SUNNUNTAI 10.02.13


SUNNUNTAI 10.02.13

1. ISRAELIN hallituksen muodostaminen mutkistuu entisestään ja alkaa muuttua henkilökohtaisiksi hyökkäyksiksi, mudan heittelemiseksi vastapuolen silmille. Tämä vaihe on aina ikävintä seurattavaa. JP:n artikkeli viittaa Likudin taholta tulleeseen tietoon, jonka mukaan pääministeri tulee viime kädessä päättämään tärkeimpien ministerinpaikkojen haltijoista, joista keskeisimmät näyttävät olevan ulko- ja talousministeriöt. Ulkoministeriksi on tarjottu Yesh Atidin puheenjohtajaa Yair Lapidia ilman minkäänlaista ministerin kokemusta. Libermania syytettiin kokemuksen puutteesta, minkä johdosta ”hän toimi arkaluonteisessa virassa kuin härkä lasikaupassa saaden lasit helisemään jokaisella liikahduksellaan”.

Varsinkin entinen apulaisulkoministeri Danny Ayalon suosittelee Lapidia syyttäen samalla entistä ulkoministeriä Avigdor Liebermania useista karkeista virheistä, missä voidaan nähdä hänen henkilökohtainen  kaunansa entistä pomoaan vastaan siksi, että tämä jätti hänet pois puolueensa Israel Beitenun vaalilistan tärkeiltä paikoilta, mikä pudotti hänet  Knessetistä. Liberman sanoo tästä, että Ayalon teki täyden U-käännöksen lähdettyään ministeriöstä.
Liberman toteaa, että hän sopi pääministerin kanssa hänen paikkansa pitämisestä auki odottamaan, josko oikeus vapauttaisi hänet syytöksistä sallien hänen paluunsa ministeriön johtoon. Sitä ennen paikka täytettäisiin tilapäisesti vaikka Tzipi Livnillä, jolle kaavaillaan palestiinalaisasioitten hoitoa hallituksessa.
Likudin antaman tiedon mukaan Netanyahu päättää ulkoministerin henkilöllisyydestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165042#.URcvj2JHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165049

SHAS-puolueen hengellinen ja todellinen johtaja, entinen päärabbi Ovadia Yosef hyökkäsi lauantai-illan Torah-opetuksessaan rajusti Yesh Atidin puheenjohtajaa Yair Lapidia vastaan. Yosef totesi Lapidista, että ”tämä vihaa yeshivoita ja että siksi hän on halveksittava”.
Atid vaatii haredi-miesten liittymistä yhteisen taakan kantamiseen osallistumalla yleiseen ase-velvollisuuteen joko IDF:n riveissä tai työpalveluksena. Toiseksi hän vaatii heidän osallistumistaan työelämään Torah.opiskelunsa ohessa. Lapid esittää näitä ehdoksi puolueensa osallistumiseksi Netanyahun hallitukseen. Hänen suunnitelmansa mukaan korkeintaan 400 lahjakkainta opiskelijaa voidaan vapauttaa näistä velvollisuuksista keskittyäkseen pelkästään Toran opiskeluun.
SHAS-johto kritisoi myös Bait Yehudi-puoluetta kutsuen sitä ”pakanoitten (goim) puolueeksi, ehkä siksi, että sen jäsen Ayelet Shaket suosittaa siviilivihkimistä Israeliin. Shasin johto  kyseenalaistaa myös puheenjohtaja Naftali Bennettin uskon aitouden todeten, että se on yhtä pieni kuin hänen pitämänsä kipa-päähine, puolen shekelin arvoinen. Shasin johtaja Eli Yishai pyysi anteeksi hyökkäyksiä Bait Yehudin kansanedustajalta Uzi Arielilta, joka sanoi Shasin Hamevaseret-lehden artilkkelissa, että ”Shasin johto on tarpeettomasti joutunut paniikkiin, sillä Lapid arvostaa yeshiva-opiskelijoita. Ristiriita koskee vain lukumääriä, tavoitteita ja alennusten mitätöimistä, eikä hän vaadi ketään vangittaviksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165050#.URc2SGJHT-k

