PERJANTAI 08.02.13


PERJANTAI 08.02.13

1. IRANIN ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei torjui USA:n varapresidentti Joe Bidenin ehdotuksen suorista kasvoista kasvoihin käytävistä neuvotteluista USA:n kanssa koskien Iranin ydinteollisuutta, jonka päämääränä uskotaan länsimaissa olevan ydinaseen rakentaminen. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad totesi Kairon vierailunsa aikana, että Iran on jo ydinvalta ja myös avaruusvalta. Hän on useissa yhteyksissä vaatinut länsimaita tunnustamaan, että Iranin tekninen edistyminen ydinteollisuuden alalla edellyttää tunnustusta, että maa on saavuttanut tarvittavan tietotaidon, mutta tämä ei ole poistanut länsimaiden epäilyksiä tämän islamilaisen tasavallan päämäärien aitoudesta vakuuttaessaan, että sen ydinteollisuus tähtää pelkästään sähkön tuottamiseen maan nopeasti kasvaviin tarpeisiin.

P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut Iranin ydinteollisuudesta pidetään Kazakhstanissa 26. helmikuuta 2013. Varapresidentti Bidenin esityksen mukaisesti samaan aikaan olisi järjestetty korkean tason keskustelu, minkä ajatollah Khamenei torjui todeten, ”ettei Iran suostu keskustelemaan USA:n johdon kanssa sen pitäessä asetta sen ohimolla”. Biden totesi tähän, että ”USA pitää tarjousta edelleen voimassa valmistautuen suoriin korkean tason keskusteluihin milloin vain Iranin johto katsoo olevansa valmis niihin”.
Khamenein argumentti Bidenin esitykselle oli, etteivät sellaiset keskustelut ratkaisisi mitään. USA:n johto on varmaan täysin tietoinen, että Iran haluaa tunnustamista tasa-arvoiseksi neuvottelukumppaniksi eikä vain alemman luokan valtioksi, jolle sanellaan ehtoja. Tämän mukaisesti kiista näyttää kehittyneen itämaissa arkaluonteiseksi kunniakysymykseksi.
”Te sanotte neuvottelevanne aseella uhaten. Iranin kansa ei pelkää uhkauksia”, Khamenei totesi. Keskiviikkona USA tiukensi Iranin vastaisia pakotteita, joilla Iranin mahdollisuus siirtää öljytulojensa maksuja ulkomailta supistetaan entisestään. Iran pystyy öljytuloillaan ostamaan tarvikkeita vain niistä maista, joille se toimittaa öljyä.

USA:N säästöohjelman mukaisesti armeija joutuu supistamaan sotilaallisia toimiaan maailmassa. Tämän johdosta USA poistaa toisen lentokoneitten emälaivan Persianlahdelta, eikä sitä korvaavaa USS Harry S Truman emälaivaa lähetetä matkaan. Tämä vähentää USA:n pelottelukapasiteettia Persianlahdella ja lisää pienten öljymaitten ahdistusta ja pelkoa Iranin nousevan uhan edessä.
Kolumnistit arvailevat, mahtaako presidentti Obaman Israelin matkalla, joka on suunniteltu alkavaksi 20. maaliskuuta 2013, olla yhteyttä Khamenein kieltäytymiseen. Obaman ja Netanyahun keskustelujen uskotaan keskittyvän Iranin ja Syyrian tilanteen tarkasteluun. http://www.debka.com/article/22744/Ali-Khamenei-shuts-door-on-direct-nuclear-talks-with-US

2. USA:N presidentti Barack Obaman Israelin vierailun tarkoitus ja käytävien keskustelujen ja neuvottelujen sisältö ja luonne on nostattanut spekulaatioita, että vierailun tarkoituksena on päinvastaisista vakuutteluista huolimatta saada täysin jumiutuneet rauhankeskustelut potkaistua uuteen alkuun. Koska PA:n johto vakuuttaa yksiselitteisesti pitävänsä kiinni asettamistaan ennakkovaatimuksista, joihin kuuluu rajojen määrittelyn ohella kaiken rakennustoiminnan keskeyttäminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, Netanyahun epäillään kaikessa hiljaisuudessa ja julkisuudelta salassa valmistelleen myönnytyspakettia.

