KESKIVIIKKO 06.03.13


KESKIVIIKKO 06.03.13

1. USA:N entinen ulkoministeri Henry Kissinger puhui äskettäin Maailman Talousfoorumissa Lähi Idän näkymistä varoittaen ennalta nähtävästä kriisistä alueella, minkä ydinasein varustettu Iran tulee aiheuttamaan. Tämä juutalaissyntyinen, 89-vuotias Nobel palkinnon voittanut tunnettu poliitikko ja diplomaatti sanoi, että Iranin ydinaseen aikaansaama ydinaseiden leviäminen Lähi Idän alueella tulee lisäämään ydinsodan mahdollisuutta – mikä olisi käännekohta ihmiskunnan historiassa. Mielenkiintoinen tuo Kissingerin käyttämä termi ”käännekohta”, jota myös Iranin johtajat käyttivät Almatyn P5+1 ja Iranin välisistä ydinase-neuvotteluista viime viikolla. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad totesi osallistuessaan arabiliiton kokoukseen Kairossa, että Iran on jo ydin- ja avaruusvalta.

KISSINGER sanoi uskovansa, että tuo aika on jo nähtävissä aivan lähitulevaisuudessa.
Iranin tilanteeseen liittyen hän myös kehotti USA:ta ja Venäjää yhdessä ratkaisemaan Syyrian ongelman. Hän totesi, että alueella esiin nousseista kysymyksistä ajankohtaisin ja kiireisin on ydinaseiden leviäminen. Hän sanoi, että YK :n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet ovat viimeisen 15 vuoden ajan ilmoittaneet, ettei ydinaseistettu Iran ole hyväksyttävissä, mutta se on nyt kuitenkin lähellä toteutumistaan. Hän sanoi länsivaltojen ja Iranin kiistelleen sen ydinsuunnitelmasta, jota Iran väittää rauhanomaiseksi vastoin lännen epäilyksiä.
Kissinger varoitti, että elleivät vakavat neuvottelut saa pikaista ratkaisua kysymykseen, Israel voi toimia oma-aloitteisesti viimeisenä keinona varottaen Irania, että sen käyttämä viivyttely-taktiikka ajan voittamiseksi saadakseen ydinaseensa valmiiksi kehittää tilanteen erittäin vaaralliseksi. ”Teheranin ohjelman seurauksena myös muut maat haluaisivat ydinaseita. Tämän johdosta on tarjolla vaara, että ydinaseet tulisivat lähes tavanomaisiksi”.

THE Extinction Protocol artikkelin kakkososassa kerrotaan, miten Venäjä järjesti helmikuun 17. – 21. päivien aikana suurimmat ydinaseharjoitukset 20:en vuoteen, mikä herätti vakavaa huomiota USA:n ja Euroopan sotilaspiireissä. Venäjä toi harjoituksissa länsirajansa tuntumaan sekä strategisia että taktisia ydinaseita. Harjoituksen jälkeen Venäjän massiiviset TU-95 pommikoneet tekivät harjoituslentoja Guam-saaren yllä Tyynellämerellä, sekä Alaskan ja  Kalifornian yllä kesä-heinäkuussa simuloiden pommituslentoja.
Pentagonin tiedottaja everstiluutnantti Wesley P Miller ei halunnut yliarvioida harjoitusten merkitystä, mutta kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, oliko NATO:n joukot asetettu hälytysvalmiuteen todeten, ettei Pentagon julkista tiedustelukysymyksiä. Hän sanoi, että vastaavia harjoituksia tehdään molemmin puolin rutiininomaisesti, eikä niistä tarvitse siten  olla erityisen huolestunut.
MILLER kuitenkin lisäsi, että äskeisten harjoitusten laajuus ja siinä liikuteltujen määrä on syytä tarkoin huomioida USA:n kansallisen turvallisuuden vuoksi. Venäjän harjoituksiin osallistui puolustusministeriön salainen 12. päädirektoraatti, joka tunnetaan nimellä GUMO, armeijan tärkein ydinaseita valvova osasto. Tiedot sen siirtämistä ydinaseista ovat salaisia, mutta Gumon tiedetään harjoituksissa siirtäneen suuria määriä aseita Euroopan vastaisen rajansa tuntumaan, Latviassa ja Valkovenäjällä. Venäjällä on kaksi muuta ydinasevarastoa Euroopan tuntumassa, Zukovka lähellä Valkovenäjää ja Golovchino lähellä Kharkovia Ukrainassa.

