PERJANTAI 15.02.13


PERJANTAI 15.02.13

1. YAIR LAPID, Yesh Atidin  perustaja ja puheenjohtaja, vakuuttaa yksityisissä keskusteluissaan, ettei hän suostu istumaan samassa hallituksessa Shasin edustajien kanssa. ”Jos minä istuisin presidentin tiloissa perinteistä ryhmäkuvaa varten  Netanyahun hallituksen jäsenenä Shas-puolueen edustajan kanssa, se olisi minun poliittisen urani loppu”, hänen kerrotaan vakuuttaneen. Asiaa puidaan useissa mediavälineissä, viimeksi TV-10 iltaohjelmassa. ”En ole edes harkinnut liittyä hallitukseen Shasin kanssa” , hän toteaa.

YESH ATIDIN taholta ei haluta vahvistaa eikä kumota, etteikö hän olisi lausunut jotain tuollaista, mutta toinen puolueen jäsen täydentää, että Lapid olisi voinut sanoa näin vain siinä tapauksessa, ettei Shas halua joustaa hänen keskeisissä vaatimuksissaan.
SHAS:n johtajakolmikon jäsen Arie Deri analysoi Lapidin lausuntoa näin: ”Lapid ei näytä olevan tietoinen, että niiden, jotka sanovat huolehtivansa kansan hyvinvoinnista ja pyrkivät estämään kansallisia ristiriitoja, ei tule antautua toisten puolueiden syrjimiseen.” 
Deri vakuutti, että Shas jatkaa vastuullista ja järjellistä toimintaansa kaikissa kysymyksissä laajan yhteisymmärryksen saavuttamiseksi.

LAPIDIA lähellä oleva Atidin jäsen sanoi, että Lapidin tarkoituksena on auttaa Shasia, ei taistella sitä vastaan. Hän sanoi puolueen havainneen, että Shasin jäsenten mielipiteiden käännyttäminen onnistuu paremmin hallituksen sisällä kuin sen ulkopuolelta. Hän arvioi puolueelle kuuluvan kolme ministeriötä ja yhden kolmesta tärkeimmistä. Lapid tunnustaa, ettei hän ole sopiva henkilö ulko- tai talousministeriksi, mutta haluaisi puolueensa johtavan ulkoministeriötä. Atidin liikkumatila laajeni Bennettin hylättyä Netanyahun tarjouksen.
Netanyahu on pyrkinyt saamaan Bait Hayehudin koaliittioon, johon kuuluisivat Shas, UTJ, Kadima ja Hatnua mutta ilman Yesh Atidia, minkä Naftali Bennett torjui. Likudin taholta elätellään toiveita, että Bait Yehudi taipuu sittenkin, mutta UTJ:n kansanedustaja Moshe Gafni sanoo puolueen alistuvan kohtaloonsa jäädäkseen oppositioon. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303343

2. ISRAELIN Demokratia Instituutin (IDI) mielipidetiedustelun mukaan 73 % kansasta puoltaa yleistä asevelvollisuutta, mutta 44 % katsoo vieläkin tärkeämmäksi, että haredi-kansa  osallistuu työelämään. Mielipidetiedustelu julkistettiin keskiviikkona.
Vuoden 2013 Peace-index tiedustelun mukaan, jonka kysymykset liittyvät yleiseen asevelvollisuuteen ja yhteisen kuorman jakamiseen, 41 % Israelin juutalaisista kansalaisista katsoi, että seuraavan hallituksen tulee laatia ohjeet yleisestä asevelvollisuudesta ultra-ortodokseja ja  arabiväestöä varten, mutta 32 % katsoo sen tarpeelliseksi haredi-kansaa, mutta ei maan arabiväestöä varten; 23 % katsoo, ettei sen tulisi koskea kumpaakaan kansanosaa, ja 2 %:n mukaan vain arabiväestöä.
Atidin mukaan, jota Bait Hayehudi tukee, hallitusneuvotteluissa ei ole keskusteltu juuri ollenkaan muista kysymyksistä kuin yhteisen taakan jakamisesta.

IDI:n mielipidetiedustelussa kyseltiin myös haredi-kansan osallistumisesta työelämään. Israelin juutalaisista 44 % katsoi, että sen osallistuminen työelämään on tärkeämpi kuin yleinen asevelvollisuus; 31 % mukaan asevelvollisuus on tärkein; 19 % piti molempia yhtä tärkeinä ja 5 % katsoi, että kummallakaan ole erikoista merkitystä.
51 % vastanneista sanoi kotoisten kysymysten ohjanneen äänestyskäyttäytymistä; 23 % piti ulkomaan ja diplomaattisten asioitten hoitoa tärkeimpinä ja 23 % piti niitä yhtä tärkeinä.
Likutenua 54 % ja Hatnua-puolueita 43% äänestäneistä katsoi diplomaattisten ja turvallisuus-kysymysten olleen tärkeimmät; Yesh Atidia äänestäneistä 80 % ja Bait Yehudia äänestäneistä 65 % katsoi maan sisäisten asioitten ohjanneen äänestystä.
54 % äänesti puolueen ideologian, 24 % puoluejohtajan mukaan ja 17 % huomioi molemmat. Meretziä äänesti 91 % ideologian, Likutenua vain 30 % sen mukaan.
57 % kansasta oli tyytyväinen vaalien tuloksiin, Atidia äänestäneistä 74 %, Bait Yehudia äänestäneistä 72 %; 61 % Likutenua ja Hathuaa äänestäneistä, 36 % Shahia ja 0 % Kadimaa äänestäneistä tyytyi tuloksiin, mutta arabipuolueista 37 % tulokset tyydyttivät. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=303365

