TORSTAI 14.02.13


TORSTAI 14.02.13

1. BAIT HAYEHUDI (Juutalainen Koti) puheenjohtaja Naftali Bennett sanoo aamun uutisten mukaan hylänneensä Likutenun (Likud&Beitenu) tarjouksen hallituspaikasta siihen liitettyine vihjauksineen mahdollisista ministeriöistä, joita se voisi hallita. Bennett antoi kieltävän vastauksensa lehdistön välityksellä, koska sille tehty tarjous oli myös annettu median kautta. Likutenu tarjosi Bait Yehudille opetusministeriötä, tärkeää sosiaalitaloudellista asemaa sekä apulaispuolustusministerin virkaa vastuualueenaan juutalaisyhteisöt territorioissa, ”setlementit” kuten tarjouksessa mainittiin.
Minkähän vuoksi hallituksen virkailijat ja poliitikot eivät millään suostu luopumaan sanan ”setlementti” käyttämisestä, koska se jo pelkällä muodollaan osoittaa kohteen tilapäistä, ei-pysyvää, luonnetta? Tällainen ”nimitteleminen” antaa lukijalle kuvan, ettei kirjoittaja ole ollenkaan vakuuttunut asiansa oikeutuksesta, millä hän iskee  omaan nilkkaansa.
Tähän syyllistyvät koko hallitus pääministeriä myöten, kansanedustajat ja puoluejohtajat, mutta varsinkin media, mikä aina tuntuu pahalta.

BENNETT kertoi lisäksi, että hänelle annettuun tarjoukseen oli liitetty uhkavaatimus, että siihen tulee vastata 48 tunnin sisällä ”ota tai jätä” periaatteella. Bait Yehudin virkailijat sanovat, että ministerinpaikoista keskustellaan vasta sitten, kun on saatu tyhjentävät vastaukset ideologisiin kysymyksiin. Likutenun virkailijat kohtelevat Bait Yehudia kuin alempiarvoista, merkityksetöntä avustajaa, joka palkataan toteuttamaan sen omia päämääriä. 

”Vaaleista lähtien Likud on toiminut Bait Hayehudia vastaan”, Bennettiä lähellä oleva toteaa. ”He hyökkäsivät meitä vastaan taukoamatta vaalien aikana. He ottivat yhteyden kaikkiin puolueisiin paitsi meihin, tapasivat jopa Meretzin ennen meitä. Sen jälkeen he ilmoittivat median välityksellä, että Netanyahu haluaa tavata meitä, mutta eivät ottaneet meihin suoraan yhteyttä kolmeen päivään. Nyt he taas tekivät tarjouksen median kautta ja ottivat yhteyttä vasta seuraavana päivänä. Tämä on vakavaa ja haisee pahalle, kuin kysymyksessä olisikin vain juoni toisten puolueitten vaatimusten alentamiseksi”.
Bait Yehudin virkailija totesi, että tarjous opetusministerin paikasta oli tarkoitettu Yesh Atidin painostamiseksi, ja uskontoministerin paikka Shahin painostamiseksi. Hän viittasi aiempaan tapaukseen neljä vuotta sitten, jossa Bai Yehudin neuvottelutiimin johtaja Udi Ariel silloin NU:n nimissä solmi sopimuksen Likudin kanssa, joka kuitenkin luopui siitä sopiakseen asian Labourin kanssa, eikä suostunut vastaamaan Arielin soittopyyntöihin.

BAIT HAYEHUDIN virkailijat toteavat, ettei puolueen jäsenten eikä sen rabbien, hengellisten auktoriteettien, taholta vastustettu Bennettiin päätöstä hylätä Likutenun tarjous. 
KIRYAT Shmonan yhteisörabbi Tzafaniya Drori, joka on tunnettu auktoriteetti kansallis-uskonnollisessa liikkeessä, totesi keskiviikkona, että mikä tahansa suunnitelma haredi-kansan pakottaminenkaikenkattavalla tai pakollisella menetelmällä tulee aiheuttamaan häiriöitä kansassa eikä tule onnistumaan. ”Jopa Yesh Atidin johtaja Yait Lapid on selvillä tästä. Ehkä hänen nykyinen asenteensa kuuluu neuvottelutaktiikkaan, koska kuka tahansa lähtee pakottamisen polulle, ei ymmärrä israelilaista yhteiskuntaa”, Drori selvittelee ajatuksiaan.