artikkelin kolmannessa osassa kerrotaan, että Pohjois-Korea varoittaa mitätöivänsä vuosien 1950 – 1953 välisen sodan lopettaneen tulitauon ja vetävänsä edustajansa pois Panmunjomin kylästä, jossa on toiminut tulitauon jälkeinen neuvottelutoimisto, ellei USA lopeta ”Etelä-Korean nukkehallituksen” kanssa aloittamansa sotaharjoitukset. Pohjois-Korea varoitti ennen perjantaina alkaneita harjoituksia, joihin osallistuu 10 000 USA:n ja 200 000 Etelä-Korean sotilasta, ”surkealla kohtalolla”, ellei kaksi kuukautta kestäviä harjoituksia peruuteta. Pohjois- ja Etelä-korea ovat edelleen teknisesti sotatilassa. Ulkoministeri John Kerry kehotti Pohjois-Koreaa neuvottelemaan avoimesti ydinaseohjelmastaan eikä uhkailemaan toisia maita tuholla.

ARTIKKELIN neljännessä osassa todetaan, että vain hetkeä ennen ilmoitusta Venezuelan presidentti Hugo Chavezin menehtymistä syöpään varapresidentti Nicolas Moduro karkotti maasta kaksi USA:n sotilaallista lähettiä syyttäen heidän pyrkineen horjuttamaan Venezuelan sisäistä tasapainotilaa.

2. USA:n armeijan keskuskomennuskunnan komentaja kenraali James Mattis totesi puhuessaan armeijan palvelujen komitealle, etteivät Iranin vastaiset sanktiot ole pystyneet estämään Irania kehittämästä edelleen ydinaseohjelmansa toteuttamista. ”Katson, että meidän tulee jatkaa sanktioita, mutta sen rinnalla meillä tulee olla toisia optioita”. Hän totesi, että lienee mahdollista saada Iran muuttamaan suuntaansa puhtaasti kustannussyistä, mutta tällä hetkellä sen ydinohjelma jatkuu täyttä vauhtia sanktioista huolimatta.

KENRAALI Mattis sanoi näin: ”Taloudellisilla sanktioilla, diplomaattisella eristämisellä ja rohkaisemisella sellaista toimintaa, joka voi merkitä poliittisen tuen vähenemiseen siinä määrin, että se voi johtaa vallan menettämiseen, lienee mahdollisuus saada heidät järkiinsä”. Hän selitti, ettei sellainen välttämättä johda avoimeen selkkaukseen, mutta sotilaallinen operaatio on yksi optioista, joihin armeija valmistautuu.
Pääministeri Netanyahu varoitti AIPAC:n videopuheessaan, että aika Iranin pysäyttämiseen lipsuu käsistä eikä sanktiosta ole saatu toivottuja tuloksia.
Varapresidentti Joe Biden totesi myös AIPAC:n konferenssissa, että presidentti Obama on tosissaan varoittaessaan, ettei USA tule sallimaan ydinasein varustettua Irania.
IRANIN ulkoministeriön tiedottaja Ramin Mehmanparast syytti, että tietyt länsivallat syyttävät Almatyn neuvotteluja epäonnistuneiksi omista poliittisista päämääristään johtuen. http://www.timesofisrael.com/sanction-on-iran-arent-working-top-us-general-says/

3. USA:n ulkoministeri John Kerry totesi tavatessaan Saudi Arabian ulkoministerin Saud al- Faisalin  Riadissa, jota tuki vapapresidentin Joe Bidenin vastaava lausunto AIPAC:n konferenssissa, ettei ikkuna neuvotteluihin Iranin kanssa ole auki loputtomiin, kuten Qatarissa toimiva uutistoimisto raportoi.
Lontoossa ilmestyvä arabiakielinen Al-Hayat kertoi artikkelissaan, että Saudi Arabia on yhtä lailla pitkästynyt Iranin johdon ajanpeluuseen: ”Neuvottelujen tarkoituksena on käsitellä kysymyksiä vakavasti ja järkevästi ja asettaa selkeät vastuut jokaiselle. Neuvottelut eivät ole sitä varten, että joku pyrkii pettämään meitä ja pelaten meillä. Tämä on väärä tapa neuvotella”. Faisal sanoi, ettei Iran ole neuvotellut vakavalla mielellä vaan voittaakseen aikaa saadakseen ydinpomminsa valmiiksi.

