PERJANTAI 22.02.13


PERJANTAI 22.02.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ponnistelut laajapohjaisen kansallisen hallituksen muodostamiseksi eivät ole edistyneet toivotulla tavalla. Likudin ja Bait Yehudin viralliset keskustelut hallituskumppanuudesta alkavat tänään perjantaina. Likudin neuvottelutiimiä johtaa Moshe Yaalon ja Bait Yehudin tiimiä Uri Orbah. Puheenjohtajien aiemmat tapaamiset ovat olleet epävirallisia tunnusteluja vastapuolen tavoitteiden haarukoimiseksi. Bait Yehudin puheenjohtaja Naftali Bennett totesi eilen, että Netanyahun ja Livnin välinen sopimus ei ole hyväksyttävissä ja harkitsee pyytää siihen muutoksia. Pahin Bennettin julkisesti ilmoittamaa ohjelmaa rikkova kysymys on rauhanprosessin johdon antaminen Livnille.

Tämä siksi, että Livni ei kainostele tunnustaa taistelevansa hallituksessa oman vasemmistolaisen näkemyksensä puolesta Netanyahun esittämän rinnalla, joissa lienee yhtäläisyyksiä – onhan Netanyahu toistanut ajavansa kahden valtion periaatetta – mutta runsaasti toisistaan poikkeavia ideologisia vastakohtaisuuksia. Livnin päämääränä on runnoa sopimus PA:n kanssa hinnalla millä tahansa, mihin kuulunee Olmertin tarjoaman suunnitelman ottaminen neuvottelujen lähtökohdaksi, mikä edellyttää n. 97 %:n luovuttamista Juudean ja Samarian alueista ja lopun vaihtamista Israelin alueelta, sekä Jerusalemin jakamista periaatteella: Juutalaisenemmistöiset liitetään Israeliin, arabienemmistöiset PA:n alueisiin. PA on ennakoinut tätä kiirehtimällä laittomien asuintalojen rakentamisen Jerusalemin itäosiin alueilla, joissa väestöryhmien tasapaino on vaakalaudalla.

BENNETT lähtee suunnitelmassaan siitä, ettei Israelin tule koskaan sallia itsenäistä Palestiinan valtiota Jordanjoen ja Välimeren väliin, koska maa-alue on liian pieni ja toiseksi sellaisesta valtiosta tulisi kaiken todennäköisyyden mukaan Israelille vihamielinen, mikä tulisi muodostamaan erittäin suuren vaaratekijän juutalaiselle valtiolle.
Likudin kansanedustaja Danny Danon muistutti Livniä, että tämä liittyy kansalliseen yhteis-hallitukseen eikä toisin päin. Hän sanoi, että vaikka Livni johtaa rauhankeskusteluja, mistä hän on onneton, Livnin tulee muistaa paikkansa hallituksessa

2. NETANYAHULLA on viikko ja Peresin ehkä myöntämät kaksi lisäviikkoa aikaa hallituksensa muodostamiseksi. Jos näin ei tapahdu, hän esittää Peresille epäonnistuneensa, minkä jälkeen Peres harkitsee, antaako hän tehtävän jollekin toiselle tai kutsuuko uudet vaalit.
TUOREEN gallupin mukaan puoluekartta muuttuisi oleellisesti, jos vaalit pidettäisiin nyt.
Gallupin suoritti ”Panels” keskiviikkona JP:n hepreankieliselle sisarlehdelle Sof Hashavua ja se julkistettiin tänään.
Gallupin mukaan edustuspaikat Knessetissä jakaantuisivat seuraavasti:
-          Yesh Atid saisi                          30 kansanedustajaa
-          Likutenu (Likud+Israel Beitenu) 22
-          Bait Yehudi (Juutalainen koti)   15
-          Labour-puolue                           13
-          Shas                                            9
-          Meretz                                         7
-          United Torah Judaism                 6
-          Hadash                                        4
-          Hatnua                                         4
-          United Arab List                           3
-          Strong Israel                                3
-          Kadima                                        2
-          Balad                                           2
Gallupissa haastateltiin 503 eri kansankerroksia edustavaa israelilaista, virhe-marginaali
4.3 %. Kysyttäessä, mitkä syyt ovat Netanyahun hallituksen muodostamisen tärkeimmät,
59 % arvioi henkilökohtaiset syyt; 24 % kansan edun, ja 17 % ei osannut vastata.
65 % sanoi epäilevänsä Netanyahua, 31 % luottaa; Liviniä epäili 69 %, 27 % luottaa.
Lapidiin luottaa 59 %, mutta 36 % ei luota. Bennettiin luottaa 54 %, 36 % ei luota.
Shelly Yechimovichiin luottaa 48 %, mutta 47 % ei luota häneen.
Netanyahulla on aikaa 15:en maaliskuuta. Jos hän ei silloin pysty esittelemään toimivaa hallitusta, presidentti Shimon Peres voi vaatia uusia vaaleja. Likudin tiimi tapasi UTJ:n neuvottelutiimin torstaina ja tänään Bait Yehudin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=304143

