MAANANTAI 11.03.13


MAANANTAI 11.03.13

1. HALLITUKSEN muodostaminen näyttää olevan yhtä tervan juontia. Keskusteluissa on havaittavissa selvä ero nuoren polven ja parkkiintuneitten poliitikkojen tavasta käsitellä ajankohtaisia kysymyksiä. Pääministeri Netanyahu lähti keskusteluihin vanhalla hyväksi koetulla perusteellaan runnoa kokemattomien puoluejohtajien Lapid ja Bennett yli, kuten hän oli tottunut tekemään politiikassa, mutta se ei tepsinytkään näihin keltanokkiin, jotka viisaasti olivat sopineet yhteisestä taktiikasta tukien toinen toistaan. Lapid ilmeisesti katsoi, että Bennettillä on paremmat mahdollisuudet keskustella Netanyahun kanssa - onhan hänellä monen vuoden kokemus yhteistyöstä – antaen hänen toimia joustavana välittäjänä. Taktiikka on toiminut hyvin, ja Netanyahu on joutunut perääntymään monella tasolla ja luopumaan monista aiemmin kiinni pitämistään vaatimuksista.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ja Liberman keskustelivat eilen illalla kahden tunnin ajan Lapidin ja Bennettin kanssa pyrkien aukaisemaan sitkeimmät solmut yhteisen kuorman jakamisesta sekä ministeripaikkojen lukumäärästä. He lopettivat puolen yön maissa pääsemättä lopulliseen ratkaisuun, ja jatkanevat tänään. Neuvottelutiimit jatkoivat yli puolen yön sopimus-asiakirjojen hiomista, koska aika uhkaa lipsua pois käsistä. Liberman ilmaisi optimisminsa neuvottelujen etenemisestä uskoen kaiken olevan selvää tiistai-iltaan mennessä. Netanyhau haluaisi nostaa ministerien luvun 26:en, koska Likutenun nuoret ministerit haluaisivat jatkaa toimiaan, eikä paikkoja ole tarpeeksi, mikä on nostattanut minikriisin puolueiden sisällä.
Uri Ariel kyselee edelleen, miksei Likutenun taholta ole tuotu Livni-sopimusta keskustelujen piiriin, koska siihen on saatava muutoksia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305959, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306000

2. SHAS-JA UTJ- puolueiden johtajat ovat jatkaneet kärkevää kritiikkiä siitä, että haredi-puolueet sivuutettiin kokonaan hallitusneuvotteluista, kuten he asian näkevät. UTJ:n kansanedustaja Yisrael Eichler totesi, että ”vaikka Shas olisi suostunut kaikkiin sille asetettuihin vaatimuksiin, sitä ei silti olisi hyväksytty hallitukseen”.

SHAS-puolueen johtohenkilö – yksi kolmesta – Arieh Deri kirjoitti Facebookin sivulleen vihaisen ryöpytyksen selittäen, että hallitukseen tulevat puolueet edustavat vain ylemmän tason kansaa, ja että vaivoin toimeentuleva kansa – kaksi miljoonaa ihmistä – on ilman edustajaa hallituksessa. Hän kutsui tätä alemman luokan kansaa ”toiseksi Israeliksi”, jolla on vaikeuksia taloudellisesti aloittaa kuukautta ja lopettaa sitä. Deri osoitti sanansa suoraan pääministeri Netanyahulle, jota hän syytti – huolimatta siitä, että hän halusi haredi-puolueet mukaan – siitä, ettei hän voi pestä käsiään häpeästä verukkeita esittämällä. ”Syy on sinussa ja yksinomaan sinussa”, Deri kirjoitti jatkaen: ”Et voi välttää vastuutasi”. Deri kirjoitti sivullaan, ”ettei siinä kyllin, vaan nämä johtajat leikkaavat suoraan elävään lihaan, sillä he tulevat tekemään suuria  budjettileikkauksia, jotka tulevat välittömästi kohdistumaan yhteiskunnan heikko-osaisimpaan kansanosaan”.