Rabbi Drori sanoi, että apulaispääministeri Moshe Yaalon näkee asiat realistisemmin, sillä hän esittää haredi-kansan asteittaista kytkemistä erilaisiin siviilitoimiin. Hän lisäsi, että kansallis-uskonnollinen hengellinen johto ja rabbit yksimielisesti vastustavat määrä-järjestelmän soveltamista niihin, joille annetaan oikeus täysiaikaiseen opiskeluun. Rabbi Drori painottaa maan fyysistä ja taloudellista turvallisuutta yhdessä maan hengellisen hyvinvoinnin kanssa todeten, että Bennett on jopa terävämmin kuin hän puolustamassa Toran opiskelun tärkeyttä Israelissa. Hän sanoi rabbien pitävän jatkuvaa yhteyttä Bait Hayehudin poliittisen johdon kanssa.

RABBI Shlomo Aviner, toinen kansallis-uskonnollisen kansan auktoriteetti, Beit Elin yhteisö-rabbi ja Jerusalemin vanhankaupungin Ateret Yerushalaim yeshivan dekaani, hylkää samoin yleisen asevelvollisuuden haredi-kansalle, mutta toteaa, että ”palveleminen asejoukoissa on mizwa, juutalaisen Lain saneleman velvollisuus juutalaisten elämän suojelemiseksi, Israelin maan suojelemiseksi ja Jumalan Nimen pyhittämiseksi”. Hän puolestaan suosittelee toimia haredi-kansan ja yeshiva-johtajien luottamuksen saavuttamiseksi ja sitä kautta saada heidät osallistumaan asepalvelukseen, sillä ”pakottaminen ei tule onnistumaan”.
Rabbi Aviner kieltäytyy antamasta lausuntoaan nykyisestä kiistelystä kysymyksen ympärillä, koska hän katsoo paremmaksi olla puuttumatta poliittisiin ratkaisuihin hallitusneuvottelujen ollessa vielä herkässä vaiheessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303201

2.OVATKO palestiinalaiset ansainnet itsenäisen valtion? kyselee Dan Calic, kirjailija, historioitsija ja puhuja, ynetnews.com artikkelissaan. Kysymys poikkeaa tavanomaisesta lähestymisestä ”palestiinalaisongelmaan”, koska useimmat lähtevät olettamuksesta, että heillä on etuoikeutettu asema omaan valtioonsa, koska he edustavat maan alkuperäisiä asukkaita ja katsovat, että juutalaiset ovat myöhemmin alueelle muuttaneita ja heidän oikeutensa perustuu pelkästään ulkopuolisten tekemiin sanelupäätöksiin kyselemättä maassa jo asuvien mielipidettä. Palestiinan nimikin on kiistanalainen Syyria-Palestiina ja sen nimellä kulkeva kansa kuvitteellinen (fictious), kuten USA:n presidenttiehdokas Gingrich määritteli.
CALIC selvittelee kysymystä pureutumalla historiallisiin tosiasioihin, jotka palestiinalaisten johto mielellään haluaa unohtaa ja toimii, kuten niitä ei olisikaan. Kysymys alkuperäisistä asukkaista on sekin kiistanalainen, sillä tutkijat ovat palestiinalaisiksi itseään kutsuvien sukunimiä tutkimalla tulleet johtopäätökseen, että huomattava ellei valtaosa heistä on muuttanut alueelle muista arabi- ja muslimimaista etsiessään työpaikkoja, joita maahan muuttavat juutalaiset ja mandaattiaikana maata hallitsevat englantilaiset heille tarjosivat.
CALIC lähtee artikkelissaan tutkimaan, ovatko Israelin ns. rauhankumppaneina tunnetut palestiinalaisjärjestöt todella rauhan asialla. Hän tutkii PLO:n ja Fatahin perustusasiakirjoja, koska nämä järjestöt ovat keskeisiä keskustelukumppaneita tullen seuraaviin havaintoihin.