Rabbi Yoel Schwartz, joko avusti armeijaa perustamaan haredim-pataljoonan (Netzah Yehudi), varoittaa armeijan johtoa toteuttamaan heille antamansa lupaukset, tai sotilaat lähtevät armeijan palveluksesta. ”Se on pahempaa kuin voit kuvitellakaan: He syövät sanansa”, hän valittaa. ”Haredi-miehet toimivat laivastossa, torpedomiehissä sukellus-veneissä. Mutta armeija ei pitänyt lupaustaan, vaan toi sinne naisia!” hän kauhisteli todeten, että se yksikkö suljettiin välittömästi. Haredi-perinteen mukaisesti nuoret naiset ja miehet eivät saa sekoittua keskenään, ja tämä koskee myös armeijassa sotilaina palvelevia nuoria naisia.
Uskonnollisen sionismin, jota Bait Hayehudi lähinnä edustaa, Hesder-asevelvolliset ovat kohdanneet saman ongelman, mitä heidän rabbinsa valittavat. Ongelma voimistuu yhteisissä maastoharjoituksissa, jossa fyysinen kontakti voi tapahtua tahattomasti. Toinen ongelmakohta tulee esille armeijan tilaisuuksissa, joissa esiintyy naislaulajia. Jotkut komentajat jopa pyrkivät pakottamaan sotilaansa osallistumaan niihin. Schwartz joutuneensa silmäkkäin sellaisten komentajien kanssa, sillä juutalainen Laki kieltää nuorta miestä kuuntelemasta naisen laulua, ”kol ishna”, kuten hän sitä tulkitsee.  Hän vaatii ei-uskonnollisia joustamaan heidän kanssaan. Hän selittää, että ”haredi-vanhemmat pelkäävät poikiensa menettävän uskonnollisen perintönsä armeijan tyhmyyden vuoksi, mikä johtuu naisten tunkeutumisesta joka paikkaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165030#.URc-gWJHT-k
2. LONTOOSSA ilmestyvä viikkolehti Sunday Times kertoo aamulla julkaistussa artikkelissaan, että presidentti Barack Obama harkitsee kovempia otteita Irania vastaan, jos Netanyahu joustaa suhteissaan PA;ta kohtaan, operaatiossa ”Teheran Ramallahin vuoksi”.
Obama matkustanee alueelle 20 maaliskuuta. Kolmeksi päiväksi suunnitellun matkansa aikana hän tapaa Netanyahun, Abbasin sekä Jordanian kuninkaan Abdullah II:n. Missä järjestyksessä vierailu etenee, on vielä auki. Eroava apulaisulkoministeri Ayalon ennakoi, että Odama voi yrittää pienois-huippukokousta, johon osallistuisivat - Obaman toimiessa isäntänä – Benyamin Netanyahu, Mahmoud Abbas ja ehkä kuningas Abdullah II. Missä sellainen tilaisuus järjestettäisiin, on myös auki, vaihtoehtoina ovat Jerusalem ja Amman.
On myös esitetty, että Obama vierailisi Ramallahissa, mutta se voisi aiheuttaa diplomaattisen ongelman, koska USA:n voidaan katsoa sillä tunnustavan Palestiinan valtion. Siksi Jeriko voisi olla sopiva kompromissi-vaihtoehto.

NETANYAHU lähetti neuvonantajansa Yaacov Amidrorin ja pääneuvottelijan Yitzhak Molchon Washingtoniin valmistelemaan Obaman vierailuohjelmaa. Heidän oletetaan laskevan perustuksen tiedoille uusista rauhanneuvotteluista, mikä edellyttää Netanyahun suostumista tuntuviin myönnytyksiin Abbasin jähmeän ja torjuvan vastustuksen murtamiseksi.
Obama järjesti Netanyahun ja Abbasin tapaamisen 2009 Washingtonissa, minkä johdosta Netanyahu suostui 10 kuukauden moratorioon, rakennuskieltoon, Obaman uskotellessa, että sen ansiosta Abbas suostuisi neuvottelemaan Israelin kanssa. Koko sinä aikana Abbas ei tehnyt elettäkään keskustelujen aloittamiseksi, mitä hän on jatkanut sen jälkeen. Obama teki ensimmäisen suuren virheensä vaatien Israelia neuvottelemaan 1949 aselepolinjoista rajoiksi ja Jerusalemin jakamista, minkä antoi Abbasille aiheen vaatia niitä ilman joustoa. http://www.timesofisrael.com/us-may-up-iran-pressure-in-return-for-progress-with-palestinians/

3. ISRAELIN armeijan tiedustelun entinen johtaja Amos Yadlin kertoi the Washington Post lehdelle antamansa haastattelun mukaan, joka julkaistiin lauantaina, että Israel seuraa silmä kovana aseitten liikuttelua Syyriassa, ja tulee toimimaan uudelleen, mikäli havaitaan, että niitä ollaan siirtämässä Hizbullahille Libanoniin. Israel ei ole myöntänyt eikä kieltänyt aiemmin kerrottua iskua ajoneuvokolonnaa vastaan Syyrian vuoristossa lähellä Libanonin rajaa, ja myös Assadin hallituslähteet kieltävät sellaisen ilmaiskun tapahtuneen.

