TIISTAI 05.02.13


TIISTAI 05.02.13

1. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad kävi maanantaina ennen matkaansa Kairoon, jossa hän osallistuu keskiviikkona alkavaan OIC:n (Organisation for Islamic Cooperation, Islamilainen yhteistyöjärjestö) keskiviikkona alkavaan konferenssiin, kuvauttamassa itsensä Iranin väittämän mukaan avaruudessa käyneen apinan kanssa. Samalla hän kertoi haluavansa olla ensimmäinen iranilainen, joka käy avaruudessa, ja toiseksi haluavansa vierailla Gazassa, mikäli se hänelle sallitaan. Sen lisäksi hän lupasi ”rukoilla Jerusalemissa sitten, kun se on vapautettu”. Hän totesi, että Gaza on vain yksi pysähdys-paikka ennen Jerusalemia, kuten hän sanoi Hizbullahin valvoman Al-Mayadeen TV-aseman lähetyksessä. Käsitellessään Israelin väitettyjä ilmaiskuja Syyrian alueelle, hän totesi, että Israel tulee vielä katumaan, että se teki ne iskut, sillä ne osoittavat sionistien heikkouden.

AHMADINEJADIN matka Kairoon on ensimmäinen Iranin johtajan tekemä vierailu Egyptissä vuosikymmeniin Iranin katkaistua diplomaattisuhteet Egyptin kanssa sen allekirjoitettua rauhansopimuksen Israelin kanssa. Mohammed Gamel Amr kuvaa Ahmedinejadin vierailua rutiiniksi, sillä hän osallistuu OIC:n konferenssiin yhtenä 57:stä islamin maasta.
IRANIN presidentti selitti, että presidentti Mursin tekemä vierailu Teheranissa oli askel eteenpäin, ja sitä tulee olemaan myös hänen Kairon vierailunsa.
Ahmadinejad selitti, että Egyptin ja Irani yhteistoiminta tulee kääntämään Israelin vaikutuksen alueella islamin hyväksi todeten: ”Iran ja Egypti voivat kääntää tasapainoa osoittavan mittarin viisarin palestiinalaisten hyväksi, sillä jos me molemmat olemme samaa mieltä Palestiinan vapauttamisen suhteen, se tulee tapahtumaan.” Hän totesi islamilaisen vallankumouksen 34. vuosipäivänä antamassaan Al-Mayadeen TV-haastattelussa, että Iran tulee aina olemaan palestiinalaisten tukena. ”Jos he huomenna pyytävät meitä järjestämään mielenosoituksen Teheranissa, me tulemme järjestämään sen.”

SYYRIAN tilanteesta Iranin presidentti totesi, ettei sota ratkaise Syyrian tilannetta, vaan kansallinen yhteistoiminta, joka johtaa vapaisiin vaaleihin. ”Ei sota ole ratkaisu. Ei hallitus voi hallita sotien kautta, sillä sen toiminta tulisi olemaan vaikeaa. Kansanryhmien välistä sotaa ei tule sallia Syyriassa. Ymmärtääksemme ainoa asia, jolla on todella merkitystä, on Syyrian kansan oikeus. Miten me voisimme estää sitä? Meidän tulee pyrkiä löytämään kansallinen yhteisymmärrys, joka johtaa vapaisiin vaaleihin”.
IRANIN johtajat kieltäytyvät lausumasta Israelin nimeä, minkä asemesta he kutsuvat Israelia ”sionistiseksi hallitukseksi” tai ”sionistiseksi järjestelmäksi”. Hän sanoi INN:n version mukaan Al-Mayadeen TV-haastattelussa, että ”Sionistien aika on päättynyt”. Hän sanoi valittavansa, ettei Syyria maan sisällä käytävien taistelujen vuoksi pystynyt puolustautumaan. Hän vakuutti, ettei Iran asetu minkään taistelevan ryhmittymän taakse, vaan toimimaan jokaisen kanssa. ”Olosuhteissa, joissa korruptoituneet, sivistymättömät ja murhanhimoiset sionistit miehittävät ja murhaavat ihmisiä, me emme voi jatkaa puuttumatta siihen.” Hän sanoi tämän sionistisen hallituksen kuuluvan ylivaltaa harjoittavaan akseliin alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164903#.URCfXGJHT-k

2. TURKIN johtajat ovat jatkaneet räikeitä Israelin vastaisia sanallisia hyökkäyksiään. Sekä ulkoministeri Ahmet Davutoglu että pääministeri Recep Tayiip Erdogan käänsivät solvauksia ja syytöksiä täynnä olevat likasankonsa Israelin niskaan lauantaina ja jatkaen sunnuntaina. Eilen maanantaina Davutoglu palasi samaan aiheeseen syyttäen Israelin harjoittamaa asutus-politiikkaa Juudeassa ja Samariassa todeten, että sen ansiosta Israel on muuttunut ”pariah-valtioksi”, jota kaikki halveksivat. Hän esitti nämä teesinsä puhuessaan OIC:n konferenssia valmistelevassa ulkoministereitten kokouksessa Kairossa maanantaina.