PLO:n peruskirjassa todetaan: ”Israelin valtion perustaminen on täysin laiton”. (artikla 19)
”Juutalaiset eivät muodosta yhtään ainoaa kansaa omalla identiteetillään.” (artikla 20)

FATAHIN peruskirjassa todetaan: ”Palestiinan täydellinen vapauttaminen, sionistien taloudellisen, poliittisen, sotilaallisen ja kulttuuriperinteen tuhoaminen. (artikla 12 )
Kansan aseellinen taistelu on oleellinen osa Palestiinan vapauttamiseksi.(artikla 17)
Taistelu ei lopu, ennen kuin sionistinen valtio on tuhottu ja Palestiina täysin vapautettu.
(artikla 19)

CALIC esittää retorisen kysymyksen, ilmentävätkö nämä rauhanomaista päämäärää ja yhteistyöhaluista naapuria? Hän toteaa edelleen, että kun noissa peruskirjoissa puhutaan Palestiinasta, sillä tarkoitetaan koko aluetta Jordanjoesta Välimereen, myös Israelia. Hän viittaa siihen muslimien omaksumaan kantaan, että maa, jonka Islam on joskus miehittänyt, tulee aina kuulumaan sen valtaan, ja sen hylkäämistä kutsutaan islamin häpäisemiseksi.
Hän selittää, että tämän tosiasian väärinymmärtäminen tai sen jättäminen huomiotta  - kuten Israelin hallitukset ja pääministerit ovat tehneet vuosikymmenien ajan – herättää kansassa perättömiä toiveita rauhasta, ja sotkee kaikkia pyrkimyksiä lähestyä kysymystä rauhan prosessista asiallisessa ja todellisessa merkityksessä. Se on myös antanut Israelin vihollisille ja siihen vihamielisesti tai nurjasti suhtautuville ulkomaille oivallisen tilaisuuden hyökätä maan oikeuksia vastaan kansainvälisillä areenoilla, etenkin YK:ssa ja sen komiteoissa.

CALIC viittaa vielä YK:n yleiskokouksen 1947 hyväksymään Palestiinan jakosuunnitelmaan, jonka arabimaat ja PLO yksimielisesti hylkäsivät Israelin antaessa sille vastahakoisen suostumuksensa. Kuitenkin PA:n johtajat toistuvasti viittaavat tähän päätökseen, muka todisteena heidän oikeudestaan maahan. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas toistelee vakuutustaan, ettei hän koskaan hyväksy juutalaista valtiota, joten mikä on muuttunut 1947 jälkeen? Kuitenkin kansainvälinen yhteisö antoi PA:lle ei-valtion tarkkailija-aseman YK:ssa, jonka ansiosta se voidaan valita YK:n toimikuntiin ja valiokuntiin, josta käsin sillä on paljon suuremmat edellytykset Israelin tuhoamiseen tähtäävää politiikkaansa. YK :n peruskirjan mukaan jäsenvaltio ei saa toimia toista jäsenmaata vastaan eikä uhata sitä sodalla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4343807,00.html