3. USA:n ulkoministeri John Kerry, joka alkaa vähitellen totuttautua uuteen rooliinsa, totesi journalisteille eilen, että hänellä oli tilaisuus keskustella Saudi Arabian ulkoministerin prinssi
Saud Al-Faisalin kanssa, joka sanoi Syyrian yli 22 kuukautta kestäneiden taistelujen vaatineen jo 90 000:n kuoleman. YK:n tilastojen mukaan luku on 70 000, kuten AFP toteaa.

JOHN KERRY totesi, että Syyrian tilanteen arviointi ja siitä tehtävien johtopäätösten tekeminen ovat USA:n ulkoministerin ja YK:n pääsihteerin tapaamisen tärkeimmät kysymykset. Kerry sanoi keskiviikkona keskustelleensa Jordanian ulkoministerin Nasser Judehin kanssa, minkä johdosta hän sanoi USA:n ja Jordanian tehostavan kehotuksiaan Syyrian liittolaiselle Venäjälle, jotta se lisäisi painostustaan presidentti Bashar Assadille saadakseen tämän ymmärtämään, että hänen asemansa on kestämätön.

”Haluan kuulla YK:n pääsihteeriltä (Ban ki-Moonilta), mitä hän uskoo meidän voivan tehdä –
voidaksemme yrittää muuttaa presidentti Assadin laskelmia, lopettaa verenvuodatus ja aloittaa rauhanomainen poliittinen vallansiirto kohti demokraattista tulevaisuutta”, Kerry sanoi AFP:n mukaan. ” 23 kuukautta kestäneen konfliktin jaloista paenneiden suuri määrä muodostaa ylivoimaisen taakan Syyrian naapureille”, hän totesi. Jordanian terveyspalvelujen voimavarojen nähdään alkavan ratketa 340 000 pakolaisen hoitamiseksi.
USA:n ja YK:n laskelmien mukaan 750 000 syyrialaista on paennut naapurimaihin ja lisäksi 2.5 miljoonaa ihmistä on joutunut maan sisäiseen pakolaisuuteen.
KERRY sanoi, että presidentti Assadille täytyy olla mahdollisuus päättää diplomaattisesta prosessista, jolla ongelma ratkaistaan ja verenvuodatus lopetetaan.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Victoria Nuland ei vahvistanut tietoja, että Kerry vierailisi Damaskoksessa pian alkavan ulkomaankiertueensa aikana, jolloin hän käy myös Israelissa. Nuland vakuutti, ettei Kerryllä ole mitään intressiä puhua Assadin kanssa eikä vierailla Syyriassa, ennen kuin maahan on saatu kansan valitsema demokraattinen hallitus.

YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi tukevansa Syyrian Kansallisen koaliittion presidentin Ahmed Moaz al-Khatibin ehdotusta dialogista Assadin kanssa konfliktin lopettamiseksi. Pääsihteeri viittasi AFP:n mukaan YK:n piirissä liikkuvaan uuteen suunnitelmaan, jonka mukaan Syyriaan perustettaisiin senaatti valvomaan vallansiirtoa maassa.
Saudien päivälehti Asharq al- Awsat sanoo saaneensa kopion luonnoksesta. Lehden  mukaan suunnitellaan 140 jäsenen senaatin perustamista, jonka tehtävänä on valvoa joustava vallansiirto Syyrian hallituksen ja oppositioryhmien välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165272#.UR3XomJHT-k

4. ISRAELIN  turvallisuuspalvelun neljä virkamiestä teki torstaina pikaisen neuvottelu- ja informaatiomatkan Egyptiin. Egyptiläisen Al-Masry Al-Youm lehden mukaan vierailu kesti vain muutaman tunnin ajan, ja heidän käyttämänsä sotilaskone odotti kiitoradalla keskustelujen ajan. Miksi tällainen varotoimi, sitä ei uutinen kerro, mutta joku syy siihen lienee ollut.

Keskusteluissa käsiteltiin alueen turvallisuuskysymyksiä, mukaan lukien Siinain tilanne sekä rahanprosessin nykyvaihe.
Egyptin delegaatiota johti kenraalimajuri Rafet Shahata. Muutamia tunteja kestäneen keskustelun aikana Israel informoi virkaveljiään IAF:n väitetystä ilmaiskusta Syyriasta aseita Libanoniin kuljettavaa autosaattuetta vastaan, sekä keskusteltiin Siinain turvallisuus tilanteesta, maiden välisen rajan valvonnasta, Fatahin ja Hamasin sovintoneuvotteluista sekä rauhankeskustelujen jatkamisesta Israelin ja PA:n välillä.