Tätä arviointia tukevat Netanyahun läheisen neuvonantajan Yaacov Amidrorin ennen Washingtonin matkaa haaretz.com haastattelun yhteydessä antamat valitukset, miten ”setlementtien jatkuva rakentaminen likaa Israelin mainetta ulkomailla ja vaikeuttaa suhteita sellaisiin ystävällisesti suhtautuvaan maihin kuten Saksa ja Kanada”. Tällaiset mielipiteet Netanyahun lähiympäristössä ovat tuskin itsestään syntyneitä, vaan niiden uskotaan edustavan laajempaa keskustelua hallituksen johtavien henkilöiden parissa. Yksi lukuisista varapääministereistä Dan Meridor esitti julkisuudessa samansuuntaisia arvioita ja suosituksia.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu katsoi huhujen nousseen tasolle, jossa hän näki välttämättömäksi puuttua asiaan huhujen katkaisemiseksi. TV-2:n iltauutisten yhteydessä  pääministeriä lähellä oleva taho vakuutti, ettei Netanyahulla ole mitään suunnitelmia rakennustoiminaan jäädyttämiseksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä tai Jerusalemin itäosissa. Keskustelut Israelin ja PA:n välillä lienevät kuitenkin ohjelmassa Obaman vierailun aikana, tai kolmenkeskeinen Obaman, Netanyahun ja Abbasin välillä.
3. PA:n virkailija Jibril Rajoub, joka toimi aktiivisesti ja näkyvästi Jasser Arafatin aikana, mutta on sittemmin häipynyt parrasvaloista verhojen taakse - Mohammad Dahlanin tapaan, jonka Abbas pakotti muuttamaan ulkomaille - kertoi armeijan radion haastattelussa omistaan ja palestiinalaisten tuntemuksista laajemminkin suhteessa Israeliin ja rauhanprosessiin. Hän totesi yksikantaan, että ainoa henkilö, jolla voi olla mahdollisuus saada rauhankeskustelut uudelleen käyntiin, on USA:n presidentti. Hän sanoi olevansa turhautunut Israelin taipumattomuuteen palestiinalaisia kohtaan: ”Se aika, jolloin Israel on esiintynyt eräänlaisena lähiseudun tyrannina, on ohi”, hän sanoi.
RAJOUB toimii nykyisin Palestiinan jalkapallounionin presidenttinä. Hän ei hyväksy Israelin pelkoja, että rauhansopimus PA:n kanssa ei tulisi koskemaan Gazan kaistaa ja saamaan Hamasin alistumaan sen ehtoihin, todeten, ettei se, joka tällaisia esittää tunne palestiinalaisia.
”Israelilaiset ovat ansainneet asumisen turvattuina 1967 sotaa edeltävien rajojen sisällä. Me olemme valmiit rauhanneuvotteluihin huomenna”, hän vakuutti.
IDF peruutti hänen vip-korttinsa - kuten myös Nabil Shaathilta - syyttäen häntä kiihotuksesta, eikä hän siten pysty liikkumaan IDF:n tarkastuspisteiden läpi ilman tarkastuksia.

WALLA-uutistoimistolle antamassaan haastattelussa Rajoub sanoi olevansa optimisti koskien kahden kansan kykyä elää rauhassa rinnakkain, mutta asettaen kuitenkin syytöksiä Israelia kohtaan. ”Katsokaa peiliin ja nähkää, että kaikki on omaa tekoanne – se on vastareaktio kärsimyksiin, surmaamiseen ja tuhoamiseen.”  Hänen pahin ongelmansa on Israelin harjoittama miehitys. Kysyttäessä, miten tulisi suhtautua juutalaisyhteisöihin Juudean ja Samarian alueilla, hän vakuutti, ettei tulevassa Palestiinan valtiossa tule asumaan yhtään juutalaista asukasta: ”Ei yhtään setleriä 1967 rajojen takana. Oli virhe, että koko kysymystä otettiin esiin Camp Davidin neuvotteluissa”, Rajoub rajaa. ”Israelin oikeisto käyttää tätä tekosyynä rakentamiseen aina Kuolleeseenmereen saakka”. Rasismisyytös ei häntä pelota.
Hän sanoi suhtautuvansa positiivisella mielellä Israelin tammikuun 22. päivän vaalien jälkeen muodostettavaan hallitukseen nähden todeten, että Yair Lapid on hyväksyttävä henkilö, mutta esitti toivomuksen, että Netanyahu huomaisi poliittisen ilmapiirin siirtyneen vasemmalle. Hän sanoi tuntevansa joitain Israelin uusia parlamentaarikkoja todeten heidän kannattavan kahden valtion periaatetta. Israelin yleinen ilmapiiri suhtautuu siihen kasvavalla epäluulolla.

