MAANANTAI 18.02.13


MAANANTAI 18.02.13

1. ISRAELIN hallitusneuvottelut junnaavat entistä hidasta tahtiaan. Pääministeri Netanyahun lupaukset nopeista ja sujuvista neuvotteluista laajan yhteishallituksen muodostamiseksi ovat tällä hetkellä pattitilanteessa. Pahinta tässä kaikessa on puoluejohtajien keskinäiset syyttelyt, mitkä voivat vaikeuttaa luottamuksen syntymistä myöhemmässä vaiheessa, sillä politiikassa taito pystyä alistumaan kompromisseihin on demokratian sääntöjen mukaan välttämätöntä. Henkilökohtaisen sympatiat ja antipatiat aina pelaavat jonkinlaista roolia korkeimpia asteita myöten, mutta niillä ei pitäisi koskaan olla johtavaa roolia kansan kohtaloista päätettäessä.

SIVUSTA tilanteita seuraten ei voi välttyä havainnolta, että pohjimmaltaan hallitusneuvottelut ovat juuttuneet syvään luottamuspulaan ja epäluuloon vastapuolten todellisista päämääristä.
Netanyahu syyttää suoraan Lapidia ja Bennettiä henkilökohtaisten intressiensä asettamisesta sen edelle, mikä on parasta kansalle, kuten JP:n Gil Hoffman otsikoi artikkelinsa. Hän jatkaa artikkeliaan todeten, että Netanyahu on raivostunut (furious) ”Yair Lapidin ja Naftali Bennettin välisestä salaliitosta”, kuten hän sitä nimittää, voidakseen estää Likutenua muodostamasta koaliittiota  Shasin ja UTJ:n kanssa Likud-lähteiden mukaan. ”Heidän tarkoituksensa ei ole saavuttaa sovintoa avainkysymyksissä, vain pyrkiä syrjäyttämään Haredi-puolueet”.
Likudin parissa pilkataan Lapidin suunnitelmaa Haredi-kansan osallistumisesta yleiseen asepalveluun, ettei se tuo suurempaa tasa-arvoa eikä jaa yhteistä kuormaa tasaisemmin. Edelleen Hoffman esittää, että Lapidin ja Bennettin tarkoituksena on särkeä Likudin ja Haredi-puolueitten välinen 36-vuotinen yhteistoiminta, mikä johtaisi siihen, etteivät ne seuraavien vaalien jälkeen suosittelisi Netanyahua pääministeriksi, joilla hän uhkaa salaliittolaisia.

YKSI kompastuskivi on Netanyahu ja Libermanin välinen sopimus, että ulkoministerin paikka pidetään auki Libermania varten, kunnes oikeusprosessi on ohi, mikä voi kestää kuukausia. Netanyahu aikonee johtaa itse ulkoministeriötä sen aikana olettaen, että oikeuden päätös on vapauttava. Ulkoministeriön henkilökunta on antanut pääministerille harvinaisen viestin, jossa he sanovat toivovansa, ettei Avigdor Libermania asetettaisi uudelleen ministeriön johtoon.
Likudin taholta selitetään, että ”jos Netanyahu voisi luottaa Lapidiin, hän voisi rikkoa sopimuksensa Libermanin kanssa, mutta ettei hän ole ollenkaan vakuuttunut Lapidista”.
Netanyahun tarkoituksena on rakentaa vähemmistöhallitus 57:n kansanedustajan varaan siten, että hallitukseen tulisivat Likutenu, Shas, UTJ, Hatnua ja Kadima. Atid- ja Bait Yehuda-puolueet voisivat sitten itse päättää, tulevatko hallitukseen molemmat tai jompikumpi. Pääministeri tarjosi Livnille oikeusministeriötä, TV-10 mukaan hän kieltäytyi siitä. Toiseksi Liville kaavaillaan rauhanprosessiin kuuluvien asioiden hoitoa, mitä pidetään virheenä.