Viitatessaan UNHRC:n julkistamaan Israelia koskevaan raporttiin, jossa Israelia syytetään laittomasta Juudean ja Samarian miehityksestä ja vaaditaan Israelin välitöntä vetäytymistä palestiinalaisten alueilta, Davutoglu totesi tähän tapaan: ”Yhä uudelleen Israel on osoittanut, ettei se ole vain pystynyt näkemään ympärillään tapahtuvaa muutosta, vaan myös pystymättä havaitsemaan, mitä seurauksia sen toimet aiheuttavat kansainvälisesti.”

ISRAELIN viranomaiset vastasivat pääministeri Erdoganin syytökseen Israelin harjoittamasta valtionterrorismista näin: ”Turkin kaksinaismoraali on saavuttanut uuden lakipisteensä. Ankaran hallitus on toistuvasti suorittanut sotilasoperaatioita Iranin ja Syyrian alueilla, ja on jatkuvasti sekaantunut Kyproksen pohjoisosan miehitykseen karkottaen paikalliset asukkaat ja sijoittanut heidän tilalleen 200 000 Turkin kansalaista. Lisäksi he ovat raakalaismaisesti murjoneet journalisteja, jotka uskaltavat olla eri mieltä valtaa pitävien kanssa.”
Israelin viranomaiset eivät puuttuneet lausunnossaan yli miljoonan armenialaisten kansan-murhaan, pakottaen heidät loputtomiin marsseihin, joiden aikana suurin osa menehtyi.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302160

Turkin työväenpuolueen varapuheenjohtaja Bulent Esinoglu syyttää Erdoganin hallitusta yhteistyöstä Israelin kanssa sen hyökättyä syyrialaisiin kohteisiin viime viikolla tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana, joskin iskujen tekijä ja iskukohteet ovat edelleenkin kiistanalaisia. Syyrialainen lehti viittasi turkkilaiseen web-sivuun Ulusal Bakis, jossa Esinoglu kertoo USA:n ja Saksan senaattorien vierailleen presidentti Abdullah Gulin luona ennen IAF:n väitettyjä ilmaiskuja Jamrayan tutkimuskeskukseen Damaskoksen lähellä. Esinoglun arvion mukaan vierailun ajankohta osoittaa presidentti Gulin saaneen heiltä tiedon iskuista. Hän syyttää ulkoministeri Davutoglua kaksinaamaisuudesta yrittäessään peittää osallisuutensa ja hämätäkseen kansaa, mistä rajut Israelin vastaiset hyökkäykset voivat olla todisteena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164907#.URCrmGJHT-k

3. SYYRIAN tärkein oppositiojohtaja Ahmed Moaz al-Khatib esitti pyyntönsä pan-arabilaiselle TV-yhtiölle Al-Jazeera antamassaan haastattelussa maanantaina Assadin hallitukselle suhtautumaan myönteisesti hänen tarjoukseensa keskustelujen aloittamiseksi ja veren-vuodatuksen lopettamiseksi, mikä on vaatinut yli 60 000 ihmisen hengen, kuten AFP raportoi.
”Pallo on nyt Assadin kenttäpuoliskolla. Heidän tulee vastata ei tai kyllä”, al-Khatib totesi jatkaen, että tarjous on ehdollinen, siihen kuuluu mm. 160 000 vangitun vapauttaminen.

presidentti Assad sanoi viime kuussa, että hänen hallituksensa on valmis keskustelemaan kapinallisten edustajien kanssa, mutta ei ryhmien kuten al-Khatibin johtaman Kansallisen Koaliittion kanssa, jotka tukevat kapinallisia tai muita aseellisia ryhmiä ja  joiden päämääränä on Damaskoksen hallituksen kaataminen.
AL-KHATIB esitti Assadille, ”tohtori Basharille”, kuten valtion media on alkanut presidenttiä nimittää, tunteellisen viestin: ”Tohtori Bashar, tämä maa on suuressa varassa, tule ulos kuplastasi, vaikkapa vain hetkeksi. Katso omia lapsiasi silmiin, saadaksesi takaisin osan inhimillisyydestäsi. Voimme auttaa toisiamme kansa eduksi. Hallituksen tulee ottaa selvä kanta. Ojennamme kätemme kansan edun nimissä, voidaksemme antaa hallitukselle mahdollisuuden poistua rauhassa.” 