4. HABAIT HAYEHUDI puolue sai vaaleissa 12 kansanedustajaa nousten neljänneksi Likutenun (31), Yesh Atidin (19) ja Labourin (15) jälkeen, ja sen odotettiin olevan luonnollinen hallituspuolue. Pääministeri Netanyahu on kuitenkin syystä tai toisesta hyljeksinyt sen puheenjohtajaa Naftali Bennettiä, joka oli hänen kanslianpäällikkönsä, kunnes erosi siitä 2008. Pahat kielet laulavat, että Bennettillä oli jatkuva sotatila Sara Netanyahun kanssa, jonka jotkut arvioivat käytännössä sanelevan, mitä Benyamin päättää. Pääministerin vaimo Sara on muutenkin ollut lehdistön hampaissa, jolla on jotain hampaankolossa häntä vastaan. Yksi yleisimmistä puheenaiheista juorupalstoilla on Saran puku, johon hän oli sonnustautunut Knessetin avajaistilaisuuteen. Eräs kolumnisti huudahti: ”Mitä kummaa Sara oikein on ajatellut pukiessaan yllensä tuollaisen luomuksen?” Saran puku oli mustaa harsomaista kangasta, jonka väitettiin paljastaneen Saran ihon ja erikoisesti masun hänen istuessaan.

PÄÄMINISTERI ei ole tavannut Bennettiä vaalien jälkeen, vaikka hänellä oli aikaa Meretzin puheenjohtajalle Gal-Onille ja Ahmed Tibille. Hän kyllä soitti jossain vaiheessa onnitellen Bennettiä puolueensa menestyksestä ja kätteli hätäisesti Knessetin avajaisissa, mutta siinä kaikki. Ei kovin viisasta politiikkaa maan korkeimmalta johdolta.
Habait Hayehudi (Juutalainen koti) on saanut myös ilkeitä hyökkäyksiä Shasin taholta, jossa pahansuovasti viitattiin hänen sopimukseensa Yair Lapidin kanssa yhteistyöstä Atidin ajaman ohjelman yhteisen taakan kantamisesta ja myös uskonnollisten puolueiden osallistumisesta asevelvollisuuteen ja työelämään opiskelun ohella. Shas-puolueen lehdessä Yom Leyom (päivä päivältä) viitattiin ”Bennettin pitämään tuskin silmän kokoiseen kipa-lakkiin, joka suuruudellaan jo osoittaa hänen uskonnon arvostuksensa, puolen shekelin arvoiseksi”.
Bennettin esitys 60 % Juudeaan ja Samarian alueen liittämisestä Israeliin ja hänen voimakas juutalaisyhteisöille antamansa tuki ovat voineet antaa aiheen Netanyahulle tehdä pesäeroa Bennettiin ennen Obaman vierailua, mutta hallituksen muodostaminen ei voi odottaa maaliskuun loppupuolelle, eli hänen on sovittava asioista Bennettin kanssa. Keskustelu-tilaisuutta pääministerin ja Bennettin välillä ollaan sopimassa ensi viikon alkuun. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302557