ARTIKKELIN kakkososassa kerrotaan Egyptin tilanteesta, joka Port Saidin s satama-kaupungissa on kehittynyt väkivaltaiseksi haavoittaen kymmeniä, surmaten yhden poliisin ja jonka aikana kaupungin poliisiasema sytytettiin tuleen. Vaikka mielenosoitusten varsinainen sytyke aiheutui jalkapallo-ottelun jälkitilanteessa syntyneistä väkivaltaisuuksista, ne ovat kohdistuneet Muslimiveljeskunnan vallankahmimiseen maassa. Egyptiläinen lehti Al-Ahram kertoo websivullaan, että protestit jatkuivat tiistaina turvallisuusaseman lähellä, jossa kivitettiin poliisiautoja kivin ja petrolipommein, poliisin vastatessa niihin kyynelkaasulla.
Al Jazeerassa julkistetussa artikkelissa vaaditaan uskonnon ja valtion välistä tasapainoa, ei liikaa uskontoa eikä liikaa erottamista.
Al-Masry Al-Joum lehden kolumnisti todistelee, että USA:n suunnitelma tukea suurinta poliittista ryhmittymää Muslimiveljeskuntaaa Mubarakin kaatumisen jälkeen on osoittautunut vääräksi, sillä se ei ole pystynyt vakauttamaan maassa turvallisuutta ja järjestystä. Artikkelissa todetaan, että 40 vuotta maassa vallinnut tasapaino on järkkynyt, kuten myös Egyptin sotilaalliset ja turvallisuuslaskelmat, mistä osoituksena on Israelin Egyptin ja Syyrian vastaisille rajoilleen rakentama turva-aita.