Egypti on selvästi kohentanut toimiaan salakuljetusta vastaan Siinailta Gazan kaistalle. Se on takavarikoinut useita erilaisia kiellettyjä artikkeleita kuljettavia rekka-autoja ja pumpannut vettä salakuljetustunneleihin saadakseen ne luhistumaan. Hamas esitti voimakkaan vastalauseen varoittaen, että tunneleissa työskentelevien ihmisten henki on vaarassa luhistumisten vuoksi. Salakuljetus Siinailta Gazan kaistalle on ollut tuottoisa tulolähde Hamasille, koska se verottaa salakuljetetuista tavaroista, mutta myös tilaa salakuljettajilta haluamiaan tavaroita.
Egypti on asettanut tarkastuspisteitä Siinailta Gazaan johtaville teille ja takavarioinut tonneittain aseita ja ohjuksia sekä räjähteitä matkalla Gazaan.
Iran on osoittanut kiinnostustaan suhteitten lämmittämisestä Egyptin kanssa muodostaakseen yhtenäisen Israelin vastaisen voima-akselin Iranista Irakin, Syyrian ja Libanonin sekä Hizbullahin ja Hamasin kautta Egyptiin, mistä on osoituksena presidentti Ahmadinejadin vierailu Egyptissä viime viikolla, minkä aikana hän tapasi presidentti Mursin. http://www.timesofisrael.com/israeli-delegation-visits-cairo-for-security-talks/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelissa Ramlen vankilan erikoissellissä itsemurhan tehneen Israelin ja Australian passin omanneen Ben Zygierin tapaus kuohuttaa uutislähteitä ja Knessetiä, josta tehtiin välikysymys turvallisuusvastuussa oleville. Hänen väitetään osallistuneen useisiin Mossadin salahankkeisiin, mm. Dubaissa hotellissa tehtyyn iskuun, ja käyttäneen useita peitejärjestöjä toiminnoissaan, ja jopa tarjonneen Dubaille Mossadin agenttien nimiä maksua vastaan. Tapaus on edelleen hämärä eikä Mossad ymmärrettävästi ole halukas kertomaan, mitä se tietää asiasta. Turvallisuusvirkailijat vihjaavat, että tapaus voi aiheuttaa syytetoimia kertomatta, keitä vastaan niitä tehtäisiin. Kansanedustajia, jotka sen ensiksi julkistivat, uhataan valtion salaisuuksien paljastamisesta. Erään uutisen mukaan Israel voi joutua maksamaan miljoonia korvauksina Zygierin omaisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165279#.UR3tl2JHT-k,
      Ben-Zygier-worked
-      Israelista vankien vaihdon yhteydessä vapautettu terroristi Samir Kuntar, joka toimii nykyisin avoimesti Libanonissa, sanoi lausunnossaan 26. tammikuuta MEMRI:n kääntämänä, että jokainen yhteistyöstä Israelin kanssa tavattu libanonilainen on surmattava, kuten Hizbullahin TV-yhtiö Al-Manar raportoi. ”Puhuttaessa (Israelin hyväksi toimivista yhteistoimintamiehistä) siinä ei ole kyse arvoista tai muusta. Olen islamin vastarinnan poika ja sanon lujaa ja avoimesti ja sen nimissä, että islamilainen taistelu on tehnyt suuria virheitä suhtautuessaan helläkätisesti yhteistoimintamiehiin. Me maksamme kovaa hintaa siitä ja tulemme maksamaan. Tuomarin vapauttama yhteistoimintamies on surmattava. Nuoren sukupolven edustajien, jotka hoitavat taistelun jatkamista, tulee tehdä tässä aloite.” Kuntar sanoi, että ”jos Israel maksaa 60 000 USD ja mies istuu pari vuotta jäätyään kiinni, se on lian lievä rangaistus”. Kuntar vapautettiin 2008 vaihdossa, jossa Hizbullah suostui palauttamaan pidättämänsä IDF:n sotilaat Eldad Regev ja Ehud Goldwasser. Israel neuvotteli uskoen, että he olivat elossa, mutta vasta Hizbullahin tuotua kahden mustan arkun vaihtopaikalle selvisi, että heidät oli joko surmattu tai he olivat kuolleet pommi-iskussa. Kuntar johti terroriryhmää 1979 Nahariyaan, jossa hän julmasti surmasi neljä israelilaista, mukaan lukien 4-vuoden ikäinen Einat Haran, jonka pään hän murskasi kalliota vasten. Hänen
2-vuotias sisarensa Yael Haran tukehtui äitinsä pyrkiessä estämään hänen itkunsa piileskellessään murhaajia. Vuonna 2010 Libanonissa pidätettiin 30 yhteistyöstä Israelin kanssa syytettyjä, heille annettiin 15 vuoden vankeusrangaistus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165275#.UR3vnWJHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021