ASSAD on vihjannut taistelujen edenneen lähelle ratkaisukohtaa kapinan murskaamiseksi, mutta taistelut jatkuvat kiivaina monin paikoin maassa, myös Aleppon ja Raqaan alueilla ja Damaskoksen provinssissa. Asadin hävittäjät pommittivat Kafraiyaa Homsin lähellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164897#.URCvf2JHT-k

4. KNESSET järjestäytyy 19:en kokoonpanoonsa tänään, jolloin heille näytetään heidän istuimensa ja jolloin 48 ensimmäistä kertaa kansanedustajana toimivat vannovat valansa. Ensikertalaisten joukossa ovat kaikki Yesh Atidin 19 kansanedustajaa Knessetin 120:stä. Heidän joukossaan on kolme journalistia ja joukko poliitikkoja ja aktivisteja, joukossa rabbi Yhdysvalloista, ATK-alan miljonääri ja judo-ohjaaja. ”Pelottava joukko, kerta kaikkiaan”.
Kaikkiaan 1000 ihmistä on kutsuttu seuraamaan tilaisuutta, joukossa hallituksen, valtion ja armeijan kärkijoukkoa sekä ulkomaisia diplomaatteja.

Klo 15.30n presidentti Peres marssii Knessetin edustalle kunniakomppanian ja ratsuväen saattamana, laskien seppeleen sodissa kaatuneitten muistoksi, ja ohjaten kansanedustajat paikoilleen ensimmäistä istuntoa varten. Seremoniaan kuuluu laulu ”Jam Harahamim”, jonka esittää tunnettu laulaja Koby Alfalo, muutamia säkeitä Psalmeista sekä lyhyt ote David Ben-Gurionin 1948 itsenäisyysjulistuksesta. Lyhyen istunnon aikana luetaan uskollisuusvalat valtiolle ja sen laeille, jonka jälkeen kukin kansanedustaja vannoo henkilökohtaisen valansa. Tilaisuuden jälkeen alkaa puoluejohtajien lasien kilistely ja valokuvatilaisuus. Knessetin ensimmäistä istuntoa johtaa veteraanikasanedustaja ja puhemies Benyamin Ben-Eliezer. Varsinainen istuntokausi alkaa 15. maaliskuuta orientoitumisen ja tilapäisten työhuoneiden sekä ryhmien muodostamisen ja muiden järjestelyjen jälkeen. http://www.timesofisrael.com/19th-knesset-to-kick-off-with-swearing-in-ceremony/
5. UUTISOTSIKOITA
-          KNESSETIN juhliessa virallisen istuntokautensa aloittamista kansanedustajien ryhmittyessä paikoilleen ja etsiessä paikkaansa istuntosalissa, hallitusneuvottelut ovat alkaneet toden teolla siihen kuuluvine hevoskauppoineen. Netanyahu näyttää pahastuneen Lapidin töykeästä ja vallanhimoisesta käyttäytymisestä johtuen alkaen etsiä muita kanavia. Hän on keskustellut Hatnuan puheenjohtaja Tzipi Livnin kanssa luvaten, että Likud maksaa sen rekisteröinti-maksun, jos sopimukseen päästään. Hän on kuulostellut myös Labourin puheenjohtaja Shelly Yechimovichin kanssa, onko päätös pysyä oppositiossa lopullinen. Tiedot Yesh Atidin ja Habait Hayehudin välillä yhteisen painostusryhmän muodostamiseksi ovat edelleen ristiriitaisia. Yesh Atid on edelleen Netanyahun vahvin ehdokas hallituksen runkoon, mutta jos tämä toive raukeaa, hänen tulee tyytyä ortodoksi-puolueitten Shas ja UTJ tukeen, mutta hän pitää kuitenkin jatkuvaa yhteyttä Livnin kanssa sekä Kadiman edustajiin. On myös esitetty mahdollisuutta Meretzin ja arabipuolueiden edustajan ottamista hallitukseen. Koko 120:n kansanedustajan muodostama puolueryhmittymä kukin omine strategisine ja taktisine laskelmineen kuhisee kuin kevään auringon sulattama muurahaispesä, jota on vähän möyhennetty. http://www.timesofisrael.com/bennett-says-he-wont-betray-lapid-as-coalition-battle-lines-drawn/