3. IAEA:N raportin mukaan Iran  on asentamassa uusia entistä nopeampia sentrifugeja Natanzin uraanin rikastuslaitokseensa. Tämän YK:n alaisen tarkkailijaelimen antama lausunto antoi aiheen pääministeri Netanyahun kanslian julkistamaan lausuntonsa, jossa se varoittaa Iranin lähestyvän vaarallisesti hänen YK:n yleiskokouksessa syyskuun 27. asettamaa punaista varoituslinjaa, mikä pakottaa puuttumaan asiaan vielä ennen kynnyksen ylittymistä.
”Tänään Iran on lähempänä kuin koskaan ennen saadakseen tarvittavan määrän rikastettua uraania ydinaseen valmistamiseksi”, lausunnossa todetaan. ”Iranin estäminen ydinpommin saamiseksi on ensimmäinen kysymys, josta pääministeri Netanyahu aikoo keskustella presidentti Obaman suunnitellun Israelin vierailun aikana vajaan kuukauden sisällä”.

HAVAINNOLLISTAAKSEEN esitystään YK:n yleiskokouksen jäsenille Netanyahu oli valmistanut kartongille piirretyn kaavion pommista sytytyslanka palaen, johon hän oli piirtänyt punaisen varoitusviivan 90 %:n kohdalle, jossa ydinpommin vaatima rikastusaste on saavutettu, ja piirsi itse puheensa aikana toisen alemman punaisen viivan 70 %:n kohdalle selittäen, että sen ylittäminen edellyttää nopeita toimia. EU:n ulkoasiain johtaja Catherine Ashton sanoi keskiviikkona, että IAEA:n raportti aiheuttaa syvää huolta. P5+1 maiden edustajien on määrä tavata Iranin neuvottelijat 26.02. Kazachstanissa Almatyn kaupungissa. P5+1 maiden edustaja sanoo, että he tuovat neuvotteluun uuden suunnitelman. USA:n hallituksen taholta vihjataan, että se voisi hyödyntää Iranin johtajan Ali Khamenein antamaa fatwaa, jossa hän sanoi islamin periaatteiden kieltävän ydinaseen käytön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165521#.UScOu2JHT-k

4. PALESTIINALAINEN ryhmittymä, joka kutsuu itseään nimellä ”Al-Aksa Perinneinstituutio”, antoi torstaina julkilausuman, jossa se vaatii Israelia peruuttamaan suunnitelmansa Länsimuurilla (Kotel) vierailevien turistien määrän kaksinkertaistamiseksi viime vuoden 10 miljoonasta kahteenkymmeneen miljoonaan. Julkilausumassa todetaan, että ”juutalaisten järjestämät rukoustilanteet Länsimuurilla itse asiassa häpäisevät paikan pyhyyden”.

