallisten toimien tullessa kysymykseen Iranin haaveiden estämiseksi. Tämä on järkevä ja hyväksyttävä toiminta-periaate, mutta tämä voi muuttua, mikäli osoittautuu, että Iranin ydinase on valmistumaisillaan eikä Obama lopultakaan halua puuttua asiaan, vaan edelleen pitää diplomaattisia ponnisteluja tärkeimpinä. Obama ennusti äskettäin julkistetussa haastattelussa, että hänen saamiensa tiedustelutietojen mukaan Iranin ydinase valmistuu vuoden sisällä.

PUOLUSTUSMINISTERIN tärkeysjärjestys voi kuitenkin muuttua radikaalisti, mikäli tilanne rajanaapureissa muuttuu äkillisesti. Huolestuttavin tilanne on muhimassa Syyriassa, jossa ääri-islamilaisiin lukeutuvat kapinallisjärjestöt ahdistavat Assadin puolustuksen entistäkin ahtaammalle, ja jos länsimaat todella aloittavat kapinallisten aseistamisen länsiasein. Tämä voi tarkoittaa sitä, että heille luovutetaan nykyaikaisia ilmatorjunta- ja panssarintorjunta-aseita, ohjuksia ja muuta järeämpää kalusto. Syyrian kapinalliset eivät ole yhtenäisesti johdettu organisaatio, vaan niissä on eri päämääriin pyrkiviä ryhmittymiä, kuten al-Qaidaan sidoksissa olevat järjestöt. Assadin pyrkimyksenä on siirtää ohjuskalustoaan Hizbullahille Libanoniin, ja ilmeisesti myös osan kemiallisista aseistaan. Nämä yhdessä voivat saada erittäin vaarallisen muutoksen Syyriassa aivan pohjoisrajan tuntumassa.

TOINEN vaaratilanne muhii kaiken aikaa etelärajan takana Siinaissa, jonne kansainväliset jihad-järjestöt ovat rakentaneet päämajaansa. Egyptin armeijan puolitehoiset yritykset tilanteen muuttamiseksi eivät ole onnistuneet. Siinain beduiiniväestö on perinteisesti liittynyt siihen, joka maksaa paremmin. Egyptin hallitus ei ole vuosikymmenien aikana tuntenut suurta kiinnostusta kehittää Siinain taloutta ja työmahdollisuuksia, minkä johdosta nuori polvi on altis houkutuksille antautua terrorijärjestöjen palvelukseen. Gazassa toimiva Hamas on myös pureutunut Siinaille turvatakseen aseitten ja hyödykkeitten kuljetuksia Egyptistä Gazaan.
Yaalonin ohjelmassa palestiinalaiskysymys on viimeisenä kiireysjärjestyksessä, mutta tilanne voi muuttua sielläkin radikaalisti, mistä yhä lisääntyvä maantiegangsterismi on enteellinen. Tilanne on Barakin aikana päässyt luisumaan pois käsistä, ja vaatii radikaaleja toimia.  Jordania voi yhtenä aamuna olla Muslimiveljeskunnan valvonnassa.

Puolustusministeri Yaalonilla ei todellakaan ole haasteiden puutetta. Hänen pitäisi kaiken muun ohessa pystyä toteuttamaan suunnitelmaansa armeijan sisäisestä muutoksesta raskaasta perinteisestä armeijasta joustavaksi nykyaikaisiksi kommandotyyppisiksi nopean toiminnan riippumattomiksi yksiköiksi. http://www.jpost.com/Defense/Analysis-Yaalons-priorities-Iran-1st-Palestinians-last-306739

3. BELGIASSA toimiva ihmisoikeusjärjestöksi itseään kutsuva ryhmittymä nimeltään ”The Russell Tribunal on Palestine” vaatii kansainvälistä rikosoikeutta (ICC) tukimaan Israelin väitettyjä ihmisoikeusrikoksia palestiinalaisissa territorioissa. Tämä neljä vuotta sitten perustettu ryhmä sanoo tukevansa kaikkia siviilien ja kansainvälisten järjestöjen tekemiä aloitteita tarkoituksenaan saada Israel vedetyksi kansainvälisen oikeuden eteen. Järjestö esittää myös vaatimuksen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotista. Ryhmä esitti sunnuntaina neljän vuoden aikana kokoamiensa tutkimusten ja keskustelujen perusteella 28 suositusta, joihin kuuluu jatkotutkimuksia järjestöistä, jotka avustavat ja tukevat Israelia, sekä entisten poliittisten vankien muodostaman komitean perustamista tutkimaan palestiinalaisvankien kysymystä, kuten AFP raportoi.