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n kongressinulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja senaattori Robert Menandez varoittaa, ettei USA:n Egyptille myöntämä 1.3 miljardin USD vuotuinen avustus ole avoin sekki. Hän kiitteli, että yhteistoiminta Egyptin kanssa on ollut suureksi eduksi USA:lle tasapainottaen tilannetta ja vakuuttaen vapaan liikenteen Suezin kanavan kautta, sekä sallien USA:n koneitten ylilennot. Pohjimmaisena siinä on Israelin ja Egyptin välinen rauhansopimus vuonna 1979, minkä vuoksi maiden väliset suhteet ovat pysyneet rauhallisina. http://www.timesofisrael.com/us-aid-to-egypt-not-a-blank-check-top-senator-says/
-          YK:n alainen UNRWA peruutti Gazan maratonin tukemisen, koska Hamas kielsi naisten osallistumisen massatilaisuuteen. Tämä tarkoittanee maratonin peruuttamista. Jerusalemin maratonjuoksuun osallistui yli 20 000 ihmistä. http://www.timesofisrael.com/un-cancels-gaza-marathon-over-hamas-ban-on-women/
-          Malmössa ilmestyvä lehti Världen Idag syyttää kaupungin pormestaria Ilmar Reepaalua valehtelusta hänen väitettyään P1TV-ohjelmassa tehneensä aloitteen keskusteluista USA:n erikoislähettilään Hanna Rosenthalen kanssa huhtikuussa, jonka tehtäviin kuului tiedottaa antisemitismistä ja taistella sitä vastaan. Lehti kertoo lokakuussa eronneen Rosenthalin todenneen, että se oli ehdottomasti hän, joka halusi neuvotteluja Reepaalun kanssa. Malmössä rekisteröidään kymmeniä anti-semiittisiä ja antisionistisia väkivaltaisuuksia. Kaupungin väkiluvusta arviolta 1000  kuuluu juutalaisiin ja 30 % muslimeihin. http://www.timesofisrael.com/swedish-mayor-challenged-on-anti-semitism-meeting/
-          Egyptistä Siinain yli Israelin puolelle lentäneet heinäsirkat (locusts) asettuivat tiistaina levähtämään ja einehtimään ennen matkansa jatkumista edemmäs pohjoiseen. Tuholaisia vastaan aloitettiin ruiskutukset lentokoneista, mutta ne olivat ehtineet pahoin vahingoittaa perunaviljelmiä. Lentoruiskutuksia jatkettiin edelleen keskiviikko-aamuna, vaikka suurin osa niistä oli saantu nitistettyä hengiltä. Tuholaiset olivat päässeet myös Gazan kaistalle, josta niillä on tilaisuus levittäytyä edelleen. http://www.timesofisrael.com/millions-of-locusts-chow-down-on-israeli-crops/
-          Turkki jatkaa edelleen Israelin härnäämistä ymmärtämättä, että riita on molemmin-puolinen ja sen vaikutukset koskevat myös sitä. Turkilla on ollut konsuli Akir Ozkan Tornular  Ramallahissa, mutta nyt Turkki päätti nostaa hänen tehtävänsä lähettilästasolle.
-          Hallitusneuvotteluissa toimintaperiaatteet ja ohjelmakysymykset näyttävät siirtyvän
taaemmas, ja nyt on aloitettu kamppailu henkilökohtaisella tasolla, kuten Times of
      Israel arvioi. Likutenu käy neuvotteluja pääasiassa Bait Yehudan ja sen 
            puheenjohtajan Naftali Bennettin kanssa, joka tuntuu varovaisen optimistiselta niiden   
            etenemiseen. Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid varoittaa, että vielä on runsaasti
            asioita sopimatta. Lapid haluaa ulkoministerin paikan, jota Netanyahu säilyttää 
            Avigdor Libermanille, mutta oikeuskansleri aloitti tutkimukset, onko se laillista.
            Bennett näyttää saavan talousministeriön, jota Lapid ei halua. Lapid haluaa kaataa
            useita uskonnollisen sektorin vaatimia käytännön muotoja, kuten julkisen liikenteen
            jatkumista viikonvaihteen yli, siviiliavioliiton hyväksymistä ja muita. Hänen ohjelmansa
            tähtää Israelin kehittämiseen länsimaiseksi demokratiaksi, jossa uskonto ja valtio ovat
            erotetut, mutta jossa valtio sanelee ehdot myös uskonnolliselle sektorille. Lapid haluaa
           ulko-, sisä-, liikenne- ja opetusministeriön; Bennett haluaa talous-, asunto- ja
           rakennus-, liikenne ja uskonnollisten asiain ministeriön. Opetusministeri Gideon Saar 
           Likudista haluaa pitää opetusministeriön, mitä hän on hallinnut ansiokkaasti. Häntä
           vastaan nostettu syytös seksuaalisesta häirinnästä alaistaan kohtaan oli aiheeton. 
           Tämän hetken tilanteen mukaan Shas ja UTJ jäävät pois hallituksesta. UJT esittää,
           että äsken valittu Knesset hajotetaan ja pidetään uudet vaalit.     
     -     Shin Betin rekisterin mukaan palestiinalaisten aiheuttama väkivalta on selvästi
    noussut. Viime vuoden aikana rekisteröitiin 139 tapausta, joiden mukana oli petroli- ja
    putkipommihyökkäyksiä Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa. Tammikuussa
    hyökkäyksiä rekisteröitiin 83. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=305415
-          IDF:n komentaja Benny Gantz totesi puhuessaan IDF:n ATK-osaston hallinnon perustamisjuhlassa, että kukaan ei pysty ennustamaan ainakaan oikein, miten kehitys etenee Lähi Idässä, ja siksi Israelin tulevaisuus on myös mysteeri. Hän sanoi, että hämärästä tulevaisuudesta johtuen IDF:n tulee pitää järkensä kirkkaana ja ruutinsa kuivana, joskaan ei aivan näillä sanoilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165929#.UTcOwmJHT-k
-          Al-Qaidan terroristit ovat Syyrian armeijan vedettyä joukkonsa Israelin vastaisen rajalla olevalta puskurivyöhykkeeltä tulleet aivan raja-aidan varteen, josta käsin he tarkkailevat IDF:n sotilaitten päivärutiinia, mikä yleensä tapahtuu sotilaallisen ohjesäännön mukaan tarkan ohjelman puitteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165930#.UTcPhGJHT-k
    


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021