ISLAMIN tarinan mukaan, millä ei ole mitään todellisuuspohjaa, islamin perustaja Muhammed teki yöllisen retken Temppelivuorelle sitoen Buraq-ratsunsa Länsimuuriin ennen karauttamistaan ratsullaan paratiisiin, jossa hän tapasi Allahin. Tämän vuoksi ja koska islamilaisen ryhmän ”Buraq-muuriksi”  kutsuma muuri on osa Al-Aksa moskeijaa, se on heidän tulkintansa mukaan yhtä pyhä kuin moskeija. Perinneinstituutin lausunnossa todetaan tähän tapaan: ”Buraq-muuri, länteen Al-Aksa moskeijasta, on yksi tärkeimmistä Israelin miehityksen kohteista. Tämän seurauksena miehittäjän poliisin antamien lukujen mukaan 10 miljoonaa israelilaista ja turistia vieraili muurilla vuonna 2012 häväisten sen pyhyyden. Miehittäjät ovat ylpeitä tästä ja sanovat kaksinkertaistavansa vierailijoiden lukumäärän muutamassa vuodessa”, siinä todetaan.

”Sellaiset suunnitelmat vaarantavat Al-Aksan ja tekevät sen Israelin miehityksen suoranaiseksi kohteeksi. Al-Buraq-muuri ja koko alue Al-Aksan lähettyvillä mukaan lukien Mugrabi-lähiö (tarkoittaen juutalaista korttelia vanhassa kaupungissa, joka tuhottiin 1967), on islamin pyhää maata, ja kuuluu erottamattomasti Al-Aksa moskeijan maa-alueeseen”, kuten lausunnossa todetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165504#.UScTZ2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          YK:n turvallisuusneuvosto ei torstaina päässyt yksimielisyyteen julkilausuman sanamuodosta, jolla olisi tuomittu Damaskoksen viimeiset pommi-iskut, joissa kuoli yli 50 ja haavoittui yli 200. Tonnin tai puolentoista kilon suuruinen autopommi lähellä Assadin hallintorakennuksia oli Syyrian hallituksen julkistaman tiedotteen mukaan itsemurhapommitus, jossa kuoli 53 siviiliä. Valtava pommi vaurioitti myös Venäjän suurlähetystöä särkien ikkunoita ja julkisivua, mutta henkilökunta säästyi vammoitta. Kaupungin keskustan läheisyydessä laukaistiin kaksi muuta pommia, jotka surmasivat 22 ihmistä. Kapinalliset tekivät kranaatti-iskuja armeijan keskus-komennuskuntaa vastaan. Venäjän YK:n lähetystön tiedottaja Anton Uspensky valitti, ettei Venäjän laatima lausuntoesitys, jossa tuomittiin terrorismi sen kaikissa muodoissaan maailman turvallisuudelle vaarallisina ja laittomana, saanut tukea. USA:n edustuston tiedottaja Erin Peltin valitteli sitä, ettei Venäjän laatimaan päätöslauselman luonnokseen voitu sisällyttää tuomiota hallituksen brutaaleista hyökkäyksistä siviilejä vastaan. Torstain aikana Israelin radion mukaan ainakin 190 ihmistä sai surmansa Syyrian taisteluissa.
-          Egyptin presidentti Mursin entisen huhtikuun 6. päivän liittolaiset ovat pettyneet Muslimijärjestöön kuuluneeseen presidenttiinsä ja ehdottavat, että hänet laukaistaisiin maan ensimmäisellä raketilla kuuhun. Sinnehän Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinjadkin haluaa ensimmäisenä iranilaisena, joten voisivat pitää huippukokouksensa avaruudessa, kaukana uutisjanoisilta journalisteilta. Huhtikuun kuudennen päivän 2011 ryhmä oli yksi presidentti Hosni Mubarakin valtakauden  lopettaneen mielenosoitusaallon vetureita.
-          Presidentti Mohammed Mursi määräsi Egyptin parlamenttivaalit pidettäviksi huhtikuun
      27. päivästä alkaen, maan perustuslain mukaan neljässä vaiheessa. Vaalien tulee olla  
      ohi heinäkuussa 2013, jolloin uusi parlamentti kokoontuu ensimmäiseen istuntoonsa.
      Parlamentin ylähuone shura-neuvosto hyväksyi perustuslain, joka antoi presidentille
      oikeuden määrätä uusien vaalien päivämäärän.