-          USA:n ulkoministeriön rahoittama tutkimus Israelin ja PA:n käyttämistä koulukirjoista ei tyydytä enempää Israelin kuin PA:n viranomaisia. Tutkimuksen mukaan Israelin koulukirjat ovat vähän todellisempia kuin PA:n. PA:n kirjojen kartoissa 97 %:ssa ei esiinny vihreää linjaa, tai koko alue Jordanjoesta Välimereen on nimetty Palestiinaksi. Israelin koulukirjojen kartoista 76 % ei esitä mitään linjaa Länsirannan ja Israelin välillä; 11 % esittää linjan mutta ei nimeä aluetta Palestiinaksi; 13 % esittää Oslon sopimuksen mukaisesti PA:lle määritellyt alueet. PA:n viranomaiset antavat tutkimuksesta varovaisen hyväksymisen, mutta Israelin opetusviranomaiset pitävät tutkimusta virheellisenä, tosiasioiden vastaisena. Oslon B-sopimuksiin kuuluu velvoite poistaa kouluista ja siellä käytettävästä oppimateriaalista kaikki kiihottava tai halventava materiaali. Tutkimuksen pani alulle yhteistyönä ”Uskonnollisten Instituutioiden Neuvosto Pyhässä Maassa”. Sen toteuttaminen kesti 3 vuotta, sitä johtivat opetusalan asiantuntijat Daniel Bar-Tal Tel Avivin yliopistosta, Sami Adwan Betlehemin yliopistosta (Vatikaanin tukema yliopisto) sekä Brice Wexler Yalen yliopistosta. PA:n pääministeri sanoo viranomaisten paneutuvan tutkimukseen ja delegoivansa tehtävät siinä esitettyjen virheiden ja puutteiden korjaamiseksi. Israelin opetusviranomaiset boikotoivat tutkimusta kutsuen sitä epärehelliseksi ja vanhentuneeksi. Asiantuntijoiden – opetusministeriössä ja sen ulkopuolelta – suorittamissa tarkistuksissa tutkimus havaittiin virheelliseksi, ammattitaidottomaksi ja äärimmäisen tosiasioiden vastaiseksi, kuten ministeriön edustaja sanoi. ADL:n johtaja Abraham Foxman kutsui tutkimusta vääristellyksi ja hedelmättömäksi. Asettaessaan  Israelin ja PA:n kirjat vertailukelpoisiksi se sekoitti koko kysymyksen tuntemattomaksi. http://www.timesofisrael.com/israeli-and-palestinian-textbooks-erase-each-other-report-finds/
-          Shin Betin julkistaman raportin mukaan terrori-hyökkäykset Israelissa vähenivät tammikuun aikana, jolloin rekisteröitiin 56 terrori-iskua verrattuna joulukuuhun jolloin niitä oli 81. Jerusalemissa havaittiin sama tendenssi 27 – 30.  Kolme israelilaista haavoittui tammikuun aikana, mutta yhtään kuolinuhria ei rekisteröity. Suurin osa tammikuussa tehdyistä hyökkäyksistä (70) tapahtui petrolipommeina, 27 niistä Jerusalemissa. Yhtään rakettia tai kranaattia ei ammuttu Gazasta Israelin puolelle tammikuun aikana; joulukuussa vain kaksi rakettia. Sunnuntaina julkistettiin tieto terrorisolun pidättämisestä, jonka tarkoituksena oli kaapata panttivankeja. Solun jäsenet olivat Islamic Jihadin jäseniä PA:n valvomilta alueilta. Maanantaina Shin Bet julkisti terrorisolun pidättämisestä. Solu oli osallistunut Nebe Tzufia vastaan tehtyyn hyökkäykseen joulukuussa 2012. Joulukuun puolivälissä tapahtuneessa iskussa terroristit ampuivat 30 laukausta autoa vastaan, yhden sivullisen täpärästi vältettyä joutumasta ristituleen. Viime viikolla Shin Bet ilmoitti 20 hengen Hamas-terrorisolun pidättämisestä Hebronissa. Ilman IDF:n, poliisin ja Shin Betin aktiivista toimintaa Juudean ja Samarian alueilla maassa vallitsisi kaaosmainen iskujen sarja. Tämä myös osoittaa, mihin tilanne kehittyisi, jos nämä joukot vedetään pois PA:n ja Israelin valvomilta alueilta Juudeassa ja Samariassa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164905#.URDPWGJHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021