5. UUTISOTSIKOITA
-          Likudin tuore kansanedustaja Moshe Feiglin, jonka Netanyhau sai edellisissä vaaleissa syrjäytettyä asettamalla hänet epärealistiselle vaalisijalle, pääsi näissä vaaleissa Knessetiin. Hän johtaa Likudin sisällä alaosastoa nimellä ”Juutalainen johtajisto” (Manhigut Hayehudit) ja hän käy säännöllisesti joka kuukausi Temppelivuorella saaden valepukuisen  poliisin kannoilleen, joka epäilee hänen rukoilevan ja polvistuvan vuorella vastoin poliisin asettamia sääntöjä, jotka eivät perustu mihinkään lakiin, päinvastoin ovat lainvastaisia, sillä laki turvaa jokaisen uskonnonharjoittavan vapauden rukoilla haluamallaan tavalla Israelissa. Feiglin oli uutisotsikoissa käydessään tapaamassa homojärjestön edustajia. Hän selitti myöhemmin, ettei hän ole homophobe, hän arvostaa ihmisarvoa vaikka ei aina hyväksy jokaisen arvomaailmaa, ja siten myös LGBT-järjestöä (Lesbian-Homisexual-Bisexual-Transsexual). Feiglin lupasi kannattaa lainsäädäntöä, jolla heidän oikeuksiaan turvataan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=302560
-          Jerusalem Beitar jalkapallojärjestö on joutunut poliisin erikoistarkkailuun sen kilpailuissa esiintyneen huliganismin ja arabivastaisuuden vuoksi. Valtio nosti syytteen järjestön neljää fania vastaan rasismista. Yleisesti kollektiivisena rangaistuksena käytetään pelaamista tyhjille katsomoille, mutta tätä ongelmaa pidetään vaarallisempana kuin pelkkänä ottelun aikana kuumenneiden tunteiden purkamisena keskinäisissä kahinoissa. Äärimmäisenä keinona järjestö voidaan sulkea määräajaksi kilpailujen ulkopuolelle tai lopettaa kokonaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=302525
-          Israelissa elätellään vielä heikkoa toivoa, että torstaina alkaneessa 27:n EU-maan kaksipäiväisessä huippukokouksessa saadaan myönteinen päätös, jolla Hizbullah asetettaisiin terrorijärjestöjen listalle, jonne se kuuluu ja jonne USA on sen nostanut jo vuosia sitten. Hizbullah ei millään tavoin peittele Israelin vastaisuuttaan, päinvastoin sen johtaja, pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkaa Israelia tuholla kaikissa tilanteissa. Hizbullahin asema on selvästi heikentynyt Syyrian jouduttua sisällissotaan, jossa se kannattaa Iranin tavoin presidentti Bashar Assadin armeijaa toimittaen sille aseita ja taistelijoita. Israelin pahin pelko kohdistuu kuitenkin siihen, että Syyria voi Hizbullahin kanssa ja Iranin tukemana aloittaa ohjushyökkäykset Israelin siviilikohteita vastaan saadakseen maailman huomion siirretyksi pois omista vaikeuksistaan. Syyrian epäillään toimittaneen Hizbullahille Libanoniin paitsi pitkänmatkan ohjuksia myös kemiallisia tai biologisia aseita, joilla se voisi yrittää toteuttaa uhkauksensa Israelin tuhoamisesta, kuten Iranin korkea upseeri totesi, ”saada koko juutalainen kansa koomaan”. Iranin presidentti Ahmadinejad totesi Kairossa OIC:n konferenssia, että Iran on nyt ydinvalta, mutta sen aikomuksena ei ole hyökätä Israelia vastaan. Kehitys Lähi Idässä näyttää vääjäämättömästi lähestyvän tilannetta, josta juutalaiset profeetat ovat ilmoittaneet eli Damaskoksen tuhoamista siten, että se tulee olemaan pitkään aikaan asumattomana ja pelkkänä rauniona. (Jes.17:1) Luvussa kerrotaan edelleen, että myös Israel ja varsinkin sen pohjoisosa tulee kärsimään pahoin tuossa sodassa. Israel on kaiken varalta siirtänyt kolme Iron Dome patteristoa maan pohjoisosaan, niistä yksi Haifan suojaksi. Pelottavin uhka on kuitenkin Israelin kaasunporauslautta ja kaasun käsittelylaiturit Välimerellä Haifan ulkopuolella. Ensimmäinen kaasulähde liitettiin maan hyötyverkkoon äskettäin, minkä uskotaan täydellä kapasiteetillaan nostavan maan taloustilanteen uuteen kukoistukseen. Israelin valtionpankin pääjohtaja Stanley Fischer totesi erojaispuheessaan, että maan talous on vahva ja terveellinen, mutta moitti turhan suurta joskaan ei huolestuttavaa velkaantumista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302535
-          Vandaalit sytyttivät Beitar Jerusalem jalkapallojärjestön Jerusalemin toimistot tuleen. Tämä voi liittyä siihen , että seuran johto palkkasi kaksi muslimipelaajaa Azerbaijanista seuran kokoonpanoon. Bayit Haveganissa sijaitsevat toimistot kärsivät suuria vaurioita ja seuran palkintoja ja muuta rekvisiittaa tuhoutui. Seuran johto ja kansanedustajat laidasta laitaan ovat tuominneet tuhopolton. Poliisi on aloittanut tutkimukset tuhopolttajien löytämiseksi ja saattamiseksi oikeuteen. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=302603



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019