SIONIM hassid-dynastian rabbi Shmuel Berezovsky sanoi sapatin aikaan, että Bait Yehudin johtajat ovat paholaisen johdettavissa. ”He ovat siitä kansallis-uskonnollisesta yhteisöstä, jotka yhdistyvät ja sopivat yhteistyöstä niiden kanssa, jotka tekevät pahaa Liitolle”, kuten hän kirjoitti Kikar Hashabbat haredi-news web-sivulla. ”On tärkeää tiedostaa, etteivät he tehneet tätä itsestään, vaan että paholainen ohjasi heitä. Muuten sitä ei voi ymmärtää”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305949

3. PÄÄMINISTERI Netanyahun ongelmat eivät suinkaan lopu hallitusneuvotteluihin, jotka nekin takkuilevat pahoin ja ovat pakottaneet hänet tuntemattomille poluille.
Knessetin suosittu ja edustuskelpoinen puhemies Reuven Rivlin on pahoittanut mielensä siitä, ettei Netanyahu ole antanut tukeaan hänen uudelleen valinnalleen. Itse asiassa pääministeri on ollut asiassa täysin hiljaa, mutta häntä lähellä olevat tahot ovat antaneet ymmärtää, että Netanyahu kannattaa Yuli Edelsteinin valintaa puhemieheksi sen jälkeen, kun hallitus on vannonut virkavalansa.
Rivlin - pitkäaikainen lainlaatija ja yli puoluerajojen kunnioitettu – ei kuitenkaan aio ratsastaa ilta-hämärään ilman taistelua uhaten, että Netanyahu tulee maksamaan kalliisti: ”Jos Bibi kuvittelee voivansa seistä asennossa laulaessaan kansanlaulua samaan aikaan, kun meidät
on ryöstetty kirkkaassa päivävalossa, hän on väärässä. Netanyahun toimet tulevat johtamaan uusiin vaaleihin, joissa hän ei tule johtamaan Likudia”. Heidän viimeisessä tapaamisessaan Netanyahu ei antanut suoraa vastausta, vaan vihjaili haluavansa toisen Likudin jäsenen nousevan Knessetin johtoon. Likudin parlamenttiryhmä äänestää asiasta maanantaina.
Jotkut Likudin kansanedustajista, kuten Tzipi Hotovely, pitävät Rivlinin syrjäyttämistä huonona asiana, koska hän on toiminut hyvin johtaessaan kahta Knessetin kautta.
Rivlinin unelma on päästä Jerusalemin pormestariksi. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-will-pay-for-his-betrayal/

4. ISRAELIN Syyrian vastaisella rajalla näyttää olevan käynnissä juuri se, mitä IDF on pelännyt mutta johon se on valmistautunut kaiken varalta, kuten Debkafile kirjoittaa aamun artikkelissaan. DF:n artikkelissa kerrotaan, että UNDOF-joukot (UN Disengagement and Observers Force) pakenevat suurin joukoin - sadoittain, kuten DF kertoo – Israelin puolelle välttääkseen saman kohtalon, mihin 21 filippiiniläistä sotilasta joutui lauantaina, eli demilitarisoidulla alueella operoivien kapinallisten sieppaamiksi. DF:n artikkelin mukaan he tulevat kuorma-autoilla ja APV-ajoneuvoillaan kertoen Israelin puolelle päästyään rajaa valvoville IDF:n sotilaille, että heidän komentajansa kehottivat heitä pakenemaan ainoaan suuntaan, jossa he ovat turvassa, koska YK ei enää voi vakuuttaa heidän turvallisuuttaan.

USEIDEN muiden joukkojen uskotaan turvautuvan pakenemiseen Israelin puolelle, jossa heidät ohjataan rajan tuntumassa oleviin IDF:n leireihin. Sotilaat kertovat, että heidän upseerinsa ovat pakanneet laukkunsa ja odottavat vain kotimaittensa hallituksilta Viinissä, New Delhissä, Manillassa tai YK:n päämajassa New Yorkissa lupaa palata kotiin.
DF toteaa artikkelissaan, että tuhat miestä käsittävien UNDOF joukkojen mureneminen enteilee Jom Kippur-sodan jälkeen solmitun 39 vuotta voimassa olleen sopimuksen mukaisen toiminnan lopettamista, mitä enteili Kroatian päätös vetää sata miestä käsittävän joukko-osaston kotiinsa epäselvän tilanteen muuttuessa 8:n neliökilometrin puskurivyöhykkeellä vaaralliseksi, jota heidän velvollisuutensa oli valvoa aseettomina ilman puolustautumis- mahdollisuutta.