JUUTALAISYHTEISÖJEN  johtoon kuuluva henkilö totesi Shasin johtajalle Yishaille, että Bennett tekee suuren virheen hylätessään Haredi-puolueet ja liittoutuessaan ei-uskonnollisen Yesh Atid-puolueen kanssa. Yishai varoitti: ”Jos diplomaattinen prosessi alkaa PA:n kanssa, Lapid tulee heittämään Bennettin ulos hallituksesta. Me Shas-puolueessa  emme ole vasemmiston vararengas”.
BENNETT puolestaan kielsi tiedot, että Bait Yehudi haluaa hallitukseen ilman Haredi-puolueita todeten, että jos Netanyahu suostuu kuorman tasaiseen jakamiseen ja vaali-järjestelmän uusimiseen, sopimus Atid- ja Yehudi-puolueitten kanssa syntyisi kopeasti. Hän moitti Netanyahua suunnitelmista rakentaa hallitus Labourin ja Hatnuan varaan, millä hän pettää äänestäjänsä. ”Likud ivaa äänestäjiensä älykkyyttä syyttäessään meitä äänestäjiemme pettämisestä”, sanoo Bait ja Yehudin ke. Ayelet Shaket. ”Likudin ensimmäinen kumppani on Livni, joka johti neuvotteluja palestiinalaisten kanssa; sama Livni, jonka vaaliteemana oli Palestiinan valtion perustaminen, joka jakaisi Jerusalemin, joka sanoi Netanjahusta, että hän on johtamassa meitä tuhoon. Eikö tätä voida pitää äänestäjien pettämisenä?” http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303585

2. SEKÄ PA että Israel pyrkivät vaikuttamaan Obaman hallitukseen ennen ulkoministeri John Kerryn vierailua loppukuusta ja presidentti Barack Obaman maaliskuun 20.-22. päivinä tapahtuvaa Israelin vierailua. Netanyahu passitti jo useita päiviä sitten pääneuvottelijansa Yitzhak Molchon ja neuvonantajansa Yaacov Amidrorin Washingtoniin valmistelemaan USA:n johtajien Israelin vierailuja. Israelin viranomaisten mukaan Molcho palasi Washingtonista kertoen, ettei Obaman hallitus ole valmistelemassa uutta esitystä palestiinalaiskysymyksessä, eikä nähnyt mahdollisuuksia prosessin etenemiseksi vierailujen aikana.
YAACOV Anidror, joka palasi myös kotiin, kertoi hallituksen istunnossa sunnuntaina, että Obaman vierailun yhteydessä lasketaan perustukset, joiden varaan USA:n ja Israelin väliset suhteet tullaan rakentamaan seuraavan neljän vuoden aikana.

NETANYAHU selitti Likudin ministereille tarkoitetussa tilaisuudessa, että Obaman vierailu ja sen aikana keskusteltu diplomaattinen prosessi ovat ne syyt, miksi hän haluaa rakentaa mahdollisimman laajapohjaisen yhteishallituksen.
Hän selitti edelleen, että vain vahva hallitus antaa Israelille mahdollisuuden diplomaattiseen joustoon keskusteluissa palestiinalaisten kanssa, mutta ettei yhdenkään puolueen hallituksen sisällä tule esittää vaatimuksia tarkoituksettomista myönnytyksistä.

PA lähetti alkuviikosta Washingtoniin pääneuvottelijansa Saeb Erekatin sekä Muhammad Shtayyehin esittääkseen Obaman hallituksen edustajille tärkeimmät ehtonsa neuvotteluissa. PA:n virkailija Ramallahissa kertoi saksalaisen uutistoimiston journalistille, että PA tulee vaatimaan täyttä rakennuskieltoa Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosissa, sekä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien vapauttamista ehtona neuvottelujen alkamiseksi. Edelleen virkailija selitti, että neuvottelut tulee perustaa selviin referensseihin, kuten YK:n Israelin ja arabien välisestä konfliktista antamiin julkilausumiin. Hän sanoi Erekatin ja Shtayyehin vaativan Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen alkamista siitä, mihin ne jäivät pääministeri Ehud Olmertin aikana. Olmert tarjosi 100 % n. 3 %:n maavaihdoilla.

PA:n puheenjohtajana Mahmoud Abbasin, jonka virkakausi päättyi virallisesti tammikuussa 2009, poliittinen neuvonantaja Nimer Hammad sanoi, ettei hän ole tietoinen Netanyahun suunnittelemasta vankien vapauttamisesta hyvän tahdon eleenä palestiinalaisille. Israelin hallitus on aina silloin tällöin vapauttanut tuomittuja terroristeja, kuten Gilad Shalitin vapautuksen yhteydessä 1027 vankia saamatta mitään vastaelettä PA:n taholta. Israel vaatii vapautettavilta kirjallisen vakuutuksen olla palaamatta terroriin, mutta Shin Bet ja IDF joutuvat säännöllisesti etsimään ja pidättämään heitä syyllistyneinä erilaisiin rikoksiin ja terroriin.