3. UUTISOTSIKOITA
-          Washington Post kertoo artikkelissaan, ett Iran yritti hankkia Kiinasta magnetismiin perustuvia sentrifugeja uraanin rakastamiseksi huomattavasti nopeammin. Lehden mukaan hanke joutui vaikeuksiin syytä ilmoittamatta. Tiedot perustuvat Tieteen ja Kansainvälisen Turvallisuusinstituutin (ISIS) tutkimuksiin. Vuosi sitten kaatunut hanke magneettien hankkimiseksi olisi antanut 50 000 sentrifugan eli 500 %:n lisäyksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165236#.URyg42JHT-k
-          YK:n asettama koordinaattori ihmisoikeuskysymyksissä James W Rawley tapasi Rmallahissa keskiviikkona PA:n vankeinasiain ministerin Issa Qarashen, joka selvitti hänelle Israelin vankiloissa eripituisia vankeustuomioitaan kärsivien vankien tilannetta monien alettua syömälakon, useimmat siksi, että heille aiemmin myönnettyjä erilaisia etuisuuksia on rajoitettu Hamasin ja Fatahin jäsenten suorittamien terrori-iskujen lisääntymisen vuoksi ja siksi, että he rikkovat vankilan sisäisiä sääntöjä salakuljettaen kännyköitä vangeille tai vieden heidän spermaansa naistensa hedelmöittämiseksi. Keskustelujen aikana Ramallahissa Rawley ilmaisi huolensa syömälakossa olevien vankien hyvinvoinnista, ja erityisesti yhden, Samer Issawi, joka on ollut syömälakossa pari sataa päivää, kuten AFP raportoi. Israelissa vankiloissa vangeilla on ilmainen sairaanhoito leikkauksia myöten, jonka mukaan heidän terveyttään seurataan tarkemmin kuin monen vapaan israelilaisen tai varsinkaan palestiinalaisen heidän omalla alueellaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165229#.URyim2JHT-k
-          Iran syyttää Israelia korkean Iranin vallankumouskaartin upseerin teloittamisesta. Hän johti iranilaisten yritysten rakennushankkeita Libanonissa. Raportin mukaan sionistit murhasivat komentaja Haj Hassan Shaterin, joka johti iranilaisten tukemia rakennus-hankkeita Libanonin eteläosassa Libanonin kakkossodan raunioittamissa kylissä ja kaupungeissa. Raportin mukaan hän oli jo suorittanut komennuksensa loppuun Libanonissa ja palannut Iraniin, mutta oli vierailulla Libanonissa. Al Jazeeran mukaan Shateri lensi tällä viikolla Damaskokseen, josta hänen tarkoituksensa oli matkustaa autolla Beirutiin, kun hänen autonsa joutui väijytykseen ja tuhottiin. Väijytys tehtiin Syyrian puolella rajaa, jossa Iranin mukaan sionistit surmasivat hänet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165230#.URylu2JHT-k
-          Israelin kouluissa simuloidaan tänään ohjushyökkäyksiä maata vastaan. Hälytyssireenit soivat aamupäivän kymmenen aikaan merkiksi harjoituksen alkamisesta. Maoz Zionissa sireeni soi 10.10. Harjoitus jatkuu kahteentoista tänään torstaina. Tämä on osa kotirintaman harjoituksia, joita jatketaan eri muotoisina maassa antaen kansalle muistutuksen, että näennäisestä rauhantilasta huolimatta Israel elää jatkuvan hyökkäysuhkan alaisena. Tositilanteessa sireenien alkaessa soida ihmisten tulisi 15 minuutin sisällä hakeutua mahdollisimman turvalliseen paikkaan, sillä väestönsuojia on tarjolla hyvin rajoitetusti. Jos yllätyshyökkäys tehdään kemiallisin tai biologisin asein, kansalaisten tulisi siinä ajassa ehtiä löytämään jonnekin komeron nurkkaan piilottamansa kaasunaamarit ja pukea sellainen yllensä edes ymmärtämättä, miten sen asettaminen kasvoille tapahtuu. Meilläkin naamarit ovat alkuperäisissä pakkauksissaan, joiden kanteen on kirjoitettu hepreaksi käyttäjän nimi, tämä siksi, että niitä on erilaisia käyttäjän iän ja erikoistarpeiden mukaan, kuten parrakkaille, ettei parta jää väliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165235#.URyoG2JHT-k
-          Iran ja IAEA:n tarkastajat jatkavat keskustelujaan Teheranissa pyrkien löytämään yhteisiä etenemismuotoja loppukuusta suunniteltuja P5+1 maiden ja Irani välisiin virallisiin neuvotteluihin. Tarkastajat ilmoittavat, että joissakin kysymyksissä on pystytty edistymään. IAEA haluaa päästä tarkastamaan epäilemiään uraani-laitoksia, joista Parchin tukikohta on ollut sen toivelistalla jo kauan. Seuraava tapaaminen P5+1 ja Iranin välillä on Kazakhstanissa Almatyn kaupungissa 26.helmikuuta. Länsimaat voivat vain toivoa, että Iran joustaisi tällä kertaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165221
-          Etelä-Korean puolustusministeriön edustaja Kim Min-seok sanoi, että se on asentanut uudentyyppisen ohjuksen lähtötelineilleen. Ohjus on täsmäohjattu ja sitä voidaan ohjata tarkoin jopa Pohjois-Korean johdon työhuoneen ikkunasta sisään. Tiedonantoon liittyvässä videossa näytetään ohjuksen laukaisu sukellusveneestä ja hävittäjiltä, mutta viranomaiset eivät paljastaneet sen teknisiä tietoja. Jännitys Koreoiden välillä sekä Kiinan ja Japanin välillä jatkuu edelleen, eikä virhearviointiin ole varaa, sillä jokaisella on sormi liipaisimella. Japani ehdottaa punaisen varoitus-puhelinjärjestelmän asentamista Kiinan kanssa erehdysten välttämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165237#.URytTWJHT-k

 

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019