DEBKAFILEN artikkelissa arvioidaan, ettei Venäjä eikä mikään muukaan maa ole halukas asettamaan omia joukkojaan valvomaan puskurivyöhykettä, mikä YK:n joukkojen poistuttua on täysin avoin Syyriassa taisteleville kapinallisjoukoille tunkeakseen sinne omia joukkojaan. DF arvioi, että USA, Israel ja Jordan jakavat yhteisen pelon, että al-Qaidan ideologiaa ajavat kapinalliset voivat viedä alueelle Syyrian armeijalta sieppaamiaan kemiallisia aseita ja ohjuksia. He voisivat häiritä presidentti Obaman vierailua Israelissa runsaan viikon päässä.
DF raportoi, että Hizbullahin on nähty siirtävän joukkojaan kohti Syyrian rajaa. http://www.debka.com/article/22815/Hundreds-of-UN-Syrian-Golan-UN-observers-scramble-to-safety-in-Israel

5. HIZBULLAHIN kakkosmies sheikki Naim Qassem ennusti kuwaitilaiselle lehdelle Al-Anbaa sunnuntaina julkaistussa haastattelussa, että Bashar Assadin hallitus tulee säilymään Syyriassa. Hän totesi, että Assadin joukot hallitsevat edelleen Damaskosta ja sen lähialueita sekä muita alueita Syyriassa. Uutiset kertoivat jokin aikaa sitten, että Naim Qassem oli joutunut väijytykseen Syyrian puolella ja kuollut tai pahoin haavoittunut siinä. Hän totesi, että kapinaliikkeen alkaessa monet ennustivat Assadin hallituksen kaatuvan pian. Sisäiset taistelut ovat jatkuneet maassa lähes kaksi vuotta, eikä ongelman ratkaisua ole löydetty. Hän vakuutti, ettei Assadin kaatuminen, mitä hän pitää epätodennäköisenä, vaikuta Hizbullahiin

Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah, jonka väitettiin sairastuneen ja matkustaneen hoitoon Iraniin, sanoo, että Hizbullahilla on oikeus kouluttaa ja aseistaa Libanonin rajan tuntumassa olevia syyrialaisia kyliä ja kaupunkeja. Hän antoi TV-haastattelun Iranissa kumoten samalla sekä Qassemia että omaa terveyttään koskevat huhut. Turkkilaiset lähteet kertoivat Nasrallahin sairastavan syöpää, minkä hän itse kiistää.