PA:n korkea virkailija sanoi sunnuntaina, että PA ja Israel ovat sopineet 550:n terrorismista tuomitun palestiinalaisen vapauttamisesta hyvän tahdon eleenä Obaman Israelin vierailulle. Maariv-lehti kertoi USA:n Israelin lähettilään Dan Shapiron soittaneen Abbasille Pakistaniin, jossa hän on vierailulla, ja vahvistaneen tiedon. Kuten edellä kerrotaan, Nimer Hammad kieltää tietävänsä mitään vankien vaihtamisesta. Vaihdossa ei vapautettaisi Fatah-Tanzimin entistä johtajaa Marwan Barghoutia, joka tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta, eikä PFLP:n johtajaa Ahmad Saadatia, joka tuomittiin ministeri Rehavam Zeevin murhasta 30:n vuoden vankeuteen. http://www.timesofisrael.com/report-claims-jailed-palestinians-to-be-freed-for-obama-visit/, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303552

3. TAIVAALLINEN keskeytys, otsikoi JP artikkelinsa, jossa käsitellään perjantaina Venäjän Shelyabinskissä tapahtunutta meteorin tai pienen asteroidin hämmästyttävää lentoa alueen yli. Vaikka sitä kuvaillaan pieneksi, sillä oli 30:n Hiroshiman ydinpommin voimakkuus. Shelyabinski on teollisuuskaupunki, jossa on myös ydin- ja ohjusteollisuutta. Asukkaita siinä on tilastojen mukaan 1 130 132. Asteroidi haavoitti 1 200 ihmistä, särki kymmeniä tuhansia ikkunalaseja ja romahdutti ainakin yhden sinkkitehtaan katon. Sen EMP-vaikutus vahingoitti sähkölaitteita ja autojen automaattihälytyksiä ja sai kaikki kaupungin koirat haukkumaan.