RUSSEL Tribunaali kritisoi myös USA:ta, EU:ta ja YK:ta politiikasta, joilla ne tukivat Israelin kansainvälisen lain rikkomuksia. Ryhmä esittää YK :n aparthaidin vastaisen komitean kutsumista kokoon käsittelemään Israelin harjoittamaa aparthaidia. Komitea perustettiin 1962 käsittelemään Etelä-Afrikassa harjoitettua rotuerottelua. Israelin ulkoministeriön tiedottaja Yigal Palmor toteaa, että tämä on yksityinen ryhmä ilman oikeudellista perustusta, joka voi  esittää mitä ikinä lystää. Hän lisäsi, että ryhmä on ideologinen ja propaganda ryhmittymä, joka tuottaa propagandaa samanmielisten jäsentensä kanssa. http://www.timesofisrael.com/group-calls-on-icc-to-investigate-israels-crimes/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Labour-puolueen kansanedustaja Nachman Shai kirjoittaa Facebookissa, että Obama tarkoituksellisesti jätti Arielin yliopiston pois hänen opiskelijoille torstai-illaksi suunnittelemasta tilaisuudesta. Hän kehotti opiskelijoita boikotoimaan tilaisuutta, joka pidetään Jerusalemin Kansainvälisessä kokous-keskuksessa. Shai osoitti kehotuksensa boikotoida tilaisuutta Opiskelijoiden Unionille. USA:n lähetystö Herzliassa väittää, ettei kysymys ole boikotista, vaan periaatteesta kutsua yliopistoja, jotka toimivat sen kanssa yhteisessä hengessä. Tämä voidaan tulkita suoraksi hyökkäykseksi Israelin hallituksen ja kansan päätöstä vastaan tunnustaa Arielin Yliopisto. Shai kirjoittaa Facebookin sivullaan, ettei hän voi ymmärtää, miten Obama aikoo keskustella Israelin kansan kanssa, jos hän ei voi tavata opiskelijoita, joiden opinahjo sattuu olemaan vihreän linjan itäpuolella. Arielin kaupungin asukasluku on n. 20 000, ja sen Ylipistossa opiskelee tuhansia oppilaita kaikista yhteiskuntaluokista, myös arabeja. Arielin yliopiston opiskelijaunionin johtaja Shai Shahaf sanoo joutuneensa shokkiin kuultuaan boikotista. http://www.timesofisrael.com/labor-mk-calls-on-students-to-boycott-obama-speech/
-          Dark Night (Pimeä Yö) tähtenä tunnettu 39-vuotias Christian Bale harkitsee päärooliin suostumista Mosesta käsittelevässä filmissä. Juutalaisten muinainen johtaja Moses oli 40-vuotias aloittaessaan kuvittelemansa kansansa vapauttamisen Egyptin työorjuudesta, mutta joutui 40 vuoden ajaksi paimentamaan appensa lampaita Midianin erämaassa. Hän oli 80-vuoden ikäinen, kun Jumala katsoi Moseksen inhimillistyneen ja nöyrtyneen tarpeeksi voidakseen lähettää hänet varsinaiseen elämäntehtäväänsä yli 2-miljoonaisen kansan johtamiseksi Luvattuun Maahansa. Raamatullisten aiheiden käsittely filmeissä on suosittu Hollywoodin parissa. Mosesta käsittelevä kilpaileva filmi joutui vaikeuksiin Steven Spielbergin kieltäydyttyä jatkamasta filmin ohjausta.
-          Israelin vankilassa 38-vuoden vankeusrangaistustaan kärsivä ja syömälakon aloittanut Ayman Sharawna päätettiin lopulta vapauttaa, mutta hänet kuljetettiin Gazan kaistalle, jossa hänet otettiin vastaan sankarina. Hänelle annettiin samalla 10 vuoden kielto palata Israeliin. Hänet pidätettiin v. 2002 ja tuomittiin oikeudessa pommien asettamisesta Ber Shebaan pommi-iskussa, jossa 18 ihmistä haavoittui. Hän on kotoisin Duran arabikylästä lähellä Hebronia. Hänet vapautettiin Shalitin vapauttamissopimuksen yhteydessä yhtenä 1027:stä vangista v. 2011, mutta hänet pidätettiin uudelleen allekirjoittamansa sopimuksen rikkomisesta. Useiden viikkojen jälkeen pidätyksestään hän aloitti syömälakon toisen vangin Samer Issawin kanssa, joka kieltäytyy solmimasta samanlaista sopimusta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4357550,00.html
-          Martyrs of Yurmouk nimisen kapinallisjärjestön Favebookin sivulla ilmoitettiin, että Free Syrian Army joukot olivat miehittäneet Syyrian armeijan tukikohdan 8 km:n päässä Israelin ja Syyrian väliseltä tulitaukolinjalta. Tiedotteen mukaan tukikohta valloitettiin 5-päiväisen piirityksen jälkeen. Siinä väitetään, että puolustajat olivat käyttäneet vangiksi ottamiaan kapinallisia inhimillisenä kilpenä, ja heidät todettiin kuolleiksi valtauksen jälkeen. Maa-alan menettämisen lisäksi Assadin armeijasta pakenee kaiken aikaa sotilaita ja upseereita. Viimeisin heistä on kenraalimajuri Mohammed Ezz a-Din Khalouf, joka pakeni poikansa kapteeni Ezz a-Din Khaloufin kanssa Jordaniaan. Hän kertoi, että moraali Assadin joukoissa on kehno ja ettei kukaan kestä sitä ilmapiiriä, mikä Assadin lähipiirissä vallitsee. Kenraalin mukana pakeni 20 sotilasta huolellisesti suunnitellussa pako-operaatiossa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4357570,00.html




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021