6. UUTISOTSIKOITA
-          Saksalainen lehti Der Spiegel kertoo artikkelissaan, että USA kouluttaa Free Syrian Force joukkoja Jordaniassa. Lehti kertoo joittenkin kouluttajien kantavan USA:n asepukua, mutta ei ollut varma, toimivatko he yksityisfirman vai USA.n armeijan palveluksessa. Ensimmäinen 200 miehen erä on koulutettu. Tarkoitus on kouluttaa 1200 miehen osasto. Koulutuksessa keskitytään panssarintorjunta-aseiden käyttöön. Jordanian tiedustelu on mukana ohjelmassa, jonka päämääränä on kouluttaa 10 000 miehen käsittävä armeija FSA:n käyttöön. Englantilainen lehti The Guardian raportoi samoin USA:n johtamasta koulutusohjelmasta, jossa kouluttajina on myös englantilaisia ja ranskalaisia sotilaita. Englanti kiistää antavansa suoraa sotilaallista koulutusta tai apua kapinallisille, mutta avustaa heitä taloudellisesti kuten myös USA, joka ilmoitti äskettäin antavansa kapinallisille 60 miljoonaa USD taloustukea. Syyriassa on 13 kapinallisryhmän  joukossa al-Qaidan tukemia ryhmiä kuten Jabhat al-Nusra, jonka USA asetti terrorijärjestöjen listaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166080#.UT2LSGJHT-k
-          Pariisin esikaupunki Bezons myönsi palestiinalaiselle terroristille, joka kärsii elinkautistaan + 70 vuotta Israelin vankilassa, kunniakansalaisen arvon. Israelin ministerin Rehavam Zeevin murhan suunnittelusta ja osanotosta vuonna 2001 Jerusalemin itäosan hotellissa tuomitun Majdi al-Rimawin kunniakansalaisen osoittavassa kyltissä häntä kutsutaan ”poliittiseksi vangiksi”. EJC:n presidentti Moshe Kantor sanoo näin: ”Tämä on järkyttävä ja kauhistuttava päätös, ei vain murhaajan, vaan Israelin hallituksen ministerin murhaajan, kunnioittamiseksi. Tänään on tarkalleen vuosi siitä, kun Toulousen koululasten kauhistuttava ja traaginen murha tapahtui, mikä yhdessä al-Rimawin kunnioittamisen kanssa Ranskassa osoittavat, että murhaa ja murhaajia kunnioitetaan, kun heidät tulisi tuomita kaikissa muodoissaan. Kehotamme Ranskan viranomaisia poistamaan välittömästi tämän Ranskan maisemasta kunnioituksesta ystävällismieliselle hallitukselle, Ranskan kansan ja suvaitsevuuden vuoksi”. Bezonin pormestari Dominique Lesparre piti laatan paljastustilaisuudessa puheen, jossa piti tuomitun murhaajan toimia oikeutettuina kutsuen häntä uhriksi. Kantor ihmetteli, miten virkaan valittu virkailija voi olla niin tietämätön, ettei hän erota murhasta tuomittua terroristia tavallisista kansalaisista. Juutalaisia ja Israelia vastaan tehdyt väkivaltaisuudet ja anti-semiittiset rikokset ovat lisääntyneet Rankassa huomattavasti Toulousen murhan jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166083#.UT2S7mJHT-k
-          Yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Ahadonovich ennustaa, että arabien välivaltaisuus voi nousta ennen presidentti Obaman Israelin vierailua. Etenkin Hamasin parissa vastustetaan hänen vierailuaan Israelissa, eikä häntä toivoteta tervetulleeksi Ramallahiin tai Temppelivuorelle, joka voi saastua hänen vierailustaan. Aharonovich puhui Juudean ja Samarian poliisivoimien vuositilaisuudessa todeten, etteivät arabit ole vielä sanoneet viimeistä sanaa. Samalla hän tuomitsi juutalaisten väkivaltaisuuden arabeja vastaan todeten, että siihen puututaan kovalla kädellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166066#.UT2Y6WJHT-k
-          PA:n johdon parissa halutaan käyttää hyväksi sen saamaa asemaa kansainvälisissä yhteisöissä, joista varsinkin pääsy YK:n alaisten järjestöjen jäseneksi antaa sille erinomaiset mahdollisuudet aloittaa jatkuvia oikeusjuttuja Israelia vastaan. PA:n vankeinasiain ministeri Issa Karaka, kehottaa PA:n ministereitä valmistelemaan omalta osaltaan syytteitä Israelia vastaan sekä hakemaan mahdollisimman monen järjestön jäsenyyttä. PLO/PA:n pääsy UNESCO:n jäseneksi antaa sille erinomaiset mahdollisuudet vaatia juutalaisten pyhien paikkojen tai kiistanalaisten alueitten ja kohteiden nimittämistä palestiinalaisten tai muslimien perinnekohteiksi. Yksi tällainen on Kuollutmeri, josta sekä Israel että Jordania eristävät arvokkaita mineraaleja. Jos anomus hyväksytään – mikä YK:n jäsenmaitten yksipuolisen ja rasistisen juutalais-vastaisen asenteen vuoksi on lähes automaattinen, myönteinen päätös voi asettaa ennalta odottamattomia rajoitteita ja vaatimuksia teollisuustoiminnalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166072#.UT2am2JHT-k
-          Juutalaiset Temppeli-järjestöt vaativat pääministerille lähettämässään kirjeessä häntä asettamaan tutkimuskomitean selvittämään lauantaina Temppelivuorella sattuneita arabien mellakoita, joissa käytettiin petrolipommeja. Yhden poliisin suojapuku syttyi tuleen, mutta hän ihmeeksi selvisi pienin vaurioin. Kirjelmässä todetaan, että tutkimuksissa on selvitettävä mellakan aiheet ja poliisin toimet sen aikana. Myös petrolipommien heittäminen Al-Aksa moskeijan sisältä on uusi ilmiö. Poliisit syyttävät upseeriensa antamia ohjeita ja rajoituksia lapsellisiksi, joiden ansiosta poliisit kokevat joutuvansa häväistyiksi voimatta vastata arabien väkivaltaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166085#.UT2dOWJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019