YADLIN sanoi lehden kertoman mukaan, että ”joka kerran, kun Israel saa luotettavia tietoja tällaisesta aseitten liikuttelusta, IDF tulee toimimaan”. Hän lisäsi, että ilmaiskut tullaan päättämään ja toteuttamaan tapaus kerrallaan, mistään yleisestä pommituksesta ei ole kyse.
Libanonilaiset lähteet kertovat, että sapatin aikana IDF.n miehittämättömät UAV-pienkoneet olivat kierrelleet 17 tunnin ajan Libanonin ilmatilassa.
Yadlin yksilöi Israelin kiellettyjen aseitten luokkaan kuuluviksi neljä asetyyppiä: Ballistiset ohjukset, ilmatorjunta-aseet, maalta merelle ammuttavat ohjukset ja kemialliset aseet.

Entinen sotilastiedustelun johtaja Yadlin luonnehti Syyrian tilannetta lehdelle todeten, että sitä mukaa kun Assadin hallinnon ote herpaantuu, aseitten kuljettaminen Hizbullahille tulee entistä mielekkäämmäksi, sillä Hizbullah erakoituu entistä enemmän menettäessään entisen tukijansa Syyrian ja samalla asetoimitusten tullessa entistä rajoittuneemmaksi.
Aiempien raporttien mukaan Syyria yritti kuljettaa Libanoniin Iranin toimittamia SA-17 ilma-torjuntapattereita, jotka oli varastoitu Syyrian alueelle. Näiden ohjusten vuoksi Hizbullahin käsissä IAF:n lennot Libanonin ilmatilassa tai lähellä sitä olisivat oleellisesti vaarantuneet.
Yadlin johtaa nykyisin Kansallisen Turvallisuustutkimusten Instituuttia. http://www.timesofisrael.com/strikes-on-syria-arms-transfers-may-continue-analysts-say/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Bulgarian tutkijoitten todettua, että Burgan lentokentällä 2010 tapahtunut terrori-isku, joka surmasi viisi israelilaista nuorta, oli Hizbullahin suorittama, Iran kutsui raporttien mukaan  lähettiläänsä kotiin Bulgariasta. Diplomaattikielessä tämä tarkoittaa esivaihetta suhteiden katkaisemiseksi, mikä voi tulla ajankohtaiseksi suhteiden huonontuessa. Bulgarian tiedotteessa ei mainittu Irania, mutta se ilmeisesti katsoi syytöksen kohdistuneen myös sille. Bulgaria ei myöskään suositellut Hizbullahin julistamista terrori-järjestöksi ”joittenkin lainopillisten ongelmien vuoksi”, kuten ulkoministeri Nicolay Menkov sanoi. Bulgaria pyysi Israelin, Libanonin, Kanadan ja Australian tutkijoitten apua iskun jatkotutkimuksissa. http://www.timesofisrael.com/iran-reportedly-to-recall-ambassador-to-bulgaria/
-          Kaksi libanonilaista poliitikkoa oli joutua käsirysyyn Hizbullahin valvoman TV-aseman Al-Manar suoran puheohjelman aikana myöhään perjantai-iltana. Ohjelman juontaja Imad Hermel oli kutsunut studioon keskustelemaan Assadia kannattavan Libanonin mediakeskuksen johtajan Salem Zahranin ja kapinallisia tukevan Asaad Bsharan. Keskustelu kehittyi keskinäiseksi syyttelyksi, mitä TV-kanavaa kukin seuraa ja ketkä niitä tukevat. Zahrani aloitti sanoen: ”Jotkut puhuvat Syyriasta hypoteettisesti kuten vieraasi (Bshara) tässä, joka kääntää päälle Al-Arabiyan tai Al-Jazeeran ja lukee websivua saadakseen tietoa Syyriasta, kun minä tunnen Syyrian henkilökohtaisesti ja siksi voin puhua siitä.” Bshara vastasi: ”Mitäs puhetta tämä on? Sinä seuraat Syyrialle myönteistä Al-Danya TV-asemaa ja tulet puhumaan minulle?” Keskustelu kiihtyi pisteeseen, jossa Bshara yritti tavoittaa Zahrinin juontajan estellessä, minkä aikana Zahrani heitti kaksi vesilasillista keskustelukumppaniaan kohti. Tämä ehti mennä katsojille ennen kuin TV-yhtiö katkaisi ohjelman. Al-Manar esitti anteeksipyynnön Bsharalle loukkauksen johdosta ja reportterien järjestö kritisoi Zahranin käytöstä. http://www.dailystar.com.lb/News/Local-News/2013/Feb-09/205758-guests-hurl-insults-during-tv-program-over-syria-crisis.ashx#axzz2KSlqUABi