Juutalainen Chabad-seurakunta oli Jumalan palveluksessaan asteroidin jylistessä heidän synagogansa yli valaisten sisätilat, ja valtavan pamauksen jälkeen kaikki ikkunalasit särkyivät.
Yksi mies nousi istuimeltaan mennen ulos ihmettelemään, mitä tapahtui, kun suuri lasin-kappale putosi hänen vähää ennen vapauttamalle istuimelleen. Se oli ensimmäinen ihme. 
Ihmiset yrittivät hakea turvaa lasinsirpaleilta, mutta ei ollut paikkaa, minne paeta. Toinen ihme tapahtui siinä, ettei toimistossa ollut ketään, koska sekin ikkunalasit särkyivät sinkoutuen joka puolelle, kuten seurakunnan emissarirabbi Yechiel Levitin kertoo. Seurakunta ihmetteli aikansa, mitä tapahtui, mutta jatkoi sitten rukouksiaan huolimatta hyytävästä ilmasta kaikkien ikkunalasien särkyessä ja tuulen puhaltaessa vapaasti sisään. Kukaan ei ollut haavoittunut.
Chelyabisnkin alueen johtava rabbi Meir Kirsch totesi tapahtumasta, että kaupungin ihmiset ovat peloissaan ja etsivät turvaa toisistaan. NASA:n laskelmien mukaan asteroidin voimakkuus oli 500 kilotonnia, eli 30 kertaa Hiroshimaan pudotettu ydinpommi 1945. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=303581
4. UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahu sanoi puhuessaan Jewish Agencyn hallituksen kokouksen jäsenille Jerusalemissa maanantaina Pohjois-Korean tapauksen osoittavan, etteivät pakotteet yksin riitä estämään päättäväisiä hallituksia jatkamasta ydinaseohjelmansa toteuttamista, kuten myös Iranissa nähdään. Hän selitti, että todellisia sanktioita tulee vahvistaa todellisilla sotilaallisen ratkaisun mahdollisuudella. Hän sanoi, ettei Iran peittele haluaan tuhota Israel eikä sitä, että sen ydinohjelman päämääränä on ydinpommi, jolla se uhkaa Israelia ja koko maailmaa. Hän vakuutti, että Iranin ydinpommihaaveiden estäminen on ensimmäinen tehtävä maailman turvallisuuden parantamiseksi. Hän sanoi Obaman suostuneen siihen, että tämä asia on hänen Israelin vierailunsa ykköskysymys. Hän suositteli Nathan Sharanskyn toimikauden jatkamista neljällä vuodella todeten: ”Minun sukupolveni saadessa haavansa taistelukentällä, Sharansky sai omat haavansa Neuvostoliiton vankiloissa.” http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303626
-          USA:n republikaanien presidenttiehdokas vuoden 2016 vaaleissa Marco Rubio on vierailulla Israelissa hakeakseen juutalaisten tukea ja näyttäytyäkseen kansalle. Hän tapaa vierailunsa aikana presidentti Peresin, pääministeri Netanyahun sekä PA:n paikalla olevaa johtoa. Tämä Floridasta kotoisin oleva ehdokas on toista kertaa Israelissa – ensimmäinen oli 2010 -  ja jatkaa täältä Jordaniaan. Hän kertoi websivullaan tulevansa vierailulle senaatin tiedustelu- ja ulkoasianvaliokunnan jäsenenä. Hän kiitteli Jordanian roolia uskollisena ystävänä ja sanoi haluavansa oppia lisää Syyrian tilanteesta. Jordaniassa hän tapaa kuningas Abdullah II:n. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303616
-          USA:n puolustusministerin virkaan Obaman ehdottama John Hagel näyttää saavan tarpeeksi ääniä tullakseen valituksi kongressin seuraavassa kokouksessa, sanoo John McCain, joka edustaa republikaaneja Arizonasta. Senaatti äänestää asiasta 26. helmikuuta jäsenten palattua lomiltaan. Demokraateilla on 55 jäsenen enemmistö  sadan jäsenen senaatissa. Hagel on 66-vuotias Vietnamin sodan veteraani. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=303554
-          Iran parlamentin jäsen Alaeddin Boroujerdi vakuuttaa, ettei Iran koskaan tule luopumaan oikeudestaan uraanin rikastamiseksi eikä sulkemaan Fordon maanalaista uraanilaitosta. Ylin kaitsija ali Khamenei vakuuttaa, että jos Iran tekee päätöksen ydinpommin rakentamiseksi, mikään mahti maailmassa ei estä sitä. Hän kuitenkin vakuuttaa samalla, ettei päätöstä ole tehty eikä Iran tarvitse ydinpommia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165350#.USHuMmJHT-k
-          Israelissa seurataan kauhulla presidentti Obaman vihjailuja siitä, että USA voi esittää YK:lle Iranin ydinteollisuutta koskevan toimintansa perustamista Ali Khamenin vuosia sitten antamaan fatwaan, uskonnolliseen tulkintaan, joka kieltää ydinpommin rakentamisen. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad suunnittelee virallista vierailua Kairossa presidentti Mohammed Mursin vieraana. Hän totesi edellisen Kairon vierailunsa aikana, että Iran on jo ydin- ja avaruusvalta. Iranin johtajien lausunnoista voidaan tehdä johtopäätös, että Iranilla on tarpeeksi uraania ja kaikki komponentit kuten myös tietotaito ydinpommin rakentamiseksi nopeasti, jos se niin haluaa. Ainoa epäselvä kysymys on pommin sijoittaminen ohjuksen kärkiosaan, jota Pohjois-Korean ydinkokeissa testattiin, ja joita se lupaa tehdä vielä pari tai kolme. Kuten aiemmin raportoitiin, Iranin ydinasetoimintaa johtava henkilö oli seuraamassa ydinkoetta. USA:n kokenut lähettiläs Thomas Pickering, joka avustaa Obamaa lausuntojen muotoilussa, kirjoitti tiistaina 12.02.13: ”Vuosia sitten Khamenei antoi fatwan, jolla hän tuomitsi ydinaseen. Washington voisi hyödyntää tätä fatwaa laatimalla YK:n turvallisuusneuvostolle siihen perustuvan julkilausuman. Tämä nostaisi askel askeleelta Khamenein ulkomaista profiilia ja samalla painostaisi Irania perustuen sen omaan uskonnolliseen riippuvuuteensa.” Toisin sanoin Pickering suosittaa Iranin ydinteollisuuden saavutusten sekä sen tietoetaidon hyväksymistä ydinpommin rakentamiseksi, jos se niin päättää, mutta ei sen romuttamista. Debkafilen artikkelissa todetaan, että tämä tarkoittaisi länsimaiden perustavan suhteensa Iranin ydinpommista Khamenein väärään uskonnolliseen tulkintaan, johon hänellä ei ole oikeutta, ja joka ei siten sido shia-muslimien ja vielä vähemmän sunni-muslimien käsiä. Shia-muslimit opettavat, että valehteleminen on sallittua muslimille, jos sillä pelastaa henkensä tai jos se tuottaa kunnia islamille.  http://www.debka.com/article/22771/US-plan-for-UN-to-endorse-Khamenei’s-fatwa-Shock-in-Jerusalem-
-           

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021