-          Vapaan Syyrian Armeija (FSA) ilmoitti pommittaneensa Hizbullahin kohteita rajan yli  Libanonissa ja Syyriassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun FSA on suoraan hyökännyt presidentti Assadin kanssa liittosuhteessa olevaa terrorijärjestöä vastaan. FSA:n tiedotteessa sanottiin sen joukkojen tehneen kaksi hyökkäystä Hizbullahin tukikohtia vastaan Libanonin pohjoisosassa Hermelin provinssissa. ”FSA prikaati suoritti kaksi perättäistä hyökkäystä 12.30 aikaan torstaina. Ensimmäinen niistä tehtiin Hizbullahin joukkojen ryhmää vastaan Qusaiyr alueella Syyriassa, surmaten tai haavoittaen kaikki sen jäsenet.” Hyökkäyksessä käytettiin konekiväärejä ja panssarin torjunta-ohjuksia, joilla tulitettiin heidän käyttämiään nelivetoautoja. Toisessa hyökkäyksessä useat FSA:n prikaatit iskivät Hizbullahin tykistöasemia vastaan Hosh al-Sayed Ali alueella Libanonissa saavuttaen suoria osumia, kuten FSA tiedottaa. Aiemmin viikolla kapinalliset iskivät yhteen Hizbullahin kanssa Libanonin rajalla. Siinä yksi ainakin Hizbullahin taistelija ja viisi kapinallista sai surmansa. Rafik Haririn poika ja Libanonin opposition johtaja Saad Hariri hämmästeli, mitä tekemistä Hizbullahilla on Syyrian rintamalla ja totesi, että rämä osoittaa sillä olevan muitakin päämääriä kuin Libanonin puolustaminen. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-take-fight-to-hezbollah-in-lebanon/
-          Englantilainen oikeus havaitsi kolme syytettyä muslimia, Irfan Naseer 31, Irfan Khalid 27 ja Ashig Ali 27-vuotias, syyllisiksi syyskuun 11. päivän kaltaisen terrori-iskun suunnittelemisesta ja hyökkäysaikeista synagogaa vastaan. Heidän tarkoituksensa oli käyttää 8 itsemurhapommittajaa aseistettuina aseilla ja pommeilla tehdäkseen iskuja suurten kansanjoukkojen keskellä kotikaupungissaan Birminghamissä, kuten Woolwich kruununoikeus totesi. Poliisin salaa nauhoittamissa keskusteluissa Naseer sanoi, ettei heillä ole vielä määrättyä kohdetta, ja vaikka heillä ei olisikaan pommeja, he saavat aseita mustilta afrikkalaisilta hyökätäkseen synagogaan. Miehillä on ollut aiempia yhteenottoja poliisin kanssa ja heitä on syytetty rahan keräämisestä terrorismia varten ja jäsenten haalimiseksi ryhmäänsä.  http://www.timesofisrael.com/uk-court-finds-3-guilty-in-spectacular-plot-aimed-at-synagogue/
-          Arabimies Nasaretissa oli parin vuoden ajan seurannut 16-vuotiasta naapurinsa tyttöä saadakseen hänet vaimokseen, mistä tyttö kieltäytyi. Lopulta mies meni tytön makuuhuoneen ikkunan taakse saaden tytön ikkunaan. Mies heitti tytön kasvoille happoa, jota poltti hänen kasvonsa ja luultavasti sokeuttaa ainakin toisen silmän. Tyttö vietiin kriittisessä tilassa Rambamin sairaalaan, sillä hänellä oli hengitysvaikeuksia nieltyään happoa. Hänen yksinhoitaja äitinsä seuraa tyttärensä vuoteen vierellä hänen hengittämistään hengityskoneen avulla ja rukoilee hänen puolestaan. Mies oli uhannut, että ellei tyttö suostu hänen vaimokseen, hän menettää kauneutensa iäksi. Tyttö oli valmistautumassa ylioppilaskirjoituksiin miehen iskiessä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=304120
-          Israel antoi luvan öljyn poraamiseksi Golanin kukkuloilla New Jerseystä olevalle yhtiölle. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=304151
-          Yli 4000 syyrialaista pakeni Jordanin rajan yli vuorokauden kuluessa. Pari sataa heistä oli haavoittuneita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165498#.USc12GJHT-k







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019