-          Libanonissa kiertelee huhuja paikallisen sex-symbolin ja idolin Haifa Wehben ja Hizbullahin pääsihteerin sheikki Hassan Nasrallahin romanssista ja mahdollisesta avioliitosta sen seurauksena. Wehbe kieltää kiihkeästi huhut, että hänet olisi naitettu arabitavan mukaan lapsena Nasrallahille. 37-vuotias Wehbe sanoi Libanonilaiselle tiedotusjärjestölle, että ”seuraavaksi ne varmaan naittavat minut Obamalle”. Ei ollenkaan hullumpi ajatus, sillä jos USA:n presidentti Obama on muslimi,, kuten hän itse vihjailee ja uutislähteet vakuuttavat, hänellä on oikeus ottaa 4 vaimoa, kolme nykyisen lisäksi.
-          Egyptin sisäinen tilanne saa entistä kuohuttavampia piirteitä. Kairon Tahrir aukiolle kerääntyvän kansan piirissä tapahtuu toistuvia julkisia raiskauksia, joiden epäillään olevan hallitsevan Muslimiveljeskunnan järjestämiä, tai ainakin antaneen hiljaisen suostumuksensa niille, opposition hiljentämiseksi. Viimeiset uutiset kertovat, että toisen hallitusjärjestön Salafin muslimisaarnaaja olisi antanut fatwan, uskonnollisen tulkinnan, jonka mukaan oppositiojohtajien murhaaminen on sallittu ellei peräti velvollisuus. Presidentti Muhrin hallitus on ottanut tämän vakavasti ja lisännyt tuntuvasti oppositiojohtajien henkivartijoita. Osoituksena tilanteen vakavuudesta oli ElBaradain noustessa autoonsa vahvan turvallisuusjoukon ympäröimänä, eräs mies yritti tunkeutua turvallisuusketjun läpi huutaen hysteerisesti: ”Sinä tuhoat Egyptin, sinä tuhoat Egyptin”, ennen kuin hänet saatiin poistettua. Mursia kannattavat  ääri-islamin järjestöt ovat peruuttaneet mielenosoitustilaisuuksiaan estääkseen yhteen ottoja opposition kannattajien kanssa, mikä voisi vaarantaa Muslimi-veljeskunnan toiveet islamilaisen tasavallan rakentamiseksi. Mohammad Al-Zawahrini sanoi Veljeskunnan noudattavan äärimmäistä pidättyvyyttä, ettei tilanne pääsisi ryöstäytymään käsistä. Hän o Al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahrin veli. Surmansa saaneiden siviilien luku nousee kaiken aika; tammikuun lopussa raportoitiin 70 hengen menehtyneen mielenosoituksissa ja kahakoissa mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välillä. Poliisia syytetään Mubarakin ajan julmuuksista, vaikka vallankumouksen tarkoituksena oli aloittaa uusi aika Egyptissä.  http://www.timesofisrael.com/in-cairo-oppositionists-fears-assassination-campaign/
-          Presidentti Obaman USA:n puolustusministeriksi nimeämän John  Hagelin hyväksyminen kongressissa näyttää joutuneen vastatuuleen yhä uusien hälyttävimpien tietojen tullessa julkisuuteen hänen aiemmista lausunnoistaan ja yhteyksistään muslimijärjestöihin. Yksi viimeisimmistä on syytös, että hänen tukijoittensa joukossa on Hamas-järjestö. Iranin johto sanoi jo aiemmin olevansa ilahtunut Hagelin nimityksestä olettaen hänen suhtautuvan myönteisemmin Iraniin. Myös CIA:n johtajaksi Obaman nimeämä John  Brennan on osoittautunut piilottaneensa luurankoja vaatekaappiinsa. Tiedot kertovat, että toimiessaan CIA:n aluejohtajana Saudi Arabiassa Muslimiveljeskunta käännytti hänet muslimiksi. Kysymys kuuluu: Onko Obama ollut tietoinen tästä nimittäessään hänet? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165058#.URdqy2JHT-k, http://www.barenakedislam.com/2013/02/08/did-you-know-that-john-brennan-nominee-for-cia-director-is-a-muslim-convert-who-was-turned-to-islam-by-the-muslim-brotherhood/









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021